Citas ziņas

Latvija parakstījusi Ieroču tirdzniecības līgumu

Žanete Hāka, 04.06.2013

Jaunākais izdevums

Šajā nedēļā Latvijas pastāvīgais pārstāvis ANO, Ņujorkā, Normans Penke parakstīja Ieroču tirdzniecības līgumu (Arms Trade Treaty), informē Ārlietu ministrija.

Šis ir vēsturisks brīdis, jo pēc septiņu gadu darba ir atvērts parakstīšanai līgums, kas nosaka visaptverošus un vienotus standartus starptautiskajā konvencionālo ieroču tirdzniecībā, norāda ministrija. Vienlaikus līgums paredz, ka, to piemērojot, valstīm jāievēro starptautiskās humanitārās tiesības un cilvēktiesības, nosakot ieroču eksporta aizliegumu, ja tie var tikt izmantoti genocīda, noziegumu pret cilvēci vai kara noziegumu izdarīšanā.

Jāpiebilst, ka Ieroču tirdzniecības līgumu parakstīja pirmās 67 ANO dalībvalstis. Lai līgums varētu stāties spēkā, tas jāratificē 50 valstīm.

Par līguma apstiprināšanu aprīlī nobalsoja 154 ANO dalībvalstis, bet pret bija trīs valstis - Sīrija, Ziemeļkoreja un Irāna, kas līgumu iepriekš bloķēja. Balsojumā atturējās 23 valstis, tai skaitā Krievija.

Pirmais lielais ieroču kontroles līgums kopš 1996.gada kodolizmēģinājumu aizlieguma līguma ietver tankus, bruņutransportierus, lielkalibra artilērijas sistēmas, kaujas lidaparātus, uzbrukuma helikopterus, karakuģus, raķetes un raķešu palaišanas iekārtas, kā arī dažādus vieglos ieročus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Centrāltirgū jāizsludina jauns publiskais iepirkums par apsardzes pakalpojumiem

Arnis Vērzemnieks - DNKA valdes priekšsēdētājs, 10.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Situācija AS "Rīgas Centrāltirgus" teritorijā ir dramatiska un ir nekavējoties jārisina, organizējot jaunu apsardzes pakalpojumu publisko iepirkumu, lai šāda publiska vieta, kuru ik dienu apmeklē desmitiem tūkstoši iedzīvotāju, beidzot būtu droša.

Drošības nozares kompāniju asociācija (DNKA) jau vairākus gadus iepriekš ir norādījusi, ka Centrāltirgus drošības dienests nespēj pienācīgi veikt savus pienākumus, jo teritorijā bez īpašas piepūles varēja iegādāties nelegālas akcīzes preces. Vislielākais absurds ir tas, ka to zināja visi - sabiedrība, policija, tirgotāji un AS "Rīgas Centrāltirgus" administrācija, tomēr situācija netika risināta. Tikai pateicoties žurnālistu darbam, kad tika iegūti neapgāžami pierādījumi nolaidībai, atbildīgās personas ir sarosījušās.

Publiskais iepirkumus, kas tika veikts decembrī par papildus divu apsargu klātesamību teritorijā, nav nopietni un nevar nodrošināt drošību šajā teritorijā. Pašlaik ir svarīgi saprast, kā iespējami ātrāk šo tirgus teritoriju sakārtot, tāpēc viens no pirmajiem darbiem ir drošības audita veikšana un jauna apsardzes pakalpojumu publiskā iepirkuma izsludināšana. Tas nozīmē, ka AS "Rīgas Centrāltirgus" teritorijā jānosaka iespējamās riska vietas, jāiezīmē drošības resursu izvietojums un apjoms, kā arī objekta specifika, lai šo teritoriju padarītu vieglāk uzraugāmu.

Komentāri

Pievienot komentāru