Ražošana

Lauksaimnieku plānotās aktivitātes (10.04. - 16.04.)

Rudīte Spakovska [email protected], 10.04.2006

Jaunākais izdevums

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) un lauksaimnieku organizāciju plānotie pasākumi no 2006.gada 10. līdz 16.aprīlim: • 11.aprīlī Briselē notiek EK Padomedevēju grupas sēde par lauku attīstības jautājumiem; • 11.aprīlī Dobelē notiek seminārs par augļaugu komercstādījumu pareizu ierīkošanu; • 12.-13.aprīlī notiek Dobeles rajona pagastu attīstības speciālistu pieredzes • apmaiņas brauciens uz Lietuvu; • 12.aprīlī Rīgā notiek Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas padomes sēde; • 12.aprīlī Rīgā notiek Latvijas Zemnieku federācijas padomes un rajonu lauksaimnieku apvienību sēde Nr.4; • 12.aprīlī Ventspilī Ventspils Lauku konsultāciju birojs organizē ES mācības par darba drošību strādājot ar augu aizsardzības līdzekļiem; • 13.aprīlī Madonā notiek Madonas rajona lauksaimnieku apvienības biedru kopsapulce; • 13.aprīlī Priekuļos notiek Cēsu rajona Zemnieku apvienības informatīvā diena; • 16.aprīlī Latvijas Šķirnes Trušu audzētāju asociācija organizē Lieldienu trušu izstādes Ventspilī, Rīgā, Jūrmalā un Jelgavā;

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Darba stresu izliek hokejā un izdzied korī

, 08.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv veica uzņēmumu aptauju, lai noskaidrotu, kādas sporta un kultūras aktivitātes tie organizē saviem darbiniekiem. Vairāki no aptaujātajiem uzņēmumiem motivē darbiniekus piedalīties ne vien ikgadējās sporta spēlēs vai dažkārt rīkotos atpūtas pasākumos, bet pat organizē uzņēmuma sporta komandas, korus, hobiju izstādes utml..

Antra Viļuma, RBSSKALS sabiedrisko attiecību speciāliste:

"RBSSKALS grupas uzņēmumu darbiniekiem tiek piedāvāts atbalstīt viņu iniciatīvu un idejas. Tās nav regulāras iknedēļas aktivitātes, bet gan dažādu ideju realizēšana. Vairākus gadus RBSSKALS komanda piedalījās AVE SOL rallijā, pagājušajā vasarā mūsu komanda piedalījās Streetbola čempionātā. Katru gadu ir citas aktivitātes, jo mēģinām nevis darbiniekus izklaidēt, bet atbalstīt viņu vajadzības, vēlmes un iniciatīvu. Dažkārt top projekti, kas ir pārsteigums citiem darbiniekiem un vadībai. Piemēram, uz uzņēmuma 15 gadu jubileju tika iestudēts muzikāls priekšnesums uz būvmateriāliem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Negrib apvienoties ar CSDD

, 21.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) iebilst pret VA Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra (VTUA) reorganizāciju.

LOSP uzsver, ka nav iemesla veikt aģentūras reorganizāciju, ja pakalpojuma saņēmēji ir pret VTUA funkciju nodošanu CSDD, ko pierāda apkopotie 5901 traktortehnikas īpašnieku un vadītāju paraksti. Kā pierāda aprēķini, šādas reorganizācijas rezultātā valstī radīsies zaudējumi vairāk kā 1 milj. latu apmērā, kas ir pilnīgi nepieņemami šajā krīzes laikā.

LOSP sadarbībā ar citām organizētajām lauksaimnieku organizācijām jau vairākkārt ir sūtījusi vēstules ar pielikumā pievienotu 5901 lauksaimnieku parakstu Valsts kancelejai, Ministru prezidentam, Satiksmes ministrijai un Zemkopības ministrijai ar lūgumu neveikt VTUA reorganizāciju. Tāpat lauksaimnieku pārstāvji ir piedalījušies visās organizētajās sanāksmēs par VTUA un CSDD funkciju auditu un ar to saistītajiem jautājumiem. Neskatoties uz lauksaimnieku aktīvo piedalīšanos priekšlikumu sniegšanā 20. jūlijā tika saņemti 8 dokumenti steidzamai priekšlikumu un atzinuma sniegšanai, kas paredz VTUA reorganizāciju un pievienošanu CSDD.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Mazās saimniecības tiešo maksājumu vietā varēs izvēlēties saņemt 500 eiro

Gunta Kursiša, 25.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazie lauksaimnieki no 2015. gada varēs saņemt ikgadēju maksājumu par saimniecību 500 eiro apmērā, neatkarīgi no tā, cik hektāru zemes būs saimniecībā.

Tāds lēmums pieņemts, vienojoties Zemkopības ministrijai un Lauksaimnieku nevalstisko organizāciju konsultatīvajai padomei.

Mazo lauksaimnieku atbalsta shēmas ieviešanas mērķis ir saglabāt dzīvotspējīgus laukus un samazināt administratīvo slogu gan mazajiem lauksaimniekiem, gan administrējošām iestādēm. Lauksaimniekiem 2015. gadā būs izvēles iespējas - saņemt atbalstu standarta tiešo maksājumu shēmās (vienotais platības maksājums vai pamata maksājuma shēma, zaļināšanas maksājums, saistītais atbalsts) vai saņemt atbalstu mazo lauksaimnieku shēmā.

Paredzams, ka izšķirošais faktors izvēlei par dalību mazo lauksaimnieku atbalsta shēmai būs atbalsta summa. «Ja lauksaimniekam šķitīs saistošs 500 eiro atbalsta maksājums par saimniecību, tad lauksaimnieks pievienosies mazo lauksaimnieku atbalsta shēmai, savukārt, ja lielāku atbalstu būs iespējams saņemt no standarta tiešajiem maksājumiem, tad lauksaimnieks noteikti attieksies no dalības mazo lauksaimnieku shēmā,» skaidro ministrijas pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimnieku protesta akcija šodien noritējusi 29 vietās visā Latvijā un tajā piedalījušās vismaz 1580 tehnikas vienības. Šādu informāciju sniedza Zemnieku saeima, piebilstot, ka akcija noritējusi mierīgi, korekti un pozitīvā gaisotnē.

"Latvijas lauki ceļas kājās. Šī bija mierīga brīdinājuma akcija ar cerību, ka atradīsies ne tikai dzirdīgas ausis, lai uzklausītu, bet arī gudras galvas, lai problēmas risinātu. Taču situācija laukos ir dramatiska, un lauksaimnieku prasības jāpilda nekavējoties. Ja tās netiks pildītas, lauksaimniekus kontrolēt jau būs grūti," norāda Zemnieku saeimas priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Liels skaits lauksaimnieku pulcējušies Jelgavā (400 dalībnieku ar 295 transporta vienībām), Aglonā (300 cilvēki ar 90 transporta vienībām), Liepājā (ap 250 cilvēku), Tukumā (100 transporta vienības), Talsos (120 transporta vienības).

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lauksaimnieku plānotās aktivitātes (26.05. - 11.06.)

Rudīte Spakovska [email protected], 26.05.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) un lauksaimnieku organizāciju plānotie pasākumi no 2006.gada 26.maija līdz 11.jūnijam: 30.maijā Valkā notiek Valkas rajona lauksaimnieku apvienības valdes sēde; 30. – 31.maijā „Lauku ceļotājs” organizē pieredzes apmaiņas braucienu uz Igauniju (Saremā), lai tiktos ar lauku tūrisma saimniecību īpašniekiem; 31.maijā Rīgā notiek LOSP valdes sēde; 31.maijā Rīgā notiek ārkārtas LOSP pārstāvju sapulce; 31.maijā Rīgā notiek LOSP dārzkopības grupas sēde; 1.jūnijā Talsu lauksaimnieku apvienība organizē VTT-dārzi kopsapulci; 1.jūnijā Jelgavas Lauksaimnieku apvienība organizē izbraukuma informācijas dienu – pieredzes apmaiņas braucienu pa Zaļenieku pagasta zemnieku saimniecībām; 1. – 2.jūnijā Valkas rajona lauksaimnieku apvienība piena ražotājiem organizē pieredzes apmaiņas braucienu uz Lietuvu; 3.jūnijā notiek Valkas rajona lauksaimnieku tikšanās ar partiju pārstāvjiem; 2. – 3.jūnijā Pērnavā Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas pārstāvji piedalās starptautiskā seminārā par bioloģisko lauksaimniecību vienotā lauku attīstībā; 3.jūnijā Krustpilī Latvijas Šķirnes trušu audzētāju asociācija demonstrē šķirnes trušus Krustpils pilsētas bērnu svētkos; 3. - 4. jūnijā Rīgā Latvijas Šķirnes trušu audzētāju asociācija Latvijas etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā piedalās pasākumā ,,Gadatirgus 2006” 7.jūnijā Kuldīgas rajona Rendas pagastā Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija organizē darba semināru bioloģiskās lauksaimniecības Vides veselības saimniecībām; 8.-9.jūnijā LOSP organizē rajonu lauksaimnieku apvienību izbraukuma sēdi uz Bausku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LOSP informē par organizāciju plānotajām aktivitātēm

, 02.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informāciju sagatavoja: Kaspars Austriņš, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes sabiedrisko attiecību speciālists.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) un lauksaimnieku organizāciju plānotie pasākumi no 2007.gada 5.marta līdz 18.martam:

- 6.martā, Rīgā, Republikas laukumā 2, 23.stāva zālē, plkst.11.00 notiks LOSP Dārzkopības grupas sēde Nr.2. Kontaktinformācija: tel.7207274;

- 7.martā, Smiltenē, Kalnamuižā 6, plkst.10.30 Valkas rajona lauksaimnieku apvienība (RLA) kopā ar SIA "KGM" aicina lauksaimniekus uz tikšanos ar pārstāvi no firmas Formipac (Anglija) - vienas no lielākajiem plēvju skābsiena rituļu ražotājām Eiropā. Kontaktinformācija: tel.4774731, 263126920;

- 7.martā, Jelgavā, Lielā ielā 2, LLU pils aulā, plkst.11.00 notiks Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas 2007.gada kopsapulce. Kontaktinformācija: tel.29431756;

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Vāc datus par sausuma radītajiem zaudējumiem

Rudīte Spakovska [email protected], 28.07.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniekiem, kam sausums un karstums radījis lielu postu, būs iespējams iesniegt informāciju par nodarītajiem zaudējumiem, informē Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome. Zemkopības ministrija ir sagatavojusi veidlapas, kuras Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome nodos Rajonu lauksaimnieku apvienībām, Lauksaimnieku konsultāciju birojiem un pagastu konsultantiem, kas tālāk tās izplatīs lauksaimniekiem. Lauksaimnieki ir satraukti par radīto zaudējumu apjomu un savu saimniecību rentabilitāti un dzīvotspēju. Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome un Zemnieku saeima saņēmusi vairākus telefona zvanus no lauksaimniekiem, kas interesējas par sausuma nodarīto zaudējumu kompensāciju iespējamo piešķiršanu un datu apkopošanu. Daudzi lauksaimnieki ir gatavi sniegt nepieciešamo informāciju jau tagad. Šāda veidlapa būs pieejama katram lauksaimniekam, uz kuras būs iespējams norādīt radušos zaudējumus gan augkopībā, gan lopkopībā. Veidlapas būs pieejamas rajonu lauksaimnieku apvienībās un Lauksaimnieku konsultāciju birojos, kā arī pie pagastu konsultantiem, sākot jau ar nākošo nedēļu. Dati tiks apkopoti līdz 23.augustam, tad tie tiks atgriezti atpakaļ Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomei, kas tos nodos Zemkopības ministrijai. Lūdzam lauksaimniekus būt atsaucīgiem un informāciju iesniegt savlaicīgi, lai datus varētu apkopot un iesniegt jau laikus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lauksaimnieki: gaisā virmo jautājums par ministra demisiju

, 21.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimnieku biedrības Zemnieku saeima (ZSA), Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) un Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) brīdina par šogad paredzētās Papildus valsts tiešo maksājumu reformas sekām un prasa aktīvu nozares vadības rīcību Latvijas lauksaimnieku interešu aizstāvībā, Db.lv informēja Zemnieku saeima. Lauksaimnieku norāda, ka gaisā virmo jautājums par ministra demisijas pieprasīšanu.

Zemnieku saeimas priekšsēdētājs Valters Bruss teica, ka nepieņemamākais šķiet fakts, ka informācija par plānotajām izmaiņām Zemkopības ministrijā tikusi kavēta. Informācija tika publiskota tikai 14.februārī, lai gan ir skaidrs, ka Zemkopības ministrijā tā bijusi jau agrāk. Turklāt, kā liecina lauksaimnieku organizāciju rīcībā esošā informācija, no Zemkopības ministrijas puses nav darīts pietiekami, lai aizstāvētu Latvijas intereses Eiropas Komisijā.

LOSP piena grupas vadītāja Ilze Aizsilniece norādīja, ka aprēķini rāda, ka maksājums par piena kvotu sastāda desmito daļu no visiem piena lopkopēju ieņēmumiem. Arī kaušanas prēmiju samazinājums saimniecību budžetā iecirtīs smagu robu un tam vajag aizvietojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Tieto Latvia daļu mantas nodos divām jaundibināmām kompānijām un mainīs nosaukumu

LETA, 11.10.2022

Plānots, ka pēc reorganizācija "Tieto Latvia" valdes loceklis Valdis Janovs kļūs par kompānijas valdes priekšsēdētāju, bet kompānijas esošā valdes priekšsēdētaja Valērija Vārna turpmāk būs "Tietoevry Latvia" valdes priekšsēdētāja.

Foto: no uzņēmuma arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tieto Latvia" daļu mantas nodos divām jaundibināmām kompānijām, liecina pirmdien, 10.oktobrī, oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publiskotais paziņojums par reorganizāciju.

Atbilstoši "Tieto Latvia" vienīgā īpašnieka - Somijas "TietoEvry" - 2022.gada 3.oktobrī pieņemtajam lēmumam no "Tieto Latvia" tiks nodalīta daļa mantas, kas tiks nodota jaundibināmajām iegūstošajām sabiedrībām SIA "Tietoevry Connect Latvia" un SIA "Tietoevry Latvia".

Reorganizācijā tiks samazināts "Tieto Latvia" pamatkapitāls, dzēšot pamatkapitāla daļas.

Kreditori var pieteikt prasījumus viena mēneša laikā no paziņojuma publicēšanas dienas.

Vienlaikus paredzēts, ka pēc reorganizācijas "Tieto Latvia" mainīs nosaukumu un kļūs par SIA "Tietoevry Banking Latvia", liecina "Firmas.lv" publiskotais reorganizācijas lēmums.

Reorganizācijā "Tieto Latvia" nodos kompānijai "Tietoevry Connect Latvia" visu mantu, tiesības un saistības, kā arī darbiniekus, kas saistīti ar kompānijas "connect" aktivitātēm un saimniecisko darbību, tostarp informatīvā un atbalsta pirmā kontaktpunkta aktivitātes gala klientiem Ziemeļvalstīs, piemēram, pirmā un otrā līmeņa atbalsta aktivitātes, saņemšanas un nosūtīšanas aktivitātes, vienotā kontaktpunkta (SPOC) aktivitātes, krīzes komunikācijas aktivitātes, piekļuves un identitātes pārvaldības aktivitātes, atbalstu ārpus darba laikam un ražošanas pārvaldības aktivitātes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lauksaimnieki kā šā gada «neražu» vērtē Latvijai netipisko sausumu, norādīja lauksaimnieku nevalstiskajās organizācijās.

Biedrībā «Zemnieku saeima» norādīja, ka lauksaimniecības sfērā kā šā gada neraža ir vērtējams netipiskais sausums, kas negatīvi ietekmēja lauksaimniecības kultūraugu ražu.

Arī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomē (LOSP) atzina, ka šā gada karstums un sausums negatīvi ietekmēja augļkopības sfēru, kamdēļ Latvijas augļkopju raža bija vairāk nekā 40% zemāka salīdzinājumā ar plānoto ražas apmēru, kāds būtu bijis normālos laika apstākļos. Iepriekšējā gadā bojātos augus šogad turpināja iznīcināt viens no sausākajiem maija mēnešiem meteoroloģisko novērojumu vēsturē. «Dārzi izkalta, bet tiem augiem, kas vēl spēja turēties pretī sausumam, bira augļi, savukārt palikušie augļi bija nelieli. Sausais un karstais laiks aktivizēja dažādu insektu savairošanos. Tādējādi nozare cieta ievērojamus ražas zudumus,» norādīja padomē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lauksaimnieku plānotās aktivitātes (27.02. - 12.03.)

Rudīte Spakovska [email protected], 24.02.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) un lauksaimnieku organizāciju plānotie pasākumi no 2006.gada 27.februāra līdz 12.martam: • 27.februārī Valkas rajona lauksaimnieku apvienība organizē informatīvo dienu par jaunumiem likumdošanā; • 27.februārī Bauskā notiek Latvijas Cukurbiešu audzētāju apvienības un Bauskas rajona lauksaimnieku apvienības tikšanās ar zemkopības ministru M.Rozi; • 28.februārī Talsu Lauku konsultāciju birojs organizē informatīvo dienu Sabiles novadā; • 28.februārī LOSP organizē tikšanos ar Lauku atbalsta dienesta un Zemkopības ministrijas pārstāvjiem, lai pārrunātu lauksaimnieku interesējošos jautājumus un problēmas; • 1.martā Rīgā notiek Latvijas Zemnieku federācijas un rajonu lauksaimnieku apvienību pārstāvju tikšanās ar zemkopības ministru M.Rozi par nomas zemēm saistībā ar Lauku attīstības plāna „Agrovides” maksājumiem; • 1.martā Talsos Talsu Lauku konsultāciju birojs organizē semināru par augu aizsardzību; • 2.martā Talsos Talsu Lauku konsultāciju birojs organizē semināru rapša audzētājiem; • 4.martā Jelgavā notiek Latvijas Jauno Zemnieku kluba kongress; • 7.martā Talsu Lauku konsultāciju birojs organizē informācijas dienu Ķūļu pagastā; • 9.martā Talsu Lauku konsultāciju birojs organizē informācijas dienu Dundagas pagastā; • 9. martā Valmierā Valmieras rajona lauksaimnieku apvienība organizē gada konferenci par jaunāko informāciju laukos; • 10. – 19.martā Latvijas Sīkdzīvnieku audzētāju biedrība "Trusis un citi" Dabas muzejā organizē dzīvnieku izstādi "Trusis un viņa draugi".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LOSP plānotās aktivitātes nākamnedēļ

Elīna Circene, 27.01.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) un lauksaimnieku organizāciju plānotie pasākumi no 2006.gada 30.janvāra – 12. februārim: 30.janvārī Virbu pagastā notiek informatīvā diena par lauksaimniecības aktualitātēm; 31.janvārī Talsos Talsu Lauku konsultāciju birojs organizē pasākumu Nelauksaimnieciskajā uzņēmējdarbībā; 31.janvārī Latvijas Cukurbiešu audzētāju asociācija piedalīsies CIBE-COPA sanāksmē Briselē par Eiropas Parlamenta 17.janvāra lēmumiem un cukura reformas ieviešanas nosacījumiem; 31.janvārī Ogrē notiek Ogres rajona lauksaimnieku apvienības biedru kopsapulce; 31. janvārī Ventspils Lauksaimnieku konsultāciju birojā notiks ES mācības par kultūraugu audzēšanas tehnoloģijām videi draudzīgas saimniekošanas sistēmā; 1.februārī Latvijas Cukurbiešu audzētāju asociācijas pārstāvji piedalās EK Cukura Padomdevēju darba grupas sēdē Briselē par cukura tirgus bilanci un plānoto cukura sektorā 2006.gadā; 3.februārī Rīgā asociācija «Lauku ceļotājs» organizē Lauku tūrisma konferenci; 3.februārī Preiļos notiek Preiļu lauksaimnieku apvienības apvienotā valdes sēde; 3.februārī Talsu Lauku konsultāciju birojs organizē pieredzes apmaiņas braucienu nelauksaimnieciskajiem uzņēmējiem pa Kurzemi; 4.februārī Bauskā notiek Bauskas Lauku biedrību apvienības "Deviņzare" gada pārskata sapulce; 6.februārī Limbažu pagastā informatīvā diena par lauksaimniecības aktualitātēm; 7.februārī Valkā notiek rajona lauksaimnieku apvienības sēde; 7.februārī Saldū notiek informatīvā diena par lauksaimniecības aktualitātēm; 9.februārī Valkā notiek rajona lauksaimnieku apvienības biedru kopsapulce; 9.februārī Talsos notiek Latvijas Lauku sieviešu apvienības Talsu nodaļas "ĪVES» kopsapulce; 10. februārī Talsos Talsu Lauku konsultāciju birojs organizē informatīvo dienu par Pārtikas un veterinārā dienesta prasībām; 10. februārī Limbažos notiek lekcija par sīkdzīvnieku audzēšanu; 10.februārī Rīgā notiek Lauku forums "Partnerība"; 10 februāris Salacgrīvā notiek informatīva diena par lauksaimniecības aktualitātēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar Eiropas Savienības (ES) cenu politiku neapmierināti lauksaimnieki ar pienu nolējuši Eiropas Parlamentu (EP) ēku Briselē.

Beļģijas galvaspilsētā Briselē ieradušies tūkstošiem lauksaimnieku, kuri ar smago tehniku bloķēja ielas. Piena ražotāju protesta akcijā piedalās vairāki simti traktoru, tādējādi vēršot uzmanību uz smago situāciju piena tirgū un aicinot sakārtot piena cenas tirgu.

Eiropas fermeru protests sākās pirmdien, 26. novembrī, tajā piedalās Beļģijas, Francijas, Nīderlandes, Vācijas un Austrijas lauksaimnieki. Vakar protestam pievienojās arī Latvijas lauksaimnieki un Latvijas eiroparlamentārieši. Latvijas lauksaimnieku galvenais protesta iemesls, atšķirībā no kolēģiem Rietumvalstīs, bija cīņa par godīgiem tiešmaksājumu noteikumiem attiecībā pret Baltijas zemniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Lauksaimnieki rīkos otru Baltijas ceļu, protestējot pret nevienlīdzīgiem maksājumiem

Sandra Dieziņa, 03.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šoruden Latvijas lauksaimnieki kopīgi ar Lietuvas un Igaunijas zemniekiem gatavojas rīkot protesta akciju, lai iebilstu pret nevienlīdzīgiem maksājumiem.

Akciju gatavojas rīkot biedrība Zemnieku Saeima sadarbībā ar kaimiņvalstu lauksaimnieku organizācijām un tā varētu notikt rudenī. Detalizētāka informācija par gaidāmo akciju būs zināma augusta beigās, septembra sākumā, DB uzzināja Zemnieku saeimā. Zemnieku Saeimas valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš gaidāmo akciju jau nodēvējis par otru Baltijas ceļu.

Trešdien Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes un Zemnieku saeimas vadība un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs parakstīja aicinājumu Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, aicinot izveidot Eiropas lietu padomi, kurā darbotos Valsts prezidents un padomnieki, Ministru prezidents, Zemkopības ministrijas pārstāvji (zemkopības ministrs un lauksaimniecības atašeji Briselē), Ārlietu ministrijas pārstāvji, Finanšu ministrijas pārstāvji, Latvijas Eiropas Parlamenta deputāti un lauksaimnieku organizāciju pārstāvji. Šādas padomes izveide veicināšot regulāru savstarpējas informācijas apmaiņu un sadarbības koordinēšanu, dažādu ietekmes kanālu pilnīgāku izmantošanu un koalīciju veidošanu ar citām dalībvalstīm, lai nodrošinātu, ka nākamajā plānošanas periodā Latvijas lauksaimniecība saņemtu taisnīgu ES finansējumu un būtu konkurētspējīga Eiropas vienotajā tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Eiropas lauksaimnieki prasīs atbalstu Krievijas embargo ietekmes mazināšanai

Lelde Petrāne, 04.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Eiropas lauksaimnieku jumta organizācijas COPA/COGECA ārkārtas prezidija sanāksmē Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības komisāram Dačanu Čološam prasīs īpašu atbalstu, lai mazinātu Krievijas pārtikas produktu embargo radīto ietekmi lauksaimniecībā.

Biedrības Zemnieku saeima priekšsēdētāja vietniece, Eiropas lauksaimnieku jumta organizācijas COPA/COGECA viceprezidente Maira Dzelzkalēja skaidro: «Baltijas valstu lauksaimniecības sektors ir visvairāk cietis Krievijas Federācijas pārtikas produktu embargo rezultātā. Šobrīd, teju mēnesi pēc embargo ieviešanas, ir jārunā nevis vairs par atsevišķiem ietekmētiem uzņēmumiem, kas eksportēja produktus uz Krieviju, bet zaudējumiem un nepieciešamiem palīdzības pasākumiem visai nozarei kopumā.

Baltijas valstu lauksaimnieku organizācijas tikās, sagatavoja un nosūtīja Eiropas Savienības Lauksaimniecības komisāram Čaloša kungam kopīgu vēstuli ar prasību Baltijas valstīm paredzēt īpašu atbalstu, lai mazinātu embargo ietekmi, turklāt šo atbalstu būtu jāparedz pēc vajadzības, nevis kā dārzeņu un augļu sektorā – kurš pirmais brauc, tas pirmais maļ. Gandarījums, ka vēstulei ir pievienojušies jau arī daļa Latvijas un Baltijas Eiropas Parlamenta deputātu. Šobrīd sarunās ar pārējo valstu organizācijām jūtam, ka stipri līdzīgā situācijā ir arī somi un poļi, taču mūs atbalsta arī pārējās valstis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Latvijas lauksaimnieku aktivitātes ievērojis Profesionālo lauksaimnieku organizāciju komitejas vadītājs

Gunta Kursiša, 17.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Profesionālo lauksaimnieku organizāciju komitejas (COPA/COGECA) ģenerālsekretārs Peku Pesonenu (Pekka Pesonen) augstinovērtējis Latvijas lauksaimnieku nevalstisko organizāciju aktivitātes Briselē Latvijas lauksaimnieku interešu aizstāvībā, norādot, ka ļoti būtisks ir arī Baltijas valstu lauksaimniecības ministru un nevalstisko organizāciju vienotais viedoklis un kopīgā cīņa par taisnīgākiem tiešajiem maksājumiem.

Vairākām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm strādājot kopā, ir iespēja panākt savu interešu ievērošanu, viņš norādīja, tiekoties ar zemkopības ministri Laimdotu Straujumu, kas pauda gandarījumu par Latvijas lauksaimnieku izrādītajām aktivitātēm.

Profesionālo lauksaimnieku organizāciju komiteja ir nevalstiskā organizācija, kas pārstāv ES lauksaimnieku un kooperatīvo sabiedrību intereses.

Db.lv jau vēstīja, ka Latvijai patlaban ir divas sarkanās līnijas – pārejas periods un tiešie maksājumi 80% līmenī no ES vidējā, kuras tiks aizstāvētas, iepriekš video intervijā portālam pauda Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Inflācija un ekonomiskā aktivitāte Latvijā. Kas mainījies pēdējo 15 gadu laikā?

Latvijas Bankas ekonomists Andrejs Bessonovs, 04.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zema inflācija eirozonā un Latvijā

Nevienam nav noslēpums, ka eiro zonā nu jau ilgstoši ir vērojams zems inflācijas līmenis. Pēdējo 3-4 gadu laikā ekonomistu un politikas veidotāju lokā ir vērojamas plašas diskusijas par inflāciju ietekmējošiem faktoriem, tostarp ārējiem (globalizācija, izejvielu cenas) un iekšējiem faktoriem (vājš pieprasījums, strukturālās izmaiņas, inflācijas gaidas). Diskusiju gaitā aktualizējas jautājums par ekonomiskās aktivitātes lomu inflācijas noteikšanā, – cik lielā mērā tā izskaidro inflāciju un vai sakarība pēdējos gados nav vājinājusies?

Makroekonomiskās norises eiro zonā un pasaulē nepārprotami ietekmē arī Latvijas ekonomisko attīstību. Līdzīgi kā eiro zonā inflācija Latvijā kopš 2012. gada vidus atrodas zem 2% (eiro zonas inflācijas mērķis ir inflācija tuvu, bet zem 2%), un pēdējā gada laikā inflācija ir bijusi pat zem nulles.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir nekorekti šobrīd paziņot, ka valdībai kā prioritāte ir lielāki nodokļu ieņēmumi, kas iegūstami no esošajiem nodokļu maksātājiem, tai skaitā lauksaimniekiem.

Tā pēc iepazīšanās ar Finanšu ministrijas Informatīvo ziņojumu par iespējamām nodokļu izmaiņām 2021.-2023.gadā, secinājušas Latvijas lauksaimnieku organizācijas.

"Ir redzams, ka ar 2023.gadu darba devējiem un/vai pašnodarbinātajām personām būs jāmaksā 34,09 % valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) pilnā apmērā no faktiskajiem ienākumiem, bet ne mazāk kā minimālo VSAOI, kas būs 170 eiro mēnesī. Tas nozīmē, ka lielai daļai pašnodarbināto un daļai nepilnas slodzes darba ņēmēju lielākā vai teorētiski arī visa nopelnītā nauda būs jānomaksā nodokļos valstij. Atgādinām, ka lauksaimnieki bija vieni no tiem, kas glāba valsti iepriekšējās krīzes laikā un ir tie kas nodrošinājuši pašmāju tirgu un palielinājuši eksportu Covid-19 periodā ar drošu un veselīgu pārtiku, vienlaikus veicinot ēnu ekonomikas samazināšanu," vēstulē Saeimas komisijām un partiju frakcijām norāda Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs, Latvijas lauksaimnieku kooperatīvu asociācijas valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons un Zemnieku saeimas valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Asociācija: Roze kooperāciju atbalsta tikai vārdos, nevis darbos

Sandra Dieziņa, Db, 08.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemkopības ministrs M. Roze lauksaimnieku kooperāciju atbalsta tikai vārdos, nevis darbos - tā var secināt, iepazīstoties ar Zemkopības ministrijas izstrādāto 2009.gadā lauksaimniecības subsīdijām paredzētā finansējuma sadalījuma projektu, informē Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) izpilddirektore Linda Bille.

"Neskatoties uz to, ka visas lauksaimnieku organizācijas aicināja kooperatīviem paredzēto lauksaimniecības subsīdiju finansējumu 2009.gadā saglabāt 2008.gada līmenī, Zemkopības ministrija to nav ņēmusi vērā," uzsver LLKA valdes locekle un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LPKS) Piena ceļš valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece. Lauksaimnieku organizācijas tika aicinājušas 2009.gada lauksaimniecības subsīdijās sadaļai Atbalsts kooperatīvo sabiedrību attīstībai paredzēto finansējumu saglabāt iepriekšējā gada līmenī, paredzot pasākumam 323 000 latus, taču atbalsta apjoms ir samazināts līdz 177 650 latiem. "Starpība ir neliela, taču šajos ekonomiskajos apstākļos kooperatīviem tā ir būtiska. Zemkopības ministrijas vadība neizprot, ka atbalstīt kooperatīvus nozīmē atbalstīt ražotājus," tā I. Aizsilniece. Jāuzsver, ka lauksaimnieku kooperatīviem no lauksaimniecības subsīdijām kopā pieejamais atbalsts ir salīdzinoši neliels. Papildus pasākumam Atbalsts kooperatīvo sabiedrību attīstībai kooperatīvi var pretendēt tikai uz sadaļas Atbalsts kredītprocentu daļējai dzēšanai atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Aptauja: Vairāk nekā 70% zemnieku plāno apgrozījuma pieaugumu

Žanete Hāka, 01.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lauksaimnieku noskaņojums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu uzlabojies, secināts SEB Baltijas biznesa apskatā.

Vairāk nekā 70% zemnieku sagaida apgrozījuma pieaugumu, turklāt ap 50% lauksaimnieku plāno šogad veikt investīcijas savas darbības attīstībā.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem vairāk nekā 15% apgrozījuma pieaugumu šogad sagaida 31% lauksaimnieku, kas ir par 20 procentpunktiem vairāk nekā pērn. Vēl 43% zemnieku sagaida, ka viņu saimniecību apgrozījums pieaugs līdz 15%. Tomēr šogad par 3 procentpunktiem pieauga arī pesimistu skaits – 26% lauku uzņēmēju sagaida apgrozījuma kritumu.

SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars: «Lauksaimniecība nu jau ilgāku laika periodu ir viena no visstabilāko pieaugumu demonstrējošām nozarēm Latvijā, kas ir saistīts gan ar globālām tirgus tendencēm, gan būtisku un nepārtrauktu Latvijas uzņēmēju konkurētspējas uzlabošanos, ko pastiprina ES finansējuma pieejamība uzņēmējdarbības attīstībai lauksaimniecībā. Lauksaimniecības nozare ir ļoti jūtīga, kā arī atkarīga no ES fondu un Lauku atbalsta dienesta finansējuma pieejamības. Līdz ar to, ka šogad zemniekiem ir pieejami struktūrfondu līdzekļi, pieaug arī optimisms. Lauku uzņēmēji aktīvāk uzņemas saistības un plāno investīcijas – iegādājas zemi un iegulda darbības attīstībā. Aptaujas dati parāda, ka 50% šogad plāno investīcijās līdz 30 000 eiro un vairāk. Arī pērn mazo un vidējo uzņēmumu segmentā visaktīvākie bija tieši lauksaimnieki – šai nozarei esam piešķīruši ap 40 miljoniem eiro.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lauksaimnieku plānotās aktivitātes (26.06.- 09.07.)

Rudīte Spakovska [email protected], 22.06.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) un lauksaimnieku organizāciju plānotie pasākumi no 2006.gada 26.jūnija līdz 9.jūlijam: • 26.jūnijā plkst.11.00 Cēsu rajona zemnieku apvienība organizē sanāksmi par Lauku attīstības programmas pasākumiem; • 26.jūnijā plkst.15.00 Jelgavā notiek Latvijas Cukurbiešu audzētāju asociācijas valdes sēde; • 26. - 30.jūnijā LSAB "Trusis un citi" sadarbībā ar Valsts Ciltsdarbu inspekciju organizē šķirnes trušu audzētavu pāratestāciju. Kontaktinformācija: I. Mihmele, tel.3725186, 29140842; • 27.jūnijā Valkas rajonā Latvijas šķirnes dzīvnieku audzētāju savienība organizē saimniecību atestāciju govkopībā; • 27.jūnijā plkst.10.00 Rīgā Zemkopības ministrijā, 512.kab. notiks sanāksme par plānoto COPA/COGECA cūkgaļas ražošanas jautājumu DG sēdi Briselē. • 27.jūnijā Bauskā notiek praktiskās nodarbības integrētajā dārzeņkopībā atklātā lauka platībās; • 28.jūnijā - 4.jūlijā Mālpilī Latvijas Jauno Zemnieku klubs organizē nometnes Rīgas rajona jauniešiem ”Lauki-manas mājas”; • 28.jūnijā Dobeles rajonā Latvijas šķirnes dzīvnieku audzētāju savienība organizē saimniecību atestāciju govkopībā; • 29.jūnijā plkst.9.00 Smiltenē Valkas rajona lauksaimnieku apvienība organizē informatīvo dienu par Lauku attīstības programmas pasākumiem; • 30.jūnijā plkst.11 Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija organizē atvērto durvju dienu bioloģiskajā saimniecībā Kuldīgas rajona Īvandes pagasta „Zāģeros” par saimniekošanas dažādošanu (galdniecība, tūrisms) bioloģiskās saimniecībās; • 30.jūnijā Codes pagastā notiek praktiskās nodarbības integrētajā dārzeņkopībā segtā lauka platībās; • 30.jūnijā plkst.11.00 Rīgā Zemkopības ministrijas 23.stāva zālē notiek LOSP pārstāvju sanāksme ar ZM un LAD pārstāvjiem; • 1.jūlijā plkst. 12.00 Limbažu rajonā Latvijas Augļkopju asociācija organizē Zemeņu dienu "Zemeņu balle". Kontaktinformācija: Dz. Eglīte, tel. 26523482 • 1. – 2.jūlijā plkst.10.00 Siguldas novada Mores pagastā „Salmiņos” sadarbībā ar biedrību „Latvijas Strauss” tiek organizētas Strausu dienas; • 4.jūlijā Rīgā LOSP pārstāvji tiksies ar Somijas lauksaimnieku organizāciju pārstāvjiem, lai pārrunātu aktualitātes lauksaimniecībā; • 5.jūlijā plkst.11.00 Limbažu rajona lauksaimnieku apvienība organizē valdes sēdi; • 6.jūlijā plkst.11.00 Rīgā LOSP organizē darba grupu par Lauku attīstības programmas pasākumiem; • 8.jūlijā Madonas rajona Jaunkalsnavas pagastā Madonas rajona lauksaimnieku apvienība organizē Pļaujas sacensības; • 8. – 9.jūlijā Latvijas šķirnes dzīvnieku audzētāju savienība organizē speciālistu darbu lauksaimniecības izstādē „Viļāni 2006”; • 8.-14.jūlijā Saldū Latvijas Jauno Zemnieku klubs organizē nometnes Kurzemes jauniešiem „Lauki-manas mājas”.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lauksaimnieki aicina valdību ievērot likumu

, 09.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) uzsver, ka lauksaimnieki jau no 2008. gada sākuma cīnās ar inflācijas, tirgus svārstību un dabas apstākļu radītām grūtībām. Šīs grūtības ir ievērojami mazinājušas lauksaimnieku konkurētspēju kopējā Eiropas tirgū un daudzi lauksaimnieki ir uz bankrota sliekšņa, jo Latvijas lauksaimnieki saņem vienus no mazākajiem ES maksājumiem.

Armands Krauze, LOSP valdes priekšsēdētājs: „Ja valdība iestāšanās sarunu laikā pirms 2003. gada aprīļa neizcīnīja lauksaimniekiem labvēlīgus nosacījumus, tad tagad valdības pienākums ir maksāt ievērojot vismaz Latvijas likumdošanā noteiktos subsīdiju apjomus un jāturpina cīnīties par maksājumu izlīdzināšanu”.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valde atkārtoti aicina zemkopības ministru, finanšu ministru un valdību kopumā sastādot 2009. gada budžetu ievērot Lauksaimniecības un lauku attīstības likuma 5. panta (3) daļu, kas nosaka: „Valsts atbalsts lauksaimniecības attīstībai subsīdiju veidā nedrīkst būt mazāks par 2.5 procentiem no gada pamatbudžeta kopējiem izdevumiem, kas tiek segti no dotācijām no vispārējiem ieņēmumiem, atskaitot iemaksas Eiropas Savienības budžetā.”.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Valsts prezidents un premjers sola atbalstu lauksaimniekiem

Sandra Dieziņa, 20.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākoties 2012. gadam, Valsts augstākās amatpersonas izteikušas gatavību atbalstīt lauksaimnieku cīņu Briselē par taisnīgākiem tiešmaksājumiem.

Atbalstu zemniekiem izteicis gan Valsts prezidents Andris Bērziņš, gan ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Biedrības Zemnieku saeima rīkotajā ikgadējā Latvijas lauksaimnieku Jaungada ballē Jelgavas pilī lauksaimnieki no visas Latvijas atzina, ka 2011. gads atmiņās paliks ar cīņu par taisnīgu kopējās lauksaimniecības politiku, kurai īpaši nozīmīgs ir valdības atbalsts.

Apsveikumā lauksaimniekiem Valsts prezidents Andris Bērziņš uzsvēra: «Lauksaimniecība ir viena no svarīgākajām Latvijas tautsaimniecības nozarēm. Zeme un latvietība ir zināmi sinonīmi, kas izsaka mūsu tautas mentalitāti un patiesās vērtības. Lai nodrošinātu lauksaimniekiem taisnīgus konkurences apstākļus platību maksājumos no Eiropas Savienības, vēlreiz apliecinu, ka šajā gadā viens no Latvijas valsts amatpersonu un nozares pārstāvju galvenajiem uzdevumiem būs aktīva viedokļa paušana un aizstāvēšana Eiropas Savienības insititūcijās par situāciju lauksaimniecības finansēšanas jomā. Mūsu pozīcija sarunās būs nemainīga – Eiropas tiešo maksājumu politikai jābūt taisnīgai pret Latvijas lauksaimniekiem.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lauksaimnieku plānotās aktivitātes (20.03. - 25.03.)

Rudīte Spakovska [email protected], 17.03.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) un lauksaimnieku organizāciju plānotie pasākumi no 2006.gada 20. līdz 25. martam: • 20.martā Ances pagastā Ventspils Lauku konsultāciju birojs organizē informācijas dienu par 2006.gada subsīdijām lauksaimniecībā un aktuālo informāciju; • 20.martā Briselē notiek Eiropas Komisijas Padomdevēju grupas sēde – Animal by products on the Food chain and animal and Plant health; • 20.martā Latvijas Cukurbiešu audzētāju asociācijas pārstāvji piedalās darba grupā ar ZM un LAD pārstāvjiem par MK noteikumiem par cukura tiešmaksājumiem cukurbiešu audzētājiem; • 21.martā Briselē notiek COPA-COGECA un Eiropas Komisijas Padomdevēju Grupas sēdes Olu&putnu gaļas ražošanas jautājumos; • 21.martā Briselē notiek COPA-COGECA Bioloģiskās /organiskās/ lauksaimniecības jautājumu darba grupas sēde; • 21.martā Priekuļos notiek Vidzemes lauksaimnieku apvienību tikšanās; • 21.martā Cēsīs notiek tikšanās ar lauku skolu pārstāvjiem par Lauku attīstības plānu un atbalsta maksājumiem; • 22.martā Jelgavā notiek Latvijas Bioloģisko lauksaimnieku asociācijas kopsapulce; • 22.martā Briselē notiek COPA-COGECA un Eiropas Komisijas Padomdevēju Grupas sēdes olu un putnu gaļas ražošanas jautājumos; • 22.martā Ventspilī Ventspils Lauku konsultāciju birojs organizē ES mācības par augu aizsardzības likumdošanu; • 20. – 22.martā Oslo Latvijas Lauku sieviešu apvienības pārstāves piedalās INTERREG III B projekta “Sieviešu uzņēmējdarbības attīstība Baltijas jūras reģionā” pasākumā; • 22.martā Jelgavā notiek Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas kopsapulce; • 23.martā Dobelē notiek Dobeles lauksaimnieku apvienības pilnsapulce; • 23.martā Valkā Valkas rajona lauksaimnieku apvienība organizē semināru piensaimniekiem; • 24.martā Jelgavas rajona Platones pagastā notiek Latvijas Cukurbiešu audzētāju asociācijas gada kopsapulce;

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Slampē godināti konkursa Sējējs - 2009 laureāti

Sandra Dieziņa, Db, 16.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimnieku vidū populārā konkursa Sējējs - 2009 laureāti šodien nosaukti Tukuma rajona Slampē.

Pasākumā sudraba medaļas saņem četri laureāti, diplomus - 16 konkursa dalībnieki, kā arī tiek pasniegta balva par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā.

Šogad konkurss risinājās grupās Lauksaimnieciskā ražošana, Saimniekošana laukos, Ģimene lauku sētā un Lauksaimnieku kooperācija, kurās pretendenti tika vērtēti 2 kārtās. Nominācijā Lauksaimnieciskā ražošana tika vērtētas lielākās augkopības un lopkopības saimniecības. Savukārt nosacīti mazākas augkopības, lopkopības un netradicionālās lauksaimniecības saimniecības vērtēja grupā Saimniekošana laukos. Jau otro reizi nominācijā Ģimene lauku sētā tika aicinātas pieteikties vienas ģimenes apsaimniekotas lauku saimniecības, un šī nominācija ieguvusi lielu dalībnieku atsaucību.

Komentāri

Pievienot komentāru