Eksperti

Latvijas ekoloģiski tīro tehnoloģiju uzņēmumiem ir iespēja iekarot Kazahstānas tirgu

Dina Eglīte, CleanTech Latvia jeb Latvijas Tīro tehnoloģiju klastera vadītāja, 08.01.2014

Jaunākais izdevums

Kazahstānas tirgū notiekošās aktivitātes liecina, ka tas ir potenciāls un pateicīgs tirgus gan Latvijas pakalpojumu eksportam, gan Latvijā un citviet pasaulē ražoto tehnoloģiju inovācijām ūdens attīrīšanas, vides tehnoloģiju vai citās «zaļās ekonomikas» nozarēs. Ikvienam uzņēmumam Latvijā ir visas iespējas pierādīt sevi un uzsākt savu darbību šajā tirgū, ja vien ir stipra apņemšanās, finanšu līdzekļi, vēlme ieguldīt daudz darba kontaktu dibināšanā un uzņēmuma kompetences pierādīšanā. Bet ar ko īsti ir jārēķinās ikvienam Latvijas komersantam, kas skatās šīs valsts virzienā?

Ikviens zina, ka Kazahstāna ir dabas resursiem bagāta valsts ar milzīgiem naftas, ogļu un derīgo izrakteņu ieguves un pārstrādes uzņēmumiem, taču šī valsts ir mantojusi arī nozīmīgu vides piesārņojumu. Gandrīz visā valstī pastāv tīra dzeramā ūdens trūkums, dažādo smago metālu un naftas produktu piesārņojums to ieguves vietās, kā arī valsts atkritumu apsaimniekošanas sistēmu izveide ir sākumposmā. Tomēr Kazahstāna ir nospraudusi pretenciozu mērķi – līdz 2050.gadam pilnībā pāriet uz «zaļu» ekonomiku un sagatavoties pasaules mēroga izstādei EXPO 2017, kas notiks Astanā par tēmu «Nākotnes Enerģija».

Lai saprastu iespējamo Latvijas uzņēmumu pienesumu un lomu vides infrastruktūras attīstībā, der atcerēties, ka pirms divdesmit gadiem arī Latvijā nebija kvalitatīvas vides infrastruktūras. Visas postpadomijas valstis ir saskārušās ar nolietotām un novecojušām dzeramā ūdens sagatavošanas stacijām, notekūdeņu attīrīšanas sistēmām un atkritumu izgāztuvēm visneiedomājamākajās vietās. Arī mēs esam gājuši cauri veiksmes un neveiksmes posmiem, līdz izveidojām infrastruktūru, kas atbilst Eiropas Savienības standartiem un zaļākai attieksmei pret mūsu pasauli.

Labā ziņa mūsu uzņēmējiem - Kazahstāna tiek virzīta uz «zaļo ekonomiku» visaugstākajā valsts varas līmenī. Šis brīdis ir jaunu iespēju laiks, jo EXPO 2017 izstādes sagatavošanās darbi ir jāīsteno ierobežotā laika periodā un atbilstošā kvalitātē. Kazahstānas valdība ir atklāti paziņojusi, ka valsts ir gatava sadarboties ar pieredzējušām ārvalstu kompānijām, iepērkot dažādus pakalpojumus un tehnoloģijas, lai nodrošinātu darbu izpildi termiņā un pieņemamā kvalitātē.

Viena no Kazahstānas problēmām tīro tehnoloģiju jomā ir kvalitatīvu speciālistu trūkums, kuru var palīdzēt atrisināt tieši Latvijas uzņēmumi. Mūsu inženieriem ir laba izglītība un pieredze, viņi ļoti ātri un viegli spēj noorientēties un novērtēt Padomju Savienības laikā būvēto objektu plānojumus un tehniskos standartus, un tieši Kazahstānā ir novērojams Padomju Savienības mantojums. Praktiskā pieredze līdzīgu objektu rekonstrukcijā un uzturēšanā ļauj viegli lasīt visus tehniskos uzdevumus, plānus un rasējumus Kazahstānas objektos. Arī līdzīgā mentalitāte, vēsturiskā pieredze un krievu valodas zināšanas ir mūsu priekšrocība, kā citkārt trūkst mūsu konkurentiem no Eiropas, ASV vai Ķīnas. Protams, tas nenozīmē, ka esam šajā nozarē paši pieprasītākie, taču spējam radīt spēcīgu konkurenci.

Jānorāda, ka tirgus izaugsme arī nodrošina asu konkurenci Kazahstānas tirgū. Tajā aktīvi tiek piedāvātas Ķīnas, Amerikas, Dānijas, Francijas, Vācijas, Somijas, Zviedrijas un citu valstu tehnoloģijas un pakalpojumi, kas ir modernāki un atpazīstamāki visā pasaulē. Pašlaik Kazahstānas uzņēmumi labprātāk izvēlas nevis lētāko risinājumu, bet kvalitatīvāku piedāvājumu par konkurētspējīgu cenu, jo pieredze ar tuvumā esošās Ķīnas piedāvājumiem ne vienmēr ir bijusi veiksmīga. Taču augstā ekspertu un speciālistu novērtējuma dēļ Latvijas uzņēmumus Kazahstāna vērtē pozitīvi, kas vēlreiz pierāda, ka Latvijai ir labas iespējas iekļūt šajā tirgū.

Latvijas Tīro tehnoloģiju klasteris jau ir aktīvi pievērsies un sadarbojas ar Kazahstānas tirgu, taču tas nav vienīgais tirgus, ko cenšamies apgūt. Mūsu uzņēmumi līdztekus orientējas uz Uzbekistānas, Azerbaidžānas un Krievijas tirgiem. Klastera uzņēmumi un pārstāvji dodas uz šīm valstīm, apmeklē nozares izstādes un organizē tiešās vizītes ar atbildīgajām amatpersonām. Piemēram, pagājušajā gadā tika apmeklētas sadarbības pilsētas Aktau un Atirau pie Kaspijas jūras, kā arī Almati saistībā ar izstādēm Aqua-Therm un Ecotec. Kaspijas jūras piekrastē izvietotajās pilsētās ir lielas dzeramā ūdens ieguves problēmas, tādēļ Latvijas uzņēmējiem kopā ar vietējiem komersantiem ir iespēja atrast kopīgas biznesa iespējas, attīstot kvalitatīva ūdens piegādes stacijas.

Par labu mūsu uzņēmēju atpazīstamībai nāk arī šogad Green Bridge Forum noorganizētā starpvalstu konference «Pāreja uz «zaļo ekonomiku», ieviešot ekoloģiski tīras tehnoloģijas», kas notika no 5. līdz 7.decembrim Rīgā. Konferenci apmeklēja nozīmīgu Kazahstānas uzņēmumu un pašvaldību pārstāvji, lai apzinātu sadarbības iespējas ar mūsu vietējiem uzņēmējiem. Veiksmīgi izvēlētais konferences formāts ļāva Latvijas uzņēmumiem ne tikai uzstājoties prezentēt savu pieredzi, bet arī parādīt īstenotos projektus – ūdens sagatavošanas un attīrīšanas stacijas Rīgā un Jūrmalā, energoefektivitātes risinājumus un citus interesantus objektus.

Latvijas uzņēmumi, sadarbojoties ar Kazahstānas partneriem, var piedāvāt gan individuālus, gan kompleksus risinājumus. Tas nozīmē, ka varam piedāvāt pilnu darbību ciklu - objekta izpēti, ekonomiski tehnisko pamatojumu, objekta projektēšanu un izmantojamo tehnoloģijas izvēli, celtniecību un tehnoloģiju uzstādīšanu. Mūsu piedāvājums aptver arī jaunākās tehnoloģijas, energoefektīvus risinājumus un atjaunojamus energoresursu kompleksus un to apkalpošanu. Kazahstānā tiek novērtēti projekti, kuri tiek īstenoti no paša sākuma līdz atslēgu nodošanai pasūtītājam jeb tā sauktie turn key project.

Protams, ikvienam uzņēmējam, kurš vēlas startēt Kazahstānas vai citu Vidusāzijas valstu tirgū, ir svarīgi apzināties, ka iegūt jaunus kontaktus un iekļūt ārvalstu tirgū nav viegli. Realitātē tas nozīmē daudzu mēnešu aktīvu darbu un pat gadus, darbu pie atbilstošu piedāvājumu sagatavošanas, to skaitā ieguldītus finanšu līdzekļus un neskaitāmus biznesa braucienus, tikšanās un sarunas. Taču tikai daži no satiktajiem uzņēmumiem kļūst par klientiem, turklāt bieži vien var paiet vairāki gadi, līdz rodas iespēja nonākt pie savstarpējas uzticēšanās un reāla darījuma. Svarīgākais atcerēties – tiem, kas nepadodas, ir iespēja izveidot strauji augošu un ienesīgu biznesu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Kazahstānas transporta nozares uzņēmēji Liepājā pārrunā attīstības perspektīvas

Db.lv, 02.02.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas speciālajā ekonomiskajā zonā 1.februārī vienas dienas darba vizītē viesojās Kazahstānas loģistikas uzņēmuma KAZLOGISTIS delegācija kopā ar ASV Starptautiskās attīstības aģentūras USAID pārstāvjiem, lai turpinātu sarunas par Latvijas un Kazahstānas sadarbību, nodrošinot transporta koridoru starp abām valstīm un lai pārrunātu jaunu Eirāzijas transporta ceļu attīstības perspektīvas, meklējot alternatīvus kravu plūsmas koridorus.

Tāpat tika pārrunāti jautājumi par noteikto sankciju ievērošanu un vēl stingrāku kravu pārbaudi starp Centrālāziju un Eiropu.

"Mēs redzam plašas iespējas, lai eksportētu Kazahstānas preces caur Latvijas ostām t.sk. Liepāju uz Ziemeļeiropu, Skandināvijas valstīm. Jau 2022.gadā ievērojami pieauga preču apmaiņa. Ja 2021.gadā tā veidoja 58 milj. USD, tad jau 2022.gadā pēc mūsu rīcībā esošās informācijas preču apgrozījums bija 216 milj. USD vērtībā. Tās ir visdažādākās kravas - kvieši, eļļas, ogles un citas. Tās ir kravas, kurām ir visi izcelsmes dokumenti un sertifikāti, kuri apliecina, ka tās ir Kazahstānas preces," komentē Kazahstānas transporta nozares uzņēmēju savienības "KAZLOGISTICS" ģenerāldirektors Erlans Absatovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lauksaimnieki no nākamā gada varēs saņemt zaļināšanas maksājumu

Žanete Hāka, 23.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar Eiropas Savienības regulu, no 2015. gada tiks ieviests jauns maksājums par klimatam un videi labvēlīgu lauksaimniecības praksi jeb zaļināšanas maksājums, kas būs cieši sasaistīts ar vienoto platības maksājumu (VPM), informē Zemkopības ministrija.

Saimniecībām obligāti būs jāizpilda zaļināšanas prakses, lai saņemtu VPM un zaļināšanas maksājumu. Ja tas netiks darīts, zaļināšanas maksājums tiks samazināts vai netiks izmaksāts.

Zemkopības ministrija (ZM) aicina lauksaimniekus pievērst uzmanību izmaiņām tiešo maksājumu saņemšanas nosacījumos, kas lauksaimniekiem obligāti būs jāņem vērā, jau šā gada vasaras otrajā pusē un rudenī plānojot nākamā gada sējumu struktūru un ziemāju sēju.

«Aicinu Latvijas lauksaimniekus jau tagad pievērst uzmanību zaļināšanas praksēm. Kaut arī zaļināšanas maksājums tiks īstenots no 2015. gada, ziemāju sēja sāksies jau tuvākajā laikā. Tāpēc lauksaimniekiem savlaikus ir jāiepazīstas ar jaunajām zaļināšanas prasībām, lai 2015. gadā pilnā apjomā varētu saņemt attiecīgo atbalsta maksājumu,» uzsver zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vēl rīt ir iespēja pieteikties starpvalstu konferencei tīro tehnoloģiju jomā

Dienas Bizness, 27.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai veicinātu Latvijas komersantu konkurētspēju ārvalstīs, šonedēļ līdz 28.novembrim uzņēmumiem vēl ir iespēja pieteikties Latvijas – Kazahstānas sadarbības konferencei «Pāreja uz «zaļo ekonomiku», ieviešot ekoloģiski tīras tehnoloģijas».

Konference tiek organizēta projekta Green Bridge Forum ietvaros, un to atbalsta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Rīgas Dome, Cleantech Latvia (Latvijas Tīro tehnoloģiju klasteris) un Latvijas industriālās energoefektivitātes klasteris.

Konference notiks Rīgā no 2013. gada 5. līdz 7. decembrim. Konferences fokusā ir «zaļās ekonomikas» attīstības iespējas, vides tehnoloģijas, kā arī enerģijas lietderīgāka un efektīvāka izmantošana.

Kazahstānas pusi konferencē pārstāvēs vides aizsardzības un tehnoloģiju jomas speciālisti un atbildīgo institūciju pārstāvji: nozaru ministriju, pašvaldību (akimatu) pārstāvji, kā arī dažādu uzņēmēju delegācija - lielu dabas resursu ieguves rūpniecības uzņēmumu, vides tehnoloģiju komercsabiedrību vadītāji un eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienas dienas darba vizītē Liepājā 30.augustā viesojās Kazahstānas vēstnieks Latvijā Timurs Primbetovs, tiekoties ar Liepājas valstspilsētas un Liepājas SEZ pārvaldes vadību, lai pārrunātu sadarbības iespējas un preču apmaiņu ar Kazahstānu.

Jau šobrīd Liepājas ostas termināli apstrādā Kazahstānas kravas, bet kā uzsvēra Kazahstānas vēstnieks Latvijā Timurs Primbetovs, ir ļoti svarīgi esošo sadarbību paplašināt un veidot jaunus kopīgus projektus.

Ģeopolitiskā situācija ir būtiski ietekmējusi tranzītbiznesa nozari un ieviesusi būtiskas izmaiņas preču apmaiņā, loģistikas virzienos un tirgus pieprasījumā. Ieviesto sankciju dēļ Eiropā mainās preču plūsmas, kas arī izskaidro gan Uzbekistānas, gan Kazahstānas uzņēmēju interesi par Baltijas valstīs, Latviju un, protams, arī Liepājas ostu.

Kā norāda Liepājas SEZ pārvaldnieks Uldis Hmieļevskis, Latvijas -Kazahstānas attiecības ir ļoti svarīgas. “Jau šobrīd Liepājas ostā krauj Kazahstānas kravas – alumīniju, ferro sakausējumus, lauksaimniecības kravas, kas tā nokļūst Eiropā un citur pasaulē, savukārt sojas produkti, cukurs, industriālais aprīkojums no pasaules un Eiropas valstīm nonāk Kazahstānā. “Ir ļoti svarīgi tikties, rādīt Liepājas un ostas iespējas, nodrošināt informācijas apriti ar Kazahstānas vēstniecības starpniecību starp Liepājas un Kazahstānas uzņēmējiem. Katra iespēja ir jāizmanto, jo tikai tā var iegūt rezultatīvos rādītājus, kas atspoguļojas pilsētas un valsts budžetā.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV pastiprinās stratēģisko sadarbību ar Kazahstānu un Centrālāzijas reģionu

Db.lv, 06.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV pastiprinās stratēģisko partnerību ar Kazahstānu, veidojot ciešāku ekonomisko sadarbību ar Kazahstānu un pārējām Centrālāzijas reģiona valstīm, savas pirmās oficiālās vizītes laikā Kazahstānā paziņoja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

“Vēlos uzsvērt, ka stratēģiskā partnerība starp Amerikas Savienotajām Valstīm un Kazahstānu piedzīvo ļoti strauju attīstību. Kopš 1991. gada decembra, kad ASV kā pirmā valsts atzina Kazahstānas neatkarību, ASV ir stingri apņēmušās atbalstīt Kazahstānas un visa reģiona valstu suverenitāti, teritoriālo integritāti un neatkarību” pauda E. Blinkens.

Viņš arī uzsvēra, ka ASV uzņēmēji jau sākotnēji bija vieni no pirmajiem, kas investēja Kazahstānā, ieguldījumiem kopš 1991. gada pārsniedzot 50 miljardus ASV dolāru. Tāpat vizītes laikā E. Blinkens paziņoja par papildus 25 miljonu ASV dolāru piešķiršanu Vidusāzijas valstu Ekonomiskās noturības iniciatīvai, kas kopumā tagad veidos 50 miljonus ASV dolāru. Šīs palīdzības uzdevums ir plašāka reģionālās ekonomikas attīstīšana, jaunu eksporta tirgu izveide un privātā sektora investīciju piesaiste.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veikalu sortimentā esošo griķu piegādātājvalstis gada laikā mainījušās – ja vēl pērn Krievija bija viena no lielākajām griķu importētājām, tad šobrīd kā griķu izcelsmes valsts uz iepakojuma visbiežāk figurē Kazahstāna.

Dienas Biznesa lasītāji pamatoti uzdod jautājumu, kādus griķus ēdam – Krievijas vai Kazahstānas, jo pat valsts institūciju atbildes nesakrīt. Importētājs pārliecināts, ka piegādātā prece tiešām ir no Kazahstānas.

Neimportējam, nē - importējam!

Runājot par griķiem no Kazahstānas vai no Krievijas, parasts veikala apmeklētājs uzreiz nevar apgalvot, kā runājot par apaļkoku importu no Kirgizstānas, sak, viņiem jau tādi neaug! Kazahstanā griķi aug un tīri labi, un globālajā tirgū valsts ir labi pamanāms spēlētājs. Proti, nav tieša pamata uzreiz pieņemt, ka Latvijā ienākošai precei izcelsmes valsts norādīta, lai tirgotājus preventīvi pasargātu no reputācijas riskiem, jo sankcijām pandēmijas superprodukts – griķi - nav pakļauti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no galvenajiem izaicinājumiem konteineru pārvadājumos Eirāzijas teritorijā ir kravu piepildījums virzienā no Eiropas uz Ķīnu.

To uzsvēra gan Latvijas, gan Kazahstānas tranzīta nozares pārstāvji Astanā notikušajā diskusijā par konteineru pārvadājumiem Eirāzijā. Diskusija notika Latvijas paviljona rīkotās tranzīta un loģistikas nedēļas ietvaros.

Rīga kā reģionāls centrs

Gan Kazahstānas uzņēmuma KTZ Express Konteineru pārvadājumu departamenta direktors Almats Karimovs, gan Horgosas speciālās ekonomiskās zonas ģenerāldirektors Žaslans Hamzins uzsvēra, ka pašlaik transkonteineru pārvadājumos pastāv liels disbalanss, jo no Eiropas uz Ķīnu pārsvarā dodas tukši vai pustukši konteineri. Tas rada arī pašu konteineru trūkumu. To, ka tā ir liela problēma uzsvēra arī Latvijas uzņēmuma Riga Container Terminal valdes priekšsēdētājs Valdis Andersons, norādot, ka tai nav viena un ātra risinājuma. A. Karimovs gan izteica ierosinājumu, ka Rīga varētu kļūt par reģionālu centru konteinerkravu komplektēšanai no Skandināvijas, īpaši celuluozes produktiem un Ikea precēm. Līdztekus tam A. Karimovs minēja, ka Kazahstānas dzelzceļš gatavojas atvērt savu pārstāvniecību kādā no Eiropas Savienības valstīm, kas nodarbotos tieši ar kravu piesaisti uz Āziju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar Digitālās ekonomikas un sabiedrības indeksu (DESI) Latvijas iedzīvotājiem ir ievērojami sliktākas digitālās prasmes nekā pārējā Eiropā. Šokējoši ir tas, ka tas attiecas arī uz jauniešiem vecuma grupā no 16 līdz 24 gadiem.

Digitālo prasmju indekss Latvijas jauniešiem (75%) ir nepieņemami zems salīdzinājumā ar Eiropas vidējo rādītāju – 80%. Nomācoši kļūst arī, palūkojoties uz mūsu Baltijas kaimiņvalstīm – Igauniju un Lietuvu –, kur šis rādītājs ir 93%.

Ja esam vienisprātis, ka digitālās prasmes, vismaz pamata līmenī, kļūst tikpat svarīgas kā lasītprasme un rēķināšanas prasme, tad Latviju sagaida sarežģīti laiki, kur ceturtdaļai jauniešu trūkst šo būtisko prasmju. Nākotnē šiem jaunajiem cilvēkiem būs teju neiespējami konkurēt darba tirgū un pilnībā realizēt savu potenciālu. Kā mēs nokļuvām šajā situācijā? Lai atrisinātu problēmu, vispirms jāizprot tās pamatcēloņi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība vēlas dekarbonizēt autobusus un kravas automašīnas, turklāt ir iniciatīvas to darīt daudz straujāk, turklāt no 2030. gada atļaut reģistrēt tikai bezemisiju pilsētas autobusus; Latvijā šajā virzienā pagaidām vēl tiek sperti tikai pirmie biklie soļi.

Tādi secinājumi skanēja diskusijā Kravas transportlīdzekļu, komunālā transporta un autobusu dekarbonizācija – kā sasniegsim 2030.gada atjaunojamās enerģijas un konkurētspējas mērķus?. Latvijā vieglie un smagie kravas transportlīdzekļi, komunālais transports, kā arī autobusi veido vairāk nekā 40% no visām autotransporta emisijām, tomēr diskusija par kravas automašīnu, komunālā transporta un autobusu dekarbonizāciju nenotiek. Ir daudz jautājumu par to, cik var ātri ieviest (pāriet uz) biometāna un citu alternatīvo degvielu (LNG, CNG, ūdeņraža) transportlīdzekļiem, kā paātrināt kravas transporta un autobusu elektrifikāciju, kā mainīt transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļu likmes un degvielu nodokļus. Par to, kā varētu rīkoties Latvija, kādus risinājumus īstenot un kādā laikā, jau tuvākajā laikā būtu jābūt konkrētiem projektiem, kurus diskusijās apspriest un tad attiecīgi pieņemt to īstenošanai nepieciešamos lēmumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kazahstāna pauž gatavību reformēt ekonomiku un plāno privatizēt daudzus valsts uzņēmumus, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šobrīd Centrālāzijas valstis uz pārējo attīstības valstu fona nav nekāds izņēmums, un arī tām nākas lauzīt galvu, kā bez postošākām sekām pārdzīvot dažādus samērā smagus izaicinājumus to tautsaimniecībām. Šajā ziņā labs piemērs ir Kazahstāna, kura šī gada vasarā jau atmeta centienus balstīt savu valūtu. Rezultātā eiro cena Kazahstānas tengēs kopš šī gada augusta vidus ir palielinājusies jau par 51% līdz 313 tengu atzīmei. Kazahstānas tengēs vēl straujāk – par 60% – kopš minētā termiņa ir spējusi pieaugt pat Krievijas rubļa vērtība. Kazahstānas devalvācija bija atbilde uz daudzu pārējo reģionu valūtu vērtību samazināšanos. Izmaiņas tās valūtas politikā acīm redzami bija saistītas ar Krievijas rubļa toreizējo vērtības samazināšanos (Krievija, kuras ekonomika ir recesijas stadijā, ir lielākais Kazahstānas tirdzniecības partneris).

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai tehnoloģiju giganti apēdīs tradicionālās bankas?

Latvijas Bankas maksājumu eksperte Edīte Gailiša, 15.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šīs lielās kompānijas apzīmē kā TechGiants – tehnoloģiju milži. ASV kompānijas Google, Apple, Facebook un Amazon (apzīmētas arī kā GAFA) ir dominējošie spēlētāji savās jomās.

Piemēram, 2018. gadā visā pasaulē 90% gadījumu, meklējot informāciju internetā, izmantots Google meklētājs. Facebook kopā ar Google ir dominējošie spēlētāji digitālās reklāmas pārdošanā (kopā tie aizņem vairāk nekā 50% tirgus). 2018. gada beigās Facebook bija gandrīz 2.4 miljardi lietotāju (tas ir vairāk nekā 30% planētas iedzīvotāju), un katru minūti tiek reģistrēti 400 jauni lietotāji. Google ir apmēram 1.5 miljardi lietotāju, Amazon – apmēram 300 miljoni. Tāpat strauji audzis Apple maksājumu risinājuma Apple Pay lietotāju skaits – 2018. gadā tas sasniedzis 383 miljonus (pieaugums pret 2017. gadu ir 67%).

Arvien nozīmīgāku lomu spēlē arī Ķīnas lielie tehnoloģiju uzņēmumi Baidu, Alibaba (AliExpress platformas uzturētājs), Tencent un Xiaomi (kopā apzīmēti kā BATX), kas radījuši digitālas ekosistēmas, ietekmējot Ķīnas iedzīvotāju ikdienu un dzīvi, kā arī metuši izaicinājumu GAFA pārākumam, aktīvi darbojoties ārpus Ķīnas robežām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Latvija iegūst no Klaipēdas ostas nespējas izmantot Kazahstānas kravu potenciālu

LETA/BNS, 30.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kazahstānas kravu plūsma caur Klaipēdas ostu šā gada pirmajā ceturksnī vairāk nekā četrkāršojās un sasniedza 63 100 tonnu, tomēr Lietuvas Stividorkompāniju asociācijas prezidents Vaidots Šileika atzīst, ka Lietuvas stingrā politika starptautisko sankciju ievērošanā liedz tai izmantot Vidusāzijas valsts potenciālu, un ieguvēja no tā esot Latvija.

Kazahstānas uzņēmēji labprātāk izvēlas Latvijas ostas vairāku iemeslu dēļ, piemēram, Latvijā esot pielaidīgāka attieksme pret starptautisko sankciju ievērošanu, apgalvoja Šileika, kurš kā citus iemeslus minēja to, ka Latvija ir ģeogrāfiski tuvāk, kā arī Kazahstānas kravu veidu, piemēram, ogles.

Viņa rīcībā esošā informācija liecinot, ka Kazahstānas eksportētāji bažījas par Lietuvas valsts dzelzceļa kompānijas "Lietuvos geležinkeliai" īstenoto stingro sankciju politiku, jo pastāv riski zaudēt kravu, kurā pat nav sankcijām pakļauto preču, ja tā tiek pārvadāta vagonā, kas saistīts ar sankcijām pakļautu biznesu.

Šileika stāstīja, ka, cik viņam zināms, Latvijā netiek "pievērsta uzmanība, kam pieder vagons, kamēr krava nav pakļauta sankcijām", tādējādi vagonu deficīta situācija Kazahstānas eksportētājiem Latvija kļūst pievilcīgāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas uzņēmumiem ir būtiskas priekšrocības Centrālāzijas valstu tirgū

Dienas Bizness, 24.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienībai (ES), tostarp arī Latvijai, ir lielas iespējas sadarboties ar Centrālāzijas valstīm zaļo tehnoloģiju jomā, attīstot zaļo ekonomiku. Šāda atziņa izskanēja starptautiskajā forumā Ceļš uz sadarbību starp ES un Centrālāzijas valstīm tīro tehnoloģiju jomā jeb Green bridge, piektdien raksta laikraksts Diena.

Galvenās sadarbības jomas tīro tehnoloģiju jomā ir ūdens saimniecība un attīrīšanas iekārtas, atkritumu apsaimniekošana un pārstrāde, atjaunojamā enerģija, energoefektivitātes projekti un zaļās inovācijas. Kā Dienai atzina Ilgtspējīgas enerģētikas programmas eksperte Centrālāzijas valstīs Ilze Puriņa, galvenie ieguvumi no sadarbības ar Centrālāzijas valstīm tīro tehnoloģiju jomā ir plašās investīciju iespējas un uzņēmumu iespējas pārdot savus pakalpojumus.

Viens no Green bridge foruma līdzdibinātājiem Andrejs Pumpurs norāda, ka Latvijai sadarbība ar Centrālāzijas valstīm ir unikāla eksporta iespēja. «Uz šīm valstīm Latvijas uzņēmēji var eksportēt tehnoloģijas un pakalpojumus, tostarp arī zināšanas. Pagaidām Latvijas uzņēmumi vēl ir arī mazliet lētāki nekā Rietumeiropas kompānijas. Turklāt mums ar Centrālāzijas valstīm ir kopēja pagātne, līdz ar to mēs labāk saprotam šo valstu problēmas un īpatnības, tostarp arī infrastruktūras attīstību. Tā ka mūsu pieredze Centrālāzijas valstīm, kuras vēlas pāriet no ļoti energointensīvas tautsaimniecības uz zaļo ekonomiku, var būt ļoti noderīga,» stāsta A. Pumpurs. Pašlaik mūsu uzņēmumi visaktīvāk piedāvā savus pakalpojumus tieši ūdenssaimniecības un ūdens attīrīšanas jomā, taču saskaņā ar A. Pumpura teikto Latvijas uzņēmumiem ir ko piedāvāt arī energoefektivitātes jomā, piemēram, energoauditus, kā arī pakalpojumus atkritumu apsaimniekošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

LTRK: Latvija sasniegusi izvirzītos mērķus EXPO 2017

Rūta Lapiņa, 03.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), izvērtējot dalību «Astana EXPO 2017» uzskata, ka izvirzītie mērķi ir sasniegti, par ko liecina uzņēmēju atsauksmes, interese par Latviju ne tikai Kazahstānā, bet arī citu «EXPO» dalībnieku vidū, kā arī saņemtais Latvijas paviljona apbalvojums, informē LTRK Sabiedrisko attiecību konsultante Rūta Grikmane.

Sākot gatavoties «Astana EXPO 2017», LTRK par mērķi izvirzīja veicināt Latvijas labu attiecību veidošanu ar Kazahstānu, kā arī radīt cienījamu iespaidu par valsti kopumā globālā līmenī. Savukārt no uzņēmēju viedokļa, biedrības vēlējās nostiprināt jau izveidotās attiecības ar Kazahstānas partneriem, kā arī palīdzēt iegūt jaunus sadarbības partnerus. «Analizējot izstādes norisi un rezultātus, varu droši teikt, ka sākumā noteiktie mērķi ir sasniegti un ceram, ka nākotnē nesīs lielu pienesumu Latvijas ekonomikai,» sacīja LTRK valdes loceklis un «EXPO 2017» komisārs Jānis Endziņš.

Par vienu no centrālajiem notikumiem uzskatāma «Latvijas dzelzceļa» (LDz) kopā ar partneriem rīkotā Tranzīta un loģistikas nedēļa, kuras ietvaros LDz rīkoja konferenci «Globālās transporta kustības vīzija. Eirāzijas potenciāls», kā arī tematiskās diskusijas par Konteinerpārvadājumu attīstību Eirāzijas teritorijā un «Zaļās ekonomikas» attīstību transporta sektorā, kā arī citus pasākumus. LDz prezidents Edvīns Bērziņš ir pārliecināts, ka atbalsts dalībai šajā izstādē ir devis ļoti ievērojamu pienesumu: «Mūsu dalība šajā izstādē bija ļoti nepieciešama ne tikai transporta nozarei, bet visai valsts tautsaimniecībai. Mūsu piedalīšanos ļoti novērtēja Kazahstānas partneri, par ko liecina fakts, ka ļoti īsā laikā pēc izstādes - septembra beigās Rīgā ieradās Kazahstānas pirmais vicepremjers Askars Mamins. Viņa vizītes ietvaros mēs parakstījām sadarbības memorandu ar Kazahstānas dzelzceļu par konteinermaršrutu attīstību, vienojāmies par sadarbību Kazahstānas jaunā loģistikas mezgla, Horgosas attīstībā, kā arī kopīgiem spēkiem noorganizējām konteinervilcienu no Urumči uz Rīgu, kura maršruts bez Kazahstānas nav iespējams.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papildināta - PVD saistībā ar Kazahstānas aizliegumu pārbaudīs sešus šprotu ražotājus

Žanete Hāka, 13.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir saņēmis informāciju no Kazahstānas Patērētāju tiesību aizsardzības aģentūras par noteikto pagaidu eksporta aizliegumu sešiem Latvijas zvejas produktu apstrādes uzņēmumiem.

Aģentūra skaidro, ka veicot eksportētās produkcijas laboratoriskās pārbaudes, konstatēts pārsniegts benzopirēna maksimāli pieļaujamais līmenis un nepilnīga informācija produktu marķējumā, informē PVD.

Pagaidu aizliegums eksportēt produkciju Šprotes eļļā noteikts SIA Kolumbija LTD, SIA Zvani, SIA Kuršu zeme, SIA Roja F.C.T., SIA Unda, bet SIA Gamma-A uz laiku aizliegts eksportēt produkciju Šprotu pastēte.

PVD ir uzsācis uzņēmumu ārpuskārtas pārbaudes, kuru laikā jau konstatēts, ka saražotā produkcija eksportēta tikai uz Kazahstānu un Latvijas tirgū nav nonākusi.

Lai risinātu jautājumu par eksporta aizliegumu atcelšanu, PVD par dienesta pārbaudēm un to rezultātiem, kā arī par pašu uzņēmumu veiktajām izmaiņām tehnoloģiskajos procesos un marķējumā, informēs Kazahstānas atbildīgo institūciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Kazahstānā prezentēs investīciju projektus

Lelde Petrāne, 06.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas-Kazahstānas investīciju forumā, kurš notiks 20.maijā Kazahstānas galvaspilsētā Astanā – Astana Marriott Hotel - Latvijas nekustamo īpašumu asociācija (LANĪDA) šīs valsts uzņēmējus iepazīstinās ar projektiem, kā arī dalīsies pieredzē par investīciju iespējām Latvijā, liecina medijiem sniegtā informācija.

Šis būs pirmais Latvijas-Kazahstānas investīciju forums, kura galvenais uzdevums ir stiprināt abu valstu tautsaimnieciskās partnerattiecības un iezīmēt Latvijas un Kazahstānas uzņēmēju, kā arī profesionālo organizāciju savstarpējās sadarbības virzienus.

Ideja organizēt šādu forumu radusies, jo pēdējo gadu laikā no abu valstu puses ir strauji augusi interese par savstarpējās sadarbības iespējām. Uzņēmējus interesē sadarbība visdažādākajās jomās: sākot no nekustamo īpašumu un būvniecības jomas līdz pat transporta un loģistikas, «zaļo» tehnoloģiju, tirdzniecības, rūpniecības u.c. jomām.

«Svarīgi, ka interese ir abpusēja,» saka Baltijas un Kazahstānas ekonomiskās attīstības asociācijas vadītājs Aleksandrs Vidjakins. «Paredzēts, ka forumā piedalīsies ap 150 vietējo uzņēmēju, kuri pārstāv visdažādākās nozares: ražošanu, pētniecību, ieguves rūpniecību, finanšu nozari u.c. Būtiski, ka visi Latvijas delegācijas pārstāvji ir uzaicināti piedalīties arī Astanas ekonomikas forumā, kurš risināsies no 21. līdz 23. maijam. Tas ir viens no nozīmīgākajiem ekonomikas notikumiem ne tikai Kazahstānā, bet arī visā reģionā, jo tajā piedalās visa valsts politiskā elite.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Mākslīgā intelekta valodu tehnoloģijas - attīstības tendences un jaunas iespējas organizācijām

Kaspars Kauliņš, "Tilde" biznesa attīstības vadītājs, 18.01.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Covid-19 pandēmija izraisījusi staujas pārmaiņas patērētāju tendencēs un veicinājusi uzņēmumu un insititūciju interesi par valodu tehnoloģiju risinājumiem straujāk, kā varējām prognozēt.

Vēlos dalīties pārdomās, kas mūs sagaida 2021.gadā, un par kādiem mākslīgā intelekta risinājumiem uzņēmumiem vajadzētu domāt.

Runas tehnoloģijas pielāgojas katra uzņēmuma vajadzībām

Pirms deviņiem gadiem, līdz ar tā brīža jaunāko Apple viedtelefonu iPhone 4S, pie lietotājiem devās balss digitālais asistents Siri. Tehnoloģiju pasaulē tas bija liels notikums, jo daudziem atsauca atmiņā reiz redzētās fantastikas filmas, kuru varoņi ar balss komandām ieslēdz istabā gaismu, pārslēdz televizora kanālus vai vada automašīnu. Kopš tā laika balss vadības risinājumi veikuši garu ceļu un patiešām nonākuši televizoros, teju ikvienā viedtelefonā un daudzās citās ierīcēs. Jau šobrīd daudzu uzņēmumu produktu un paklapojumu attīstības stratēģijās iekļaut dažādi runas tehnoloģiju pielietojuma scenāriji. Vairāki veiksmīgi piemēri ir tepat Latvijā - Latvenergo klientiem ir iespēja skaitītāju rādītājus nosaukt Tildes veidotajai runas atpazīšanas sistēmai, bet mediju monitoringa un tirgus izpētes kompānija Kantar TNS izmanto runas atpazīšanas tehnoloģiju mediju satura analīzei. Mūsu runas atpazīšanas risinājumi tiek izmantoti arī Igaunijas tiesās un Lietuvas valsts pārvaldē. Drīzumā tie palīdzēs arī Latvijas Iekšlietu ministrijas daudzo struktūrvienību darbiniekiem gan gatavojot dažādus dokumentus, automatizēti apstrādājot dažādu procesuālo darbību audioierakstus, gan arī ļaujot veikt meklējumus audio un video arhīvos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirāzijas transporta koridora attīstība un konteinerkravu apjoma pieaudzēšana ir Latvijas prioritātes transporta nozarē.

To Astanā starptautiskajā Expo 2017 izstādē Latvijas paviljonā notiekošajā konferencē Globālās transporta kustības perspektīvas. Eirāzijas potenciāls, uzsvēra gan Latvijas valsts prezidents Raimonds Vējonis, gan satiksmes ministrs Uldis Augulis. Savukārt, runājot jau par konkrētiem darbiem, uzņēmuma Latvijas dzelzceļš prezidents Edvīns Bērziņš minēja, ka līdz septembra vidum uzņēmumam ir jāsniedz savs redzējums, kā palīdzēt Kazahstānas investīcijām ieplūst kādā no trim Latvijas brīvostām, izveidojot tur abu valstu kopīgu loģistikas centru kravām, kas no Ķīnas caur Kazahstānu un Latviju dodas uz Ziemeļeiropu. Vēl viens darba virziens, kas, kā atzina E. Bērziņš, pagaidām gan ir tikai ieceres līmenī, ir izveidot Latvijas Kazahstānas loģistikas centru (ar mūsu valsts investīcijām) Kazahstānas speciālajā ekonomiskajā zonā Horgosā, kas atrodas pie Ķīnas robežas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Positivus festivālā būs arī startup telts

Anda Asere, 06.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nozīmīgākā ikgadējā startup un tehnoloģiju konference TechChill šovasar sadarbosies ar leģendāro mūzikas festivālu Positivus un tā laikā notiks konferences vasaras sesija

Tās laikā dalībniekiem būs iespēja atpūsties un smelties iedvesmu TechChill Summer Hub teltī, apvienojot mūzikas, mākslas un tehnoloģiju pieredzi vienā pasākumā. TechChill vasaras teltī būs iespēja iepazīties ar tehnoloģiju jaunuzņēmumiem no Baltijas valstīm, dzirdēt iedvesmojošas runas un diskusijas, kā arī notiks prezentēšanas skola un ideju sacensības.

«Festivāls ir kļuvis par nozīmīgu notikumu, kas spēj pulcēt progresīvāko Baltijas sabiedrības daļu un, ja runājam par saturu, jau sen ir izaudzis ārpus mūzikas robežām un kalpo kā laba platforma, lai iepazīstinātu cilvēkus klātienē ar jaunumiem dažādās jomās, jo festivāla apmeklētāji ir atvērti un gatavi veltīt laiku un uzmanību, lai uzzinātu ko jaunu. Startup kompānijām tā ir izcila iespēja satikt klātienē savus esošos un nākotnes klientus, lai uzrunātu šo milzīgo auditoriju – pārliecinātu un testētu idejas klātienē,» teic Andis Zusts, viens no Positivus festivāla organizatoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kazahstāna negaidīti devalvē savu valūtu, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pasaules finanšu sistēmai tuvākajā laikā, visticamāk, nāksies sadzīvot ar vairāku valūtu devalvāciju, kur riska zonā nonākušas faktiski visu attīstības valstu valūtu vērtības. Šīs nedēļas beigās centienus balstīt savu valūtu atmetusi arī Kazahstānas centrālā banka (iestāde ziņoja, ka pāriet uz tirgus noteiktu valūtas kursu), kā rezultātā ASV dolāra cena Kazahstānas tengēs strauji pieauga par 23% – līdz 257 tengu atzīmei. Kopš pagājušā gada sākuma ASV dolāra cena tengēs ir palielinājusies jau par 67%. Savukārt eiro cena tengēs šajā laika posmā ir pieaugusi par 35%. Jāatgādina, ka vēl samērā nesen – pagājušā gada februārī – jau nācās pārdzīvot vienu Kazahstānas tenges devalvāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Lauksaimniecība – sentēvu tradīciju glabātāja vai nākotne ar plašām iespējām?

Latvijas Bankas ekonomiste Daina Pelēce, 09.08.2018

1. attēls. Lauksaimniecības (augkopības, lopkopības, medniecības un zivsaimniecības) nozares īpatsvars kopējā pievienotajā vērtībā 2015. gadā, %

Avots: Eurostat

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauku tēma latviešiem visos laikos ir bijusi aktuāla. Mediju telpā Latvija sevi visvairāk pozicionē kā zaļu valsti un latviešus kā tautu ar iedzimtu mīlestību uz zemi un zemes darbiem. Lauku tēma ir iecienīta arī daudzos televīzijas šovos, piemēram, «Izdzīvošana laukos», «Lauku sēta», «Saimnieks meklē sievu», «Špilkas un galošas» u.c. Arī klimata pārmaiņu radītās problēmas aktualizē diskusijas par lauksaimniecības nozari un tās izaicinājumiem.

Brīžiem lauksaimnieku darbošanās, kā arī centieni saglabāt un palielināt savas produkcijas apjomus, saskaroties ar dažāda veida izaicinājumiem, visai tuvu līdzinās televīzijas realitātes šovam, kam varētu dot nosaukumu «izdzīvošanas skola». Bet šoreiz ne par kaislībām televīzijas šovos, bet par aktuālo Latvijas lauksaimniecībā, lauksaimniecības produktu eksportā un nozares iespējām nākotnē.

Kas raksturo Latvijas lauksaimniecības nozari

Pirmkārt, lauksaimniecības nozare ir tā, kas apgādā mūs ar pārtiku. Ēst cilvēki gribēs vienmēr un visos laikos. Turklāt savā zemē saražotā pārtika ir augstvērtīgāka un veselīgāka salīdzinājumā ar importēto. Lauksaimniecības nozare sniedz resursus arī citām nozarēm: primārajām, piemēram, enerģētikas nozarei; sekundārajām, piemēram, pārtikas nozarei, kā arī terciārajām nozarēm, piemēram, transporta nozarei. Lauksaimnieki sakopj un saglabā lauku vidi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienās jaunajam uzņēmējam nepietiek ar labu ideju - laba tirgus izpratne, kontakti, spēja pārliecināt, kā arī neatlaidība ir tās īpašības un prasmes, kuras nepieciešamas, lai ideju pārvērstu par veiksmīgu biznesu. Sarunā ar SIA AW Latvia valdes locekli Initu Bendzuli uzzinājām par to, ka biznesu neatstāt tikai idejas līmenī nav nemaz tik sarežģīti – galvenais ir uzņēmība un drosme.

Kas jūs esat – pastāstiet vairāk par savu biznesu, tā specifiku utt.!

Uzņēmums SIA AW Latvia nodarbojas ar nestandarta, Latvijā pagaidām vēl maz zināmo antīka koka apstrādi un unikālu izstrādājumu ražošanu. Sekojot pasaules tendencēm interjera dizainā un arvien augošajam pieprasījumam pēc senajiem kokmateriāliem, tika radītas divas preču zīmes:

- ar zīmolu Antique Wood tiek ražotas mēbeles un galdniecības izstrādājumi no vismaz 100 un vairāk gadus veca kokmateriāla;

- zīmols Wooden Wall Design reprezentē dekoratīvo sienu apšuvumu. Koka apdares paneļi ir inovatīvs produkts ar augošu pieprasījumu gan vietējā, gan eksporta tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Sonarworks piesaista 6 miljonus dolāru investīcijas

Db.lv, 14.07.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas audio tehnoloģiju inovators, profesionālas skaņas digitālās kalibrēšanas uzņēmums Sonarworks noslēdzis papildus finansējuma raundu, investīciju fonda Almaz Capital (ASV) vadībā piesaistot 6 miljonus dolāru.

Raunda noslēgšanā piedalījās arī līdzšinējie investori Karma Ventures un Proks Capital, kā arī jaunie investori Trind Ventures, Smart Growth VC, LLC., Wiser Financial Advisors OÜ, un biznesa eņģeļi Cesar Lamschtein un Victor Yun. Papildus finansējums ļaus Sonarworks paplašināt SoundID mašīnmācīšanās tehnoloģiju integrāciju patērētāju elektroierīcēs visā pasaulē.

2020. gada sākumā Sonarworks prezentēja savu jaunāko tehnoloģijas sasniegumu - SoundID - tā tika izziņota lielākajā tehnoloģiju izstādē pasaulē CES 2020, kas katru gadu norisinās Lasvegasā, ASV.

SoundID ļauj izveidot katram lietotājam personalizētu skaņas profilu, balstoties uz klausītāja dzirdi un individuālajām skaņas vēlmēm. Šī tehnoloģija strauji guva starptautisku industrijas interesi un atzinību. Nepilna gada laikā tirgū jau parādījās pirmie produkti ar SoundID integrāciju. Sonarworks uzsāka sadarbību ar ikonisko amerikāņu zīmolu Gateway, integrējot skaņas tehnoloģiju jaunākajos uzņēmuma planšetdatoros. Tāpat SoundID tehnoloģija jau atrodama austiņu ražotāja Monoprice premium zīmola Monolith bezvadu austiņās, kā arī pirmajās bluetooth bezvadu Drop Panda audiofīlu kategorijas austiņās.

Komentāri

Pievienot komentāru