Jaunākais izdevums

Ar smēķētāju skaitu, kas sasniedz 37% no valsts populācijas, Latvija ierindojas trešajā vietā starp Eiropas Savienības (ES) valstīm ar visvairāk smēķētāju, liecina Eurobaromter pētījums.

Lielākais skaits smēķētāju ir Grieķijā (42%) un Bulgārijā (38% no valsts populācijas), savukārt vismazāk smēķētāju ir Slovēnijā un Zviedrijā.

46% ES valstu iedzīvotāju norāda, ka nekad nav smēķējuši, savukārt 22% saka, ka ir atmetuši. 12% nesmēķētāju un 20% smēķētāju norāda, ka katru dienu mājās ir pakļauti citu cilvēku tabakas dūmu iedarbībai.

32% nesmēķētāju, 31% bijušajiem smēķētāju un 29% smēķētāju uzskata, ka brīdinājumi par tabakas izstrādājumu ietekmi uz veselību uz tabakas izstrādājumu iepakojumiem ir efektīvi. No otras puses, apmēram 30% nesmēķētāju un bijušo smēķētāju uzskata, ka veselības brīdinājumiem nav nekādas ietekmes.

Eurobarometer pētījums tika veikts visās 27 ES valstīs, kā arī Norvēģijā. Kopumā pētījuma gaitā tika aptaujāti 25 580 iedzīvotāji. Latvijā tika aptaujātas 1 002 personas. Pētījums notika pērn decembrī.

picturegallery.6787e082-d867-4aca-b6ab-14134437464b

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Plāno aizliegt smēķētavas un cigarešu izvietošanu veikalu plauktos

Dienas Bizness, 21.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 21.maijā, Valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Veselības ministrijas izstrādātais likumprojekts Par tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un elektronisko smēķēšanas ierīču uzpildes tvertņu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu, kas paredz ieviest stingrākas prasības smēķēšanas ierobežošanai, informē Veselības ministrijas pārstāve Aija Bukova-Žideļūna.

Likumprojekts izstrādāts ar mērķi pārņemt 2014.gada 3.aprīļa Eiropas Parlamenta Padomes direktīvas 2014/40/ES Par dalībvalstu normatīvo un administratīvo aktu tuvināšanu attiecībā uz tabakas un saistīto izstrādājumu ražošanu, noformēšanu un pārdošanu prasības.

Likumprojektā noteiktas prasības tabakas izstrādājumiem, augu smēķēšanas produktiem, elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm un to uzpildes tvertnēm, lai produktus varētu laist tirgū. Plānots aizliegt izplatīt tabakas izstrādājumus ar raksturīgo aromātu (piemēram, augļu vai konfekšu garšu un smaržu) un tabakas izstrādājumus, kuri satur vitamīnus, kofeīnu vai kuru sastāvā ir piedevas, kam nesadedzinātām piemīt kancerogēnas, mutogēnas un reproduktīvai sistēmai toksiskas īpašības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Atbalsta aizliegumu izvietot tabakas izstrādājumus un to preču zīmes mazumtirdzniecības vietās

Žanete Hāka, 03.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Smēķēšanas aizliegums turpmāk būs attiecināms arī uz transportlīdzekļu saloniem un kabīnēm, paredz jaunaisTabakas izstrādājumu aprites likumprojekts, kas ceturtdien, 3.martā, Saeimā pieņemts otrajā lasījumā, informē Saeimas Preses dienests.

«Valdība, izstrādājot šo likumprojektu, ir nākusi klajā ar stingrākiem smēķēšanas ierobežojumiem, un tam ir atbalsts arī deputātu vidū. Vienlaikus apzināmies, ka aizliegums smēķēt ne vien citu personu klātbūtnē, bet arī vienatnē privātā automašīnā balansē uz privātās dzīves neaizskaramības robežas, tādēļ komisijas sēdē lūdzām Veselības ministriju ļoti rūpīgi pamatot šāda aizlieguma nepieciešamību. Taču pēc ekspertu uzklausīšanas deputāti nesekoja Saeimas Juridiskā biroja aicinājumam precizēt sākotnējo likumprojekta redakciju, vērtējot tā atbilstību Satversmē iekļautajām tiesībām uz privātās dzīves neaizskaramību,» par likumprojekta virzību atbildīgās Sociālo un darba lietu komisijas nostāju skaidro tās priekšsēdētāja Aija Barča.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Liegs smēķēt automašīnās

Žanete Hāka, 23.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Smēķēšanas aizliegums turpmāk būs attiecināms arī uz transportlīdzekļu saloniem un kabīnēm, paredz tabakas izstrādājumu aprites likumprojekts, informē Saeimas Preses dienests.

Par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti otrdien, 23.februārī, neatbalstīja Juridiskā biroja priekšlikumu precizēt likumprojekta pirmajā lasījumā pieņemto likuma redakciju.

Valdība, izstrādājot šo likumprojektu, ir nākusi klajā ar stingrākiem smēķēšanas ierobežojumiem, un tam ir atbalsts arī deputātu vidū. Vienlaikus apzināmies, ka aizliegums smēķēt ne vien citu personu klātbūtnē, bet arī vienatnē privātā automašīnā balansē uz privātās dzīves neaizskaramības robežas, tādēļ lūdzām Veselības ministriju ļoti rūpīgi pamatot šāda aizlieguma nepieciešamību. Taču pēc ekspertu uzklausīšanas deputāti nesekoja Saeimas Juridiskā biroja aicinājumam precizēt piedāvāto likuma redakciju, vērtējot tā atbilstību Satversmē iekļautajām tiesībām uz privātās dzīves neaizskaramību, komisijas nostāju skaidro Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Atbalsta virkni stingrāku smēķēšanas un tabakas izstrādājumu tirdzniecības ierobežojumu

Žanete Hāka, 30.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēka tiesības uz tīru un labvēlīgu, ar tabakas dūmiem nepiesārņotu gaisu un tiesības nepaaugstināt smēķēšanas izraisītu slimību risku ir prioritāras salīdzinājumā ar smēķētāju interesēm smēķēt, nosaka Saeimā ceturtdien trešajā galīgajā lasījumā pieņemtās izmaiņas likumā, kas reglamentē tabakas izstrādājumu tirdzniecību, reklāmu un lietošanu.

Līdztekus deputāti ir atbalstījuši virkni stingrāku smēķēšanas un tabakas izstrādājumu tirdzniecības ierobežojumu.

Saeima papildinājusi likuma par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu mērķi, nostiprinot tajā vispārēju principu, ka smēķēšana citas personas klātbūtnē ir aizliegta, ja cita persona pret to iebilst.

Komisijā atbalstīta arī jauna smēķēšanas definīcija, ietverot tajā elektronisko cigarešu smēķēšanu. Tādējādi smēķēšanas ierobežojumi attieksies arī uz elektroniskajām cigaretēm, norāda par likumprojekta virzību atbildīgās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Smēķēšanas aizliegumu, vadot transportlīdzekli, varētu noteikt Satiksmes drošības likumā

LETA, 12.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Smēķēšanas aizliegumu, vadot transporta līdzekli, varētu noteikt Satiksmes drošības likumā.

Šodien, Saeimas sociālo un darba lietu komisijā izskatot priekšlikumus grozījumiem Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā, deputāti secināja, ka priekšlikums par smēķēšanas aizliegumu, vadot transporta līdzekli, tomēr būtu iekļaujams citā likumā.

Raugoties uz to, ka smēķēšana pie stūres rada apdraudējumus satiksmes drošībai, klātesošie izteica priekšlikumu aizliegumu smēķēt, vadot transporta līdzekli, iekļaut Satiksmes drošības likumā, kur jau atrunāts aizliegums, piemēram, lietot telefonu transportlīdzekļa vadīšanas procesā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Smēķējošo vīriešu skaita ziņā Latvija ir pirmajā vietā Eiropā – vidēji vismaz vienu cigareti dienā izsmēķē 58% vīriešu. No 29 Eiropas valstīm Latvijā ir visvairāk smēķējošu vīriešu 35-44 un 55-64 gadu vecumā, bet tik daudz jaunu smēķējošu vīriešu 15-24 gadu vecumā kā Latvijā ir vēl tikai Igaunijā, Austrijā un Ungārijā, otrdien raksta Neatkarīgā Rīta avīze.

Pētījums par atkarību izraisošo vielu lietošanu Latvijā uzrāda vēl vienu būtisku problēmu – vairākums smēķētāju uzsāk to darīt vēl pirms likumā noteiktā vecuma, kad oficiāli drīkst iegādāties cigaretes, turklāt visbiežāk 16 gadu vecumā.

Smēķēšana Latvijas iedzīvotāju vidū ir ārkārtīgi izplatīta – divas trešdaļas, 67%, iedzīvotāju vismaz kādreiz ir smēķējuši. Tie, kuri vispār smēķē, parasti to dara vismaz reizi mēnesī, noskaidrots pētījumā, tomēr ne visi, kuri pēdējā mēneša laikā ir smēķējuši ir regulārie smēķētāji – ir cilvēki, kuri izsmēķēt tikai dažas cigaretes nedēļā, mēnesī un kuri smēķē tikai īpašos gadījumos, piemēram, viesībās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

E-cigaretes krustugunīs

Elīna Pankovska, 17.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd Latvijā nav e-cigarešu un tajās lietojamo šķidrumu tiesiskā regulējuma, to plānots mainīt ar akcīzes nodokļa un regulējuma ieviešanu, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Iespējams, jau ne tik tālā nākotnē elektronisko smēķēšanas ierīču nozare Latvijā varētu piedzīvot pārmaiņas. Proti, elektroniskās smēķēšanas ierīču uzpildes šķidrumiem tiks piemērots akcīzes nodoklis, kā arī varētu tikt pieņemts Veselības ministrijas (VM) izstrādātais likumprojekts par tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un elektronisko smēķēšanas ierīču uzpildes tvertņu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu. Līdz ar šo likumprojektu tiek pārņemtas Eiropas Parlamenta Padomes direktīvas prasības attiecībā uz minētajiem produktiem. Direktīva ir jāpārņem līdz 2016. gada 20. maijam, DB pastāstīja VM pārstāve Agnese Gusarova.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlaments galīgajā lasījumā pieņēmis Tabakas direktīvas grozījumus ar mērķi padarīt smēķēšanu mazāk pievilcīgu ES jauniešiem. Šim nolūkam tiks aizliegtas cigarešu un tabakas «garšas» un «mazās» paciņas, kurās ir mazāk nekā 20 cigarešu, savukārt ilustrētiem brīdinājumiem par smēķēšanas kaitīgumu būs jāsedz 65% no iepakojuma. Jauni noteikumi regulēs arī elektronisko cigarešu pārdošanu.

Pašreizējie tiesību akti nosaka, ka brīdinājumiem par smēķēšanas kaitīgumu jāaizņem vismaz 30% no paciņas priekšpuses un 40% no aizmugures, un obligāti jāsatur attēls — ko lielākā daļa dalībvalstu pašlaik nenodrošina. Jaunie noteikumi pieprasa brīdinājumus palielināt līdz 65% gan uz priekšējās, gan aizmugurējās virsmas. Visās dalībvalstīs aizliegs arī iepakojumus, kuros ir mazāk nekā 20 cigarešu, jo tie parasti ir lētāki un tādējādi — vieglāk pieejami bērniem.

Pēc deputātu ierosinājuma direktīva sakārto arī noteikumus par elektroniskajām cigaretēm. E-cigaretes, kuras pārdos kā smēķēšanas atmešanas līdzekli, regulēs ar tiem pašiem noteikumiem, kas attiecas uz zālēm. Citos gadījumos tās regulēs tāpat kā tabakas produktus, un šajos gadījumos nikotīna koncentrācija nedrīkstēs pārsniegt 20 mg/ml.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dienvidkorejas parlaments apstiprina cigarešu cenu palielināšanu par 80%

LETA--AFP, 03.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejas parlaments otrdien apstiprinājis cigarešu cenu palielināšanu par 80%.

2015.gada budžetā, ko parlaments apstiprināja īsi pirms pusnakts, iekļauts valdības ierosinājums, sākot no 1.janvāra, palielināt cenu cigarešu iepakojumam no 2500 voniem līdz 4500 voniem (no 1,80 eiro līdz 3,25 eiro).

Dienvidkorejā smēķē aptuveni 44% pieaugušo vīriešu, kas ir augstākais rādītājs Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstu vidū.

Dienvidkorejas Veselības ministrija cer, ka cigarešu cenu palielināšana palīdzēs līdz 2016.gadam samazināt šo rādītāju līdz 35%.

Valdība jau pieņēmusi vairākus pasākumus smēķēšanas ierobežošanai, tostarp aizliegumu smēķēt publiskās vietās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norvēģijas galvaspilsētas Oslo tiesa nolēmusi neizskatīt tabakas giganta Philip Morris sūdzību par likumdošanas normu, saskaņā ar kuru mazumtirdzniecības veikalos aizliegts demonstrēt cigaretes.

Minētais liegums Norvēģijā ieviests 2010. gadā un kopš tā laika veikalos tirgotajām cigaretēm jābūt izvietotām necaurspīdīgās kastēs, bez zīmola un reklāmas attēliem. Savukārt Philip Morris uzsver, ka šis liegums Norvēģijā nav samazinājis smēķēšanas apjomus, bet kopš 2010. gada esot pieaudzis cigarešu kontrabandas apjoms.

Tāpat Philip Morris atzīmē, ka Norvēģijas likumdošanas normas ir pretrunā ar Eiropas Ekonomiskās zonas preču aprites noteikumiem, antimonopola likumdošanu un nesniedz nekādus pierādījumus par iespējamajiem ieguvumiem veselībai.

Tikmēr Oslo tiesas atzinu apsveikušas Norvēģijas veselības aizsardzības institūcijas. «Tā ir milzīga uzvara valstij, bet graujoša sakāve Philip Morris Norge,» laikrakstam Dagens Næringsliv sacīja jurisprudences eksperts Fredriks Sejersteds (Fredrik Sejersted).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Saeimas deputāti atbalstīja virkni stingrāku smēķēšanas un tabakas izstrādājumu tirdzniecības ierobežojumu, tostarp līdz 21 gadam paceļot vecuma slieksni cigarešu pirkšanai, informē Saeimas Preses dienests.

Saeima nolēma papildināt likuma mērķi, nostiprinot tajā vispārēju principu, ka smēķēšana citas personas klātbūtnē ir aizliegta, ja cita persona pret to iebilst.

Līdztekus likumprojekts paredz virkni jaunu smēķēšanas ierobežojumu. Smēķēt būs aizliegts publiskās vietās citas personas klātbūtnē, ja viņa pret to iebilst, kā arī jebkurā vietā, kur atrodas bērni. Ja kādas mājas iedzīvotājiem būs pamatoti iebildumi, smēķēt nedrīkstēs arī uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkoniem un lodžijām.

Savukārt aizliegums smēķēt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās papildināts ar normu, ka smēķēt nedrīkst arī tuvāk par 10 metriem no šo māju ieejām, ārējām kāpnēm vai lieveņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni puse vīriešu vecumā no 15 gadiem Latvijā 2013.gadā bija smēķētāji, liecina Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) veiktais pētījums Health at a glance 2015.

Kopējais smēķētāju īpatsvars Latvijā 2013.gadā bija 34%. Sieviešu vidū smēķētāju īpatsvars bija 18%. Pētījums parāda, ka smēķētāju daudzums Latvijā kopš 2000.gada ir mazliet palielinājies. 2000.gadā smēķētāju īpatsvars Latvijā bija 33%.

Pētījumā, kurā apkopoti dati par 34 OECD dalībvalstīm, kā arī partnervalstīm, tajā skaitā Brazīliju, Kostariku, Ķīnu, Kolumbiju, Indiju, Indonēziju, Latviju, Lietuvu, Krieviju un Dienvidāfriku, Latvija smēķētāju īpatsvarā ieņem trešo vietu. Virs tās ir Indonēzija, kurā smēķē 38% iedzīvotāju. Indonēzijā smēķē vairāk nekā 70% vīriešu, bet sieviešu smēķētāju skaits nesasniedz pat 5%. Savukārt Grieķijā, kura pētījumā ieņem pirmo vietu ar 39% smēķētāju, sieviešu un vīriešu īpatsvars ir ļoti līdzīgs. Grieķijā smēķē vairāk nekā 40% vīriešu un 35% sieviešu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Vairāk nekā puse iedzīvotāja atbalsta ieceri aizliegt smēķēt uz balkoniem

Jānis Rancāns, 29.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā puse (55%) Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem atbalsta Veselības ministrijas (VM) ieceri par tālāku smēķēšanas ierobežošanu noteiktās vietās.

To atklāj pētījumu aģentūras TNS sadarbībā ar telekompāniju LNT, raidījumu 900 sekundes, oktobrī veiktais pētījums.

No tiem ekonomiski aktīvajiem Latvijas iedzīvotājiem, kas atbalsta smēķēšanas ierobežošanu noteiktās vietās, 36% to atbalsta pilnībā, bet 19% - drīzāk atbalsta.

Pretējās domās ir 40% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem, kuri neatbalsta LR Veselības ministrijas ieceri par smēķēšanas ierobežošanu arī uz daudzdzīvokļu ēku balkoniem (20% - pilnībā neatbalstu; 20% - drīzāk neatbalstu).

Savukārt 5% aptaujāto nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Tuvākajā laikā VM Ministru kabinetā rosinās likuma grozījumus par smēķēšanas ierobežojumiem. Tiek plānota pilnīgi vai daļēji aizlietg smēķēšanu uz daudzdzīvokļu ēku balkoniem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijā šodien paziņoja jaunus valdības noteiktumus tabakas kontrolē un smēķēšanas ierobežošanā.

Šodien, Pasaules veselības dienā, Austrālijas valdība ir noteikusi mainīt visu tabakas izstrādājumu un smēķēšanas piederumu iepakojumu. Turpmāk Austrālijā, kurā smēķētāju skaits ir 16% no valsts iedzīvotāju skaita, cigarešu, cigarellu, bezdūmu tabakas, elektronisko cigarešu un citu tabakas izstrādājumu iepakojums būs zaļgani brūnā krāsā, un 75% no iepakojuma priekšpuses un 90% no iepakojuma aizmugures aizņems brīdinājumi par smēķēšanas kaitīgumu, paziņoja Austrālijas Veselības un novecošanas ministre Nikola Roksona (Nicola Roxon).

Jaunie noteikumi stāsies spēkā 2012.gada janvārī, un līdz ar to jebkura cita dizaina tabakas izstrādājumu iepakojums Austrālijas teritorijā tiks aizliegts. Lai novērstu kontrabandas cigarešu ievešanu valstī, katram, kas tiks pieķerts smēķējam no paciņas, kas neatbilst likumā noteiktajām normām (tātad – smēķē kontrabandas tabaku) tiks piešķirts 100 Austrālijas dolāru liels sods, kas pieaugs, ja likumu smēķētājs pārkāps atkārtoti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas Veselības ministrija iepazīstinājusi ar brīdinājuma attēliem, kurus kaimiņvalstī plānots izvietot uz cigarešu paciņām, lai informētu par smēķēšanas kaitīgumu.

Ministrija izstrādājusi kopumā divpadsmit attēlus, kuros aplūkojamas tādas smēķēšanas sekas kā, piemēram, rokas amputācija gangrēnas dēļ, nedzīvi piedzimuši bērni, pašiznīcināšanās, novecošana, atkarība utt. Paredzēts, ka jaunos brīdinājuma attēlus cigarešu izgatavotājiem un importētājiem vajadzēs ieviest gada laikā.

Krievijas Veselības ministrija norāda, ka nesenā Pasaules veselības organizācijas pētījumā secināts, ka Latvijas kaimiņvalsts pasaulē ir pirmajā vietā pēc smēķēšanas izplatības. Saskaņā ar organizācijas apkopotajiem datiem – smēķē aptuveni 43,9 miljoni jeb 39,1% Krievijas iedzīvotāju. Vidēji viens smēķētājs Krievijā dienā patērē 17 cigaretes, un katru gadu valstī no slimībām, kuras izraisa šis ieradums, iet bojā 400 tūkstoši cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Smēķētājiem Krievijā «labās dienas» beigsies

Jānis Rancāns, 25.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis likumu, ar kuru kaimniņvalstī tiek ieviesti vairāki smēķēšanas un cigarešu tirdzniecības ierobežojumi.

Saskaņā ar jauno likumu, kas stāsies spēkā šā gada 1. jūnijā, smēķēt tiks aizliegts daudzdzīvokļu māju kāpņutelpās, degvielas uzpildes stacijās, pludmalēs, bērnu laukumos, valsts iestādēs, stacijās, sabiedriskā transporta pieturvietās un 15 metru attālumā no tām.

Savukārt līdz nākamā gada jūnijam paredzēts smēķēšanas aizliegumu attiecināt arī uz restorāniem, tālsatiksmes starppilsētu vilcieniem un kuģiem.

Stingrāki darbības noteikumi būs jāievēro arī cigarešu ražotājiem, kuriem tiks aizliegts nodarboties ar pasākumu sponsorēšanu, savas produkcijas reklamēšanu un bezmaksas paraugu izdalīšanu. Tāpat būs aizliegta cigarešu tirdzniecība stacijās, izņemot beznodokļu zonu lidostās. Krievijas smēķētājus sagaida arī cigarešu cenu kāpums. Saskaņā ar aplēsēm – 2010. gadā lētākā cigarešu paciņa Krievijā maksāja 0,27 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tabakas kompānijām vajadzēs nāksies organizēt speciālu reklāmas kampaņu, kurā būs jānorāda, ka tās «apzināti maldinājušas» ASV iedzīvotājus par veselības apdraudējumu smēķējot, kā arī jāatzīst sava vaina manipulācijā ar tabakas izstrādājumiem, lai tādējādi pastiprinātu cilvēku atkarību, lēmusi ASV tiesa.

ASV Kolumbijas štata Federālā apgabaltiesas tiesnese Gldeija Keslere (Gladys Kessler) tāpat nolēmusi, ka lielajiem cigarešu ražotājiem – Philip Morris, Reynolds un Lorilard – jāatzīst, ka smēķēšana katru dienu ir 1,2 tūkstošu cilvēku nāves iemesls, bet pasīvā smēķēšana gadā nogalina aptuveni trīs tūkstošus amerikāņu, vēsta AP.

Tabakas kompānijām būs arī jānorāda, ka no smēķēšanas iet bojā vairāk cilvēku nekā HIV vīrusa, narkotiku lietošanas, alkohola, ceļu satiksmes negadījumu, pašnāvību un slepkavību, kopējais upuru skaits.

Tāpat tabakas kompānijām būs jāskaidro atkarības rašanās process un jāstāsta, ka kaitējumu veselībai nodara gan «vieglās», gan «supervieglās» cigaretes. Katrs ziņojums masu medijos jāsāk ar tekstu - «federālā tiesa atzinusi, ka tabakas kompānijas apzināti maldinājušas sabiedrību» un tam jāseko uzskaitījumam par smēķēšanas kaitīgumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Nosaka jaunus administratīvos sodus par smēķēšanu un tirdzniecību ar smēķēšanas produktiem

Žanete Hāka, 13.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ceturtdien, 13.oktobrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas saistītas ar jaunā tabakas aprites likuma prasībām, informē Saeimas Preses dienests.

Likumprojekts paredz noteikt administratīvo atbildību arī par smēķēšanu citu personu klātbūtnē, ko kodekss līdz šim neparedzēja. Saskaņā ar jauno tabakas aprites likumu smēķēt aizliegts bērnu un grūtnieču klātbūtnē, kā arī jebkurā citā publiskā vietā citas personas klātbūtnē, ja šī persona pret to iebilst. Arī par šādu smēķēšanas ierobežojumu pārkāpšanu varēs piemērot naudas sodu līdz 15 eiro apmērā.

Paredzēts noteikt atbildību par augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to uzpildes tvertņu pārdošanu nepilngadīgajiem. Par to paredzēts tāds pats sods kā par tabakas izstrādājumu pārdošanu - no 280 līdz 350 eiro pārdevējam un no 700 līdz 1400 eiro uzņēmumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijā smēķē 36% iedzīvotāju

Žanete Hāka, 27.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

36% Latvijas iedzīvotāju smēķē, liecina jaunākais Eurobarometer pētījums. Tas ir vairāk nekā Eiropas Savienības vidējais rādītājs – 29%.

17% aptaujāto iedzīvotāju iepriekš ir smēķējuši, taču pēc tam pārstājuši to darīt, savukārt 47% nekad nav smēķējuši.

Smēķējošie Latvijas iedzīvotāji dienā vidēji izsmēķē 13,1 cigareti. Vīrieši pīpē vairāk – 15,2 cigaretes dienā, bet sievietes – deviņas cigaretes.

Rūpnieciski ražotās cigaretes katru dienu pīpē 90% no smēķējošajiem iedzīvotājiem, bet pa retam tās lieto 8%. Tikai 1% izmanto paštītās cigaretes. 22% iedzīvotāju ik pa laikam smēķē ūdenspīpi.

Uz jautājumu, vai pēdējā gada laikā respondenti mēģinājuši atmest smēķēšanu, 23% atbildējuši, ka vienu reizi, bet 15% to ir centušies darīt 2-5 reizes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tiesībsargs: Aizliegums smēķēt automašīnā vērtējams kā nesamērīgs

LETA, 15.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plānotais aizliegums smēķēt automašīnā pilnīgi noteikti ir ielaušanās personīgajā telpā, un tā vērtējama kā nesamērīga no cilvēktiesību aspekta, šorīt LNT raidījumam 900 sekundes sacīja tiesībsargs Juris Jansons.

«Ja mēs raugāmies uz to, kas šobrīd ir noteikts attiecīgajos normatīvajos aktos, kas ierobežo smēķēšanu, tad, šķiet, ka vienīgais, kas vēl ir palicis, tas ir tikai automobilis vai nu dzīvoklis, vai privātā māja, vai privātais dārzs,» sprieda Jansons.

Viņš norāda: ir apsveicama ministrijas ideja cīnīties ar šo atkarību, tomēr šī izskatoties pēc ierēdņu pārcenšanās.

Patlaban Veselības ministrijas (VM) ieceri aizliegt smēķēt automašīnā akceptējusi valdība. Ja to apstiprinās arī parlaments un aizliegumam būs likuma spēks, tad to varētu apstrīdēt arī Satversmes tiesā (ST).

ST priekšsēdētājs Aldis Laviņš atturējās apgalvot, vai šādā gadījumā ir vai nav aizskārums. «Tas ir pašām personām jāsaprot, vai viņas to uzskata par aizskārumu. Un tad mums ir šis tiesību aizsardzības mehānisms - ja uzskata, ka tiesības ir pārkāptas, lūdzu, vēršaties Satversmes tiesā, un likumā noteiktā kārtībā mēs to pārbaudīsim,» teica Laviņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Islandes parlamentā ir iesniegts likumprojekts, kas paredz cigarešu pārdošanas pilnīgu aizliegumu lielveikalos, kioskos, degvielas uzpildes stacijās u. c. vietās, izņemot tikai aptiekas, kur tās būtu iespējams nopirkt ar speciālu ārsta atļauju, raksta The Guardian.

Cigaretes varēs iegādāties tikai tie cilvēki, kuri nekādi nespēj atmest smēķēšanu. Ārstiem būs jāpalīdz atmest smēķēšanu ar speciālām programmām un ārstniecības kursiem, bet, ja tas nelīdzēs, tie varēs parakstīt receptes cigarešu iegādei, un arī tad tikai pacientiem, kas regulāri pārbauda veselību, paredz likumprojekts.

Tomēr Islandes politiķi norāda, ka parlaments visticamāk nepieņems šādu aizliegumu. Tomēr pat, ja valsts pieņems šo likumprojektu, to nebūs lielas grūtības īstenot praksē – tikai 15% valsts iedzīvotāju ir regulāri smēķētāji, kā arī Islandes ģeogrāfiskais izvietojumus ļauj sekmīgi apkarot kontrabandu, norāda britu laikraksts. Altings par šo likumprojektu lems augustā, kad beigsies tā brīvdienas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Smēķētājus nodos pašvaldību rokās

Zanda Zablovska, 28.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējams, pašvaldību domes varēs izdot noteikumus, kuros būtu noteikti papildu smēķēšanas aizliegumi vai ierobežojumi, lai pasargātu iedzīvotājus no pakļaušanas tabakas dūmu ietekmei.

Pašvaldības domes kompetencē būs noteikt, vai papildu smēķēšanas ierobežojumi ir nepieciešami un kādā veidā pašvaldība nodrošinās to efektīvu kontroli, skaidro Veselības ministrijas (VM) Komunikācijas nodaļā. Izmaiņas paredz grozījumi likumā par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu, kas izskatīti valsts sekretāru sanāksmē.

Tāpat likumprojekts paredz precizēt tabakas izstrādājumu reklāmas definīciju, nosakot, ka arī komunikācija, ieteikums, darbība un tabakas izstrādājumu izvietojums tirdzniecības vietās, pielietojot dažādus patēriņu veicinošus efektus, ir tabakas izstrādājumu reklāma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

VID: Maz runāts par to, cik kaitīgas ir elektroniskās cigaretes

Lelde Petrāne, 05.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā atklāj jaunākais Slimību profilakses un kontroles centra pētījums, 16 gadīgi pusaudži elektroniskās cigaretes smēķē pat vairāk nekā pilngadīgi jaunieši. Tas nozīmē satraucošu tendenci - strauji pieaug skolēnu skaits, kas smēķē elektroniskās cigaretes jeb veipo, šodien izplatītā paziņojumā norāda Valsts ieņēmumu dienests (VID).

«Līdz šim sabiedrībā ir maz runāts par to, cik kaitīgas veselībai ir elektroniskās cigaretes. Pusaudži veipošanu īsti neuzskata par smēķēšanu tās klasiskajā izpratnē, vēl vairāk – viņiem tas šķiet stilīgi,» norāda VID Akcīzes preču aprites daļas vadītāja Baiba Šmite - Roķe.

2016. gada maijā stājās spēkā jaunais Tabakas likums, kas cita starpā būtiski ierobežoja elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu apriti. Divus mēnešus vēlāk ar akcīzes nodokli tika apliktas gan elektroniskās cigaretes, gan to izpildes šķidrumus, tomēr izmaiņas nav mazinājušas elektronisko cigarešu popularitāti pusaudžu vidū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ASV cigarešu ražotāji tiesājas ar Pārtikas uz zāļu pārvaldi

Gunta Kursiša, 17.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piecas tabakas kompānijas iesūdzējušas tiesā ASV Pārtikas un zāļu pārvaldi. Cigarešu ražotājus neapmierina jaunais likums, kas no 2012. gada uz tabakas izstrādājumu iepakojumiem paredz izvietot grafiskus brīdinājuma attēlus par smēķēšanas kaitīgumu, vēsta BBC.

Šis plāns pārkāpj tabakas ražotāju konstitucionālās tiesības un vārda brīvību, jo liek kompānijām piedalīties valdības pretsmeķēšanas kampaņā, norādījušas kompānijas RJ Reynolds Tobacco, Lorillard Tobacco, Commonwealth Brands, Liggett Group un Santa Fe Natural Tobacco. Kompānija RJ Reynolds Tobacco ražo tādas cigarešu markas kā Camel un Winston, savukārt uzņēmums Lorillard Tobacco – Newport un True.

Pārtikas un zāļu pārvalde nav komentējusi tabakas kompāniju sūdzību.

Jaunajiem grafiskajiem brīdinājumiem par tabakas kaitīgumu jābūt izvietotiem uz cigarešu paciņām sākot no 2012. gada septembra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti tomēr nolēmuši izslēgt no tabakas izstrādājumu aprites likumprojekta iepriekš atbalstīto normu, kas paredzēja no 2018.gada vidus atteikties no tabakas izstrādājumu publiskas izvietošanas veikalos. Tas nozīmē, ka mazumtirdzniecības vietās būtu redzama vien cenu lapa ar pieejamajiem produktiem.

Tomēr minētā ideja nav atmesta pa visam. «Ņēmām vērā juristu atzinumu, ka šāds jaunievedums ir jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju, jo direktīvas izpratnē tie uzskatāmi par tehniskajiem noteikumiem. Normas pieņemšanas gadījumā Latvijai draudētu pārkāpuma procedūra, tādēļ bez saskaņošanas Eiropas Komisijā virzīt šādu normu nebūtu prātīgi. Vienlaikus komisijas deputātu vidū ir liels atbalsts šādai kārtībai, tādēļ pie tā drīzumā noteikti atgriezīsimies, izstrādājot un virzot Saeimā atsevišķu likumprojektu,» skaidro komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

DB jau rakstīja, ka pēc ekspertu domām, ieviešot tabakas izstrādājumu legālo tirgošanu «zem letes», neizdosies samazināt smēķētāju skaitu. Drīzāk tiek prognozēts, ka efekts no šādas normas ieviešanas dzīvē būs vairāk negatīvs un zaudētāji varētu būt mazie veikali. Tāpat varētu pieaugt arī kontrabandas apjomi, norāda Finanšu ministrija un Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Komentāri

Pievienot komentāru