Finanses

Lai gaidītu straujāku degvielas cenu kritumu, naftas cenai jāsarūk zem 100 dolāriem

Žanete Hāka, 23.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai patērētāji varētu sagaidīt lielāku degvielas cenu samazinājumu, Brent markas jēlnaftas cenām jāsamazinās zem 100 ASV dolāriem par barelu, uzsver eksperti.

Kā liecina biržu dati, trešdien ASV vieglās jēlnaftas cena turpināja sarukt, svārstoties ar 97 dolāru atzīmi, savukārt Brent markas cena bija 109,82 dolāri.

«Mazumtirdzniecības cenas Latvijā joprojām mainās pamatā uz divu faktoru pamata - atkarībā no iepirkuma cenām, kuru formulas bāzējas uz biržas cenām, kā arī valūtu svārstībām, mūsu gadījumā, eiro un ASV dolāra attiecības - gan oficiālais Eiropas Centrālās bankas kurss, gan Latvijas komercbanku komerckursi,» stāsta Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Stirāns.

Par laimi, populārākās degvielas (benzīni un dīzeļdegvielas) nav skārusi nodokļu likmju palielināšana. Līdz ar to, viena mazumtirdzniecības cenas daļa (45-50%) nemainīsies, uzsver eksperts.

Ja mēģina prognozēt naftas produktu biržas cenu ietekmi uz mazumtirdzniecības cenām, ņemot vērā jēlnaftas cenu prognozes, tad jāatceras, ka ne vienmēr jēlnaftas cenu svārstības sakrīt ar naftas produktu cenu svārstībām, skaidro degvielas tirgotāju pārstāvis. Bet, ja pieņem, ka cenu līmenis mainās vienādi, tad var rēķināt sekojoši - 5 ASV dolāru/barelā samazinājums no pašreizējās jēlnaftas cenas aptuveni 110 ASV dolāru apmērā nozīmē nepilnu 5% samazinājumu.

Tā kā naftas produktu iepirkuma cenas daļa mazumtirdzniecības cenā ir nepilna puse (40-45%), tad, attiecīgi, šis samazinājums gala cenā būtu aptuveni 2% jeb aptuveni divi santīmi litrā. Līdz ar to, lai patērētāji varētu sagaidīt lielāku degvielas cenu samazinājumu, jēlnaftas biržas cenām jāsamazinās zem 100 USD/barelā atzīmes, skaidro M. Stirāns.

Eksperts arī uzsver, ka noteikti jāatceras, ka no 1.janvāra cenas būs eiro valūtā, līdz ar ko ciparu izteiksmē cenas būs lielākas, bet vērtības izteiksmē – nemainīsies.

Vēl viena svarīga nianse - no degvielas biržas cenu kāpuma lielāko labumu gūst naftas ieguvēji, biržas tirgotāji un, daļēji, pārstrādātāji. Naftas produktu vairumtirgotāji un mazumtirgotāji principā no cenu izmaiņām nav ieguvēji, skaidro eksperts, piebilstot, ka tt sevišķi mazumtirgotāji savus ienākumus gūst no tirdzniecības uzcenojuma, kas pamatā ir vienāds neatkarīgi no gala cenas.

Mazumtirdzniecības vidējais uzcenojums Latvijā ir 5-7 santīmi uz degvielas litru. Un šāds uzcenojums ir gan pie degvielas gala cenas 0,80 Ls/litrā, gan pie degvielas gala cenas 1,00 Ls/litrā. Līdz ar to, gadījumā, ja biržas cenas samazinās, mazumtirgotāju ienākumi nesamazinās. Drīzāk var apgalvot, ka zemāka cena mazumtirgotājiem var būt pat izdevīgāka, jo patērētāji pie zemākām degvielas cenām, iespējams, lietos automašīnas vairāk un, attiecīgi, vairāk iegādāsies degvielu. Un pretējs efekts būtu pie cenu pieauguma - dēļ augstākām cenām patērētāji var ierobežot automašīnu lietošanu un, attiecīgi, samazināt degvielas iegādes daudzumus, skaidro M. Stirāns.

Pēdējā laika krituma tendenci piedzīvojusi WTI Light Crude nafta, kuras cenas izmaiņām nav tiešas ietekmes uz degvielas cenām Latvijā, jo šīs klases nafta tiek pārsvarā iegūta ASV un ir kā atskaites lielums Ziemeļamerikas tirgum, skaidro Nordea bankas Latvijā vecākais pārdošanas vadītājs Gints Belēvičs. Ziemeļamerikas naftas cenas nesenais kritums zem 100 USD par barelu galvenokārt saistīts ar naftas krājumu pieaugumu ASV, kas savukārt nav atstājis nekādu ietekmi uz Eiropas tirgu, kur naftas cenām novērota pretēja tendence. Kopš oktobra Brent Crude naftas cena, kas tiek izmantota degvielas cenošanai Ziemeļeiropā, ir pieaugusi un atrodas tuvu pie 110 dolāru par barelu atzīmes, tāpēc šobrīd runāt par degvielas cenu samazināšanos Latvijā nav pamata.

Brent Crude naftas cena izteikta eiro pēdējo mēnesi saglabājusies stabila un pagaidām nav vērā ņemamu iemeslu, kas šo stabilitāti līdz gada beigām varētu izjaukt.

Latvijas degvielas tirgotāji gan pēdējā laikā degvielas cenas ir samazinājuši. Statoil 95. miles markas benzīnu var iegādāties par 0,917 latiem, 98. miles plus benzīnu – par 0,947 latiem, bet Dmiles – par 0,897 latiem. Neste Oil DUS tīklā 95. markas benzīns maksā 0,917 latus, 98. markas – 0,947 latus, bet dīzeļdegviela – 0,897 latus.

Komentāri

Pievienot komentāru