Jaunākais izdevums

Georgs Jankovskis pirms vairāk nekā 50 gadiem licis pamatus jaunai ārstniecības metodei — osteorefleksoterapijai Georgs Jankovskis ir gan zinātnieks, gan ārsts, kurš vēl šobrīd, 88 gadu vecumā, regulāri pieņem pacientus.

picturegallery.13bb52a2-4b0b-47ab-ac05-2719013b3a87

Profesoru sastopam Latvijas Universitātes (LU) Eksperimentālās un klīniskās medicīnas institūtā viņa pieņemšanas laikā. 39 gadus vecajai Santai ir miopātija, iedzimts muskuļu vājums, ar kuru sirgstošie parasti ir spiesti savu dzīvi pavadīt ratiņkrēslā. Pēc osteorefleksoterapijas kursa Santa ir spējusi patstāvīgi nostāties kājās un staigāt.

«Viņa kļuvusi arī skaistāka,» pelnītu komplimentu izsaka profesors Jankovskis un skaidro, ka osteorefleksoterapijas iedarbībā tiek atbrīvotas cilmes šūnas, kas ir kaulu smadzenēs, — tās izplatās un labvēlīgi ietekmē visu ķermeni, atjaunojot bojātās šūnas.

Vienkārši izsakoties, osteorefleksoterapija ir «dūriens kaulā». Šī metode balstās uz atklājumu, ka kaulu nervi ir saistīti ar muguras un galvas smadzenēm, un, kairinot kaulu receptorus, iespējams ietekmēt citas organisma sistēmas un funkcijas. «Un to mēs darām jau 50 gadus, pasaulē līdz tam neviens par to nezināja. Esam atklājuši vienu klasisku nodaļu pasaules medicīnā,» saka Georgs Jankovskis.

Bez kruķiem un spieķa

Viņa nākamais pacients ir Nikolajs, kuram arī ir jau pāri 80 un kurš «pēc dūriena» nāk jau 23. gadu. «Kad pirmoreiz biju atnācis pie daktera, nevarēju sajust ne garšu, ne smaržu, man bija vāja līdzsvara izjūta, staigāju ar kruķiem. Uzsākot terapiju, pirmā pēc trim mēnešiem atgriezās garša, pēc gada jau varēju droši iet ārā, bet pēc pieciem gadiem man vairs nebija vajadzīgs pat spieķis,» stāsta Nikolajs, kurš žirgtā solī ienācis ārsta kabinetā.

Osteorefleksoterapija palīdz ārstēt ap 80 slimību, ieskaitot depresiju, bet tā var tikt izmantota arī profilaktiskos nolūkos veselības saglabāšanai un uzlabošanai. «Tā dod iespēju pagarināt dzīvi,» uzsver metodes autors. Šai metodei nav blakusparādību, izņemot iespējamas lokālas sāpes dūriena vietā, kas pāriet pāris dienu laikā. Georgs Jankovskis neesot skaitījis, cik pacienti jau ir izārstēti, bet pieņemšanas dienās uz institūtu atnākot vidēji 30 cilvēki.

Zinātnieks ir aizstāvējis trīs disertācijas — par kaulu smadzeņu refleksiem normālos un patoloģiskos apstākļos, kā arī osteorecepciju. Šī disertācija, kas aizstāvēta 1982. gadā, izdota atsevišķā grāmatā un bija pamats osteorefleksoterapijas izveidošanai un attīstīšanai.

Metodi varētu eksportēt

LU Eksperimentālās un klīniskās medicīnas institūtā profesors strādā kopš 1953. gada. «Agrāk mūsu Eksperimentālās fizioloģijas laboratorijā bija 20 darbinieki, un katrs ir devis savu ieguldījumu izpētē. Katrai sajūtai ir sava sensorā sistēma, bet kaulu sensorā sistēma līdz tam nebija pētīta. Tagad šajā jomā aizstāvētas jau astoņas doktora disertācijas. Mums ir 28 izgudrojumi, un pašlaik veicam patenta iz­strādi,» stāsta profesors.

Tiek plānots kopā ar metodi patentēt aparatūru, ar kuras palīdzību varētu mērīt kaula blīvumu. Tā ir vienīgā medicīniskā metode, ko Latvija varētu eksportēt uz ārzemēm, viss pārējais ir importēts, apgalvo Georgs Jankovskis. «Tiesa, pagaidām mēs no tā neko neesam nopelnījuši, jo mūs vairāk ir interesējis pētnieciskais darbs. Patentēšana prasa laiku un naudu. Ja metode būtu bijusi patentēta, to varētu pārdot, taču man nav žēl, ka nav izdevies kļūt par miljonāru. Galvenais gandarījums ir no tā, ka osteorefleksoterapija ir izplatījusies visā pasaulē un ka tā palīdz cilvēkiem.»

Ārsts atklāti atzīst arī to, ka daudzi cilvēki šai metodei, dūrienam kaulā, netic. Gan tāpēc, ka tā ir tik vienkārša, gan — tik atšķirīga no ierastās ārstēšanās ar aptiekā nopērkamiem medikamentiem. «Prasa, ko mēs tur ievadām. Neko mēs neievadām! Nevar tam pacientam ieskaidrot, ka mēs iedarbojamies ar spiedienu, ka tas ir tas svarīgākais. Šūna ir sfēriska, un, ja tā tiek ar dūriena palīdzību saspiesta, tiek radītas jaunas kaulu šūnas. Tā var ārstēt, piemēram, osteoporozi — neizmantojot medikamentus, kuri dārgi maksā, bet nepalīdz.»

Iztiek bez aptiekas

Padomju gados varas attieksme pret osteorefleksoterapiju bijusi labvēlīgāka nekā tagad, teic Georgs Jankovskis. «Ministrijas medicīnas zinātniskā padome mums insitūtā uzdeva rīkot osteorefleksoterapijas kursus, kas tika reklamēti visā Savienībā. Rakstu, arī populārzinātnisku, gan ir bijis daudz toreiz un tagad, bet cilvēki jau nelasa.»

Pie osteorefleksoterapijas metodes atklāšanas Georgs Jankovskis nonācis ķirurga darbā. «Sākumā, protams, neapjautu, ka šī metode varēs palīdzēt tik daudzos gadījumos. Kopš studiju gadiem veicu ortopēdiskas operācijas, griezu ceļus, gūžas, muguru. Anestēzijai likām žņaugu un laidām iekšā novokaīnu. 1957. gadā, kad šefa nebija klāt, man bija atnācis pacients, kuram es izlēmu iedurt bez žņauga. Pamēģināju, un bija liels efekts. Tādā veidā es «uzķēros» uz šīs idejas.

Vēlāk gadījās tā, ka manam jaunākajam dēlam divu nedēļu vecumā taisīja prettuberkulozes poti, un viņam sastrutoja kauliņš. Aprunājos ar visiem dakteriem un profesoriem, un neviens nezināja cita padoma kā tikai zāles. Tad es pats ķēros klāt, iedūru divas adatas, pa vienu vadīju iekšā streptomicīnu, pa otru skaloju ārā strutas. Redzēju, kā viņš pirmoreiz paceļ gaisā roku, bet pirms tam viņam pat kreklu nevarēja uzvilkt, rociņa bija kā nolēmēta.»

Georgs Jankovskis atceras, ka sākumā mēģinājis pacientiem ievadīt novokaīnu, fizioloģiskā sāls šķīdumu, streptomicīnu un citas vielas, bet tad ievērojis, ka galvenais efekts ir no spiediena kaulā, un nekādas zāles nav vajadzīgas. «Vīrusu, piemēram, ar zālēm nevar izārstēt. Organisms pats sevi ārstē, rada sev vajadzīgās vielas. Mēs varam tikai tam palīdzēt.»

Spiediens kaulā palielinās arī no kustībām. «Veicot 20 pietupienus, mēs varam pagarināt savu dzīvi. Ja kustības nav iespējamas, ja cilvēks ir slims, tad spiedienu var radīt mākslīgi, ar dūrienu kaulā, tā it kā aizvietojot kustības.»

Medicīna un mūzika

Profesors atzīst, ka tā viņam bijusi sportiska aizraušanās — nodarboties ar to, kas nav zināms. «Man bija sportisks azarts pētīt un pierādīt to, ko neviens nav pētījis. Jā, laikam esmu azartisks pēc dabas, jo man ļoti nepatīk zaudēt tenisa maču. Tad es kašķējos, meklēju kļūdas un mēģinu pierādīt savu taisnību.»

Tenisu Georgs Jankovskis spēlē jau kopš ģimnāzijas laikiem 30. gados un vēl joprojām nelaiž garām izdevību vismaz vienu reizi nedēļā divas stundas uzspēlēt. Ne vien kustības, profesors tic, ka arī mūzika var ārstēt. Viņam pašam ir ne vien medicīniskā, bet arī augstākā vokālmākslas izglītība. Georgs Jankovskis ir koncertējis līdz 70. gadu sākumam un dziedājis arī Latvijas Radiofonā. Viņa balss dotumi mantoti no tēva — pirmskara Latvijā pazīstama dziedātāja Aleksandra Jankovska, kurš mira 1937. gadā, nodziedot savu pēdējo Nemorīno āriju no operas Mīlas dzēriens.

«Medicīnu sāku studēt 1940. gadā, bet 1943. gadā aizgāju pie tēva skolotāja profesora Paula Saksa un jautāju, vai es varētu dziedāt. Nodziedāju viņam «Čuči, guli līgaviņa» un saņēmu atzinumu, ka varu mācīties dziedāt. Mācījos pie profesora Saksa, paralēli studēdams Medicīnas fakultātē. Kad beidzās karš, iestājos konservatorijā. Sākumā saņēmu divas stipendijas, tas bija blēdīgi,» smejas profesors.

Savukārt sākotnējā izvēle par labu medicīnas studijām bijusi Rīgas 1. ģimnāzijas klasesbiedra Andreja, profesora Rudzīša dēla, iedvesmota. «Mēs, seši no vienas klases, aizgājām studēt medicīnu.»

Iedur kaulā

Georgs Jankovskis neapgalvo, ka tieši osteorefleksoterapija ir tā, kas ļauj viņam pašam joprojām būt fiziski un garīgi lieliskā formā. «Ja es būtu spekulants, es teiktu, ka tā ir metode. Tiesa, ilgdzīvotāju manā ģimenē nav — tēvs nomira 43 gadu vecumā, vectēvam bija 32, mātei 67, brālim 72 gadi. Varbūt to tomēr var uzskatīt par pierādījumu metodes iedarbīgumam, jo kopš 1971. gada dūrienu kaulā esmu šad tad saņēmis. Protams, tas nelīdzēs, ja sāksiet slimot ar HIV vai tamlīdzīgām slimībām, tad uz ilgu dzīvošanu varat necerēt.»

Svarīgs ir arī dzīvesveids, piekrīt profesors. «Vispārējam veselības stāvoklim ir jābūt normālam, un tas ir pastāvīgi jāuztur. Ja man ir pietiekami daudz gribas un laika, es diezgan bieži ātrā tempā soļoju vai paskrienu no Asariem līdz Vaivariem, mājās pavingroju. Ir jau slinkums, bet kādus 20 pietupienus es izdaru, krēslu uz augšu pacilāju. Ļoti daudz es nevingroju, tomēr pietiekami, lai varētu skriet un spēlēt tenisu un strādāt ar slimniekiem, kas arī prasa zināmu nervu slodzi. Kustos, un tiklīdz ir kādas sāpes, kas tāds, kur noder mana metode, es to izmantoju — ieduru kaulā.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Malduguns alus no mājražotāju brūvējuma izaug par rūpniecisku gatavotu alu

Renāte Priede, speciāli DB, 20.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz rūpniecisku alus darīšanas procesu un ideālā alus meklēšanu tagad pārgājuši mājražotāji Krišjānis Zeļģis, Valdis Jansons un Andris Liepiņš.

Nesen viņi savu sadarbību apstiprinājuši kopīgā uzņēmumā SIA Kooperatīvs, sākot saimniekošanu pašu iekārtotā alus brūzī Raunas novada Rozēs.

Ar graudiem šai vietai vēsturiska saistība – brūzis atrodas bijušajā Raunas maizes ceptuvē, bet muižas laikos tur bijušas dzirnavas un miltu magazīna.

Tur darinātais Malduguns alus pieejams kopš pagājušā gada oktobra. Pirms tam tā autori alu darīja mājās, pamazām nonākot pie tā, ka jāražo lielākā apjomā un rūpnieciski – process, kā atzīst viens no trim līdzīpašniekiem Krišjānis Zeļģis, bija samērā lēns. «Pārejot uz rūpniecisko ražošanu, nepietiek taisīt tāpat, tikai vairāk, kā mums sākumā šķita, viss izrādījās sarežģītāk, un bijām spiesti apgūt ātrā tempā dažādas zināšanas, arī izgāzt kādu tonnu saražotā ārā,» viņš stāsta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

SEB: mēnesī varam nopelnīt 3 miljonus

Ieva Mārtiņa, 09.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Pērnā gada cipari liecina, ka mēs vidēji varam nopelnīt mēnesī trīs miljonus latu vai vairāk, tostarp pērn 4. ceturksnis pirms uzkrājumiem bijis labāks nekā iepriekšējais,» intervijā DB stāsta SEB bankas prezidents Ainārs Ozols.

«Priecē, ka nostabilizējies jauns līmenis, cik katru mēnesi var gūt ieņēmumus, ja atņem kredītu zaudējumus, kas pēdējos pāris gados noteica toni. No pamata darbības vari pelnīt, cik gribi, bet, ja mēnesī ir nosacīti 20 miljoni kredītu zaudējumi, tad pārējais nav īsti acīmredzams. Tagad, situācijai normalizējoties, parastā galvenā lieta kļūst svarīga - cik vari ieņemt pamata biznesā no saviem klientiem,» skaidro A. Ozols.

«Esam laimīgi, jo vēl pirms gada, vērtējot biznesu, gan bankai, gan grupai 2010. gadam bija plānoti diezgan lieli zaudējumi - desmitos miljonu latu. Tas parāda, kā cilvēks domā - bankai pirms krīzes klājas labi, tad domā, ka mūžam būs labi, bet tad klājas slikti, tad domā, ka mūžam būs slikti, bet dzīve šajās tendencēs ievieš savas korekcijas. Banka jūtas tik labi, cik labi jūtas mūsu klienti. Jāsaka, ka uzņēmumiem klājas labāk, nekā bijām domājuši, līdz ar to automātiski kredītportfeļa kvalitāte biznesa kredītos izrādījās labāka, nekā bijām iedomājušies. Vēl zināmu efektu deva tas, ka uzlabojas kredītu nodrošinājums,» stāsta banķieris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Godinās ietekmīgākos, veiksmīgākos un sociāli atbildīgākos Latvijas darba devējus

Dienas Bizness, 07.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts svētku noskaņās piektdien, 10.novembrī, Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) godinās ietekmīgākos, veiksmīgākos un sociāli atbildīgākos Latvijas darba devējus. Svinīgā ceremonijā «Gada tautsaimnieka» balvu pasniegs Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

LDDK Gada balvas ceremonija pulcē vienkopus biznesa, sabiedrisko organizāciju, kā arī nozaru politiku un valsts līderus. Tas ir kļuvis par nozīmīgu Latvijas atbildīgāko uzņēmēju godināšanas pasākumu ar mērķi izcelt darba devēju nozīmi un ieguldījumu reģionu izaugsmē, attīstot uzņēmēju un publiskās pārvaldes sociālo dialogu un sadarbību nozaru, reģionālā un nacionālā līmenī.

«Vēlamies īpaši godināt un pateikties tiem darba devējiem, kas ar augstu pienākuma apziņu pret savu darbu un patriotismu pret savu valsti veicina ne tikai uzņēmumu izaugsmi, bet arī Latvijas tautsaimniecības attīstību. Jo vairāk ir izcilu un atbildīgu uzņēmēju, kas ar saviem veiksmes stāstiem iedvesmo citus uzņēmējus sekot viņu piemēram, jo straujāka izaugsme un augstāks labklājības līmenis būs mūsu valstī,» uzsver LDDK prezidents Vitālijs Gavrilovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komentāru sniedz SEB galvenais ekonomists Roberts Bergkvists (Robert Bergqvist).

Fakts, ka ASV ir pazaudējusi augstāko kredītreitingu no vienas no trim galvenajām kredītreitinga aģentūrām, un arī turpmākā prognoze negatīva, ir kārtējais apstiprinājums nestabilajam globālajam līdzsvaram un Rietumu lielajam parāda līmenim, kas prasa daudz laika, lai to atrisinātu un ietekmē ekonomisko izaugsmi unpolitiku.

Lēmums ir acīmredzami negatīvs no šī brīža globālā ekonomiskā, finanšu un politiskā skatu punkta. Amerikāņiem tas nozīmē pieaugošu plaisu ASV tēlam kā dominējošajai ekonomiskajai lielvalstij, kā arī samazinājumu viņu ģeopolitiskajā ietekmē.

Tomēr kredītreitinga samazinājumu nevajag pārspīlēt. ASV valdības vērtspapīru un ASV dolāra globālās pozīcijas nav apdraudētas. Vairāk uztraukuma rada fakts, ka ASV ekonomikā sāk parādīties izaugsmes samazinājuma pazīmes, bet Obamas administrācijas un Federālo rezervju sistēmas rīcībā gandrīz nav ekonomiskās politikas sviru, lai cīnītos ar jaunu recesiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Pašas smalki izšūts darbs

Inita Šteinberga, speciāli DB, 16.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Lūk, ar šo simtgadīgo Zinger šujmašīnu esmu sašujusi saviem bērniem Mančestras maģistra grādus. Arī pašai visam svarīgākajam pietiek,» ar savu darbu lepojas izšuvēja Rudīte Grasberga.

Viņa savu vaļasprieku padarījusi par mīļu un ienesīgu darbu. «Uzņem laiku,» mudina mākslinieciskās mašīnizšūšanas amata meistare Rudīte un sāk izšūt piparmētras zariņu. Rokas un adata kustas zibenīgi, kā viens vesels. Lapu zaļo nomaina ziediņu violetais diedziņš. Piecpadsmit minūtes un gatavs. Tas tādēļ, ka mēs pļāpājušas. Parastais laiks – desmit.

Ir tapis pēdējā laikā pircēju iemīļotākais izstrādājums – izšūts zāļu tēju maisiņš. Izšuvējas dienas norma, lai varētu uzņēmums pastāvēt – desmit maisiņi. Katrs atšķirīgs – ar liepziediem un bitīti, ar āboliņu, ar gaiļpiesīti, nātri vai kumelīti. Visiem tiek arī mežģīņu maliņa un aukliņa siešanai. «Preču netrūkst, bet, lai pirktu tieši manu, tai jābūt īpašai,» pārliecināta Rudīte. Viņas darba diena sākas sešos. Līdz 9 –10 rītā norma jau izpildīta un tad var nodarboties ar ko citu. Vārīt zupu vai ķerties pie laikietilpīgajiem, īstiem mākslas darbiem – karogiem, tērpiem vai darināt ko īpašu, izstādēm. Reizēm darba diena ilgst pat 12 un vairāk stundas, kad steidzīgs pasūtījums. Par veiksmi izšuvēja uzskata to, ka darbnīca ierīkota vienā no plašā dzīvokļa istabām. Tas ļauj mājas soli savienot ar darbu, piecelies – un jau esi pie šujamā. Tas arī ļauj ievērojami taupīt līdzekļus, nav atsevišķas īres maksas par telpām, siltumu. Turpat meitai var pajautāt padomu grāmatvedības lietās, dēlam par datoriem, vīrs ko šujmašīnai pieskrūvēt neatteiks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cīņa starp materiālajām un garīgajām vērtībām ir mūžīga, uzskata aktieris Mārtiņš Kalita. Galvenais – lai cilvēki nepārstāj domāt.

Liepājas teātra aktieris Mārtiņš Kalita tikko noslēdzis sezonu ar titullomu iestudējumā Minhauzena precības. Šovasar tiks uzņemta arī pēdējā epizode filmai, kurā liepājnieks lomu ieguva, izkonkurējot Bredu Pitu. Vismaz tā vēstīja Krievijas mediji, komentējot faktu, ka latviešu aktieris apstiprināts galvenajai lomai Ņikitas Mihalkova filmā pēc Ivana Buņina divu darbu – Saules dūriens un Nolādētā diena – motīviem. Lai arī šis fakts šķita pārsteidzošs, iespējams, daļēji to veicināja Mārtiņa Kalitas veiksmīgi veidotais portfolio, kura tapšanā lieti noderēja aktiera prasmes reklāmā. 2010.gadā viņš bija viens no dibinātājiem Kurzemes biznesa inkubatora uzņēmumam – sociālo mediju aģentūrai CCS. Tiesa, tagad viņa dzīvi pilnībā piepilda aktiera darbs. Pēc sarunas ar Bkodu Mārtiņš dodas atvaļinājumā – sapņu braucienā uz Grieķiju. Jaunā sezona teātrī atkal sāksies ar Minhauzenu, kurš tik ļoti pārņēmis aktiera domas, ka abu personības šķiet saplūdušas vienā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Iepirkšanās paradumu maiņa: ko izvēlas šodienas pircējs?

Anda Daliņa, NielsenIQ Latvia mazumtirdzniecības pakalpojumu vadītāja; Uģis Začs, “StrongPoint” klientu servisa vadītājs, 15.06.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazumtirdzniecības nozare vienmēr ir sinhroni līdzdarbojusies pircēju iepirkšanās paradumiem, kurus, savukārt, ietekmē dažādi ārējie notikumi un apstākļi. Pēdējo gadu laikā ir notikuši daudzi negaidīti pavērsieni, kas ir ietekmējuši sabiedrības noskaņojumu un veidu, kā tiek veikti ikdienas pirkumi.

Pandēmijas radītie ierobežojumi un Krievijas izraisītais karš Ukrainā ir “sašūpojis” gan ekonomiku, gan arī mazumtirdzniecības nozari, kā arī licis pircējiem pārdomāt savus tēriņus un pielāgot iepirkšanās paradumus.

Latvija – atlaižu kultūras eksperti

Baltijā Dzeltenas vai sarkanas, lielāka izmēra, ar uzrakstu treknrakstā – tā izskatās tipiskas preču cenu zīmes, kuras liela daļa pircēju ar acīm vienmēr sameklē, veicot savus ikdienas pirkumus. Pēc Strategic Planner Global apkopotajiem datiem gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju (48 %) izvēlas preces, kurām ir atlaide, tādējādi ierindojot Latviju un tās atlaižu kultūru trešajā vietā starp visām 28 Eiropas valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pandēmija ir mainījusi Latvijas iedzīvotāju iepirkšanās paradumus.

Tirgus pētījumu kompānija "NielsenIQ" konstatē, ka nepilna gada laikā kopš pandēmijas ierobežojumu sākšanās ir pieaugusi tiešsaistes tirdzniecības popularitāte, bet paši personiski uz veikaliem cenšamies iet retāk un pavadīt tajos īsāku laika posmu, lai gan aizvien biežāk tiek plānotas ilgākas, bet reizē arī lielāka apjoma iepirkšanās. Pandēmijas saīsinātie pārvietošanās maršruti ir vairojuši arī mazo veikalu nozīmi.

Pēc "NielsenIQ" šī gada februārī veiktās patērētāju aptaujas datiem, pandēmija un otrā stingrā karantīna ir ietekmējusi arī lojalitātes izmaiņas: ceturtā daļa pircēju pandēmijas dēļ ir mainījuši veikalu, kurā iepērkas regulāri.

"Pandēmija pamudināja pircējus biežāk plānot savus pirkumus, vienā reizē nopirkt vairāk produktu ilgākam laika posmam, izmēģināt iepirkšanos internetā un padarīt to par ikdienas sastāvdaļu. Mūsu dzīvesveids ir mainījies, darbam vai daļai no tā pārceļoties uz mājām. Bez tam, pieradām vairāk gatavot paši, kā arī mājās rīkot izpriecas un palutināt sevi ar tādiem produktiem, kurus mēdzam bieži baudīt kafejnīcās un restorānos, kā kafiju vai alkoholu", norāda "NielsenIQ" vadītāja Baltijas valstīs Ilona Lepp.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas kabinetos topošo nosacījumu projektu, kas varētu būtiski ietekmēt koksnes izmantošanu enerģētikā, akceptēšana radītu katastrofālu situāciju siltumapgādē ne tikai Latvijā, bet arī Zviedrijā, tāpēc to pieņemšanu mežiem bagātās valstis nedrīkst pieļaut.

Tādu ainu rāda Dienas Biznesa sadarbībā ar meža un saistīto nozaru portālu Zemeunvalsts.lv rīkotā diskusija par koksni kā būtisku energoresursu, it īpaši pašreizējos apstākļos enerģētikā, kad dabasgāzes cenas ir uzskrējušas debesīs, par šī resursa nākotnes perspektīvām un riskiem, it īpaši saistībā ar Eiropas Savienības kabinetos topošajiem normatīvo aktu projektiem.

Vairāki bīstami signāli

“Eiropā uz visu, kas saistīts ar biomasu, raugās ļoti piesardzīgi, it īpaši ilgtspējas jautājumos — lietojamā resursa atjaunošanas spējās, bioloģiskas daudzveidības saglabāšanas un klimata pārmaiņu mazināšanas kontekstā, turklāt pozīcijas mēdz atšķirties, jo ir dažādas interešu grupas,” situāciju skaidro Latvijas Mežu sertifikācijas padomes enerģijas politikas eksperts Jurģis Miezainis. Viņš atzīst, ka izteikti ES Zaļā kursa, bioloģiskās daudzveidības atbalstītāji virza priekšlikumus par ātrākas kaskādes principa ieviešanu, kas no enerģētikas sektora varētu izņemt būtisku koksnes apmēru. Tāpat tiek virzīts priekšlikums, kas paredz pašreiz atjaunojamo biomasu (koksni) atzīt par neatjaunojamu resursu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Namu ilgtspēju apdraud nepabeigta privatizācija

Jānis Goldbergs, 24.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

65% Rīgas dzīvokļu īpašnieku daudzdzīvokļu namos nav noslēguši privatizācijas procesu, proti, nav pārņēmuši no pašvaldības rūpes par māju kopumā. Sekas – tiek likti ielāpi bojājumu vietās, bet ilgtspējīgas īpašuma apsaimniekošanas pārsvarā gadījumu nav.

Par problēmām, kas no tā izriet, un risinājumiem iecerēts diskutēt konferencē Mājoklis 2023, kas jau 1. un 2. jūnijā notiks ATTA Centre Krasta ielā Rīgā. Par to Dienas Biznesa intervija ar Latvijas Dzīvokļu īpašnieku biedrību asociācijas Mājoklis Rīgas nodaļas vadītāju Ingāru Daibi.

Kādas ir galvenās problēmas, ar ko saskaras cilvēki saistībā ar daudzdzīvokļu mājokļu apsaimniekošanu?

Viena no galvenajām problēmām šobrīd ir nespēja pieņemt lēmumus jautājumos, kas skar daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanu. Proti, dzīvokļu īpašnieki nespēj sanākt kopā, lai vienotos par mājas uzturēšanai būtiskiem jautājumiem. Un, ja arī sanāk kopā, tad tajā brīdī, kad nonāk līdz lēmuma pieņemšanai, nespēj vienoties ne par to, kurš darīs, ne - kā darīs. Vērojams, ka cilvēkiem ir diezgan liela vienaldzība par to, kas ir ārpus viņu dzīvokļa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau devīto gadu Rīgā norisināsies starptautiskais bārmeņu konkurss Olybet Flairmania. Starp 60 dalībniekiem no 20 dažādām pasaules valstīm būs arī trīs Latvijas pārstāvji un ir lielas cerības uz uzvaru. «Mēs esam maz, bet kvalitatīvi. Latvijā, ja kaut ko dara, tad pamatīgi un līdz galam,» biznesa portālam db.lv teic viens no konkursa organizatoriem Ivars Rutkovskis.

Sacensības 2010.gadā Latvijā aizsākās kā maza iniciatīva ar niecīgu budžetu un balstījās pamatā uz entuziasmu. Tagad tās izaugušas par pasaules līmeņa pasākumu. Par sākumu I.Rutkovskis stāsta: «Pirmkārt, gribējās parādīt Rīgu un Latviju. Otrkārt, bija vēlme sarīkot tādu konkursu, kurā pašiem gribētos piedalīties. Ar otru organizatoru Mārtiņu Rozenvaldu bijām piedalījušies daudzos konkursos un ņēmām vērā savu pieredzi. Vēlējāmies uzrīkot tādu konkursu, kurā katrs, kas ir atbraucis, ir «rokzvaigzne», nevis tikai pirmie desmit, kuriem visi skrien pakaļ, uķinās un klanās. Mēs nekoncentrējamies uz līderiem. Tas ir tāpat kā Olimpiskajās spēlēs - tajās piedalās daudzi, ne tikai Useins Bolts, kurš noskrien, uzstāda rekordu un saņem medaļu. Tas ir liela mēroga pasākums, uz kuru visi vēlas tikt.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceļu būves uzņēmuma SIA Matthai Latvija vadītājs Jovits Gurčus intervijā laikrakstā Diena.

Problēma ir milzīgā, pārspīlētā birokrātija

Jūsuprāt, valstij vajadzētu vairāk finansējuma atvēlēt galvenās nozīmes autoceļu pilnveidošanai vai arī nomaļāko ceļu, kas ir ļoti bēdīgā stāvoklī, sakārtošanai?

Situācija ir tāda, ka ir jāizvēlas pēc prioritātēm - pēc satiksmes intensitātes un drošības. Drošu apstākļu kritērijam noteikti neatbildīs ļoti sliktā stāvoklī esošais nomaļais ceļš, bet noslodze šādam ceļam ir niecīga, un pa to brauc pat par daudziem tūkstošiem mazāks skaits auto nekā pa valsts galvenajiem autoceļiem. Pirms dažiem gadiem Latvijā tiešām visa uzmanība bija fokusēta tikai uz A klases ceļiem, bet vairs tā nav, arī B klases jeb reģionālas nozīmes autoceļi ļoti intensīvi tiek uzlaboti, top jauni projekti, tiek izsludināti konkursi. Pieļauju, ka par nozari atbildīgās amatpersonas domā arī par citiem ceļiem, ne tikai A klasi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Latvijas zinātnieki astronomijā var dot pienesumu pasaules līmenī

Dienas Bizness, 05.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan profesionālu astronomu skaits Latvijā samazinājies, mums ir daži labi piemēri, kad zinātnieki ar savu darbu dod pienesumu pasaules līmenī, tā piektdien intervijā LNT raidījumam 900 sekundes stāstīja Latvijas Universitātes Astronomijas institūta pētnieks, pedagoģisko zinātņu doktors Ilgonis Vilks.

«Piemēram, tiek pētītas zvaigznes, kuras ir salīdzinoši vecas. Saule ir pusmūža zvaigzne, bet diezgan daudz pārmaiņu notiek ar zvaigznēm, kad tās nosacīti aiziet pensijā,» skaidroja Vilks.

Un tas ir laika posms, kas interesē Latvijas astronomus. Viņi to pēta, turklāt starptautiski labā līmenī. Tiesa gan, tā esot šaura joma, taču Latvijas astronomijā ir ļoti labi speciālisti, kas dod pienesumu tieši pasaules zinātnē.

Cits piemērs saistīts ar zemes mākslīgo pavadoņu novērošanu, kur, novērojot zemes mākslīgos pavadoņus, iespējams precizēt ne tikai to, kur un kurā brīdī tie atrodas kosmosā, bet pēc tam iegūt papildu informāciju par Zemi - kāda ir okeāna virsma, kā noteikt dažādu vietu kooridnātas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kopš Latvijas pievienošanās eirozonai piedzīvotas fundamentālas pārmaiņas finanšu stabilitātes jomā

Latvijas Bankas ekonomiste Dace Antuža, 18.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apritējuši pieci gadi, kopš Latvija ir pievienojusies eirozonai, un ir vērts atskatīties, kas kopš tā laika eirozonā mainījies finanšu stabilitātes jomā.

Jāteic, ka tieši pēdējos piecos gados eiro zonas un līdz ar to arī Latvijas finanšu sektora stabilitātes nodrošināšanas jomā notikušas iespaidīgas, fundamentālas pārmaiņas.

Šīs pārmaiņas eiro zonā galvenokārt saistāmas ar Banku savienības izveidi. Banku savienība nozīmē, ka tās dalībvalstīs tiek īstenota:

  1. vienota banku uzraudzība (sākot ar 2014. gada novembri);
  2. vienots banku noregulējums un atveseļošana banku finanšu grūtību gadījumā (pilnā apmērā, sākot ar 2016. gada janvāri);
  3. vienota noguldījumu garantiju sistēma (vēl nav ieviesta).

Vienotā banku uzraudzība, atveseļošana un noregulējums balstās uz vienotu regulējošo prasību kopumu[2] (Single rule book), kurā ietverti:

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eksperti par inflāciju jūlijā

, 10.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Swedbank vecākā ekonomiste Lija Strašuna:

Mēneša deflācija turpinājās paātrināties arī jūlijā un sasniedza -0.6%. Tas gan ir nedaudz mazāk, nekā mēs bijām gaidījuši, jo pārsteidzoši maz krita cenas apaviem un apģērbam (par 4% mēneša laikā pretstatā -6.5% pagājuša gada jūlijā). Arī akcīzes nodokļa pacelšana alkoholam ietekmēja cenas nedaudz vairāk nekā mēs gaidījām. Patēriņa cenu indeksu palielināja arī finanšu pakalpojumu sadārdzināšanās.

Savukārt turpinās pārtikas cenu kritums, ko vēl pastiprināja sezonālie faktori, kā arī mājokļa uzturēšanas izmaksu samazināšanās (piemēram, dabasgāzes un siltumenerģijas tarifi). Tas īpaši palīdz mazāk nodrošinātiem iedzīvotājiem, jo viņi šiem produktiem un pakalpojumiem patērē lielāku daļu no kopējiem ienākumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: eID karte - jauna mantiņa, ko nolikt uz plaukta un aizmirst

Dienas Bizness, 22.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/Clipboard02(390).jpg

Bezjēdzīgs dokuments - tā jaunievedamās elektroniskās identifikācijas kartes (eID) nosaucis premjers Valdis Dombrovskis, un jāatzīst, ka viņam pilnībā ir taisnība.

Vismaz tādā variantā, kā šo dokumentu ir paredzēts ieviest jau no šā gada 1. aprīļa, tas ļoti ātri var pietuvoties jau ieviestā e-paraksta līmenim.

Proti, e-parakstu šobrīd ir iegādājusies vien daļa Latvijas iedzīvotāju, no kuriem daļa to nekad nav izmantojusi. Savukārt no tiem, kas e-parakstu nav iegādājušies, viena daļa neuzskata par nepieciešamu spert šādu soli, bet otra - pat nenojauš, kas tas tāds ir. Izskatās, ka līdzīgs vai vēl bezjēdzīgāks liktenis gaida eID kartes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«H&M ir zviedru masu modes haizivs jeb fast-fashion, ko var salīdzināt ar McDonald's,» saistībā ar šī apģērbu tirgotāja ienākšanu Latvijā sacījusi modes pazinēja Una Meistere. Ažiotāža, kas sacelta ap veikala atvēršanu Rīgā, esot provinciālisma iezīme. Taču H&M pārstāvis sacījis, ka tirgotājs šajā tirgū cer palikt uz mūžu.

«Kļūstam par vēl vienu globālo punktu izplešanās ķēdē. Tas nav ne labi, ne slikti. Vecāki var priecāties, jo H&M apģērbs ir labs risinājums bērniem - tas kalpo, kamēr bērns izaug no tā,» izdevumam Ir sacījusi U. Meistere.

Kā atgādina medijs, kompānijas veiksmes stāsts sākās 1947. gadā, kad Ērlings Pēšons Vesterosas pilsētā netālu no Stokholmas atvēra sieviešu apģērbu veikalu Hennes. Ē. Pēšons nomira 85 gadu vecumā savās mājās 2002. gada nogalē. Jau 20 gadus pirms nāves Ē. Pēšons firmas vadību bija uzticējis dēlam Stēfanam. Par galveno uzņēmuma menedžeri 2009. gadā kļuva Stēfana dēls Karls - Jūhans.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mīksto mēbeļu izvēle ir tieši saistīta ar savu un mājas ciemiņu komforta līmeni. Vai pēc garas darba dienas nav patīkami ieslīgt mīkstā, ērtā dīvānā vai saņemt viesu komplimentus par stilīgajiem atpūtas krēsliem? Šajā rakstā piedāvājam smelties iedvesmu mīksto mēbeļu izvēlei, kas ļaus atsvaidzināt dzīvojamo telpu un priecēt visus, kas tajā ienāks!

Izvēlies vienotu tematiku

Pirms sākt šķirstīt katalogus vai apmeklēt veikalus meklējot konkrētu mēbeli, būtu jāsāk ar mājokļa kopējās tematikas un stila izvēli. Tā vietā, lai katru istabu skatītu iekārtotu atsevišķā stilā, prātīgs lēmums būs izvēlēties vienotu tematiku un pie tās pieturēties visā mājoklī, radot vienotu dizainu. Šādā veidā būs daudz vieglāk atrast mēbeles, kuras stilistiski papildinās viena otru un centrālās tematikas izvēle ir vieglākais veids kā to panākt. Piemēram, mūsdienīga stila mēbelēm ir raksturīgi metāliski elementi, ikdienišķam – ērtums un praktiskums, eklektiskam – amatnieciski vai etniski elementi, tradicionālam – antīkas formas, sarkankoks utt. Lai arī kāda estētika tiks izvēlēta, vienota vadlīnija atvieglos piemērotu mēbeļu meklēšanas procesu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vasara ir tas gadalaiks, kad lielākā daļa vidusskolu beidzēji pieņem lēmumu, kurā augstskolā studēt. Šī vienkāršā darbība – iesniegt dokumentus īstajā augstskolā ir viens no svarīgākajiem brīžiem katra cilvēka dzīvē, jo tiek izvēlēta profesija, nodarbošanās veids vai joma turpmākajam mūžam. Vismaz tā mēs jaunības maksimālismā domājam. Katrs no mums ir dzirdējis stāstus vai arī pats piedzīvojis tās mokas, kad dokumentu iesniegšanas laiks tuvojas, bet vēl nav pilna skaidrība, ko un kur studēt. Tādos brīžos loģiska šķiet vispārējā studiju virziena izvēle, nekonkretizējot specializāciju, piemēram, datorzinības, ekonomika, jurisprudence . Tā dara daudzi un iegūst mazliet laiku galīgā lēmuma pieņemšanai. Bet! Vienlaicīgi arī to zaudē, jo pirmos gadus velta ļoti vispārējai jomas iepazīšanai un tikai vēlāk pieņem lēmumu, kurā nozarē specializēties.

Apdrošināšana ir finanšu pakalpojums un tas iet roku rokā ar finanšu analītiku, risku vadību, varbūtības teoriju, kā arī juridispudenci. Un protams, arī ekonomiku un vadības teroriju.

Latvijas augstskolas, atbildot uz pieprasījumu, ir izveidojušas studiju programmas apdrošināšanā, kur studē izlēmīgi jaunieši, kas savu nākotni saista ar apdrošināšanu. Esam sagaidījuši pirmos apdrošināšanas bakalaurus un ir iespēja izvērtēt, kāda nozīme šīm studijām ir turpmākai karjerai apdrošināšanas nozarē.

Saskaņā ar Augstākās izglītības kvalitātes novērtēšanas centra (AIKNC) datiem (1), Apdrošināšanas bakalaura programma ir pieejama sekojošās augstskolās:

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Ārzemēs dzīvojoša latviete: dzīve Latvijā pat ar Norvēģijas algu nav lēta

Dienas Bizness, 31.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gunda Kārkliņa, kura sevi uzskata par tirzmalieti, jau trešo gadu dzīvo un strādā Norvēģijā. Tirzā pagājusi Gundas bērnība un skolas gadi, vēsta reģionālais laikraksts Dzirkstele.

«Kamēr mamma ar tēti dzīvoja Tirzas baznīcas pakājē, es ciemos braucu bieži gan vasaras, gan ziemas brīvdienās, tagad labi ja reizi gadā aizbraucu,» saka Gunda.

Gunda ir pirms diviem gadiem dibinātās Bergenas Latviešu biedrības Norvēģijā valdes locekle.

Bergenā latviešu ģimenes ir adaptējušās, vecāki strādā, bērni apmeklē skolu vai bērnudārzu. Runas par atgriešanos Latvijā reizēm pavīd, bet ar piebildi, ka tikai tālākā nākotnē. Tas nozīmē, ka cilvēki par to domā. «Šobrīd sociālās garantijas, labāka izglītība, labāk apmaksāts darbs un drošība par rītdienu ir tas, kas attur cilvēkus atgriezties. Jāatzīst, ka dzīve Latvijā pat ar Norvēģijas algu nav lēta. Kur nu vēl nestabilitāte par rītdienu! Tiem, kas maksā kredītus, vispār pārcelšanās jāatliek, jo ar Latvijas algām tos mūžam nesamaksāt. Tāpēc nav brīnums, ka cilvēki dzīvo un strādā ārzemēs, bet Latvija ir kā atvaļinājumu vieta. Jūra mums ir fantastiska, Latvijas lauki, meži un pļavas - kā nekur citur pasaulē! Ja man jautā, vai atgriezīšos Latvijā, saku, ka šobrīd nav zīmju, lai to darītu. Tikko esmu atgriezusies no vasaras atvaļinājuma, kuru pavadīju Latvijā, un redzēju mūsu bērnu radošo veikumu Dziesmu un deju svētkos. Uz Ziemassvētkiem atkal būšu mājās. Galvenais, lai nenosodām un neskaužam tos latviešus, kas dzīvo un strādā ārpus Latvijas robežām. Katram arī Norvēģijā ir savi prieki un bēdas, izaicinājumi un veiksmes,» viņa stāsta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zīmols "TRIK'design", 3D drukā ražojot dažādus priekšmetus sadzīvei, mācību procesam, izklaidei un dizainam, izmanto bioloģisku plastmasu, kas tiek ražota no augu valsts produktiem, piemēram, kukurūzas cietes vai cukurbietēm.

Ideja radusies pirms sešiem gadiem, kad zīmola "TRIK'design" radītājas Ilzes Fricsones dzīvesbiedrs Kristaps Polītis devās studēt uz Eindhovenas Dizaina akadēmiju Nīderlandē. Gadu vēlāk arī viņa nolēma pamest Latviju un devās pie drauga. "Pēdējā kursā diplomdarba izstrādei viņš nolēma par labu projektam, kurā bija nepieciešamas zināšanas par 3D druku un 3D modelēšanu. Tā kā tolaik bijām jau vecāki, tad diplomdarbs bija tendēts uz bērnu attīstību. Tā nosaukums bija "PRINTSTRUMENT" un tas bija 3D printēts pūšamais mūzikas instruments, ar kura palīdzību bērns rotaļas veidā var izprast skaņas veidošanās pamatprincipus, kas savukārt bērnos stimulē zinātkāri par tālāku mūzikas apguvi. Šis projekts guva lielu atzinību un interesi. Pāris mēnešos tas bija rezonējis visā pasaulē, jo publikācijas bijā kā Krievijā, tā Ķīnā," atceras I.Fricsone.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Valsts aparāts iecerējis rīkot absurda dzīres uz parāda

Ritvars Bīders, 03.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvot ir labi, bet labi dzīvot - vēl labāk… To mums vēsta krievu kino klasika, turklāt runa ir par filmu, kas uzņemta pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados. Taču tajā paustā atziņa joprojām ir dzīva Latvijas valsts aparātā.

Proti, Valsts kanceleja ir izstrādājusi noteikumu projektu, kas paredz savulaik premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) aizliegto valsts aparāta iestāžu ballīšu un citu tamlīdzīgu korporatīvo pasākumu rīkošanas, atjaunošanu. Godmanis minēto rīkojumu parakstīja, ņemot vērā, ka valstij naudas nav, un tas bija laiks, kad mūsu valdība ar izstieptu roku devās pie SVF, Eiropas Komisijas un citiem starptautiskajiem aizdevējiem.

Šobrīd Valsts kanceleja acīm redzami uzskata, ka ekonomiskās problēmas Latvijā ir beigušās, un ballēties par nodokļu maksātāju naudu atkal var uz nebēdu. Droši vien tādā veidā ir paredzēts saliedēt štata darbiniekus ar ministriju dažādu ārpakalpojumu sniedzējiem, kuru darbs valsts iestādēm izmaksā vēl dārgāk nekā štatā strādājošie.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Grozies, kā gribi, dari, kā zini, bet patērētāji vienalga maksās vairāk

Dienas Bizness, 24.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāpēc gan kaut ko darīt vienkārši, ja var sarežģīti, turklāt dārgi – diemžēl tieši šāda gadiem ilgi ir bijusi Latvijas likumdevēja loģika, un, lai gan Saeimas sasaukums laiku pa laikam mainās, tas darbības principi paliek mūžam nemainīgi. Šoreiz tas vistiešākajā mērā ir attiecināms uz Saeimas Tautsaimniecības komisijas deputātu lēmumu, pieļaujot iespēju prasīt a/s Sadales tīkls, lai šis uzņēmums pērk koksni, kas iegūta, attīrot stigas ap energolīnijām.

Ņemot vērā, ka mūsu valstī joprojām ir pietiekami daudz energolīniju, kas nav ieraktas zemē, ir tikai normāli, ka noteiktai mežu teritorijai ap tām ir jābūt attīrītām kaut vai tāpēc, lai katru reizi, kad nokrīt kāds koka zars, vairākos simtos mājsaimniecību un uzņēmumu, vienkārši sakot, nepazustu elektrība.

Ar šādām situācijām elektroenerģijas lietotājiem diemžēl ir jārēķinās gadiem ilgi, ir īpaši brīžos, kad parādās teju niecīgākā vēja pūsma, tāpēc risinājumam šajā jomā ir jābūt. Tāpat jāņem vērā, ka liela daļa energolīniju šķērso privātus mežus, un tas nozīmē, ka mehānismam ir jābūt tādam, lai to īpašnieki neciestu zaudējumus. Piemēram, visām pusēm pieņemams būtu risinājums, ka Sadales tīkls finansē traucējošo koku izzāģēšanu, apmaksā mežizstrādātājiem izcirsto vietu satīrīšanu, kas savukārt tālāk jau paši vienojas ar mežu īpašniekiem par to, kas un ka tiks darīts ar katru nozāģēto priedi, bērzu vai egli. Savukārt tagad, pieļaujot iespēju, ka Sadales tīklam varētu būt jāsamaksā mežu īpašniekiem par nozāģētajiem kokiem, tos atpērkot, deputāti ir parūpējušies par totālu absurdu. Principā sanāk, ka Sadales tīklam varētu tikt uzticēta pilnīgi jauna funkcija – koksnes iepirkšana un, ņemot vērā, ka šā uzņēmuma pamatdarbība neparedz egļu, priežu vai bērzu pārstrādi, faktiski arī pārdošana. Paši mežkopības nozarē nodarbinātie atzīst, ka principā nosacījumi ir radīti tadi, lai nopelnīt varētu visi. Tomēr šeit vajadzētu ņemt vērā pāris būtiskus aspektus, par kuriem attiecīgās Saeimas komisijas deputāti acīmredzot nav aizdomājušies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Uz kurieni mēs īsti ejam?

Ainārs Ērglis, [email protected], 05.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja jautājums par to, no kurienes mēs nākam, kaut cik ir atbildams jebkuram latvietim, tad šķiet, ka tas, uz kurieni mēs ejam un kādus līdzekļus izmantojam, pašreiz ir absolūti nesaprotami. Un tieši šāda situācija ir īpaši bīstama ekonomiskās krīzes apstākļos, kad Latvijas tēls pasaulē ir cietis pilnīgu sakāvi, kad mūsu valsts vadītāji ir «izgāzušies» jau daudzreiz pēc kārtas, bet risinājumu kā nav, tā nav.

Lai arī Ekonomikas ministrija izstrādājusi plānu ar attīstības scenārijiem, mēģinot noteikt prioritārās nozares, lai arī šķiet, ka kāds ir centies kaut ko arī prognozēt, jau tikko pēc tā publiskošanas pašas koalīcijas starpā radušās nesaskaņas. Un ne jau slēgtās sēdes laikā, bet gan mediju telpā, kas nozīmē, ka komunikācija atkal un atkal ir vāja un pilnīgi absurda.

Ekonomiskās krīzes apstākļos, kad «parastais» latvietis mēģina atrast ne tikai naudu, lai izdzīvotu, bet arī kādu, kura viedoklī ieklausīties, divu dominējošo partiju nesaprašanās radījusi pilnīgu sabiedrības neuzticību valdībai. Tam tiešs pierādījums ir «DnB NORD Latvijas barometrs», kurā tieši mūsu augstāko amatpersonu darba novērtējums nokrities līdz kritiski zemam līmenim. Kas būs tālāk? Cerams, ka ne 13.janvāra notikumi, kad cilvēki bija gatavi riskēt ar apcietinājumu, lai tikai demonstrētu attieksmi pret pieņemtajiem lēmumiem, kas tieši ietekmē viņu dzīvi.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Ja pat ES direktīva par PVN nelīdzēs, tad laikam bezcerīgi

Romāns Meļņiks, Dienas Biznesa galvenais redaktors, 10.05.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sāpīgi ir noraudzīties uz Latvijā šobrīd raksturīgo itin visa birokratizēšanas, ekonomisko procesu laišanas pašplūsmā un tukšo frāžu politiku.

Kamēr citās valstīs, reāli mazinot nodokļus, rūpējas par savas uzņēmējdarbības (tātad visas ekonomikas kopumā) dzīvotspēju, pie mums pie varas esošie laikam citās skolās mācījušies (ja mācījušies) un vismaz jautājumos, kas saistīti ar ekonomiku, gluži kā Krievija, iet pilnīgi pretēju ceļu nekā pārējā pasaule.

To ilustrē fakts, ka mums ir augstākie darbaspēka nodokļi, augstākā akcīze komerctransportam pamatā izmantotai dīzeļdegvielai ar visām no tā izrietošām sekām, augstākais PVN pārtikai bez jebkādiem (rakstītiem vai nerakstītiem) ierobežojumiem importam. Un kā sekas tam – nevis mūsu uzņēmēji ir tik spēcīgi, lai pirktu īpašumus, investētu biznesa paplašināšanā kaimiņvalstīs, bet gan mūsu zemē aizvien vairāk kas pieder ārzemniekiem un aizvien vairāk tiek patērētas importa preces.

Komentāri

Pievienot komentāru