Finanses

LB veidos Vecā Stendera 300 gadu jubilejai veltītu monētu

Žanete Hāka, 20.09.2013

Jaunākais izdevums

Latvijas Bankas par godu Vecā Stendera 300 gadu jubilejai kals jubilejas monētu, liecina informācija Iepirkumu Uzraudzības biroja mājaslapā.

Konkursā par monētas grafiskā risinājuma izstrādi veltītai kolekcijas monētai uzvarējusi personu grupa: Valdis Villerušs, Arta Ozola-Jaunarāja, Aigars Ozoliņš, Guntars Sietiņš un Arvīds Priedīte.

Kopējā līgumcena ir 3000 latu, un konkursā piedalījās viens pretendents.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas Banka laiž apgrozībā Vecajam Stenderam veltītu kolekcijas monētu

Žanete Hāka, 03.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka ceturtdien, 4. septembrī, laidīs apgrozībā latviešu laicīgās literatūras dibinātājam Gothardam Frīdriham Stenderam (1714–1796) 300 gadu jubilejā veltītu piecu eiro sudraba kolekcijas monētu, informē centrālās bankas pārstāvji.

Monētas grafisko dizainu veidojis Aigars Ozoliņš, bet ģipša modeli – Jānis Strupulis; tā kalta Nīderlandes kaltuvē Koninklijke Nederlandse Munt. Monētas aversa sižets ņemts no G. F. Stendera (saukts par Veco Stenderu) «Augstas gudrības grāmatas no pasaules un dabas» pirmizdevuma titullapas – mācītājs rāda zēnam, cik brīnumu pilna ir šī pasaule. Savukārt monētas reversā atspoguļota progresīvā ideja par pasaules uzbūvi – heliocentrisma koncepcija.

Izcilākais Vecā Stendera darbs ir Augstas gudrības grāmata no pasaules un dabas (1774) – faktiski pirmā zemniekiem domātā enciklopēdija Eiropā. Tajā skaidrotas dabas parādības, izklāstīti fizikas un astronomijas pamatprincipi, arī Zemes griešanās ap savu asi un ap Sauli, sniegtas pamatatziņas par meteoroloģijas, zooloģijas, botānikas, ķīmijas un ģeogrāfijas jautājumiem, rakstīts par kalniem un tuksnešiem, zemestrīcēm un vulkāniem, jūrām un upēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamnedēļ, 5. martā, Latvijas Banka apgrozībā laidīs Latvijas pirmo eiro kolekcijas monētu, kas veltīta Ainažu Jūrskolas 150 gadu jubilejai, informē centrālā banka.

Latvijas Bankas padomē šā gada sākumā tika apstiprināta Eiro kolekcijas monētu izlaides programma turpmākajiem gadiem. Šogad numismātu un citu interesentu vērtējumam tiks nodotas sešas monētas, tostarp Ainažu Jūrskolas 150 gadu jubilejai veltītā monēta, kas kļūs par 99. Latvijas Bankas izlaisto kolekcijas monētu.

Vēl šogad plānots laist klajā Jāņa Jaunsudrabiņa Baltajai grāmatai, Vecā Stendera 300 gadu jubilejai, Kurzemes barokam, Baltijas ceļa 25 gadu jubilejai veltītas monētas, kā arī netradicionāla mākslinieciskā, tehniskā vai tematiskā risinājuma monētu, kuras sižets tiks atklāts tuvāk klajā laišanas brīdim.

Komentāri

Pievienot komentāru