Atpūta

Latvijas susura kosmosā laišanas projekts uz priekšu nav pavirzījies

Gunta Kursiša, 13.08.2013

Jaunākais izdevums

Projekts, kura ietvaros bija paredzēts kosmosā sūtīt ziemas miegā gulošu Latvijas susuri, pašlaik uz priekšu nav pavirzījies, Db.lv stāstīja Daugavpils Universitātes (DU) rektors Arvīds Barševskis.

Jau rakstīts, ka DU pirms vairākiem mēnešiem apmeklēja Japānas Kosmosa izpētes centra JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) zinātnieks Dr.ph.Tamotsu Nakano, lai runātu par universitātes sadarbību ar japāņiem, tostarp kosmosā plānots nosūtīt mazo susuri. Šādi dzīvnieki esot atrodami arī Japānā, bet tie esot pārāk lieli kapsulai, tādēļ susura meklējumi atveduši līdz Latvijai. Bija paredzētes, ka mazais susuris, dodoties kosmosā, gulēšot ziemas miegā. Tieši tas arī esot projekta mērķis - pētīt, kā tas notiek kosmosa apstākļos. Plānots, ka dzīvnieks pēc tam atgriezīsies uz zemes.

Patlaban gan saistībā ar projektu DU nav saņēmusi ziņas no zoologiem, un DU rektors pieļauj, ka Japānas puse vēl gatavo projektu, tādējādi nav zināms, kad mazais susuris varētu doties kosmosā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Papildināts - Daugavpils un japāņi jau drīzumā kosmosā sūtīs Latvijas susuri

Lelde Petrāne, 28.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daugavpils Universitāti (DU) nesen apmeklējis Japānas Kosmosa izpētes centra JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) zinātnieks Dr.ph.Tamotsu Nakano, lai runātu par universitātes sadarbību ar japāņiem. Viens no šīs sadarbības rezultātiem būs Latvijas susura nosūtīšana kosmosā.

Kā biznesa portālam db.lv pastāstīja DU rektors Arvīds Barševskis, universitātei notikušas pirmās sarunas ar Kosmosa centra pārstāvi un šobrīd tiek gatavots sadarbības līgums. Nākamajā tikšanās reizē ar japāņiem, kas varētu notikt martā, līgumu varētu detalizēti apspriest vai pat jau parakstīt. Līgums paredz gan zinātnisko sadarbību, gan sadarbību lekciju sakarā.

Kā apliecināja A. Barševskis, japāņu un DU sadarbības rezultātā kosmosā patiešām plānots nosūtīt susuri. Taču Latvijas medijos izplatījusies absolūti nepatiesa informācija par to, ka kosmosā plānots sūtīt lielo susuri, jo šo dzīvnieku kapsulā nemaz neesot iespējams ievietot. Runa esot par mazo susuri. Šādi dzīvnieki esot atrodami arī Japānā, bet arī tie esot pārāk lieli kapsulai, tādēļ susura meklējumi atveduši līdz Latvijai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No sešiem saņemtajiem piedāvājumiem ārējās robežas infrastruktūras augstas gatavības posmu izbūves projektā par saimnieciski izdevīgāko atzīts SIA "Citrus Solutions" piedāvājums par 31,4 miljoniem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Izvēlētais būvkomersants veiks projektā paredzētos darbus visos deviņos augstas gatavības posmos. Līguma parakstīšana ar būvkomersantu notiks pēc finansējuma piešķiršanas, atklāj Griškevičs, piebilstot, ka tas varētu būt marta sākumā.

Valdība otrdien uzklausīja Iekšlietu ministrijas informatīvo ziņojumu par valsts ārējās robežas apsardzībai nepieciešamās infrastruktūras izbūves gaitu un paveiktajiem darbiem uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, savukārt VNĪ Ministru kabinetam prezentēja cenu aptaujas rezultātus, kurā par saimnieciski visdevīgāko atzīts "Citrus Solutions" piedāvājums.

Ar Ministru kabineta lēmumu otrdien atbalstīta arī papildu dzeloņstiepļu žoga izbūve 22,8 kilometru garumā uz Latvijas-Baltkrievijas robežas. Dzeloņstiepļu iegādei, žoga izbūvei un tehniskās uzraudzības pakalpojuma nodrošināšanai nepieciešams finansējums 2022.gadam ir ne vairāk kā 2 329 271 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru