Tehnoloģijas

Latvijai piektais ātrākais internets pasaulē

Žanete Hāka, 30.07.2013

20. Taivāna Starptautisko tehnoloģiju gigantu HTC un Foxconn Technology Group mājvieta ieņem 20. vietu. Taivānā vidējais maksimālais interneta ātrums šogad pieaudzis par 7%, sasniedzot 31,3 megabitus sekundē.

Foto: SXC

Jaunākais izdevums

Pasaulē vidējais maksimālais interneta ātrums ir 18,4 megabiti sekundē, liecina jaunākais Akamai Technologies ceturkšņa interneta pārskats.

Bloomberg publicējis 20 valstis ar ātrāko internetu pasaulē, skatoties pēc vidējā maksimālā pieslēguma ātruma šā gada pirmajā ceturksnī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Aicina interneta pakalpojumu sniedzējus reklāmās neizmantot ar Speedtest pamatotus paziņojumus

Lelde Petrāne, 24.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) uzmanības lokā ir nonācis Speedtest mērīšanas rīks, kuru vairāki Latvijas interneta pakalpojumu sniedzēji izmanto, lai informētu par savu piedāvājumu. Apgalvojumi reklāmas materiālos ir dažādi: «Speedtest apbalvojums. Latvijas ātrākais internets», «Ātrākais internets Latvijā - apstiprinājis Speedtest.net», «Speedtest apbalvojums. Latvijas ātrākais 4G» u.tml. Šādu saukļu izmantošanu PTAC ir atzinis par maldinošu komercpraksi, kuras ietekmē vidusmēra patērētājs var pieņemt kādu lēmumu par pakalpojuma izvēli, kādu viņš citādi nebūtu pieņēmis.

Apgalvojumus, kas pamatoti ar Speedtest mērīšanas rīku, piemēram, «Speedtest apbalvojums. Latvijas ātrākais 4G», patērētāji var uztvert kā vispāratzītu un uz visiem attiecināmu informāciju. Patērētājs var uzskatīt, ka interneta pakalpojumu sniedzējs saviem lietotājiem nodrošina ātrāko mobilo internetu salīdzinājumā ar citu pakalpojumu sniedzēju iespējām. Tādējādi var tikt pieņemti lēmumi par darījumu, kas citādi netiktu veikts, skaidro PTAC.

PTAC norāda, ka Speedtest interneta mērīšanas rīka izmantošana tādas komercprakses īstenošanā, kuras ietvaros patērētāji tiek informēti par uzņēmuma sniegtā interneta pieslēguma priekšrocībām un kvalitāti nav pieļaujama.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērnā gada ceturksnī ātrākais internets pasaulē bija Dienvidkorejā (vidējais interneta ātrums 14 Mbit/s) un Japānā (10,8 Mbit/s), kam sekoja Honkonga (9,3 Mbit/s) un Latvija (8,9 Mbit/s), liecina Akamai dati.

Piektajā vietā bija Šveice (vidējais ātrums 8,7 Mbit/s), kam sekoja Nīderlande (8,6 Mbit/s), Čehija (8,1 Mbit/s), ASV (7,4 Mbit/s), Zviedrija (7,3 Mbit/s) Somija (7,1 Mbit/s). Kopumā vidējais interneta ātrums pasaulē bija 2,9 Mbit/s.

Savukārt, pēc vidējā maksimālā ātruma datiem, pirmajā vietā pasaulē bija Honkonga (57,5 Mbit/s), kam sekoja Dienvidkoreja (49,3 Mbit/s), Japāna (44,8 Mbit/s), Rumānija (42,6 Mbit/s), bet Latvija (39,4 Mbit/s) ieņēma piekto vietu.

Sestajā vietā bija Singapūra (34,5 Mbit/s), Šveice (34,2 Mbit/s), Bulgārija (33,6 Mbit/s), Beļģija (33,4 Mbit/s), Izraēla (32,2 Mbit/s). ASV attiecīgais rādītājs ir 31,5 Mbit/s un ASV ieņem 13.vietu. Kopumā vidējais ātrākais ātrums pasaulē šajā laika posmā bija 16,6 Mbit/s.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijā sestais ātrākais internets pasaulē

Žanete Hāka, 30.06.2014

1. Dienvidkoreja

Vidējais interneta ātrums 1. ceturksnī: 23,6 Mbps
Izmaiņas ceturkšņa laikā: +8%
Izmaiņas gada laikā: +145%

Foto: AFP/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā ceturksnī pasaulē vidējais interneta ātrums pakāpeniski pieauga, liecina jaunākie globālās interneta kompānijas Akamai Technologies ceturkšņa interneta pārskata dati.

Interneta ātrums ceturkšņa laikā vidēji pieaudzis par 1,8% līdz 3,9 Mbps. Ņemot vērā ilgtermiņa tendences, visdrīzāk vidējais interneta ātrums pasaulē otrajā ceturksnī sasniegs vai pat pārsniegs 4 Mbps.

Ceturkšņa laikā interneta ātrums audzis deviņās no desmit valstīs, kurās ir visātrākais internets.

Kā liecina kompānijas apkopotā informācija, pirmajā ceturksnī varēja vērot ārkārtīgi spēcīgu vidējā savienojuma ātruma kāpumu – gan vidēji pasaulē, gan starp desmit valstīm, kurās ir ātrākais internets. Salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, vidējais savienojuma ātrums palielinājās par 24%.

Galerijā augstāk iespējams apskatīt, kurās valstīs ir visātrākais internets!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienu pasaule atrodas nemitīgā kustībā – tā seko līdzi tehnoloģiskajiem risinājumiem, modes tendencēm, sociālajām niansēm, kā arī sabiedrības vēlmēm, un tam visam pa vidu galvenais ir neko nenokavēt. Aizvien biežāk dzirdam aizspriedumus pret kādu viesnīcu ķēdi, aviokompāniju vai restorānu tikai tāpēc, ka kāds ir izlasījis blogu, redzējis informāciju sociālajos portālos vai dzirdējis no paziņām. Tika pavadītas vairākas dienas, meklējot tipiskākos aizspriedumus un pētot svarīgākos punktus biznesa ceļotāju ikdienā.

Gaisā virmo daudz mītu par Maskavu, sastrēgumiem, dārdzību, sliktu servisu, un, tā kā Maskava ir viens no populārākajiem darījumu braucienu galamērķiem, tika izvēlēts maršruts Rīga–Maskava. Aviokompānija Aeroflot ar gaisa satiksmi savieno Rīgu un Maskavu jau 75 gadus. Aeroflot dienā veic 4 tiešos reisus, kopā ar partneriem sasniedz pat 8 reisus dienā, kas veido savienojumus ar Aeroflot reisiem visā pasaulē. Aviokompānijai ir lidojumi uz 131 galamērķi 50 pasaules valstīs.

Lai kliedētu mītus, Baltic Travel Group (SIA Baltijas Ceļojumu grupa) valdes priekšsēdētājs un ļoti aktīvs biznesa ceļotājs Vladislavs Korjagins un Latvijas lielākā tūrisma portāla Travelnews direktors Aivars Mackevičs devās izpētes lidojumā ar aviokompāniju Aeroflot uz Maskavu, piedaloties Krievijas biznesa tūrisma industrijas apbalvošanas ceremonijā Buying Business Travel Awards Russia & CIS 2016 un izbaudot Four seasons Hotel Moscow luksusa viesnīcas servisu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilā interneta ātrums ir ja ne gluži subjektīvs rādītājs, tad ļoti atkarīgs no atrašanās vietas, portālam db.lv sacīja digitālās komunikācijas eksperts Māris Antons.

«Tas, kā to mēra mobilā interneta ātrumu,ir jājautā katra mērījuma autoram, tāpat kā arī to, kas tieši tiek mērīts – vidējais ātrums, ātrākais sasniedzamais ātrums, zemākā robeža (līdz kurai, piemēram, stundas laikā nokrītās pārraides ātrums) vai kas cits,» viņš uzsver.

Pēc eksperta teiktā, dažādiem operatoriem dažādās atrašanās vietās ir dažādi interneta ātrumi. Var mēģināt runāt par vidējiem ātrumiem, bet pat tie atšķirsies dažādiem cilvēkiem. Ja kādam darbs, mājas un ceļš starp šīm abām vietām atrodas vienam operatoram veiksmīgākā vietā, tad citiem operatoriem valstī vidējais ātrums tiešām var būt labāks, bet viņš/viņa to nejutīs, jo 90% sava laika pavada tieši šajās atrašanās vietās, uzsver eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju un izklaides uzņēmums Tet sācis darbu pie lielāka ātruma mājas interneta tīkla izveides, kas nodrošinās optisko internetu ar ātrumu līdz 10 000 megabitiem jeb 10 gigabitiem sekundē (Gbit/s).

Rezultātā mājas tīkls būs teju desmit reizes jaudīgāks, nekā šobrīd Latvijā ātrākais pieejamais internets. Pilotprojekts paredz, ka pirmajiem vairāk nekā 1000 mājokļiem būs iespēja 10 Gbit/s optisko internetu pieslēgt jau šovasar, vienlaikus domājot par tīkla tālāku paplašināšanu Rīgā un vēlāk arī citviet Latvijā.

“Lai apmierinātu arvien pieaugošās patērētāju vajadzības un prasības, esam uzsākuši darbu pie nākotnes interneta izveides – gan testējot superātro internetu mājokļiem, gan jaunākās paaudzes Wi-Fi 6 maršrutētājus. Visā pasaulē pieaug gan optiskā interneta lietotāju, gan savienoto ierīču skaits – mājās ir vairāki televizori, datori, katram savs viedtālrunis. Video izšķirtspēja kļūst arvien augstāka, un ar katru gadu arvien palielinās kopējais datu pārraides apjoms, piemēram, 2020. gadā Latvijā novērojām pieaugumu 13% apmērā,” saka Tet valdes priekšsēdētājs Uldis Tatarčuks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV aptuveni 10% darbinieku strādā no mājām vismaz dienu nedēļā, Eiropā – ap 7% .

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Reirs: Jārealizē Latvijas potenciāls IKT nozarē

Finanšu ministrs Jānis Reirs, 14.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienās arvien pieaugošā tehnoloģiju un elektroniskās vides loma ikvienā nozarē signalizē, ka ar tikpat lielu jaudu un spēku ir jāattīstās arī informācijas un komunikācijas tehnoloģijām (IKT). Tas ir būtisks un aktuāls jautājums gan Latvijā, gan kaimiņvalstīs. Nenoliedzami, priekšnosacījums mūsu ekonomiskajai izaugsmei ir spēja radīt inovācijas un tās eksportēt.

Mēs latvieši varam lepoties ar daudziem sasniegumiem IKT jomā. Mums ir lieli nozares uzņēmumi, kas ir spējīgi konkurēt starptautiskā līmenī – kas rada inovatīvus un eksportspējīgus produktus un pakalpojumus. Mums ir labvēlīga vide IKT attīstībai, tostarp globālā līmenī konkurētspējīga infrastruktūra. Tāpat nedrīkst aizmirst, ka mums ir ātrākais internets visā Eiropas Savienībā. Tomēr jāturpina kāpināt mūsu sasniegumus, lai palielinātu Latvijas konkurētspēju salīdzinājumā ar citām valstīm, kas arī nesnauž un dara visu iespējamo, lai saglabātu un vairotu savu kapacitāti pasaules tirgū. Līdzšinējie sasniegumi pierāda, ka mums ir potenciāls sasniegt vēl vairāk gan attīstot IKT valsts pārvaldē, gan privātajā sektorā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Biznesa elite novēl Latvijai: Inovatīvi un globāli

Sagatavojusi Anda Asere, 26.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmssvētku laikā laikraksts Dienas Bizness Latvijas uzņēmējus aicināja glazēt piparkūkas un izteikt savus nākamā gada novēlējumus valstij

Kerli Gabriloviča, Lattelecom valdes locekle un korporatīvās attīstības un stratēģijas direktore

«Latvijai jābūt Eiropas digitālās attīstības priekšplānā. Mums ir ātrākais internets Eiropā, bet jāpanāk, lai uzņēmumi un valsts institūcijas aktīvāk izmanto attīstītās informācijas un komunikāciju tehnoloģiju infrastruktūras priekšrocības. Šobrīd pasaulē strauji attīstās jauns biznesa modelis, kas balstīts atvērtās IT sistēmās un kolaborācijā starp indivīdiem, dažādu lielumu uzņēmumiem un valsti. Tiek veidotas platformas, kuras var izmantot pat konkurenti, lai optimizētu izmaksas. Radītas iespējas cilvēkiem dalīties ar resursiem, piemēram, automašīnām, izmantojot vienotu sistēmu. Pasaulē lielākajai naktsmītņu rezervācijas vietnei Airbnb nepieder neviens nekustamais īpašums. Uzņēmumi aktīvi uzņem valsts iestāžu piedāvātās iespējas izmantot atvērtos datus jaunu biznesa ideju izstrādē. Šīs tendences maina patērēšanas paradumus un nojauc tradicionālo nozaru robežas. Lai nākamajā gadā arī Latvijā rodas jauni sadarbības un partnerības projekti pāri dažādām jomām, radot pamatu inovatīviem un globāli konkurētspējīgiem pakalpojumiem un produktiem!»

Komentāri

Pievienot komentāru