Jaunākais izdevums

Dziedātājas Lady Gaga dziesma Poker Face pērn bijusi visvairāk legāli lejupielādētā dziesma Lielbritānijā, palīdzot kopējam 2009. gada mūzikas ierakstu legālajam lejupielādes apjomam valstī augt par 50%, salīdzinot ar 2008. gadu, ziņo Sky News.

Kopumā pērn Lielbritānijas mūzikas industrija iekasējusi 928,8 miljonus mārciņu. Kompaktdisku pārdošanas apjomi 2009. gadā, salīdzinot ar 2008. gadu, sarukuši par 6,1% līdz 699 miljoniem mārciņu.

Par spīti tam, ka aizvien vairāk interneta lietotāju izmanto iespēju klausīties mūziku tiešsaistē, ko pakalpojuma sniedzējs nodrošina ar ienākumiem no reklāmas, šis sektors industrijai «ienesis» vien 8,2 miljonus mārciņu, kas gan ir par 247% vairāk nekā 2008. gadā.

Uz abonēšanas maksu balstītais mūzikas pakalpojumu sektors industrijai pērn nodrošinājis ienākumus 11,8 miljonu mārciņu apmērā, kas ir par 37,2% vairāk nekā gadu iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lady Gaga jauno albumu iedzied Latvijā ražotos mikrofonos

Jānis Rancāns, 29.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada 23. maijā izdotais dziedātājas jaunākais Lady Gaga albums Born This Way tapis izmantojot Latvijā ražotos JZ Microphones mikrofonus, informē uzņēmuma pārstāvji.

Albumu Born This Way producēja mūzikas industrijā pazīstamais skaņu inženieris Rafa Sardina, kura studija ir aprīkota ar JZ Microphones mikrofoniem, un jaunā Lady Gaga albūma ierakstā tika izmantoti Vintage sērijas mikrofoni V47 un V67.

Lady Gaga jaunā albuma ierakstīšanas procesā vairākas dziesmas tikušas ierakstītas tieši ar JZ Microphones Vintage sērijas mikrofoniem, norāda skaņu inženieris.

«Ierakstu sesijas ar Lady Gaga bija ļoti aizraujošas, un tajās es izmantoju dažus no maniem jaunajiem instrumentiem – JZ Microphones V47 un V67 mikrofonus. Tie bija pārāki daudzos veidos, sākot no akustiskā līdz elektriskajam basam, vokāliem, stīgām un ģitārām. Es izvēlējos tos, lai arī manā īpašumā ir daudzi ekskluzīvi citu ražotāju mikrofoni,» stāsta Rafa Sardina.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta vietnē YouTube esošo ASV dziedātājas Lady Gaga videoklipu skatījumu skaits pārsniedzis vienu miljardu, tādējādi viņa uzstādījusi jaunu rekordu pasaulē populārajā video portālā, liecina Famecount.com informācija.

Tas gan neattiecas uz viena video skatījumu skaita rekordu, kas joprojām ir dziedātāja Džastina Bībera (Justin Bieber) kontā. Viņa videoklips dziesmai Baby skatīts vairāk nekā 367 miljonu reižu.

Dž. Bībers arī kopējo skatījumu ziņā ir tuvu Lady Gaga. Visu viņa videoklipu skatījumu skaits pārsniedz 967 miljonus.

Šā gada septembrī Lady Gaga arī apsteidza dziedātāju Britniju Spīrsu (Britney Spears), kļūstot par Twitter lietotāju ar visvairāk sekotājiem. Skandalozā dziedātāja ir arī populārākā dzīvā zvaigzne sociālajā portālā Facebook, kur viņas fanu skaits pārsniedzis 20 miljonus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lady Gaga kocertu rīkotāji Baltijas valstīs, koncertaģentūra FBI, iesaka uzmanīties un nekādā gadījumā neiegādāties Lady Gaga koncerta biļetes no rokas, bet pirkt tās tikai no oficiālā koncerta biļešu izplatītāja Ticketpro.

Ticketpro pārstāvis Latvijā Uģis Liepiņš skaidro: «Šobrīd mūsu rīcībā nodotas aptuveni 40 viltotas koncerta biļetes, kuras pircēji iegādājušies caur sludinājumiem - no rokas. Dažos gadījumos biļetei līdzi iedots arī viltots Maxima veikala čeks, tā ar viltu radot priekšstatu, ka biļete ir īsta, jo Maxima veikalu Informācijas centros tiešām atrodas Ticketpro biļešu kases. Mēs vēlamies uzsvērt, ka, iegādājoties biļetes no rokas, pastāv augsts risks nopirkt viltojumu.»

Lai arī viltotā biļete var izskatīties ļoti līdzīga oriģinālajai, pie ieejas norises vietā visas koncerta biļetes tiks skenētas un apmeklētājiem ar viltotām biļetēm ieeja tiks liegta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šoruden pētījumu aģentūra TNS ir investējusi resursus un Igaunijā izveidojusi pirmo neiromārketinga pētījumu laboratoriju Baltijā. Tā kā iekārtas ir pārvietojamas, neiromārketinga pētījumus būs iespējams veikt arī Latvijā un Lietuvā.

Oktobrī TNS plāno veikt pirmos neiromārketinga pētījumus Latvijā.

Neiromārketinga pētījumu laboratorijā tiks pielietotas trīs biometrijas tehnoloģijas, kas ļauj fiksēt un novērtēt cilvēku reakciju, apskatot reklāmu, zīmolu vai produktu. Pirmkārt, elektroencefalogrāfs jeb EEG fiksē smadzeņu viļņu elektrisko aktivitāti un ļauj noteikt, kā cilvēks reaģē uz dažādiem reklāmas kadriem, zīmoliem vai produktiem. Otrkārt, GSR (Galvanic Skin Response) ierīce mēra nervu sistēmas reakciju jeb fiksē elektrovadāmības izmaiņas uz ādas virsmas. Pēc līdzīgiem principiem darbojas tā saucamais «melu detektors». Tā iespējams fiksēt cilvēka emocionālās aktivizēšanās līmeni un noteikt, vai reklāma pamudinās uz rīcību. Treškārt, speciālas brilles acu skenēšanai jeb acu zīlīšu kustību analīzei palīdz atklāt to, kam un cik ilgi reklāmā cilvēki velta uzmanību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

WikiLeaks dibinātāju apmeklē popzvaigzne Lady Gaga

Gunta Kursiša, 10.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skandalozā portāla WikiLeaks dibinātāju Džulianu Asandžu (Julian Assange), kurš no izdošanas Zviedrijas tiesai atradis patvērumu Ekvadoras vēstniecībā, apmeklējusi ne mazāk atpazīstamā popzvaigzne Lady Gaga, vēsta Sky News.

Jau rakstīts, ka Ekvadora sniegusi Dž. Asandžam lūgto patvērumu, un pašlaik viņš uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā. Zviedrijā viņš apsūdzēts vairākos seksuālos noziegumos, ASV, kuras valsts noslēpumi tika atklāti portālā WikiLeaks, apsūdzības nav izvirzījusi, taču, ja tādas tiktu izvirzītas, bargākais sods, ko varētu saņemt Dž. Asandžs, ir nāve. Kā Dž. Asandžs, tā WikiLeaks ir atzīti par «ASV ienaidnieku».

Dž. Asandžs atrodas vēstniecībā kopš šā gada jūnija, un Lielbritānijas valdība pavēstījusi, ka tā var izdot Dž. Asandžu Zviedrijai tiklīdz viņš pametīs vēstniecību.

Popzvaigzne Lady Gaga viesojās Lielbritānijā, lai prezentētu savas jaunās smaržas, un apmeklēt Dž. Asandžu viņu ielūdza neviennozīmīgi vērtētā britu mūziķe M.I.A.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dziedātāja Lady Gaga paziņojusi par sava kosmētikas zīmola Haus Laboratories izveidi, raksta Business Insider.

Jaunā zīmola produkcija iepriekšpārdošanā būs pieejama, sākot no 15.jūlijā, un tā tiks tirgota Amazon. Lūpu krāsas cena būs 16 dolāri, bet kosmētikas komplekti – 49 dolāri.

Lady Gaga uzsvērusi, ka dažkārt skaistums nav dabisks, tādēļ viņa ir pateicīga kosmētikai, kas palīdzējusi viņai uzlabot pašpārliecinātību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiso muzeji ceturtdien atklājuši astoņas dziesmas Poker Face izpildītājas Lēdijas Gāgas (Lady Gaga) vaska figūras. Katra figūra ģērbta atšķirīgi, tādējādi akcentējot popularitāti ieguvušās dziedātājas provokatīvo stilu, ziņo Reuters.

Muzeju ķēdes vadība par šo projektu iztērējusi aptuveni 2,4 miljonus ASV dolāru, cerot, ka dziedātājas fani alks aplūkot sava elka atveidojumus vaskā.

Viena no Lēdijas Gāgas fanēm - Ivonna Fema - figūras atklāšanā Londonas muzejā stāstījusi, ka viņu šī dziedātāja iedvesmo: «Viņai ir vienalga, ko kāds domā. Viņa paliek uzticīga sev un ir ļoti iedvesmojoša.»

Pārējās dziedātājas figūras aplūkojamas muzejos Ņujorkā, Lasvegasā, Holivudā, Amsterdamā, Berlīnē, Šanhajā un Honkongā.

24 gadus vecā Lēdija Gāga, kuras īstais vārds ir Stefānija Germanota (Stefani Germanotta), mūzikas pasaulē dominē jau divus gadus, un viņas hītu sarakstā ir arī tādas dziesmas kā Bad Romance un Telephone. Interneta vietnē Facebook dziedātājai ir vairāk nekā 20 miljoni sekotāju. Jāpiebilst, ka dziedātāja ir kļuvusi slavena arī ar saviem ekstravagantajiem gājieniem, piemēram, klavieru aizdedzināšanu un ierašanos uz pasākumu jēlas gaļas kleitā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo 12 mēnešu laikā pelnošākā grupa pasaulē ir bijusi U2, kas nopelnījusi 130 miljonus ASV dolāru, liecina Forbes.com apkopotā informācija.

Otro vietu ar 114 miljoniem ASV dolāru ieņem rokeri AC/DC, viņiem seko Bejonse Noulza, kura nopelnījusi 87 miljonus ASV dolāru.

Top10 iekļuvušas arī tādas dziedātājas kā Britnija Spīrsa un Madonna, kuras atrodas attiecīgi piektajā un astotajā vietā.

Forbes.com pelnošāko mūziķu saraksts (2009.gada jūnijs - 2010.gada jūnijs):

* 1. U2: 130 miljoni ASV dolāru

* 2. AC/DC: 114 miljoni ASV dolāru

* 3. Bejonse Noulza: 87miljoni ASV dolāru

* 4. Brūss Springstīns: 70 miljoni ASV dolāru

* 5. Britnija Spīrsa: 64 miljoni ASV dolāru

* 6. Jay-Z: 63 miljoni ASV dolāru

* 7. Lady Gaga: 62 miljoni ASV dolāru

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nakts trases, skrējiens pēc miljona, laivu braucieni un sniegavīru velšana – tās ir tikai dažas no aktivitātēm, kurās piedalās SIA Stenders darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Forbes par pasaulē ietekmīgāko sievieti šogad atzīst Mišelu Obamu

Lelde Petrāne, 07.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV pirmā lēdija Mišela Obama (Michelle Obama) pārspējusi valstu un kompāniju vadītājas, kā arī slavenības, kļūstot par pasaulē ietekmīgāko sievieti žurnāla Forbes veidotajā simts ietekmīgāko sieviešu sarakstā.

Saraksta, ko žurnāls veido katru gadu, otrajā vietā ierindota Kraft Foods vadītāja Irēne Rozenfelde (Irene Rosenfeld).

Top pieci noslēdz amerikāņu televīzijas zvaigzne Opra Vinfrija (Oprah Winfrey), Vācijas kanclere Angela Merkele (Angela Merkel) un ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone (Hillary Clinton).

Sestajā vietā ierindota PepsiCo Inc. vadītāja Indra K. Noji (Indra K. Nooyi), septītajā - dziedātāja Lady Gaga, astotajā - Austrālijas bankas Westpac vadītāja Geila Kelija (Gail Kelly), bet devītajā - dziedātāja Bejonsa Noulza (Beyonce Knowles).

Forbes norādījis, ka M. Obama ir kļuvusi par paraugu jaunajai paaudzei visā pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Vislabāk pelnošās slavenības, kas vēl nav sasniegušas 30 gadu slieksni

Gunta Kursiša, 24.07.2013

10. Desmitajā vietā ierindojas filmas Krēsla (Twilight) aktieris Teilors Lotners (Taylor Lautner), kurš pagājušā gada laikā nopelnīja 22 miljonus ASV dolāru.

Foto: AFP/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vislabāk pelnošo slavenību vidū, kas ietilpst divdesmitgadnieku kategorijā, bet kuru atalgojums mērāms miljonos, ir gan 27 gadus vecā Lady Gaga, gan vēl divdesmit gadu vecumu nesasniegušais kanādiešu izcelsmes dziedātājs Džastins Bībers.

Medijs Forbes izveidojis desmit vislabāk pelnošo, gados jauno «zvaigžņu» sarakstu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Cebu Pacific, saskaroties ar sieviešu aizstāvju kritiku, liek dejot vīriešu dzimuma stjuartiem

Lelde Petrāne, 08.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Filipīnu pārvadātājs Cebu Pacific atkal veicis lidojumu, kur drošības instruktāža tiek pasniegta dejojot, taču šoreiz - pēc saskaršanās ar sieviešu aizstāvju kritiku - dejojušas nevis stjuartes, bet stjuarti, ziņo AFP.

Kā vēstīts interneta vietnē YouTube lielu popularitāti guva video, kurā redzams, kā pievilcīgas Cebu Pacific stjuartes drošības instruktāžu pasniedz dejojot dziedātājas Lady Gaga dziesmas pavadījumā. Taču šis jauninājums arī izsauca asu kritiku.

Kāda no pasažierēm, kurai bija iespēja noskatīties stjuartu dejošanā, stāstījusi: «Tas bija labi, viņiem izdevās mani izraut no snaudas.»

Cebu Pacific pārstāve sacījusi, ka kompānija drīzumā izlems, vai dejojošās apkalpes programma tiks turpināta.

«Reakcija kopumā bija ļoti laba,» viņa norādījusi, piebilstot, ka arī Cebu Pacific darbinieki visu šo uztver ar prieku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijas mūzikas straumēšanas serviss Streamus plāno iekarot pasauli

Jānis Rancāns, 08.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darbību sācis pirmais nacionālais mūzikas straumēšanas serviss Streamus, kas sniedz iespēju datorā vai mobilajā telefonā klausīties mūziku. Streamus arī piedāvā plašu Latvijas mūziķu dziesmu katalogu, kā arī pasaules, tostarp NVS valstu mūzikas ierakstus.

Streamus tapis ar Tele2 līdzdalību un ar tā starpniecību mūziku iespējams klausīties datorā, apmeklējot interneta vietni streamus.lv vai lejupielādējot straumēšanas pakalpojuma aplikāciju viedtālrunī. Sākotnēji lietojumprogramma būs pieejama Android ierīcēm, bet drīzumā paredzēts arī iPhone atbalsts. Reģistrējoties ar savu numuru, Tele2 klienti pakalpojumu varēs mēnesi izmantot bez maksas, tāpat uzņēmuma klientiem tiks piedāvāti tarifu plāni, kuros integrēta Streamus lietošana.

Pakalpojuma izstrādātāji norāda, ka ir noslēgti līgumi ar pasaulē lielāko mūzikas izdevēju Universal Music Group un citām pasaules mēroga ierakstu kompānijām, tādējādi Streamus lietotājiem sniedzot iespēju klausīties vairākus miljonus dziesmu – gan, piemēram, agrīnos The Rolling Stones albumus, gan jaunākos Lady Gaga, Lana Del Ray, U2, Metallica u. c. mūziķu. Tāpat ir noslēgta sadarbība ar teju visiem Latvijas populārāko mūziķu izdevējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Vinila plates nav mirušas - viesojoties pie lielākā to ražotāja pasaulē

Lelde Petrāne, 22.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Vecie labie» laiki ir pagājuši, un jau drīzumā gandrīz visa mūsu dzīve varētu satilpt mobilajos tālruņos. Mēs lasām laikrakstus un portālus, veicam maksājumus, skatāmies filmas, sazināmies ar draugiem, uzņemam fotogrāfijas, spēlējam spēles un papildu visam pārējām - arī klausāmies mūziku, izmantojot mobilos tālruņus.

Laiks, kad cilvēks apsēdās mājās uz dīvāna, aizdedzināja sveci, atvēra pudeli vīna un izvēlējās kādu no skaņuplatēm (sauktām arī par vinila platēm), ir vēsture. Taču cerība joprojām pastāv.

GZ Digital Media rūpnīca atrodas nelielā ciemā Lodenice, aptuveni 26 kilometrus uz rietumiem no Prāgas. Rūpnīcas pirmsākumi meklējami pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados.

Tehnoloģiskais progress mainīja ražošanu pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu vidū, pārejot uz CD un DVD, un vinila plašu ražošanas iekārtas tika izmestas rūpnīcas pagalmā. Par laimi CD uzplaukuma laikā rūpnīcas darbinieki izglāba desmit vinila plašu ražošanas iekārtas un neļāva tās iznīcināt. Tas vēlāk atmaksājās, iestājoties skaņuplašu renesansei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazai tautai, kāda, protams, ir arī latvieši, nemaz tik bieži negadās, ka kāds tās pārstāvis ir atpazīstams visā pasaulē, tāpēc jāpriecājas par katru tādu cilvēku. Latviešiem šobrīd tāds – visā pasaulē atpazīstams – ir tenisists Ernests Gulbis. To apliecina pat veikalu plaukti – visos Īrijas veikalos, t.sk. Tesco Extra, kuros ir nopērkamas Wilson firmas tenisa raketes, mums miedz ar aci Ernests, savu sajūsmu pauž Īrijas latviešu portāls Baltic Ireland.

«It kā sīkums, tomēr ir patīkami, ka, ejot pa veikalu, no plauktiem uz tevi «skatās» ne tikai Lady Gaga, Justin Bieber vai One Direction zēni, bet arī kāds savējais! Kaut vai tikai pie sevis nodomājot: «O, super! Latvietis!», garastāvoklis noteikti uzlabosies,» raksta portāls.

Ernests Gulbis (dzimis 1988. gada 30. augustā Rīgā) ir profesionāls latviešu tenisists. Viņš ir visu laiku veiksmīgākais Latvijas tenisists.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas uzņēmuma Mottra ikrus ir iecienījušas vairākas ārvalstu slavenības. Populāri ārvalstīs ir arī citi Latvijas ražojumi. «Mūsu ražojumi ir populāri Anglijā. Mums ir lieliska bāze Londonā, kurai piegādājam savu produkciju. Jūnijā mūsu ikri bija uz galdiem Eltona Džona rīkotajā Balto kaklasaišu ballē ar 700 viesiem. Tos nobaudīja arī Lady Gaga,» otrdien Privātai dzīvei norāda uzņēmuma menedžeris Dmitrijs Tračuks.

Starpnieki, kas iepērk produkciju no Mottra, ikrus piegādā arī Anglijas karaļnamam. Uzņēmuma līdzīpašnieks Sergejs Tračuks ražotni Keķavā izveidoja 2002.gadā. Pašlaik uzņēmumā ir pieci dažāda izmēra baseini zivju audzēšanai.

Mottra ražojumi vietējam tirgum ir pārāk dārgi, tāpēc galvenie ienākumi tiek gūti no eksporta. Latvijā 90 gramus ikru var nopirkt vidēji par 120 Ls.

«Nolēmām paši audzēt stores un sterletes, jo, ņemot zivis no citiem, ir liels risks, ka tās var būt inficētas. Sešus gadus nodarbojāmies tieši ar zivju audzēšanu, tikai 2008.gadā sākām pārdod gatavo produkciju,» atceras menedžeris Dmitrijs Tračuks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Latviešu mūziķis un producents Rick Feds gūst panākumus ASV

Laura Mazbērziņa, 23.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviešu mūziķis un producents Rick Feds (īstajā vārdā Rihards Fedotovs) aizvadījis veiksmīgu ASV koncerttūri - viņš kļuvis par bungu un perkusiju ražotāju Pearl Drums pārstāvošo mākslinieku un pārsteidzis festivāla SXSW auditoriju ar futūristisku uztāšanos.

Rick Feds atpazīstamību ieguvis kā viens no pasaulē vadošajiem «Ableton PUSH» māksliniekiem. Izmantojot tehnoloģiju piedāvātās iespējas, mūziķis rada novatoriskus, virtuozus un interaktīvus priekšnesumus, kurus novērtē gan mūzikas, mākslas festivāli, gan tādas kompānijas kā - Apple, Samsung, BMW un Volkswagen.

«Tādiem uzņēmumiem kā - Apple, Samsung, BMW un Volkswagen, mēs ar Mārtiņu Dāboliņu un Losandželosā dzīvojošo vizuālo mākslinieci Dejha Ti, esam taisījuši interaktīvas uzstāšanās, kurās integrējam kompānijas ražoto konkrēto produktu, t.i. - jauna produkta prezentācijas nolūkiem mēs varam integrēt to interaktīvā 3D vidē,» komentē Rick Feds, mūzikas producents.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Džastins Bībers (Justin Bieber) un grupa U2 ir starp dziedātājiem, kuri piekrituši veltīt dziesmas īpašam albumam. Tā mērķis būs vākt līdzekļus Japānas postošās zemestrīces un cunami upuriem, ziņo BBC.

Ierakstu kompānija Universal Music albumu, kas būs pieejams tikai digitālā versijā, plāno laist klajā visā pasaulē līdz šīs nedēļas beigām.

Albumā, ar kura palīdzību iegūtā nauda tiks novirzīta Japānas Sarkanajam Krustam, piedalīšoties arī Bon Džovi, Rihanna un, iespējams, arī Lady Gaga.

Saskaņā ar jaunāko Japānas policijas sniegto informāciju zemestrīces un tai sekojošo cunami viļņu dēļ bojā gājuši 9079 cilvēki, bet 12645 tiek uzskatīti par pazudušiem.

«Mēs to darām tikai digitāli, jo tā ir ātrāk,» teicis Universal pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Likumpārkāpumi nav bagātības priekšnoteikums

Rūta Kesnere - DB komentāru nodaļas redaktore, 31.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mīti un sazvērestības teorijas, kas nāk komplektā ar absolūtu neuzticēšanos valsts institūcijām, raksturo lielas sabiedrības daļas viedokli. To apliecina arī jaunākā sabiedriskās domas aptauja, kuru veica SKDS, tajā noskaidrots, ka lielākā daļa respondentu uzskata, ka godīgā ceļā Latvijā nav iespējams kļūt bagātam.

Gribētos teikt, ka šāds viedoklis varēja dominēt mežonīgā kapitālisma laikā deviņdesmito gadu vidū un beigās. Taču vairāk nekā 25 gadus pēc neatkarības atjaunošanas uzskats, ka savā valstī bagāts var kļūt, tikai krāpjoties un zogot, ir visai traģisks. Šāds viedoklis, jādomā, sakņojas negatīvajā pieredzē par to, kā notika privatizācija, kas tiešām bija netīrs process, un daudzajos korupcijas skandālos. Tajā pašā laikā nav pamata uzskatīt, ka mūsdienās tikai tā var tikt pie turības. Lai tie nebūtu tikai tukši apgalvojumi, minēšu dažus piemērus, kas ir nevis izņēmumi, bet apstiprina likumsakarības.

Vispirms jau jārunā par daudzajiem Latvijas jaunuzņēmumiem, kas darbojas ar ļoti atzīstamiem finansiāliem panākumiem, kuru pamatā nav nedz blēdības ar nodokļiem, nedz kādas citas mahinācijas. Piemēram, Latvijas audio tehnoloģiju jaunuzņēmums Sonarworks, kura izstrādāto sērijas Reference programmatūru lieto vairāki tūkstoši studiju visā pasaulē, sākot no radošiem entuziastiem līdz pat augstākā līmeņa studijām, ar to darbojas tādi mūziķi kā Maroon 5, Coldplay, Lady Gaga u.c. Tas piecu gadu laikā ir piesaistījis investīcijas divu miljonu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vodafone pārdos SFR akcijas 7 miljardu eiro vērtībā

Jānis Rancāns, 04.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas kompānija Vodafone pārdos 44% tās rīcībā esošo Francijas mobilo telefonu operatora SFR akcijas Vivendi. Kopējā darījuma vērtība tiek lēsta 7,95 miljardu eiro vērtībā, raksta BBC.

Šis darījums nodrošinās Vivendi, kas ir Francijas lielākā mobilo telefonu kompānija pilnu kontroli pār SFR, atzīmē BBC. Vivendi jau ir samazinājis savu akciju portfeli, pārdodot tās gan Japānas, gan arī Ķīnas mobilo telefonu operatoriem.

Vodofone ir izlēmusi atbrīvoties no vērtspapīriem tajās struktūrvienībās, kuras tā pilnībā nekontrolē, komentējot šo darījumu norādīja kompānijas pārstāvji.

Vivendi ir viena no lielākajām Francijas kompānijām, tai pieder uzņēmumi, kas nodarbojas ar dažādām lietām, piemēram, tās kontrolētais Universal Music ierakstu izdevējs strādā ar tādiem mūziķiem kā Lady Gaga un Rihanna. Vivendi kontrolē arī datorspēļu ražotājus Activision Blizzard un dažādas televīzijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Autortiesību direktīva nonākusi kritikas krustugunīs

Rūta Kesnere - DB komentāru nodaļas redaktore, 28.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no Eiropas Savienības intelektuāļu un interneta lietotāju karstākajiem strīdiem ir par 26. martā Eiropas Parlamentā (EP) pieņemto Direktīvu par autortiesībām digitālajā vienotajā tirgū, kas gan vēl jāpieņem Eiropas Padomē.

Jaunā direktīva paredz, ka turpmāk lielās interneta platformas, piemēram, Youtube, Facebook un Google New, būs tieši atbildīgas par tajās augšuplādēto saturu: tām vajadzēs slēgt vienošanos ar publicētā satura autortiesību turētājiem – ierakstu kompānijām, izdevniecībām un medijiem, nodrošinot pienācīgu atlīdzību izpildītājiem un žurnālistiem, no kuru darba šīs platformas gūst peļņu.

Tāpat paredzēts, ka interneta platformām augšupielādes brīdī būs jāspēj identificēt ar autortiesībām aizsargātu saturu, tādējādi aizliedzot to publicēt bez līguma ar autoru. Jāteic, ka direktīvai ir gan karsti atbalstītāji (piemēram, Lady Gaga), gan asi kritiķi. Vislielākās diskusijas izsauc direktīvas 13. pants, kas paredz, ka tiešsaistes platformas, kurās to lietotāji augšuplādē saturu un dalās ar to, ir atbildīgas, lai šis saturs nepārkāpj autortiesības. Tas nozīmē, ka jebkuras tīmekļa vietnes, kurās ir liels daudzums lietotāju radīta satura (YouTube, Twitter un Facebook) ir atbildīgas par satura izņemšanu, ja tas pārkāpj autortiesības. Lai to īstenotu, tiešraides platformām būs jāizmanto satura atpazīšanas tehnoloģijas jeb augšupielādes filtri. Taču, kā norāda 13. panta kritiķi, šie filtri nespēs atpazīt parodijas un interneta mēmes (attēls, video, teksta fragments, kas ir plaši izplatīts interneta vidē ar nelielām variācijām).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Amerikāņi atzīti par «stilīgāko» nāciju

Jānis Rancāns, 07.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar sociālās vietnes Badoo lietotāju domām, pasaules «stilīgākā» nācija ir amerikāņi, vēsta Reuters.

Sociālā vietne lika 30 tūkstošiem cilvēku no 15 pasaules valstīm, nosaukt viņuprāt zemeslodes «stilīgāko» nāciju.

Pēc vietnes lietotāju domām, amerikāņiem ir pats «stilīgākais» prezidents, «stilīgākie» dziedātāji (Snoop Dog un Lady Gaga), aktieri (Džonijs Deps), režisori (Kventins Tarantīno) un «stilīgākie» tehnoloģiju jomu pārstāvji (Stīvs Džobss).

Amerikāņi arī ir daudz ieguldījuši dažādās «stilīgās» jomās, kā, piemēram, interneta tehnoloģijās, mūzikā un kino.

Otra «stilīgākā» pasaules nācija apdzīvo Brazīliju, trešie ir spāņi, ceturtie – itāļi un piektie - franči.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Sonarworks apgrozījums šogad audzis par 40%

Db.lv, 18.12.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā radītais profesionālas skaņas digitālās kalibrēšanas uzņēmums Sonarworks noslēdz 2020.gadu ar rekordaugstiem ieņēmumiem, informē uzņēmumā.

Uzņēmuma produktu biznesa līnija ir piedzīvojusi strauju izaugsmi un šobrīd jau vairāk nekā 70 000 studiju visā pasaulē izmanto Sonarworks tehnoloģiju. Globālās pandēmijas ietekmē mūzikas radītājiem nācās pielāgot savus darba apstākļus mājas studijās un Sonarworks inovatīvā tehnoloģija izrādījies risinājums lai nodrošinātu inženieriem nepieciešamos darba apstākļus.

Sagaidāms, ka Sonarworks 2020. gada apgrozījums pārsniegs 3,7 miljonus euro, kas ir par 40% vaiāk kā 2019. gadā. Uzņēmums plāno paplašināt produktu klāstu patērētāju elektronikas segmentā, jo papildus izaugsmei mūzikas radītāju segmentā paplašinās arī uzņēmumu interese par licencēšanas iespējām mūzikas klausītāju segmentā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Štiglics: ražošana jāaizmirst; ekonomiku izglābs pakalpojumi

Guna Gleizde, LD, 29.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieilgušo ekonomisko krīzi, tāpat kā Lielo depresiju pirms 80 gadiem, izraisījušas strukturālas pārmaiņas ekonomikā: tagad attīstīto valstu tautsaimniecība no tādas, kas balstās uz ražošanu, pārtop par tādu, kuras pamatā ir pakalpojumi.

Tā uzskata pazīstamais ekonomists un Nobela prēmijas ieguvējs Džozefs Štiglics, atgādinot, ka gluži tāpat pagājušā gadsimta 30. gados ASV un Eiropas ekonomiku fokuss mainījās no lauksaimniecības uz ražošanu, šodien vēsta žurnāls LD.

Džozefs Štiglics kopā ar savu kolēģi Kolumbijas universitātē Brūsu Grīnvaldu pēdējos gados strādā pie alternatīvas teorijas par to, kas izraisīja Lielo depresiju un esošo ekonomisko lejupslīdi. Viņš izvēlējies visai neierastu kanālu savas un B. Grīnvalda notikumu versijas publiskošanai, proti, dzīvesstila žurnālu Vanity Fair, kas blogosfērā izraisījis nievas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divas leģendas - Miks Džegers (The Rolling Stones) un Deivs Grouls (Foo Fighters) - nu pat izdevis singlu, kura video centrā redzams Latvijas ražotāja "JZ Microphones" mikrofons.

"Pasaules slavenā grupa "The Rolling Stones" kopš vasaras strādāja pie albuma, kura ierakstos tiek izmantoti vairāki "JZ Microphones" produkti. Pirms dažām dienām tika publiskota dziesma "Eazy Sleazy", kurā izmantots "JZ Microphones" modelis "Vintage 67", kā arī videoklips, kurā piedalās gan Miks Džegers, gan grupas "Foo Fighters" līderis, solists Deivs Grols, kura mūziķa karjera sākās leģendārajā grupā "Nirvana"," stāsta ieraksta producents Mats Klifords ( Matt Clifford).

"Mēs diezgan bieži saņem ziņas no pasaules mēroga mūzikas zvaigžņu producentiem, ka studijas ierakstos izmantoti "JZ Microphones". Taču šie veiksmes stāsti paliek aizkadrā, jo mums nav tiesību publiskot foto vai video no ierakstu studijām, kurās redzami tādi mūziķi kā Lady Gaga vai Bono (U2) un citi ar mūsu mikrofoniem. Lielajām zvaigznēm ir reklāmas līgumi ar globālajiem zīmoliem, kas viņiem aizliedz parādīties ar citiem zīmoliem, neskatoties uz to, ka mūzikas studijā viņi lieto tieši mūsu mikrofonus. Mika Džegera video ir īpašs ar to ka, ka šoreiz mūsu ražotais mikrofons ir teju pašā video klipa centrā! Šī ziņa ir satricinājusi mūzikas industriju. Lai arī esam pazīstami profesionālajā vidē, tomēr esam mazs ražotājs no Latvijas, un te pēkšņi esam kopā ar vienu no pasaulē lielākajām mūzikas zvaigznēm Miku Džegeru (Rolling Stones) un Deivu Groulu (Foo Fighters).Daudzi brīnās, kā tik mazas valsts un relatīvi maza ražotāja produkts var nonāk pasaules mēroga zvaigžņu priekšā? Manuprāt, pasaule ir nogurusi no lielajiem industrijas milžiem, zīmoliem, kas definē modi, tehnoloģiju un audio industriju. Cilvēki meklē ko jaunu, savādāku, iespējams, labāku un īpašāku, lai veicinātu savas radošās vēlmes. Latvija ir unikāla, jo pro-audio industrijā ir vairāki šādi veiksmes stāsti – "Game Changer Audio", "Sonarworks", "Erica Synths", "Reflector Audio" un mēs – "JZ Microphones". Šobrīd no ASV skata punkta, Eiropā pro-audio industriju definē divas valstis – Vācija un Latvija,"" komentē "JZ Microphones" valdes loceklis Andri Ēvelis.

Komentāri

Pievienot komentāru