Citas ziņas

LBKA apšauba vadības konsultāciju iepirkumu kvalitāti

Sanita Igaune, 17.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos gados valsts un pašvaldību institūcijas ir pieaudzis nekvalitatīvu iepirkumu skaits konkursos par vadības konsultantu un mācību kompāniju pakalpojumiem, jeb tā saucamiem «soft» (intelektuālie) pakalpojumiem, novērojusi Latvijas Biznesa Konsultantu asociācija (LBKA).

Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) informācija liecina, ka lielākā daļa sūdzību par valsts un pašvaldību institūcijās veiktajiem vadības konsultantu sniegtajiem pakalpojumiem iepirkumos, ir saistītas ar apzināti vai neapzināti: neatbilstošu prasību izvirzīšanu pretendentu kvalifikācijai un kompetencei, kas sarežģī pakalpojuma piegādātāju atlasi un to atbilstību iepirkuma priekšmetam; nepietiekami definētu darba uzdevumu sagatavošanu, kas nav atbilstoši orientēts uz iepirkuma priekšmetu; izstrādātiem pretendentu atlases kritērijiem un novērtēšanas metodoloģiju, kas traucē objektīvi veikt piedāvājumu kvalitatīvo izvērtēšanu un salīdzināšanu, uzskaita LBKA.

Tam iemesli pēc asociācijas ieskatiem bieži ir iepirkumu organizētāju atbildīgo personu nekompetence vai arī vājas zināšanas par iepirkuma priekšmetu un tā izpildei nepieciešamajām kompetencēm un resursiem, kas var nodrošināt nepieciešamo rezultātu vai produktu.

Tādējādi šāda prakse neveicina uz rezultātu orientētu pakalpojumu iegādi, kavē tautsaimniecības attīstību, izšķiežot laika un finanšu resursus, veicina negodīgu konkurenci, kā arī negatīvi atspoguļojas uz iepirkumā ieinteresētās nozares reputāciju, atzīmē LBKA.

Tāpēc LBKA, kā arī neatkarīgie biznesa vadības eksperti, ir sagatavojusi ieteikumus, kurus IUB ir publicējis savā mājas lapā un iesaka izmantot kā palīglīdzekli vadības konsultāciju un mācību pakalpojumu dokumentācijas sagatavošanai.

Katru gadu valsts un pašvaldību institūcijas par konsultāciju iepirkumiem parasti tērē vairākus tūkstošus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LBKA: ražošanas industrijas laikmets ir beidzies

Elīna Pankovska, 16.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visas cerības un prioritātes ekonomikas attīstībai tiek liktas uz ražošanu un pārstrādi kā vienīgo atbalstīšanas vērtu industriju, kas palīdzēs izkāpt no bedres, norāda Latvijas Biznesa Konsultantu Asociācija (LBKA).

Savā paziņojumā asociācija pauž viedokli, ka jāsaprot – ražošanas industrijas laikmets ir beidzies jau pagājušajā gadsimtā. Tas nozīmējot, ka nevis pakalpojumu sniedzēji ir atkarīgi no ražotājiem, bet gan ražotāji ir atkarīgi no attiecīgu progresīvu pakalpojumu pieejamības.

Ņemot vērā arī Eiropas attīstīto valstu eksporta rādītāju statistiku un tendences, viens no lielākajiem eksporta produktiem ir izglītības un radošās industrijas nozares, kuras eksportē zināšanas un inovāciju risinājumus.

Apkopojot LBKA biedru 2008. un 2009.gadu darba radītājus, redzams, ka arvien izteiktāka tendence ir Latvijas vadzinības kompetenču eksports. It īpaši tas redzams esot Eiropas Komisijas izsludinātajos pakalpojumu konkursos un iepirkumos uz trešo pasaules valstu attīstību vērstos projektos, kuros Latvijai ir atbilstošas teorētiskās zināšanas, praktiskā reformu pieredze un valodu zināšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru