Ražošana

Latvijā pagājušajā nedēļā tika saražots vairāk elektroenerģijas, nekā tika patērēts

Žanete Hāka, 28.11.2016

Jaunākais izdevums

Latvijā pagājušajā nedēļā tika saražots vairāk elektroenerģijas, nekā tika patērēts, to lielā mērā ietekmēja 57 % pieaugums Daugavas pietecē, informē AS Latvenergo.

Kopumā vidējā elektroenerģijas cena Nord Pool samazinājās līdz 36,49 EUR/MWh Latvijas tirdzniecības apgabalā un līdz 36,92 EUR/MWh Lietuvā jeb attiecīgi par 7 % un 5 %, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Nedēļas stundās cenas pagājušonedēļ svārstījās no 9,03 EUR/MWh līdz 46,23 EUR/MWh Latvijā un 52,20 EUR/MWh Lietuvā. Elektroenerģijas cenu samazinājumu Latvijā un Lietuvā veicināja zemāks elektroenerģijas cenu līmenis kaimiņvalstīs. NordBalt starpsavienojums strādāja bez pārtraukumiem. Lietuvā cena bija augstāka nekā Latvijā galvenokārt sakarā ar pārvades jaudas ierobežojumiem Latvijas un Lietuvas starpsavienojumu plānoto remontu dēļ. Kopumā elektroenerģijas cena Latvijā bija vienāda ar cenu Somijā, bet Lietuvas cena izlīdzinājās ar cenu Zviedrijas dienvidos (4. Zviedrijas jeb Malmes tirdzniecības apgabals).

Igaunijā vidējā elektroenerģijas tirgus cena pagājušonedēļ samazinājās līdz 36,49 EUR/MWh jeb par 7 %, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Cena nedēļas stundās svārstījās no 9,03 EUR/MWh līdz 46,23 EUR/MWh.

Pagājušās nedēļas laikā Baltijas valstu elektrostacijas saražoja 95 % no reģionā nepieciešamās elektroenerģijas. Joprojām Lietuva bija vienīgā Baltijas valsts, kas darbojās ar deficītu, importējot 67 % no kopējā patēriņa. Latvija saražoja par 22 % vairāk nekā patērēja, bet Igaunija saražoja par 46 % vairāk elektroenerģijas nekā patērēja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Elektrum klientiem nākamgad elektroenerģijas rēķini pieaugs līdz 15%

LETA, 15.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Energokompānijas AS «Latvenergo» zīmola «Elektrum» klientiem no 2019.gada 1.janvāra rēķini par elektroenerģiju pieaugs līdz 15%, apstiprināja «Latvenergo» projektu vadītāja Ilvija Līvmane.

«Elektrum» visiem klientiem, kuriem gada beigās beidzas cenas termiņš, atbilstoši līguma nosacījumiem izsūta jauno cenu piedāvājumus nākamajam periodam. Cenas izmaiņas ir individuālas, tās ir atkarīgas no patērētās elektroenerģijas apmēra. «Daļai mūsu elektroenerģijas produktu maksa par vienu patērēto kilovatstundu (kWh) pat viena produkta ietvaros atšķirsies atkarībā no patērētās elektroenerģijas daudzuma. Piemēram - divi klienti ar identisku pieslēguma veidu izmanto »Elektrum 600+« produktu. Ja viens patērē 600 kilovatstundas (kWh) mēnesī, otrs 900 kWh mēnesī, tad viena produkta ietvaros maksa par vienu kWh būs atšķirīga,» skaidroja «Latvenergo» pārstāve.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liela daļa mājsaimniecību, kuras elektroenerģijas līgumus slēgušas laikā, kad cenas bija augstas, ir nofiksējušas šo cenu līmeni ilgākam periodam un cenu samazinājuma ietekmi biržā uz maksājumiem nekādā veidā neizjūt, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Saskaņā ar SPRK otrā ceturkšņa datiem juridisko lietotāju vidū cenu fiksēt izvēlējušies 49% lietotāju, bet mājsaimniecību vidū tie ir 86% - fiksētas cenas līgumi un universālais pakalpojums.

Saskaņā ar SPRK datiem šī gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pirmo ceturksni, fiksētas cenas līgumu īpatsvars mājsaimniecību segmentā nedaudz pieaudzis par diviem procentpunktiem, sasniedzot 69%, bet juridisko lietotāju segmentā - samazinājies par trīs procentpunktiem, sasniedzot 49%.

Tikmēr mainīgas jeb biržas cenas līgumu īpatsvars pieaudzis par diviem procentpunktiem līdz 14% mājsaimniecību segmentā un par trīs procentpunktiem līdz 51% juridisko lietotāju segmentā. Savukārt universālā pakalpojuma īpatsvars mājsaimniecību vidū samazinājās par četriem procentpunktiem līdz 17%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Nord Pool birža – elektrība, kad pašiem tās pietrūkst

Ingus Štūlbergs, AS "Latvenergo" Tirdzniecības daļas vadītājs, 27.09.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstās elektrības cenas ir raisījušas interesi par biržas darbības principiem.

Mūsu valstij dalība Nord Pool biržā nodrošina iespēju iegādāties trūkstošo elektroenerģijas apjomu, lai pilnībā nosegtu valsts patēriņu par ekonomiski izdevīgāko un pēc iespējas zemāko cenu nākamajai dienai, importējot to, izmantojot starpsavienojumus. Savukārt izstāšanās no biržas padarītu nemainīgi augstu elektroenerģijas cenu patērētājiem, kas pārsniegtu esošās Nord Pool biržas Latvijas reģiona vidējās cenas gadā.

Latvija teorētiski varētu sevi nodrošināt ar nepieciešamo elektroenerģijas apjomu – ar nosacījumu, ka visu gadu Daugavas HES pietece saglabātos netipiski augsta un vienmērīga, Latvenergo TEC ražotnes strādātu bez nepieciešamajiem remontdarbiem, bet pīķa jeb augsta pieprasījuma stundās Latvijas elektroenerģijas patēriņš tiktu samazināts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Latvenergo" apgrozījums šā gada pirmajā ceturksnī bija 249,9 miljoni eiro, kas ir par 13,7% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn, informē uzņēmums.

"Latvenergo" koncerns šogad trīs mēnešos saražojis par 2% vairāk elektrības un 37% siltumenerģijas nekā attiecīgajā periodā pērn. Tāpat pārskata periodā pieaudzis arī mazumtirdzniecībā pārdotās elektroenerģijas un dabasgāzes apjoms attiecīgi par 9% un 120%.

2021. gada pirmajā ceturksnī koncerna darbību ietekmēja elektroenerģijas pieprasījuma pieaugums aukstāku laikapstākļu dēl, kā arī vispārējs energoresursu cenu pieaugums, tādēļ ievērojami pieauga elektroenerģijas vidējā cena visā Nord Pool reģionā. Izaugsmi "Latvenergo" 2021. gadā sasniedzis visos jaunajos biznesa virzienos.

2021. gada pirmajā ceturksnī "Latvenergo" koncerna ieņēmumi ir 249,9 milj. eiro jeb par 14 % vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Zemāka elektroenerģijas izstrāde Daugavas HES savukārt negatīvi ir ietekmējusi koncerna EBITDA1, kas ir 80,7 milj. eiro, un tas ir par 18 % mazāk nekā 2020. gada pirmajā ceturksnī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Lieldienu brīvdienām turpinājās vēsāki laikapstākļi, kas pagājušajā nedēļā veicināja elektroenerģijas cenu kāpumu Baltijā, kā arī vairākos Skandināvijas reģionos, informē AS Latvenergo.

Baltijas reģionā vidējā elektroenerģijas cena pieaugusi par 10 % un sasniegusi 31,24 EUR/MWh. Latvijā un Lietuvā līdzīgs procentuālais cenu kāpums, sasniedzot attiecīgi 31,26 EUR/MWh līmeni Latvijā un 31,30 EUR/MWh cenu līmeni Lietuvā. Igaunijā savukārt cena pieaugusi par 9 % – līdz 31,16 EUR/MWh. Lietuvā papildu stimulu cenu kāpumam deva ierobežojumi elektroenerģijas importam no Kaļiņingradas visas nedēļas garumā. Latvijā savukārt cenu straujāku pieaugumu ierobežojusi Rīgas TEC darbība, kas veicinājusi saražotās elektroenerģijas apjoma pieaugumu, atsverot pakāpenisku ūdens pieplūduma samazinājumu Daugavā un tā ietekmi uz Daugavas HES darbību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pavasara sezonai raksturīgi laikapstākļi bija vērojami arī aizvadītajā nedēļā, turpinoties paliem, informē AS Latvenergo.

Tas arī noteica elektroenerģijas cenu kritumu Baltijā, nedēļas vidējai cenai samazinoties par 18% līdz 28,14 EUR/MWh pret iepriekšējās nedēļas cenu. Zemākā cena bija Latvijā un Igaunijā – 27,72 EUR/MWh, cenām pirmo reizi šogad izlīdzinoties abos tirdzniecības apgabalos nedēļas griezumā, iepriekš tas novērots tikai gadu mijas nedēļā. Tikmēr Lietuvā cena sasniedza 28,97 EUR/MWh, tas nozīmē, ka visās valstīs cenu kritumi bija 18% apmērā. Elektroenerģiju cenu kritumu veicināja gaisa temperatūras

kāpums, ko pastiprināja lielāka vēja staciju elektroenerģijas izstrāde Skandināvijā, kā arī solārās izstrādes kāpums Vācijā.

Pārvades starpsavienojumu darbībā būtiski traucējumi nebija novēroti. Savukārt Latvijā līdz ar palu sezonas iestāšanos jāuzsver Daugavas HES saražotais elektroenerģijas apjoms: aizvadītajā nedēļā tas pieauga līdz vairāk nekā 200 GWh, kas ir par 26% vairāk nekā nedēļu iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā joprojām saglabājās sezonai netipiski vēsi laikapstākļi, kas būtiski ietekmēja elektroenerģijas cenu kāpumu, Baltijas valstīs tai vidēji pieaugot par 16 % – līdz 36,22 EUR/MWh, informē AS Latvenergo.

Šāds vienāds cenu līmenis ir sasniegts visās Baltijas valstīs. Bez klimatiskajiem apstākļiem cenu kāpumu Baltijā veicināja arī elektroenerģijas cenu pieaugums pārējos NordPool biržas tirdzniecības reģionos, kas saistīts ar ierobežoto lētākas elektroenerģijas importa pieejamību, proti, uz laiku tika slēgta Somijas atomstacija, kā arī vienlaikus saglabājās arī ierobežots pieejamās elektroenerģijas apjoms pārvadei no Polijas, Kaļiņingradas un Baltkrievijas.

Līdz ar to otro nedēļu pēc kārtas palielinājās vietējās izstrādes apjoms Baltijas valstīs par iespaidīgiem 26 % – līdz 508 GWh. Par 1 % – līdz 487 GWh – kopumā pieaudzis arī patēriņš. Tā apjomu kāpumi novērojami Latvijā un Lietuvā – Latvijā patērētais elektroenerģijas apjoms palielinājies par 2 % – līdz 137 GWh, savukārt Lietuvā par 3 % – līdz 192 GWh. Toties Igaunijā patēriņa apjoms ir sarucis par 2 % – līdz 158 GWh. Visās trijās valstīs ir pieaudzis izstrādes apjoms: Latvijā par 11 % – līdz 188 GWh, Igaunijā par 38 % – līdz 266 GWh, bet Lietuvā par 30 % – līdz 55 GWh. Latvijā ievērojams kāpums elektroenerģijas izstrādē ir Rīgas TEC, kāpinot saražotās elektroenerģijas apjomu par 78 % pret iepriekšējo nedēļu un sasniedzot nepilnas 35 GWh, kas ļāva ierobežot elektroenerģijas cenu pīķus. Pagājušajā nedēļā pieaudzis arī Daugavas HES saražotās elektroenerģijas apjoms, saražojot nepilnu 116 GWh lielu elektroenerģijas apjomu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

SPRK apstiprinājusi ST un AST precizētos elektroenerģijas sadales un pārvades tarifus

LETA, 24.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinājusi elektroenerģijas sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" un pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) jaunos elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifus, kas stāsies spēkā 1.jūlijā.

SPRK aģentūrai LETA norāda, ka "Sadales tīkla" jauno tarifu ietekme uz mājsaimniecībām būs atšķirīga. Tas būs atkarīgs no pieslēguma parametriem un patēriņa, tostarp samaksu noteiks, vai ir ir vienas fāzes (1F) vai trīs fāžu (3F) pieslēgums, vai slodze ir 16A, 20A, 25A, 32A, 40A vai vairāk, kā arī no patērētajām kilovatstundām (kWh).

Dzīvokļu īpašniekiem, kuriem ir 1F pieslēgums un patēriņš ir 100 kWh mēnesī, rēķins mēnesī vidēji pieaugs par pieciem līdz septiņiem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Tikpat liels pieaugums ir gaidāms arī privātmāju īpašniekiem ar 1F pieslēgumu un 125 kWh patēriņu mēnesī.

Savukārt elektroenerģijas rēķina pieaugums privātmāju īpašniekiem ar 3F pieslēgumu būs atšķirīgs, ko ietekmēs izvēlētā slodze. Tostarp 3F pieslēgumam (16A vai 20A) gaidāmais rēķina pieaugs ir par apmēram 12-15 eiro bez PVN, bet 3F pieslēgumam ar 25A un vairāk - apmēram 18 eiro un vairāk bez PVN.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Nedēļas griezumā zemākā elektroenerģijas cena Baltijā bijusi Latvijā

Žanete Hāka, 13.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēsā laika un relatīvā sausuma ietekmē aizvadītās nedēļas pirmajā pusē elektroenerģijas cenas paaugstinājās, savukārt nedēļas otrajā pusē bija vērojams cenu pakāpenisks samazinājums līdz ar mērenāku laikapstākļu atgriešanos, informē AS Latvenergo.

Nedēļas griezumā zemāko elektroenerģijas cenu uzrādīja Latvija, kur vidējā nedēļas cena bija 33,73 EUR/MWh, pieaugot par 7 % pret iepriekšējās nedēļas līmeni. Igaunijā savukārt cena sasniegusi 33,84 EUR/MWh, kas ir par 8 % vairāk nekā nedēļu iepriekš, bet Lietuvā cena pieaugusi par 12 % un sasniegusi 35,2 EUR/MWh.

Zemo cenu Latvijā galvenokārt veicināja straujais izstrādātās elektroenerģijas pieaugums – Rīgas TEC izstrāde pieauga vairāk nekā divas reizes pret iepriekšējās nedēļas apjomu, sasniedzot 42 GWh, un būtiskais ūdens līmeņa un ūdens pieteces kāpums Daugavā nodrošināja ievērojamu Daugavas HES darbības pieaugumu – saražotas 154 GWh elektroenerģijas, kas ir par 80% vairāk nekā nedēļu iepriekš, kā arī pārsniedz kopējo Latvijas elektroenerģijas patēriņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Baltijas valstīs aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenas pieaugušas

Žanete Hāka, 13.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā Nord Pool biržā kopumā un tajā skaitā arī Baltijas valstīs bija elektroenerģijas cenu kāpums. Baltijas valstīs vidēji cenas pieaugušas 2 % apmērā un vidējā nedēļas cena reģionā sasniegusi 32,25 EUR/MWh, informē AS Latvenergo.

Kāpums bijis novērojams arī valstīs atsevišķi – Igaunijā elektroenerģijas cena paaugstinājusies līdz 30,84 EUR/MWh, Latvijā līdz 32,63 EUR/MWh, bet Lietuvā līdz 33,29 EUR/MWh. Cenu virzību turpina būtiski ietekmēt kopējās tendences Nord Pool biržas reģionā, īpaši Skandināvijā, kur vēsākas temperatūras un zemāks atjaunīgo energoresursu īpatsvars ražošanā veicinājis cenu kāpumu. Lai gan Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms palielinājies, tomēr kopējais reģionā izstrādātais apjoms samazinājies attiecībā pret nedēļu iepriekš novēroto – par 6 % līdz 405 GWh. Latvijā izstrādātais elektroenerģijas apjoms pieaudzis 4 % apmērā līdz 165 GWh, kam būtisks cēlonis bijis tieši Daugavas HES, kur saražots par 13 % lielāks elektroenerģijas apjoms (115 GWh) nekā nedēļu iepriekš. Igaunijā ražošanā kritums 13% apmērā līdz 190 GWh, bet Lietuvā kritums nepilnu 10 % apmērā līdz 50 GWh.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Saeima pieņem atbalsta paketi apkures izmaksu pieauguma segšanai iedzīvotājiem

LETA, 11.08.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, paredzot veikt virkni pasākumu siltumapgādes un apkures izmaksu pieauguma daļējai segšanai mājsaimniecībām.

Grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā veikti, lai mazinātu negatīvo sociālekonomisko ietekmi uz iedzīvotāju ienākumiem, kas saistīti ar iepriekš nepieredzētu energoresursu strauju cenu kāpumu.

Atbalsta pakotnē iekļauto pasākumu kopējo atbalsta summa būs ap 442,25 miljoniem eiro.

Atbalsts siltumapgādes un apkures nodrošinājuma izmaksu segšanā mājsaimniecībām risinājums ir horizontāls atbalsts mājsaimniecībām ar siltumapgādi un apkuri saistīto izmaksu pieauguma daļējai segšanai no valsts budžeta līdzekļiem un tas nosaka sešus atbalsta veidu virzienus - centralizētā siltumapgāde, dabasgāze, ko izmanto apkurei, elektroenerģija, ko izmanto apkurei, kā arī koksnes granulas, koksnes briketes un malka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augustā Latvijā saražotas un tīklā nodotas 237 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 61% vairāk nekā jūlijā.

Saules un vēja ģenerācija veidoja 14% no kopējā tīklā nodotā elektroenerģijas apjoma, tam pieaugot par 77% pret 2022. gada augustu, savukārt saules ģenerācijas tīklā nodotās elektroenerģijas apjoms gada laikā ir gandrīz trīskāršojies, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Augustā būtiski - par 637% jeb līdz 89 GWh pieaudzis gāzes elektrostaciju tīklā nodotās elektroenerģijas apjoms, tādējādi līdzsvarojot elektroenerģijas cenu Baltijā laikā, kad Somijā bija vērojams izteikts jaudu deficīts. Savukārt hidroelektrostacijas tīklā nodeva 78 GWh elektroenerģijas, kas ir par 35% vairāk nekā jūlijā, vēja elektrostacijās vērojams tīklā nodotā enerģijas kritums par 36% līdz 15 GWh, saules elektrostacijās - samazinājums par 13% līdz 18 GWh, savukārt biomasas stacijas tīklā nodeva 21 GWh elektroenerģijas, kas ir par 20% vairāk nekā jūlijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas vidējā cena Latvijā pieauga par 81% un bija 116,17 eiro par megavatstundu (MWh), informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenas pieauga visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos. Latvijā un Lietuvā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena kāpa par 81%, un abos tirdzniecības apgabalos tā vienoti bija 116,17 eiro par MWh.

Igaunijā elektroenerģijas cena vidēji bija 79,40 eiro par MWh, kas pieauga par 25% pret iepriekšējo nedēļu. Pārvades sistēmas jaudas ierobežojumi radījuši cenu starpību starp Igauniju un Latviju - remontdarbu dēļ pieejamā starpsavienojumu jauda bija par 31% zemāka nekā nedēļu iepriekš.

Tikmēr "Nord Pool" nedēļas sistēmas cena kāpa par 167% līdz 33,25 eiro par MWh. Turklāt pieauga elektroenerģijas cenas arī Centrāleiropas valstīs - Polijā elektroenerģijas cena kāpa par 21% līdz vidēji 104,23 eiro par MWh, Vācijā cena bija 100,43 eiro par MWh jeb par 50% augstāka nekā iepriekšējā nedēļā, Austrijā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena kāpa par 55% līdz 97,53 eiro par MWh.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā tika novēroti maijam salīdzinoši auksti meteoroloģiskie apstākļi, kas vecināja elektroenerģijas patēriņu un cenu pieaugumu Baltijas reģionā: vidējā elektroenerģijas cena pieauga par nepilniem 13 % – līdz 33,01 EUR/MWh.

Latvijā un Lietuvā elektroenerģijas cena pieauga par 13 % – līdz 33,20 EUR/MWh, bet Igaunijā cenu kāpums 11 % apmērā līdz 32,63 EUR/MWh.

Papildus laikapstākļu maiņām cenu izmaiņas veicināja arī cenu kāpumi Ziemeļvalstīs, pārvades kapacitātes ierobežojumi elektroenerģijas pārvadei no Zviedrijas (atslēgums uz 15 stundām), kā arī joprojām esošie ierobežojumi pārvades kapacitātes pieejamībai starpsavienojumos ar Baltkrieviju, Poliju un Kaļiņingradu visas nedēļas garumā. Cenu kāpumus pīķa stundās spēja ierobežot efektīvā Rīgas TEC darbība, palielinot saražotās elektroenerģijas apjomu pret iepriekšējo nedēļu.

Visā Baltijā pieaudzis patērētās elektroenerģijas apjoms, kopumā tas bijis 469 GWh, kas ir par 4 % vairāk nekā nedēļu iepriekš. Šāds procentuālais pieaugums elektroenerģijas patēriņa ziņā novērots arī atsevišķi Igaunijā un Lietuvā, Igaunijā patērētajam elektroenerģijas apjomam sasniedzot 151 GWh, bet Lietuvā 186 GWh. Latvijā patēriņa kāpums fiksēts 6 % apmērā līdz nepilnām 132 GWh.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvijā un Lietuvā elektroenerģijas cenas sarukušas

Žanete Hāka, 06.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan Ziemeļvalstīs aizvadītajā nedēļa tika novērots cenu pieaugums, Latvijas un Lietuvas tirdzniecības reģionos fiksēts cenu kritums, informē AS Latvenergo.

Latvijā un Lietuvā otro reizi šajā gadā cenu līmenis izlīdzinājies un sasniedzis 36,45 EUR/MWh, kas Latvijā atbilst 1 % samazinājumam pret iepriekšējās nedēļas cenu, bet Lietuvā – 7 % kritumam. Igaunijā savukārt cena pieaugusi par 3 %, sasniedzot 34,91 EUR/MWh. Pretēju cenu virzību būtiski ietekmēja NordBalt starpsavienojuma pilnvērtīga funkcionēšana visas nedēļas garumā, kas sekmēja elektroenerģijas pieejamību Lietuvā un Latvijā.

Ziemeļvalstīs savukārt zemais nokrišņu daudzums samazinājis hidroizstrādes apjomus, un samazinājušies arī vēja izstrādes apjomi – tas veicinājis elektroenerģijas importa pieaugumu, piemēram, no Vācijas, kas tādējādi sekmējis arī cenas paaugstināšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novembra ievadā elektroenerģijas cenas piedzīvojušas kritumu - aizvadītajā nedēļā Baltijas valstīs sasniedzot vidējo cenu 31,52 EUR/MWh, kas ir par 8% zemāka nekā nedēļu iepriekš, informē Latvijas energokompānija «Latvenergo».

Latvijā cena samazinājusies 8% apmērā līdz 31,27 EUR/MWh, Igaunijā vairāk nekā 9% apmērā līdz 30,61 EUR/MWh, bet Lietuvā 6% apmērā līdz 32,69 EUR/MWh. Kopumā «Nord Pool» biržas reģionā aizvadītajā nedēļā novērojama atšķirīga cenu dinamika starp tirdzniecības apgabaliem. «Latvenergo» norāda, ka Latvijā šonedēļ cenu virzību visbūtiskāk ietekmēja «NordBalt» starpsavienojuma atgriešanās pilnā kapacitātē visas nedēļas garumā, kā arī Daugavas HES saražotās elektroenerģijas pieaugums.

Būtisks kritums bijis novērojams kopējās izstrādes ziņā, Baltijas valstīs kopumā tam samazinoties par 7% līdz 432 GWh. Kopējā izstrādes apjoma kritumu būtiski sekmēja tieši saražotās elektroenerģijas apjoma izmaiņas Igaunijā, tam samazinoties par vairāk nekā 11% līdz 218 GWh. Latvijā tikmēr minimāls kritums līdz 158 GWh, bet Lietuvā kritums 5% apmērā līdz 56 GWh. Lai gan bijis kopējā saražotā elektroenerģijas apjoma kritums, Latvijā līdz ar paaugstinātu nokrišņu apjomu intensīvāka bijusi Daugavas HES darbība, saražotajam elektroenerģijas apjomam pieaugot 18% apmērā līdz vairāk nekā 97 GWh.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Visās Baltijas valstīs elektroenerģijas cena paaugstinājusies

Žanete Hāka, 27.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan pavasara sezonai raksturīgi laikapstākļi saglabājušies arī aizvadītajā nedēļā, visās Baltijas valstīs tomēr ir novērojams cenas pieaugums, vidējai elektroenerģijas cenai paaugstinoties par 3 % – līdz 29,09 EUR/MWh, liecina AS Latvenergo dati.

Šāds cenu līmenis fiksēts visās Baltijas valstīs, pirmo reizi šogad sasniedzot vienādu cenu līmeni. Cenas tendences noteica temperatūras kritums pret iepriekšējo nedēļu, īpaši nedēļas vidū, kad temperatūras Skandināvijas un Baltijas reģionos lielākoties atradās normas robežās.

Skandināvijā samazinājies arī vēja apjoms un attiecīgi no šī resursa izstrādātais elektroenerģijas apjoms, un tas nozīmē, ka bijis nepieciešams izmantot dārgākus elektroenerģijas resursus, kas būtiski ietekmēja arī elektroenerģijas cenu Latvijā un Baltijā.

Patērētās elektroenerģijas apjoms otro nedēļu pēc kārtas turpina pazemināties līdz ar mērenāku laikapstākļu iestāšanos. Baltijā kopumā tas samazinājies par 4 % – līdz 495 GWh. Visievērojamākais patēriņa kritums fiksēts Lietuvā – par 6 % līdz 187 GWh. Latvijā savukārt 3 % kritums līdz 141 GWh, bet Igaunijā patēriņš samazinājies par 2 % līdz 167 GWh. Samazinājusies arī kopējā elektroenerģijas izstrāde: Baltijā aizvadītajā nedēļā tā bijusi 483 GWh, kas ir par 7 % mazāk nekā nedēļu iepriekš. Latvijā un Lietuvā elektroenerģijas izstrāde samazinājusies līdz attiecīgi 209 GWh un 45 GWh, toties Igaunijā tā pieaugusi un sasniegusi 229 GWh.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Krievijas elektrības importa pārtraukšana neietekmēs nodrošinājumu Baltijā

Db.lv, 23.05.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas elektrības importa pārtraukšana neietekmēs elektroapgādes nodrošinājumu Baltijā, informē AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) Komunikācijas daļas vadītāja Elīna Grīvāne.

Kā ziņots, no svētdienas pārtraukts elektroenerģijas imports no Krievijas uz Baltijas valstīm un Somiju. Kā norāda AST, tirdzniecība ir apstājusies uz Krievijas-Latvijas, Kaļiņingradas-Lietuvas un Krievijas-Somijas robežām, caur kurām līdz šim notika Krievijas elektroenerģijas komerciālais imports.

"Tas nozīmē, ka Krievijas elektroenerģija vairs nenonāk ne tikai Baltijas valstīs, bet arī visā vienotajā Eiropas elektroenerģijas tirgū. Krievijas elektroenerģijas importa pārtraukšana nav ietekmējusi Baltijas energosistēmas paralēlo sinhrono darbu ar Krievijas energosistēmu - Baltijas energosistēmas joprojām tehniski ir savienotas ar Krievijas energosistēmu", skaidro AST valdes loceklis Gatis Junghāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvijā pagājušajā nedēļā saražots par 9% vairāk elektroenerģijas nekā patērēts

Dienas Bizness, 05.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Nord Pool biržas elektroenerģijas spot cenas samazinājās viscaur Baltijā par vidēji nepilniem 16 %, sasniedzot vidējo cenu reģionā 36,86 EUR/MWh apmērā, informē AS Latvenergo.

Arī starp valstīm cenas samazinājušās par aptuveni 16 % katrā, Igaunijā cenai pazeminoties līdz 36,63 EUR/MWh, Latvijā un Lietuvā līdz 36,98 EUR/MWh. Baltijas valstīs elektroenerģijas cenu kritumu veicināja NordBalt starpsavienojuma atgriešanās pilnā darba kapacitātē pēc darbības ierobežojumiem divas iepriekšējās nedēļas. Tāpat arī pieprasījuma apjoma kritums veicināja cenu samazināšanos.Samazinājuma tendence bija novērojama arī elektroenerģijas patēriņa ziņā – Baltijas valstīs kopumā sasniedzot 593 GWh, kas ir par 3 % mazāks apjoms nekā nedēļu iepriekš.

Visstraujāk patēriņa apjoms kritis Latvijā un Lietuvā – par nepilniem 4 % līdz attiecīgi 155 GWh Latvijā un 251 GWh Lietuvā. Igaunijā savukārt kritums 1 % apmērā līdz 187 GWh. Izstrādes apjoms Baltijas valstīs pretēji patēriņa apjomam pieaudzis nepilna viena procenta apmērā līdz 456 GWh – no tā Latvijā izstrādātas 168 GWh, Lietuvā 80 GWh, bet Igaunijā 208 GWh elektroenerģijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā varēja novērot elektroenerģijas cenu kritumu uz iepriekšējās nedēļas fona, vidējai elektroenerģijas cenai Baltijā samazinoties par 8 % līdz 38,58 EUR/MWh, informē AS Latvenergo.

Lejupejoša cenu virzība bija novērojama arī katrā valstī atsevišķi – Latvijā kritums par 7 % līdz 38,97 EUR/MWh, Igaunijā par 9 % līdz 37,79 EUR/Mwh, bet Lietuvā par 7 % līdz 38,97 EUR/MWh. Latvijas spot cenas kritumu galvenokārt sekmēja Rīgas TEC efektīvā darbība, ierobežojot cenu pīķus, kā arī Daugavas HES izstrādes kāpums, papildu būtiska ietekme bija kopējām Nord Pool biržas tendencēm, uzlabojoties elektroenerģijas pārvades kapacitātei biržas reģionā.

Atkal pieaugums novērots elektroenerģijas patēriņa ziņā, aizvadītajā nedēļā Baltijā pieaugot 1 % apmērā līdz 465 GWh. Patēriņa apjoms ar augšupejošu tendenci novērojams arī atsevišķi katrā valstī – Latvijā pieaugums par 2 % līdz 128 GWh, Lietuvā par 1 % līdz 195 GWh, bet Igaunijā minimāls pieaugums, patēriņa apjomam sasniedzot 142 GWh.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Elektroenerģijas cenas Latvijā sarukušas

Žanete Hāka, 06.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas spot cenas Baltijā pret iepriekšējo nedēļu būtiski nav mainījušās, vidējai cenai samazinoties par nepilnu 1 % un sasniedzot 31,38 eiro/MWh, informē AS Latvenergo.

Vislielāko cenu kritumu piedzīvojusi Lietuva – par 2 %, cenu līmenim sasniedzot 31,41 eiro/MWh. Latvijā un Igaunijā cenu kritums bija nepilna procenta apmērā, un cenas sasniegušas attiecīgi 31,42 eiro/MWh un 31,31 eiro/MWh. Aizvadītajā nedēļā cenu lejupslīdi Lietuvā un Latvijā veicināja NordBalt elektroenerģijas starpsavienojuma atgriešanās pilnvērtīgā funkcionēšanā, tomēr pārvades ierobežojumi no Lietuvas uz Latviju visas nedēļas garumā ierobežoja Latvijai pieeju lētākam elektroenerģijas importam. Tomēr Latvija spēja veicināt elektroenerģijas cenu samazinājumu, intensificējot vietējos ražošanas apmērus. Joprojām saglabājās mērenas temperatūras, kas arī nestimulēja cenu pieaugumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai gribam OIK-2?

Gunārs Valdmanis, Latvijas Elektroenerģētiķu un Energobūvnieku asociācijas (LEEA) izpilddirektors, 08.12.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

022. gads kļuvis par pagrieziena punktu atjaunīgo energoresursu attīstībā Latvijā – elektroenerģiju pašas Latvijā nu ražo jau vairāk nekā 11 500 mājsaimniecības, no kurām gandrīz 9500 saules paneļus ieviesa šogad. Ir milzīga interese par ģenerācijas jaudām saules un vēja parkiem, ko plāno slēgt gan pie AS "Augstsprieguma tīkls", gan AS "Sadales tīkls" infrastruktūras, un jau tuvākajos gados atjaunīgās enerģijas īpatsvars kopējā bilancē, pateicoties šiem projektiem, augs.

Šo pozitīvo stāstu nomākušas bažas no ražotāju puses saistībā ar pārvades un sadales tarifu celšanu, skaļi paužot, ka "jaunie tarifi būs beigas zaļo projektu attīstībai". Pirmkārt, gribētu mazliet detalizētāk apskatīt šo pieņēmumu, atmetot emocijas un pavērtējot faktus. Turklāt ir būtiski nejaukt elektrostacijas ar mikroģeneratoriem, primāri tādēļ, ka gan to pamatmērķis, gan arī ietekme uz kopējo energosistēmu lielā mērā atšķiras. Otrkārt, redzu, ka šai stāstā iezīmējies visnotaļ bīstams vēstījums – proti, ka atjaunīgās elektroenerģijas ražotāji būtu jānodala no citiem energosistēmas lietotājiem, paredzot kādu īpašu pieeju, jo viņi līdzdarbojas zaļās enerģijas ražošanā. Vai tas nozīmē, ka gribam OIK-2?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Martā elektroenerģijas ražošanā Latvijā, līdzīgi kā iepriekšējos pavasaros, novērots ražošanas pieaugums par 19% attiecībā pret februārī un kopumā ir izdevies saražot par 9% vairāk nekā valstī patērēts.

Šis ir pirmais mēnesis kopš 2020.gada marta, kad ģenerācija ir lielāka par patēriņu – vidēji 12 secīgos mēnešos saražoti tikai nepilni 77% no valstī nepieciešamās elektroenerģijas, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Avots: AST

Latvijā, martā, neto patērētās elektroenerģijas apjoms bija 647 509 MWh, vidējā elektroenerģijas biržas cena Latvijas cenu zonā samazinājās līdz 43.55 EUR/MWh. Izmantojot vietējo ģenerāciju, Latvija elektroenerģijas patēriņu nosedza 109% apmērā.

Kopumā martā Latvijā saražoti 704 tūkstoši megatavstundu (MWh) elektroenerģijas, kas ir par 19% vairāk nekā februārī, bet salīdzinājumā ar 2020. gada martu, palielinājums ir par 2%. Latvijas elektroenerģijas patēriņš martā bija 647 MWh, kas ir par 3% vairāk nekā februārī un arī par 3% vairāk kā pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Audzēs efektivitāti un ražos vairāk

Armanda Vilcāne, 07.03.2019

AS Latvenergo Pļaviņu hidroelektrostacijā atvērti aizvari, lai regulēti ūdens līmeni Daugavas baseinā un lai ledus masa neveidotu sastrēgumus ūdnes gultnēs.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labvēlīgu laika apstākļu dēļ pēdējos gados būtiski pieaugusi elektroenerģijas izstrāde Daugavas hidroelektrostacijās (HES).

Paredzams, ka pēc Daugavas HES hidroagregātu atjaunošanas programmas īstenošanas elektroenerģijas izstrāde HES kļūs vēl efektīvāka, jo jaunajiem agregātiem vienas kilovatstundas saražošanai būs nepieciešams mazāks ūdens daudzums. AS Latvenergo norāda, ka programmas ietvaros kopumā plānots veikt 11 hidroagregātu rekonstrukciju – pērn ekspluatācijā nodoti četri, bet līdz 2022. gadam plānots atjaunot vēl septiņus agregātus. Zināms, ka rekonstrukcijas kopējās izmaksas pārsniegs 200 miljonus eiro.

Izaicinājums prognozēm

Vēsturiski lielākā elektroenerģijas izstrāde Daugavas HES piedzīvota 1990. gadā, kad Pļaviņu, Ķeguma un Rīgas stacijās kopumā saražotas 4,5 TWh elektrības, savukārt zemākā izstrāde – 2015. gadā, kad saražotas vien 1,8 TWh elektroenerģijas, stāsta Latvenergo ražošanas direktors Aivars Kvesko. «Elektroenerģijas izstrādes apjoms Daugavas HES ir atkarīgs no hidroloģiskās situācijas upē un klimatiskajiem apstākļiem Daugavas sateces baseinā. Pieteci Daugavā nosaka nokrišņu daudzums ne tikai Latvijas teritorijā, bet arī Baltkrievijā un Krievijā,» skaidro Latvenergo pārstāvis, piebilstot, ka liela izstrāde piedzīvota arī 1998. un 2017. gadā, kad HES saražoja ap 4,3 TWh elektrības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļā visā Baltijā tika novērots elektroenerģijas spot cenu kāpums un vidējā elektroenerģijas cena trijās valstīs sasniedza 38,54 EUR/MWh, kas bija par 5% augstāka nekā nedēļu iepriekš, norāda Latvijas energokompānija Latvenergo.

Tostarp visstraujākais cenas kāpums tika novērots Lietuvā, cenai pieaugot par 7% – līdz 39,19 EUR/MWh. Latvijā cena pieauga 6% apmērā līdz 38,78 EUR/MWh, bet Igaunijā kāpums 3% apmērā līdz 37,66 EUR/MWh. Latvenergo skaidro, ka cenu virzību noteica citos Nord Pool biržas apgabalos dominējošais nokrišņu un vēja staciju izstrādes apjomu samazinājums, kas veicināja cenu kāpumu visos biržas tirdzniecības apgabalos.

Pēc vairāku nedēļu kāpuma aizvadītajā nedēļā samazinājies kopējais patērētās elektroenerģijas apjoms Baltijas valstīs, sasniedzot 477 GWh. Atsevišķi starp valstīm kritums fiksēts Lietuvā, kur patēriņa apjoms samazinājies par vairāk nekā 2% – līdz 196 GWh. Tomēr Latvijā patēriņa apjoms palielinājies – par 3% līdz nepilnām 135 GWh, bet Igaunijā patēriņš pieaudzis līdz vairāk nekā 146 GWh.

Komentāri

Pievienot komentāru