Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības informācijas sistēmā 2018. gada 19. decembrī ir izsniegta pirmā e-būvatļauja, un tas nozīmē, ka būvniecības ieceres un būvprojekta saskaņošanas process ir noticis digitālā vidē, informē Būvniecības valsts kontroles biroja pārstāve Egita Diure.

Būvatļauju ir izsniegusi Stopiņu novada būvvalde uzņēmumam «Bonava Latvija» daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas jaunbūvei Stopiņu novada Dreiliņos.

Lai gan būvniecības ieceres un būvprojekta e-saskaņošana Latvijā jau ir iespējama no šī gada vidus un elektroniskā vidē jau darbojas daudzi būvniecības procesa dalībnieki, kā arī ir iesniegti vairāki iesniegumi, šis ir pirmais gadījums, kad dokumentu aprite ir uzsākta un pabeigta e-vidē un būvnieks jau šodien faktiski var uzsākt darbus būvlaukumā.

Gan būvniecības iesnieguma iesniegšana, gan tehnisko noteikumu pieprasīšana un izsniegšana, kā arī būvprojekta iesniegšana un visbeidzot – būvatļaujas izsniegšana un atzīme par būvdarbu nosacījumu izpildi ir notikusi elektroniski. Tas noticis laika posmā no 2018. gada 16. augusta līdz 19. decembrim. Tā kā šajā laikā ir bijusi arī termiņa iesaldēšana, jo no dokumentu iesniedzēja bija nepieciešama papildu informācija, faktiskais būvatļaujas saņemšanai nepieciešamais laiks bija 77 dienas. Tas ir daudz augstāks rādītājs nekā līdz šim vidēji, kad dokumentu saskaņošana notika papīra formātā. Saskaņā ar Pasaules Bankas Doing Business reitingu Latvijā vidēji ir nepieciešamas 192 dienas būvprojekta saskaņošanai.

«Nodrošinot būvniecības procesa dokumentu reģistrēšanu un pārvaldību e-vidē, būvniecības ierosinātājam ievērojami samazinās dokumentu saskaņošanai patērētais laiks. Līdz ar to ir svarīgi pilnībā pāriet uz elektronisku dokumentu apriti. Grozījumi Būvniecības likumā pieliks punktu duālai sistēmai (papīra un elektroniskais formāts), nodrošinot sabiedrību ar caurspīdīgāku, ātrāku, un ērtāku būvniecības procesa pārvaldību,» teic Būvniecības valsts kontroles biroja direktore Svetlana Mjakuškina.

«Pirmo digitālo būvatļauju esam saņēmuši savam vērienīgākajam dzīvojamo māju projektam Dreilinga mājas. Tas būs 16 daudzdzīvokļu namu kvartāls pie pašas Rīgas robežas Stopiņu novadā, kurā investēsim 40 miljonus eiro un atjaunosim dzīvojamo fondu, radot mājvietas vismaz 2000 cilvēkiem. Būvniecības procesa digitalizācija ļauj mazināt laiku no ieceres līdz projekta nodošanai, efektivizēt cilvēkresursu un finanšu resursu izmantojumu,» norāda «Bonava Latvija» valdes priekšsēdētājs Mareks Kļaviņš:

«Būvniecības informācijas sistēma ir ienesusi izmaiņas būvvaldes ikdienas darbā. Kopumā sistēmu vērtējam pozitīvi, tajā ir pieejami ievērojami valsts informācijas sistēmu dati, kas atvieglo mūsu darbu. Protams, ir nepieciešami uzlabojumi, kas būs iespējami sadarbojoties sistēmas uzturētājam, izstrādātājiem, kā arī būvvaldēm un citiem tās lietotājiem,» stāsta Stopiņu novada būvvaldes vadītāja Laila Kundziņa.

Komentāri

Pievienot komentāru