Transports un loģistika

Latvijas kuģniecībai rekordpeļņa

Ainars Sedlenieks [email protected], 25.03.2002

Jaunākais izdevums

Latvijas kuģniecības koncerna auditētā peļņa pagājušajā gadā bija 26,1 miljons ASV dolāru, kas ir augstākie LK darbības rādītāji tās desmit gadu pastāvēšanas vēsturē. Salīdzinot ar 2000.gadu LK peļņa ir ievērojami uzlabojusies, jo 2000.gadā pēc novecojušo kuģu pārvērtēšanas LK zaudējumi veidoja 20,5 miljonu ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Fondu biržā kotētajam uzņēmumam Latvijas kuģniecība (LK) arvien turpinās pārrunas ar Varšavas biržu par iespējamo šī uzņēmuma akciju kotēšanu Varšavā.emLatvijas kuģniecībai/em turpinās pārrunas par kotēšanos Varšavas biržā

"Mums ir pārrunas ar Latvijas kuģniecību par tās iespējamo iekļaušanu Varšavas fondu biržā. Es ceru, ka mums beidzot izdosies pārliecināt LK pievienoties mūsu biržai," norāda Varšavas fondu biržas vadītājs Ludviks Sobolevskis (Ludwik Sobolewski).

"Banku sektoru krīze izraisījusi būtisku pieprasījuma kritumu pēc akcijām Baltijas biržās. Galarezultātā to apgrozījums ir ļoti mazs, tāpat kā biržās iekļauto kompāniju likviditāte. Salīdzinājumā ar Baltijas akciju tirgu, Varšavas fondu birža šobrīd varētu šķist ļoti pievilcīga Baltijas reģiona kompānijām," uzsver Varšavas biržas Biznesa attīstības daļas vadītājs Roberts Kviatkovskis (Robert Kwiatkowski). Pēdējā laikā Varšavas biržai esot bijušas vairākas tikšanās ar Baltijas valstu kompānijām no transporta, mediju un tekstila, pārtikas rūpniecības un finanšu industrijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņu popzvaigzne Madonna savā koncertturnejā nopelnījusi 282 miljonus ASV dolāru (153.40 milj. Ls), kas dziedātāju padara par visu laiku finansiāli visveiksmīgāko solomākslinieci.

Madonnai rekordpeļņa

Madonna savu koncertturneju Sticky + Sweet sāka šā gada augustā Kārdifā Velsā un noslēgs ar koncertu šomēnes Sanpaulu Brazīlijā, ziņo apollo.lv. Db jau ziņoja, ka dziedātāja pameta savu ierakstu kompāniju Warner Music, ar kuru bija sadarbojusies 25 gadu garumā, un parakstīja līgumu ar koncertturneju organizatoru kompāniju Live Nation.

Live Nation informē, ka amerikāņu popzvaigznes 28 koncertu turnejā ASV pārdoti 550 000 biļešu, ienesot 91,5 miljonus ASV dolāru. Madonna iepriekšējo peļņas rekordu sasniedza 2006. gadā, kad viņas koncertturneja ienesa 193,7 miljonus ASV dolāru, bet viņas pēdējās trīs turnejas pēdējo sešu gadu laikā ienesušas gandrīz 500 miljonus USD (248 milj. Ls).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Latvijas Unibankas» Latvijas akciju tirgus apskats 28.01.-04.02.

Valters Paiders [email protected], 04.02.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Birža pieprasa Ventspils naftai precizēt līdzdalības apjomu Latvijas kuģniecības kapitālā.

Birža nosaka uzraudzības statusu Latvijas kuģniecībai.

Birža pieprasa Latvijas kuģniecībai atklāt izvirzītās kandidatūras ievēlēšanai padomē.

Izsolē pārdod visas valsts piecu gadu obligācijas.

Aizvadītajā nedēļā Rīgas Fondu Biržas apgrozījums bija apmēram LVL 1.3 miljoni, kas ir par 4% vairāk nekā iepriekšējā nedēļā. Akciju tirgus apgrozījums bija LVL 700 tūkstoši. Starp emitentiem vislielākais apgrozījums bija darījumiem ar SAF Tehnikas akcijām nepilnu 300 tūkstošu latu apmērā.

Fiksētā ienākuma vērtspapīru tirgus apgrozījums bija LVL 580 tūkstoši, un lielāko tā daļu veidoja darījumi ar Latvijas valsts 6 mēnešu parādzīmēm.

Rīgas Fondu biržas kapitalizācijas indeksa (RIGSE) vērtība aizvadītās nedēļas laikā samazinājās par 0.3% līdz 422.86 punktu atzīmei. Indeksa vērtība pirmajās divās nedēļas dienās pakāpās par 1.2%, taču sekojošās dienās atkal samazinājās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Latvijas kuģniecība palielinās pamatkapitālu līdz 120 miljoniem eiro, emitējot jaunas akcijas

LETA, 30.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kuģošanas kompānijas Latvijas kuģniecība plāno palielināt pamatkapitālu līdz 120 miljoniem eiro, emitējot jaunas akcijas slegtajā akciju emisijā, liecina paziņojums Nasdaq Rīga.

Paziņojumā teikts, ka pamatojoties uz akcionāra Vitol Netherlands B.V. (Vitol) pieprasījumu, jautājums par pamatkapitāla palileināšanu iekļauts ārkārtas akcionāru sapulcē, kas notiks 19.septembrī.

Akcionāru sapulcē plānots atbalstīt pamatkapitāla palielināšanu par 60 miljoniem eiro līdz 120 miljoniem eiro, emitējot jaunas akcijas slēgtajā (ne publiskajā) akciju emisijā ar mērķi refinansēt kuģošanas biznesa parādsaistības.

Jau vēstīts, ka Latvijas kuģniecība koncerns šogad pirmajā pusgadā strādāja ar 43,69 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 3% mazāk nekā 2016.gada attiecīgajā periodā, taču koncerns guva peļņu 8,597 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kuģniecības vadība īsti nezina, kam pieder uzņēmuma 27.55 % akcijas 55 miljonu latu nominālvērtībā. Tas savukārt vadību dara bažīgu, šodien žurnālistiem atzina Kuģniecības (LK) valdes loceklis Raivis Veckāgans un arī zvērināts advokāts Agris Bitāns.

Saskaņā ar biržai sniegto informāciju par akcionāriem uz 2009. gada 30. aprīli, Kuģniecības 49.94 % pieder a/s Ventspils nafta, bet 27.55 % - International Baltic Investments (IBI), kas, saskaņā ar LK vadības rīcībās esošo IBI gada pārskatu, pieder Arnim Nīcgalim, Mārtiņam Kvēpam un SIA Heidelberga. Tomēr Kuģniecības vadība apšauba IBI likumīgās īpašumtiesības uz šīm akcijām, tā 2009. gada pavasarī iesniegusi arī prasības pieteikumu Rīgas apgabaltiesā, lūdzot atzīt par spēkā neesošiem darījumus ar LK akcijām starp IBI un ārzonas kompānijām – līdzšinējām 27 % LK akciju īpašniecēm – Ojay Limited un Eastgate Properties Limited.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hipotēku bankas» Latvijas akciju tirgus apskats 10.-17.maijā

Valters Paiders [email protected], 20.05.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī nedēļa bija sevišķi raiba ar valsts makroekonomiskajiem jaunumiem, tie gan iepriecināja, gan arī lika aizdomāties, piemēram, straujais inflācijas kāpums, kurš, salīdzinot ar iepriekšējā gada aprīli, bija 5% - šis ir lielākais kāpums visā jaunajā Eiropā. Citi dati liecina, ka turpinās mazumtirdzniecības apjoma pieaugums, kā arī rūpnieciskās produkcijas izlaides pieaugums marta mēnesī par 12%, salīdzinot ar gadu atpakaļ.

Biržā sevišķi strauji kāpumi un kritumi nebija novērojami, visas sesijas tika aizvadītas relatīvi mierīgi. Jāatzīmē, ka par oficiāli bankrotējušu pagājušā nedēļā atzītā a/s Kaija šonedēļ tika svītrota no biržas Otrā saraksta.

Rīgas Fondu biržas kopējais apgrozījums bija 3,9 miljoni latu, kas ir par 2% vairāk nekā iepriekšējā nedēļā. Akciju tirgus apgrozījums samazinājās par 9% līdz 239 tūkstošiem latu. Biržas cenu indeksa RICI vērtība piecu dienu laikā auga par 1.4% līdz 581.87 punktiem. DJRSE indekss nedēļas laikā pieauga par 0,16% 264,45 punktiem.

Oficiālajā sarakstā Latvijas Gāzes (GAZE) akciju cena palika nemainīgi 5,52 līmenī, pie stabila apgrozījuma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā lidosta Rīga saglabā vadošo lomu reģionā, plāno pasažieru skaita kāpumu un jaunu infrastruktūru

To sarunā ar Dienas Biznesu norāda VAS Starptautiskā lidosta Rīga valdes priekšsēdētāja Ilona Līce. Viņa sāk ar ļoti labu ziņu. Proti, lidosta saņēmusi Eiropas Komisijas atzinumu, ka Latvijas valsts dividenžu politika attiecībā uz lidostu nav uzskatāma par valsts atbalstu. Tas nozīmē, ka no 2018. g. līdz 2023. g. lielāko daļu dividenžu varēs atstāt uzņēmuma rīcībā infrastruktūras projektu attīstībai. «Tas savukārt nozīmē, ka lidostas attīstības 6. kārta būs simtprocentīgi.»

Fragments no intervijas, kas publicēta 10. maija laikrakstā Dienas Bizness:

Vai tiešām tā ir, ka nekur un nekad ES valstis lidostas neatbalsta?

Lidostas virs pieciem milj. pasažieru nē. EK ļoti strikti seko avioindustrijas un valsts attiecībām .

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar vienu darvas karoti var sabojāt visu medus mucu - šo seno teicienu droši var attiecināt uz situāciju, kad ar kārtējām baumām par lata devalvāciju daudziem tika pabojāta valsts deviņdesmitgades svētku sajūta.

Tiesa, absurdākais visā šajā epopejā sākās pēc tam - it kā par attiecīgo baumu izplatīšanu Drošības policija bija pratinājusi vienu no grupas Putnu balle mūziķiem par to, ka viņš no skatuves aicinājis cilvēkus palikt koncertā, nevis skriet uz banku izņemt naudu, kā arī aizturējusi Ventspils augstskolas rektoru par viņa pausto viedokli publiskā diskusijā.

Šajā kontekstā jāatceras kāda Latvijas uzņēmēja teiktais intervijā Db žurnālam Numurs par esošo krīzi pasaulē - krīzes vaininieki tagad sēž Havajās, dzer kokteili un ņirdz par to visu. Domājams, arī reālie devalvācijas baumu palaidēji šobrīd savā nodabā ņirgājas par notiekošo. Un jāteic godīgi - pareizi dara.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas apdrošināšanas nozares nākotne – tikai dažas lielās starptautiskās grupas

Latvijas tirgus ir pārāk mazs tik daudz apdrošinātājiem, tādēļ visdrīzāk jau tuvākajā laikā šeit darbosies tikai aptuveni piecas lielas apdrošināšanas kompānijas – šādu viedokli intervijā Dienas Biznesam pauž AAS Gjensidige Baltic (Gjensidige) ģenerāldirektors Aleksandrs Rjabovs.

Gjensidige nesen iegādājās apdrošināšanas kompāniju PZU Lietuva – kāda ir darījuma summa un kādēļ tika pieņemts šāds lēmums?

Apdrošināšanas sabiedrība iegādājās 99,88% PZU Lietuva akciju par 54 miljoniem eiro, kas ir salīdzinoši liela summa, tomēr Gjensidige, izvērtējot apdrošinātāja portfeli un nākotnes plānus, secināja, ka cena atbilst kompānijas vērtībai. Mums gan ir iespēja cenu koriģēt atbilstoši tam, kā uzņēmums attīstīsies gan pirms, gan pēc darījuma noslēgšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc VAS Starptautiskā lidosta Rīga lūguma aviokompānija airBaltic pagarinājusi laiku līdz 20.jūlija plkst. 14, lai lidosta varētu sagatavot priekšlikumus, kā atrisināt situāciju, kurā Latvijas aviokompānija par viena pasažiera apkalpošanu lidostā Rīga maksā divreiz vairāk nekā īru aviokompānija Ryanair.

Iepriekš laiks tika noteikts līdz plkst. 12.

airBaltic jau jūlija sākumā ar sūdzību vērsās Konkurences padomē, lai izvērtētu nevienlīdzīgu konkurenci Rīgas lidostā.

Vakar lidostas Rīga valdes loceklis Jānis Ķuzulis norādīja, ka nepieļauj iespēju, ka airBaltic 2,5 miljonus lielo parādu varētu nesamaksāt.

airBaltic nav samaksājusi lidostai Rīga 146 rēķinus. J.Ķuzulis pauda pārliecību, ka lidostas Rīga prasības ir pilnīgi pamatotas un iepriekš izskatītas visas iespējas parādu pieprasīt likuma noteiktajās robežās.

J. Ķuzulis noliedza, ka lidostas Rīga prasība, kas 19.jūlijā tika iesniegta Rīgas apgabaltiesā, jebkurā veidā būtu saistīta ar airBaltic sūdzību Konkurences padomei par 6 milj. Ls piedziņu no lidostas, kas airBaltic radušies nevienlīdzīgās cenu politikas rezultātā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

papildināta - Lidosta Rīga no airBaltic jau pieprasa 3,4 miljonus latu

Elīna Pankovska, 11.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Starptautiskā lidosta Rīga 11.augustā Rīgas apgabaltiesā iesniegs prasības papildinājumu par parāda 3,4 milj. Ls apmērā piedziņu no nacionālās lidsabiedrības airBaltic.

Kopš 19.jūlija, kad starptautiskā lidosta Rīga vērsās tiesā par parāda piedziņu no airBaltic par vairāk nekā 2,5 miljoniem latu, airBaltic neesot veikusi nevienu maksājumu lidostai, tādēļ parāds šobrīd pieaudzis līdz 3,4 miljoniem latu, DB informēja lidostas Sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Santa Auguste.

airBaltic vadītājs Bertolds Fliks, komentējot situāciju norāda: «Mums nav un nebūs pieņemams, ka starptautiskā lidosta Rīga klaji diskriminē airBaltic. Mēs atbalstām vienlīdzīgas konkurences nosacījumus lidostā visām aviokompānijām. Kopš pagājušā gada novembra starptautiskā lidosta Rīga ir vairākkārt palielinājusi maksu airBaltic, lai nosegtu zaudējumus, ko rada līgums ar Ryanair. Ir absurdi, ka Latvijas valstij daļēji piederošs uzņēmums maksā divreiz vairāk nekā kāda īru kompānija. Par šo diskriminējošo situāciju mums ir bijušas neskaitāmas sarunas gan ar Satiksmes ministru, gan ar lidostas vadību, taču risinājumu nav izdevies rast. airBaltic šajā sakarā jau ir vērsusies Konkurences padomē, kā arī iesniegusi pieteikumu tiesā, kurā faktisko zaudējumu apmērs sastāda 7 miljoni LVL.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tik lielu peļņu kā 2007. gadā tuvākajā nākotnē var negaidīt

Ieva Mārtiņa, Db, 22.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku peļņa pērn sasniedza jaunu rekordlīmeni - 371.6 miljonus latu, bet šī peļņa nākamo vismaz pāris gadu laikā tā arī paliks lielākā banku peļņa.

Nebūs rekordpeļņa

Latvijas Komercbanku asociācijas vadītājs Teodors Tverijons atzina, ka šogad banku peļņa būs mazāka. Pēc T. Tverijona skaidrotā, bankas ir ļoti atkarīgas no tautsaimniecības, ir tās spogulis. "Ekonomikas izaugsmes tempi ir samazinājušies, kreditēšanas tempi samazinājušies, bet galvenie banku ienākumi ir no kreditēšanas, plus objektīva kredītportfeļa kvalitātes pasliktināšanās, kas liek bankām veidot speciālus uzkrājumus, kurus bankas var veidot tikai uz savu izdevumu rēķina, tātad faktiski uz peļņas rēķina. Tādējādi gan šogad, gan nākamgad banku peļņa būs mazāka nekā iepriekšējos gados."

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

SIA Intrac Latvija apgrozījums šogad pieaugs par 8.6 milj. Ls

Māris Ķirsons [email protected], 23.11.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Intrac Latvija neto apgrozījums šogad tiek lēsts uz 20 milj. Ls, kas salīdzinājumā ar 2004. gadu ir par 8.6 milj. Ls jeb 70 % vairāk. Turklāt šogad, pēc Case un Bomag būvtehnikas tirdzniecības SIA Intrac Latvija valdes locekļa Andra Bruža teiktā, uzņēmuma tīrā peļņa būs ap 1.2 milj. Ls, kas salīdzinājumā ar 2004. gada iespēto ir 0.76 milj. Ls jeb 155 % vairāk. «Šie finansiālās darbības rezultāti tiks gūti, pateicoties uzņēmuma darbības efektivitātes palielināšanai,» uzsver A. Bružs. Viņš atzīst, ka šī gada tīrā peļna būs rekordpeļņa kopš uzņēmuma izveides Latvijā 1994. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Intel paziņo labāko ceturksni vēsturē

Valdis Vikmanis, 14.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV mikroprocesoru ražotājs Intel otrajā ceturksnī strādājis ar rekordlielu peļņu. AFP arī norāda, ka tā ir lielākā ceturkšņa peļņa kompānijas vēsturē.

Kompānija paziņoja, ka otrajā ceturksnī tā ir strādājusi ar 2,9 miljardus ASV dolāru lielu peļņu, kas ir ievērojams kāpums, salīdzinot ar attiecīgo laika posmu pērn, kad kompānija strādāja ar 398 miljoniem ASV dolāru lieliem zaudējumiem.

Otrā ceturkšņa ieņēmumi, salīdzinot ar attiecīgo laika posmu pērn, palielinājušies par 34% līdz 10,8 miljardiem ASV dolāru. Iepriekš Intel vadītājs Pols Otellini (Paul Otellini) sacīja, ka viņš ir optimistisks attiecībā uz nākotnes perspektīvām un prognozēja, ka otrajā ceturksnī ieņēmumi varētu būt ap 10,2 miljardiem ASV dolāru.

Jāatzīmē, ka šā gada pirmajā ceturksnī kompānijas peļņa arī bija viena no lielākajām vēsturē. Tīrā peļņa trīs mēnešos (līdz 27.martam) bija 2,44 miljardi ASV dolāru, kas ir rekordpeļņa pirmajam ceturksnim. Salīdzinājumam - tajā pašā laika posmā pirms gada Intel peļņa bija 629 miljoni ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Elektroenerģijas tirgotājiem jāliek lietā izdoma

Armanda Vilcāne, 01.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Zemā tirdzniecības piecenojuma dēļ nākotnē elektroenerģijas tirgotājiem radīsies nepieciešamība ļoti intensīvi domāt par savu produktu saturu un kvalitāti.

Zemā tirdzniecības piecenojuma dēļ nākotnē elektroenerģijas tirgotājiem radīsies nepieciešamība ļoti intensīvi domāt par savu produktu saturu un kvalitāti

Pagājušais gads bijis viens no veiksmīgākajiem Latvenergo koncerna darbības laikā - uzņēmuma peļņa sasniegusi 322,2 miljonus eiro, bet EBITDA rādītājs - 541,7 miljonus eiro, kas ir par 38% vairāk nekā 2016. gadā. Latvenergo valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs uzsver, ka uzņēmuma darbības rezultātus pērn pozitīvi ietekmējuši koncernā pieņemtie lēmumi, augstā ūdens pietece Daugavā, kā arī enerģētikas nozares attīstība kopumā. Lai arī pērn gūta rekordpeļņa, valdes priekšsēdētājs skaidro, ka tā sastāv no koncerna ikgadējās saimnieciskās darbības rezultāta - 173,1 miljona eiro un nodokļu reformas rezultātā reversētā atliktā uzņēmumu ienākuma nodokļa - 149,1 miljona eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Broks investē darbinieku pārkvalifikācijas tehnoloģiju platformā

Db.lv, 18.08.2021

Ričards Križanovskis, UpMatched vadītājs (no kreisās) un Armands Broks, Twino dibinātājs un investors.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darbinieku prasmju pilnveidošanas tehnoloģiju platforma UpMatched paziņojusi par veiksmīgu pre-seed (pirmsēklas) investīciju piesaistes raunda noslēgumu, kas jaunuzņēmumam ļaus turpināt strauju izaugsmi Baltijas valstīs.

Par jaunuzņēmuma investoru kļuvis finanšu tehnoloģiju uzņēmuma Twino dibinātājs Armands Broks, iegūstot daļu no kapitālsabiedrības akcijām.

A.Broks pievienojas UpMatched ekspertu komandai – personāla vadības konsultāciju uzņēmuma ERDA dibinātājai Zanei Čulkstēnai, vadošajai personālvadības ekspertei Baltijas valstīs, ERDA līdzīpašniecei Pārslai Baško, informācijas tehnoloģiju ekspertam Naurim Blokam, kā arī uzņēmuma UpMatched vadītājam Ričardam Križanovskim.

"Papildus investīcijas ļaus paātrināt UpMatched izaugsmi, vēl vairāk pilnveidojot produkta funkcionalitāti un turpinot piesaistīt jaunus sadarbības partnerus Baltijas reģionā", norāda uzņēmuma vadītājs Ričards Križanovskis, piebilstot, ka komanda īpaši novērtē jaunā akcionāra ilgstošo uzņēmējdarbības pieredzi, kā arī plašo biznesa kontaktu loku, kas būs īpaši noderīgi UpMatched produkta attīstībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Mēs negribam spekulēt par VAS starptautiskā lidosta Rīgas izteikumiem sakarā ar iespējamo airBaltic parādu un no tā iespējamām darbībām» to preses konferencē norādīja lidsabiedrības pārstāvis Jānis Vanags.

«Lai gan airBaltic ir gājis ļoti labi, un ir sasniegta gan rekordpeļņa, gan rekordliels pasažieru skaits, ir nepieļaujami, ka Rīgas lidosta liek airBaltic maksāt divreiz nekā īru aviokompānijai. Tāpēc mēs esam sagatavojuši Konkurences padomei iesniegumu par 6 milj. Ls piedziņu no Rīgas lidostas, taču pieļaujam, ka līdz tiesas dienai šī summa var sasniegt arī 8 milj. Ls,» uzsvēra J.Vanags.

Jāatgādina, lidosta Rīga Rīgas apgabaltiesā 19. jūlijā plāno iesniegt prasību par vairāk nekā 2,5 miljonu latu parāda piedziņu no nacionālās lidsabiedrības airBaltic.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Intel pirmajā ceturksnī strādājusi ar rekordpeļņu

Lelde Petrāne, 14.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV mikroprocesoru ražotāja Intel peļņa pirmajā ceturksnī gandrīz četrkāršojusies, ziņo BBC.

Tīrā peļņa trīs mēnešos (līdz 27.martam) bijusi 2,44 miljardi ASV dolāru, kas ir rekordpeļņa pirmajam ceturksnim. Salīdzinājumam - tajā pašā laika posmā pirms gada Intel peļņa bija 629 miljoni ASV dolāru.

Personālo datoru tirgum atgūstoties no globālās lejupslīdes, Intel ieņēmumi pieauguši par 44% līdz 10,3 miljardiem ASV dolāru.

Intel vadītājs Pols Otellini sacījis, ka viņš ir optimistisks attiecībā uz nākotnes perspektīvām. Saskaņā ar prognozēm otrajā ceturksnī ieņēmumi varētu būt ap 10,2 miljardiem ASV dolāru.

Intel ir pirmā lielā tehnoloģiju kompānija, kas paziņojusi par darbības rezultātiem šogad.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulei bez pandēmijas nācies dzīvot arī piegāžu krīzes apstākļos. Ir grūtības dažādas lietas no to ražošanas centriem pamatā Āzijā nosacīti lēti un ātri pārvietot līdz to patēriņa vietām.

Šāda situācija arī bijusi viena no visā pasaulē inflācijas pieaugumu balstošajām kolonnām. Politikas noteicēji, šķiet, lielas cerības likuši uz to, ka piegāžu saspīlējums pasaulē risināsies.

Tādējādi arī, piemēram, patēriņa cenu tālākam skrējienam bieži tiek piedēvēts pārejošs raksturs. Tiesa gan, šādā uzstādījumā parādās arvien lielāki robi. Piegāžu krīze jau tagad turpinājusies krietni ilgāk nekā tika lēsts pirms tam, un turklāt tā var potenciāli ievilkties arī visu nākamo gadu. Līdz ar to – šajā ziņā uz kādu cenu atslābu cerēt var būt veltīgi. Tam var būt jūtamāka negatīva ietekme arī uz ekonomisko aktivitāti.

Sastrēgumi pieaug

Šonedēļ, piemēram, kuģniecības nozares milža A.P. Moeller-Maersk vadība, ziņojot par savu iepriekšējā ceturkšņa finanšu sniegumu, klāstīja, ka vēl neredz beigas pasaules piegāžu krīzei. Moeller-Maersk Finacial Times norādīja, ka konteineru kuģu sastrēgums, piemēram, Losandželosas un citās ostās kļūst pat tikai lielāks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas kuģniecība Padomes lēmums, kas akceptē divu gāzes vedēju kuģu Kurzeme un Vidzeme pārdošanu, radīs ievērojamu kaitējumu kompānijai.

To savā paziņojumā raksta 27.55% AS Latvijas kuģniecība akciju īpašniece International Baltic Investments Ltd. (IBI)

IBI valdes loceklis Mārtiņš Kvēps paziņojis, ka ir pārdoti kuģi, kuri deva kuģniecībai reālu peļņu. Kompānija uzskata, ka būtībā zem jautājuma nonāk AS Latvijas kuģniecība spēja apkalpot savus kreditoru parādus, kuri jau ir sasnieguši 350 milj. ASV dolāru.

Šogad AS Latvijas kuģniecība jau pārdeva divus tankerus – janvārī Samburga, bet februārī – Rundāle. 2007. un 2008. gada laikā jau tika pārdoti 18 kuģi. Ienākumi no to pārdošanas sastādīja apmēram 90 milj. Ls, savukārt jaunu tankeru iegādei bija novirzīti ap 140 milj. Ls flotes atjaunošanas programmas ietvaros. Rezultātā tankeru skaits samazinājās (jo vecie kuģi tika nomainīti ar jauniem dārgiem), līdz ar to radās nepieciešamība noteikt augstas vedmaksas likmes, kuras patlaban ir ļoti grūti noturēt sīvās tirgus konkurences apstākļos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Latvijas Unibankas» Latvijas akciju tirgus apskats 7.-11. februārī

Valters Paiders [email protected], 15.02.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Fondu Birža saņem prasīto informāciju par Latvijas kuģniecības padomes locekļu kandidātiem un atceļ tai noteiktu uzraudzības statusu.

Latvijas Kuģniecības valde atceļ 11. novembra ārkārtas akcionāru sapulci, tomēr uzņēmuma lielākais akcionārs Ventspils Nafta to sarīko, kā rezultātā RFB atkal nosaka uzraudzības statusu Latvijas Kuģniecībai.

Itera Latvija samazina dalību Latvijas gāzē līdz 16%.

Latvijas Unibanka veikusi kārtējo Latvijas Hipotēku un Zemes bankas ķīlu zīmju sākotnējo izplatīšanu.

Parex bankas obligācijas kotēs Rīgas Fondu biržas parāda vērtspapīru sarakstā.

Baltikums apdrošināšanas grupa plāno emitēt obligācijas.

Patēriņa cenas Latvijā janvārī pieaug par 0,5%; gadā - par 6,6%.

Rūpniecības produkcijas ražošana pērn Latvijā pieaug par 6%.

Mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums Latvijā pērn pieaug par 12,5%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

«Latvijas Unibankas» Latvijas akciju tirgus apskats 24.03.-01.04.

Valters Paiders [email protected], 04.04.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valmieras stikla šķiedras auditētā peļņa pērn 1,955 miljoni latu, apgrozījums aug par 35%, uzņēmums šogad plāno 2,48 miljonus latu lielu peļņu.

Latvijas balzama akcionāri aprīļa beigās lems par pērnā gada pelņas izlietošanu.

AS Ditton pievadķēžu rūpnīca sasauc kārtējo akcionāru sapulci 2005.gada 5.maijā.

Ventspils naftas akcijām biržā atceļ uzraudzības statusu.

Izsolē pārdod valsts piecu gadu obligācijas par 16 miljoniem latu.

Nefinanšu investīcijas pērn Latvijā pieauga par 26%.

Aizvadītās nedēļas laikā Rīgas Fondu Biržas apgrozījums bija LVL 700 tūkstoši. To visu veidoja darījumi ar uzņēmumu akcijām. Starp emitentiem vislielākais apgrozījums tika fiksēts darījumos Latvijas Kuģniecības akcijām – LVL 334 tūkstoši.

Rīgas Fondu biržas kapitalizācijas indeksa (RIGSE) vērtība nedēļas laikā pieauga par 4.4% līdz 451.82 punktu atzīmei. Šo pieaugumu sekmēja straujā Latvijas Kuģniecības akciju cenas palielināšanās, kā arī Otrajā Sarakstā iekļauto emitentu akciju cenu kāpums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No situācijas Korejas pussalā atkarīgi Latvijas flagmaņu – Latvijas kuģniecības un Latvijas Finiera darījumi.

Starp Dienvidkoreju un Ziemeļkoreju jau nedēļu ieilgusī kārtējā konfliktsituācija, kas kuru katru minūti draud izvērsties plašākās militārās sadursmēs, vismaz pagaidām būtiski nav skārusi Latvijas uzņēmumus, kas sadarbojas ar Dienvidkorejas kompānijām. Tādējādi nav cietusi automašīnu, kuģniecības, nedz arī Latvijas lielākā eksporta nozare – meža nozare.

Neskatoties uz kārtējo saasināto politisko situāciju Dienvidkorejā, a/s Latvijas Finieris sadarbības partneri ir pārliecināti par iesāktās sadarbības turpinājumu arī nākamajā gadā, minēja a/s Latvijas Finieris pārdošanas dienesta direktors Valdis Kulpe. Uzņēmuma ražotais saplāksnis joprojām tiek eksportēts uz Dienvidkoreju, kur to izmanto sašķidrinātās dabas gāzes (LNG – Liquefied Natural Gas) transportēšanas kuģu būvē, tā viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas Unibankas Latvijas akciju tirgus apskats 25.-29. aprīlī

Valters Paiders [email protected], 29.04.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Unibanka

•SAF Tehnika deviņos mēnešos nopelna 1,34 miljonus latu; apgrozījums sarūk par 12,6%.

Liepājas metalurgs pirmajā ceturksnī strādā ar 40,155 miljonu latu apgrozījumu; peļņa palielinās 2,5 reizes.

Grindeks apgrozījums pirmajā ceturksnī aug par 27%, peļņa vairāk nekā divkāršojas.

Valmieras stikla šķiedra investēs EUR 35 mill. jaunas ražotnes celtniecībā.

Latvijas balzams šogad plāno 1,5 miljonu latu peļņu.

Latvijas balzams dividendes nemaksās un 2004. gada peļņu novirzīs attīstībai.

Aizvadītās nedēļas laikā Rīgas Fondu Biržas apgrozījums bija LVL 4.3 miljoni, kas ir 4.5 reizes vairāk nekā nedēļu iepriekš. Akciju tirgus apgrozījums pieauga 5.3 reizes līdz LVL 4.2 miljoniem. Starp emitentiem vislielākais apgrozījums tika fiksēts darījumos ar Grindeks akcijām – LVL 3.6 miljoni, kas veidoja 87% visa akciju tirgus apgrozījuma. Biržas fiksētā ienākuma vērtspapīru tirgus apgrozījums samazinājās uz pusi līdz LVL 87 tūkstoši.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

«Hansabank Markets» Latvijas akciju tirgus apskats 19.-23. aprīlī

Valters Paiders [email protected], 26.04.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hansabank Markets

Latvijas akciju cenas pagājušajā nedēļā nedaudz palielinājās, jo investori turpināja uzpirkt akcijas cerot uz pozitīviem pirmā ceturkšņa finansu rezultātiem. RICI indekss nedēļas laikā pieauga par 0.90% un bija 588.37. Lielākais cenas kāpums tika reģistrēts Olainfarm akcijām, kuru cena pēc rezultātu paziņošanas pieauga par 2.78% un bija 0.37 LVL. Interese saglabājās arī par Liepājas Metalurga akcijām, kuru vērtība nedēļas laikā pieauga par 1.6%, sasniedzot 1.26 LVL, kas ir to augstākais līmenis kopš 1997. gada novembra. Diviem no oficiālā saraksta uzņēmumiem - Ventspils Naftai un Latvijas kuģniecībai akciju cena nedēļas laikā samazinājās par attiecīgi 1.15% un 2%, savukārt Latvijas Balzama, Ditton, Grindex, Rīgas Kuģu Būvētavas un Valmieras Stikla Šķiedras akciju cenas palika iepriekšējā līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru