Jaunākais izdevums

2010. gadā tika reģistrēti 580,372 miljoni uzbrukumi, kas veikti no 201 valstī izvietotiem interneta resursiem. Aptuveni 90% visu internetā konstatēto kaitīgo programmatūru atradās 20 valstu interneta telpā, kuru vidū Latvija ieņēmusi 10. vietu, DB norāda Kaspersky Lab sabiedrisko attiecību konsultante Latvijā Olga Kazaka.

Analizējot šo statistiku, ir jāņem vērā, ka runa ir ne tikai par kaitīgo programmatūru mitināšanas vietnēm, kuras veido un uztur ļaundari, bet arī par parastām mājas lapām, kas ir uzlauztas un izmantotas kaitīgā satura izvietošanai. Statistika parāda valstis–upurus, kuru kibertelpu aktīvi izmanto kibernoziedznieki, atzīmē Kaspersky Lab eksperti.

Pirms gada saraksta pirmajā vietā atradās Ķīna ar neticami augstu rādītāju – vairāk nekā 52%. 2010. gadā Ķīnas valdība veica pasākumus, lai labotu situāciju. Tika ieviesti arī stingrāki noteikumi domēnu reģistrēšanai .cn zonā. Tādējādi Ķīna (13%) vairs nav galvenais tīmekļa apdraudējumu avots, bet ASV (26%) un Krievija (15%).

Kaspersky Lab galvenais antivīrusu eksperts Aleksandrs Gostevs norāda, ka ASV īpatsvars pieaug ar katru gadu 2008. gadā – 7%, 2009. gadā – 19%, bet 2010.gadā 26%.

Aiz ASV un Ķīnas parasti sekoja Vācija, Holande un Krievija, kas sarakstā nekad nepakāpās augstāk par 5. vietu. Taču 2010. gadā Krievija ieguvusi otro vietu. Gada laikā uzbrukumu skaits no Krievijā izvietotiem interneta resursiem ir pieaudzis no 2,6% līdz 15,1%. Krievijas kibernoziedznieki bija vieni no galvenajiem, ja ne paši galvenie, nelegālās mitināšanas patērētāji Ķīnā un pēc šī «tirgus» slēgšanas bija spiesti izmantot resursus Krievijā.

Vieta Valsts* Uzbrukumu skaits** Īpatsvars

1. Amerikas Savienotās Valstis 137 487 939 25,98%

2. Krievija 80 053 584 15,13%

3. Ķīna 69 178 484 13,07%

4. Nīderlande 35 248 627 6,66%

5. Vācija 31 502 020 5,95%

6. Spānija 22 266 022 4,21%

7. Ukraina 20 304 022 3,84%

8. Lielbritānija 18 624 666 3,52%

9. Zviedrija 13 747 084 2,60%

10. Latvija 9 398 597 1,78%

11. Francija 9 080 399 1,72%

12. Kanāda 7 606 163 1,44%

13. Britu Virdžīnu salas 5 447 433 1,03%

14. Polija 3 867 382 0,73%

15. Moldova 3 756 679 0,71%

16. Filipīnas 2 618 504 0,49%

17. Turcija 2 394 933 0,45%

18. Vjetnama 1 915 727 0,36%

19. Honkonga 1 909 675 0,36%

20. Austrālija 1 908 612 0,36%

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņujorkas sabiedriskā transporta pārvalde trešdien apstiprināja, ka noticis kiberuzbrukums tās datorsistēmām.

Pārvaldes izplatītajā paziņojumā teikts, ka tā saņēmusi brīdinājumu no Federālā izmeklēšanas biroja un citām valdības iestādēm, ka apdraudētas trīs no 18 pārvaldes datorsistēmām.

Sabiedriskā transporta pārvalde uzsvērusi, ka tā kiberuzbrukumu ātri novērsusi, sensitīva informācija nav nozagta un transporta darbs nav traucēts.

Hakeri pierāda, ka var ietekmēt arī pārtikas drošību 

Šīs nedēļas notikumi ir kārtējais atgādinājums tam, ka mūsdienās milzīgus izaicinājumus uzņēmumiem...

Par kiberuzbrukumu, kas noticis aprīlī, vairākas stundas iepriekš ziņoja laikraksts "The New York Times". Tas vēstīja, ka uzbrukums saistīts ar Ķīnu.

Vēlāk izplatītajā sabiedriskā transporta pārvaldes paziņojumā Ķīna nav pieminēta.

Jau vēstīts, ka šonedēļ kiberuzbrukums Brazīlijas uzņēmumam JBS, kas ir lielākais gaļas pārstrādātājs pasaulē, daļēji paralizēja ražošanu kompānijas rūpnīcās Ziemeļamerikā un Austrālijā.

Kiberuzbrukums pasaulē lielākajam gaļas pārstrādātājam  

Kiberuzbrukums Brazīlijas uzņēmumam JBS, kas ir lielākais gaļas pārstrādātājs pasaulē, daļēji...

Savukārt maijā kiberuzbrukums pārtrauca ASV lielākā degvielas cauruļvadu sistēmas "Colonial Pipeline" darbību. Kad "Colonial Pipeline" hakeriem samaksāja 4,4 miljonus dolāru, tā saņēma atšifrēšanas instrumentu.

Par uzbrukumiem JBS un "Colonial Pipeline" tiek turēti aizdomās hakeri no Krievijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Eiropols: Jaunais globālais uzbrukums ir «izsmalcinātāks» nekā iepriekšējais

LETA--AFP, 29.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunais globālais kiberuzbrukums ir līdzīgs tam, kas tika piedzīvots maija vidū, taču, šķiet, ka šoreiz tas ir «izsmalcinātāks», trešdien paziņojusi Eiropas Savienības (ES) Tiesībsargāšanas iestāžu sadarbības pārvalde (Eiropols).

Eiropols norādījis, ka šoreiz uzbrukumam, kurā izmantots modificēta izspiedējvīrusa Petya versija, pakļautas «svarīgas infrastruktūras un biznesa sistēmas».

«Uzbrukumā inficētas [datorsistēmas] visā pasaulē, un tas vēl nav apturēts,» uzsvēris Eiropols.

Eiropola direktors Robs Vainraits atzina, ka uzbrukumā cietušo skaits pagaidām nav zināts, taču izveidota koordinācijas vienība, kas «aktīvi novēro» vīrusa izplatību.

Atšķirībā no izspiedējvīrusa WannaCry, kas tika izmantots maija kiberuzbrukumā, Petya ne tikai nošifrē inficētā datora dokumentus, bet arī pārraksta galveno ielādes ierakstu (MBR), kas datoru faktiski padara par nelietojamu un liedz lietotājiem atgūt jebkādu informāciju, norādījis Eiropols.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Pret Latvijas Aizsardzības ministriju vērsts kiberuzbrukums

Dienas Bizness, 30.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai piekļūtu Latvijas Aizsardzības ministrijas (AM) darbinieku elektroniskā pasta sistēmai, pret ministriju vērsts mērķtiecīgs kiberuzbrukums, taču tas, pēc AM apgalvotā, veiksmīgi apturēts.

AM informācijas tehnoloģiju speciālisti ir konstatējuši, ka kiberuzbrukumi ir veikti mērķtiecīgi, lai piekļūtu AM darbinieku elektroniskā pasta sistēmai, uzlaužot to lietotāju paroles. Kiberuzbrukums tika veikts no interneta protokola adreses, kas reģistrēta Francijā.

Kiberuzbrukums noticis pagājušās nedēļas laikā.

AM valsts sekretārs Jānis Sārts norāda: «Esmu gandarīts, ka savlaicīgi spējam konstatēt šādus mēģinājumus ietekmēt AM datorsistēmu un novērst tālākas sekas. Nenoliedzami mums ir jābūt gataviem šādiem kiberuzbrukumiem informācijas sistēmām, kas rada apdraudējumu kā personu, tā datu drošībai. Tādēļ ir uzteicama atbildīgo institūciju un speciālistu spēja operatīvi iesaistīties un rast risinājumu, lai turpmāk nepieļautu šādus uzbrukumus mūsu datorsistēmai.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Wikileaks: kiberuzbrukums Igaunijā toreizējai Hansabankai izmaksāja 10 miljonus eiro

Ritvars Bīders, 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gadā notikušais kiberuzbrukums Igaunijas lielākajai bankai Hansabankai (tagad Swedbank) izmaksājis vismaz 10 miljonus eiro. Tā liecina portālā Wikileaks nesen publiskotie ASV vēstniecības Igaunijā dokumenti, ziņo BBN.

Konkrētais dokuments, kurš datēts ar 2007. gada 3. maiju, arī vēsta, ka kiberuzbrukums ievērojamus zaudējumus radījis arī SEB bankai un Igaunijas medijiem, piemēram, Postimees un Eesti Paevaleht.

ASV vēstniecības ziņojumā arī minēts, ka kiberuzbrukums valsts ekonomikai būtu nodarījis lielāku postu, ka uzbrukuma otrais vilnis būtu bijis vērsts pret Igaunijas vāji aizsargātajām iestādēm, piemēram, loģistikas uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kiberuzbrukums Brazīlijas uzņēmumam JBS, kas ir lielākais gaļas pārstrādātājs pasaulē, daļēji paralizējis ražošanu kompānijas rūpnīcās Ziemeļamerikā un Austrālijā.

JBS par kiberuzbrukumu ASV valdību informējis svētdien, norādot, ka ir aizdomas par to, ka uzbrukums nāk no Krievijas, otrdien paziņoja Baltā nama pārstāvis.

Pēc JBS publiski sniegtās informācijas, pret tās serveriem Ziemeļamerikā un Austrālijā vērsts kiberuzbrukums, kurā izmantots izspiedējvīruss.

Savukārt ASV valdība pavēstīja, ka hakeri pieprasījuši izpirkuma maksu un ka JBS informējusi, ka prasība nākusi no kriminālas organizācijas, kas, domājams, bāzēta Krievijā.

Kiberuzbrukuma dēļ apturēts darbs piecās JBS rūpnīcās ASV un vienā rūpnīcā Kanādā. Būtiski traucēta arī ražošana Austrālijā.

Otrdienas vakarā (trešdienas rītā pēc Latvijas laika) JBS izplatīja paziņojumu, kurā teikts, ka panākts būtisks progress kiberuzbrukuma seku likvidēšanā un ka lielākā daļa rūpnīcu, kurās apturēta ražošana, trešdien atsāks strādāt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Tehniskas kļūmes dēļ Toyota Japānā aptur darbību 12 no 14 rūpnīcām

LETA--AFP, 29.08.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas autobūves uzņēmums "Toyota Motor Corp." otrdien paziņoja, ka tehniskas kļūmes dēļ apturējis darbību 12 no 14 rūpnīcām valstīm, taču tas neesot kiberuzbrukums.

Autoražotājs sīkāku informāciju par šo incidentu šobrīd nesniedz.

"Divpadsmit automobiļu rūpnīcas nespēj apstrādāt detaļu pieprasījumus tehniskas kļūmes dēļ. Šobrīd mēs uzskatām, ka tas nav kiberuzbrukums," norāda uzņēmuma preses pārstāvis.

Šobrīd nav skaidrs, kad varētu tikt atjaunota rūpnīcu darbība.

Darbību turpina "Toyota" ražotne Kjusju reģionā un struktūrvienības "Daihatsu" rūpnīca Kjoto.

Pērn "Toyota" bija uz laiku spiesta apturēt ražošanu visās Japānas rūpnīcās pēc tam, kad uzņēmuma struktūrvienība piedzīvoja kiberuzbrukumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Sekmīgs kiberuzbrukums kādai sistēmiski nozīmīgai Latvijas bankai var būtiski ietekmēt valsts finanšu sistēmas stabilitāti

LETA, 09.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā trūkst valstiska regulējuma banku sektora kiberdrošības spēju stiprināšanai, otrdien kiberdrošības konferencē «Kiberšahs 2018» sacīja Finanšu nozares asociācijas Banku fiziskās drošības apakškomitejas līdzpriekšsēdētājs Mārcis Pelcis.

Viņš norādīja, ka sekmīgs kiberuzbrukums, kādai no Latvijā strādājošai sistēmiski nozīmīgai bankai, radītu ne tikai reputācijas un finanšu zaudējumus pašai bankai, bet arī būtiski ietekmētu valsts finanšu sistēmas stabilitāti kopumā - ja kādai no Latvijas bankām tiktu nodarīts kaitējums lielā apmērā, nav zināms, vai tā spētu atkopties un, ja spētu, kā tas ietekmētu tautsaimniecību kopumā. To apstiprina 2017.gada kiberuzbrukums bankai Bangladešā, kura mērķis bija piesavināties finanšu resursus lielā apmērā, kas daļēji arī izdevās.

Pelcis teica, ka galvenās problēmas šajā kontekstā ir valstiska regulējuma trūkums banku sektora kiberdrošības spēju stiprināšanai. Tāpat trūkst vienkopus pieejamas informācijas par banku sektora kiberdrošības briedumu, tā vēsturisko dinamiku un nepieciešamajiem attīstības virzieniem. Problēma ir arī tā, ka starp banku kiberdrošības ekspertiem un vadītājiem pastāv atšķirīga izpratne par kiberdrošības draudiem un uzņēmumu spējām tos pārvarēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Hakeri «pazemo» Lietuvas policiju

Jānis Rancāns, 26.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļas nogalē nepatīkami mirkļi bija jāpiedzīvo Lietuvas policijai, kad kāds nezināms datornoziedznieks uzlauza kaimiņvalsts likumsargu interneta vietni un ievietoja tur melnu attēlu ar tekstu, «ja Jūs ticat sev, nekas nav neiespējams».

Hakeris, kurš sevi dēvē par SlixME, nav atklājis savas rīcības motīvus. Lietuvas policija uzsākusi lietas apstākļu noskaidrošanu, vēsta portāls ru.delfi.lt.

Db.lv jau vēstīja, ka oktobrī Latvijas Aizsardzības ministrijas (AM) informācijas tehnoloģiju speciālisti konstatēja, ka pret ministriju ticis veikts mērķtiecīgs kiberuzbrukums.

AM informācijas tehnoloģiju speciālisti konstatēja, ka kiberuzbrukumi ir veikti, lai piekļūtu AM darbinieku elektroniskā pasta sistēmai, uzlaužot to lietotāju paroles. Kiberuzbrukums tika veikts no interneta protokola adreses, kas reģistrēta Francijā.

Kā norādīja informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas CERT.LV vadītājas vietnieks Varis Teivāns, hakeru mēģinājums piekļūt kādas Aizsardzības ministrijas amatpersonas e-pasta kontam bijis «triviāls» un nav prasījis «milzīgas zināšanas», taču veiksmes gadījumā tam sekas varēja būt graujošas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kiberuzbrukuma dēļ darbu apturējušas Japānas autoražotāja "Honda" rūpnīcas Brazīlijā un Indijā, trešdien pavēstīja kompānijas preses pārstāve.

Šīs nedēļas sākumā notikušais kiberuzbrukums bija vērsts pret "Honda" iekšējiem serveriem un izplatījis vīrusu kompānijas sistēmās, sacīja pārstāve.

Pēc uzbrukuma joprojām nestrādā motociklu rūpnīcas Indijā un Brazīlijā, bet trešdien darbu atsākusi auto rūpnīca Turcijā.

Kompānija joprojām veic izmeklēšanu par uzbrukuma detaļām, pavēstīja "Honda" pārstāve.

Kopumā kiberuzbrukums skāra 11 "Honda" rūpnīcas, tostarp piecas ASV. Visas ASV rūpnīcas jau atsākušas darbu.

Kā pavēstīja "Honda" pārstāve, rūpnīcu darba apturēšanai būs tikai ierobežota ietekme uz kompānijas biznesu globāli.

Pasaules autoražotāji, tostarp "Honda", jau ir smagi cietuši no pārdošanas apjomu krituma koronavīrusa pandēmijas dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas finanšu ministrija ir apstiprinājusi, ka pērn decembrī pret to ir veikts kiberuzbrukums, kura mērķis bijis slepenu G20 samita dokumentu ieguve, raksta BBC.

Kiberuzbrukums ir ticis vērsts pret vismaz 150 ministrijas datoriem un Francijas valdība ir uzsākusi izmeklēšanu.

«Mēs pamanījām, ka zināma daļa informācijas tika pārsūtīta uz Ķīnas vietnēm. Tomēr šis fakts pats par sevi gan neko daudz nepasaka,» stāstīja kāds vārdā nenosaukts valdības pārstāvis.

Samitā, kas norisinājās šī gada februārī, tika spriests par vairāku mērķu sasniegšanu, kuriem vajadzētu samazināt globālās ekonomikas nelīdzsvarotību. Sammitā īpaša uzmanība tika pievērsta Ķīnai, kas ir atteikusies veltīt lielāku uzmanību valūtas rezervēm un ekonomikas pārpalikumam, vēsta BBC.

ASV un citas valstis ir apvainojušas Ķīnu tajā, ka tā iepērk miljardiem dolāru, lai mākslīgi uzturētu zemu savas nacionālās valūtas juaņas kursu un tādējādi iegūtu priekšrocības starptautiskajā tirdzniecībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Zviedrijai un citām valstīm noticis plašs kiberuzbrukums

LETA--THE LOCAL, 05.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrija cietusi plašā kiberuzbrukumā, kas skāris vairākas kompānijas un valdības aģentūras, paziņojusi Zviedrijas Civilo ārkārtas situāciju aģentūras (MSB), piebilstot, ka uzbrukums noticis arī daudzām citām valstīm.

Pasaules mediji vēstījuši, ka kiberuzbrukuma izcelsmes vieta ir Ķīna.

Kiberuzbrukums vērsts galvenokārt pret firmām, kas nodrošina informācijas tehnoloģiju pakalpojumus citiem uzņēmumiem, organizācijām un valdības aģentūrām. MSB norādīja, ka kiberuzbrukums ildzis vismaz kopš 2016.gada, bet, domājams, ka tas varētu būt sākts pat 2014.gadā.

Zviedrijas valdība informēta par šo uzbrukumu, ko veikusi grupa, kas pazīstama kā «APT10».

«Informācijas drošība ir augsta valdības prioritāte, un tas tā ir bijis kopš valdība sāka darbu. Mēs tagad esam saņēmuši tālākus signālus par to, cik svarīga ir informācijas drošība. Visām kompānijām un valdības aģentūrām, kas rīkojas ar aizsargātu informāciju, tādēļ ir sistemātiski jāstrādā ar savu informācijas drošību,» paziņoja Zviedrijas iekšlietu ministrs Anderss Igemans.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šīs nedēļas notikumi ir kārtējais atgādinājums tam, ka mūsdienās milzīgus izaicinājumus uzņēmumiem un tautsaimniecības funkcionēšanai svarīgām industrijām var sagādāt noziedznieki digitālajā vidē.

Šonedēļ hakeru uzbrukums skāra pasaulē pašu lielāko gaļas pārstrādātāju JBS, kas bija spiests pievērt gandrīz visas savas ASV liellopu gaļas pārstrādes vietas. Turklāt uzbrukums skāra arī kompānijas infrastruktūru Kanādā un Austrālijā. Šīs nedēļas vidū pieejamā informācija liecināja, ka uzņēmumam gan tomēr ir izdevies atjaunot lielu daļu no savas darbības.

Šāds uzbrukums noticis tikai trīs nedēļas pēc tam, kad no ierindas hakeri ar izspiedējvīrusa palīdzību izsita ASV pašu lielāko naftas produktu cauruļvadu, kuru operēja Colonial Pipeline. Tā rezultātā uz vairākām dienām tika apturēta tā darbība. Attiecīgi ASV palēcās arī degvielas cena.

ASV cauruļvadu tīkls hakeriem samaksājis 4,4 miljonus dolāru lielu izpirkumu 

ASV lielākā degvielas cauruļvadu sistēma "Colonial Pipeline" hakeriem samaksājusi 4,4 miljonus dolāru...

Šie uzbrukumi liecina, ka arvien lielākā mērā kibernoziedznieku grupējumi savus ieročus notēmējuši uz izejvielu tirgu un izšķirīgu infrastruktūru. Faktiski viens ievērojams uzbrukums bijis enerģijas infrastruktūrai, kas liek uzdot jautājumus, cik patiesībā drošas ir šādas piegādes. Savukārt uzbrukums JBS ir mājiens ar mietu tam, ka nedrošas var izrādīties pat pārtikas piegādes. JBS ASV gadījumā ir atbildīga par piekto daļu no šīs valsts cūkgaļas pārstrādāšanas un ceturto daļu no liellopu gaļas pārstrādāšanas.

Kiberuzbrukums pasaulē lielākajam gaļas pārstrādātājam  

Kiberuzbrukums Brazīlijas uzņēmumam JBS, kas ir lielākais gaļas pārstrādātājs pasaulē, daļēji...

Mūsdienās uzņēmumu darbība lielā mērā ir digitalizēta. Tam ir savi labumi, lai gan pie kādiem ieguvumiem kaut kas dažkārt ir arī jāatdod - šajā gadījumā digitālā drošība. Faktiski robežas starp digitālo un fizisko pasauli turpinās noārdīties, un arī noziegumi pārceļas uz tiešsaisti. Turklāt, attīstoties tehnoloģijām, noziedzniekiem ir iespēja tikt klāt pie arvien gudrākiem un izsmalcinātākiem rīkiem, lai sasniegtu rezultātu. Tiek pat ziņots, ka mūsdienās pat visai izsmalcinātus uzbrukumus esot iespējams automatizēt.

Noticis kiberuzbrukums Ņujorkas sabiedriskā transporta sistēmai 

Ņujorkas sabiedriskā transporta pārvalde trešdien apstiprināja, ka noticis kiberuzbrukums tās...

Pagaidām pārsvarā tiek norādīts, ka aiz šī konkrētā JBS uzbrukuma stāv hakeri no Krievijas. Arī šajā gadījumā uzbrukums esot ietvēris izspiešanas elementus. Colonial Pipeline gadījumā uzņēmums izšķīrās hakeriem bitkoinos samaksāt aptuveni 4,4 miljonus ASV dolārus. “Virtuālās izspiešanas sekas ikviens varēs sajust arvien vairāk un vairāk, jo šīs jomas censoņi kļūs nekaunīgāki un agresīvāki,” The Wall Street Journal teic arī kiberdrošības uzņēmuma FireEye pārstāvji.

Var spekulēt par to, cik labi vai slikti šādiem uzbrukumiem būtu sagatavoti Latvijas uzņēmumi un institūcijas un kā tas varētu ietekmēt mūsu valstij izšķirīgi svarīgu infrastruktūru. Jau rakstīts, ka kiberuzbrukumu diemžēl uz savas ādas pagājušajā rudenī izbaudīja arī Dienas Bizness. Septembra pirmajā pusē tika nozagta. Db.lv Facebook mājas lapa. Tad sekoja gara un piņķerīga cīņa par šīs mājas lapas atgūšanu. Db.lv zādzības gadījumā fascinēja ar mūsu pašu policijas atbilde, kas faktiski norādīja, ka neko nevar darīt – pat ierosināt lietu.

Tas lika domāt par to, ka arī pašai valstij, kura formāli aktīvi mēģina klārēt, cik svarīga tai ir informācijas telpas kvalitāte un tā tālāk, patiesībā ir dziļi vienalga par to, kas notiek ar kādu vēl pagaidām atlikušo tās privāto mediju. Lai nu kā - notiekošais liek domāt: ja interneta vidē notiek kāda problēma, pamatā ar to cilvēks vai uzņēmums te draud palikt pilnīgi viens.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Polijas premjers Mateušs Moraveckis otrdien paziņojis par jaunas aģentūras izveidošanu cīņai ar kibernoziedzību.

"Nepaiet ne diena, kad mēs nedzirdētu par uzbrukumiem, kas tiek organizēti no dažādām pasaules daļām, bieži vien iedvesmojoties no Krievijas vai citām austrumu valstīm," sacīja Moraveckis.

Polijas iekšlietu ministrs Marjušs Kaminskis paziņoja, ka aģentūra ar pilnu jaudu sāks darboties ap 2025.gadu un nodarbinās aptuveni 1800 cilvēku.

Jūnijā Polijas valdība paziņoja par līdz šim nepieredzētu un plaša mēroga kiberuzbrukumu Polijas politiķu e-pasta kontiem.

Daļa vēstuļu vēlāk tika nopludinātas vietnē "Telegram".

Polijas valdošās nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" līderis Jaroslavs Kačiņskis tolaik paziņoja, ka kiberuzbrukums nācis no Krievijas un tā mērķis bijis destabilizēt Poliju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas hakeri ir mēģinājuši nozagt paroles simtiem Gmail e-pasta pakalpojumu izmantotājiem, ieskaitot ASV augstākā līmeņa valdības amatpersonas, militāristus, kā arī Ķīnas cilvēktiesību aktīvistus un žurnālistus, paziņojusi kompānija, vēsta Reuters.

Hakeri vēlējušies iegūt savā rīcībā e-pasta kontu paroles dažādām personām, lai varētu tās uzraudzīt, norādīja Google, tomēr kompānija to atklāja un «pārtrauca hakeru kampaņu».

Uzbrukums ir bijis vērsts no Jinaņas, Šandongas provincē, kur atrodas vairāki Ķīnas Tautas atbrīvošanas armijai piederoši tehniskās izlūkošanas biroji. Tiek uzskatīts, ka šie biroji ar Ķīnas valdības svētību «koncentrējas uz kļūdu izmantošanu ārvalstu tīklos».

Pēc šī uzbrukuma ASV Federālās izmeklēšanas birojs (FIB) ir uzsācis izmeklēšanu. Ķīnas valdība savu iesaisti notikušajā noliedz. Tomēr šādas darbības valstī ir populārs hobijs, skaidro Reuters. Ķīnā ir daudz tīmekļa vietņu, kas par zemu samaksu piedāvā apgūt hakera «profesijas» pamatprincipus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Biznesa tehnoloģijas

Cert.lv: Uzbrukumi e-veselības sistēmai un LETA varētu būt rīkoti pēc pasūtījuma

LETA, 18.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Šāds kiberuzbrukums ir «primitīvs un brutāls», kas, visticamāk, ir nopirkts.

Uzbrukumi e-veselības sistēmai un aģentūrai LETA varētu būt rīkoti pēc pasūtījuma, ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas «Cert.lv» vadītājas vietnieks Varis Teivāns.

Viņš pastāstīja, ka «Cert.lv» ir pieprasījis informāciju par īstenotajiem kiberuzbrukumiem datu salīdzināšanai un pirmie dati liecina, ka ir vairākas sakritības. «Ir dažas sakritības, piemēram, zināma daļa serveru ir iesaistīti abos uzbrukumos, bet vēl ir pāragri izdarīt kādus konkrētus secinājumus,» teica Teivāns.

Tāpat viņš norādīja, ka šāds kiberuzbrukums ir «primitīvs un brutāls», kas, visticamāk, ir nopirkts. «Komplekss uzbrukums, kas ir brīvi nopērkams melnajā tirgū. Nav nemaz tik dārgi,» piebilda «Cert.lv» vadītājas vietnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Iespējams, ar kādu valdību saistīti hakeri uzbrukuši SVF

Lelde Petrāne, 13.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) kļuvis par mērķi sarežģītam kiberuzbrukumam, vēsta BBC.

Fonda amatpersonas sniegušas maz informācijas, bet atklāts, ka uzbrukuma, kas noticis kaut kad iepriekš šajā gadā, mērķis bijis instalēt programmatūru, lai radītu «digitālu iekšēju klātbūtni».

Jāatzīmē, ka SVF rīcībā ir sensitīvi dati par daudzu valstu ekonomikām.

Kiberuzbrukums noticis vairākus mēnešus un pirms bijušā SVF vadītāja Dominika Štrausa Kāna aresta saistībā ar apsūdzību par seksuāla rakstura uzbrukumu viesnīcas istabenei.

«Es varu apstiprināt, ka mēs izmeklējam incidentu,» teicis fonda pārstāvis Deivids Havlijs.

New York Times raksta, ka SVF darbiniekiem par uzbrukumu pavēstīts ar epasta paziņojumu , bet fonds nav to paziņojis publiski.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

E-veselības sistēma ir iekļauta informācijas tehnoloģiju (IT) kritiskās infrastruktūras sarakstā, šodien Saeimas komisiju kopsēdē paziņoja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), kurš patlaban pilda arī veselības ministra pienākumus.

Šāds solis nozīmē, ka e-veselība un tās dati kļuvuši par valsts drošības jautājumu.

Informācijas tehnoloģiju drošības likumā teikts, ka IT kritiskā infrastruktūra ir infrastruktūra, kuru atbilstoši Nacionālās drošības likumam apstiprina Ministru kabinets.

Tāpat likums paredz, ka IT kritisko infrastruktūru aizsargā, lai nodrošinātu valstij un sabiedrībai būtisku pamatfunkciju veikšanu, turklāt tiek nodrošināta IT kritiskās infrastruktūras integritāte, pieejamība un konfidencialitāte.

Kritiskās infrastruktūras saraksts ir valsts noslēpums.

Kā norāda drošības incidentu novēršanas institūcija Cert.lv, tā regulāri sadarbojas ar atbildīgajām personām par kritiskās infrastruktūras drošību gan tās informējot par draudiem un ievainojamībām, gan risinot IT drošības incidentus, gan aicinot piedalīties kursos un semināros, gan iesaistot dažādās IT drošības mācībās un citās aktivitātēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Par kiberdrošības jautājumiem un nozarēm, kurām tie kļūs īpaši svarīgi

Katrīna Bičevska, Sorainen juriste, Kristers Pētersons, jurista palīgs, 17.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienu digitālajā laikmetā cilvēki ar vien lielāku daļu no savas ikdienas dzīves pārceļ uz digitālo pasauli, kā piemēram, iepērkoties internetveikalos, izmantojot internetbankas sniegtos pakalpojumus, izmantojot e-parakstus un glabājot lielāko daļu savas privātās informācijas mākoņkrātuvēs (Cloud storage).

Ņemot vērā digitālās pasaules straujo attīstību, prognozējams, ka digitalizācija tikai virzīsies uz priekšu un aptvers arvien lielāku mūsu ikdienas dzīves daļu. Tieši šī iemesla dēļ ir būtiski izprast šo jauno digitālo pasauli un ar to saistītos riskus. Ikvienam ir saprotams, ko nozīmē maka zādzība uz ielas, kā arī vismaz aptuveni skaidrs, kā rīkoties, lai mazinātu iespēju kļūt par šāda zagļa upuri. Savukārt kiberdrošības jautājumos sabiedrības izpratne ir krietni zemāka – gan par potenciālām incidentu sekām, gan par iespējamajām preventīvajām darbībām, lai nekļūtu par kibernoziedznieku jeb hakeru nākamo upuri.

Turpmāk sniegsim īsu ievadu kiberdrošības un kiberuzbrukumu pamatos, kā arī gaidāmajās regulējuma pārmaiņas, ņemot vērā Eiropas Savienības nostādnes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veikts kiberuzbrukums izdevniecības Rīgas Viļņi portālam kasjauns.lv un portāla versijai krievu valodā otkrito.lv, paralizējot to darbību.

«Šobrīd portāla darbība ir apturēta un tiek veikts viss nepieciešamais, lai tas iespējami ātrāk kļūtu pieejams lietotājiem,» teikts paziņojumā medijiem. Sarunā ar portālu Nozare.lv Rīgas Viļņu valdes priekšsēdētājas Aijas Simsones asistente Dana Cvetkova norādīja, ka uzbrukuma pazīmes pamanītas jau vakar.

Neilgi pēc plkst. 14 Nozare.lv izdevās atvērt www.kasjauns.lv uz dažiem tā rīcībā esošajiem datoriem, bet citi, tostarp viens ar Apple operētājsistēmu MacOS, atdūrās uz interneta meklētāja un indeksācijas rīka Google radītu brīdinājumu šo lapu neatvērt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Kiberuzbrukumā Japānā no kriptovalūtu biržas nozagti miljardi

LETA--DPA, 20.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kiberuzbrukuma laikā Japānas uzņēmumam «Tech Bureau» nozagti aptuveni 6,7 miljardi jenu (51,17 miljoni eiro) kriptovalūtās, ceturtdien paziņojis uzņēmums.

Osakā bāzētais kriptovalūtu uzņēmums paziņoja, ka apturējis naudas noguldīšanu un izņemšanu pēc trīs veidu digitālās valūtas pazušanas.

Kiberuzbrukums «Tech Bureau» notika piektdien un ilga aptuveni divas stundas, bet uzņēmums novirzes no normas sistēmā pamanīja tikai pirmdien un tikai otrdien secināja, ka valūta ir pazudusi.

«Tech Bureau» ir lūdzis piecu miljardu jenu lielu palīdzību no finanšu kompānijas «Fisco».

No 6,7 miljardiem nozagto jenu aptuveni 4,5 miljardi bija klientu noguldītā nauda.

Janvārī Tokijas kriptovalūtu birža «Coincheck» cieta hakeru uzbrukumā, kas tai nodarīja zaudējumus 58 miljardu jenu apmērā.

Japānas valdība pēc tam pastiprināja uzraudzību pār kriptovalūtu biržām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Dell Technologies - drošības risinājumi, kas nodrošina jūsu uzņēmuma datu aizsardzību

Sadarbības materiāls, 26.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumiem, valsts iestādēm un institūcijām ir svarīgi nodrošināt nemainīgi noturīgu darbību pret kiberdraudiem un uzbrukumiem - mazinot kritiskās infrastruktūras kiberdrošības radītos riskus un rūpējoties par kritisko datu privātumu.

Dati ir vērtība, kas var dot jaunas iespējas un arī riskus

Dati, jaunā globālās ekonomikas valūta, lielākajai daļai uzņēmumu ir kļuvuši par visvērtīgāko aktīvu. Pieaugošā iespēja gūt peļņu no datu ieguves, mudina uzņēmumus meklēt un radīt arvien jaunus veidus, kā šīs iespējas izmantot savā labā. Tas ir veicinājis ievērojamu kopējo datu pieaugumu. Iespējas gūt labumu no šiem datiem un palielināt biznesa vērtību ir šķietami bezgalīgas.

Diemžēl, dati ir kļuvuši arī par mērķi. Plaši ieviestās e-komercijas sistēmas, attālinātā darba apjoma pieaugums un kopējā cilvēku ikdienas dzīves digitalizācija, nodrošina vislielāko IT uzbrukumu mērķauditoriju vēsturē. Regulāri tiek veikti noziedzīgi nodarījumi uzņēmumiem ar mērķi gūt finansiālu labumu, vai tiem radīt citādus zaudējumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

«Nasdaq hakeri» spiegojuši uzņēmumu valdēs

Gunta Kursiša, 21.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hakeri, kas pagājušajā gadā ielauzušies biržas Nasdaq datorsistēmā, bija tajā instalējuši programmas, kas ļauj izspiegot biržā esošo uzņēmumu vadību, atsaucoties uz divu izmeklēšanai pietuvinātu personu teikto, raksta Reuters.

Jauni pierādījumi liecina, ka kiberuzbrukums ir bijis daudz nopietnāks, nekā tika domāts iepriekš – šī gada februārī Nasdaq OMX Group vēstīja, ka tās rīcībā nav pierādījumu, ka hakeri varētu būt piekļuvuši biržā esošo uzņēmumu informācijai.

Kiberuzbrukumu izmeklē FIB un Nacionālās Drošības aģentūra.

«Dievs vien zina, ko tieši hakeri ir nodarījuši. Šāda uzbrukuma ietekme ilgtermiņā vēl joprojām nav paredzama,» norādīja Toms Kellermans (Tom Kellermann), kiberdrošības eksperts ar vairāku gadu pieredzi centrālo banku aizsardzībā un citu augsta profila finanšu institūciju kiberaizsardzībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Papildināta - FOTO: Atjaunota kiberuzbrukumā cietušā portāla Draugiem.lv darbība

Monta Glumane, 06.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Šobrīd pilnībā atjaunota portāla darbība un lietotājiem pieejami visi Draugiem.lv servisi,» - apstiprina Draugiem.lv direktore Liene Grenevica.

Portāla Draugiem.lv speciālisti konstatēja, ka tika nomainīta portāla sākumlapas vizuālā identitāte. Drošības nolūkos uz laiku tika pārtraukta portāla darbība un pēc plkst.14.00 Draugiem.lv lapa vairs nebija atverama. Uzbrukumā nav skarta lietotāju personīgā informācija.

Kā jau ziņots iepriekš, tad 13. Saeimas vēlēšanu dienā notika kiberuzbrukums portālam Draugiem.lv, kā rezultātā tika nomainīta portāla sākumlapas vizuālā identitāte. Uzbrucējiem izdevās pārdesmit minūtes izvietot sākumlapā saukļus krievu valodā, armijas, teroristu, Putina attēlus un audio failu ar Krievijas himnu.

Par incidentu ir informēta Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija CERT.LV un tiesībsargājošās iestādes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kiberuzbrukums sociālā tīkla «draugiem.lv» mājaslapai nav ietekmējis valsts drošību un vēlēšanu procesu, aģentūrai LETA norādīja informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas «Cert.lv» vadītāja vietnieks Varis Teivāns.

Tāpat pašreizējā izpēte nenorāda, ka ielaušanās rezultātā būtu notikusi datu noplūde, skaidroja Teivāns.

Izpētē konstatēts, ka uzbrukumā izmantotas Āzijas valstu IP adreses, bet tas neļauj izdarīt viennozīmīgus secinājumus par uzbrukuma avotu, jo uzbrukumam var būt izmantotas uzlauztas iekārtas, viņš uzsvēra.

«Šis incidents, nav ietekmējis valsts drošību un vēlēšanu procesu,» apliecināja Teivāns.

Kā ziņots, sestdien pēcpusdienā, ieejot sociālā tīkla «draugiem.lv» mājaslapā, sāka skanēt Krievijas himna un parādījās attēli ar šīs valsts karogu, prezidentu un armiju.

Tāpat parādījās teksts: «Biedri latvieši, tas skar jūs. Krievijas robeža nekur nebeidzas. Krievijas pasaule var un tai ir nepieciešams apvienot visus, kam ir dārgs krievu vārds un krievu kultūra, lai kur arī viņi nedzīvotu - Krievijā vai aiz tās robežām. Biežāk lietojiet šo vārdu salikumu - Krievu pasaule.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ik mēnesi Latvijas interneta resursiem notiek visdažādākā veida kiberuzbrukumi – sākot no pikšķerēšanas kampaņām, kad iedzīvotājiem un dažādu organizāciju darbiniekiem izkrāpj piekļuves datus, beidzot ar apjomīgiem pakalpojuma piekļuves atteices uzbrukumiem. Šādos apstākļos visiem ir būtiska informācijas sistēmu uzturēšana drošā vidē, kā arī to kiberaizsardzība.

Gandrīz piecus gadus valsts iestāžu informācijas sistēmas, bet kopš šī gada arī pašvaldību un kapitālsabiedrību informācijas sistēmas var izmantot VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) nodrošinātos Valsts elektronisko sakaru pakalpojumu centra (VESPC) pakalpojumus. Šie pakalpojumi valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī valsts kapitālsabiedrībām pieejami bez Publiskā iepirkumu likuma piemērošanas – proti, pietiekami ātri un ar krietni mazāku birokrātisko slogu, nekā tas būtu, organizējot publisku iepirkumu. Par VECPC pakalpojumiem Dienas Bizness izjautāja LVRTC Biznesa attīstības daļas vadītāju Kārli Siliņu.

Kam primāri Valsts elektronisko sakaru pakalpojumu centrs sniedz pakalpojumus?

Komentāri

Pievienot komentāru