Tehnoloģijas

Latvijas telemetrijas uzņēmums Teliko cenšas ielauzties pasaules apgaismojuma nozares tirgū

Gunta Kursiša, 25.04.2012

Jaunākais izdevums

2009. gadā dibinātais telemetrijas uzņēmums SIA Teliko atgriezies no pasaulē lielākās arhitektūras un apgaismojuma izstādes Light+Building. Uzņēmums tajā prezentējis inteliģento ielu apgaismes vadības sistēmu Citylight.net.

Citylight.net ir programmatūra, ar kuru iespējams ērti un kvalitatīvi veikt attālinātu apgaismojuma vadību un kontroli neatkarīgi no pilsētas lieluma vai laternu skaita.

Programmatūra nodrošina nepārtrauktu un automātisku pilsētas apgaismojuma stāvokļa uzraudzību katrai vadības ierīcei tiešsaistes režīmā, savukārt sistēmas šifrēšana nodrošina augstu datu drošības līmeni, stāstīts uzņēmuma oficiālajā mājas lapā.

«Ieguvām aptuveni 300 jaunus kontaktus no iespējamiem sadarbības partneriem un klientiem. Šobrīd norisinās sarunas ar potenciālajiem Citylight.net izplatītājiem citās valstīs,» stāsta Teliko valdes loceklis Reinis Kūla, paužot, ka interesenti nākuši no Franijcas, Portugāles, Brazīlijas, Indijas un Rumānijas.

Izstāde Light+Building norisinājās no 15. līdz 20. aprīlim Vācijas pilsētā Frankfurtē pie Mainas. Šogad izstādē piedalījās aptuveni 2100 dalībnieku. Light+Building tiek rīkota katru otro gadu, savukārt šogad par dominējošo tēmu izvirzīta energoefektivitāte.

2010. gadā produkts Citylight.net atzīts par inovatīvu eksporta produktu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras rīkotajā konkursā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Nākošajā desmitgadē dominēs LED tehnoloģijas

Sandris Točs, speciāli DB, 27.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«LED gaismekļi ir tā niša, kur Latvijas uzņēmēji var un spēj iesaistīties lielajā Eiropas tirgū ar šo tehnoloģiju izstrādēm.»

To intervijā DB saka SIA Moduls interjers Projektu nodaļas vadītājs Ingars Ozoliņš.

Nesen tapis atvērts Mārupes Rimi projekts, kas ir lielveikals, kurā izmanto tikai LED apgaismojumu. Vai tā ir tendence?

Tā neapšaubāmi ir tendence. Jā, pilnīgi visur Mārupes Rimi projektā tiek izmantots LED apgaismojums – gan veikala tirdzniecības zālē, gan īrnieku telpās, noliktavās un teritorijā ārpusē. Šis ir pirmais pilnībā ar LED apgaismojumu aprīkotais Rimi veikals Latvijā. Uzņēmums mainīja veikala būvniecības projekta konceptu. Pamatiemesls, kāpēc tas bija jādara, bija uzstādītās jaudas trūkums, taču LED apgaismojuma ieviešana nebija vienīgais energoefektivitātes projektā, kas ļāva ietaupīt jaudu. Bija nepieciešams paveikt ko kardinālu, lai ietaupītu jaudu. Rezultātā tika panākts elektrības ietaupījums, līdz ar to investīcijas pašam Rimi kā attīstītājam atmaksājās. Tomēr jāsaka, ka LED apgaismojumu Rimi veikalos sadarbībā ar Moduls interjers projektu nodaļu sāka ieviest jau 2014. gadā. Taču pilnībā neviens veikals tikai uz LED apgaismojumu vēl līdz šim nebija pārgājis, jo LED tehnoloģijas tam vēl nebija gatavas. Lai gan minētās tehnoloģijas attīstās ļoti strauji, sākotnēji simtprocentīgas pārliecības nebija. Jo tehnoloģija ir jāpārbauda, pirms varam to pielietot klienta vajadzībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilo sakaru operators BITE uzsācis ieviest tīklā mazjaudas platjoslas tehnoloģiju standarta risinājumu Narrowband Internet of Things (NB-IoT), tā liekot pamatus pirmajam lietu interneta tīklam Latvijā. Uzsākti arī pirmie tehnoloģijas testi sadarbībā ar uzņēmumu «Teliko».

Lai gan lietu interneta attīstība tiek cieši saistīta ar 5G tehnoloģiju, jau šobrīd ir pieejamas ierīces, kas spēj apmainīties ar informāciju savā starpā, sniedzot priekšrocības saviem lietotājiem, piemēram, viedie gāzes un ūdens skaitītāji, atkritumu konteineri u.tml. To skaits nepārtraukti palielinās, uzsver mobilo sakaru operators. Jaunākās ekspertu prognozes liecinot, ka līdz 2025.gadam pasaules tirgū būs pieejami vairāk nekā 75 miljardi savienoto ierīču.

«Ikdienā redzam, ka arī savienoto ierīču lietojums strauji palielinās – BITES tīklā šādās ierīcēs aktīvi tiek izmantota jau katra sestā SIM karte. Lieliski apzināmies, ka pilnvērtīgai šo ierīču darbības nodrošināšanai nākotnē būs nepieciešama ne vien lielāka datu pārraides jauda, bet arī bezvadu tīkls, kas atbalsta to darbību. Tāpēc sadarbībā ar mūsu stratēģisko partneri tīkla attīstībā – tehnoloģiju gigantu «Huawei» – esam sākuši aprīkot BITES tīklu ar NB-IoT risinājumu, tā sperot soli pretī viedpilsētu idejas īstenošanai,» norāda BITES vadītājs Kaspars Buls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Kā energoresursu krīzes apstākļos saglabāt Ziemassvētku dekoratīvo apgaismojumu?

Sadarbības materiāls, 24.10.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nikolā Tesla intervijā žurnālistiem 1889.gadā esot teicis - viss ir Gaisma un viņš vēlas izgaismot visu planētu Zeme, tam šeit esot pietiekami daudz elektrības. Ir pagājuši nedaudz vairāk kā 130 gadi un šobrīd gluži negaidīti esam nonākuši situācijā, kad visā Eiropā tiek apsvērta gan energoražotāju veida maiņa, gan visdažādākie taupības pasākumi patēriņa un izmaksu mazināšanai. Kā privātpersonas, tā uzņēmumi un valsts iestādes nopietni izvērtē iespējas samazināt elektroenerģijas lietošanu, tai skaitā arī ēku un ielu apgaismošanai… Loģiski, rodas jautājums - laikā, kad tik strauji un neparedzami aug energoresursu izmaksas, vai ierastais mākslīgais apgaismojums kļūs par luksuspreci jeb tomēr varēsim arī turpmāk atļauties kvalitatīvu gaismu mājokļos un darbavietās, svētku rotājumus, ielu un fasāžu izgaismošanu?

Vilnis Burtnieks, Adam Decolight Latvia izpilddirektors, uzskata, ka apgaismojumam tiks piešķirta vēl lielāka nozīme un tas iegūs jaunu vērtību, jo, kas bijis pašsaprotams, ne vienmēr ticis pietiekami novērtēts. Pirmkārt, apgaismojums ir praktiska nepieciešamība ekonomikā – nav iespējama daudzu nozaru pastāvēšana bez kvalitatīvas gaismas, otrkārt, augs sabiedrības izpratne par gaismas sniegto drošības un komforta sajūtu. Līdz ar to tiks meklēti energoefektīvāki, individualizētāki risinājumi un tas notiek jau tagad. Vairākas Latvijas pašvaldības paziņojušas, ka pāriet uz ekonomiskajiem LED gaismekļiem, nomainot iepriekšējos, un to dara arī uzņēmumi. Tā ir pozitīva tendence, un tas nozīmē, ka gaisma būs. Jā, būsim taupīgāki, izmantosim modernākas, energoefektīvākas tehnoloģijas, bet gaismu saglabāsim. Jo gaisma – tās nav tikai dekorācijas un skaistāka vide, tā ir drošība un veselība, labsajūta un pozitīvas emocijas. Labs piemērs ir Tallinas pašvaldības tālredzīgais lēmums - pandēmijas laikā pilsēta apzināti investēja daudz vairāk līdzekļu dažādos gaismas objektos un dekoros, veicinot cilvēkus vairāk pavadīt laiku ārā arī gada tumšākajos mēnešos, kamēr Latvijā “baudījām” komandantstundas mājas režīmā… Un sabiedrība arvien vairāk novērtē dekoratīvā apgaismojuma efektus un to pozitīvo ietekmi uz cilvēku noskaņojumu. Gaisma rada prieku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Vendon izstrādājis telemetrijas risinājumus arī tradicionālajiem kafijas aparātiem

Db.lv, 09.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Draugiem Group partneruzņēmums Vendon ir izstrādājis jaunu attālinātas uzraudzības risinājumu, kas ļauj izmantot telemetrijas priekšrocības arī tiem, kas ikdienā darbojas ar tradicionālajiem kafijas aparātiem.

Jaunais risinājums atvieglos darbu kafijas grauzdētājiem, aparātu ražotājiem, kafejnīcu ķēžu īpašniekiem un aparātu apkalpes uzņēmumiem visā pasaulē.

Tradicionālos kafijas aparātus visbiežāk izmanto profesionāli baristas dažādās kafijas dzērienu iegādes vietās. Līdz šim telemetrijas risinājumu izmantošana darbā ar šiem kafijas aparātiem bijusi ierobežota, taču pateicoties Vendon jaunajam risinājumam, operatori tagad var piekļūt reāllaika datiem. Piekļuve precīziem datiem un kritisko parametru mērīšana tieši ietekmē saražotās kafijas dzērienu kvalitāti, palīdzot operatoriem veikt datos balstītus lēmumus un nodrošināt, ka katra tasīte atbilst vēlamajiem standartiem. Turklāt, ja rodas tehniskas novirzes, jaunais Vendon risinājums ļauj attālināti regulēt iekārtas iestatījumus optimālai dzērienu pagatavošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Biznesa ilgtspējas jaunais stūrakmens - atvērtās tehnoloģijas

Gusts Muzikants, Lattelecom Biznesa klientu daļas direktors, 03.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē, tostarp arī Latvijā, uzplaukumu piedzīvo atvērto tehnoloģiju risinājumi, kas pieļauj modifikācijas un uzlabojumu iespējas, neatkarīgi no to izstrādātāja. Atvērtās tehnoloģijas, piemēram, attālināto mērījumu pakalpojumi jeb telemetrija, paver iespējas uzņēmumiem attīstīt savu darbību, samazinot riskus, kas saistīti ar iekārtu un sistēmu novecošanos un to subordināciju ar citiem uzņēmumiem vai uzņēmuma struktūrām. Tas nozīmē, ka uzņēmumu darbība kļūst mazāk atkarīga no datu, tehnoloģiju un partneru pieejamības.

Viens no atvērto risinājumu pionieriem Apple radīja revolucionāru produktu – iPhone, aizsākot jaunu tehnoloģiju tendenci, kas izkāpa no ierastajiem rāmiem. Apple vieni no pirmajiem radīja nevis produktu ar konkrētām, limitētām funkcijām, bet gan produktu ar atvērtu vidi, ko klientam pielāgot savām individuālajām vajadzībām. Šo pieeju mūsdienās ir pārņēmuši arī citu nozaru uzņēmumi.

Gan individuāli, gan biznesa jomā arvien pieaug pieprasījums pēc tehnoloģijām, kas spēj nodrošināt uzņēmuma darba nepārtrauktību, neatkarīgi no to izstrādātāja, uzturētāja vai piegādātāja. Spilgts piemērs tam ir datu nolasīšana ar telemetrijas palīdzību. Telemetrija spēj apmierināt gan individuālas vajadzības, piemēram, nodrošināt, ka pamostoties jūs jau sagaida silta kafija, gan nodrošināt efektīvus biznesa risinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Topošā biznesa centra New Hanza apkaimē Rīgas klusajā centrā durvis vēris apgaismojuma projektēšanas un tirdzniecības uzņēmuma SIA Lumenu Centrs salons, piedāvājot klātienē aplūkot un izbaudīt mūsdienīga apgaismojuma sniegtās iespējas un efektus.

Uzskatāmai mūsdienu tehnoloģiju un iespēju demonstrēšanai salonā izveidota pieredzes istaba, kas ļauj iepazīt jaunākās tendences apgaismojuma pasaulē un izmēģināt dažādus gaismas veidus, efektus, to funkciju vadību. Salonā pasūtāmi un iegādājami arī slavenu dizaineru apgaismes ķermeņi, mēbeles un interjera priekšmeti.

Salonam izvēlētās telpas vēsturiskā namā Ausekļa ielā 5 uzņēmums iegādājies un rekonstruējis, vēloties demonstrēt minimālistisku objektu un modernu mēbeļu apvienojumu klasiskā interjerā. Vietas izvēlei noteicošais bijis atrašanās vieta klusajā Rīgas centrā, vēsturiska ēka un lieli skatlogi, kā arī daudzi apkaimē esošie un topošie objekti, ērta sasniedzamība ar auto, velo vai kājām. “Esam viens no retajiem uzņēmumiem konkurentu vidū, kas salona telpas ir iegādājies īpašumā. Mūsu līdzšinējā pieredze ļauj būt pietiekami pārliecinātiem par sevi, ko apliecina patstāvīgais pieprasījums pēc mūsu pakalpojumiem un ilggadējā sadarbība ar Eiropā vadošiem ražotājiem un vietējiem sadarbības partneriem. Tāpēc nolēmām investēt prāvus līdzekļus šī īpašuma iegādē un salona izveidē. Ar jauno lokāciju vēlamies piesaistīt vēl vairāk privātos klientus, ne tikai dominējošo projektu izstrādi uzņēmumiem un valsts objektiem. Ar katru gadu realizējam aizvien vairāk lielākus privātos objektus, taču vēlamies vēl vairāk attīstīt vidējā segmenta projektus - daudzdzīvokļu ēkas, dzīvokļus, privātmājas, fasādes – to visu darām, veidojot bezmaksas aprēķinus, apgaismojuma vizualizācijas, dokumentāciju metu konkursiem” stāsta SIA Lumenu Centra valdes loceklis Tomass Martinsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Šogad plāno pabeigt elektroenerģijas pieslēgšanu Lucavsalā

Lelde Petrāne, 21.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 21. martā, Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteja apstiprināja pašvaldības aģentūras Rīgas gaisma darba plānu 2017. gadam, kurā cita starpā paredzēta elektroenerģijas pieslēgšana Lucavsalas aktīvās atpūtas zonai, kā arī vairāku maģistrālo ielu kabeļu posmu nomaiņa.

Kopumā šogad aģentūrai deleģēto funkciju izpildei ir plānoti 8 295 243 eiro, no tiem 7 573 063 eiro plānoti ielu apgaismojuma ekspluatācijas nodrošināšanai un 722 180 eiro - pilsētas luksoforu sistēmas un tās vajadzībām ierīkoto elektrisko tīklu uzturēšanai.

Budžetā plānotie līdzekļi tiks izlietoti Rīgas ielu, laukumu, parku un citu publiskai lietošanai paredzēto teritoriju ārējās apgaismošanas tīklu avāriju remontiem un atsevišķu, īpaši sliktā stāvoklī esošu apgaismojuma posmu nomaiņai un ekspluatācijas remontiem, kā arī pilsētas luksoforu sistēmas darbības nodrošināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pludmalē starp Dzintariem un Majoriem Jūrmalas pilsētas pašvaldība plāno izveidot apgaismojuma līniju, lai diennakts tumšajā laikā, kā arī ziemā varētu izgaismot pastaigu vietu gar kāpām un jūru, informē Jūrmalas pilsētas dome.

Apgaismojuma līnija plānota gandrīz kilometra (850 metru) garumā, pludmales posmā no Turaidas ielas līdz Tirgoņu ielai. Pludmales izgaismošanai kopumā paredzēts uzstādīt 28 apgaismojuma stabus, kas atradīsies aptuveni 15 metru attālumā no kāpu zaļās zonas. Gar apgaismojuma līniju papildus tiks izvietoti koka celiņi pastaigām, tāpat visu gadu, arī ārpus vasaras sezonas, pludmalē būs atpūtas soliņi un atkritumu tvertnes.

«Labiekārtojot pludmali ar apgaismojuma un koka celiņu palīdzību, centra pludmale kļūs ērtāka un piemērotāka pastaigu cienītājiem, nūjotājiem, ģimenēm ar bērnu ratiņiem un pie atbilstošiem laika apstākļiem arī distanču slēpotājiem. Pastaigas pludmalē ir viens no iecienītākajiem brīvā laika pavadīšanas veidiem gan jūrmalniekiem, gan kūrortpilsētas viesiem,» skaidro Jūrmalas pilsētas domes izpilddirektors Arturs Grants. «Domājams, ka līdz ar labiekārtojuma izveidi pludmalē arī uzņēmējiem varētu būt lielāka interese piedāvāt sporta inventāra nomas pakalpojumus un, piemēram, siltu tēju arī ārpus vasaras sezonas». Centra pludmales apgaismojuma ierīkošana tiks īstenota pilotprojekta veidā, pēc projekta īstenošanas izvērtējot attīstības iespējas un apgaismojuma tīkla paplašināšanu līdz izejai uz Ērgļu ielu, kā arī Dubultu pludmalē un Kauguros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Līdz gada beigām ierīkos apgaismojumu Dārziņu maģistrālajās ielās

Dienas Bizness, 10.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pašvaldības aģentūra Rīgas gaisma 2015. gadā plāno turpināt Dārziņu apkaimes infrastruktūras uzlabošanas un labiekārtošanas darbus – apgaismojuma projektēšanu un iekārtošanu, lai jau šogad visās apkaimes maģistrālās ielas tiktu apgaismotas, informē Rīgas dome.

Papildus Dārziņu apkaimes labiekārtošanas darbiem, Rīgas gaisma veiks kapitālos apgaismojuma remontus vairākās pilsētas ielās, renovēs apgaismojumu Džohara Dudajeva gatvē, pabeigs Lucavsalas apgaismojuma projekta izstrādi, turpinās iepriekšējos gados iesākto apgaismojuma ierīkošanu Daugavas promenādē un darbu pie apgaismojuma rekonstrukcijas un ierīkošanas Pļavnieku parkā.

Šogad arī nomainīs 12 vecos balstus un gaismekļus Esplanādes parkā gar Elizabetes ielu un uzstādīs Biķeru baznīcas fasādes nakts apgaismojumu. Klāt jau minētiem darbiem, aģentūra plāno izstrādāt ielu apgaismojuma rekonstrukcijas topogrāfisko plānu un tehnisko projektu Zeļļu un Eduarda Smiļģa ielās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ar FlyCap investīciju palīdzību RCG Lighthouse varēs uzstādīt klientiem apgaismojuma sistēmas viena miljona eiro vērtībā

Žanete Hāka, 31.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA RCG Lighthouse piesaistot investīciju fonda FlyCap investīcijas, ir kļuvis par lielāko apgaismojuma energoefektivitātes uzņēmumu Baltijā, kurš sniedz apgaismojumu kā ārpakalpojumu.

Savukārt lielākais ieguldītājs FlyCap fondā ir SIA Latvijas Garantiju aģentūra (LGA).

LED apgaismojums jau sen ir sevi praksē pierādījusi tehnoloģija, tomēr plašais piedāvājums un salīdzinoši augstā cena kavē uzņēmumus veikt investīcijas apgaismojuma energoefektivitātes uzlabošanā. Tādēļ esam radījuši starptautiski konkurētspējīgu biznesa modeli, sniedzot apgaismojumu kā ārpakalpojumu, kas klientam nodrošina 100% garantētu ietaupījumu, atbrīvošanos no apgaismojuma uzturēšanas izmaksām, tiešsaistes monitoringu ar regulārām atskaitēm, ietaupītu laiks pamatbiznesam, kā arī mazāku ietekmi uz apkārtējo vidi, uzsver SIA RCG Lighthouse valdes priekšsēdētājs Kaspars Osis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

E-veselības neveiksmju iemesls ir neprecīzi definētās prasības izstrādātājam

Rūta Kesnere, 08.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Uz pārmetumiem par sistēmas lēndarbīgumu Lattelecom pārstāvja atbilde ir īsa un kodolīga - ātrums ir atbilstošs pasūtītāja prasībām.

E-veselības izstrādātājam uzdots nodrošināt sistēmu savstarpējo savietojamību, ne orientēties uz lietotāju ērtībām

Ārsti, IT nozares speciālisti un datu aizsardzības eksperti pauduši skaļu neapmierinātību ar e-receptēm un e-darbnespējas lapām, kas no šī gada 1. janvāra ir obligātas. Galvenais pārmetums e-veselības sistēmai, kas pagaidām izpaužas kā šīs e-receptes un e-darbnespējas lapas, ir sistēmas lēndarbīgums, kā arī tas, ka bieži lietotājs, veicot kādu darbību, tiek no sistēmas «izmests», vai arī tā gluži vienkārši «uzkaras».

Tik apjomīgas e-sistēmas izveides kvalitāti nosaka pasūtītāja prasme definēt pareizu darba uzdevumu.

Lai saprastu, vai izstrādātā sistēma ir vai nav brāķis, Dienas Bizness vērsās pie izstrādātāja – Lattelecom, kura pārstāvji gan interviju klātienē atteica. Taču rakstiski uzņēmuma Korporatīvo klientu dienesta direktors Jānis Kirilka uzsver, ka izstrādātā sistēma pilnībā atbilst pasūtītāja prasībām, līdz ar to neveiksmju iemesls lielā mērā slēpjas neprecīzi definētās prasībās no pasūtītāja puses.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finansējums

ALTUM «zaļo» obligāciju pirmais miljons tiek RCG Lighthouse

Laura Mazbērziņa, 29.06.2018

No kreisās puses Reinis Bērziņš, «ALTUM» CEO un no labās puses Kaspars Osis, «RCG Lighthouse» CEO un Co-Founder.

Foto: publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstības finanšu institūcija «ALTUM» un energoservisa kompānija «RCG Lighthouse» noslēgušas sadarbības līgumu par «apgaismojuma kā ārpakalpojuma» energoefektivitātes projektu finansēšanu 1 miljona eiro apmērā.

Finansējums uzņēmumam «RCG Lighthouse» piešķirts valsts atbalsta programmas ietvaros, kas tiek finansēta no «ALTUM» «zaļo» obligāciju emisijā iegūtajiem finanšu resursiem 20 miljonu eiro apmērā un paredzēta energoservisa kompāniju «ESKO» īstenotiem energoefektivitātes paaugstināšanas projektiem. «RCG Lighthouse» finansējumu plāno izmantot, lai straujāk izvērstu «apgaismojuma kā ārpakalpojuma» projektu ieviešanu uzņēmumos Baltijas valstīs.

«RCG Lighthouse» specializējas LED (gaismu izstarojošo diožu) apgaismojuma sistēmu ieviešanā privātajā sektorā, kā arī plāno uzsākt «apgaismojuma kā ārpakalpojuma» projektu ieviešanu arī valsts un pašvaldību segmentā. Uzņēmums līdz šim ir realizējis apgaismojuma energoefektivitātes projektus vairāk nekā 130 dažāda lieluma objektos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Vai pārtikas rūpniecība ietur diētu?

Latvijas Bankas ekonomiste Agnese Rutkovska, 11.04.2019

1. attēls. Apstrādes rūpniecības kopā un tajā skaitā pārtikas produktu un dzērienu saražotās produkcijas apjoma un apgrozījuma indeksi (2000.g.=100%)

Avots: CSP, autores aprēķini

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apstrādes rūpniecības izlaide pēc pieklājīga izrāviena par 8,2% 2017. gadā pērn vairāk nekā uz pusi samazināja izaugsmes tempus, augot vien par 3.4%.

Bija nozares, kurām veicās labāk, piemēram, kokrūpniecībai, augsto tehnoloģiju nozarēm, un tādas, kurām šis nebija veiksmīgs gads. Viena no apakšnozarēm, kas lika visvairāk vilties, bija pārtikas produktu un dzērienu ražošana. Kādi šķēršļi stājās šīs nozares ceļā?

Šajā rakstā ieskatīsimies detalizētāk, soli pa solim palielinot un pietuvinot skatam dažādu pārtikas produktu grupu ražotāju sekmes un problēmas ilgākā laikā un tieši pēdējos gados.Pārtikas un dzērienu ražošanas pievienotā vērtība veido 21% no apstrādes rūpniecības jeb 2.5% no kopējās pievienotās vērtības. Tātad mēs runājam par gana nozīmīgu tautsaimniecības jomu. Ar šīs nozares produkciju mēs visi saskaramies ik dienu. Nemaz nerunājot par citiem aspektiem – pārtikas kvalitātes nozīmi mūsu veselībā, pārtikas ražošanas lomu valsts ekonomiskās neatkarības kontekstā utt. Tā teikt – var bez daudz kā iztikt, bet bez pārtikas nudien neiztiksim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot iepriekšējos gados iesākto programmu, kas paredz pakāpenisku ielu apgaismojuma izbūvi Dārziņu apkaimē, šogad pašvaldība tur ierīkojusi jaunu apgaismojuma līniju vairāk nekā trīs kilometru garumā, informē Rīgas dome.

«Apgaismojuma tīkla izbūve Dārziņos noteikti uzlabos iedzīvotāju dzīves apstākļus un drošības situāciju apkaimē. Nākamgad savedīsim kārtībā arī skvēru pie dīķa. Sāksim ar bērnu un sporta laukumiem, kā arī celiņiem. Pagaidām šeit izvietoti jauni soliņi, kuri, starp citu, te atrodas jau vairākus mēnešus un pagaidām ir bez nevienas skrambiņas. Paldies Dārziņu iedzīvotājiem,» teica Rīgas mērs Nils Ušakovs, kurš paveiktos darbus otrdien novērtēja klātienē.

Jauns ielu apgaismojums ar 103 gaismekļiem izbūvēts Dārziņu ielas posmā no Cidoniju ielas līdz Dārziņu 1. līnijai, 1. līnijas posmā no Dārziņu ielas līdz Jāņogu ielai, Jāņogu ielas posmā no Dārziņu 1. līnijas līnija līdz Dārziņu 14. līnijai un apstādījumu teritorijā pie Jāņogu ielas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilo sakaru operators Bite un tehnoloģiju gigants Huawei 12.novembrī Ķīnā parakstīja saprašanās memorandu, kas paredz 5G infrastruktūras izveidi operatora tīklā, tostarp vairāku 5G bāzes staciju izbūvi 2019.gadā Rīgā un Narrowband Internet of Things (NB-IoT) tīkla attīstīšanu visā Latvijā.

Memorandu parakstīja Bites tehniskais direktors Gints Butens un «Huawei» pārstāvis Ross Čens (Ross Chen).

Ņemot vērā, ka «Huawei» ir viens no pasaules vadošajiem uzņēmumiem jaunās paaudzes tehnoloģiju izstrādē un ieviešanā, šī vienošanās paredz arī dalīšanos praktiskajā pieredzē un zināšanās par efektīvākajām 5G tehnoloģijas apgūšanas iespējām.

Šodien mobilais internets vairs nenozīmē tikai ātru datu apmaiņu – visā pasaulē, tostarp Latvijā, tiek runāts jau par lietu internetu un viedajām pilsētām. Tāpēc, gatavojoties tā dēvētajai «5G ērai», Bite 2016.gada nogalē parakstīja saprašanās memorandu ar «Huawei» par stratēģisko partnerību uzņēmuma mobilo sakaru tīkla attīstībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Azkoyen iegādājas Draugiem Group uzņēmumu Vendon

Db.lv, 01.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Privātā un riska kapitāla investors Baltijā BaltCap pārdevis Latvijas uzņēmumu SIA Vendon Spānijas ievērojamākajam starptautiskajam tehnoloģiju uzņēmumam Azkoyen.

SIA Vendon ietilpst Draugiem Group un ir Centrāleiropas vadošais savienojamības un lietu interneta (IoT) risinājumu uzņēmums digitālo maksājumu, kā arī telemetrijas jomā.

Vendon piedāvā attālinātas vadības un maksājumu apstrādes pakalpojumus tirdzniecības automātiem (piemēram, kafijas, dzērienu un uzkodu), kurus nodrošina ar iekārtu, programmaparatūras un programmatūras palīdzību. Uzņēmums ir dibināts 2011. gadā, tā galvenais birojs atrodas Rīgā, bet lielākie noieta tirgi ir Francija, Vācija, Beniluksa valstis un Apvienotā Karaliste ar vairāk nekā 45 000 droši savienotu tirdzniecības automātu tīklu. Vendon ir ceļā no Eiropā bāzēta uzņēmuma uz globālu spēlētāju, jo sniedz savus pakalpojumus vairāk nekā 82 valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Draugiem.lv grupas uzņēmums Vendon parakstījis līgumu ar DT M2M nodaļu

Žanete Hāka, 09.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Draugiem.lv grupas uzņēmums Vendon parakstījis līgumu ar Deutsche Telekom (DT) Machine-to-Machine (M2M) nodaļu un kļuvis par vienīgo vendinga telemetrijas pakalpojuma piegādātāju DT biznesa klientu nodaļām visās T-Mobile valstīs, informē draugiem.lv pārstāvis Jānis Palkavnieks.

Viņš skaidro, ka tas nozīmē, ka Vendon delivered by T-Mobile nonāk DT M2M pakalpojumu klāstā, tiek reklamēts M2M risinājumu izstādēs un publikācijās, ieviests T-Mobile vietējo organizāciju pārdošanas plānos un lobēts pie profesionālajām asociācijām un likumdevējiem. Liela DT pievienotā vērtība ir viņu iespējas un pieredze liela mēroga projektu finansēšanā, pakalpojumu un sistēmu integrācijā, uzsver J. Palkavnieks.

«Šobrīd esam sākuši pirmos projektus ar DT pārdošanas komandām Vācijā, Rumānijā un Horvātijā. Pirmais praktiskais ieguvums - frāze «Esam apstiprināts DT piegādātājs» atver citkārt slēgtas durvis un tiek noklusētas šaubas par produkta un uzņēmuma uzticamību,» saka J. Palkavnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Biznesa tehnoloģijas

Draugiem Group uzņēmums Vendon sadarbosies ar telekomunikāciju milzi AT&T

Lelde Petrāne, 27.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Draugiem Group uzņēmums Vendon vienojies par AT&T «lietu interneta» (Internet of Things) risinājumu izmantošanu savās kafijas un uzkodu automātiem paredzētajās telemetrijas iekārtās.

Vendon ir Latvijas uzņēmums, kas nodarbojas ar kafijas un tirdzniecības automātu attālinātas vadības un uzraudzības sistēmu izstrādi. Biežākie Vendon klienti ir uzņēmumi, kas nodrošina un apkalpo kafijas, uzkodu un dzērienu automātus darbavietās.

«Mēs esam globāls spēlētājs, tāpēc Vendon risinājumiem jādarbojas jebkur pasaulē. Automatizēta datu ievākšana no kafijas un tirdzniecības automātiem ļauj paredzēt iespējamās problēmas un tās novērst jau laikus, tādējādi izvairoties no negaidītiem bojājumiem, kā arī sniedz informāciju par produktu daudzumu automātos un to apkalpošanas vēsturi. Potenciālais laika un finansiālais ietaupījums, salīdzinot ar manuālo apkalpošanu, ir milzīgs,» stāsta Vendon vadītājs Kristiāns Vēbers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sekojot idejai: Māk saklausīt, ka ierīce ir bojāta

Anda Asere, 28.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums Istabai izstrādājis telemetrijas ierīci D-Box, kas pēc skaņas nosaka, vai ārējais automātiskais elektroniskais sirds defibrilators nav sabojājies , otrdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

DB jau iepriekš rakstīja par Draugiem.lv grupas uzņēmumu Istabai, kas izstrādā mājokļu apkures un klimata kontroles sistēmu. Tagad tā komanda ķērusies pie nākamā izaicinājuma un ir izstrādājusi telemetrijas ierīci D-Box Nīderlandes dzelzceļam, kura pēc skaņas nosaka, vai ārējais automātiskais elektroniskais sirds defibrilators (AED) strādā vai nestrādā. AED ir medicīnas iekārta, ar ko atdzīvina cilvēku, kam apstājusies sirdsdarbība. Vairākās valstīs, piemēram, Vācijā, Norvēģijā, Nīderlandē, tos mēdz izvietot un izmantot dažādās vietās: dzelzceļa stacijās, lidostās, tirdzniecības centros. Līdzīgas iekārtas ir arī glābšanas helikopteros, ātrās palīdzības mašīnās. «Šobrīd Latvijā ir obligāta prasība pēc ugunsdzēšamā aparāta un aptieciņām, bet pirms kādiem 15 gadiem tas nebija obligāti, līdzīgi kā agrāk mašīnās nebija drošības jostas. Viss attīstās. Iespējams, pēc laika arī Latvijā publiskās vietās būs AED aparāti,» spriež Jānis Lindermanis, SIA Istabai vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Kibernoziedznieki izmanto ChatGPT ažiotāžu pasaulē un Latvijā – novērsti jau 650 000 uzbrukumi

Db.lv, 23.02.2024

“ESET” pārstāvniecības Latvijā, drošības uzņēmuma “NOD Baltic” kiberdrošības tehnoloģiju inženieris Egils Rupenheits.

Foto: publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kiberuzbrukumu jomā tiek novērotas jaunas tendences un viena no tām – kiberuzbrucēji aktīvi izmanto pasaulē aktuālo ažiotāžu ap mākslīgo intelektu, liecina starptautiskās IT drošības kompānijas “ESET” 2023. gada otrā pusgada “Draudu apskats”.

“ESET” ir identificējis kampaņas, kuru mērķauditorija ir “ChatGPT” rīku lietotāji, un bloķējis jau vairāk nekā 650 000 mēģinājumus piekļūt ļaunprātīgām interneta vietnēm, kuru nosaukumi satur “chatgpt” vai līdzīgu nosaukumu.

Kā atzīmē uzņēmums, ļaunprātīgās interneta vietnes ietver lietotnes, kas nedroši pārvalda unikālos kodus, ko izmanto, lai mākslīgā intelekta programmas autentificētu un autorizētu lietotāju, izstrādātāju vai programmu. Tāpat vietnes satur ļaunprātīgus “Google Chrome” pārlūka paplašinājumus, kas paredzēti “ChatGPT”.

“Mākslīgais intelekts ir vēl viens piemērs tam, cik ātri kibernoziedznieki savā labā sāk izmantot globālas aktualitātes un cilvēku pastiprināto interesi vai satraukumu. Līdzīgi tas bija arī ar Covid-19 un karu Ukrainā. Cilvēku interese par mākslīgo intelektu un tā lietotāju skaits šogad turpinās strauji pieaugt, tāpēc varam sagaidīt, ka kiberuzbrucēji dažādos veidos pastiprināti izmantos mākslīgo intelektu, lai cilvēkus uzķertu uz āķa. Ikvienam jāatceras, ka internetam nav robežu, tāpēc arī iedzīvotājiem Latvijā ir jābūt piesardzīgiem gan lietojot mākslīgā intelekta risinājumus un sargājot savus unikālos kodus, gan pievēršot uzmanībU jebkam, kas satur informāciju par mākslīgo intelektu un aicina uz kādu rīcību, piemēram, atvērt saites, e-pasta pielikumus, izmantot īpaši izdevīgus reklāmas piedāvājumus,” stāsta “ESET” pārstāvniecības Latvijā, drošības uzņēmuma “NOD Baltic” kiberdrošības tehnoloģiju inženieris Egils Rupenheits.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Apgaismojuma nomaiņa Maxima Latvija loģistikas centrā izmaksājusi 327 tūkstošus eiro

Lelde Petrāne, 29.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai uzlabotu energoefektivitāti, uzņēmums Maxima Latvija loģistikas centrā Abras Ķekavā investējis 327 tūkstošus eiro apgaismojuma nomaiņā.

Loģistikas centrā nomainīti 2600 apgaismes objekti. To maiņa tika uzsākta rudenī, un šobrīd šis process ir pabeigts.

«Iepriekš loģistikas centra apgaismošanai tika izmantota vecās paaudzes apgaismojuma armatūra, kas savu laiku jau bija nokalpojusi un pēc mūsdienu ekonomiskajiem kritērijiem bija neefektīva. Pirms izvēlēties jauno apgaismojuma armatūru, loģistikas centrā tika uzstādīti dažādu tipu un ražotāju piedāvātie apgaismes ķermeņi, un noliktavas darbiniekiem bija iespēja izvēlēties sev tīkamāko un ērtāko. Līdz ar apgaismojuma armatūras nomaiņu un apgaismojuma sistēmas automatizāciju, uzņēmums ne tikai ieguva modernāku, viedāku un darbiniekiem ērtāku apgaismojumu, bet arī ilgtermiņā samazinās ekspluatācijas un patērētās elektroenerģijas izdevumus,» norāda Maxima Latvija Īpašumu ekspluatācijas departamenta direktors Kaspars Valdmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināts ar foto - Piecu gadu laikā lielākajā daļā Dārziņu apkaimes plāno izbūvēt apgaismojumu

Žanete Hāka, 07.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāko piecu gadu laikā plānots izbūvēt apgaismojumu lielākajā daļā Dārziņu apkaimes, informē Rīgas domes pārstāvji.

Šogad uzņēmums Rīgas gaisma turpina apgaismojuma tīklu izbūvi apkaimes Dārziņu, Cidoniju, Sakņu, Jāņogu ielās. Kopumā 2014. gadā Dārziņu apkaimē paredzēts izbūvēt 108 jaunus gaismas punktus, kas būs pieslēgti kopējai pilsētas ielu apgaismojuma sistēmai.

Šogad plānots uzsākt arī gaismekļu uzstādīšanas projektēšanu Dārziņu ielas posmam no Cidoniju ielas līdz 1. līnijai, 1. līnijas posmam no Dārziņu ielas līdz Jāņogu ielai, Jāņogu ielas posmam no 1. līnijas līdz 14. līnijai, Dārziņu 7. 7īnijai un Sakņu ielas posmam no 7. Līnijas līdz Cidoniju ielai. Šo objektu izbūve ieplānota 2015. gadā, kad plānots sākt projektēšanas darbus rajonam starp Mārsila ielu, 1. līniju, Cidoniju ielu un Jāņogu ielu. Turpmāko piecu gadu laikā plānots izbūvēt apgaismojumu lielākajā daļā apkaimes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

LG par 1,1 miljardu eiro iegādājas automašīnu apgaismojuma ražotāju ZKW Group

Dienas Bizness, 26.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LG Electronics (LG) direktoru padome apstiprinājusi darījumu, kurā paredzēts iegādāties pasaulē vadošu automobiļu apgaismojuma un priekšējo gaismu sistēmu ražotāju ZKW Group, tā summai veidojot vairāk nekā 1,1 miljardu eiro, kas ir līdz šim lielākais LG iegādes darījums.

Darījuma nosacījumi paredz, ka LG Electronics iegādāsies 70% ZKW Group akciju, mātesuzņēmumam LG Corp. nopērkot atlikušos 30% akciju.

Paredzēts, ka šī stratēģiskā apvienošanās nodrošinās sinerģiju, kas ļaus apvienotajiem uzņēmumiem ieņemt līderpozīcijas globālajā automašīnu apgaismojuma sektorā. ZKW Group ar pārvaldes biroju Austrijas pilsētā Vīzelburgā ir automašīnu apgaismojuma sistēmu augsto tehnoloģiju līderis, kas darbojas Eiropas tirgos, kā arī Ķīnā, Meksikā un ASV.

ZKW tirdzniecības apjoms pērn veidoja 1,26 miljardus eiro un vidējā gada pārdošanas apjoma izaugsme pēdējos piecos gados pārsniegusi 20%.

Uzņēmuma produktus izmanto vairāki lieli Eiropas autoražotāju zīmoli, tostarp Audi, BMW, Porsche un Daimler. ZKW piedāvājumi papildinās LG strauju izaugsmi piedzīvojošo Vehicle Components biznesu, kas prognozē, ka premium automašīnu apgaismojuma segments pieaugs straujāk par tradicionālo automobiļu apgaismojuma segmentu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Papildināta - Rīgā plāno par 8,7 miljoniem eiro izstrādāt aplikāciju brīvo autostāvvietu atrašanai

LETA, 06.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai izstrādātu viedo autostāvvietu sistēmu un samazinātu sastrēgumus un gaisa piesārņojumu galvaspilsētā, Rīgas pašvaldības aģentūra Rīgas gaisma plāno iesaistīties teju 8,7 miljonu eiro vērtā Eiropas Savienības (ES) vides un klimata pasākumu programmas LIF finansētajā projektā Viedo pilsētu tehnoloģiju resursu efektīvai izmantošanai un vides kvalitātes uzlabošanai, trešdien Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejā pastāstīja Rīgas gaismas vadītājs Jānis Drulle.

Drulle skaidroja, ka Rīgas pilsētas centrā nozīmīga problēma ir satiksmes sastrēgumi un to radītais gaisa piesārņojums. Viens no būtiskiem sastrēgumu radītājiem ir autostāvvietu meklēšana. Autostāvvietu meklēšana rada mobilu automašīnu rindu, kura meklē stāvvietas, bet tajā pašā laikā atrodas kopējā satiksmes plūsmā.

Projekta iesniedzējs un plānotais koordinējošais saņēmējs ir pašvaldības SIA Rīgas satiksme. Projekta partneri ir Rīgas Tehniskā universitāte, Energoefektīva apgaismojuma asociācija, biedrība Baltijas vides forums, SIA Citintelly, Tallinas Tehnoloģiju universitāte un Rīgas gaisma.

Kopējais projekta budžets plānots 8 682 045 eiro. To veidos ES vides un klimata pasākumu programmas LIFE līdzekļi 5 209 227 eiro apmērā, valsts budžeta finansējums 2 483 364 eiro apmērā un projekta partneru pašu līdzekļi 989 454 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Dzintaru pludmalē ierīkots apgaismots pastaigu celiņš

Lelde Petrāne, 29.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš decembra beigām Jūrmalas centrālā pludmale ir pieejama pastaigām un sportiskām aktivitātēm jūras krastā arī diennakts tumšajā laikā – pludmalē starp Dzintariem un Majoriem ierīkota apgaismojuma līnija un izbūvētas koka pastaigu laipas, informē Jūrmalas pilsētas dome.

«Pastaigas pludmalē ir viens no iecienītākajiem brīvā laika pavadīšanas veidiem gan jūrmalniekiem, gan kūrortpilsētas viesiem,» saka Jūrmalas pilsētas domes izpilddirektors Arturs Grants. «Labiekārtojot centra pludmali ar apgaismojumu un koka celiņu palīdzību, tā kļūs ērtāka un piemērota pastaigu cienītājiem, nūjotājiem, ģimenēm ar bērnu ratiņiem un pie atbilstošiem laika apstākļiem arī distanču slēpotājiem.»

Ierīkotā apgaismojuma līnija pludmales posmā no Turaidas ielas līdz Tirgoņu ielai un no koka dēlīšiem izgatavotais pastaigu celiņš ir gandrīz kilometra (850 metru) garumā, kopumā pludmales izgaismošanai uzstādīti 28 apgaismojuma stabi.

Komentāri

Pievienot komentāru