Auto

Latvijā jūnijā astotais straujākais automašīnu reģistrāciju kāpums Eiropā

Gunta Kursiša, 17.07.2012

Jaunākais izdevums

Šā gada jūnijā Latvijā reģistrēts par 15,1% vairāk automašīnu nekā pērn, kas ir astotais straujākais automašīnu reģistrāciju skaita pieaugums 27 Eiropas Savienības (ES) valstīs, liecina Eiropas Automobiļu ražotāju asociācijas (EARA) apkopotie dati.

Latvijā jūnijā reģistrētas 1050 jaunas automašīnas iepretim 912 automašīnām pagājušā gada attiecīgajā mēnesī. Db.lv jau rakstīja, ka šā gada pirmajos piecos mēnešos Latvijā reģistrēti vairāk nekā 5200 jauni vieglie automobiļi, kas ir par 13% vairāk nekā attiecīgajā laika posmā pirms gada. (LINKS) Iecienītākie automobiļa modeļi Latvijā šā gada pirmajos piecos mēnešos bija Ford Fiesta, Škoda Yeti, Volkswagen Golf/Plus, Nissan Juke un Toyota Avensis.

EARA, izvērtējot jaunu automobiļu reģistrāciju skaita izmaiņas gada griezumā, secinājusi, ka straujākais automašīnu reģistrāciju kāpums jūnijā bija vērojams Nīderlandē (52,1%), Šveicē (42,1%), Islandē (30%), Igaunijā (23,2%), Ungārijā (17,8%), Bulgārijā (17,1%) un Luksemburgā (16%).

Igaunijā jūnijā reģistrētas 1642 jaunas automašīnas. Savukārt Lietuvā jauno automašīnu reģistrācija samazinājās par 22% - līdz 1048 vienībām. Samazinājums Lietuvā bija sestais lielākais no visām ziņojumā iekļautajām valstīm.

Viskrasākais automobiļu reģistrāciju apjomu kritums Eiropā gada griezumā jūnijā tika novērots Grieķijā (-43,3%), Īrijā (-42,1%) un Portugālē (-37%).

Visās ziņojumā iekļautajās Eiropas valstīs jūnijā reģistrētas 1 254 052 jaunas automašīnas, un tas ir par 1,7% mazāk nekā 2011. gada attiecīgajā mēnesī. EARA ziņojumā iekļautas visas ES valstis, izņemot Maltu. Tāpat apkopoti dati par automašīnu reģistrāciju apjomu izmaiņām arī Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas (EBTA) valstīs – Šveicē, Norvēģijā un Islandē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Eiropas jauno auto tirgus sliktākajā formā kopš 1996. gada

Dienas Bizness, 16.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropā aktuālā jostas savilkšanas politika kārtējo reizi atspoguļojusies arī automašīnu nozarē - pieaugot bezdarbnieku rindām, krītas pieprasījums, un reģiona jauno auto tirgus līdz ar to jūnijā «nogāzies» līdz sliktākajam rezultātam pēdējo 17 gadu laikā.

Šā gada jūnijā jaunu vieglo auto reģistrāciju apjoms Eiropā* gada griezumā sarucis par 5,6% līdz 1,134 miljoniem vienību. Pirmajā pusgadā kopumā reģistrēti 6,2 miljoni jaunu auto, kas ir kritums 6,6% apmērā, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pirms gada, liecina Eiropas Automasīnu ražotāju asociācijas (EARA) apkopotie dati.

Šā gada jūnijs Eiropā pēc jaunu automašīnu reģistrācijas apjomiem bijis sliktākais nozarē kopš 1996. gada. Vienīgais no reģiona lielajiem auto tirgiem, kas piedzīvoja izaugsmi, bija Lielbritānija, kur jaunu auto reģistrācijas apjoms jūnijā, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pirms gada, audzis par 13,4%. Pirmajos šā gada sešos mēnešos Lielbritānijā gada griezumā reģistrēts par 10% vairāk jaunu auto.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Pieprasījums pēc jaunām automašīnām Eiropā zemākais pēdējo 17 gadu laikā

Jānis Rancāns, 16.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā gadā līdz zemākajam līmenim pēdējo 17 gadu laikā kritušies automašīnu tirdzniecības apjomi Eiropā, tādējādi signalizējot par katastrofālo situāciju nozarē.

Jaunu automašīnu reģistrācija Eiropas Savienībā aizvadītajā gadā, salīdzinot ar gadu iepriekš, samazinājās par 8,2 procentiem, sasniedzot 12,05 miljonus vienību, aplēsusi Eiropas Automobiļu ražotāju asociācija (EARA).

Aizvadītā gada decembris bijis piecpadsmitais mēnesis pēc kārtas, kurā samazinājās jaunu automašīnu reģistrācija. Aizvadītā gada pēdējā mēnesī jaunu automašīnu reģistrācija ES, salīdzinot ar 2011. gada decembri, samazinājās par 16,3%, sasniedzot nepilnus 800 tūkstošus automobiļu.

Lielākais jaunu automašīnu reģistrācijas kritums aizvadītā gada decembrī, salīdzinot ar attiecīgu mēnesi pirms gada, novērots Beļģijā, kur tas samazinājies par 54,2%, sasniedzot 22,3 tūkstošus automašīnu. Beļģijai seko Portugāle (-43,6%), kur aizgājušā gada decembrī bija reģistrētas 6,3 tūkstoši jaunas automašīnas un Rumānija (-37,5%), kur reģistrētas 4,8 tūkstoši automašīnu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Latvijā piektais lielākais jaunu automašīnu reģistrācijas kritums ES

Jānis Rancāns, 17.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada aprīlī automašīnu reģistrācija Latvijā samazinājās par 10%, kas ir piektais straujākais samazinājums Eiropā, teikts Eiropas Automobiļu ražotāju asociācijas (EARA) ziņojumā.

Aprīlī Latvijā tikušas reģistrētas 796 automašīnas, kas bijis zemākais skaits Baltijas valstu vidū. Aizvadītā gada aprīlī Latvijā tikušas reģistrētas 884 jaunas automašīnas. Igaunijā aprīlī reģistrēti 1,9 tūkstoši jaunu automašīnu, bet Lietuvā vairāk nekā 1000 jaunu automašīnu.

Straujāks jaunu automašīnu reģistrācijas kritums nekā Latvijā bijis Kiprā – par 51,9%, Nīderlandē – par 26%, Islandē – par 20,2% un Itālijā - par 10,8%. Tikmēr straujākie jaunu automašīnu reģistrācijas kāpumi reģistrēti Somijā – par 142,6%, Dānijā – par 30,7% un Norvēģijā – par 28,6%. Automašīnu reģistrācija palielinājās 15 valstīs, bet 14 valstīs tika fiksēts samazinājums.

Komentāri

Pievienot komentāru