Baltijas birža

Labākie Baltijā jau atkal TEO LT

Jānis Šķupelis, 30.01.2012

Jaunākais izdevums

Baltijas biržas pasniedz balvas 2011. gada labākajiem

Pagājušās nedēļas beigās notiekošajā Baltic Market Awards ceremonijā ar balvām tika aplaimoti labākie Baltijas biržu uzņēmumi. Tāpat tika pasniegta Gada brokera balva un biržas speciālbalva.

Jāteic, ka galveno balvu par labākajām investoru attiecībām Baltijas valstīs 2011. gadā jau otro gadu pēc kārtas saņēma Lietuvas telekomunikāciju uzņēmums TEO LT. Birža informē, ka sīvākie TEO LT konkurenti ir bija Latvijas farmācijas uzņēmums Grindeks un Igaunijas ūdensapgādes uzņēmums Tallinna Vesi. Abi šie uzņēmumi šajā vērtējumā ierindojās attiecīgi 3. un 2. vietā.

Jāteic, ka Rīgas biržā kotētie uzņēmumi neiztika bez virknes citu balvu. Tas pats Grindeks saņēma augstāko novērtējumu visā Baltijā kā viens no pieciem Baltijas uzņēmumiem ar pašām labākajām investoru attiecībām internetā un tika atzīts arī par uzņēmumu ar labākajām investoru attiecībām Rīgas biržā. SAF Tehnika saņēma balvu par labākajām investoru attiecībām Baltijas valstīs mazas kapitalizācijas uzņēmumiem, kuru tirgus vērtība ir līdz 25 miljoniem eiro. Prieciņš arī Latvijas balzama vadībai, jo uzņēmums ierindojās otrajā vietā Baltijas uzņēmumiem ar lielāko progresu investoru attiecību kvalitātes uzlabojumā (pirmā vieta tika Premia Foods).

Jāteic, ka Baltic Market Awards uzvarētāju saraksts izskatās stipri līdzīgs, tam kas bija pirms gada vai diviem. Tas raisa jautājumu, vai patiešām vismaz Rīgas biržā kotētajiem tradicionālajiem Baltic Market Awards balvu saņēmējiem šajā ziņā trūkst veselīgas konkurences. Jānorāda, ka Baltic Market Awards TOP 20 uzņēmumu sarakstā par labākajām investoru attiecībām ierindojās četri Latvijas uzņēmumi - Grindeks (3. vieta), SAF (4. vieta), Olainfarm (10. vieta) un Latvijas gāze (14. vieta).

Ikgadējās Baltijas biržu ceremonijas ietvaros jau 15 gadu pēc kārtas tika pasniegta arī balva Gada brokeris 2011, kura šogad tika piešķirta Kasparam Kurmiņam no bankas Citadele. Biržā informē, ka K. Kurmiņam Latvijas brokeru vidū bijis lielākais vērtspapīru darījumu skaits - vairāk nekā 1600 darījumu. Turklāt K. Kurmiņš sasniedzis arī lielāko tirdzniecības apgrozījumu ar Baltijas uzņēmumu akcijām - 2,5 milj. eiro apmērā. Citadeles brokerim bija viens no labākajiem rezultātiem brokeru savstarpējā balsojumā, kā arī augsts novērtējums no biržas Tirdzniecības departamenta.

Savukārt biržas speciālbalva tika piešķirta Olainfarm valdes loceklim Salvim Lapiņam, kurš piekrita biržas aicinājumam piedalīties pirmajā investoru vebinārā (jeb investoru konferences internetā) Latvijas vērtspapīru tirgus vēsturē. Pēc Olainfarm vebināra Rīgas birža esot saņēmusi ļoti daudz pozitīvu investoru atsauksmju, sevišķi atzinīgi šo iniciatīvu novērtējuši ārvalstu investori, lēmumu pamato NASDAQ OMX Riga pārstāvji.

Gada biržas biedra Baltijā titulu saņēma LHV pank (Igaunija). Balva tika piešķirta, ņemot vērā bankas tirdzniecības aktivitāti un kopējo ieguldījumu tirgus attīstībā.

The Baltic Market Awards vērtēšanas komisijā bija plašsaziņas līdzekļu, akadēmisko aprindu, institucionālo investoru un Baltijas biržu vadības pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Balva par labākajām investoru attiecībām Baltijā šogad atkal tiek TEO LT

Šonedēļ noticis ikgadējais biržas grupas NASDAQ OMX organizētais Baltic Market Awards pasākums, kura laikā dažādās kategorijas tika godināti Baltijas biržu uzņēmi. Galveno baltu par labākajām investoru attiecībām Baltijas valstīs jau ceturto gadu pēc kārtas saņēma Lietuvas telekomunikāciju uzņēmums TEO LT. Birža informē, ka sīvākie TEO LT konkurenti ir bija Igaunijas ūdensapgādes uzņēmums Tallinna Vesi un investīciju kompānija Invalda. Abi šie uzņēmumi šajā vērtējumā ierindojās attiecīgi 3. un 2. vietā. Latvijas SAF Tehnika šajā vērtējumā ieņēma piekto pozīciju (pirmajā desmitniekā bija arī Grindeks).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta ar foto - Apbalvo labākos NASDAQ OMX Baltijas biržu uzņēmumus

Žanete Hāka, 30.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Baltic Market Awards ceremonijā tika paziņoti NASDAQ OMX Baltijas biržās kotētie uzņēmumi kategorijās par labākajām investoru attiecībām un apbalvots Baltijas biržu Gada biedrs.

Tallinna Vesi pirmo reizi Baltijas uzņēmumu konkurencē saņēma galveno balvu nominācijā Labākās investoru attiecības Baltijas valstīs.

Lietuvas telekomunikāciju kompānija Teo LT ierindojās 2.vietā nominācijā par labākajām investoru attiecībām Baltijas valstīs, savukārt uzņēmums Baltika ieguva 3.vietu. Šajā nominācijā labāko uzņēmumu pieciniekā ierindojās arī Grindeks un Nordecon.

«Baltijas biržās kotētos uzņēmumus ar labākajām investoru attiecībām mēs vērtējam atbilstoši starptautiskajiem standartiem. Labas korporatīvās pārvaldības principu ievērošana un stiprināšana, nodrošinot caurskatāmību un atklātību, ir svarīgākie instrumenti investoru attiecībās gan emitentu vidū gan kapitāla tirgum kopumā,» saka Arminta Saladžiene, NASDAQ OMX Baltijas tirgus vadītāja. «Gūstot uzticību investoru un tirgus dalībnieku vidū, uzņēmumam ir vieglāk papildus piesaistīt kapitālu attīstībai, apliecinot savu atpazīstamību un konkurētspēju. Visbeidzot, caurskatāma un godīga biznesa vide pozitīvi rezonēs arī Baltijas valstu ekonomikas attīstības un iedzīvotāju labklājības kontekstā.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļvalstu telekomunikāciju uzņēmums TeliaSonera īsteno savu jauno stratēģisko mērķi, apvienojot divus Lietuvas meitasuzņēmumus. Fiksētās līnijas operators Teo un mobilo sakaru operators Omnitel nolēmuši apvienot spēkus, kas stiprina TeliaSonera biznesu Ziemeļvalstīs un Baltijā, liecina šodien izplatīts paziņojums.

(Papildināts ar Lattelecom komentāru.)

«Patērētāji vairs nenodala fiksēto un mobilo sakaru pakalpojumus, un pieprasījums pēc apvienota piedāvājuma arvien pieaug. Teo un Omnitel kombinācija radīs vadošu telekomunikāciju operatoru un stiprinās tirgus pozīciju,» uzsver Teo pārstāvis Roberts Andersons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Teo aizņemsies 150 miljonus eiro Omnitel akciju iegādei

Žanete Hāka, 18.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas IT un telekomunikāciju uzņēmums Teo parakstījis līgumu ar SEB banku un Danske Bank par 150 miljonu eiro ilgtermiņa aizdevumu Omnitel akciju iegādei no TeliaSonera, liecina paziņojums Nasdaq Vilnius.

Šis ir viens no lielākajiem finansējuma darījumiem Lietuvā šajā gadā.

TeliaSonera Group piederošie uzņēmumi Teo un Omnitel apvienos spēkus Lietuvā un nākamgad piedāvās apvienotus pakalpojumus platjoslas un mobilajiem sakariem, internetam, televīzijai un IT.

Oktobrī tika paziņots, ka Teo iegādāsies 100% Omnitel akciju no tā pašreizējā akcionāra TeliaSonera. Darījuma kopējā vērtība sasniedz 220 miljonus eiro.

Teo aizņemsies 75 miljonus eiro no SEB bankas un 75 miljonus eiro no Danske Bank.

Paredzams, ka darījums noslēgsies nākamā gada sākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sakaru tehnoloģijas

Teo LT pabeidzis Omnitel un BDC pievienošanu un turpmāk sauksies Telia Lietuva

LETA--BNS, 01.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas koncernam Telia Company piederošais Lietuvas informācijas tehnoloģiju un fiksēto telekomunikāciju operators Teo LT pabeidzis mobilo sakaru operatora Omnitel un informācijas tehnoloģiju pakalpojumu sniedzēja Baltic Data Center pievienošanu un turpmāk sauksies Telia Lietuva.

«Gadu ilgusī kompāniju apvienošana uzņēmumā Telia ir kaut kas vairāk nekā uzņēmumu integrācijas nobeigums - tas ir nākotnes pakalpojumiem nepieciešamo tehnoloģiju apvienošanas sākums. Tā mēs varēsim īstenot vēl vairāk ideju. Vienā tīklā esam apvienojuši visu, kas vajadzīgs cilvēkiem un uzņēmējdarbībai,» paziņojumā presei uzsvēris Telia Lietuva vadītājs Ķēstutis Šļužs.

Viņš norādījis, ka Teo LT, Omnitel un BDC apvienoti vienā kompānijā un triju zīmolu vietā turpmāk izmantos tikai vienu - Telia.

«Plānojam, ka, sākot masveidā ieviest 5G tehnoloģiju, mūsu optiskie un mobilo sakaru tīkli ļaus izveidot kvalitatīvi pilnīgi jaunu digitālo vidi, un tas nozīmē tehnoloģisko revolūciju biznesā, mājas un darba vidē,» teikts paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Zaudējot ABLV Bank, mēs zaudējam labākos

Sandris Točs, speciāli DB, 14.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tieši Gaida Bērziņa laikā tika uzbūvēta šī «administratoru pūlu» sistēma, radās šīs administratoru apvienības, kas garantēja, ka parādnieks var tikt pie «pareizā» administratora, kas akceptēs kaut kādas «kreisās» ārpusbilances saistības, kas palielinās kopējo parādu un līdz ar to samazinās bankas iespējas saņemt atpakaļ savu naudu,» saka AS West Kredit valdes priekšsēdētājs Sergejs Maļikovs

Pēc notikušās advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības no visām pusēm tagad dzirdam stāstus, kas sākas apmēram tā «advokātu aprindās visi sen jau zināja». Varbūt jūs arī varat pastāstīt, ko «visi sen jau zina» jūsu aprindās?

Pastāstīšu kaut ko tādu, ko jūs neatradīsiet ne Google, ne Delfi, ne pietiek.com. Kreditēšanas nozarē darbojos apmēram no 1998.gada. Bet kāpēc es ar to vispār sāku nodarboties? Tāpēc, ka es pirms tam lielu naudu pazaudēju Capital Bank. Krievijas 1998.gada krīze skāra arī vairākas Latvijas bankas – bankrotēja Rīgas komercbanka un arī Capital Bank, kas atradās Brīvības ielā. Tad es pazaudēju 1 miljonu dolāru, kas tolaik bija ļoti daudz un arī tagad nav maz. Un zināt, kas bija bankas administrators? Jūs gan jau tajā laikā noteikti nebijāt dzirdējuši pat tādus vārdus kā «administrācija» un «likvidācija». Bankas likvidators tātad bija Ilmārs Krūms. Un zināt, kas viņam palīdzēja, skraidīja un pienesa papīrus? Gaidis Bērziņš un Lauris Liepa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Vērtēs, kuros Latvijas restorānos tiek gatavoti labākie deserti

Žanete Hāka, 21.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šis ir jau trešais gads, kad pavārmākslas konkursa Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2016 ietvaros tiks izvērtēts un noteikts, kurā no pašmāju restorāniem tiek gatavoti labākie deserti Latvijā.

Saldos ēdienus vērtē augstākā līmeņa eksperti – ar Michelin zvaigznēm godalgoti šefpavāri no dažādām Eiropas valstīm. Iepriekšējos divos gados Latvijas labākā deserta nominācijā uzvarēja restorāns Vincents.

«Konditoram restorānā ir ļoti liela loma, jo deserts ir maltītes kulminācija, bez kuras neviena restorāna apmeklējums nebūs pilnvērtīgs. Tomēr konditori nereti paliek šefpavāra ēnā, tādēļ, lai uzslavētu un izceltu desertu meistaru sniegumu, ir ieviesta labāko desertu nominācija, kas tiek piešķirta par visaugstāk novērtētajiem restorāna desertiem,» stāsta Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2016 organizators Normunds Norenbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

FOTO: Noskaidroti 30 labākie Latvijas restorāni

Žanete Hāka, 14.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieaicinot šefpavāru žūriju no ārvalstīm, trešo gadu pēc kārtas noskaidroti labākie restorāni Latvijā.

Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2015 nosaka atbilstoši starptautiskajai praksei – vispirms interneta aptaujā vietējie žurnālisti, gardēži un restorānu jomas eksperti nobalsoja par viņuprāt labākajiem restorāniem, katru no tiem izvērtējot, piešķirot punktus par ēdienu, dzērieniem, apkalpošanu un atmosfēru. Pēc iegūto rezultātu apkopošanas pie darba ķērās starptautiska žūrija, kuru šogad veidoja 14 pieredzējuši profesionāļi no Vācijas, Zviedrijas, Igaunijas, Dānijas, Šveices, Somijas un Norvēģijas, informē konkursa organizētāji.

Apmeklējot restorānus, žūrija katram no tiem individuāli piešķīra punktus. Maksimālais punktu skaits, ko restorāns varēja iegūt, bija 200 punkti - 80 punktus par ēdienu; 50 punktus par apkalpošanu; 40 punktus par dzērieniem un 30 punktus par atmosfēru restorānā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

KPMG: Ģimenes uzņēmumi Eiropā un Baltijas valstīs uzņem apgriezienus

Dienas Bizness, 09.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ģimenes uzņēmumi visā Eiropā un tostarp arī Baltijas valstīs kopumā ļoti optimistiski raugās nākotnē. Pozitīvu pārliecību savās nākotnes prognozēs Eiropā vidēji pauž 75% ģimenes uzņēmumu, savukārt Baltijas valstīs tikai nedaudz mazāk – 74% ģimenes biznesu pārstāvju, liecina jaunākais starptautiskās biznesa konsultāciju kompānijas KPMG Eiropas ģimenes uzņēmumu pētījums European Family Business Barometer 2015.

Pētījums parāda, ka iepriekšējā gada laikā 68% Baltijas valstu ģimenes uzņēmumu ir izdevies palielināt apgrozījumu (Eiropā vidēji – 58%), 53% ir palielinājuši darbinieku skaitu (Eiropā – 46%), bet 56% ir izdevies palielināt savu darbību ārvalstīs (Eiropā – 58%). Barometrs uzrāda vispārēju pārliecinātību dažāda lieluma uzņēmumos, tomēr nedaudz mazāks optimisms ir novērojams mazākos ģimenes uzņēmumos (kuru apgrozījums nepārsniedz 10 miljonus eiro): kamēr mazo uzņēmumu vidū pozitīvs skats nākotnē ir 66%, lielo uzņēmumu vidū nākotnē pozitīvi raugās pat 81%.

Lai arī kopumā ģimenes uzņēmumu darbības rādītāji un to skats nākotnē ir pozitīvs, tomēr vairākas tendences var sagādāt tiem grūtības un jaunus izaicinājumus. Attiecībā uz lielākajiem nākotnes izaicinājumiem nedaudz atšķiras Baltijas un Eiropas respondentu atbildes. Baltijas valstīs kā lielākais izaicinājums tiek minētas pieaugošās darba spēka izmaksas (Baltijā – 44%, Eiropā vidēji – 26%), kas tuvākajā nākotnē var kļūt par lielāko apgrūtinājumu vietējiem ģimenes uzņēmumiem. Savukārt Eiropā kopumā kā lielākais izaicinājums dominē konkurences pieaugums (Eiropā – 37%, Baltijā – 26%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

TeliaSonera turpina palielināt savu daļu Lietuvas TEO LT

Jānis Rancāns, 26.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļvalstu telekomunikācijas gigantam TeliaSonera pieder jau 85,6 % Lietuvas telekomunikāciju uzņēmuma TEO LT akciju, informē kompānija.

Maijā TeliaSonera pavēstīja, ka vēlas palielināt savu daļu Lietuvas uzņēmumā un iegādāsies akcijas no investīciju kompānijām East Capital Asset Management un Coneglen Limited, kā arī plānoja izteikt akciju atpirkšanu piedāvājumu mazākuma akcionāriem.

Maija sākumā TeliaSonera piederēja 68,29% Lietuvas uzņēmuma akciju. No investīciju kompānijām TeliaSonera iegādājās 7,87% akciju, tādējādi palielinot savu daļu līdz 76,16%.

Akciju atpirkšanas piedāvājums mazākuma akcionāriem tika izteikts 5. jūnijā, norāda kompānija. TeliaSonera kopējā atpirkšanas piedāvājuma vērtība ir 76 miljoni eiro, maksājot 0,637 eiro par vienu Lietuvas telekomunikāciju uzņēmuma akciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Swedbank pievienojas Baltijas Tirgus uzturētāju programmai

Žanete Hāka, 01.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Swedbank pievienojusies Baltijas Tirgus uzturētāju programmai un uzsāk likviditātes nodrošināšanu trim Baltijas tirgū kotētajām akcijām - Tallink Grupp, Olympic Entertainment Group un Merko Ehitus, informē NASDAQ OMX Riga.

Tirgus uzturētāja uzdevums ir visu tirdzniecības sesijas laiku uzturēt pirkšanas un pārdošanas uzdevumus noteiktā apjomā un cenas robežās, tādējādi nodrošinot papildu likviditāti.

NASDAQ OMX Tallinn valdes priekšsēdētājs Rauno Kletenbergs uzsver, ka likviditātes palielināšana ir viena no biržas galvenajām prioritātēm. Līdz ar Swedbank pievienošanos Baltijas Tirgus uzturētāju programmai tagad tajā ir iesaistījušies visi aktīvākie biržu biedri. Jo vairāk būs tirgus uzturētāju dažādām akcijām, jo izdevīgākas cenas būs ieguldītājiem.

Ieguvumi investoriem ir labākas cenas un mazāks likviditātes risks, jo akciju cena tiek noteikta efektīvāk. Tirgus uzturētāji biržās kotētās akcijas padara pievilcīgākas ieguldītājiem – īpaši tiem, kuri tiecas pēc apjomīgiem ieguldījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Teo un Omnitel darījumam Lietuvas Konkurences padomes atļauja nebūs vajadzīga

Žanete Hāka, 16.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas koncernam TeliaSonera piederošajam Lietuvas IT un fiksēto telekomunikāciju operatoram Teo nebūs jāvēršas Lietuvas Konkurences padomē jautājumā par tam pašam koncernam piederošā mobilo sakaru operatora Omnitel iegādi, atzinusi Lietuvas Konkurences padome.

Kā norādījis padomes priekšsēdētājs Šarūns Keserausks, padome uzskata, ka darījumam nav vajadzīga tās atļauja, jo abi uzņēmumi līdz tam piederēja vienam īpašniekam un varēja sniegt kopīgus pakalpojumus, un arī pēc šā darījuma situācija būtiski nemainīsies.

Konkurences padome uzsvērusi, ka iekšēji pārkārtojumi vai jauna uzņēmuma veidošana saistīto uzņēmumu grupas iekšienē nav uzskatāmi par koncentrāciju.

Kā jau oktobra sākumā tika paziņots, ka Teo par 220 miljoniem eiro iegādāsies 100% Omnitel akciju.

Tobrīd Teo valdes priekšsēdētājs Roberts Andersons izteicās, ka uzņēmumi padomi informējuši par saviem plāniem, bet pauda viedokli, ka tās piekrišana šajā gadījumā nav vajadzīga, jo pirkums nepalielinās koncentrāciju nedz mobilo sakaru, nedz interneta tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Apbalvo labākos Baltijas biržu uzņēmumus

Žanete Hāka, 22.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien sumināti Nasdaq Baltic biržās kotētie uzņēmumi par labākajām investoru attiecībām 2014.gadā.

Apbalvošanas ceremonija notika jau devīto gadu pēc kārtas un norisinājās vienlaicīgi Rīgā, Viļņā un Tallinā ar video tilta starpniecību.

Igaunijas ūdensapgādes uzņēmums Tallinna Vesi atzīts par uzvarētāju galvenajā nominācijā Labākās investoru attiecības Baltijas valstīs jau otro gadu pēc kārtas.

Lietuvas valsts uzņēmums Klaipėdos nafta ieguva 1.vietu nominācijā Lielākais progress gada laikā un saņēma Nasdaq grupas valdes priekšsēdētāja Boba Greifelda uzaicinājumu svinīgi iezvanīt tirdzniecības sesijas atvēršanas zvanu Nasdaq MarketSite studijā - Ņujorkas Taimskvērā.

«Lai uzņēmums mūsdienās būtu ienesīgs, ar investoru un finansējuma piesaisti izaugsmei vien nepietiek – arvien robustākais finanšu tirgus regulējums diktē nepieciešamību parādīt godīgu, atklātu un pastāvīgu dialogu ar investoriem un saprātīgu korporatīvās pārvaldības praksi,» sacīja Arminta Saladžienė, Nasdaq Baltic vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielveikalu «Sky» īpašnieks «Skai Baltija» veikalu pārvaldīšanu nodos uzņēmumam «RX Tirdzniecība», apstiprina «Skai Baltija» pārstāvji.

Kā liecina informācija oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesī», lēmums par šādu uzņēmuma «Skai Baltija» reorganizāciju pieņemts 27.septembrī.

«Skai Baltija» pārstāvji skaidroja, ka uzņēmums pēc reorganizācijas plāno pilnībā pievērsties ražošanai. «Skai Baltija» ražoto produktu klāstā ir aukstā un karstā kulinārija, zivju kūpinājumi un pusfabrikāti, gaļas izstrādājumi, gaļas pusfabrikāti, konditoreja un citi produkti.

Lēmums par veikalu operēšanas nodošanu uzņēmumam «RX Tirdzniecība» pieņemts, jo ražošana esot sasniegusi tādu apjomu, ka to ir iespējams attīstīt kā pastāvīgu biznesa vienību. Tādējādi «Skai Baltija» iegūs pārskatāmāku procesu vadību katrā no uzņēmumiem un iespēju mērķtiecīgi attīstīties izvēlētajā pamatdarbības virzienā, uzsvēra «Skai Baltija» pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides resursu apsaimniekošanas un pārstrādes uzņēmumu grupas AS “Eco Baltia” PET iepakojuma pārstrādes uzņēmuma AS “PET Baltija” vadības komandai pievienojusies Jūlija Zandersone, informē uzņēmums.

J.Zandersone turpmāk uzņēmumā pildīs valdes priekšsēdētājas amata pienākumus, kā arī ieņems AS “Eco Baltia” grupas pārstrādes sektora vadītājas pozīciju.

AS “Eco Baltia” valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs: “Pēdējā pusotra gada laikā AS “PET Baltija” ir piedzīvojusi gan izaicinājumus, gan vērā ņemamu attīstību. Neskatoties uz pārstrādes sektoram ne īpaši labvēlīgo situāciju starptautiskajos tirgos, uzņēmums turpina augt, paplašinoties un nostiprinot savas pozīcijas Baltijā un Ziemeļeiropā. Pērn sasniegti vēsturiski “PET Baltija” labākie apgrozījuma rādītāji, kā arī uzsākta jaunas ražotnes būvniecība tepat Latvijā, Olainē. Īstenojot “Eco Baltia” grupas tālāku attīstību, tiks turpinātas investīcijas arī “PET Baltija” darbības pilnveidē. Tomēr tā prasa arī plašāku redzējumu kopējā nozares attīstībā, un, mūsuprāt, valdes papildinājums ar profesionāliem vadības pārstāvjiem ir iespēja “PET Baltija” izaugsmi plānot ar vēl lielāku jaudu.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja esi izsalcis un nav laika gatavot pašam, tad jāmeklē, kur iespējams garšīgi un ekonomiski izdevīgi ieturēties ārpus mājas. Burgeri Rīgā kļuvuši par vienu no populārākajām patērētāju izvēlēm, bet kur meklēt pašu labāko, garšīgāko un cenas ziņā draudzīgāko piedāvājumu? To palīdz atrast restorānu ceļvedis Meniu.lv.

Kā radās burgeri?

Burgeri restorānu ēdienkartēs pieejami dažādās variācijās, taču pasaulē populārākie ir divi - hamburgers un čīzburgers jeb siera burgers. Abu pārdošanas apjomi ir milzīgi, pateicoties ātro ēdināšanas restorānu ķēžu darbībai un ekonomiskajai cenai. Populāri ir arī dubultie burgeri - ar dubultu gaļu, dubultu sieru, dubultu jebko. Barbekjū burgeri un vistas gaļas burgeri arī ir iecienīti patērētāju vidū, tāpat kā asie un veģetārie. Zināms, ka katrai burgeru vietai ir savs populārākais burgeris un tikai sava, neviena nedota recepte. Lai noteiktu labāko burgeru, ir jādodas un jāmēģina, jo tikai tā būs iespējams noteikt savas top vietas, kuras varēsi ieteikt citiem, piemēram, ne tikai draugiem, bet arī sociālajos tīklos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītas izglītības organizācijas “Junior Achievement Latvia” un “Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras” organizētās Jauno uzņēmēju dienas 2022, kurās noskaidroti Latvijas labākie skolēnu mācību uzņēmumi (SMU) un uzņēmējdarbības izglītības pedagogi valstī.

Tiesības pārstāvēt valsti Eiropas labāko mācību uzņēmumu konkursā šovasar izcīnījis SMU “ThreeCube”. Skolēni radījuši ar 3D printeri drukājamas dažādu rotaļu tēlu figūras. Tās kopā ar aplikāciju “C-app” ļaus sākumskolas vecuma bērniem saistošā veidā apgūt dažādus mācību priekšmetus, piemēram, matemātiku, angļu valodu vai latviešu valodu.

Uzņēmumu izveidojuši četri skolēni no Āgenskalna Valsts ģimnāzijas un konkursā uzņēmums saņēma arī titulu “Latvijas labākais tehnoloģiju SMU”. Šo titulu piešķir labākajam “Junior Achievement Latvia” un “Printful” SMU tehnoloģiju un inovāciju programmas dalībniekam, kas programmas ietvaros radījis dzīvotspējīgāko tehnoloģijās balstīto produktu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Organizācija "European Best Destinations" (Eiropas labākie galamērķi - EDB) publicējusi ikgadējo sarakstu ar 20 aktuālākajām tūristu apmeklējuma vietām, kas izraudzītas starp vairāk nekā 500 citiem ceļotāju galamērķiem un ieguvušas 2024.gada labāko Eiropas galamērķu goda nosaukumu.

Starp 20 šī gada labākajiem tūrisma galamērķiem, kuru sarakstu publicējusi arī žurnāla "Forbes" tīmekļa vietne, ierindojusies arī Rīga.

Šī gada labākie tūrisma galamērķi izraudzīti, pamatojoties uz vairāk nekā miljonu ceļotāju balsojumu 172 valstīs.

Ar rekordlielu balsu skaitu pirmajā vietā izvirzījusies Marvelja Spānijas dienvidos, kuru par sava šī gada atvaļinājuma vietu izraudzījuši īpaši liels skaits amerikāņu un britu, norāda EBD.

Marveljai seko Monako, Malta, Ženēva un Batumi Gruzijā.

Savukārt sestajā vietā ierindojusies Rīga, kas atzīta par ideālu galamērķi neilgai atpūtai cilvēcīga mēroga pilsētā. Kā apgalvo EDB, Rīgā cauru gadu notiek dažādi kultūras pasākumi un iespējams baudīt iepirkšanos, gastronomiju, dabu, mākslu un jūgendstila arhitektūru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ik gadu tiek nozagti vairāki desmiti īpaši vērtīgi un ekskluzīvi mākslas objekti: gleznas, svētbildes un citi lielāki vai mazāki priekšmeti, kuru mantiskā vērtība dažkārt mērāma vairākos simtos tūkstošos. Daudzus no tiem tā arī neizdodas atgūt gadiem vai tie pazūd pavisam.

Privātās organizācijas tiešsaistes datubāze The Art Loss Register tika izveidota 1990. gadā, Londonā, ar mērķi vienkopus izvietot meklēšanā atrodamos vērtīgos mākslas objektus. Organizācijas darbības rezultātā ir izdevies atgūt vairākus priekšmetus to īpašniekiem, tomēr daudzi jopropjām atrodas viņu meklēto darbu katalogā. Viens no iemesliem kapēc darbus neizdodas atrast ir tas, ka īpašnieki nav iemūžinājuši tos fotogrāfijās, savukārt cits iemesls ir tam, ka nozagtos darbus ilgus gadus nākas turēt slepenībā, līdz atkal var mēģināt pārdot tālāk.

Interesanti, ka pat slavenais Leonardo Da Vinči mākslas darbs Mona Liza savulaik bija nozagts un garnadža īpašumā atradās veselus divus gadus. Zaglis bija noslēpies muzeja grīdas slotu skapī vairākas stundas, pēcāk viņš lēnā garā gleznu paķēris padusē un paslēpjot zem mēteļa, devies prom.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Baltijas Tirgus uzturētāju programmai pievienojas divi jauni dalībnieki

Žanete Hāka, 01.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 1. oktobra Baltijas Tirgus uzturētāju programmai pievienojas Orion Securities un SEB Pank, lai veicinātu tirgus likviditāti, informē NASDAQ OMX Riga.

Orion Securities darbosies kā tirgus uzturētājs trīs uzņēmumu akcijām, savukārt SEB Pank nodrošinās tirgus likviditāti astoņu uzņēmumu akcijām, kas ir iekļautas Baltijas Oficiālajā sarakstā. AB bank Finasta, kas jau piedalās Baltijas Tirgus uzturētāju programmā, nodrošinās likviditāti vēl viena uzņēmuma akcijām.

NASDAQ OMX Baltijas Tirgus uzturētāju programma tika uzsākta šā gada 1. jūlijā. Lai rosinātu tirgus dalībniekus iesaistīties šajā brīvprātīgajā programmā, NASDAQ OMX piedāvā atlaides standarta tirdzniecības komisijas maksām 40% apmērā. Dalībniekam, kurš nodrošina likviditāti vismaz trim akcijām, pienākas tirdzniecības maksas atlaide par visām attiecīgajā tirgū tirgotajām akcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz likviditātes trūkumu Baltijas akciju tirgū, eksperti uzskata, ka arī šeit esošie uzņēmumi ir pievilcīgi ieguldījumiem un kā pievilcīgākos min Latvijas zāļu ražotāju Olainfarm, Igaunijas prāmju satiksmes uzņēmumu Tallink, kā arī šīs valsts izklaides industrijas gigantu Olympic Entertainment Group. Pozitīvs viedoklis ir arī par Lietuvas telekomunikāciju uzņēmumu TEO LT.

Skaidrojot kompāniju pievilcīgumu, LHV bankas Latvijas pārstāvniecības vadītājs Māris Rambaks teic, ka Olainfarm gadījumā tas ir apgrozījuma un peļņas pieaugums, kas šobrīd palīdz akcijas cenai ceļā uz jauniem vēsturiskiem maksimumiem. Turklāt, tā kā Olainfarm pieauguma tempi ir krietni lielāki nekā citiem farmācijas uzņēmumiem, šobrīd investoriem nav divu domu, kuru no abām Rīgā kotētajām farmācijas akcijām izvēlēties, vērtē eksperts.

Bankas Citadele brokeris Kaspars Kurmiņš norāda uz peļņas divkāršošanos viena ceturkšņa ietvaros.

Jau ziņots, ka Latvijas zāļu ražotājs AS Olainfarm pirmajos deviņos mēnešos nopelnījis 6,4 miljonus latu un šie deviņi mēneši esot bijuši ienesīgākie uzņēmuma vēsturē, informēja uzņēmumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Samazinājusies TEO LT peļņa

Jānis Šķupelis, 01.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā Lietuvas telekomunikāciju milzis TEO LT strādājis ar 45 milj. EUR peļņu, kas ir par 5,2% mazāk nekā 2010. gadā, liecina uzņēmuma neauditētais finanšu pārskats, kas pieejams Rīgas biržas mājas lapā.

Savukārt uzņēmuma apgrozījums bijis 217 milj. EUR, kas ir par 3,1% mazāk nekā 2010. gadā. Tiesa gan, nedaudz labāka aina uzņēmuma apgrozījuma frontē bija vērojama pagājuša gada ceturtajā ceturksnī, kad tas salīdzinājumā ar attiecīgo periodu 2010. gadā auga par 1,5% līdz 57 milj. EUR.

Arī uzņēmuma vadība izceļ finansiālo rādītāju uzlabošanos gada beigas un atzīmē, ka 2011. gada ceturtajā ceturksnī apgrozījums ir bijis lielākais pēdējo astoņu ceturkšņu laikā. Sevišķi strauji pieauguši uzņēmuma ienākumi no interneta un televīzijas pakalpojumiem. Uzņēmuma vadība arī piebilst, ka 2011. gadā turpinājusies aktīva investīciju politika – sevišķi nākamās paaudzes optiskajos tīklos. TEO LT ziņo, ka kopumā kompānija 2011. gadā savas infrastruktūras uzlabošanai atvēlējusi 45 milj. EUR.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstot augstas kvalitātes plastmasa granulu ražošanu, savu darbību paplašinājusi vienīgā PET pudeļu pārstrādes rūpnīca Latvijā un lielākā rūpnīca Baltijā - AS «PET Baltija», informē uzņēmums.

Līdzās jau esošajām ražotnēm, sagaidot rūpnīcas 15. gadskārtu, durvis vērusi jauna PET granulu ražotne. Ražotnē tiek gatavotas augstvērtīgas PET granulas, kas izmantojamas arī pārtikas iepakojuma izgatavošanai.

«PET Baltija» jaunā ražotne, kas atrodas Jelgavā, Aviācijas ielā 18G, darbību uzsāka februārī. Līdz ar jaunās ražotnes darbības uzsākšanu «PET Baltija» PET granulu ražošanas jauda pieaugusi par 50%, ļaujot diennaktī saražot vidēji 20 tonnas augstas kvalitātes produkcijas.

«Jaunās ražotnes izveide ir nozīmīgs solis »PET Baltija« rūpnīcas attīstībā, jo būtiski palielinās ražošanas kapacitāti. Mūsdienu modernās tehnoloģijas daļēji risina darbaspēka deficīta jautājumu un būtiski kāpina produktivitāti. Liela daļa darba šobrīd tiek paveikta automatizēti, nodarbinot mazāk darbinieku un sniedzot iespēju saņemt lielāku atalgojumu,» stāsta «PET Baltija» direktors Kaspars Fogelmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Digitalizācija auto izvēlē, elektroauto pārdošanas pieaugums, lietotu auto reputācijas maiņa, jaunas prasības autoservisiem un klientu paradumu transformācija – tā ir autopārdošanas industrija šodien, kur Moller Auto dīleri, tirgojot gan jaunas, gan lietotas automašīnas, navigē vienas pieturas dīleru koncepta virzienā.

Par šodienu, rītdienu un izaicinājumiem Dienas Bizness uzdeva jautājumus Moller Auto uzņēmumu grupas izpilddirektorei Baltijā Izīdai Gerkenai.

2023. gads ir aizvadīts. Audi un Volkswagen ir vienas no iecienītākajām automašīnām pircēju izvēlē – kā veicies ar šo marku pārdošanu?

Kopumā gads aizvadīts veiksmīgāk, nekā plānots. Mūsu biznesa rezultāti par 2023. gadu rāda, ka Baltijā kopumā lietotu auto segmentā tika pārdots par 26% vairāk auto nekā 2022. gadā. Savukārt vislielākā izaugsme piedzīvota elektroauto segmentā, kas Baltijā pērn pieauga par 63%, salīdzinot ar 2022. gadu. Tikmēr jaunu auto segmentā pārdošanas rādītāji bija stabili, saglabājoties 2022. gada līmenī, par spīti satricinājumiem ekonomikā, ko nesuši aizvadītie gadi. Pērnā gada sākumā novērojām jaunu auto tirgus atveseļošanos, un to pamatā ietekmēja iedzīvotāju finansiālās konfidences uzlabošanās, kas, jāatzīst, bija netipiski inflācijas rādītājiem, kā arī vajadzība pēc personīgās mobilitātes, kas aizvien ir daudzu cilvēku prioritāšu augšgalā. Ietekmi jūtam arī šogad. Proti, inflācijas drudzis ir pārvarēts, un cilvēki nākotni sāk vērtēt, balstoties uz prognozējamākiem apstākļiem, kas arī dod iespēju skaidrāk paredzēt personīgās investīciju iespējas. Aizvadītajā gadā būtiski auga pieprasījums pēc lietotiem auto ar nepieredzētu uzrāvienu oktobrī, kad apgrozījums lietoto auto segmentā auga par 87%, salīdzinot ar attiecīgo periodu 2022. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s PET Baltija ražošanas kapacitātes griesti ir sasniegti; pašlaik darbības paplašināšanai uzņēmums apsver investīciju piesaistes iespējas , pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

A/s PET Baltija specializējas izlietoto PET pudeļu otrreizējā pārstrādē, šādi iegūstot augstvērtīgas PET pārslas, kas tiek eksportētas uz Eiropu. Uzņēmums ir pieteicies Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkotajam konkursam Eksporta un inovāciju balva 2014 kategorijā Eksportspējīgākais komersants lielo/vidējo komercsabiedrību grupā.

Jūtas stabili

PET Baltija ir pirmā un vienīgā PET pārstrādes rūpnīca Latvijā un lielākā šāda veida ražotne Baltijas valstīs. Tā ietilpst ECO Baltia grupā, kurā kopumā ir deviņi uzņēmumi. PET Baltija, pārstrādājot caurspīdīgas un krāsainas PET pudeles, ražo caurspīdīgās PET pārslas, gaišās un tumšās MIX PET pārslas un blakusproduktus. No vienas PET pudeles varot iegūt 30–35 gramus pārslu. Mēnesī tiek saražots vairāk nekā 1700 tonnu PET pārslu. Tās kā izejmateriālu var izmantot dažāda iepakojuma ražošanā, kas var būt saskarsmē ar pārtiku, kā arī šķiedru un PET spriegošanas lentu izgatavošanā. Aptuveni 60% PET Baltija klientu ir pārtikas iepakojumu ražotāji, bet 40% – šķiedras un spriegošanas lentu ražotāji.

Komentāri

Pievienot komentāru