Bankas

Latvijā pieejams online instruments uzņēmuma kredītspējas noteikšanai

Dienas Bizness, 20.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai uzlabotu finansējuma pieejamību mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU), banka Citadele ieviesusi jaunu instrumentu uzņēmuma individuālās kredītspējas noteikšanai – kredītreitingu tiešsaistes režīmā, informē bankas Citadele Ārējās komunikācijas vadītāja Baiba Ābelniece.

Tas dod iespēju dažu minūšu laikā noskaidrot uzņēmumam pieejamo aizdevuma summu un procentu likmi.

«Turpinot bankas digitālo pakalpojumu attīstīšanu un sekojot pasaules labākajai praksei, Citadele kā pirmā banka Baltijā arī uzņēmējiem ievieš kredītspējas noteikšanu tiešsaistē. Tas dod iespēju dažu minūšu laikā noskaidrot iespējamo aizdevuma summu un procentu likmi ikvienam Latvijas uzņēmumam neatkarīgi no tā, kuras bankas klients tas ir,» saka bankas Citadele valdes loceklis Vladislavs Mironovs.

«Kredītreitings veidojas, izvērtējot un pēc īpašas formulas summējot kopā dažādus kritērijus. Kredītu, rēķinu un nodokļu maksājumi nav kavēti, uzņēmuma apgrozījums palielinās, nav pārāk lielas kredītsaistības – tie ir galvenie kritēriji, kas ir laba kredītreitinga pamatā, līdz ar to arī dod iespēju saņemt aizdevumu ar zemāku procentu likmi. Tāpat kredītreitingu pozitīvi ietekmē uzņēmuma pieredze, piemēram, uzņēmumam ar vairāk nekā divu gadu aktīvu darbību būs labāks kredītreitinga vērtējums nekā jaunākam uzņēmumam. Vēl kredītspēju pozitīvi ietekmēs tas, ka uzņēmumam ir nemainīgs īpašnieku sastāvs. Ja uzņēmēja kredītspēja ir vāja un tas nevar uzņemties jaunas kredītsaistības, tad šis online instruments sniedz informāciju par jomām, kas uzņēmumam var būt uzlabojamas, lai nākotnē kredītspēja būtu labāka,» saka V. Mironovs.

Pēc Citadeles datiem pērn pēc uzņēmumiem piešķirto kredītu skaita lielākā daļa jeb 60% ir mikrokredīti. Vidējā mikrokredīta summa ir 12 tūkstoši eiro. Citadeles dati par piešķirtajiem mikrokredītiem 2017. gadā liecina, ka mikrokredīti vispieprasītākie ir starp tirgotājiem un pakalpojuma sniedzējiem. Uzņēmēji mikrokredītus izmanto gan uzņēmuma attīstībai, gan kā drošības spilvenu – kad finansējums nepieciešams kādiem neparedzamiem izdevumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru