Jaunākais izdevums

Pirmo reizi Latvijas autosporta vēsturē latviešu jaunā cerība piecpadsmitgadīgais rallija pilots Jānis Kārkliņš ar kompānijas Hansa Līzings atbalstu dosies uz četrkārtējā pasaules rallija čempiona Tomija Makinena rallija skolu Somijā, kur divu dienu laikā leģendārās zvaigznes uzraudzībā pilnveidos savas pilota prasmes, Db.lv informēja J. Kārkliņa pārstāvis Ģirts Avotiņš.

Jānis Kārkliņš šā gada 12. un 13. februārī ar savu jauno N3 klases sporta automašīnu Renault Clio Sport aizvadīs Tomija Makinena rallija skolā. Tā izveidota pie pasaulslavenās rallija zvaigznes mājām Pupolā, netālu no pasaules rallija čempionāta Somijas posma galvaspilsētas Jīvaskiles, kuras apkārtnes ceļi ir slaveni visā pasaulē. Jāņa Kārkliņa tiešais skolotājs šo divu apmācības dienu laikā būs Pasi Hagstroms, kurš ir Somijas rallija čempions ar vairāk nekā divpadsmit gadu pieredzi, bijis pasaules rallija čempionāta Top10 pilots, Subaru Word Rally Team testa pilots un Subaru Rally Team USA pilots.

Visu apmācības procesu pārraudzīs rallija leģenda – četrkārtējais pasaules rallija čempions Tomijs Makinens, kurš savā karjerā ir startējis 139 pasaules rallija čempionāta posmos un izcīnījis 24 uzvaras. Kopā ar savas rallija skolas komandu viņš novērtēs Jāņa Kārkliņa talantu un noteiks mūsu jaunā talanta nākotnes potenciālu.

Dainars Dambergs, Latvijas Automobiļu asociācijas prezidents: „Latvijas Automobiļu federācija arvien lielāku uzmanību pievērš jauniešu apmācībai un mums ir liels prieks, ka Hansa Līzings nolēmis palīdzēt šajā projektā. Tādēļ esam nolēmuši nelaist zudumā Jāņa Kārkliņa tēva Andra izkopto talantu un meklēt ceļus, kā palīdzēt jaunajam autobraucējam arī turpmāk. Esam panākuši vienošanos ar Tomiju Makinenu, ka viņš sniegs savu vērtējumu par viņa nākotnes potenciālu. Mums ir svarīgi parādīt jauno pilotu rallija elitei un iegūt objektīvu vērtējumu. Ja tas būs pozitīvs, tad meklēsim iespēju, kā virzīt Jāni Kārkliņu tālāk. Esam tikušies ar Somijas Autosporta federāciju un ieguvuši jaunas idejas, taču mums ir jāsaņem četrkārtējā pasaules čempiona Tomija Makinena atzinums un jādzird viņa nostāja.”

Jānis Kārkliņš ir 15 gadus vecs rallija pilots, kuru izaudzinājis un trenējis viņa tēvs – viens no Latvijas pieredzējušākajiem rallija sportistiem Andris Kārkliņš. Savu rallija karjeru Jānis uzsāka ar uzņēmēja Jura Šabašova atbalstu. Savā neilgajā autosportista karjerā viņš jau ir spējis izcīnīt divus čempiona titulus kartingā, divus čempiona un vienu vicečempiona titulu minirallijā, kā arī gūt divu gadu pieredzi Latvijas rallija čempionātā.

Tomijs Makinens savu rallija skolu izveidoja 2004. gadā pēc aktīvās rallija karjeras beigšanas. Makinens ir dzīvā autorallija leģenda, viens no diviem titulētākajiem rallija pilotiem pasaulē – Tomijam Makinenam un viņa tautietim Juham Kankunenam katram ir pa četriem pasaules čempiona tituliem, bet Makinena kontā ir par vienu WRC uzvaru vairāk. Makinens ir spējis izcīnīt 24 uzvaras, no kurām četras uzvaras gūtas sarežģītos Montekarlo kalnu serpentīnos, bet piecas – viltīgajos Somijas tramplīnos.

Jānis Kārkliņš būs pirmais rallija pilots no Latvijas, kurš Tomija Makinena skolā apgūs zināšanas. Starp šīs skolas slavenākajiem audzēkņiem jāmin austrālietis Kriss Atkinsons un japānis Toši Arai. Rallija skolā strādā vairāki rallija piloti ar pasaules līmeņa rallija pieredzi, bet apmācības procesa virsvadību ir uzņēmies Tomijs Makinens. Divu dienu intensīvā apmācības procesā Jānim Kārkliņam nāksies apgūt gan rallija automašīnas vadīšanas iemaņas, gan pareizu stenogrammas sastādīšanu, kā arī pareizu automašīnas regulējumu un riepu izvēli. Ātrumposmu režīmā Jānim Kārkliņam būs jāveic 150 kilometru gara distance, kas ir par trešdaļu vairāk nekā vidējā Latvijas rallija čempionāta posmā. Jānim Kārkliņam uz šīm apmācībām līdzi kā stūrmanis dosies Jānis Krastiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās vēlēšanu komisijas statistika liecina, ka starp Rīgas domes deputātu kandidātiem atrodams arī liels skaits dažādu uzņēmumu pārstāvju.

Tā vēlēšanās startē gan valdes priekšsēdētāji, gan valdes locekļi, gan direktori, gan citi augstākā līmeņa uzņēmumu darbinieki.

Lūdzām daļai no viņiem sniegt atbildes uz diviem jautājumiem:

1. Vai šis ir Jūsu pirmais starts politikā?

2. Kādēļ izlēmāt iet politikā? Kāda ir Jūsu motivācija un kādi ir plāni?

(Partijas sakārtotas secībā, kādā tās atrodamas cvk.lv)

Atbildes:

- Politisko partiju apvienība Saskaņas Centrs, Partija Gods kalpot Rīgai

Deņiss Jeļizarovs, dzimšanas gads: 1981, dzīves vieta: Rīga, tautība: nav norādīta

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) prognozē, ka jaunajā mācību gadā vispārizglītojošajās dienas mācību programmās mācīsies 202 413 skolēni, kas būs par 4027 skolēniem mazāk nekā pērn. Desmit gadu laikā skolēnu skaits Latvijas skolās ir samazinājies par 137 895 skolēniem.

Mācības vispārizglītojošo skolu 1.klasē sāks 21 352 bērni, kas salīdzinājumā ar pagājušo mācību gadu ir par 1859 skolēniem vairāk. Vēl 90 859 bērni ir reģistrēti visās pirmsskolas izglītības programmās. 12 002 skolēni mācīsies vakara un neklātienes programmās.

Konkrēts skolēnu skaits šajā mācību gadā būs zināms septembra vidū. Izglītības iestādēm un pašvaldībām informācija par skolēnu skaitu izglītības iestādēs 3. septembrī Valsts izglītības informācijas sistēmā jāievada un jāapstiprina līdz 7.septembrim.

Prognozēts, ka 9. klasē mācīsies 17 632 skolēni, pagājušajā mācību gadā 9.klasē bija 19 621 skolēns. 10.klasē mācības sāks 11 443 skolēni, kas salīdzinājumā ar pagājušo mācību gadu būs par 305 skolēniem mazāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis Kanādā notiekošā prestižā Monreālas Masters 1000 sērijas turnīra jeb Rogers Cup vienspēļu sacensību trešās kārtas mačā ceturtdien ar 6-4, 6-3 uzvarēja pasaules otro raketi Endiju Mareju no Lielbritānijas.

Latvietis titulēto britu pārspējis pirmo reizi karjerā, sasniedzot turnīra ceturtdaļfinālu.

Pirmajās izspēlēs pārliecinošāku sniegumu pie savas serves demonstrēja Marejs, tomēr jau trešajā geimā viņam radās lielas grūtības ar savas serves nosargāšanu. Latvietis bija nokļuvis viena uzvarēta punkta attālumā no breika iespējas, tomēr brits savu darbu padarīja un servi nosargāja. Ļoti līdzvērtīgā cīņā aizritēja arī nākamie divi geimi, rezultātam kļūstot neizšķirtam 3-3. Pie teicamas izdevības lauzt Gulbja servi titulētais Marejs tika septītajā geimā, taču nespēja izmantot nevienu no divām breikbumbām. Nākamajā geimā Marejs pie savas serves atkal bija pārliecinošs, panākot 4-4.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējams, vidējo latvieti publiskā vidē nenodarbina jautājums «Kas es esmu?» kā valsts bijušo prezidentu, tomēr viņš mēdz pie sevis filozofēt: kāds es gribētu būt? Reklāmas aģentūra DDB to pajautāja valsts iedzīvotājiem.

Izrādās, latvietis vairāk par visu pasaulē grib būt patstāvīgs un neatkarīgs – šādu vēlmi ir izteicis 81% aptaujāto. Turklāt gadu gaitā šis uzskats ir pastiprinājies, jo, piemēram, pērn šo īpašību izcēla nedaudz mazāk respondentu – 75%. Un kas tur ko brīnīties – Latvijas valsts un tautas vēsture gadsimtu garumā ir saistīta ar pakļaušanos svešām varām. Arī parāds ir sava veida atkarība, kas ierobežo rīcības brīvību, neskatoties uz to, ko aizdevums savulaik ir sniedzis.

Neatkarības svarīgums vidējā latvieša skatījumā saskan ar iepriekšējās publikācijas analizēto, ka katram pašam ir jābūt savas laimes kalējam. Interesanti, ka tieši vīrieši šo īpašību atzīst par visideālāko – tam piekrīt 77% stiprā dzimuma pārstāvju. Un, lai gan sievietes arī vēlas būt neatkarīgas, tomēr par nedaudz svarīgāku viņas uzskata atbildības sajūtu. Savukārt vīriešiem atbildības sajūta ir tikai trešajā vietā, un pirms tās viņi uzsver intelektu: 75% vīriešu uzskata, ka latvietim jābūt ne tikai ar smadzenēm, bet tām jābūt arī īstajā vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Man ir arī salīdzinoši lieli īpašumi. Ne jau tik lieli, lai varētu mēroties ar vienu otru šajā valstī, bet tomēr,» atbildot uz laikraksta Neatkarīgā jautājumu par savām 180 000 eiro parādsaistībām, sacījis ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

«Neraugoties uz esošo ekonomisko situāciju, manu īpašumu vērtība pārsniedz parādsaistību vērtību. Respektīvi, parādsaistības ir adekvātas,» skaidrojis ministrs.

Jautāts, kuras ir tās latviešu īpašības, uz kurām liekot uzsvaru mēs varētu gūt panākumus, Pavļuts teicis: «Negribētu runāt vispārinājumos. Var jau citēt Garlību Merķeli, ka latvietis ir tāds vai šitāds. Samērā spītīgs, ko varētu iztulkot tā - ko viņš iesāk, to arī izdara. Es to tulkotu labā nozīmē - kā mērķtiecību. Mērķtiecības latviešiem netrūkst, bet trūkst spējas vienoties. Savu personisko mērķtiecību salāgot ar kopīgo. Tie ir nebeidzamie stāsti par latviešu viensētnieka domāšanu, par simts partijām, kur divi latvieši, tur trīs partijas.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Latvijas Gaisa satiksme rīkotajā angļu valodas apmācības konkursā saviem darbiniekiem uzvarējis uzņēmums Kingsway English centre.

Par to liecina publikācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. «Līgums par Latvijas Gaisa satiksmes darbinieku angļu valodas zināšanu papildināšanu Anglijā tiks slēgts uz trim gadiem. Paredzēts, ka gada laikā uz divu nedēļu garajiem angļu valodas kursiem dosies 20 Latvijas Gaisa satiksmes darbinieki,» Db.lv teica Latvijas Gaisa satiksmes (LGS) iepirkumu speciālists Andris Purmalis.

«Apmācības tiks organizētas Gaisa satiksmes vadības dispečeriem un tehniskajiem darbiniekiem, kuriem jāpiedalās starptautisku projektu realizācijā. Tā kā angļu valoda ir noteikta kā vienīgais aviācijas radiosakaru līdzeklis visos starptautiskajos lidojumos visā pasaulē, šīs valodas zināšanu līmenis tiek stingri reglamentēts no Starptautiskās Civilās Aviācijas organizācijas un Eiropas Savienības. No 2010. maija stāsies spēkā ES Regula, kas nosaka, ka visiem dispečeriem angļu valodas zināšanu līmenim jāatbilst vismaz ICAO noteiktajam Operational level 4, kas nozīmē augstas prasības gan radiosakaru frazeoloģijā, gan spēju lietot angļu sarunu valodu. Lai to sasniegtu, LGS vadība pastāvīgi nodrošina savus speciālistus ar iespējām uzlabot savas angļu valodas zināšanas kursos (tos apmaksājot) tepat Latvijā, kā arī sniedz iespējas padziļināti mācīties Lielbritānijā,» DB skaidroja LGS Sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Stīpnieks. Viņš piebilda, ka konkrētā angļu valodas apmācības kompānija tikusi izvēlēta, jo spēj piedāvāt augstu pakalpojumu kvalitāti un sniedz ICAO noteiktajām prasībām atbilstošus angļu valodas kursus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēki, kuru ikdiena saistīta ar darbu birojā, laiku pa laikam vēlas «restartēties», nereti tam izvēloties ceļojumus bez komforta, izaicinot sevi piedzīvot kaut ko nebijušu un atmiņā paliekošu.

Adventure traveling šobrīd ir Nr 1 globālā tendence tūkstošgades paaudzes vidū, attiecīgi aizvien vairāk cilvēku vecumā no 20 līdz 40 izvēlas ceļot un iepazīt pasauli šādā veidā, liekot uzsvaru tieši uz pasaules iepazīšanu, jaunu kultūru atklāšanu un piedzīvojumu, kāds nav iespējams tad, kad ir iegādāts pilnībā noorganizēts ceļojums ar muzeju un baznīcu apmeklēšanu (kas, protams, arī nav slikti), komentē digitālā mārketinga speciālists Arturs Mednis. Arī viņš izmantojis šādu ceļojumu veidu un bijis, piemēram, Arktikā, bet rudenī dosies uz Peru. Viņš norāda, ka šādi ceļojumi devuši skaistas atmiņas, iespēju iepazīties ar interesantiem cilvēkiem, ar kuriem tagad kļuvis par draugiem, satiekas laiku pa laikam un dodas kopā nākamajos piedzīvojumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Hokejists Ozoliņš pārtrauc profesionālo sportista karjeru un iestāsies Repšes dibinātajā biedrībā

LETA, 28.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hokejists Sandis Ozoliņš pieņēmis lēmumu noslēgt savu karjeru sportā un iestāties politiķa Einara Repšes dibinātajā biedrībā Latvijas nākotnes forums, šovakar Latvijas Televīzijas raidījumā 1:1 paziņoja hokejists.

Plānots, ka Ozoliņš kļūs par biedrības ģenerālsekretāru.

«Vēlos pateikt paldies saviem vecākiem, ģimenei, treneriem, komandas biedriem un citiem, kas mani atbalstīja hokejista gaitās. Tāpēc ar šo pateicību vēlos paziņot, ka beidzu profesionālās hokejista gaitas. Sportā esmu bijis ilgus gadus un šo darbu esmu veicis ar milzīgu mīlestību un atdevi. Ir pienācis laiks,» sacīja Ozoliņš.

Taču stāstot par saviem nākotnes plāniem Ozoliņš sacīja, ka esot nopietni apdomājis, ko darīt tālāk un pirms kāda laika pieņēmis lēmumu iesaistīties Repšes dibinātajā biedrībā Latvijas nākotnes forums. Esmu gatavs strādāt Latvijā un ar savu turpmāko darbu darīt lietas, kas nestu labumu sabiedrībai kopumā,» piebilda Ozoliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kādreiz slavenā Admirāļu kluba kabarē vietā durvis vērusi jauna radošu pasākumu norises vieta ar gana ambiciozu pozicionējumu — gandrīz teātris Artelis. Tā idejas autors, producentu grupas Virus Art režisors un producents Viktors Runtulis uzsver kultūras nozīmi valsts attīstībā, norādot — jo vairāk tiek «nogriezts» kultūrai, jo vieglāk ir pakļaut tautu.

Pašreizējās krīzes laikā gluži vai normāla ir parādība, ka tiek slēgta viena izklaides vieta pēc otras, bet jūs esat atvēris jaunu. Uz kā ir balstīts šis biznesa projekts?

Šis projekts ir tapis, lai radītu, nevis lai izdzīvotu. Domājot tikai par to, kā izdzīvot, var nonākt līdz zagšanai, kas šobrīd arī notiek. Bet, ja kaut kas tiek radīts, un tas ir no sirds... Domāju, ka noteikti būs cilvēki, kam tas patiks un kas uz šejieni nāks. Pirms trīs gadiem, kad radījām kabarē un citus pasākumus uz dažādām citām skatuvēm, sākām jau domāt, ka paralēli tam lielajam pasākumam vajag arī kādu mazu vietiņu dažādiem eksperimentiem, lai tiem pašiem māksliniekiem būtu citādāka vide, kur sevi pilnveidot. Šeit, sēžot kādā no pirmajām piecām rindām, var redzēt katru grimasi vai sviedru lāsīti cilvēkam, kas ir uz skatuves.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Pēc desmit «nē» nedrīkst apstāties

Anna Novicka, Diena, 11.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai uzsāktu eksportu, nepietiek vien ar izdevīga cena piedāvājuma sagatavošanu, jāprot veidot attiecības, jāieklausās ārzemju partnera ieteikumos un galvenais – nedrīkst nolaist rokas, ja 15 reizes pēc kārtas tev atbildēja «nē», iesaka eksporta konsultāciju uzņēmuma GatewayBaltic direktore Inese Andersone.

Viņasprāt, Latvijas uzņēmumi pa maz uzmanības velta pārdošanai, taču tieši ar to, kā arī ar zemāku efektivitāti viņi zaudē Rietumeiropas konkurentiem.

Visi runā par to, kā Latvijas ekonomiku glābs eksports. Vai tā domā arī paši uzņēmēji?

Darba mums noteikti kļuva vairāk. Interese ir bijusi arī pirms tam, un tie, kas saprata, ka jāeksportē, to sāka darīt jau iepriekšējos gados – krīze viņus ir skārusi daudz mazāk. Tiem, kas tikai tagad sāk meklēt eksporta tirgus, iet daudz grūtāk, jo viņiem nav nekādas iestrādes – viņi visu laiku bija orientējušies uz Latvijas tirgu, strādāt uz eksportu – tas tomēr ir savādāk. Lai uzsāktu eksportu, uzņēmumam jāiziet cauri diezgan lielai transformācijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Koks tiks izmantots plašāk – pat kosmosā

Māris Ķirsons, 21.10.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī koksni pašlaik visvairāk izmanto tieši ēku būvniecībā un apdarē, kā arī mēbeļu un papīra ražošanā, tomēr perspektīvā tiks izstrādāti jauni produkti no koksnes, tostarp kompozītmateriāli, vēl jo vairāk – jau pašlaik ir izgatavots satelīts no bērza saplākšņa un top izolācijas materiāls, kurā naftas produktus aizstās koksne.

To, ka kokam joprojām ir liels, neizmantots potenciāls, atzīst arī biedrības Zaļās mājas valdes loceklis Kristaps Ceplis. Viņš norāda, ka koks vēsturiski ir izmantots gan māju (ēku), gan arī peldlīdzekļu (laivu, kuģu) būvniecībā, mēbeļu (galdu, krēslu, skapju) ražošanai, vēlāk, attīstoties koksnes ķīmijai, arī papīra izgatavošanai, taču vēl ir daudz pilnībā neizmantotu iespēju.

“Daudziem šķiet, ka neko vairāk no koka izgatavot nav iespējams, tomēr jaunākās tehnoloģijas jau pašlaik ļauj radīt kompozītmateriālus, kur koka vājākās īpašības tiek būtiski uzlabotas, radot materiālu ar daudz augstāku izturību,” uzsver K. Ceplis. Viņš norāda, ka ES Zaļā kursa bioekonomikas perspektīvā ļoti lielas iespējas paveras tieši koksnes ķīmijas segmentā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Enerģija ir jāfokusē uz stratēģiskiem tirgiem

GatewayBaltic valdes priekšsēdētāja Inese Andersone, 06.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pa šo laiku, kamēr strādājam ar dažādām nozarēm un tirgiem, esam saskārušies ar dažādām situācijām, kādās nonāk vidējais Latvijas uzņēmums. Vidējais nevis pēc izmēra, bet pēc pieejas lēmumu pieņemšanā un savā darbībā. Šīs ir situācijas, kad, ja latvietis būtu apsēdies un apdomājis pirms spēris soļus, tiktu ietaupīts gan laiks, gan nauda eksporta tirgus apgūšanai. Šajā reizē pieskaršos pirmajai galvas sāpei – uz kuru tirgu doties?

Tā kā mums ir ierobežoti laika un finansu resursi, uzņēmumiem šī enerģija visupirms ir jāfokusē uz tirgiem, kuros tiem ir lielāks potenciāls un mazāk šķēršļi tirgus apguvei, attiecīgi to apgūšana noritēs raitāk un efektīvāk.

Vidējais latvietis lēmumu par tirgus izvēli pieņem, balstoties uz savām sajūtām par tirgu, vai sekojot tam, no kurienes pūš vējš - nāk pieprasījumi. Bieži uzņēmumi nespēj definēt, kas ir viņu stratēģiskie tirgi, kuros tam ir potenciāls, attiecīgi uzņēmums cenšas doties uz daudziem tirgiem vienlaikus, nefokusējot enerģiju.

Attainoju vienu no vidējā Latvieša domas gaitām. Uzņēmums strādā metālapstrādes jomā, ražojot metāla konstrukcijas un ir nolēmis uzsākt eksportu. Zinot to, ka Norvēģijā ir nafta, vidējais Latvietis nolemj doties uz Norvēģijas tirgu, uzrunājot uzņēmumus no naftas izstrādes platformām un piedāvājot metāla konstrukcijas. Tas piedalās izstādēs un dodās uz tirgu, lai tiktos ar potenciāliem partneriem naftas industrijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis prestižā Indianvelsas Masters 1000 sērijas turnīra vienspēļu sacensību ceturtās kārtas jeb astotdaļfināla mačā, nerādot pārāk labu sniegumu, trešdien ar 7-6 (7:0), 4-6, 6-2 pieveica spāni Roverto Bautistu Agutu.

Līdz ar to Gulbis pirmoreiz karjerā sasniedzis prestižā turnīra ceturtdaļfinālu, kurā tiksies ar spāni Fernando Verdasko vai amerikāni Džonu Isneru.

Pirmo setu Gulbis neaizvadīja pārliecinoši, tomēr tajā neviena no breikbumbām netika izmantota un tenisistiem nācās aizvadīt taibreiku. Sekojošajā papildgeimā Gulbis jau konkurentam neatstāja cerības uz panākumu, tiekot pie uzvaras ar 7:0.

Otrajā setā pirmajos trijos geimos uzvarēja serves pieņēmēji, bet šo tendenci apturēt izdevās latvietim, pārņemot vadību. Tomēr Gulbis joprojām nerādīja pārāk pārliecinošu sniegumu un sestajā geimā Bautista Aguts latvieti nobreikoja, pie breikbumbas Gulbim pieļaujot dubultkļūdu. Savukārt desmitajā geimā Gulbis vēlreiz zaudēja savu servi, otrajam setam noslēdzoties ar 4-6.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienības Ņujorkas «Knicks» latviešu zvaigzne Kristaps Porziņģis ir gandarīts, ka sezonas pirmā mača sākumā izdevās nobloķēt savu bijušo komandas biedru un mentoru Karmelo Entoniju.

Porziņģis ceturtdien savu trešo sezonu NBA sezonu sāka ar 31 punktu un 12 atlēkušajām bumbām, kamēr «Knicks» izbraukumā ar 84:105 (24:27, 18:26, 17:26, 25:26) pārliecinoši piekāpās Oklahomasitijas «Thunder», kur tagad spēlē iepriekšējo gadu Ņujorkas zvaigzne Entonijs.

«Knicks» basketbolisti šajā spēlē pieļāva 25 kļūdas, ar ko Porziņģis nebija apmierināts.

«Arī pirmssezonā bija daudz kļūdu. Tā ir lieta, pie kā piestrādāt - parūpēties par bumbas kontroli. Pavisam vienkārši. Taču ir arī pozitīvās lietas, ko varam paņemt no šīs spēles,» pēc mača teica Porziņģis.

Jau līdz ar paša mača sākumu Porziņģis spēlēja pret savu bijušo komandas biedru Entoniju, turklāt trešajā minūtē latvietis viņu efektīgi nobloķēja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī dzīvojot Lielbritānijā, gulbeniete Agnese Kivkucāne izjūt saikni ar dzimto Latviju, raksta reģionālais laikraksts Dzirkstele.

Gulbeniete Agnese Kivkucāne jau 10 gadus dzīvo un strādā Lielbritānijā, bet, par spīti visam, viņas sirds tik un tā pieder Latvijai.

Agnese stāsta, ka sākotnēji ārzemēs bija ieplānots palikt trīs mēnešus un braukt atpakaļ, bet laiks palidoja vēja spārniem un viņi nolēmuši palikt vēl nedaudz ilgāk. «Pēc astoņiem mēnešiem devāmies uz Latviju, bet ne jau uz palikšanu, kā bija iepriekš ieplānots, bet gan pēc dēliņa.» Lielbritānijā skolā Agneses dēlu Krišu iekārtot palīdzējis kāds trimdas latvietis un aktīvs Daugavas Vanagu biedrs. «Tajā skolā Krišs bija pirmais latvietis. Lai gan bērns nezināja angļu valodu, skolotāji bija ļoti pretimnākoši un izpalīdzīgi,» atceras Agnese. Pati Agnese darbu šajā valstī esot atradusi diezgan ātri. Kad sākusi strādāt, šķitis, ka tas ir ļoti viegls un labi apmaksāts darbs. «Es vienkārši sēdēju pie galda un liku rāmīšos skolas fotogrāfijas. Diemžēl tas bija tikai sezonas darbs. Vēlāk sāku jau strādāt apģērbu noliktavā. Tur mani neapmierināja darba stundas un arī alga, tādēļ nācās aiziet. Sāku meklēt darbu nakts maiņā, jo no rītiem bija jāved uz skolu Krišs, bet pēcpusdienā jāizņem. Noalgot auklīti bija ļoti dārgi.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neticība reemigrācijas plānam variē no nepareizas diagnozes uzstādīšanas līdz tautas negatavībai. Kamēr atbildības pingpongs starp ministrijām kavē reemigrācijas plāna galējo pieņemšanu, izskan šaubas par šāda pasākuma lietderīgumu vispār.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Porziņģis gūst smagu traumu, kas viņu no basketbola atturēs uz daudziem mēnešiem

LETA, 07.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Parasti atlabšana no šādām traumām prasa vismaz deviņus mēnešus, bet bieži vien ieilgst aptuveni gada garumā.

Latvijas zvaigzne Kristaps Porziņģis otrdien Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlē sarāva ceļgala krusteniskās saites, kas viņu no basketbola atturēs uz daudziem mēnešiem.

Porziņģa pārstāvētā Ņujorkas Knicks komanda savā laukumā ar rezultātu 89:103 (26:25, 20:25, 17:26, 26:27) kapitulēja Milvoki Bucks, latvietim laukumu atstājot, kad viņš 11 minūšu laikā bija sametis desmit punktus.

Incidents otrdien notika otrās ceturtdaļas sākumā, kad Porziņģis pēc bumbas trieciena grozā no augšas sadūrās ar Bucks lielāko zvaigzni Janni Adetokunbo, neveiksmīgi piezemējās un uzreiz sāpēs saķēra kreiso ceļgalu.

Stundu pēc spēles Knicks komanda apstiprināja, ka latvietis sarāvis kreisā ceļgala krusteniskās saites. Parasti atlabšana no šādām traumām prasa vismaz deviņus mēnešus, bet bieži vien ieilgst aptuveni gada garumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules autobūves enciklopēdijās kā viens no pionieriem ir minēts KRASTIN auto, kura radītājs bija latvietis, 19.gs. beigās no Latvijas uz Ameriku izceļojušais Augusts Krastiņš. Līdz šā gada sākumam Latvijas un ASV seno spēkratu entuziasti bija samierinājušies, ka KRASTIN auto ir pazudis Amerikas plašumos. Tomēr, pateicoties Latvijas Antīko automobiļu kluba biedru un viņu ASV kolēģu neatlaidībai, noklīdušais auto atrasts Nebraskas štatā.

Iesākumā tā īpašnieks no unikālā spēkrata nav vēlējies šķirties. Tikai ilgu sarunu, pārliecināšanas un sarežģītas maiņas rezultātā KRASTIN auto ir atceļojis uz Latviju, liecina Rīgas Motormuzeja sniegtā informācija.

KRASTIN auto pirms rekonstrukcijas no šā gada 19.oktobra varēs aplūkot Rīgas Motormuzejā.

Krastin Automobile Company Klīvlendā, kuru dibināja un vadīja latvietis Augusts Krastiņš, pastāvēja tikai nepilnus četrus gadus un tajā paspēja uzbūvēt mazāk nekā desmit auto. Kā informē muzejs, A.Krastiņa paša izstrādātā automobiļu konstrukcija bija vienreizēja ar tās neparastajiem tehniskajiem risinājumiem. Latvijas mehāniķis ASV reģistrēja 12 jaunus patentus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīdzinieks Sandis Ozols 2009. gada 7. oktobrī, piedaloties interneta totalizatorā, precīzi prognozēja 15 sporta spēļu rezultātus un, izdarot likmi 25 latu vērtībā, laimēja 47 777.69 latu.

Portāla Betway.com pārstāvji norāda, ka Sandis Ozols derībās izdarīja uzkrājuma likmi ar kopējo koeficientu 1 911.11. Šajā likmē tika iekļauti vairāki sporta veidi, tostarp arī tradicionālais hokejs, futbols, teniss, amerikāņu futbols un šautriņas. Sandis Betway.com sporta totalizatora klients ir kopš 2006. gada septembra un ikdienā pilda lombarda direktora pienākumus. Sandis interesējas par tenisu, hokeju un basketbolu. Liktenīgajā rītā jaunietis pamodies jau plkst. 4.00 no rīta, lai noskatītos pēdējo no viņa izraudzītajām spēlēm. «Par spīti agrajai rīta stundai miegainība pazuda mirklī, kad sapratu — bankas kontā ir ieskaitīts neticams laimests — 47 777.69 latu,» atceras Sandis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gripa, kurai šobrīd tiek pievērsta pastiprināta uzmanība, nebūt nav tā bīstamākā un slimnīcās visbiežāk ārstētā slimība.

Līdzīgi kā citviet pasaulē arī Latvijā lielākā iedzīvotāju mirstība saistīta ar sirds un asinsrites slimībām: pērn to dēļ dzīvību zaudējuši 16.5 tūkst. Latvijas iedzīvotāju, liecina Centrālās Statistikas pārvaldes dati. Asinsrites sistēmas slimības izraisījušas 53% no visiem valstī reģistrētajiem nāves gadījumiem. Pagājušajā gadā aptuveni piektdaļā gadījumu nāves cēlonis bija vēzis, bet trešais izplatītākais bojāejas iemesls bija dažādi ārēji cēloņi, piemēram, ievainojumi un saindēšanās.

Slimnīcās biežāk ārstētās diagnozestūkst. pacientuārstēšanai tērētie līdzekļi, milj. Ls
Nr. 1 Hroniska sirds išēmiskā slimība16.119.2
Nr. 2 Spontānas dzemdības11.63.8
Nr. 3 Psihiski un uzvedības traucējumi alkohola lietošanas dēļ10.72.4
Nr. 4 Stenokardija10.110.9
Nr. 5 Spondiloze9.33.8
Nr. 6 Pneimonija7.43
Nr. 7 Smadzeņu infarkts7.23.9
Nr. 8 Šizofrēnija6.911.2
Nr. 9 Esenciāla hipertensija6.72.4
Nr. 10 Citas cerebrovaskulārās slimības62.1
Nr. 11 Žultsakmeņi5.52.9
Nr. 12 Akūts bronhīts5.4nav datu
Nr. 13 Ļaundabīgs krūts audzējs4.82.8

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iedzērušu latviešu dēļ Lielbritānijas lidostā Durham Tees Valley uz brīdi tika izsludināta augstākā trauksmes pakāpe – iedzērušie tautieši bija paziņojuši, ka bruņojušies ar spridzekli, vēsta Sunderland Echo.

Lidostas drošības dienestu uzmanību latvieši piesaistījuši jau piereģistrējoties KLM reisam uz Amsterdamu, bet uzmanības centrā viņi nokļuvuši, kad viens no savas somas izvilcis modinātājpulksteni un visiem skaļi paziņojis, ka tā ir bumba. Lai nebūtu ne mazāko šaubu, ka vēstījums saprasts, iereibušais vīrietis savu sakāmo izkliedzis trīs reizes.

Neraugoties uz joka skarbo dabu, latvieši tikuši sveikā ar brīdinājumu, jo policija ņēmusi vērā, ka neviens lidojums huligāniskā izlēciena dēļ nav aizkavējies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad pirmo reizi skolas gaitas sāk 22,3 tūkstoši bērnu, bet kopumā Latvijā no 1. līdz 12. klasei mācīsies aptuveni 202 tūkstoši skolēnu.

Rīgā 1. septembrī uz skolām un bērnudārziem dosies aptuveni 89 tūkstoši bērnu un jauniešu. Šajā mācību gadā Latvijā strādās 755 pašvaldību pamata un vidējās vispārējās izglītības iestādes un 60 privātās pamata un vidējās vispārējās izglītības iestādes. Rīgas pašvaldībā darbosies 115 vispārējās izglītības iestādes, 150 pirmsskolas izglītības iestādes, 11 bērnu un jaunatnes sporta skolas, 13 bērnu un jauniešu interešu centri, deviņas bērnu mākslas un mūzikas skolas. Skolotāju skaits vispār­izglītojošajās dienas skolās 2014./2015 mācību gadā bija 22323. Jaunākie statistikas dati par šo gadu vēl nav apkopoti. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) informē, ka ik gadu pašvaldība kā izglītības iestāžu dibinātāja publicē sludinājumus par pieejamām skolotāja vakancēm. No tām secināms, ka biežāk tiek meklēti skolotāji pirmsskolas izglītības iestādēm un eksakto mācību priekšmetu skolotāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas Kinostudijā uzņem filmu par Titānika bojāeju

Dienas Bizness, 01.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Kinostudijā uzsākta dokumentālās filmas par leģendārā Titānika bojāeju filmēšana, informēja Rīgas Kinostudijas pārstāve Ieva Kustova. Tā ilgs visu šo nedēļu, un filmēšanas vajadzībām kinostudijā speciāli izbūvēts baseins, kurā tiks filmētas Atlantijas okeānā notiekošā ainas.

Filma ir Lielbritānijas, Kanādas un Latvijas kopražojums, un tās darba nosaukums – Inside the Titanic / Titānikā. Tajā tiek inscenēti 1912. gada notikumi, kad pasaulē lielākais pasažieru tvaikonis, kurš bija devies savā pirmajā reisā, sadūrās ar aisbergu un nogrima.

Lai arī par leģendārā kuģa bojāeju jau radītas vairākas filmas, Inside the Titanic autori cer atveidot dokumentāli iespējami precīzu notikumu gaitu, bez liekiem izskaistinājumiem un nesaistītām sižeta līnijām ļaujot skatītājiem izsekot traģiskajam notikumam, norādīja I.Kustova. 90 minūšu garās filmas producenti ir Dangerous Films Ltd. (Lielbritānija), Handel Productions (Kanāda) un Baltic Film Services (Latvija), un to paredzēts demonstrēt The Discovery Channel, Pro Sieben, BBC Worldwide un Francijas TV kanālā F2.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No piektdienas, 27.marta, Sporta manēžā apskatāma pasaulē lielākā ceļojošā izstāde par okeāna leģendu Titāniku. Izstāde Rīgā būs apskatāma trīs mēnešus, informē pasākuma rīkotāji.

Izstādi veido 15 galerijas, kurās apmeklētāji varēs iepazīties gan ar materiāliem par kuģa būvēšanu un vēsturnieku atklātajiem faktiem par tā traģisko bojāeju, gan arī iejusties vairāk nekā 100 gadus senā pagātnē – lielākā daļa galeriju veidotas atbilstoši Titānika interjeram un ļauj izbaudīt tā laika gaisotni, izdzīvot notikumus un uzzināt pasažieru stāstus, stāsta izstādes projekta vadītāja Inga Kadeka.

Katrs apmeklētājs, dodoties aplūkot ekspozīciju, saņems iekāpšanas karti. Vienu tās pusi rotās Titānika rēderejas White Star Line emblēma, bet otrā būs atrodama informācija par kādu no kuģa pasažieriem. Galerijā, kas veltīta kuģa piemiņai, katrs varēs uzzināt sava pasažiera likteni.

Komentāri

Pievienot komentāru