Jaunākais izdevums

Lai nokļūtu līdz tuvākajam bankas aparātam, Amatas novada Zaubes pagasta iedzīvotājiem ar automobili jāmēro 40 – 50 kilometru, savukārt ar autobusu ceļā paiet gandrīz visa diena, tāpēc bieži vien izpalīdz draugi vai paziņas, kas pa ceļam no pilsētas atved naudu, vēsta laikraksts Latvijas Avīze.

Šoferis Mārtiņš Kalācis stāstījis, ka vismaz reizi nedēļā ar pašvaldības auto darba dēļ jābrauc uz Cēsīm un gandrīz katru reizi ir kāds naudas vedums.

Lai gan vietējos veikalos var izmantot maksājumu karti un rēķinus iespējams kārtot caur internetbanku, bez skaidras naudas neiztikt, atzinusi Mairita Ķuze: «Visu laiku jābūt modram, vai makā pietiek naudas.» Arī viņa nereti izpalīdzot draudzenēm – atved viņām naudu no Cēsīm vai Siguldas.

Trīs gadus Amatas domes vadība ar vēstulēm un lūgumiem vairākkārt centusies pārliecināt Swedbank un SEB banku ierīkot novadā bankomātu, taču – nekā, cilvēku par maz, neesot izdevīgi, norāda laikraksts.

«Cilvēki jūtas apbižoti un ir dusmīgi,» teikusi domes priekšsēdētāja Elita Eglīte, kuras vadītajā pašvaldībā dzīvo ap sešiem tūkstošiem iedzīvotāju. Viņa esot sarūgtināta, ka bankas ignorē šā pakalpojuma nepieciešamību Amatas novadā.

Toties rucaviešiem Swedbank esot izdevies pārliecināt – pēc gada pārtraukuma bankomātu atkal varēs lietot aptuveni divi tūkstoši Rucavas iedzīvotāju, pavēstījusi novada domes priekšsēdētāja Līga Stendze.

Banku interese kādā apdzīvotā vietā uzstādīt naudas automātu atkarīga no iespējamo lietotāju skaita, jo bankomātu uzturēšana mēnesī izmaksā līdz tūkstoš latiem, paskaidrojusi Swedbank preses sekretāre Kristīne Jakubovska, piebilstot, ka sarunas par bankomātu Amatā «joprojām ir procesā».

Kā risinājumu bankas piedāvājot ierīkot veikalos karšu pieņemšanas vietas jeb POS termināļus, kuros var izņemt naudu līdz 50 latiem. Latvijā ir aptuveni 800 šādu vietu, taču klientiem jārēķinās, ka naudas izsniegšanu nosaka preču apgrozījums. Piemēram, Zau bes pagasta veikala Lardo darbiniece stāstījusi, ka mēneša beigās veikals šo pakalpojumu nevar nodrošināt, jo nav tik daudz ieņēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Citadele uzstādījusi jaunus bankomātus Liepājā, Kārsavā un Rēzeknē

Žanete Hāka, 19.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banka Citadele Liepājā, Kārsavā un Rēzeknē uzstādījusi jaunus bankomātu, informēja bankas pārstāvji.

Liepājā jaunais naudas izmaksas bankomāts atrodas pie DUS Statoil, Esperanto ielā, bet Kārsavā uzstādīts iemaksas/izmaksas bankomāts pie pilsētas domes ēkas, Vienības ielā. Savukārt Rēzeknē jaunais bankomāts atrodas pie DUS Statoil, Atbrīvošanas alejā.

Liepājā un Liepājas novadā līdz ar jauno bankomātu tagad ir pieci bankas Citadele bankomāti - četri izmaksas bankomāti un viens iemaksas/izmaksas bankomāts.

Arī Rēzeknē tagad pieejami pieci bankas Citadele naudas izmaksas bankomāti

Savukārt Kārsavā šobrīd jaunais naudas iemaksas/izmaksas bankomāts ir pirmais Citadeles bankomāts šajā pilsētā.

Šobrīd Citadelei ir 4.plašākais bankomātu tīkls Latvijā ar 155 bankomātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izrādās, iedzīvotāji naudas iemaksas bankomātos cenšas iemaksāt arī monētas

Nozare.lv, 18.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzi Latvijas iedzīvotāji, tuvojoties eiro ieviešanai, cenšas iemaksāt iekrātos latus savos kontos, izmantojot skaidras naudas iemaksas/izmaksas bankomātus. Taču pēdējās dienās dažos gadījumos iedzīvotāji mēģinājuši SEB bankas iemaksu/izmaksu bankomātā iemaksāt ne tikai banknotes, bet arī latu monētas, informē SEB banka.

Banka atgādina, ka bankomātos var iemaksāt tikai banknotes - līdz 14.janvārim tikai latu, bet pēc 14.janvāra - tikai eiro banknotes. Monētas iedzīvotāji līdz gada beigām SEB bankas filiālēs var ieskaitīt bez maksas krājkontā un noguldīt depozītā vai arī ziedot SOS bērnu ciematam speciāli izveidotās ziedojuma kastītēs visās SEB bankas filiālēs.

SEB banka informē, ka naudas iemaksa ar bankomāta starpniecību ir ērta un izdevīga, jo, pirmkārt, tā ir bez maksas, turklāt iemaksātā summa uzreiz pēc veiksmīgas iemaksas bankomātā nonāk iedzīvotāja kontā, kas 1.janvārī automātiski pārkonvertēsies eiro valūtā pēc oficiālā kursa. Tomēr, lai kontā nonāktu vēlamā summa, ir svarīgi ievērot dažus pamatnoteikumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB banka laika plāno ieguldīt kopumā vairāk nekā trīs miljonus eiro bankomātu tīkla modernizācijā, lai līdz 2019. gadam nomainītu aptuveni 80% no esošajiem bankomātiem pret jaunām, modernām iekārtām, informē SEB pārstāvis Mārtiņš Panke.

Pašlaik SEB bankas tīklā darbojas 224 bankomāti, un plānots, ka to pieejamība turpmāko gadu laikā saglabāsies līdzšinējā līmenī. Kopējais iekārtu skaits varētu nedaudz samazināties, jo vietās, kur līdzās darbojas naudas izmaksas bankomāts un naudas iemaksas bankomāts, tiks uzstādīta viena iekārta, kas nodrošinās abas funkcijas.

«Arī šogad turpināsim meklēt iespējas pārvietot bankomātus uz ērtāk pieejamām telpām. Redzam, ka investīcijas IT sistēmu, tostarp arī bankomātu tīkla stabilitātē atmaksājas – 2015. gadā mums izdevies samazināt pakalpojumu pieejamības pārtraukumu skaitu līdz zemākajam līmenim pēdējo gadu laikā,» stāsta SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SEB bankas bankomātos iemaksu apjoms par 29% pārsniedz izmaksas

Žanete Hāka, 28.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo trīs dienu laikā SEB bankas bankomātos iedzīvotāju veiktās iemaksas apsteidz izmaksu apjomu par 29%, informē bankas pārstāve Kristīne Martinsone.

Lielākoties – 80% no visiem iemaksu darījumiem - tiek veiktas skaidras naudas iemaksas bankomātos un tikai 20% filiālēs, lai iemaksātu lielākas naudas summas. Laika posmā no 25. līdz 27. decembrim izmaksu apjoms sasniedza 3,8 miljonus latu, bet iemaksu apjoms – 4,9 miljonus latu.

Ņemot vērā pieaugošo aktivitāti un interesi veikt skaidras naudas iemaksu savos kontos, SEB banka atgādina, ka latu iemaksas savā kontā bez komisijas maksas SEB bankas iemaksas/izmaksas bankomātos klienti varēs veikt vēl 2 nedēļas pēc eiro ieviešanas – līdz 2014. gada 14. janvārim, pēc tam bankomātos varēs iemaksāt tikai eiro banknotes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

FOTO: BlueOrange Bank uzstāda Latvijā pirmos bezkontakta karšu bankomātus

Dienas Bizness, 26.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

BlueOrange Bank uzstāda Latvijā pirmos bezkontakta karšu bankomātus, tādējādi iezīmējot vēl vienu tehnoloģiju jauninājumu finanšu sfērā. Pirmos piecus šādus bankomātus šogad plānots uzstādīt Rīgā – pilsētas centrā, Vecrīgā un divos lielākajos tirdzniecības centros.

«Bezkontakta karšu bankomāts skaidras naudas izņemšanas procesu padara vieglāku un ērtāku. Šāds bankomāts nodrošina visas pamatfunkcijas: skaidras naudas izņemšanu un iemaksu (bankomātos, kuros ir paredzēta iemaksas funkcija), kartes pēdējo 10 darījumu pārskatu, kā arī informāciju par bilances atlikumu, taču veic to ātrāk, jo līdz minimumam tiek samazināts veicamo darbību skaits,» stāsta BlueOrange Bank E-komercijas pārvaldes projektu vadītāja Egita Ērmane. «Bezkontakta funkcionalitātes izmantošana neprasa kartes ievietošanu bankomātā, līdz ar ko tiek samazināta iespēja klientiem aizmirst karti. Tomēr darbība joprojām tiek apstiprināta ar PIN kodu, padarot to pilnīgi drošu,» paskaidro Egita Ērmane.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Citadelei jauns bankomāts Aizkrauklē

Dienas Bizness, 17.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banka Citadele uzstādījusi jaunu naudas iemaksas/izmaksas bankomātu Aizkrauklē veikala Supernetto telpās, Spīdolas ielā 17, informē Citadeles Korporatīvās komunikācijas vadītāja Baiba Ābelniece.

Jaunais bankomāts Aizkrauklē iekārtots veikalā, kur līdz šim neviens bankomāts nebija pieejams un tas ir otrais Citadeles bankomāts Aizkraukle – vēl viens atrodas pie bankas filiāles, Bērzu ielā 1.

Šobrīd Citadelei ir 3. plašākais bankomātu tīkls Latvijā ar 168 bankomātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Pļaviņās nepatīkamus brīžus sagādājis bankomāts - karšu rīma

Lelde Petrāne, 10.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepatīkamus brīžus aizvadītajā nedēļā piedzīvojuši vairāki cilvēki, kuri vēlējās izņemt naudu no bankomāta veikalā top! Pļaviņās - iekārta bankas kartes «norijusi», atstājot klientus bez naudas, vēsta reģionālais medijs Staburags.

Veltas kundze no Pļaviņām Staburagam pastāstījusi, ka pie bankomāta bijusi 4. maijā. Nekādu brīdinājumu par to, ka iekārta nestrādā, nav bijis.

«Gribējām izņemt naudu, lai svētkos iepirktos. Kad nospiedu PIN koda ciparus, nebija nekādas norādes, ka bankomāts bojāts. Turpat līdzās strādājošās veikala kasieres arī mūs nebrīdināja, lai gan vēlāk noskaidrojām, ka iekārta nedarbojas jau no 2. maija. Tā bez bankas kartes palika mans dēls un vēl citi. Zvanījām pa norādīto tālruņa numuru, un tur darbiniece nelaipnā balsī atbildēja, ka paši vainīgi, viņa neko palīdzēt nevar, un nolika klausuli. Svētkus nācās pavadīt bez naudas un neziņā, ko lai tālāk dara,» sašutusi bijusi pļaviņiete.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Swedbank uzņēmējus neuzklausa, un Priekule paliek bez bankomāta

Dienas Bizness, 17.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par spīti uzņēmēju iebildumiem, Priekulē vienīgais naudas iemaksas bankomāts ir noņemts, vēsta reģionālais medijs Kursas Laiks.

AS Swedbank jau pagājušā gada rudenī brīdināja Priekules novada domi, ka naudas iemaksas bankomātu, kurš atrodas Priekules sporta centrā, šā gada 11. februārī demontēs.

9. februārī Priekules novada uzņēmēju kluba UK-5 valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Ceriņš nosūtīja Swedbank vadībai atklātu vēstuli. «Mūsdienās lauku uzņēmējdarbība un iedzīvotāju labklājība atkarīga arī no banku pakalpojumu pieejamības,» tajā atgādināts. Arī apelēts pie bankas mājaslapā paustā principa: «Mūsu darbības uzmanības centrā ir klientu vajadzības un vēlmes, nevis mūsu produkti.» Šajā gadījumā «produkts» ir iemaksas bankomāts, spriedis M. Ceriņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien SEB un Swedbank jau atslēgušas pirmos bankomātus, lai sagatavotos eiro ieviešanai, liecina banku paziņojumi.

SEB banka sākusi pirmo 20 iemaksas/izmaksas bankomātu sagatavošanu eiro, tos slēdzot. Darbu turpina 221 SEB bankas bankomāts. Arī citi elektroniskie pakalpojumi joprojām ir pieejami.

Banka norāda, ka elektroniskie pakalpojumi (internetbanka, pirkumi internetā, Telebanka) nebūs pieejami no 31. decembra plkst.19, bet bankomāti nebūs pieejami no 31. decembra plkst. 23.30 līdz, vēlākais, 1. Janvāra plkst.00.30. Maksājumu kartes darbosies nepārtraukti.

Arī Swedbank izslēgusi vairāk nekā 30 bankomātu. Pirmdien Swedbank bankomātus pakāpeniski sākusi izslēgt, lai sagatavotu eiro ieviešanai, un šis process tiks pabeigts 31. decembrī plkst. 20.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura rezultātā kredītiestādes klientam ir iespējams izņemt skaidro naudu no maksājumu konta kredītiestādē.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka Latvijā par galveno maksāšanas līdzekļa veidu arvien vairāk nostiprinās bezskaidrās naudas norēķini. Taču, neskatoties uz bezskaidrās naudas norēķinu pieaugumu, skaidrās naudas norēķini joprojām ir aktuāli - saskaņā ar Latvijas Bankas aptaujas "Maksājumu radars" datiem 2024.gada februārī skaidrās naudas maksājumi vidēji veidoja 23% no ikdienas maksājumiem.

Finanšu ministrija (FM) skaidro, ka skaidrās naudas pieejamības nozīme pieaug situācijās, kad nav pieejamas maksājumu sistēmas, savukārt skaidrās naudas infrastruktūra būtiski samazinās, tai skaitā pēdējos gados būtiski samazinājies kredītiestāžu filiāļu un norēķinu centru skaits, kuros ir iespējams saņemt skaidro naudu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta ar foto - Juglā sāk darboties pirmais bankomāts neredzīgajiem

Gunta Kursiša, 10.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Juglā, Brīvības gatvē 432, darbu uzsācis pirmais bankomāts, kas aprīkots, lai to ērtāk varētu lietot cilvēki ar redzes traucējumiem vai neredzīgie.

Konsultējoties ar Latvijas Neredzīgo biedrību, bankomātu ierīkojusi Swedbank.

Paredzams, ka tuvākajā laikā šādi bankomāti sāks darboties Cēsīs, Valmierā un Rēzeknē, kā arī vēl viens bankomāts Rīgā.

Uz šiem bankomātiem izvietotas pogas Braila rakstā, kā arī uzstādīta audio programma, kas balsī nolasa klientiem visas veicamās darbības. Lai programma darbotos, klientam ir jālieto audio austiņas – bankomāta programmai der jebkuras, kuras lieto datoram. Austiņas šādu bankomātu lietošanai būs pieejamas arī bankas filiālēs, pie kurām šie bankomāti izvietoti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Rubenis: Lai Latvijā izveidotu vienotu bankomātu tīklu, jāsaprot pēc kādiem principiem to īstenot

LETA, 25.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai Latvijā izveidotu vienotu bankomātu tīklu, visiem būtu jāsaprot pēc kādiem principiem tas notiks, piemēram, vai bankomāti atradīsies pie visu banku filiālēm jeb nē, intervijā aģentūrai LETA sacīja «Swedbank» valdes priekšsēdētājs Reinis Rubenis.

Viņš norādīja, ka ideja par vienotu bankomātu tīklu Latvijā virmo gaisā jau daudzus gadus, bet šim jautājumam ir daudz dažādu aspektu, kuri jāizvērtē pirms lēmuma pieņemšanas.

«Mēs pie bankomāta tīkla un tā efektivitātes esam strādājuši daudz. Lai kā tas nebūtu, bet bankomātu tīkls mazākos novados pilda arī sociālo funkciju. Mēs esam izlēmuši, ka ikvienā novadā bankomātam ir jābūt, lai gan tie ir ieguldījumi. Ja bankomātu tīkla pārvalde tiek atdota kādai trešajai personai, ir jāsaprot, uz kādiem principiem tas notiks. Iespējams, ka daudzos novados tad bankomātus vienkārši noskrūvēs, jo skaidrs, ka tie nekad sevi neatpelnīs. Lai bankomāts sevi atpelnītu, ir jābūt noteiktam transakciju skaitam. Vēl viens aspekts ir saistīts ar to, ka daudzas filiāles, turklāt ne tikai »Swedbank« filiāles, pāriet uz darbības konceptu, kurā vairs nav skaidras naudas darījumu. Tas ir iespējams tikai tad, ja blakus ir bankomāts, no kura var izņemt naudu vai iemaksāt naudu, veikt noteiktas transakcijas. Ja ir vienots bankomātu tīkls, tad rodas jautājums, pie kurām filiālēm tad tas atradīsies? Tādēļ ir jautājums, vai visu minēto var atrisināt,» sacīja Rubenis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā, ka šajā gadu mijā lati mainīsies pret eiro, bankas aicina ap pusnakti maksājumus neveikt, jo norēķinu sistēmā var būt traucējumi.

Swedbank

Swedbank eiro pārejas naktī karšu norēķinu darbībā traucējumi ir iespējami ap pusnakti, 30 minūtes, laika posmā no plkst. 23 līdz 0:15. Ja šajā laikā gadās norēķināties ar karti un saņemt atteikumu pirkuma apmaksai, banka iesaka nogaidīt un mēģināt veikt apmaksu vēlreiz.

31. decembrī Swedbank filiāļu darba laiks būs saīsināts, lai veiktu bankas IT sistēmas un visu procesu pāreju uz eiro. Filiāles apkalpos klientus līdz plkst. 15. Nākamgad sešas Swedbank filiāles darbosies arī 1. janvārī no plkst. 12 līdz plkst. 15. Šajā dienā filiāļu pakalpojumu klāsts vēl būs ierobežots, jo pirmajās janvāra dienās vēl turpināsies bankas procesu pārcelšana uz eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Swedbank pieļauj, ka Latvijā no bankomātiem kā mazāko varēs izņemt 10 eiro banknoti

Ieva Mārtiņa, 20.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā negatīvo pieredzi Igaunijā, Swedbank šobrīd apsver iespēju Latvijā noteikt, ka mazākā nadas zīme, ko izdos bankomāti, būs 10 eiro (ap 7 Ls) nevis 5 eiro (ap 3,5 Ls).

Papildināta ar 5., 6. un 7. rindkopu.

Proti, Igaunijā, kur no bankomātiem var izņemt gan 5 eiro, gan 10 eiro, ir negatīva pieredze ar 5 eiro banknoti, kas bieži rada sasprūdumu - tīri tehniski, jo tiem ir cits izmērs, Db.lv atzina Swedbank vadītājs Māris Mančinskis.

«Līdz ar to, tā kā patlaban analizējam Igaunijas pieredzi ar eiro ieviešanu, analizējam arī bankomātu pieredzi - un šo risku, jo sasprūdums var apstādināt bankomāta darbību, kas, piemēram, kādā nomaļākā apdzīvotā vietā nozīmē, ka nauda nav pieejama pat vairākas dienas, atkarībā no iespējas bankomātu salabot,» skaidro M.Mančinskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krājbankas bankomātiem atkal neviena pircēja

Žanete Hāka, 17.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien atkal nenotika likvidējamās AS Latvijas Krājbanka bankomātu izsoles, jo nepieteicās neviens pretendents, informēja bankas maksātnespējas administratora KPMG pārstāvis Oskars Fīrmanis.

Kā kustamas mantas lietu kopība tika piedāvāti 16 Winkor Nixdorf bankomāti ProCash 8050 un 20 Winkor Nixdorf bankomāti ProCash 2000 xe USB. Izsoles sākumcena bija 137,2 tūkstoši latu.

Tāpat tika piedāvāts 71 Winkor Nixdorf bankomāts ProCash 2000 xe, 4 Winkor Nixdorf bankomāt ProCash 1500 xe un pieci Winkor Nixdorf bankomāti ProCash 2050 xe. Izsoles sākumcena bija 97,3 tūkstoši latu. Augstākā izsolē nosolītā cena ir apliekama ar PVN.

Tāpat bija paredzēts izsolīt 46 Winkor Nixdorf bankomātus ProCash 2050 un piecus Winkor Nixdorf bankomātus ProCash 2000, kuru sākumcena bija 28 tūkstoši latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bankomātu skaits reģionos ir palielinājies  

Žanete Hāka, 21.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skaidrās naudas pieejamība Latvijas novados pēdējā gada laikā ir uzlabojusies – reģionos uzstādīto bankomātu skaits ir palielinājies, bankomāts pieejams katrā novadā, kā arī ir palielinājusies skaidrās naudas izmaksa, izmantojot karšu pieņemšanas terminālus veikalos, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas informācija.

Kopējais bankomātu skaits ir mazinājies, optimizējot to tīklu Rīgā, kā arī novēršot filiāles un bankomāta dublēšanos vienuviet.

Banku pārstāvji uzsver, ka skaidrās naudas pieejamība tieši Latvijas reģionos ir palielinājusies, kaut arī skaitliski kopš pērnā gada beigām kopējais bankomātu skaits ir samazinājies. Šobrīd bankomāts ir pieejams katrā Latvijas novadā, un kopējais bankomātu skaits ir samazinājies uz Rīgas rēķina, kā arī novēršot filiāles un bankomāta dublēšanos vienuviet. Lai nodrošinātu bankomātu pieejamību reģionos, lielākā Latvijas vietējā tirgū strādājošā banka Swedbank pat bija izveidojusi speciālu reģionu programmu, kuras ietvaros uzstādīja bankomātus katrā pašvaldībā, kur to iepriekš nebija ekonomisku apsvērumu dēļ. Septembra beigās Latvijā bija pieejami 1015 bankomāti, kā arī klienti tika apkalpoti 275 klientus apkalpojošās vietās (filiālēs, norēķinu grupās).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Hipotēku bankas bankomātus demontēs līdz nākamā gada augustam

Žanete Hāka, 11.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hipotēku bankas bankomāti pakāpeniski tiks demontēti līdz 2013.gada augusta beigām, informēja bankas pārstāve Sandra Eglīte.

Pēc demontāžas banka tos mēģinās pārdot citiem tirgus dalībniekiem vai pakalpojumu sniedzējiem, viņa skaidroja. Savukārt Swedbank pārstāve Kristīne Jakubovska norādīja, ka banka nav iegādājusies Hipotēku bankas bankomātus, jo tie ir no cita ražotāja un tehniski atšķiras no Swedbank bankomātu tīkla. Tomēr banka apzin vietas, kur Hipotēku bankas bankomāts ir vienīgais, lai izanalizētu situāciju un iespējas uzstādīt savu.

Kā liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati, Hipotēku bankai septembra beigās piederēja 71 bankomāts.

Jau vēstīts, ka kopš novembra beigām Hipotēku bankas komercdaļas klientus apkalpo Swedbank savā filiāļu tīklā un elektroniskajos kanālos. Hipotēku bankas klientiem uz Swedbank pārcelto līgumu nosacījumi nemainās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Slēgs Hipotēku bankas norēķinu grupas; vietā atvērs Attīstības programmu konsultāciju centrus

Žanete Hāka, 17.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar 27.decembri tiks slēgtas visas Hipotēku bankas norēķinu grupas, informēja bankas pārstāvji.

Kopumā tiks slēgtas Aizkraukles, Alūksnes, Balvu, Cēsu, Dobeles, Elizabetes, Ērgļu, Iecavas, Krāslavas, Kuldīgas, Limbažu, Ludzas, Madonas, Ogres, Preiļu, Saldus, Smiltenes, Talsu, Tukuma, Ūnijas, Valkas, kā arī Bauskas filiāles.

Tāpat no 27.decembra Hipotēku bankas Bauskas filiāle tiek pārcelta uz Jelgavu, Lielo ielu 12, bet Rīgas filiāle no Doma laukuma tiek pārcelta uz Elizabetes ielu.

Līdz ar to klientu apkalpošanu no 27.decembra nodrošinās deviņas filiāles Rīgā, Jelgavā, Ventspilī, Liepājā, Daugavpilī, Rēzeknē, Gulbenē, Jēkabpilī un Valmierā.

Lai arī reģionos turpinātu nodrošināt pieejamību konsultācijām par Hipotēku bankas apkalpotajām attīstības programmām, no 2013.gada janvāra 21 Latvijas pilsētā tiks atvērti Hipotēku bankas Attīstības programmu konsultāciju centri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

SEB bankai filiāles Gulbenē nebūs, būs tikai bankomāts

Dienas Bizness, 05.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gulbenē SEB bankas filiāles tomēr nebūs. Gulbenē turpmāk būs pieejams tikai SEB bankas bankomāts un internetbankas termināls, kuros iespējams veikt nepieciešamos ikdienas norēķinus, vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Gulbenes pašvaldībā bija cerējusi, ka izdosies tomēr vienoties ar banku.

«Klātienes konsultācijas nepieciešamības gadījumā klienti turpmāk varēs saņemt pie mūsu klientu darījumu vadītājiem Alūksnes filiālē, Brūžu ielā 1, bet atbildes uz citiem jautājumiem no mūsu speciālistiem, sazinoties ar SEB Klientu centru pa tālruni 8777,» norāda SEB bankas ārējās komunikācijas projektu vadītāja Kristīne Martinsone.

K.Martinsone stāsta, ka SEB banka pārskata filiāļu tīklu atbilstoši esošajām biznesa aktivitātēm un izmaiņām klientu paradumos. Šo faktoru rezultātā pieņemts lēmums atsevišķās pilsētās, tanī skaitā arī Gulbenē, samazināt filiāļu skaitu un mainīt bankas klientu apkalpošanas koncepciju - saglabājot klientiem iespējas saņemt bankas pakalpojumus elektroniskajos kanālos (internetbankā, bankomāti) un speciālistu konsultācijas attālināti, sazinoties ar speciālistiem Klientu centrā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bezkontakta maksājumu skaits un apjoms turpina pieaugt, taču lielākajā daļā Latvijā pieejamo bankomātu pagaidām šī funkcija nav pieejama.

Aptaujāto lielāko banku pārstāvji skaidro, ka šāda veida bankomāti izmaksā dārgāk, jo tehnoloģiski ir sarežģītāki, tādēļ pagaidām nav zināms konkrēts laiks, kad tie varētu parādīties.

Ņemot vērā, ka bankomāti, no kuriem naudu varētu izņemt bezkontakta veidā – pīkstinot karti, nevis ievietojot to bankomātā, ir tehnoloģiski sarežģītāki, līdz ar to tie arī izmaksu ziņā prasa lielākus līdzekļus, stāsta AS "Swedbank" pārstāvis Jānis Krops.

“Visas finanšu pakalpojumu nozares dati liecina, ka Latvijā turpina samazināties skaidras naudas pieprasījums bankomātos. "Swedbank" klientu statistika apstiprina šo tendenci, tāpēc arī ir pieņemts lēmums stiprināt citas tehnoloģiskās platformas, kas kļūst klientiem svarīgākas – piemēram, bezkontakta norēķini ar viedierīcēm (viedtelefoniem vai viedpulksteņiem), jauna mobilā lietotne, kas ļauj tajā ievietot dažādas jaunas funkcijas, lai padarītu bankas piedāvātos pakalpojumus pieejamākus klientiem un ļautu lietot bankas pakalpojumus nekavējoties caur savu viedierīci, "Apple Pay" ieviešana utml. Tajā pašā laikā, tas nenozīmē, ka bankomātu tīkla atjaunošana tiktu atlikta. Kopumā "Swedbank" visā Latvijā ir izvietojusi vairāk nekā 370 bankomātu un bankas klienti jau ir pamanījuši, ka bankomātu tīkls tiek mērķtiecīgi atjaunots, šobrīd aizvien vairāk parādās bankomāti ar skārienjutīgu ekrānu, kas nomaina vecās paaudzes bankomātus, kuram vēl joprojām ir pogas,” viņš piebilst.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plāni griezt izmaksas nākotnē liks bankām samazināt bankomātu skaitu, un tā vietā reģionos kredītiestādes vēlas veicināt skaidras naudas izņemšanas pakalpojuma ieviešanu tirdzniecības vietās un pašvaldību kasēs, tomēr process attīstās lēni.

Sarucis par desmitdaļu

Pagājušā gada beigās Latvijā bija 1154 bankomāti, kas ir par 10% mazāk nekā iepriekšējā gada beigās un mazākais skaits kopš 2007. gada, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) dati. Kā skaidro banku pārstāvji, lielākoties bankomātu skaits sarucis, jo no tirgus aizgājušas bankas, kurām bija plašs bankomātu tīkls, un neviena cita banka šajās vietās jaunus nav izvietojusi, taču nākotnē par plāniem samazināt bankomātu skaitu izsakās arī pārējās bankas, kurām patlaban pieder lielākie bankomātu tīkli. Mazinās arī filiāļu skaits. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) dati liecina, ka vairākos novados tuvākā naudas izmaksas iespēja atrodas vairāk nekā 10 km attālumā, savukārt bezskaidras naudas norēķinus, pēc pašvaldību pārstāvju vārdiem, bremzē nepietiekamā interneta pārklājuma kvalitāte, kā arī sliktais iedzīvotāju aprīkojums šo darījumu veikšanai. VARAM kopā ar banku pārstāvjiem cenšas rast risinājumus skaidras naudas piekļuvei, tomēr, ņemot vērā, ka pagastos pieprasījums ir salīdzinoši zems, notiek pretējs process un bankomāti tiek nevis uzstādīti, bet demontēti. Piemēram, Beverīnas novada pašvaldība ir starp tiem novadiem, kuros nav iespēja izņemt skaidru naudu bankomātos, bet tuvākais pakalpojums ir pieejams Trikātas pagasta aptiekā personām, kuras ir SEB bankas klienti, un skaidras naudas limits ir mazs, skaidro pašvaldības pārstāvji. Viņi atzīst, ka sarunas ar kredītiestādi par iespēju ieviest bankomātu novadā noslēgušās nesekmīgi, jo banka norādījusi, ka tajā ir nepietiekams iedzīvotāju skaits. Arī Vārkavas novada domes pārstāvji norāda, ka pāris spēcīgākās bankas, kas tika uzrunātas, uz bankomātu izvietošanu novadā raugās ļoti skeptiski. Situācija tiek risināta, vietējiem iedzīvotājiem dodoties uz tuvākajām pilsētām, bet pensionāriem lielākoties pensijas piegādā pastnieki, arī vietējos veikalos ar karti var izņemt noteiktu naudas summu, skaidro domē. Reģionos skaidras naudas iemaksas un izmaksas iespēja patlaban ir aktuāla problēma, atzīst tirdzniecības tīkla LaTS pārstāvji, jo uzņēmējiem nereti jābrauc desmitiem kilometru līdz tuvākajai bankai, turklāt par pakalpojumu jāmaksā komisijas maksa, kas pēdējā gada laikā ir palielināta. Arī Latvijas Tirgotāju asociācija min, ka pēdējo gadu laikā bankomātu skaits reģionos ir sarucis, apgrūtinot darbu uzņēmējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

SEB banka aprīko bankomātus ar nenomazgājamās tintes kasetēm

Dienas Bizness, 21.04.2015

Turpmāk uz SEB bankomātiem būs atrodamas īpašas uzlīmes, kas klientus informēs, ka attiecīgajā bankomātā papildus citiem drošības mehānismiem ir uzstādītas nenomazgājamās tintes kasetes

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB banka ir aprīkojusi bankomātus ar jaunu drošības elementu – nenomazgājamās tintes kasetēm. Tās iedarbojas gadījumos, ja prettiesiskā veidā tiek mēģināts piekļūt bankomāta seifā esošajai naudai. Tā tiks neatgriezeniski sabojāta, banknotes iekrāsojot ar nenomazgājamo tinti un padarot tās nederīgas lietošanai, informē SEB bankas pārstāve Kristīne Martinsone.

Nenomazgājamās tintes kasetes sevi pierādījušas kā viens no efektīvākajiem mehānismiem bankomātu aizsardzībai pret uzlaušanas vai zādzības mēģinājumiem. Turpmāk uz SEB bankomātiem būs atrodamas īpašas uzlīmes, kas klientus informēs, ka attiecīgajā bankomātā papildus citiem drošības mehānismiem ir uzstādītas nenomazgājamās tintes kasetes un šis bankomāts ir pasargāts no uzlaušanas mēģinājumiem.

«Iekrāsotās banknotes nav iespējams laist apgrozībā, jo tās nepieņems nevienā tirdzniecības vietā. Tādēļ zūd jebkura motivācija mēģināt uzlauzt SEB bankomātus, jo tas noziedzniekiem nenesīs nekādus finansiālos ieguvumus – tikai nepatikšanas. Savukārt mēs sagaidām, ka jaunā drošības elementa ieviešana palīdzēs uzlabot bankomātu tīkla stabilitāti un pieejamību, jo līdz šim ik gadus esam saskārušies ar vairākiem bankomātu uzlaušanas mēģinājumiem, kuru rezultātā tie tikuši sabojāti un zināmu laiku nav varējuši pildīt savas funkcijas,» stāsta SEB bankas valdes locekle Ieva Tetere.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nākamā gada pirmās pusstundas laikā 99% bankomātu spēs izdot eiro banknotes

Žanete Hāka, 12.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai eiro ieviešana Latvijā noritētu maksimāli ērti, Latvijas bankas plāno nodrošināt, ka 2014. gada 1. janvārī, kad tiks ieviests eiro, jau pirmās pusstundas laikā 99% visu naudas izmaksu bankomātu spēs izdot eiro banknotes, informē Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) pārstāve Baiba Melnace.

Atlikušie pāris bankomāti atrodas telpās, kas 1. janvārī būs slēgtas, tādēļ klientiem nebūs pieejami. Paredzēts, ka pilnībā viss bankomātu tīkls būs pārslēgts darbam ar eiro līdz 2014. gada 2. janvārim.

Pēc LKA apkopotās informācijas, 2014. gada sākumā Latvijā septiņām bankām būs 1061 bankomāts ar naudas izmaksas funkciju (papildus darbosies arī 82 bankomāti tikai ar naudas iemaksas funkciju).

Tāpat, ņemot vērā, ka līdz 31. decembrim Latvijā likumīgs maksāšanas līdzeklis būs lati, daudzi bankomāti līdz pat šā gada pēdējai minūtei nodrošinās klientiem latu izsniegšanu.

Bankas atgādina, ka jebkuram Latvijas iedzīvotājam un uzņēmumam lētākā un ērtākā naudas nomaiņa no latiem uz eiro būs bezskaidrās naudas izmantošana, jo bezskaidras naudas nomaiņa banku kontos notiks automātiski latu/eiro maiņas brīdī stingri pēc oficiālā kursa, un turpmāk visi bezskaidrās naudas maksājumi tiks veikti tikai eiro. Veicot pirkumu apmaksu ar maksājumu karti, tas būs pierasti un saprotami, nebūs jāuztraucas, vai makā ir nepieciešamā summa eiro skaidrā naudā un vai atlikums ir izdots korekti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien ap plkst. 3:30 Pilsrundālē ir noticis uzbrukums Swedbank bankomātam, kas atradās SIA Bauskas tirgotājs veikala telpās, informē bankas pārstāvji.

Veikalam tika izsista loga vitrīna un ar troses palīdzību, kas piestiprināta pie automašīnas un apjosta ap bankomātu, aparāts tika izrauts no stiprinājuma. Bankomātā bija tintes aizsardzība, kas ir nostrādājusi līdz ar to nauda nekur nav derīga un izmantojama. Swedbank bankomāts Pilsrundālē ir neatgriezeniski bojāts, šobrīd tiek veikti zaudējumu aprēķini.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvalde informē, ka par šo faktu VP ZRP Bauskas iecirknī ir uzsākts kriminālprocess un notiek izmeklēšana. Sakarā ar notikušo noziedzīgo nodarījumu, policija lūdz atsaukties aculieciniekus.

Swedbank bankomāts Pilsrundālē bija viens no tiem 16 bankomātiem, kurus pagājušajā gadā Swedbank uzstādīja novados, kuros nebija nevienas bankas bankomāta. Iniciatīva tika īstenota Swedbank izstrādātās Latvijas reģionu attīstības programmas ietvaros. Pēc konsultācijām ar Rundāles novada domi, tiks lemts par jauna bankomāta uzstādīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairāk nekā divu gadu pārtraukuma trešdien, 30. septembrī, Rundāles novadā, SIA «Bauskas tirgotājs» telpās Pilsrundālē, atkal darbojas bankomāts, ziņo reģionālais portāls bauskasdzive.lv.

Svinīgajā notikumā bankomātu Pilsrundālē pirmo reizi izmēģināja «Swedbank» klientu apkalpošanas pārvaldes Rīgas reģiona vadītājs Dzintars Kalniņš, izņemot desmit eiro banknoti. To pašu izdarīja Rundāles novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis, kurš atklāja, ka brīvdienās ar kolēģiem dosies braucienā uz Udžates-Trevano pašvaldību Itālijā, tāpēc skaidra nauda noderēs.

Bankomāta atklāšanas brīdī veikalā «Vesko» iepirkās Rundāles pils darbinieks Arvis Druviņš. Viņš stāsta, ka ir baušķenieks, tāpēc skaidru naudu var izņemt pilsētā, savukārt vietējiem tā ir ikdienas nepieciešamība.

Komentāri

Pievienot komentāru