Jaunākais izdevums

Eiropas Komisija Latvijai šodien ir pārskaitījusi pirmo ES finanšu palīdzības maksājumu 1 miljarda eiro apmērā.

Tā ir daļa no vidēja termiņa finanšu palīdzības Latvijai, kuras kopējā summa ir līdz 3.1 miljardam eiro un kuras piešķiršanu janvārī apstiprināja dalībvalstu ministri, ja Latvija stingri ievēros izstrādāto ekonomikas un budžeta pielāgojumu programmu. Šī palīdzība ir daļa no starptautiskās palīdzības kopumā līdz 7.5 miljardiem eiro, un tās saņemšanai Latvijai jāizpilda ļoti stingri nosacījumi.

Palīdzību ES sniedz kopā ar Starptautisko Valūtas fondu (1.7 miljardi eiro), Ziemeļvalstīm (Zviedriju, Dāniju, Somiju, Igauniju un Norvēģiju, kopā 1.9 miljardi eiro) un Pasaules banku (0.4 miljardi eiro). Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, Čehija un Polija arī sniedz kopā 0.4 miljardus eiro, līdz ar to kopējā palīdzība laika posmā līdz 2011. gada 1. ceturksnim ir līdz 7.5 miljardiem eiro.

Finanšu palīdzību sniedz tikai tad, ja tiek īstenota visaptveroša ekonomikas politikas programma. Finanšu palīdzība un politikas programma ir izstrādāta tā, lai palīdzētu ekonomikai izturēt īstermiņa likviditātes problēmas, vienlaikus uzlabojot konkurētspēju un palīdzot novērst nelīdzsvarotību vidējā termiņā, tādējādi atkal nostādot ekonomiku uz stabiliem pamatiem.

Programma balstās uz Latvijas esošā valūtas maiņas kursa piesaistes saglabāšanu, kas būs būtiski svarīgs politikas pamatnosacījums arī nākotnē, tādējādi nostiprinot sistēmisko stabilitāti.

Nosacījumi ES palīdzības saņemšanai tika noteikti 2009. gada janvārī pieņemtajā Padomes lēmumā un turpmāk izklāstīti Saprašanās memorandā, kuru noslēdza ar Latvijas pārvaldes iestādēm.

Pirmais aizdevuma maksājums tiek veikts ar nosacījumu, ka ir parakstīts minētais Saprašanās memorands. Tas tika izdarīts 2009. gada 28. janvārī. Saprašanās memorandā ir izstrādāti nosacījumi četrās jomās: fiskālā konsolidācija, fiskālās pārvaldības reforma, finanšu sektora regulējums un pārraudzība un strukturālas reformas. Komisija sadarbībā ar Ekonomikas un finanšu lietu komiteju regulāri un cieši uzrauga to, lai tiktu īstenoti ar finanšu palīdzības sniegšanu saistītie ekonomikas politikas nosacījumi, un tā var pieprasīt veikt papildu pasākumus, ja apstākļi to nosaka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Danske bijušais darbinieks Igaunijā: Mēs apkalpojām pēc iespējas vairāk nerezidentu pārskaitījumu

LETA, 07.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dānijas bankas «Danske Bank» Igaunijas filiāles bijušais darbinieks Mihails Murņikovs paziņojis, ka klientu apkalpošanas speciālistiem bija jāapkalpo pēc iespējas vairāk nerezidentu klientu darījumu, jo tie bankai bija ļoti ienesīgi, vēstīja biznesa ziņu aģentūra «Bloomberg».

Murņikovam - līdzīgi kā lielākajai daļai no 14 cilvēkiem, kas strādāja «Danske» Igaunijas filiāles starptautisko klientu apkalpošanas nodaļā, - ir noteikts aizdomās turētā statuss naudas atmazgāšanas lietā.

Viņš «Bloomberg» sacījis, ka, strādājot bankā, visa uzmanība bijusi veltīta vadības noteikto mērķu sasniegšanai, lai nopelnītu prēmiju. «Viss nerezidentu bizness bija balstīts vienā principā - visi pelna no pārrobežu pārskaitījumiem, jo nerezidentiem bija jāmaksā 90 ASV dolāru par pārskaitījumu,» Murņikovs teicis intervijā Tallinā, piebilstot, ka viena pārskaitījuma izmaksas «Danske» sasniedza vienu ASV dolāru. Bijušais bankas darbinieks apgalvoja, ka līdz 2013.gadam, kad peļņa sasniedza augstāko līmeni, «Danske» Igaunijas filiāles baņķieriem tika teikts apstrādāt gandrīz pusmiljonu pārskaitījumu, ko veica 4000 nerezidentu klientu, no kuriem lielākā daļa bija no bijušās Padomju Savienības teritorijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

No radiem ārvalstīs saņemtajai naudai nodokli nepiemēros

Zane Atlāce - Bistere, 03.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai kliedētu publiskajā telpā izskanējušo nepilnīgo un bieži vien arī nekorekto informāciju, Valsts ieņēmumu dienests (VID) skaidro, kādi ir nodokļu normatīvo aktu nosacījumi attiecībā uz naudu, kas tiek saņemta no radiniekiem vai citām personām ārvalstīs.

Galvenokārt to nosaka radniecības pakāpe ar personu, no kuras tiek saņemta nauda, pārskaitītās naudas summa un darījuma būtība. Ņemot to vērā, ir jārīkojas atbilstoši vienai no trim situācijām.

Saņemtā nauda nav jādeklarē un iedzīvotāju ienākuma nodoklis nav jāmaksā, ja naudas pārskaitītāju ar saņēmēju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē (vecāki, brālis, māsa, vecvecāki, bērni, mazbērni, vecāku brālis/māsa, brāļa/māsas bērni u.c), un naudas pārskatījums no ārvalstīm tiek veikts vienas mājsaimniecības ietvaros un šīs mājsaimniecības izdevumu segšanai (piemēram, ārvalstīs strādājoši vecāki pārskaita saviem Latvijā dzīvojošiem bērniem, vecākiem vai vecvecākiem). Šādā gadījumā saņemtā nauda nav jādeklarē, jo pēc ekonomiskās būtības neveidojas ienākums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Spriežot pēc uz Latviju sūtītās naudas apmēriem, mūsējo skaits ārzemēs stabilizējies

Inguna Ukenābele, Signe Knipše, 10.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Summa, ko ārvalstīs nodarbinātie sūta uz Latviju, pagājušajā gadā pārsniegusi 574 miljonus eiro, liecina Latvijas Bankas aplēses.

Tas ir līdz šim augstākais rādītājs. Tiesa, salīdzinot ar 2012. gadu, pieaugums veido vien 1,1%, un kāpuma temps ir kļuvis daudz gausāks nekā iepriekšējos gados. Arī attiecībā pret Latvijas ekonomiku jau kopš 2010. gada ārvalstīs strādājošo uz Latviju sūtītās summas stabili veido ap 2,5% no iekšzemes kopprodukta. Vienlaikus uz Latviju sūtītās naudas apmērs liek izteikt pieņēmumu, ka Latvijas valstspiederīgo skaits ārzemēs īpaši nesamazinās, bet arī būtisks pieaugums nenotiek.

«Naudas pārsūtījumu pieauguma temps absolūtos skaitļos ir stipri palēninājies. Relatīvos skaitļos tas varbūt pat nedaudz ir samazinājies,» uzsver Ārlietu ministrijas pārstāvis Kārlis Eihenbaums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Papildināta - PNB Bankas klientiem garantētās atlīdzības sāks izmaksāt 22.augustā

Žanete Hāka, 17.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pieņēmusi lēmumu par garantēto atlīdzību izmaksu kārtību AS «PNB Banka» klientiem, sākot ar 22. augustu, uzticot garantēto atlīdzību izmaksu veikt AS «Citadele banka».

Tādējādi garantēto atlīdzību izmaksas AS «PNB Banka» klientiem tiks uzsāktas piektajā darbadienā kopš noguldījumu nepieejamības iestāšanās, kuru FKTK konstatēja ar 15.augusta lēmumu.

Saskaņā ar likumu garantētajai atlīdzībai ir jābūt pieejamai bankas klientiem, sākot ar astoto darbdienu pēc dienas, kad konstatēta noguldījumu nepieejamība. Katram AS «PNB Banka» klientam tiks izmaksāta garantētā atlīdzība līdz 100 000 eiro. Garantēto atlīdzību izmaksai AS «PNB Banka» klientiem ir nepieciešami aptuveni 279 miljoni eiro.

Garantētās atlīdzības izmaksas pilnībā veiks no Latvijas Noguldījumu garantiju fonda (NGF), un šim mērķim nebūs nepieciešami līdzekļi no valsts budžeta. 99,2% AS «PNB Banka» klientu garantētās atlīdzības veidā saņems savus noguldījumus pilnībā. No tiem 95% ir iekšzemes klientu, savukārt tikai 4,2% - ārvalstu klientu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Jauno veselības finansēšanas modeli plāno ieviest nākamā gada otrajā pusē

Žanete Hāka, 16.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabineta sēdē apstiprināts Veselības ministrijas izstrādātais projekts par veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeli, kas paredz plānveida veselības aprūpes saņemšanu sasaistīt ar veselības nodokļa nomaksu.

Koncepcija paredz Latvijā izveidot jaunu veselības aprūpes finansēšanas sistēmu, ieviešot valsts veselības obligāto apdrošināšanu. Paredzēts noteikt valsts veselības apdrošināšanas obligātās iemaksas, kas tiktu nodalītas no šobrīd spēkā esošās iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes (likme tiks precizēta likuma izstrādes laikā). Tādējādi iedzīvotājiem nodokļu slogs nepalielinātos. Paredzēts jauno veselības aprūpes finansēšanas modeli ieviest no 2014.gada otrā pusgada.

Koncepcijas realizācijai un veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības palielināšanai ir nepieciešams papildu finansējums, pakāpeniski nozares budžetam līdz 2020.gadam sasniedzot 4,5% no iekšzemes kopprodukta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Prezidenta padomnieku biroja vadītājai Kucinai noteikta 3968 eiro mēnešalga

LETA, 23.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidenta Egila Levita padomniece tiesiskuma un Eiropas Savienības tiesību politikas jautājumos, padomnieku biroja vadītāja Irēna Kucina saņem 3968 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas, informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Levita padomniece saziņai ar sabiedrību Aiva Rozenberga, strādājot pilnu slodzi, mēnesī saņem 3421 eiro pirms nodokļu nomaksas. Tikpat lielu mēnešalgu saņem arī prezidenta ārlietu padomniece Solveiga Silkalna un prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos, Nacionālās drošības padomes sekretārs Jānis Kažociņš.

Savukārt prezidenta padomnieks tiesību politikas jautājumos Jānis Pleps, strādājot nepilnu slodzi, mēnesī saņem 2993 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Levita padomniece informatīvās telpas un digitālās politikas jautājumos Ieva Ilvesa, kura arī strādā nepilnu slodzi, mēnesī saņem 428 eiro pirms nodokļu nomaksas. Prezidenta padomniece modernas valsts un ilgtspējības jautājumos Elīna Pinto, strādājot nepilnu slodzi, mēnesī saņem 458 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas biznesa laikraksts Aripaev izveidojis sarakstu ar pelnošākajiem Igaunijas pašvaldību vadītājiem, lai pirms gaidāmajām vēlēšanām iedzīvotāji varētu redzēt, cik kurš saņem.

Salīdzinoši Latvijas ministru prezidents Valdis Dombrovskis par darbu saņem 1 908 LVL.

Aripaev raksta, ka vietējo pašvaldību vadītāju algas nosaka pašas pašvaldības. Igaunijas lauku pašvaldību vadītājs Ots Kasuri (Ott Kasuri) laikrakstam norāda, ka nav nekas dīvains tajā, ka tuvāk Igaunijas galvaspilsētai pašvaldību vadītāju algas ir lielākas nekā pašvaldībās, kas atrodas tālāk.

O. Kasuri, slavējot Aripaev darbu, norāda, ka šāda tabula būtu interesanta arī pašiem pašvaldību vadītājiem, kuri nezin, kādas algas saņem to kolēģi attālākos reģionos.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Cīņa ar sekām, nevis cēloņiem jeb «ķeksītis» aizdevējiem

Dienas Bizness, 21.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā tika solīts, valdība ir pieņēmusi pasākumu plānu ēnu ekonomikas mazināšanai Latvijā. Nenoliedzami, līdz ar ekonomiskās situācijas pasliktināšanos tā valstī ir būtiska problēma, kas prasa risinājumu.

Tomēr nupat apstiprinātais plāns vairāk atgādina vai nu izmisīgu skriešanu pēc aizejoša vilciena un cenšanos likvidēt tā radītās sekas, vai arī, iespējams, «ķeksīti», lai varētu parādīt starptautiskajiem aizdevējiem — redziet, mēs ar šo būtisko problēmu cīnāmies.

Viens no interesantākajiem šā plāna punktiem paredz skaidras naudas aprites samazināšanu vairumtirdzniecībā, paredzot, ka tādējādi tiks liegta iespēja legalizēt «aplokšņu algas». Loģika, protams, ir skaidra — maksājot nevis ar skaidru naudu, bet izmantojot bankas maksājumu karti vai veicot pārskaitījumu, ir redzama naudas plūsma, un reāli cilvēks var izmantot vien tos līdzekļus, ko ir saņēmis legāli. Šādai pieejai gan ir viens otrs vājais punkts, no kuriem būtiskākais — diez vai lielākā daļa iedzīvotāju, kas tiešām saņem algu «aploksnē», ikdienā iepērkas vairumtirdzniecības vietās. Proti, visbiežāk šī nauda paliek dažādos tirdzniecības centros, kafejnīcās, kinoteātros, tirgos utt. Turklāt ir pietiekami daudz tādu tirdzniecības vietu, kur būtu iespējams par saņemto preci vai pakalpojumu norēķināties ar maksājumu karti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vērienīgā Liberty Reserve izmeklēšanā par naudas atmazgāšanu figurē arī Latvijas vārds

LETA, 29.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV uzsāktajā vērienīgajā izmeklēšanā par naudas atmazgāšanu tā dēvētās digitālās valūtas uzņēmuma Liberty Reserve lietā figurē arī Latvijas vārds, liecina ASV likumsargu publiskotie dokumenti.

Kostarikā bāzētais uzņēmums Liberty Reserve pārvalda pasaulē populāro interneta valūtas pārskaitījumu sistēmu, kas atrodas ārpus nacionālo valdību kontroles.

ASV izmeklētāji norāda, ka Liberty Reserve tiek apsūdzēts sešu miljardu ASV dolāru (3,3 miljardu latu) naudas atmazgāšanas shēmas īstenošanā, kā arī nelicencēta naudas pārskaitījumu biznesa organizēšanā.

Saskaņā ar apsūdzībām Liberty Reserve apstrādājusi vismaz 55 miljonus nelegālu darījumu, ko veicis vismaz viens miljons sistēmas lietotāju.

Izmeklēšana šobrīd aptver 17 dažādas valstis, un tā uzskatāma par lielāko naudas atmazgāšanas izmeklēšanu vēsturē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Krājbankas klientiem izmaksāti jau 200 miljoni latu

Jānis Rancāns, 08.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Krājbankas klientiem izmaksāti jau vairāk nekā 200 miljoni latu valsts garantētās atlīdzības.

Kopumā līdz 8. decembra plkst. 10.00 valsts garantēto atlīdzību bija saņēmuši 50 210 Krājbankas klientu, kuriem izmaksāti 201,6 miljoni latu. Lielākā daļa no šīs summas (87%) pēc klientu izvēles ir izmaksāti ar pārskaitījumu uz bankas kontu, norāda Citadele Korporatīvo komunikāciju daļas vadītāja Ieva Prauliņa.

Iepriekš tika lēsts, ka Krājbankā kopumā līdz bankas darbības apturēšanai bijuši noguldījumi aptuveni 580 miljonu latu apjomā.

Jau vēstīts, ka valsts garantētā atlīdzība attiecas uz visiem līdzekļiem – gan uz depozītiem, gan norēķinu kontiem, algu kontiem, krājkontiem, ieskaitot peļņas procentus, kas aprēķināti līdz 22. novembrim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Garantēto atlīdzību saņēmuši jau 26,3 tūkstoši Krājbankas klientu; izmaksāti 121,4 miljoni latu

Jānis Rancāns, 02.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts garantēto atlīdzību ir saņēmuši jau 26 344 Latvijas Krājbankas klientu un kopumā (līdz pulksten 11.00) izmaksāti 121,4 miljoni latu. Lielākā daļā (89%) no šīs summas ir izmaksāti ar pārskaitījumu uz klientu bankas kontu, informē banka Citadele.

Jau vēstīts, ka valsts garantētā atlīdzība attiecas uz visiem līdzekļiem – gan uz depozītiem, gan norēķinu kontiem, algu kontiem, krājkontiem, ieskaitot peļņas procentus, kas aprēķināti līdz 22. novembrim.

Atbilstoši Noguldījumu garantiju likumam, nauda tiks izmaksāta latos. Naudu ir iespējams saņemt gan ar pārskaitījumu uz bankā Citadele atvērtu kontu vai jebkuras citas bankas kontu, gan izņemot skaidrā naudā.

Latvijas valsts garantē Krājbankas klientiem naudas izmaksu līdz 100 tūkstošiem eiro (70280,4 latu). Likumdošana paredz, ka klientiem tiesības saņemt šo naudu saglabāsies pat 60 gadus.

Banka Citadele arī acina cilvēkus iepriekš pieteikt savus apmeklējumus bankas interneta vietnē vai zvanot Citadeles Klientu atbalsta centram. Citadeles klientiem, kam ir internetbanka, rīkojumu naudas saņemšanai ir iespēja iesniegt savā internetbankā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Strādāt mūsdienīgi, bet algu saņemt «pa vecam»?

Andris Alksnis, LDDK Rīgas reģiona eksperts darba tiesību jautājumos, 16.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar Darba likuma normām darba devējam ir pienākums nodarbinātajiem regulāri izmaksāt darba samaksu. Tas, jādomā, nevienam strādājošajam nav nekas jauns. Tomēr darba samaksas izmaksas veidu regulējums normatīvajos aktos gan daudziem varētu izrādīties kas neparasts.

Darba likuma 70. pants noteic, ka darba samaksa darbiniekam aprēķināma un izmaksājama skaidrā naudā. Un darba devējam ir tiesības izmaksāt darba samaksu bezskaidrā naudā ar pārskaitījumu uz darbinieka norēķinu kontu tikai tad, ja darbinieks un darba devējs par to ir vienojušies. Tātad saskaņā ar Darba likuma normām galvenais veids, kā darba devējam jāizmaksā darba samaksa, ir skaidrā naudā.

Tiesa gan, praksē šāda rīcība jau ir kļuvusi par retumu gluži racionālu un loģisku iemeslu dēļ. Lai izmaksātu darba samaksu skaidrā naudā, darba devējam ir pienākums nodrošināt, ka darba devēja pilnvarots pārstāvis (grāmatvedis, kasieris) fiziski izmaksā darbiniekam skaidru naudu un darbinieks ar savu parakstu apliecina tās saņemšanu. Šāds process mūsdienās kļuvis mazefektīvs un, piemēram, uzņēmumos ar lielu darbinieku skaitu, arī sarežģīts un novecojis – gan no darba devēja, gan darbinieka viedokļa (jo īpaši, ja darbinieki strādā vairākās uzņēmuma struktūrvienībās, kas ģeogrāfiski atrodas dažādās vietās).

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Izmaksāti aptuveni 24% no Krājbankas klientiem garantētajiem noguldījumiem

Ieva Mārtiņa, 01.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šodienas pulksten 10.00 Latvijas Krājbankas klientiem izmaksāti 84,5 miljoni latu, kas veido aptuveni 24% no kopējā paredzētā garantētā 350 miljonu latu noguldījumu apjoma.

Bankā Citadele, kas veic garantēto kompensāciju izmaksu, Db.lv informēja, ka 88% no līdz šim izmaksātās summas pēc klientu izvēles ir izmaksāti ar pārskaitījumu. Tātad aptuveni 10,14 miljoni latu izmaksāti skaidrā naudā. No 29. novembra rīta līdz šodienai pulksten 10.00 valsts garantētā atlīdzība ir izmaksāta 17 825 Latvijas Krājbankas klientiem. Iepriekš tika lēsts, ka Krājbankā kopumā līdz bankas darbības apturēšanai bijuši noguldījumi aptuveni 580 miljonu latu apjomā, tādējādi uz noguldījumiem nedaudz virs 200 miljonu latu apjomā valsts garantijas neattiecas, jo tie pārsniedz garantētos 70,28 tūkstošus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdien pēdējo dienu darbojās Latvijas Krājbankas klientu apkalpošanas centri, kuros fiziskās personas varēja ne tikai izņemt līdzekļus 50 latu apmērā, bet arī veikt darījumus ar privatizācijas sertifikātiem (izņemot sertifikātu pirkšanu un pārdošanu), kā arī skaidras naudas iemaksas kredītmaksājumos.

Šodien darbojās 43 no bankas 104 klientu apkalpošanas centriem. Klientu aktivitāte dažādos valsts reģionos bija atšķirīga. Lielākā tā bija Vidzemē, mazākā - Rīgā, informēja Krājbankas pārstāve Dace Dūze.

24. un 25. novembrī darbojās 64 bankas klientu apkalpošanas centri. 24. novembrī tajos tika apkalpoti 11 950 klienti, 25. novembrī – 14 170 klienti.

14. 00 visi klientu apkalpošanas centri tika slēgti.

Līdz 22.00 līdzekļus latos 50 latu apmērā klienti vēl varēs izņemt no saviem norēķinu kontiem Latvijas Krājbankas bankomātos.

Līdz sestdienas, 26. novembra, dienas vidum Krājbankas bankomātos bija veikti 157 784 darījumi, kuru rezultātā klienti bija izņēmuši 6 996 815 latus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pielāgojoties apstākļiem, kad arvien biežāk preces un pakalpojumus pērkam internetā, no 2021.gada 1.aprīļa čeku loterijā varēs reģistrēt ne tikai čekus, kvītis un biļetes, bet arī rēķinus, kas apmaksāti ar internetbankas starpniecību. Savukārt otrs izlozes jauninājums ļaus iedzīvotājiem piedalīties tematiskajās nozaru čeku izlozēs, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Pašlaik loterijā var reģistrēt čekus, kvītis un biļetes, taču no nākamā gada 1.aprīļa čeku loterijas tīmekļvietnē www.cekuloterija.lv varēs reģistrēt arī rēķinus. Dalībniekam būs jānorāda nodokļu maksātāja reģistrācijas numurs, rēķina numurs, datums, summa un jāveic atzīme, ka rēķins ir apmaksāts ar bankas pārskaitījumu. Tātad, piemēram, rēķinu, kas saņemts par auto remontu vai pārtikas piegādi uz mājām, varēs reģistrēt loterijā, pretendējot uz čeku loterijas laimestiem. Lai laimestu saņemtu, būs jāuzrāda ne vien laimīgais rēķins, bet arī dokuments, kas apliecina rēķina samaksu ar bankas pārskaitījumu.

Jaunie loterijas noteikumi paredz, ka VID, ņemot vērā valsts nodokļu nomaksas veicināšanas prioritātes, ik ceturksni definēs vienu nozari, ar kuras čekiem būs iespēja piedalīties īpašā "nozaru čeku izlozē" un laimēt trīs naudas balvas 500 eiro vērtībā. VID izraudzītās nozares tiks publicētas čeku loterijas tīmekļvietnē www.cekuloterija.lv vienu mēnesi pirms tematiskā ceturkšņa sākuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Norvik banka raugās uz potenciālajām apvienošanās vai iegādes darījumu iespējām

Elīza Grīnberga, speciāli DB, 20.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norvik banka stiprinājusi komandu, mainījusi fokusu uz senioru apkalpošanu un prognozē izaugsmi vietējā tirgū, intervijā stāsta bankas valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels.

Banka starptautiskajā šķīrējtiesā iesniegusi prasību pret valsti un patlaban skatās uz potenciālajām apvienošanās vai iegādes darījumu iespējām

Fragments no intervijas

Kas patlaban ir bankas darbības stratēģijas centrā? Kā vērtējat darbības rezultātus?

Pagājušajā gadā mēs izveidojām jaunu bankas vadības komandu, tajā skaitā pieņēmām jaunus pārdošanas, produktu vadītājus, kas palīdz restartēt un virzīt biznesu Latvijas tirgū. Mēs vairākkārt aktīvi diskutējām par to, kuros segmentos patlaban var atrast iespējas un kas būs mūsu mērķa tirgus. Balstoties uz diskusiju rezultātu, mēs nolēmām ar tiešās pieejas metodi orientēties uz vienu konkrētu mērķa segmentu – senioriem. Tas ne vienmēr nozīmē pensionārus, bet gan cilvēkus, kuri nevis izmanto attālinātos pakalpojumus, bet gan dodas uz bankas filiāli, lai socializētos, izmanto pakalpojumus, ko piedāvājam, un vēlas komunikāciju. Tādējādi mēs fokusēsimies uz šo mērķauditoriju. Protams, tas nenotiek vienā dienā. Mums šobrīd ir 100 tūkstoši klientu, un vēlamies šo skaitu tuvāko pāris gadu laikā nopietni pieaudzēt. Šis segments, uz ko orientējamies, nereti nesaņem banku pakalpojumus, jo bieži vien citi tirgus dalībnieki to nevēlas aptvert – gan tādēļ, ka tā sasniegšanai ir nepieciešama filiāle, gan arī tādēļ, ka tas ir sarežģītākais segments – šie klienti ir daudz konservatīvāki un arī vairāk turas pie vienas bankas. Līdz ar to šajā spēlē ir citi noteikumi. Vidējā vecuma klientu vidū konkurence ir lielāka un pakalpojumi standartizēti – tirgus dalībnieki konkurē ar lētāko vai ātrāko produktu. Senioru segmentā ir citādi – tajā jābūt iekšā pavisam. Pērn sākām arī piesaistīt seniorus darbiniekus filiālēs, kuri labāk spēs apkalpot šos klientus nekā divdesmitgadīgi jaunieši, kuri tikko beiguši augstskolu. Tā ir cita pieeja un domāšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

ABLV Bank klientiem garantētajās atlīdzībās izmaksāti 21,4 miljoni eiro

Lelde Petrāne, 07.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmo četru dienu laikā, kopš banka Citadele sāka izmaksāt valsts garantēto atlīdzību «ABLV Bank» klientiem, kopumā atlīdzība izmaksāta 1440 «ABLV Bank» klientiem. Kopējā izmaksātā summa no 3. līdz 6. martam ir 21,4 miljoni eiro, informēja bankas pārstāve Ieva Prauliņa.

Viņa aicina gan iedzīvotājus, gan juridiskās personas iepriekš pieteikt bankas apmeklējumu, zvanot pa diennakts tālruni +371 67010076 vai piesakoties Citadeles mājas lapā. Citadeles darbinieki piedāvās klientam ērtāko pieejamo laiku un filiāli atlīdzības saņemšanai.

Kopumā valsts garantētās atlīdzības izmaksa noritot mierīgi. Taču, nākot uz banku bez iepriekšēja pieteikuma, var būt nepieciešams uzgaidīt. Vislielākā klientu aktivitāte ir ap pusdienlaiku.

No piecām filiālēm, kur tiek veikta valsts garantētās atlīdzības izmaksa, vislielākā klientu aktivitāte ir vērojama klientu apkalpošanas centrā «Mols», savukārt vismazākā – Jūrmalas filiālē. Tādēļ banka aicina klientus apmeklējumam pēc iespējas izvēlēties Jūrmalas filiāli, bet Rīgā – filiāli «Citadele» Republikas laukumā 2A vai filiāli «Laimdota» Kr. Barona ielā 20-1.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) misijas Ukrainā vadītājs piektdien paziņojis, ka rekomendēs SVF direktoru valdei veikt otro aizdevuma pārskaitījumu Ukrainai un tā apmērs sasniegs 2.8 miljardus ASV dolāru, vēsta RIA Novosti.

SVF kārtējā misija Ukrainā notika no 8. līdz 16. aprīlim un tās rezultātā panākta vienošanās par kārtējās aizdevuma daļas pārskaitīšanu ekonomiskās krīzes plosītajai Austrumeiropas valstij.

2008. gada novembrī SVF piešķīra Ukrainai 16.43 miljardus ASV dolāru lielu aizdevumu un pārskaitīja pirmo aizdevuma daļu – 4.5 miljardus ASV dolāru. Savukārt otrās aizdevuma daļas – 1.9 miljardu ASV dolāru – pārskaitījumu SVF atlika, norādot, ka ukraiņu politiķiem trūkst vienotas pieejas krīzes pārvarēšanai.

Sarunu rezultātā Ukrainas valdībai ar SVF misijas pārstāvjiem izdevies vienoties par otrās aizdevuma daļas palielināšanu, paziņojusi Ukrainas premjere Jūlija Timošenko.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Strādāt kļūst grūtāk - Monea varētu pārcelties uz citu valsti

Žanete Hāka, 27.05.2019

SIA Monetizator (maksājumu aplikācijas Monea īpašnieks un izplatītājs) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Kalniņš.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākotnēji, kamēr Monea bija salīdzinoši maza kompānija, attiecības ar bankām bija vieglāk veidot, taču situācija pēdējā laikā ir būtiski mainījusies.

Uzņēmums, ņemot vērā situāciju finanšu tirgū, neizslēdz iespēju nākotnē pārcelties uz citu valsti, intervijā atzīst SIA Monetizator (maksājumu aplikācijas Monea īpašnieks un izplatītājs) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Kalniņš, kurš uzskata, ka tieši finanšu tehnoloģiju uzņēmumi nākotnē var palīdzēt atjaunot Latvijas finanšu sektora reputāciju.

Fragments no intervijas

Pēdējo pāris gadu laikā par uzņēmumu publiski esam dzirdējuši mazāk, ko esat paveikuši šajā laikā?

Sākotnēji vairāk koncentrējāmies uz aplikācijas sadaļas veidošanu, taču pirmajā attīstības fāzē neizdevās tik strauji augt un piesaistīt investīcijas, lai paplašinātu darbību uz citām valstīm. Tajā laikā jau bijām uzbūvējuši veiksmīgi strādājošu aplikāciju pārskaitījumu veikšanai, kas piesaistīja citu uzņēmumu interesi saistībā ar pārskaitījumu veikšanu starp bankām un biznesa procesu automatizēšanu. Sapratām, ka arī tā ir biznesa niša, kurā varam strādāt. Tomēr, ņemot vērā, ka esam regulēta institūcija, bija nepieciešams laiks, kamēr Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) saskaņojām jauna pakalpojuma piedāvāšanu, tāpat pagāja laiks, kamēr to popularizējām, tomēr beigās sanāca izveidot labu produktu. Galu galā šobrīd Monea aplikācija apstrādā 65 tūkstošus ienākošos un izejošos biznesa klientu maksājumus mēnesī. Piedāvājam automatizāciju uz dažādām bankām, kas saskan ar to pakalpojumu klāstu, ko savās finanšu pakalpojumu attīstības vadlīnijās nosaka arī Eiropas maksājumu pakalpojumu direktīva 2 (Payment Services Directive 2).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

No Krievijas aizplūduši 17 miljardi dolāru

, 11.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijā 2008. gadā no valsts izvesti par 17.5 miljardiem dolāru vairāk, nekā ievesti, ziņo lenta.ru.

Tādā veidā līdzekļu aizplūšana no Krievijas par 6.5 miljardiem dolāru pārsniegusi 2007. gada rādītājus. Iepriekš Krievijas Centrālā banka ziņojusi, ka faktiskais kapitāla aizplūdums no valsts sasniedzis rekordaugstos 129.9 miljardus dolāru, jo investori, baidoties no finanšu krīzes, pacentušies savus līdzekļus nogādāt aiz Krievijas robežām.

Ievērojami pieauguši arī privātpersonu pārskaitījumi, sasniedzot 25.6 miljardus dolāru, salīdzinājumā ar 18.5 miljardiem 2007. gadā. Taču Krievijas eksperti to saista ne tikai ar krīzi, bet arī ar to, ka Krievijā nopelnītā nauda tiek sūtīta radiniekiem citās valstīs. Visbiežākie pārskaitījumi veikti uz Šveici, ASV un Japānu, bet nerezidentu pārskaitījumu galamērķis pārsvarā bijusi Ķīna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Naudas pārskaitījumi kaut uz Vāciju nākamgad bankās maksās vien dažus eirocentus

Ieva Mārtiņa, 30.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc 2014.gada 1. janvāra, kad Latvijā latu nomainīs eiro Latvijas iekšzemes maksājumi bankās faktiski izzudīs. Tā vietu aizņems maksājumi eiro un pārskaitījumi uz citu banku Latvijā vai kadā no eirozonas valstīm izmaksās vienādi – tie būs vien 0,3 – 0,4 eiro.

Maksājumi (internetbankā) vienas bankas ietvaros, tāpat kā līdz šim, vairumā banku būs bez maksas arī pēc eiro ieviešanas, liecina Db.lv aptaujāto banku teiktais. Tādējādi lielākais ietaupījums būs uz maksājumiem, kas šobrīd skaitās kā eiro valūtas maksājumi uz citu banku Latvijā vai uz eirozonas valstīm – cenas katrai bankai atšķiras arī atkarībā no tā, vai tas ir ekonomiskais, standarta vai steidzamais maksājums un var svārstīties no četriem (5,69 eiro) līdz pat 35 latiem (50 eiro).

«Pēc 1. janvāra iekšzemes maksājumu komisijas būs tādas pašas, kā līdz šim. Papildu ieguvums klientiem būs tāds, ka arī pārrobežu maksājumi EUR uz ES dalībvalstīm maksas tikpat. Piemēram, ja privātpersona nākamgad veiks maksājumu kādam no ģimenes locekļiem uz kontu citā Latvijas bankā, komisija par šo darījumu būs 0,36 eiro jeb, konvertējot pēc Latvijas Bankas (LB) noteiktā kursa, 0,25 Ls,» tā Swedbank pārstāve Kristīne Jakubovska. Pēc viņas teiktā, šāda komisija - 0,36 eiro apjomā - būs maksājumiem no banka konta Latvijā uz kādas bankas kontu, piemēram, Vācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Minimālajai algai ir jābūt vienā līmenī ar neapliekamo minimumu

Vita Zariņa, Dr.oec., Ekonomikas un kultūras augstskolas profesore, 23.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šī gada 1. janvāra minimālā alga Latvijā pieaugusi no līdzšinējiem 500 eiro līdz 620 eiro mēnesī, lai gan šajā jautājumā jau tradicionāli sadūrās uzņēmēju organizāciju un arodbiedrību viedokļi.

Daļa viedokļu paudēju norādīja, ka tas ir mēģinājums atbildību par nabadzības risku mazināšanu ir uzlikt tikai uz uzņēmēju pleciem, bet Valsts kontroles pārstāvji aicināja strādāt efektīvāk un divu cilvēku vietā, kuri saņem minimālo algu, nodarbināt vienu ar lielāku algu un lielāku atbildību. Domājot par minimālās algas pieaugumu un ietekmi uz ekonomiku, šo jautājumu vajadzētu skatīt gan korelācijā ar neapliekamo minimumu un iztikas slieksni.

No vienas puses ir skaidrs, ka minimālās algas pieaugums ir nepieciešams, lai gan var diskutēt par to, cik lielā mērā tas palīdzēs mazināt nabadzības riskus un uzlabot konkurētspēju ar Lietuvu un Igauniju, kur minimālā alga no šī gada janvāra ir attiecīgi 840 eiro un 725 eiro mēnesī. No otras puses, jāapzinās, ka arī uzņēmējiem nauda neaug kokos. Lai palielinātu algas, daļa uzņēmēju pieņems lēmumu par preču un/vai pakalpojumu cenu paaugstināšanu, ko atkal iegādāsies cilvēki, daļa no kuriem saņem minimālo algu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zibmaksājumu nodrošināšanā iesaistīsies viss banku sektors Latvijā, intervijā pauda Latvijas Bankas padomes loceklis, bijušais finanšu ministrs Andris Vilks.

"Domāju, ka Latvijā zibmaksājumu nodrošināšanā iesaistīsies viss banku sektors, jo kurš gan gribētu palikt ārpusē," teica Vilks.

Viņš arī minēja, ka zibmaksājumi, zibsaites un zibprasījumi ir tās lietas, ar kurām Latvijas Banka var lepoties. "Šīs ir jomas, kuras centrālās bankas parasti negrib cilāt, un mēs tādēļ izskatāmies ļoti labi ne tikai uz Baltijas vai Skandināvijas, bet uz visas Eiropas fona. Apjomi aug, un svarīgi ir arī tas, ka mēs tos izmantot iedrošinām sadarbības partnerus un sabiedrību. Ja reiz šādi produkti ir pieejami, tie ir maksimāli jāizmanto," sacīja Vilks, piebilstot, ka Latvijas Banka šo pakalpojumu piedāvā arī Igaunijai, jo Igaunijas centrālā banka to nenodrošina.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Citadele sāk valsts garantēto atlīdzību izmaksu

Nozare.lv, 29.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šodienas banka Citadele sāk izmaksāt AS Latvijas Krājbanka noguldītājiem valsts garantētās atlīdzības, informē Citadeles pārstāve Ieva Prauliņa.

Pagājušajā piektdienā Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pieņēmusi lēmumu, ka izmaksu nodrošinās banka Citadele.

Saskaņā ar likumu naudu varēs saņemt 60 gadus, rēķinot no 29.novembra. Atbildīgās amatpersonas tāpēc aicina cilvēkus jau pirmajā naudas izmaksas dienā «neforsēt» banku Citadele, jo valsts garantētos noguldījumus varēs izņemt ilgu laika posmu.

Ja vēlas skaidrā naudā izņemt summu, kas pārsniedz 500 latus, cilvēki aicināti vismaz dienu iepriekš par to paziņot bankai, jo Citadeles filiālēs papildu skaidras naudas pievedumi nenotiks.

Bankas Citadele filiāles pastiprināti apsargās policija, un banka aicina drošības apsvērumu dēļ cilvēkus izvēlēties bezskaidras naudas pārskaitījumu uz kādu citu kontu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Uzmanības centrā TUA: TUA sliekšņa paaugstināšana vairos bezdarbu un emigrāciju

Māris Ķirsons, 27.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Termiņuzturēšanās atļauju saņemšanai nepieciešamā sliekšņa pacelšana Latvijā bez darba atstāj celtniekus, kuriem tas jāmeklē ārzemēs, tādējādi reemigrācijas vietā būs jauns emigrācijas vilnis

To intervijā Dienas Biznesam atzīst ekspremjers, celtniecības SIA MG būvnieks īpašnieks Māris Gailis. Viņaprāt, Imigrācijas likumā būs jāizdara izmaiņas un jāsamazina nekustamo īpašumu darījumu summas slieksnis (250 000 eiro), lai trešo valstu turīgie iedzīvotāji varētu pretendēt uz termiņuzturēšanās atļauju (TUA) saņemšanu, un jāatsakās no 5% valsts nodevas no darījuma summas pieprasīšanas.

Vai izjūtat Imigrācijas likuma grozījumus TUA saņemšanas sliekšņa pacelšanai no 142 300 līdz 250 000 eiro?

Protams, izjūtu gan kā būvniecības un projektu izstrādāšanas kompānijas vadītājs, gan arī kā darba devējs. Minēšu vienu piemēru, kur turīgs cilvēks, kurš ikdienā vada lielas bankas darbu Krievijā, vēlējās Latvijā, Daugavas krastā, uzbūvēt māju savai ģimenei. Šī projekta ietvaros viņš iegādājās zemi, arhitektiem pasūtīja projektu, celtniekiem uzdeva veikt nepieciešamos darbus. Būvniecībā šīs ieceres īstenošanai tikai ģenerāluzņēmējs vien nodarbināja dažādās celtniecības stadijās no 20 līdz 40 strādājošajiem, neskaitot apakšuzņēmēju darbiniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru