Ražošana

Kuldīgas novadā, ieguldot 1,35 miljonus eiro, uzbūvēts jauns graudu pirmapstrādes komplekss

Žanete Hāka, 14.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sēklkopības saimniecība SIA Upeskalni AB ir rekonstruējusi Deksnes graudu kalti par modernu graudu pirmapstrādes kompleksu, kas atbilst mūsdienu standartiem.

Projekta Lauksaimniecības noliktavas, kaltes pārbūve un graudu pirmapstrādes būvju būvniecība kopējās izmaksas ir 1,35 miljoni eiro, no kuriem 1,2 miljonus eiro finansēja DNB banka, informē bankas pārstāvji.

«Veicot tik apjomīgas investīcijas, bija svarīgi pārliecināties, ka banka izprot lauksaimniecības specifiku, kur visa darbība tiek plānota ilgākā termiņā. Patīkami, ka ar DNB banku izdevās ātri atrast kopīgu valodu un jau iezīmēt scenāriju sadarbībai turpmākajos projektos,» skaidro Upeskalni AB finanšu vadītājs Jurģis Kalniņš. «Jāuzsver, ka projekta īstenošanas rezultātā mēs kā kurināmo vairs neizmantosim dīzeļdegvielu, to aizstājot ar dabasgāzi. Tādējādi graudu pirmapstrāde kļūs ne tikai ekonomiskāka, bet arī videi draudzīgāka,» viņš saka.

«Lauksaimniecība ir kļuvusi par vienu no DNB bankas prioritārajām kreditēšanas nozarēm ne tikai Latvijā, bet visā Baltijā. Esam gandarīti, ka mums bija iespēja paplašināt sadarbību ar graudkopības uzņēmumiem, sniedzot atbalstu SIA Upeskalni AB un ļaujot saimniecībai būtiski uzlabot graudaugu pirmapstrādes un uzglabāšanas efektivitāti,» uzskata DNB bankas viceprezidents un valdes loceklis Lauris Macijevskis.

Ražas laikā kopējās graudu kaltēšanas, uzglabāšanas un loģistikas jaudas Latvijā ir nepietiekamas, tāpēc graudkopjiem rodas papildu izmaksas, kā arī ražas bojājumu risks. Jaunās kaltes darbība palielinās gan graudaugu pieņemšanas, gan uzglabāšanas apjomu. Modernais graudu pirmapstrādes komplekss ar 1,5 megavatu Mepu caurplūdes tipa graudu kalti un laboratoriju nodrošinās kaltēšanas jaudu līdz 600 tonnām dienā un kopējo ilgtermiņa uzglabāšanas ietilpību 6000 tonnas. Turklāt ES prasībām atbilstošās tehnoloģijas rada iespēju sniegt pakalpojumus arī citiem Kurzemes graudkopjiem. Nepieciešamības gadījumā kaltēšanas jaudu iespējams dubultot.

SIA Upeskalni AB ir sertificēta sēklkopības saimniecība, kas Kurzemē apsaimnieko 1100 hektārus zemes. Uzņēmuma pamatdarbības jomas ir graudkopība un šķirnes kartupeļu audzēšana.

Komentāri

Pievienot komentāru