Jaunākais izdevums

Man ļoti patīk strādāt plašā mērogā, kā, piemēram, tagad — ar nozīmīgiem finanšu tirgus veidošanas un regulēšanas jautājumiem visā Eiropā, atklāj Tatjana Verjē.

Pašlaik Tatjana Verjē ir Eiropas Komisijas (EK) Iekšējā tirgus direktorāta padomniece un konsultante banku un finanšu tirgu regulēšanas jomā Briselē. Direktorāta mērķis ir apvienot finanšu tirgus Eiropas Savienībā, tā, lai uzņēmumi varētu vienkāršāk, bez papildu šķēršļiem darboties dažādās valstīs un piekļuve kapitālam būtu vieglāka.

"Mana loma ir iesaistīties šajā procesā kā neatkarīgam ekspertam. EK ir ļoti svarīgi, lai tai būtu arī neatkarīgi padomnieki, jo finanšu industrijai ir spēcīgi lobiji, kas pauž tikai viņiem izdevīgus viedokļus, savukārt patērētāju balss neizskan. Lai pārstāvētu sabiedrības viedokli, finanšu tirgus ir jāpārzin visai detalizēti."

Pēc MBA — birža

Zināšanas šajā jomā Tatjana krājusi jau gadiem. Daudz devuši septiņi gadi, kas dažādos vadošos amatos nostrādāti Vācijas biržā Frankfurtē. "Darbs biržā ar lielāko tirgus kapitalizāciju pasaulē bija kā intensīvs mācību posms, kurā apguvu padziļinātas zināšanas par kapitāla tirgiem, akcijām, ieguldījumu produktiem. Strādāju gan ar produktu attīstību, gan stratēģiskās vadības, gan regulēšanas jautājumiem."

Biržā Tatjana nokļuva pēc studijām ENCP Starptautiskās biznesa skolas MBA programmā Parīzē. "Pēc Latvijas Universitātes Ekonomikas fakultātes beigšanas sāku strādāt tūrismā — mārketingā un biznesa attīstībā, un ar finansēm man lielas saistības nebija. Tomēr jau tajā laikā man radās interese par biržu un akciju tirdzniecību, kas Latvijā toreiz vēl bija pašos pirmsākumos. Mēģināju pati kaut ko lasīt, kaut arī šī tēma likās ļoti sveša un sarežģīta un universitātē par to nekas mācīts netika."

Aizbraucot mācīties uz Parīzi, Tatjana izvēlējās ar finansēm saistītus priekšmetus. "Tad šī pasaule jau kļuva skaidrāka. Visvairāk mani interesēja kapitāla tirgi, jo šī joma ir ļoti dinamiska un ar milzīgu apgrozījumu, kā arī internacionāla — atsevišķas valstis tajā praktiski neeksistē un industrijas valoda ir angļu. Tas viss likās ļoti pievilcīgi, turklāt mana interese sakrita ar darba piedāvājumu no Vācijas biržas."

Saistoši — par finansēm

Šajā laikā tika uzkrāta aizraujoša pieredze un kāpts pa karjeras kāpnēm. Tomēr darbs vienā no pasaules lielākajām biržām nozīmē darbu milzīgā mehānismā, kur viss ir strikti noteikts, valda ļoti augsta iekšējā konkurence un garas darba stundas atbalstoša kompānijas kultūra. "Pēc kāda laika man gribējās iet tālāk un izmantot iegūtās zināšanas plašāk, iesaistoties finanšu tirgus veidošanā."

Pēdējos gados, kuros Tatjanas Verjē darbs saistīts ar Eiropas Komisiju, ir bijis daudz dažādu projektu. Viens no jau ieviestajiem projektiem, pie kura tapšanas strādājusi Tatjana, ir Finanšu instrumentu tirgu direktīva (MiFID), kas saistīta ar akciju tirdzniecību, atvieglojot biržu ienākšanu citās valstīs, un ieguldījumu produktu pārdošanas regulēšanu — lai patērētājiem netiktu pārdoti tādi produkti, kas viņiem patiesībā nemaz nav vajadzīgi.

Par finanšu produktu patērētāju izglītošanu Tatjana domājusi, jau strādājot biržā, kad dzimusi ideja par grāmatas Finanšu fitness rakstīšanu, kas palīdzētu Latvijas cilvēkiem iepazīties ar ieguldījumu produktiem. "Man pašai ļoti patīk lasīt grāmatas par finansēm. It īpaši laba izvēle šajā jomā ir Londonas grāmatnīcās, bet latviešu valodā toreiz vēl šādu, uz patērētājiem orientētu grāmatu nebija. Mēģināju savu grāmatu padarīt pievilcīgu un viegli lasāmu, lai tajā nebūtu matemātisku formulu, kas atbaida lasītājus."

Pārliecina ieguldīt

Liela daļa Tatjanas Verjē grāmatas ir veltīta ieguldīšanas motivācijai — naudas nozīmei nākotnes nodrošināšanā un tam, kāpēc daži cilvēki iegulda, bet citi nē. "Es uzskatu, ka ir svarīgi ieguldījumus veidot pakāpeniski, un desmit gadu laikā rezultāts būs redzams jebkurā gadījumā, pat ja summas nebūs lielas."

Šim principam sekojusi arī viņa pati kopā ar vīru Deividu, kuru gan sākumā vajadzējis pārliecināt par ieguldīšanas nepieciešamību. "Daļu naudas ieguldījām akcijās, daļu fondos, abi esam arī privātā pensiju fonda dalībnieki. Kad nekustamā īpašuma cenas Latvijā vēl bija salīdzinoši zemas, iegādājāmies nelielu īpašumu, kas bija ļoti pareizs solis, kaut toreiz nebija īstas pārliecības par šī tirgus drošību.

Ieguldījumu portfeli nemēģinām mainīt, jo ilgākā laika posmā kritumi un kāpumi tik un tā līdzsvarojas, savukārt biežas maiņas ir saistītas ar izmaksām. Svarīgi, lai ieguldījumu produkti ir dažādi un nav viens ar otru saistīti. Protams, jāseko līdzi tam, kas notiek tirgū un jāveido savs viedoklis par to."

Saistībā ar ieguldīšanu Tatjanai ir svarīga gan drošības izjūta, gan tas, ka paveras lielāka izvēle, vairāk jaunu iespēju kaut ko izdarīt, piemēram, piedalīties kādā biznesā. «Mantiskie labumi man nav tik nozīmīgi kā jauna pieredze, kas ne vienmēr ir saistīta ar peļņas gūšanu."

Nopērk darbavietu

Daļa Verjē ģimenes līdzekļu ir ieguldīta, iegādājoties SIA Latvia Tours akcijas. Savulaik tā bija arī viena no Tatjanas pirmajām darbavietām. Tagad viņa vairākas reizes gadā brauc uz Latviju, lai piedalītos uzņēmuma valdes sēdēs. Latvia Tours darbā Tatjana iesaistās ar jaunām idejām. Īpaši saistoša viņai šķiet tūrisma biznesa attīstība internetā. "Kad Latvia Tours 2005. gadā izveidoja portālu lidot.lv aviobiļešu pārdošanai internetā, bija šaubas par šī projekta izdošanos — nebija pārliecības, ka cilvēki būs gatavi veikt online maksājumus. Tagad mēs tirgojam ap 2000 biļešu mēnesī, un domāju, ka ar laiku interneta vide dominēs vēl vairāk, it īpaši tūrismā, kas būtībā nodarbojas ar informācijas pārdošanu."

Tā ir ļoti interesanta pieredze, ja dzīvē ir iespēja izmēģināt dažādas profesijas vai industrijas un gūt priekšstatu, kā notiek darbs citās jomās, saka Tatjana Verjē. Salīdzinot rodas plašāks un objektīvāks skatījums un pamazām izzūd daudziem cilvēkiem raksturīgais sindroms "labi ir tur, kur mūsu nav".

"Esmu priecīga arī par to, ka man bijusi iespēja ilgāku laiku padzīvot dažādās valstīs, apgūt valodu un iepazīties ar turienes kultūru un mentalitāti. Pārcelšanās uz citu valsti nav viegla, tomēr man tā saistās ar pozitīvām emocijām un jauniem atklājumiem." Tatjana ir dzīvojusi Latvijā, Spānijā, Francijā, Vācijā un nupat pārcēlusies uz Beļģiju.

Varbūt simboliski, ka Latvia Tours birojā, kur tiekamies ar Tatjanu, pie sienas ir franču rakstnieka Anatola Fransa vārdi: "Nereti vienā dienā, kas pavadīta tālu no mājām, var uzzināt vairāk nekā desmit gados, kas pavadīti savās četrās sienās."

Turpina mācīties

Pirmā Tatjanas dzīvesvieta ārpus Latvijas bija Spānijā, kur viņa nonāca apmaiņas programmas ietvaros, studējot Latvijas Universitātē. "Kad pavērās iespēja uz vienu gadu braukt studēt Spānijā, es darīju visu, lai tur nokļūtu. Tikai dažus mēnešu pirms mācību gada sākuma uzzināju, ka studēt vajadzēs spāņu valodā. Ņēmu grāmatu līdzi uz pludmali un mācījos."

Līdzīgi bija ar vācu valodu. "Kad nokļuvu biržā, vācu valodas zināšanu man nebija vispār. Pieņemot darbā, man teica, ka tā nebūšot problēma, jo darba valoda ir angļu. Tiesa, visa dokumentācija pamatā bija angļu valodā, taču sapulces visbiežāk notika vāciski. Sākumā bija ļoti grūti. Tā kā vācu valodu nepratu, nevarēju justies kā kolektīva daļa. Sapratu, ka tā jāiemācās pēc iespējas ātrāk. Katru dienu pēc darba vēl divas stundas mācījos valodu, un arī pusstundu vilcienā ceļā uz darbu pavadīju, lasot finanšu dokumentāciju vāciski."

Arī tagad vēl Tatjana turpina mācīties — pašlaik Eiropas Biznesa skolas Finanšu fakultātes doktorantūrā Frankfurtē. Mācīšanās nozīme tikusi uzsvērta jau Tatjanas ģimenē. "Īpaši tēvs mudināja mani vairāk lasīt, labāk mācīties. Šķita loģiski, ka pēc vidusskolas jāturpina studijas augstskolā. Taču, sākot strādāt, bija brīdis, kad likās, ka turpināt kaut kur mācīties vairs nav svarīgi. Man bija jauns darbs, es lasīju grāmatas, un šķita, ka ar to pietiek."

Neikdienišķi uzdevumi

"Tagad domāju, ka tā bija kļūda, jo iepriekšējās zināšanas un pieredze vienmēr ierobežo, un, nemeklējot jaunas mācību iespējas, mēs nemaz nevaram zināt, kādi jauni atklājumi mūs varētu sagaidīt. Pēc tam, kad sāku studēt MBA programmā Parīzē, man tāds negaidīts atklājums bija finanšu sfēra. Pirms tam, apsverot savas darba iespējas, domāju galvenokārt tikai par tūrisma jomu — mana vīzija nebija īpaši plaša. Sākt studēt doktorantūrā arī nebija viegls lēmums, jo akadēmiskais darbs vienmēr bija licies diezgan sauss un neinteresants. Tomēr darba dēļ doktora grāda iegūšana bija svarīga, un, sākot studijas, atkal atklāju sev jaunu pasauli — zinātnisko pētniecību, standartus."

Iespējams, nākotnē varētu tapt atkal jauna grāmata. Tāds projekts, kāds bija Finanšu fitness, ir labs līdzsvars Tatjanas "nemanāmajam» ieguldījumam Eiropas Komisijas darbā. "Finanšu tirgus veidošana ir ļoti interesants un sarežģīts ekonomikas attīstības process, kurā saskaras daudz dažādu viedokļu. Tiesa, viena atsevišķa šajā procesā iesaistīta cilvēka ieguldījumu novērtēt ir ļoti grūti. Šis process ir ilgstošs, un tā rezultāts būs redzams tikai pēc 5—10 gadiem. Tie nav ikdienišķi uzdevumi."

Viens no iedvesmas avotiem Tatjanai ir ievērojamu cilvēku dzīves apraksti. Tie raisa motivāciju, ticību saviem spēkiem, vēlmi kaut ko darīt, it īpaši brīžos, kad parādās stagnācijas izjūta. Viens no tādiem mūsdienu varoņiem ir harizmātiskais, enerģijas pārpilnais biznesmenis, Virgin impērijas radītājs Ričards Brensons. "Viņš ir daudz sasniedzis biznesā, bet tomēr neapstājas, izmēģina atkal un atkal jaunas lietas savā dzīvē."

Vizītkarte

Tatjana Verjē

Eiropas Komisijas Iekšējā tirgus direktorāta padomniece un konsultante banku un finanšu tirgu regulēšanas jomā Briselē

Dzimusi 1973. gadā Rīgā

Darba pieredze vairāki vadoši amati Vācijas biržā Frankfurtē, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) konsultante Parīzē, uzņēmumu Con-Ex Latvia Tours, Fincity, Investment Park valdes locekle

Izglītība studē Eiropas Biznesa universitātes Finanšu fakultātes doktorantūrā Frankfurtē, ENCP Starptautiskās biznesa skolas MBA grāds, Latvijas Universitātes Ekonomikas fakultāte

Autore grāmata Finanšu fitness latviešu (2005.) un krievu (2006.) valodā

Valodas latviešu, krievu, angļu, vācu, franču, spāņu

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas valstij piederošā enerģētikas kompānija Naftogaz šī gada 4. janvārī atteikusies no Krievijas monopola Gazprom pieņemt papildus 15 miljonus kubikmetru dabasgāzes, kas bija paredzēta Eiropas patērētājiem. Tā norādījis Gazprom preses dienests, raksta RIA Novosti.

Db.lv jau ziņoja, ka Gazprom no šī gada 1. janvāra pārtrauca piegādāt gāzi Ukrainai, jo abas puses netika vienojušās pār tālākiem piegādes noteikumiem.

RIA Novosti raksta, ka Krievija turpina caur Ukrainu piegādāt gāzi Eiropai pilnā apjomā.

Gazprom pārstāvis Sergejs Kuprijanovs norāda, ka gāzei, kas caur Ukrainu tiek piegādāta Eiropai ir iztrūkumi, tādēļ Krievija palielinājusi piegādes avotus Eiropas valstīm pa citiem ceļiem - Baltkrieviju un cauruļvadu Blue-Stream.

Tikmēr Gazprom pret Ukrainas kompāniju Naftogaz sagatavojusi prasību Stokholmas arbitrāžas tiesā. Tas darīts, lai nodrošinātu gāzes tranzītu caur Ukrainas teritoriju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Janvāra beigās pasaules vadošie prognozētāji nāca klajā ar savām aplēsēm par sagaidāmo pasaules tautsaimniecību sniegumu. Šajās aplēsēs acīs dūrās tas, ka atkal atpalikšana ekonomikas izaugsmes ziņā tiek paredzēta Eiropai.

Jānorāda, ka faktiski visu periodu pēc iepriekšējās finanšu krīzes pamatā ieskicēja tas, ka Eiropas izaugsme, salīdzinot ar citu vadošo pasaules ekonomiku pieaugumu, bija visai nīkulīga un neizteiksmīga.

Līderi būs citi

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) nu paredz, ka eirozonas ekonomika šogad kopumā palielināsies par 4,2%, kas nebūtu slikti. Savukārt ASV ekonomikai un Ķīnai pieaugums tiek lēsts attiecīgi 5,1% un 8,1% apmērā. Tāpat SVF rēķina, ka tieši Eiropa pagājušajā gadā kopumā piedzīvoja lielāko sitienu pa savu ekonomiku, kur tā saruka par 7,2%. ASV ekonomika savukārt 2020. gadā esot samazinājusies par 3,4%, bet Ķīnas IKP pat esot pieaudzis par 2,3%, kas uzskatāms par izcilu sniegumu uz apkārtējās datu mīnusu vērtas fona.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins nedēļas nogalē ierosinājis atbrīvot enerģiju Japānai, palielinot gāzes piegādes Eiropai, un piedāvājis Japānas kompānijām «šķēli» no Sibīrijas gāzes nozares, raksta Reuters.

Putins, pasaulē lielākās enerģijas ražotājas līderis, piedāvājis Japānas kompānijām daļas divos Sibīrijas gāzes laukos, kuru kopējās rezerves ir aptuveni 3,2 triljoni kubikmetru (tcm), vairāk nekā pasaules gāzes patēriņš gadā.

Putins teicis, ka Gazprom ir gatava palielināt gāzes piegādes Eiropai par 60 miljoniem kubilmetru (mcm) dienā, lai ļautu vairāk sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) kravām doties uz Japānu.

«Mēs palielināsim cauruļvadu gāzes piegādes Eiropai, bet LNG tankkuģi, kas paredzēti Eiropai, var apgriezties un tā vietā doties uz Japānu,» Putins sacījis tikšanās laikā Dienvidsahalīnā - 1000 kilometrus uz ziemeļiem no Japānas zemestrīces bojātās Fukušimas atomelektrostacijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cena Krievijas gāzei, kuru Eiropai piegādā monopols Gazprom, ar 1. oktobri palielinājusies līdz 500 dolāriem par 1 000 kubikmetriem. Tā ir augstākā cena, kādu Eiropa jebkad ir maksājusi par Krievijas dabasgāzi, ziņo DV.ee.

Šī gada jūlijā Gazprom boss Aleksejs Miller paziņoja, ka dabasgāzes cena sasniegs 500 ASV dolārus par 1 000 kubikmetriem tikai 2008. gada beigās. Turklāt viņš vēl piebilda, ka faktiski dabasgāzes cena ir atkarīga no pasaules naftas cenām. A. Millers skaidroja: ja, piemēram, barels naftas maksātu 250 dolārus, tad dabasgāzes cena būtu 1 000 dolāri par 1 000 kubikmetriem. Pašlaik naftas cena svārstās uz 100 dolāru robežas.

A. Millera paziņojums par dabasgāzes cenām Eiropai sekoja dienu pirms Ukrainas premjerministres Jūlijas Timošenko vizītes Maskavā. Viens no vizītes mērķiem būs tieši vienošanās par dabasgāzes piegādes līgumu ar Gazprom.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējās nedēļās arvien pārliecinošākas kļuvušas spekulācijas, kas runā par labu tam, ka Eiropas tautsaimniecība salīdzinoši ar ASV atgūsies straujāk.

Pastāv pieņēmums, ka šādu situāciju noteiks reģionu atšķirīgā atbilde uz pandēmijas izaicinājumiem. Proti, kamēr Eiropā ļaunākais jau varētu būt aiz muguras, ASV tā saucamā otra viļņa riski, kam sekos piņķerīga ekonomikas aktivitāte, ir lielāki. Rezultātā, piemēram, ASV investīciju bankas "Goldman Sachs" eksperti "Bloomberg" pauž pārliecību, ka varot būt vērojama tāda visai netipiska aina, kad vismaz gadu vai pat divus Eiropas ekonomika aug straujāk par ASV.

Kopumā ar pandēmiju gan, šķiet, var būt kā ar bitēm – zināt neko īsti nevar. Pēdējās dienās jau ziņots par palielāku Covid-19 perēkļu parādīšanos arī Eiropā. Tam var sekot arī jaunu ierobežojumu kārta, kas jebkādus agrākos paredzējumus liek izmest pa logu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eiropas izaugsme nav iedomājama bez zinātnes potenciāla palielināšanas

Accenture vadītājs Latvijā Maksims Jegorovs, 26.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaule mainās un nekad nebūs tāda kā iepriekš. Digitalizācijas vilnis pieņemsies spēkā un IT nozare turpinās savu izaugsmi, tomēr turpmāka attīstība nebūs iedomājama bez zinātnes potenciāla palielināšanas, inovāciju spēka izmantošanas un investīcijām jaunāko tehnoloģiju izpētē un pielietojumā.

Interesanti, ka laikā, kad Facebook pirmo reizi plānoja sākt akciju piedāvāšanu biržā (IPO), Stenfordas Universitātes studenti kādā lekcijā, kuru vadīja viens no Silīcijas ielejas ievērojamākajiem riska kapitālistiem Pīters Tīls (Peter Thiel), viņam jautāja, ko viņš IT jomā sagaida atšķirīgu nākamo desmit gadu laikā? P.Tīls atbildēja, ka iepriekšējos desmit gadus viņš bijis vairāk vai mazāk pārliecināts, ka nākamais miljardu vērtais uzņēmums saknes dzīs piecu jūdžu rādiusā no Stenfordas, bet nākamo desmit gadu laikā tas var notikt no jebkuras vietas pasaulē. Ņemot vērā, ka drīz būs pagājuši desmit gadi kopš P.Tīla izteikuma, prognozes ir piepildījušās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koncerns Gazprom 2009.gada pirmajā ceturksnī samazinās Eiropai pārdotās dabasgāzes cenu līdz 350-400 USD (187-214 LVL) par 1 000 kubikmetriem, atsaucoties uz Gazprom eksport ģenerāldirektora vietnieka Sergeja Čelpanova paziņojumu, ziņo Lenta.ru.

Šobrīd tā tiek pārdota par 460-520 USD (246-278 LVL) par 1 000 kubikmetriem. Gāzes cenas pazemināšana saistīta ar naftas cenu kritumu pasaules tirgū.

Iepriekš Gazprom vadītājs Aleksandrs Millers skaidroja, ka ja nafta maksās 250 USD (134 LVL) par barelu, tad gāzes cena pieaugs līdz 1 000 USD (534 LVL) par 1 000 kubikmetriem. Db.lv jau ziņoja, ka naftas cena noslīdējusi zem 70 USD (37 LVL) par barelu.

S. Čelpanova norādīja, ka Gazprom ieņēmumi no gāzes pārdošanas Eiropā 2008.gadā veidos 75-77 miljardus USD (40-41 mljrd. LVL), bet kopējie ieņēmumi būs 100 miljardi USD (53 mljrd. LVL).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar savām jaunākajām prognozēm par pasaules ekonomikas sniegumu šonedēļ klajā nāca Starptautiskais Valūtas fonds (SVF). Iestādes aplēse, salīdzinājumā ar iepriekšējo, bija optimistiskāka, lai gan uzmanība tika vērsta uz visai neviendabīgo ekonomiku atkopšanos.

SVF nu paredz, ka globālā tautsaimniecība šogad saruks par 4,4%, kas ir mazāk nekā iepriekš paredzētie 5,2%. Nākamajam gadam SVF pasaulei paredz pieaugumu par 5,2%, kur iepriekšējā prognozē bija 5,4% apmērā.

Latvijai prognozē straujāko ekonomikas lejupslīdi Baltijas valstīs 

Latvijā šogad gaidāma straujākā ekonomikas lejupslīde no Baltijas valstīm, savukārt nākamgad...

Jāsecina, ka vismaz pagaidām vel nav mainījies pamata pieņēmums, ka šā gada ekonomikas planēšanu zemāk nomainīs visai strauja atgūšanās. Pamatā prognoze uz augšu koriģēta, jo straujāk uz izaugsmes ceļa atgriezusies Ķīna, liecina pieejamā informācija. Tāpat labāk vismaz līdz šim klājies ASV un Eiropai.

Šogad tiek gaidīta ASV ekonomikas samazināšanās par 4,3%. Iepriekš SVF lēsa, ka tie būs veseli 8%. Savukārt nākamgad šī izaugsme varot būt 3,1% apmērā. No eirozonas IKP šogad tiek gaidīts kritums par 8,3%, kur iepriekš tika prognozēts “gāziens” par 10,2%.

Daudz labāk varētu klāties Ķīnai, kuras tautsaimniecība šogad varētu pat pieaugt - gandrīz par 2% un nākamgad – par 8,2%. Visai strauji izaugsmes prognozes cirptas Indijai – tās ekonomika šogad varētu saplakt vairāk nekā par 10%, paredz SVF (iepriekšējā prognoze tai bija -4,5% apmērā).

Kopumā gan jāteic, ka kāda veida prognozēšana jau nosacīti “normālos” laikos dažkārt spēj izpelnīties visai lielu (un pamatotu) skepsi. Šobrīd to daļēji, iespējams, varētu salīdzināt ar šaušanu tumsā.

Visai šai sāgai sekošot ievērojams parāda pieaugums. Attīstītajām ekonomikām tas augšot par 20 procentpunktiem un jau nākamgad sasniegšot 125% no to IKP.SVF arī lika noprast, ka, neskatoties uz šādiem pozitīva virzienā koriģētiem IKP skaitļiem, pandēmijai realitātē būs paliekoša un visai plaša negatīva ietekme.

Dzīves līmenim liela daļā pasaules saņemot pamatīgu triecienu, pirmo reizi divu desmitu gadu laikā palielināšoties, piemēram, ekstremālas nabadzības gadījumu skaits. Lielākā daļa pasaules ekonomiku arī saskaršoties ar paliekošu kaitējumu to piedāvājuma potenciālam un rētām no šīs dziļās recesijas, teic SVF pārstāvji un brīdina, ka dzīvotspējīgas vidējā termiņā var nebūt veselas nozares.

Ceļošanas kritums un bankroti turklāt izraisīšot “ievērojamus izlaides zaudējumus” arī pēc pandēmijas mazināšanās. “Īpaši sarežģītā vietā” būšot valstis, kas atkarīgas no tūrisma un izejvielu pārdošanas ieņēmumiem.“ Tas būs lēni. Tāpēc mēs to raksturojam kā ilgu, nevienmērīgu un neskaidru kāpumu. Var novērot, ka zemas kvalifikācijas darbiniekiem, jauniešiem un sievietēm darba tirgū klājas sliktāk. Tāpēc mēs redzam pieaugošu nevienlīdzību, kad nabadzīgie kļūst vēl nabadzīgāki,” Bloomberg norādījusi SVF galvenā ekonomiste.

Viņa arī piebilda, ka valstīm nevajadzētu pārtraukt stimulēšanu. Tieši valdību un centrālo banku rīcība pagaidām esot bijusi atbildīga par mīkstāku ekonomiku piezemēšanos. Proti, īstermiņā valstīm, kas var piekļūt finansējumam, vajadzētu aizņemties tik daudz, cik nepieciešams, lai pasargātu savus iedzīvotājus no veselības krīzes un ierobežotu ekonomisko izaicinājumu apmēru, uzvēra SVF.

Saskaņā ar SVF datiem, valdības visā pasaulē ir īstenojušas ekonomikas palīdzības pasākumus (nodokļu izmaiņu un papildu savu tēriņu ziņā) sešu triljonu ASV dolāru vērtībā. Iestāde arī ieskicēja, ka ļoti ticams ir tas, ka, lai pakarotu ekonomisko kaitējumu, nāksies paaugstināt nodokļus bagātniekiem un uzņēmumiem kā tādiem. Proti, kaut arī jaunu valdības ieņēmumu pasākumu pieņemšana krīzes laikā būšot sarežģīta, tām tāpat var nākties apsvērt progresīvo nodokļu paaugstināšanu turīgajiem un tām personām, kuras krīze skārusi salīdzinoši mazāk. Ar papildu nodokļiem varot tikt aplikti arī īpašumi, kapitāla pieaugums un cita veida bagātība.

SVF arī izceļ, ka Covid-19 pandēmija var būt nozīmīgs tests pasaules finanšu sistēmai. Kādi jauni vīrusa uzplūdi, politikas kļūdas un citi šoki varot mijiedarboties ar iepriekšējām “vājībām”, kas savukārt var nozīmēt papildu riskus visai ekonomikai. Piemēram, eksistenciālas problēmas varot skart kompānijām, kurām ir lielas parādsaistības un kuras atkarīgas no zemām procentu likmēm. Sevišķi bīstami laiki var būt arī mazākiem uzņēmumiem, kuriem ir grūtības piekļūt daudz maz lētam kapitālam vai kapitāla tirgum kā tādam. SVF neizslēdz, ka ievērojams bankrotu skaita pieaugums var novest pat pie stingrākiem kreditēšanas nosacījumiem, kas būs pretvējš ekonomikas atveseļošanās burās. Turklāt šāda situācija sevišķi aktuāla varot būt Eiropā, kur ir liels mazo un vidējo uzņēmumu īpatsvars un kur tie atbildīgi par divās trešdaļām no darbvietām.

Katrā ziņā visā notiekošajā var izcelt vismaz vienu citu interesantu aspektu. To, ka tā pati Ķīna, kas bija pandēmijas perēklis un ir iesaistījusies visai asā pretstāvē ar Rietumiem, pēc šīs krīzes var būt daudz spēcīgākās pozīcijas. Ja vērtē SVF aplēses, tad nākamā gada beigās globālais IKP tiek paredzēts par 0,6% lielāks nekā tas bija 2019. gada beigās. Tomēr par lielu daļu no šā kāpuma būs atbildīga tieši Ķīna.

Arī, piemēram, Financial Times ziņo, ka pandēmija izceļ Rietumu un Āzijas valstu diverģenci – kamēr Eiropa neskaidrība ir milzīga, liela daļa Āzija atgriezusies daudz maz uz ierastās takas (iekšējam tirgum nav tādi apdraudējumi). Protams, arī Āzijas gadījumā nav skaidrs, no kurienes radīsies pieprasījums, lai uzturētu globālo atveseļošanos 2021. gadā un pēc tam. Āzija lielā mērā atkarīga no tā paša Rietumu pieprasījuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Banku analītiķu prognozes par kara un sankciju ietekmi uz Latvijas ekonomiku

Db.lv, 28.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pagājušajā gadā pieaudzis par 4,8%, salīdzinot ar 2020.gadu, liecina Centrāl;as statistikas pārvaldes dati. Ekonomisti norāda - līdz šim bija pamats domāt, ka 2022. gada Latvijas ekonomikas izaugsmes perspektīvas ir labas, taču Krievijas iebrukums Ukrainā ir būtiski mainījis politisko, kā arī ekonomisko situāciju pasaulē, un tas ietekmēs arī Latvijas ekonomiku.

Komentē bankas Luminor ekonomists Pēteris Strautiņš:

Aizvadītās nedēļas laikā pasaule ir strauji mainījusies, mainīsies arī ekonomika un politikas prioritātes. Ir cerība, ka Ukrainas sekmīgā pretestība iebrukumam un ekonomiskais pretspiediens liks tai apturēt agresiju, bet ir jārēķinās ar risku, ka karš var turpināsies arī ilgi. Tādā gadījumā Latvijas un visas Eiropas politikā drošības nostiprināšanas mērķis vēl ilgu laiku gūs virsroku pār labklājības celšanu tuvākajā nākotnē. Tā kā dzīvojam bīstamākā pasaulē, ir jābūvē ekonomika, kas būs noturīga pret satricinājumiem, kā arī jāizmanto ekonomika kā ierocis miera labā.

Šogad Latvijas ekonomikas sniegumu lielā mērā noteiks pret Krieviju un Baltkrieviju noteiktais sankciju režīms. Jau šobrīd apstiprinātie pasākumi ir skarbi, Krievija būs tikai viena no trīs pasaules valstīm (kopā ar Irānu un Ziemeļkoreju), kurai ir liegta pieeja SWIFT. Turklāt tas iespējams vēl nav stingrākais līmenis, ASV ir arī iespēja aizliegt bankām, kas strādā ASV, veikt jebkādus darījumus ar Krieviju, tas padarītu norēķinus ar šo valsti praktiski neiespējamus, atslēgšana no SWIFT ir tikai liels apgrūtinājums. Arī šāda soļa iespēja tiek vērtēta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Svarīgākie notikumi finanšu tirgos un pasaulē šonedēļ

Jānis Šķupelis, 24.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbildot uz pandēmijas izraisīto ekonomikas brīvo kritienu, Eiropa tomēr emitēs kopēju parādu. ASV un Ķīna turpina strīdēties. Pagaidām prieks un laime akciju tirgū, kur nobirst arī pa rekordam.

1.Atgriežamies pie rekordiem!

Pagaidām izcili turpina klāties akcijām – sevišķi dažu ASV tehnoloģiju gigantu vērtspapīriem. Piemēram, "Amazon.com" akcijas cena kopš marta vidus ir palēkusies jau gandrīz par 85% (un kopš gada sākuma par 65%). Jāsecina – tie, kas šajā neskaidrajā laikā turpinājuši turēt šos vērtspapīrus, savu bagātību spējuši gandrīz dubultot. "Netflix" akcijas cena šogad pieaugusi uz pusi. Savukārt "Microsoft" un "Apple" akcijas cena kopš gada sākuma palēkusies par trešo daļu un gan "Alphabet", gan "Facebook" – par 15%. Faktiski – kas vienam slikti, otram ir labi. Pandēmija nozīmējusi, ka vērtība turpina augt gan tehnoloģiju, gan arī, piemēram, farmācijas nozares uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās statistikas pārvaldes priekšniece Aija Žīgure intervijā DB noraida bažas, ka ekonomikas izaugsme pamazām kļūtu neveselīga, un statistikā aicina lielāku uzmanību pievērst niansēm, jo vidējos rādītājus ir visai grūti attiecināt uz savos paradumos, tēriņos un vēlmēs visai atšķirīgajiem Latvijas iedzīvotājiem.

Precizētie dati par 2013. gada iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumu būs martā, bet ātrais novērtējums liecina, ka ceturtajā ceturksnī ekonomika pieauga par 3,5%. Kā jūs raksturotu pagājušo gadu?

Ja mēs skatāmies uz gadu kopumā, tad var teikt, ka ir iestājusies zināma ekonomiskā stabilitāte, jo visos ceturkšņos pieauguma temps vairāk vai mazāk, bet šādā līmenī arī turas. Mums patīk sevi salīdzināt arī ar kaimiņvalstīm, un mums šis pieauguma temps nedaudz augstāks ir bijis visu gadu. Tomēr pamatā es gribētu lietot vārdu «stabilitāte».

Vai parādās interesantas iezīmes dažādu nozaru attīstībā?

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Dombrovskis: ASV gāzes cena Eiropā varētu būt konkurētspējīgāka nekā Gazprom

Žanete Hāka, 07.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ierēķinot gāzes sašķidrināšanas, jūras transporta, un gazifikācijas izmaksas, ASV gāze Eiropā varētu nonākt par cenu, kas ir konkurētspējīgāka par Gazprom piedāvāto, norāda ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis.

Viņš uzsver, ka par vienu no galvenajiem politiskajiem instrumentiem un ieročiem ir kļuvusi enerģētika. Tikai dažu mēnešu laikā Krievija sākotnēji samazināja gāzes cenu Ukrainai par 33%, bet vēlāk paaugstināja to pat par 50%. Šādām cenu svārstībām un neskaidrībai par piegādēm vajadzētu izraisīt katastrofālas ekonomiskās un sociālās sekas.

Ņemot vērā minētos riskus, Latvijai nepieciešams rīkoties pietiekoši izlēmīgi, tomēr tikpat svarīgi saglabāt vēsu galvu. Kā zināms, gāzes cena būtiski ietekmē ne tikai apkures rēķinu apmēru, bet arī tautsaimniecības konkurētspēju kopumā. Kā piemēru ministrs min - pagājušā nedēļā AS Valmieras stikla šķidra paziņoja, ka enerģijas cenas ir galvenais iemesls tam, ka jauno ražotni atvērs nevis Latvijā, bet gan ASV, kur gāzes cena ir vien apmēram trešdaļa no vidējās cenas pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība (ES) trešdien paziņoja, ka tai ir dziļi iebildumi pret ASV Pārstāvju palātas pieņemtajām sankcijām pret Krieviju, kas var ietekmēt energopiegādes Eiropā.

Eiropas Komisija (EK) «pauda savas bažas, īpaši likumprojekta iespējamās ietekmes uz ES enerģētisko neatkarību dēļ», norādīts pēc sarunām Briselē izplatītajā EK paziņojumā.

EK piebilda, ka joprojām ir «gatava rīkoties, lai aizstāvētu eiropiešu intereses», ja šīs bažas nekliedēs ASV likumdevēji.

EK prezidents Žans Klods Junkers paziņoja, ka «mēs esam gatavi attiecīgi rīkoties dažu dienu laikā, ja mūsu bažas netiks pienācīgi ņemtas vērā».

«ASV likumprojektam var būt neapzinātas vienpusējas sekas, kas ietekmē ES enerģētikas drošības intereses. Amerika vispirms nevar nozīmēt, ka Eiropas intereses ir pēdējā vietā,» pavēstīja Junkers.

Jau vēstīts, ka ASV Pārstāvju palāta otrdien pieņēma likumprojektu par jaunu sankciju noteikšanu pret Krieviju, Irānu un Ziemeļkoreju.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Gāzes patēriņa kritums maina jauno projektu izredzes

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece, 15.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievija atteikusies no Dienvidu straumes gāzes vada būvēšanas, taču ļoti apdomīgi ir jāvērtē arī citu iecerēto gāzes projektu komerciālā dzīvotspēja

Krievijas paziņojums par tā sauktā Dienvidu straumes gāzes vada projekta apturēšanu esošajā ģeopolitiskajā situācijā, protams, tika uztverts kā viena vai otra flanga pozīcijas stiprināšana. Krievijas amatpersonu publiski paustais liecina par to, ka, viņuprāt, šī projekta pārtraukšana Eiropai, jo īpaši tās dienviddaļai, būs par sliktu, jo savu birokrātisko izdarību dēļ tā nesaņems tik daudz gāzes, kā bija iecerēts. Savukārt Eiropas Savienības (ES) galvgalī Briselē šī projekta apturēšana tiek skaidrota kā uzvara, jo Eiropas Komisija jau sen nemitējās atkārtot, ka Eiropai ir jāsamazina atkarība no Krievijas gāzes piegādēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Fin-tech

Sun Finance grupa trīs gados uzsāk darbu trīs kontinentos

Jānis Goldbergs, 16.11.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Sun Finance” ir finanšu tehnoloģiju (fintech) uzņēmums, kas nodarbojas ar kreditēšanu tiešsaistē. Grupa ir dibināta 2017. gadā un jau trešajā darbības gadā pārsniedza 100 miljonu eiro apgrozījuma robežu.

“Sun Finance” strādā 3 kontinentos un 7 valstīs, tostarp, Meksikā un Vjetnamā, bet šis gads, neraugoties uz Covid-19, kļūs par grupas rekorda izaugsmes gadu.

Par “Sun Finance” izaugsmi DB.lv stāsta grupas dibinātājs un vadītājs Toms Jurjevs.

Kas ir finanšu tehnoloģijas vai tiešsaistes kreditēšana?

Ja cilvēkam ir nepieciešams aizdevums, tad viņš var izvēlēties, kur to saņemt – bankā, patērējot tam nepieciešamo laiku, vai arī tiešsaistē mūsu uzņēmuma mājaslapā vai aplikācijā, tam patērējot aptuveni desmit minūtes.

Kā radās ideja par paša uzņēmumu?

Finanšu tehnoloģiju uzņēmumi visā pasaulē pēdējo desmit gadu laikā ir radušies daudz. “Sun Finance” vadošās komandas darba pieredze konkrētajā jomā ir pietiekami liela. Cilvēki ir strādājuši šajā jomā desmit un vairāk gadus. Arī pats esmu strādājis citā uzņēmumā kā vadošs darbinieks. Pienāca laiks, pirms “Sun Finance” dibināšanas, kad sapratu, ka pietiek sēdēt tikai pie vadības galda, gribu būt arī pie akcionāru galda. Toreiz sazinājos ar savu labāko draugu Emīlu Latkovski, kurš nu ir arī mans biznesa partneris, un šobrīd sēžam vienā kabinetā. Toreiz viņu aicināju līdzi dibināt start-up uzņēmumu finanšu tehnoloģiju jomā. Sākām mēs ar biznesu tepat Latvijā. Šo tirgu toreiz arī vislabāk pārzinājām. Mazu brīdi vēlāk uzsākām darbību Dānijā. Faktiski uzreiz pēc tam sekoja Polija, tad Kazahstāna un tālāk jau sekoja eksotiskākas valstis kā Meksika un Vjetnama. “Visjaunākā” valsts grupas portfelī, kurā esam uzsākuši darbu, ir Zviedrija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai ilgtermiņā ir jāizveido diversificēts enerģijas avotu portfelis, secināts Ekonomistu apvienības rudens konferencē, kurā uzmanības centrā bija enerģētikas tematika.

Kā informēja Ekonomistu apvienības pārstāvji, konferences ievadā organizācijas prezidents Ojārs Kehris atzīmēja, ka enerģētika ir viena no valsts ekonomikas pamata komponentēm, kas tiešā veidā ietekmē konkurētspēju un ilgtspēju.

Konferencē piedalījās arī Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV), kurš pauda, ka Ukrainas kara konteksts nemaina kopīgos ilgtermiņa mērķus attiecībā uz enerģētikas attīstību Eiropā. Šie mērķi ir gan kaitīgo emisiju samazinājums par 55% līdz 2030.gadam, salīdzinot ar 1990.gada līmeni, gan arī klimata neitralitātes sasniegšana līdz 2050.gadam.

Tiesa, Eiropas noteiktie importa ierobežojumi attiecībā uz Krievijas energoresursiem - ogles un naftas produkti -, kā arī Krievijas ierobežojumi attiecībā uz gāzes piegādēm ir apstākļi, kas rada korekcijas un prasa tūlītēju reakciju, lai Eiropa ātrāk atteiktos no Krievijas energoresursiem. Viens no soļiem situācijas stabilizēšanai ir vienotas Eiropas Savienības (ES) enerģijas platformas izveide, kas sniegtu iespēju ES valstīm kopīgi iepirkt gāzi, lai šie iepirkumi būtu maksimāli efektīvi. ES valstīm ir izstrādāts solidaritātes mehānisms, - nepieciešamības gadījumā starp valstīm varēs veikt gāzes pārdali, norādīja Dombrovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eiropa var pirmā pāriet uz jaunu interneta paaudzi

, 29.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija uzskata, ka Eiropai, jāreaģē uz informātikas revolūcijas nākamo vilni, kas turpmākajos gados kļūs arvien intensīvāks, kā liecina attīstības tendences — virtuāla draugošanās, pārliecinoša pāreja uz tiešsaistes uzņēmējdarbības pakalpojumiem, nomadiskie pakalpojumi, kuru pamatā ir GPS un mobilā televīzija, un viedtagu izmantojuma pieaugums.

Eiropas Komisijas ziņojums liecina, ka Eiropai ir visas iespējas izmantot šīs tendences, jo tās politika atbalsta atvērtus un konkurējošus telekomunikāciju tīklus, privātuma aizsardzību un drošību. Komisija uzsākusi sabiedrisko apspriešanos par attiecīgo iespēju izmantošanu – gan no politikas, gan privātsektora viedokļa. Komisijas ziņojumā norādīts jaunais platjoslas izmantojuma indekss, ar kuru salīdzina katrā valstī piedāvāto pakalpojumu pamatrādītājus, piemēram, platjoslas ātrumu, cenu, konkurenci un pārklājumu. Eiropas platjoslas ranga augšgalā ir Zviedrija un Nīderlande. Jaunais vērtējums papildina tradicionālo platjoslas izplatības indeksu, ko līdz šim izmantoja telekomunikāciju regulatori.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropai nekavējoties jārīkojas, lai novērstu dabasgāzes deficītu nākamgad, ceturtdien brīdināja Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA).

Eiropai var pietrūkt 30 miljardi kubikmetru gāzes, kas tai nepieciešami, "lai darbinātu savu ekonomiku un pietiekami piepildītu gāzes krātuves 2023.gada vasarā, un tas var apdraudēt Eiropas gatavošanos 2023.-2024.gada ziemai", norāda IEA.

Aģentūra skaidro, ka deficīts rastos, ja Krievija pilnībā apturētu dabasgāzes piegādes par cauruļvadiem un Ķīna palielinātu sašķidrinātās dabasgāzes importu. Eiropa iecerējusi aizstāt piegādes no Krievijas ar sašķidrināto dabasgāzi.

Maskava šogad Eiropai piegādājusi 60 miljardus kubikmetru gāzes, taču, pēc IEA domām, maz ticams, ka Krievija 2023.gadā nodrošinās šādu pašu apjomu, un piegādes varētu tikt pārtrauktas pilnībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Eiropa nav gatava nākamajam ASV prezidentam

Kristofers Dembiks, Saxo Bank ekonomists Parīzē, 04.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No Eiropas viedokļa Donalda Trampa uzvara ASV prezidenta vēlēšanās sagādātu papildu raizes Centrālās un Austrumeiropas reģionam, kā arī tā varētu iedvesmot Eiropas populistu partijas, norāda tiešsaistes tirdzniecības un investīciju uzņēmuma Saxo Bank ekonomists Kristofers Dembiks. Vienlaikus viņš uzsver, ka arī Hilarijas Klintones uzvara Eiropai var nenest cerētos augļus, un atzīmē, ka problēma Eiropas attiecībās ar ASV ir pārmērīgs naivums.

ASV prezidenta vēlēšanas allaž ir interesantas arī eiropiešiem. Šis gads nav izņēmums, īpaši pateicoties Republikāņu partijas kandidātam Donaldam Trampam, kurš daudziem atgādina realitātes šova dalībnieku.

Nepiemērots laiks pārsteigumiem pie Eiropas robežām

Eiropieši var uzelpot, jo sabiedriskās domas aptauju rezultāti liecina, ka, visticamāk, viņu ļaunākais murgs nepiepildīsies. Ja vien nenotiks pēdējā brīža pārsteigumi (to, ka tādi vienmēr ir iespējami, Eiropa bija spiesta mācīties no Lielbritānijas referenduma aizvadītajā jūnijā), paredzams, ka nākamā gada janvārī prezidenta Baraka Obamas pilnvaras pārņems Demokrātu partijas kandidāte Hilarija Klintone.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Politikas veidotājiem eirozonā jātiek galā ar diviem šķēršļiem, kas kavē reģiona ekonomisko atlabšanu. Tās ir valstu iekšzemes problēmas un riski banku sektorā kopumā, savā viedoklī izdevumam Business Week norāda Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāja Kristīne Legarde.

Tā kā šie divi izaicinājumi ir savstarpēji cieši saistīti, ir jārisina problēmas abās frontēs, lai tiktu pavērts ceļš uz atveseļošanos. Ir trīs galvenie soļi, kas Eiropai jāsper, lai risinātu šīs problēmas, skaidro Legarde.

Pirmkārt, jāpanāk eirozonas valstu finansiāla ilgtspēja, kas nozīmē plašākas fiskālās reformas un lielāku finansējuma piesaisti. Tas nenozīmē, ka tagad būtu jāievieš drastiski taupības pasākumi – «ja valstis risinātu fiskālos riskus ilgtermiņā, piemēram, pārskatītu izmaksas veselības aprūpē un pensiju nozarē, tās būtu rīcībspējīgākas īstermiņā un spētu balstīt izaugsmi un radīt jaunas darbavietas,» norāda Legarde, atzīstot gan, ka bez uzticama finansētāja, fiskālās reformas būs lemtas neveiksmei. «Galu galā, lemt par budžeta deficīta virzību ir viens, bet iegūt līdzekļus, lai to finansētu, ir kaut kas cits. Pietiekams finansējums var nākt no privātā vai valsts sektora, ieskaitot tālāku finanšu plūsmu no Eiropas Centrālās bankas ar pilnu eirozonas valstu atbalstu,» tā SVF vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins Davosas ekonomikas forumā apsolīja atvieglojumus naftas biznesam, atgādināja Eiropai par Ukrainu un kritizēja ASV kapitālismu, ziņo Dp.ru.

Vladimirs Putins V. Putins forumā pauda, ka ASV kapitālisms ir vainojams pasaules krīzē. Viņš atgādināja, ka pirms gada ASV delegāti uzsvēra ASV ekonomikas stabilitāti. "Es tikai vēlos Jums atgādināt, ka tikai pirms gada ASV delegāti, runājot no šīs tribīnes, uzsvēra ASV ekonomikas fundamentālo stabilitāti un tās bezmākoņu izredzes. Lai gan krīze vienkārši bija gaisā, vairums rāvās iegūt savu pīrāga gabalu, vai tas būtu viens dolārs vai miljards, un negribēja pamanīt pieaugošo vilni," norādīja V. Putins.

V. Putins atgādināja Eiropai par nesen notikušo konfliktu ar Ukrainu, kā rezultātā uz laiku gāzes piegāde Eiropai tika apturēta. "Izejas posmā no krīzes pasaules ekonomika var saskarties nepietiekamību, piemēram, energo resursos," sacīja V. Putins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Zelenskis: Krievijas iesaldētie aktīvi ir jāizmanto, lai aizsargātos no tās agresijas

LETA, 12.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas iesaldētie aktīvi ir jāizmanto, lai aizsargātos no tās agresijas, žurnālistiem preses konferencē uzsvēra Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, kurš ceturtdien Rīgas pilī tikās ar Latvijas prezidentu Edgaru Rinkēviču.

Viņš uzsvēra, ka gan Latvijai, gan citām valstīm, kas atbalsta ukraiņu cīņu pret Krievijas agresiju, arī turpmāk jāstrādā kopā ar Ukrainu maksimāli efektīvi un saliedēti, lai Ukraina uzvarētu Krieviju. Zelenskis norādīja, ka tikšanās laikā ar Latvijas prezidentu pārrunāti Ukrainas veicamie darbi. Tāpat viņš informēja par situāciju kara frontē, Ukrainas aizsardzības vajadzībām, kā arī par tālākajiem plāniem.

"Mums ir produktīvāk jāstrādā Eiropas valstu aizsardzības jomā. Eiropai ir jābūt pašpietiekamai savā aizsardzībā, lai arī kādā veidā Krievija apdraudētu Ukrainu un lai arī ko Krievija būtu padarījusi par savu mērķi. Eiropai ir jāmāk atbildēt. Tai ir tiesības aizsargāties. Ukraina kopā ar partneriem strādās pie tā, lai Eiropā tiktu izveidots jauns arsenāls un attīstīta militārā industrija, lai nepieļautu Krievijas agresiju pret Eiropu," sacīja Ukrainas prezidents.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien un ceturtdien, 12.novembrī, Rīgā 3. Baltijas ekosistēmas forumā "5G Techritory" virtuāli pulcēsies vairāk nekā 180 pasaules 5G nozares līderu, lai diskutētu par 5G nākotni Eiropā un pasaulē, kā arī par Eiropas Savienības (ES) vairāk nekā 150 miljardu eiro finansējumu inovācijām, tajā skaitā 5G nozarei, informē foruma rīkotāji.

Foruma mērķis - veicināt Baltijas jūras reģiona valstu valdību, mobilo tīklu operatoru, 5G produktu attīstītāju un pētniecības institūtu ciešāku sadarbību tālākai reģiona izaugsmei tehnoloģiju jomā.

Aptuveni 135 miljardi eiro būs pieejami ES Atveseļošanās un noturības mehānisma ietvaros, 8,2 miljardi eiro "Digitālajā programmā Eiropai", finansējums digitalizācijai paredzēts arī ES pētniecības un inovāciju programmā "Apvārsnis Eiropa". ES ir svarīgi izmantot 5G sniegtās iespējas ekonomiskajai attīstībai un digitalizācijai, un "5G Techritory" būs vieta, kur apspriest kā Eiropai kļūt par 5G līderi.

Forumu atklās Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis. Viņš norāda, ka savienojamība ir Eiropas ekonomikas mugurkauls. Plašāks 5G pārklājums palīdzēs industrijām celt produktivitāti, mazajam biznesam augt un ieviest inovācijas, kā arī uzlabot sabiedriskos pakalpojumus un veidot labākus ekonomiskos savienojumus lauku apvidos. 5G tuvākajos gados sniegs būtiskas iespējas Eiropas ekonomikai, lai tā kļūtu videi draudzīgāka un digitālāka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itālija aicinājusi Eiropas Savienības (ES) institūcijas sniegt lielāku atbalstu bloka dienvidu robežas sargāšanā pēc tam, kad pie Lampedūzas salas jūrā nogrima ar bēgļiem pārpildīts kuģis. Negadījumā varētu būt bojā gājuši vairāki simti cilvēku.

Nirēji no nogrimušā kuģa izcēluši jau 194 cilvēku mirstīgās atliekas. Par bezvēsts pazudušiem tiek uzskatīti 200 cilvēku. Tikmēr katastrofā izdzīvojuši 155 cilvēki, vēsta BBC. Negadījums kļuvis par pēdējo gadu lielāko bēgļu traģēdiju ES.

Migrantu kuģim netālu no Lampedūzas salas pārtraucis darboties dzinējs. Kuģī esošie cilvēki aizdedzinājuši segas, lai pievērstu Itālijas krasta apsardzes uzmanību, taču uguns izplatījusies un bēgļu transportlīdzeklis aizdedzies. Glābjoties no liesmām, cilvēki saspiedušies vienā kuģa malā un tas apgāzies.

Lampedūzas sala kļuvusi par Āfrikas valstu bēgļu galveno galamērķi. Itālijas iekšlietu ministrs Andželino Alfano (Angelino Alfano) brīdinājis, ka Eiropai nāksies pierast pie līdzīgu traģēdiju atkārtošanās, ja vien bloka dalībvalstis nevienosies par kopīgu risinājumu. Kopš 1993. gada, cenšoties sasniegt Itālijas krastus, bojā gājuši vismaz 20 tūkstoši bēgļu.

Komentāri

Pievienot komentāru