Jaunākais izdevums

Baltijas valstīs, tostarp Latvijā sākta mobilo telefonu ražotāja ZTE produktu izplatīšana.

ZTE telefonus izplatīs EDGE Technologies, kas ir ZTE Corporation partneris Baltijas valstīs.

Pirmais modelis, ko sākts izplatīt Latvijā, ir ZTE Skate, kas paredzēts galvenokārt jauniešu auditorijai. Nākotnē Latvijā plānots pārdot arī citus ZTE mobilo telefonu modeļus, un rudenī būs pieejami ZTE uz Android operētājsistēmas bāzēti planšetdatori.

ZTE ir ceturtais lielākais pasaules telefonu ražotājs.

Kompānija ir dibināta 1985. gadā Ķīnā, un tās akcijas tiek kotētas Honkongas un Šenženas biržās. ZTE ir lielākais biržā kotētais Ķīnas telekomunikāciju aparatūras ražotājs, kas šodien eksportē savus produktus uz vairāk kā 140 valstīm. ZTE 2011. gada apgrozījums sasniedza 13,7 miljardus ASV dolāru, kas ir 29% pieaugums, salīdzinot ar 2010. gada rezultātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotājs ZTE ASV noteikto sankciju dēļ paziņojis par pamatdarbības apturēšanu.

Vašingtona aizliegusi Savienotajās Valstīs bāzētajiem uzņēmumiem pārdot programmatūru un aparatūras komponentus ZTE.

Vašingtona šādu aizliegumu noteica pagājušajā mēnesī, paziņojot, ka ZTE ir pārkāpis sankcijas, ko ASV piemērojušas Irānai un Ziemeļkorejai. Vašingtona aizliegumu noteikusi uz septiņiem gadiem.

ZTE jau iepriekš norādīja, ka ASV sankcijas apdraud uzņēmuma eksistenci.

Saspīlējums starp Ķīnu un ASV ir pieaudzis kopš augusta, kad ASV prezidents Donalds Tramps lika sākt izmeklēšanu par Ķīnas negodīgu tirdzniecības praksi un ASV intelektuālā īpašuma zagšanu. Taču ZTE lieta sākās vēl pirms Trampa stāšanās prezidenta amatā 2017.gada janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Senatori izgāž Baltā nama saimnieka personisko pretimnākšanu Pekinai; Ķīnas kompānija atkal bezdibeņa malā, ceturtdien, 21.jūnijā raksta laikraksts Dienas Bizness.

Nepiekrītot Baltā nama administrācijas ekonomiskās dabas argumentiem, ASV republikāņu un demokrātu senatori nacionālās drošības vārdā tomēr pieņem sankciju likumprojektu, kas nozīmē beigu sākumu Ķīnas telekomunikāciju tehnoloģiju kompānijai ZTE un ir trieciens Donalda Trampa pašpasludinātajam darījumu cauri dabūtāja tēlam. Šīs ASV iekšpolitikas, drošības un tirdzniecības politikas kolīzijas cita starpā iezīmē arī Ķīnas augsto tehnoloģiju ražotāju neapskaužami trauslās pozīcijas globālajā tirgū.

Aprīlī ASV Tirdzniecības ministrija pret ZTE noteica sankcijas par nepakļaušanos aizliegumiem veikt darījumus ar Ziemeļkoreju un Irānu. Amerikas kompānijām tika aizliegts turpmākos septiņus gadus tai pārdot izšķirīgi nozīmīgas skaitļošanas un programmatūras tehnoloģijas, kas praktiski nozīmēja, ka milzīgajai ZTE un vairāk par 74 tūkstošiem ķīniešu darba vietu skan kapu zvans. Tūdaļ tika pārtraukta ZTE akciju tirdzniecība Šeņdžeņas un Honkongas biržā. Pēc D. Trampa un Ķīnas prezidenta Sji Dziņpina tikšanās un sarunām, kurās D. Tramps negaidīti izmantoja ZTE sankcijas kā kaulēšanās instrumentu divpusējās tirdzniecības dis- kusijā, akciju tirdzniecība tika atjaunota pirms nedēļas, kad ar ASV administrāciju tika panākta vienošanās par ZTE maigāku sodīšanu un uzraudzību. Investoru reakcija pēc pārtrauktās tirdzniecības gan bija krasi negatīva (skat. grafiku), un tirgus vērtējums par ZTE devās gandrīz brīvajā kritienā. Cīņa starp Balto namu un Kongresu sākās maija vidū, kad D. Tramps tvītoja, ka viņš ar Sji Dziņpinu strādājot kopā, lai dabūtu ZTE atpakaļ uz strīpas. Komentētāju vērtējumā, tas sanik- noja lielu abu partiju pārstāvju grupu Kongresā, kā arī virkni izlūkošanas un drošības amatpersonu. Administrācija pēc prezidenta instrukcijas tomēr turpināja nodomāto, un 7. jūnijā tika panākta vie- nošanās, ka ZTE tiks sodīta, bet krietni maigāk – ar miljardu USD soda naudu un vēl 400 miljoniem USD drošības naudas, lai kompāniju atturētu no sagrēkošanās nākotnē. ZTE piekrita arī prasībai nomainīt tās padomi, augstāko vadību un apmaksāt ASV uzraugu darbību desmit gadu garumā, lai sekotu kompānijas paklausīgumam amerikāņu prasībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka viņš kopā ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu cenšas glābt Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāju ZTE, kuram noteikts aizliegums pārdot amerikāņu tehnoloģiju, un tāpēc tas pārtraucis pamatdarbību.

«Mēs ar Ķīnas prezidentu Sji sadarbojamies, lai dotu iespēju lielajai Ķīnas tālruņu kompānijai ZTE atgriezties biznesā, ātri,» tviterī ierakstījis Tramps.

«Ķīnā ir zaudēts pārāk daudz darbavietu. [ASV] Tirdzniecības ministrijai ir uzdots to paveikt!» piebildis ASV prezidents.

Jau vēstīts, ka ZTE ASV noteikto sankciju dēļ 9.maijā paziņoja par pamatdarbības apturēšanu.

Vašingtona uz septiņiem gadiem aizliegusi Savienotajās Valstīs bāzētajiem uzņēmumiem pārdot programmatūru un aparatūras komponentus ZTE.

Vašingtona šādu aizliegumu noteica aprīlī, paziņojot, ka ZTE ir pārkāpis sankcijas, ko ASV piemērojušas Irānai un Ziemeļkorejai.

ZTE jau iepriekš norādīja, ka ASV sankcijas apdraud uzņēmuma pastāvēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV armijas bāzu personāls vairs nevar iegādāties Ķīnas firmu «Huawei» un ZTE ražotos telefonus un citu aprīkojumu, jo Pentagons atzinis, ka šīs ierīces rada «nepieņemamu» drošības risku, ziņoja ASV mediji.

ASV Aizsardzības ministrijā ir pieaugušas bažas par patēriņa elektronikas izmantošanu karavīru izspiegošanai vai izsekošanai.

««Huawei» un ZTE ierīces var radīt nepieņemamu risku [armijas] personālam, informācijai un misijai,» piektdien paziņoja Pentagona preses sekretārs majors Deivs Īstbērns.

«Ņemot vērā šo informāciju, nav prātīgi turpināt tās pārdot [Aizsardzības] ministrijas veikalos» ASV bāzēs visā pasaulē, viņš piebilda.

Īstbērns sacīja, ka pavēle izņemt «Huawei» ierīces no tirdzniecības šajos veikalos tikusi dota 25.aprīlī.

«Ņemot vērā ZTE mobilo tālruņu un ar tiem saistīto produktu drošības riskus, [Pentagona] veikalos no tirdzniecības izņemti arī ZTE ražojumi,» sacīja Pentagona preses sekretārs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas tehnoloģiju kompānija ZTE nākusi klajā ar jaunāko viedtālruni ZTE Geek. Ierīce aprīkota ar piecu collu skārienjūtīgu ekrānu un 2 GHz procesoru.

Viedtālrunis aprīkots arī ar 8 megapikseļu aizmugurējo kameru, 1 GB operatīvo atmiņu un 8 GB iebūvēto atmiņu. Ierīce darbojas ar Android 4,2 Jelly Bean operētājsistēmu.

Viedtālrunis ir arī otrais pasaulē, kas izstrādāts ar Intel jauno Z2580 Clover Trail+ procesoru, tādējādi, kā norāda kompānija, panākot divreiz lielāku ātrdarbību, nekā ierīcēm, kas aprīkotas ar iepriekšējās paaudzes Intel procesoriem.

Pagaidām Ķīnas kompānija nav atklājusi, kur Geek viedtālrunis parādīsies tirdzniecībā, ka arī to, cik ierīce maksās. Kompānija ZTE norāda, ka viedtālruņa radīšana ir turpinājums stratēģijai, kuras ietvaros tirgū tiek piedāvāti augstākās klases produkti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas valdība otrdien nolēma aizliegt Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāju "Huawei" un ZTE tehnoloģijas valsts 5G mobilo sakaru tīklā, šādu lēmumu skaidrojot ar drošības apsvērumiem.

Šis aizliegums noteikts saskaņā ar jauniem tiesību aktiem, kas stājušies spēkā janvārī pēc Zviedrijas bruņoto spēku un drošības dienest veiktas izpētes nolūkā nodrošināt, lai radioiekārtu izmantošana nerada draudus Zviedrijas drošībai.

Tāpat Zviedrijas valdības lēmums paredz, ka "Huawei" un ZTE līdz 2025.gada 1.janvārim jādemontē valstī jau uzstādītais aprīkojums.

Zviedrijas telekomunikāciju regulators PTS ceturtdien arī paziņoja, ka apstiprinājis četrus pieteikumus konkursam uz 5G frekvenču iegādi. Visi uzņēmumi ir no Zviedrijas - "Hi3G Access", "Net4Mobility", "Telia Sweden" un "Teracom".

ASV norāda, ka "Huawei" un ZTE ir cieši sakari ar Ķīnas komunistu valdību un brīdina, ka šo ražotāju tehnoloģijas varētu tikt izmantotas spiegošanai Pekinas vajadzībām. Abas kompānijas kategoriski noraida šādas apsūdzības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sakaru tehnoloģijas

Huawei pārsūdz Zviedrijas lēmumu aizliegt uzņēmuma tehnoloģijas savā 5G tīklā

LETA/AFP, 06.11.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotājs "Huawei" pārsūdzējis Zviedrijas lēmumu aizliegt uzņēmuma tehnoloģijas valsts 5G mobilo sakaru tīklā, šādu aizliegumu skaidrojot ar drošības apsvērumiem.

Šim aizliegumam, par kuru 20.oktobrī paziņoja Zviedrijas telekomunikāciju regulators PTS, "nav juridiska pamatojuma, tas pārkāpj cilvēka pamattiesības, pārkāpj Eiropas Savienības juridiskos principus un pēc būtības ir nepareizs", teikts "Huawei" apelācijā.

Ja šis aizliegums tiks realizēts, tas radīs "daudzpusīgu un nelabojamu kaitējumu" uzņēmumam, norāda "Huawei".

PTS skaidro, ka šis aizliegums, kas ietekmē arī Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāju ZTE, noteikts saskaņā ar jauniem tiesību aktiem, kas stājušies spēkā janvārī pēc Zviedrijas bruņoto spēku un drošības dienestu veiktas izpētes nolūkā nodrošināt, lai radioiekārtu izmantošana nerada draudus Zviedrijas drošībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paredzams, ka viedtālruņi, kuru radīšanā iesaistījušies Firefox pārlūka izstrādātāji, Eiropas tirgū varētu nonākt šogad, ziņo BBC.

Ķīnas tālruņu ražotājs ZTE sadarbojas ar Mozilla Firefox jaunas viedtālruņu operētājsistēmas izveidē, stāstīja ZTE izpilddirektors Čengs Liksins (Cheng Lixin) Paredzams, ka jaunā viedtālruņu operētājsistēma sacentīsies ar Google radīto Android, tomēr zemākā cenu segmentā.

ZTE vadība neatklāj, kura Eiropas kompānija nodrošinās viedtālruņu pārdošanu.

Mozilla pašlaik sadarbojas arī ar tālruņu aprīkojuma ražotājiem Qualcomm un TCL Communication Technology Holdings, atklāja Mozilla pārstāvis Džeis Sailvans (Jay Sullivan). Medijam Bloomberg viņš norādīja, ka interese par Firefox operētājsistēmu pieaug.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Taivānas kompānijas HTC jaunākais viedtālrunis HTC Desire 500 tirdzniecībā Baltijā parādīsies augusta beigās un būs pieejams cenu amplitūdā no 175 līdz 190 latiem, informē HTC pārstāvniecība Latvijā.

HTC Desire 500 ir vidējās klases viedtālrunis ar 1,2 GHz četrkodolu Qualcomm Snapdragon 200 procesoru, 4,3 collu skārienjūtīgu ekrānu, 1GB RAM, 4GB lielu iebūvēto atmiņu, Bluetooth 4.0 un 8MP aizmugurējo kameru. Viedtālrunis aprīkots arī ar HTC BlinkFeed un Video Highlights iespējām, kuras ļauj fotogrāfijas pārveidot 30 sekunžu garā video.

Ierīce būs pieejama lietošanai gan ar vienu, gan arī ar divām SIM kartēm. HTC Desire 500 tirdzniecībā nonāks lakoti melnā un baltā krāsā ar ziliem elementim.

Šā gada otro ceturksni HTC noslēdza ar 40 miljonu ASV dolāru lielu peļņu, kas bijis samazinājums 22% apmērā, salīdzinot ar gada pirmo ceturksni. Vienlaikus kompānija prognozē, ka nākamajā ceturksnī, kas noslēdzas septembrī, samazināsies tās apgrozījums. Kompānija saskaras ar spēcīgu spiedienu no viedtālruņu tirgū dominējošo spēlētāju – Apple un Samsung puses un zaudē pozīcijas tirgū, lai gan izstrādājusi labi novērtētus viedtālruņus. Tā, piemēram, viedtālrunis HTC One saņēma labākās ierīces apbalvojumu Computex 2013 izstādē jūnijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Papildināts ar foto - DT Mobile sāk tirgot ZTE GS203 senioriem un bērniem

Lelde Petrāne, 17.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izpētot gados vecāku cilvēku mobilo telefonu lietošanas paradumus un vajadzības, pēc DT Mobile īpaša pasūtījuma Latvijas tirgū ir parādījies jauns mobilais tālrunis ZTE G S203.

Tas no septembra vidus pieejams Trodeks un LMT klientu centros visā Latvijā. DT Mobile tirgus izpētes dati rāda, ka cilvēkiem gados ir svarīgi, lai telefons būtu vienkāršs, bez sarežģītām funkcijām, kā arī tam būtu liels ekrāns un lietošanai ērtas pogas, bet vienlaicīgi, lai tā cena būtu ļoti pieejama pat bez papildus nomaksas vai līzinga līgumu slēgšanas.

«Neskatoties uz joprojām pieaugošo pieprasījumu pēc viedtālruņiem, esam pārliecinājušies, ka tirgū ir pietiekami liela auditorija, kurus interesē iekārtas, kas būtu uzticamas darbībā un aprīkotas tikai ar pamatfunkcijām. Pirmkārt, tie ir seniori. Savukārt, otra auditorija ir bērni, kuru vecāki drošības apsvērumu dēļ izvēlas vienkāršākus telefonus. Ņemot vērā, ka šajā segmentā ir mazs piedāvājums, mēs esam nolēmuši dot arī savu artavu šajā nišā un piedāvājam pircējiem jaunu iekārtu, kas apmierinātu to vajadzības,» skaidro DT Mobile valdes priekšsēdētājs Uldis Priedītis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV cenšas pārliecināt bezvadu tehnoloģiju un interneta uzņēmumus sabiedrotajās valstīs neizmantot Ķīnas telekomunikāciju uzņēmuma «Huawei» ražotās iekārtas, ņemot vērā kiberdrošības riskus, piektdien vēsta laikraksts «Wall Street Journal».

Šī lobēšanas kampaņa, kas adresēta arī valdību amatpersonām, tiek rīkota sabiedrotajās valstīs, kurās plaši tiek izmantotas «Huawei» iekārtas, tostarp Vācijā, Itālijā un Japānā, raksta «Wall Street Journal».

Turklāt ASV arī apsver iespēju nodrošināt papildu finanšu atbalstu telekomunikāciju attīstībai valstīs, kas izvairīsies no «Huawei» iekārtu izmantošanas, piebilst laikraksts.

«Huawei» atsevišķās valstīs, tostarp ASV un Austrālijā, nonācis uzmanības centrā saistībā ar uzņēmuma iespējamām ciešām saiknēm ar Ķīnas varasiestādēm.

Pati kompānija gan apvainojumus par drošības riskiem un saikni ar Ķīnas izlūkdienestiem noliedz.

«Wall Street Journal» norāda, ka ASV sagādā bažas Ķīnas telekomunikāciju iekārtu izmantošana valstīs, kurās atrodas Savienoto Valstu militārās bāzes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijā otrdien uz aizdomu pamata par nelikumīgām darbībām veiktas kratīšanas Ķīnas tehnoloģiju kompānijas "Huawei" birojos, ziņu aģentūrai AFP ceturtdien atklāja avots Francijas tiesu sistēmā.

Avots norādīja, ka kratīšanas tika veiktas Francijas Finanšu prokuratūras sākotnējās izmeklēšanas ietvaros. Plašāka informācija par šo izmeklēšanu pagaidām nav pieejama. Nelikumīgās darbības var nozīmēt korupciju, ietekmes ļaunprātīgu izmantošanu un citus likumpārkāpumus.

"Huawei" sāka darbību Francijā 2003 gadā, un pašreiz šajā valstī darbojas seši "Huawei" pētniecības centri un globāls dizaina centrs. "Huawei" arī būvē rūpnīcu Elzasā, Francijas ziemeļaustrumos, kas būs pirmā uzņēmuma rūpnīca ārpus Ķīnas. Tajā plānots ražot aprīkojumu mobilo telekomunikāciju tīkliem, jo īpaši 5G.

"Huawei" kontrolē aptuveni 20% no Francijas telekomunikāciju tirgus. 1987.gadā dibinātais uzņēmums ir pasaulē vadošais aprīkojuma ražotājs piektās paaudzes mobilajam internetam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas tehnoloģiju kompānija Nokia «izkritusi» no pasaules piecu lielāko viedtālruņu ražotāju saraksta, liecina tirgus analītiķu kompānijas International Data Corporation (IDC) apkopotie aizvadītā ceturkšņa tirgus dati.

Somijas kompāniju apsteiguši tirgus līderi Apple un Samsung, Ķīnas kompānijas ZTE un HTC, kā arī Kanādas Research in Motion (RIM). Kopumā viedtālruņu ražotāji šā gada aizvadītajā ceturksnī piegādājuši 179,7 miljonus ierīču, kas, salīdzinot ar 2011. gadu, ir pieaugums 45,3% apmērā.

Dienvidkorejas kompānijai Samsung gada trešajā ceturksnī izdevies piegādāt 56,3 miljonus viedtālruņu, tādējādi nodrošinot tirgus daļu 31,3% apmērā. Apple piegādājis 26,9 miljonus viedtālruņu, kas ļāvis nodrošināt tirgus daļu 15% apmērā. Savukārt RIM piegādājis 7,7 miljonus viedtālruņu, kas ļāvis iegūt tirgus daļu 4,3% apmērā. Ķīnas kompānijas ZTE un HTC piegādājušas attiecīgi 7,5 un 7,3 miljonus viedtālruņu (iegūstot attiecīgi 4,2% un 4% no tirgus).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Kaktiņš: liela daļa cilvēku nezina, kas ir viedtālrunis

Gunta Kursiša, 12.12.2012

LMT rīkotais pasākums par tehnoloģju tendencēm aktuālo statistiku un nākotnes prognozēm TechHub telpās.

Foto: LMT

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinoši liela daļa cilvēku Latvijā pašlaik nezina, kas ir viedtālrunis, lai arī to ikdienā izmanto. Iedzīvotāju aptaujas dati liecina, ka «gudrie telefoni» ir pieejami 12% Latvijas iedzīvotāju, tomēr, ņemot vērā, ka ne visi iedzīvotāji zina, kas ir viedtālrunis, reālais cipars varētu būt arī lielāks, Latvijas Mobilais telefons (LMT) TechHub rīkotajā pasākumā pauda sociologs un sabiedriskās domas petījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

Dažkārt, kad cilvēkam jautā, vai viņam ir viedtālrunis, viņš sniedz noraidošu atbildi un stāsta, ka «man ir zaļa Nokia», pauda A. Kaktiņš.

Latvijā, saskaņā ar 2012. gada vasarā veikto aptauju, viedtālrunis lietošanā ir 12% iedzīvotāju, tomēr, ņemot vērā šo ierīču straujo izplatību, kā arī to, ka daudzi iedzīvotāji nezina viedtālruņa definīciju, pašlaik šo tālruņu izplatības veids varētu būt lielāks, skaidroja sociologs.

Dati par viedtālruņu izplatību Latvijā 2011. gadā nav pieejami, taču citu sīkrīku jeb tā dēvēto «gadžetu» - planšetdatoru izplatība 2011. gada vasarā bija 2% apmērā, bet 2012. gada vasarā planšetdatori lietošanā bija 3% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju.«Lai arī planšetdatoru izplatība nav liela, redzams, ka gada laikā tā augusi par 50%,» norāda A. Kaktiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Ar jauno Galaxy S4 varēs «saprasties» no acs skatiena; Latvijā būs nopērkams gada otrajā ceturksnī

Jānis Rancāns, 15.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Samsung nākusi klajā ar viedtālruni Galaxy S4, kurš atļauj lietotājiem ierīci kontrolēt ar skatiena palīdzību. Paredzēts, ka viedtālrunis tirdzniecībā parādīsies aprīļa beigās. Savukārt Latvijā tālrunis būs pieejams gada otrajā ceturksnī, un tā aptuvenā cena paredzēta 500 latu apmērā, informē Samsung pārstāvniecība Latvijā.

Neskatoties uz to, ka Samsung jaunums šobrīd ir tehnoloģiju pasaulē paša centrā, kompānijas akcijas cena Seulas biržā pēc viedtālruņa prezentāciujas sarukusi par 2,63%.

Viedtālrunis aprīkots ar piecu collu 1080p Super AMOLED ekrānu, četrkodolu procesoru, 2GB operatīvo atmiņu un Android operētājsistēmu. Ierīcei ir divas kameras – 13 megapikseļu aizmugurējā kamera un divu megapikseļu priekšējā. Viedtālruņa korpuss izgatavots no polikarbonātiem. Jaunajam viedtālrunim ir HSPA+42 Mbps un 4G LTE datu savienojuma atbalsts.

BBC skaidro, ka viedtālruņa kontrole ar skatienu iespējama, lai apturētu un atsāktu video atskaņošanu. Viedtālrunis ar sejas atpazīšanas sistēmas palīdzību spēj noteikt, ka kāds uz to skatās un apturēt vai atsākt video atskaņošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Papildināta - Nokia nāk klajā ar 15 eiro vērtu tālruni, kā arī zemās cenas Lumia

Gunta Kursiša, 25.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas mobilo tālruņu ražotājs Nokia prezentējis jauno Nokia 105 tālruni, kurš maksā 15 eiro jeb aptuveni vienpadsmit latus un ir paredzēts pārdošanai attīstības tirgos un pircējiem Eiropā, kas mobilo telefonu iegādājas pirmo reizi, ziņo Mashable.

(Papildināta no 6. rindkopas)

Nokia 105 ir līdz šim lētākā Somijas telefonu ražotāja ierīce. «Acīmredzami tālruņa tehniskā specifikācija nav lieliska, taču to glābj ierīces cena, ja telefonu iegādājaties pirmo reizi un vēlaties tālruni, ar ko var piezvanīt,» raksta medijs.

Nokia 105 pārdošanu paredzēts uzsākt šā gada pirmajā ceturksnī Ķīnā, Ēģiptē, Indijā, Indonēzijā, Nigērijā, Krievijā, Vjetnamā un citos Āfrikas, Tuvo Austrumu, Āzijas un Klusā okeāna, kā arī Eiropas tirgos.

15 eiro mobilais telefons tika prezentēts Mobile World Cogress (MWC) 2013 Barselonā.

Tāpat Nokia prezentējusi arī Nokia 301 65 eiro (aptuveni 46 latu) vērto telefonu, kas ir lētākais Nokia tālrunis, ar kuru iespējams noskatīties video. Šī ierīce gaidāma Āfrikas, Āzijas un Klusā okeāna, Eiropas, Indijas, Tuvo Austrumu un Latīņamerikas tirgos 2013. gada otrajā ceturksnī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Sony laidusi klajā jauno Xperia Z Ultra viedtālruni, kas tiek prezentēts kā pasaulē plānākais viedtālrunis ar lielāko Full HD ekrānu.

Xperia Z Ultra ir arī ūdensizturīgs viedtālrunis, tāpat tā korpuss tiek speciāli aizsargāts pret putekļiem. Viedtālrunis var atrasties 1,5 metru dziļumā zem ūdens līdz 30 minūtēm.

6,4 collu viedtālrunis aprīkots ar Qualcomm® Snapdragon™ 800 procesoru un darbojas, izmantojot Android operētājsistēmu.

Xperia Z Ultra aprīkots ar astoņu megapikseļu kameru.

Latvijā jaunā Sony ierīce gaidāma septembra, taču pagaidām viedtālruņa cena netiek atklāta, Db.lv norādīja Sony pārstāvis Aigars Vilcāns.

Jau vēstīts, ka Japānas tehnoloģiju uzņēmums Sony biznesa gadā, kas noslēdzās 31. martā, strādāja ar neto peļņu 436 miljonu ASV dolāru apmērā, tādējādi gūstot pirmo peļņu pēdējo piecu gadu laikā. Attiecīgā laika posmā pirms gada Sony strādājis ar zaudējumiem 4,6 miljardu ASV dolāru apmērā. Kompānija savus finanšu rezultātus skaidro ar Japānas jenas vērtības samazināšanos, kas palielina valsts eksportētāju konkurētspēju un to ārvalstīs gūtos ienākumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas futbola izlases uzbrucējs Artjoms Rudņevs 29 gadu vecumā negaidīti izlēmis likt punktu savai karjerai, vēsta viņa pārstāvētais klubs Koln.

Rudņevs karjeru beigt izlēmis personīgu iemeslu dēļ.

Rudņevs līgums ar Vācijas bundeslīgas komandu Koln bija spēkā līdz 2019.gada jūnijam, taču tagad vienošanās ir pārtraukta.

«Esam izpildījuši Artjoma vēlēšanos. Cienām viņa vēlmi un, kā esam vienojušies, vairāk neko nekomentēsim,» teikts Koln kluba paziņojumā.

Daugavpils futbola audzēknis Rudņevs karjeru sāka vietējā Daugavas komandā, bet 2009.gadā viņš samērā skandalozā transfērā pārgāja uz Ungārijas komandu Zalaegerszeg (ZTE). Pēc nedaudz vairāk kā gada pavadīšanas Ungārijā Latvijas uzbrucējs 2010.gada vasarā pārgāja uz tā brīža Polijas čempionvienību Poznaņas Lech, kuras sastāvā par sevi runāt lika tā paša gada rudenī, kad iesita trīs vārtus UEFA Eiropas līgas spēlē pret slaveno Turīnas Juventus vienību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV biržu indeksi pirmdien pieauga, investoriem turpinot gūt peļņu, kā arī parādoties pazīmēm par spriedzes mazināšanos tirdzniecības jautājumos starp Vašingtonu un Pekinu.

Savukārt Eiropas biržās bija vērojamas dažādas tendences.

ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka kopā ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu cenšas glābt Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāju ZTE, kuram noteikts aizliegums pārdot amerikāņu tehnoloģiju, un tāpēc tas pārtraucis pamatdarbību.

«Wunderlich Securities» analītiķis Arts Hogans norādīja, ka Volstrīta vienmēr pozitīvi uztver pazīmes par spriedzes mazināšanos tirdzniecības jautājumos.

«Bažas par tirdzniecības politiku 2018.gadā tirgiem noteikti ir bijis pretvējš,» viņš sacīja.

Naftas cenas Ņujorkas un Londonas biržās pieauga.

Eiro vērtība pret ASV dolāru saruka, britu mārciņas vērtība pret dolāru palielinājās, bet dolāra vērtība pret Japānas jenu palielinājās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Kas varētu notikt Ķīnā pēc Kompartijas politbiroja vadības maiņas?

Jānis Šķupelis, 06.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau šo ceturtdien sāksies 18. Nacionālais Ķīnas Komunistiskās partijas kongress. Tās laikā notiks Kompartijas vadības maiņa un pašreizējā valsts prezidenta Hu Dziņtao vietā stāsies viceprezidents Sji Dziņpins. Bet ko tad līdz ar Ķīnas vadošo politiķu nomaiņu gaidīt no Ķīnas ekonomikas?

Šobrīd valda pārliecība, ka neviens no Ķīnas jaunajiem līderiem nav izteikts reformators un, ja tiks lemts par kādām pārmaiņām, tad tas, visticamāk, notiks lēni. Līdz ar to gaidīt kādas krasas izmaiņas Ķīnas politiskajā vai ekonomikas politikā diez vai būtu ļoti pamatoti.

Līdzīgi uzskata arī eksperti. «Runājot par to, kādu ietekmi atstās uz Ķīnas un pasaules ekonomiku Ķīnas valsts un Kompartijas līderu maiņa, jāpiemin, ka līdz šim (kopš 1980-tajiem gadiem) politiskas elites izmaiņas Ķīnā nebija saistītas ar tūlītējam izmaiņām ekonomiskajā kursā. Ekonomikas politikas ziņā Ķīnā līdz šim bija nodrošināta pēctecība un konsekvence, bet jebkādas izmaiņas kursā tiek ieviestas pakāpeniski. Visdrīzāk arī šoreiz būs tā. Ķīnas valsts un Komunistiskās partijas līderu maiņa neizraisīs lielas izmaiņas valsts ekonomiskajā politikā īstermiņa perspektīvā. Turklāt Ķīnas politiskās elites maiņa pati par sevi aizņems pietiekami ilgu laiku, un Komunistiskas partijas delegātu sapulce, kas atvērsies Pekinā pēc dažām dienām, ir tikai šī procesa sākums,» skaidro Hipo fondu valdes loceklis Aleksejs Marčenko.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Samsung ceturkšņa peļņas rekordu uzaudzējuši viedtālruņi

Gunta Kursiša, 27.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Samsung Electronics paziņojusi par ievērojamu – 79% - peļņas kāpumu, un to kompānijai nodrošinājusi viedtālruņu pārdošanas apjomu palielināšnās un televizoru biznesa pozitīva attīstība, vēsta BBC.

Kompānijas peļņa šā gada otrajā ceturksnī sasniegusi rekordu – 5,9 miljardus ASV dolāru, kas, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo laika posmu, ir 79% pieaugums.

Jau vēstīts, ka Galaxy viedtālruņu sērijas ražotājs Samsung šogad pārspēja Somijas kompāniju Nokia un kļuva par pasaules lielāko tālruņu ražotāju.

Tomēr maz ticams, ka Samsung peļņa tāpat turpinās pieaugt arī nākotnē, prognozē analītiķi, kas norāda, ka peļņas augstākais punkts tiks sasniegts šā gada trešajā ceturksnī.

«Patlaban 60% no Samsung peļņas veido viedtālruņu un ar tiem saistīto komponenšu pārdošana, un augošā tālruņu pārdošanas peļņa izlīdzinās zaudējumus, ko rada televizoru un tradicionālās elektronikas segmenta zaudējumi,» norāda Kims Jangs-Čans (Kim Young Chan) no Shinhan Investment Corp.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

ASV biržu indeksi aug pēc ziņas par iespējamu tarifu atcelšanu, Eiropas indeksi krītas

LETA--AFP, 18.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV biržu indeksi ceturtdien pieauga pēc ziņas, ka ASV varētu atcelt Ķīnas precēm noteiktos muitas tarifus, bet Eiropas un Āzijas biržu indeksi kritās.

ASV akciju cenas pēcpusdienā maz mainījās, bet pēkšņi demonstrēja kāpumu pēc laikraksta «The Wall Street Journal» ziņas, ka finanšu ministrs Stīvens Mnučins ierosinājis atcelt dažus vai visus tarifus Ķīnas precēm, lai iedrošinātu tirgus un veicinātu lielākas tirdzniecības vienošanās iespējamību.

Laikraksts nosauca šo ierosinājumu par daļu no Mnučina debatēm ar ASV tirdzniecības pārstāvi Robertu Laitaizeru, kuram ir skarbāka attieksme pret Ķīnu.

ASV Finanšu ministrija ceturtdien paziņoja, ka ne Mnučins, ne Laitaizers nav izteikuši oficiālus ierosinājumus sarunās, kas «ne tuvu nav pabeigtas».

Uzņēmumu «Boeing», «Caterpillar» un «General Motors» akciju cenas pieauga par vismaz 1%. Ievērojama daļa šo uzņēmumu preču noieta ir atkarīga no Ķīnas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Tehnoloģijas sāk pievilt

Harijs Beķeris Investīciju pārvaldnieks, M2M Asset Management, 23.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spriežot pēc pašu kompāniju izteikumiem, gaidāms diezgan neizteiksmīgs ceturksnis. Tirgus pieauguma tempi uzrāda visai nosacītu izaugsmi. Piemēram, ja pusvadītāju sektorā tiks sasniegt 5% pieaugums, tas jau būs ļoti apsveicami. Pārdošanas apjomi Eiropā jau pāris ceturkšņus ir nemainīgi, turklāt ASV pēdējā ceturksnī visticamāk pārdošanas apjomu pieaugums vairs nav gaidāms, vienīgi Āzijas valstīs vērojams apjomu palielinājums, taču arī ne tik liels kā iepriekšējos gados.

Pie vainas ir ne vien piezemētā ekonomiskā izaugsme visā pasaulē, bet arī izteikti mazāka sezonālā korekcija pirms gada, kad pusvadītāju pārdošanas apjomi laika posmā no 2011. gada 3. ceturkšņa līdz šī gada februārim samazinājās vien par 13%, kas ir uz pusi mazāk nekā vēsturiski ierasts. Pirms nedēļas IBM paziņoja savus 3. ceturkšņa rādītājus – peļņas rādītāji sakrita ar analītiķu prognozēm, taču ienākumi samazinājās. Turklāt pati kompānija pārskatīja uz leju savas prognozes 2012. gadam. Līdzīgu tendenci varam sagaidīt arī no pārējām industrijas kompānijām.

Gaidāms, ka starp tehnoloģiju segmentiem turpinās izcelties mobilo ierīču ražotāji. Apple un Samsung jau vairākus ceturkšņus ir dominējuši tirgū, savā starpā sadalot lielāko peļņas daļu, un pagaidām nekas neliecina, ka tendence varētu apstāties. Viedtālruņu tirgus turpina strauju izaugsmi un sekmīgākie to ražotāji noteikti turpinās gūt panākumus arī turpmāk. Šeit nav runa tikai par jau pieminētajiem diviem tirgus līderiem, bet arī par pāris citiem sekmīgiem tirgus spēlētajiem no Āzijas, tādiem kā Taivānas HTC un nesenajam tirgus jaunpienācējam - Ķīnas ZTE. Tikmēr aizvadīto gadu mobilo telefonu flagmaņi - RIM un Nokia turpina strauji zaudēt tirgus daļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sakaru tehnoloģijas

5G - dārgāk, bet ar plašākām iespējām

Anda Asere, 20.08.2018

Telekomunikāciju operatora Bite tehniskais direktors Gints Butens (Gintas Butenas)

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

5G jeb piektās mobilo sakaru standartu paaudzes ieviešana telekomunikāciju kompānijām izmaksās 20 līdz 25% vairāk nekā 4G ieviešana, taču tās varēs piedāvāt nebijušus pakalpojumus

Ap 2022. gadu tā būs nobriedusi tehnoloģija, tā intervijā Dienas Biznesam norāda telekomunikāciju operatora Bite tehniskais direktors Gints Butens (Gintas Butenas). Viņš uzskata, ka Latvija Baltijas valstīs ir labākajā situācijā šīs jaunās tehnoloģijas ieviešanai un viens no iemesliem ir tas, ka no nākamā gada būs brīvas radio frekvences datu pārraidei.

Fragments no intervijas

Telekomunikāciju lauciņā visi jau pāris gadus runā par 5G. Kas šobrīd notiek? Kādā stadijā esam?

Pirmsākumi idejai par 5G meklējami jau 2012. gadā, kad radās doma par nākamās paaudzes tehnoloģiju, kas varētu aizstāt 4G, un tika definētas tās teorētiskās prasības – ļoti liels ātrums, labs iekštelpu pārklājums, maza aizture. Par tehniskajām iespējām tobrīd neviens nedomāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Čehija brīdina par Huawei un ZTE ražoto iekārtu izmantošanas drošības riskiem

LETA/AFP, 18.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Čehijas kiberdrošības aģentūra pirmdien brīdināja par Ķīnas uzņēmumu «Huawei» un ZTE ražoto programmatūru un iekārtu izmantošanu, norādot, ka tas rada riskus valsts drošībai.

«Galvenā problēma ir Ķīnas likumiskā un politiskā vide, kurā darbojas augstāk minētie uzņēmumi,» skaidro Čehijas Nacionālā informācijas un kiberdrošības aģentūra.

«Ķīnas likumdošana, cita starpā, pieprasa Ķīnā strādājošiem privātuzņēmumiem sadarboties ar izlūkošanas dienestiem, tāpēc to pielaide nozīmīgām valsts sistēmām varētu radīt riskus,» vēsta aģentūra.

«Huawei» Čehijas struktūrvienība asi kritizējusi šo paziņojumu un aicinājusi aģentūru uzrādīt faktus, nevis nodarboties ar reputācijas graušanu.

Jau vēstīts, ka ASV, Austrālija un Japāna liegusi «Huawei» iespēju savās valstīs būvēt nākamās paaudzes 5G interneta tīklus, skaidrojot, ka šis uzņēmums ir tuvs Ķīnas valdībai un tā ražojumi var tikt izmantoti nesankcionētai informācijas iegūšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru