Citas ziņas

Leikēmijas slimniece tiesāsies ar valsti

, 03.01.2008

Jaunākais izdevums

Pagājušā gada nogalē Administratīvā rajona tiesa pieņēmusi izskatīšanai ar leikēmiju slimās Irinas Salovas pieteikumu, kurā lūgts uzlikt par pienākumu Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūrai (VOAVA) pilnā apmērā kompensēt viņas dzīvībai vitāli nepieciešamā medikamenta iegādi, informēja Leikēmijas slimnieku atbalsta biedrība.

I.Salova uzskata, ka VOAVA lēmums kompensēt tikai nelielu daļu no viņai nepieciešamā medikamenta izmaksām nesamērīgi ierobežo viņas pamattiesības – Satversmes 93.pantā ietvertās tiesības uz dzīvību. Ņemot vērā medikamenta ievērojamās izmaksas, lēmums, ar kuru nolemts medikamenta iegādes izdevumus kompensēt tikai 22% apmērā, faktiski liedz Irinai Salovai iespēju iegādāties un lietot minēto medikamentu. I. Salova uzskata, ka VOAVA un Veselības ministrija, pieņemot lēmumu, nav ņēmušas vērā samērīguma principu, kā arī nav ievērojušas tiesiskās paļāvības un vienlīdzības principus.

Tiesvedības izdevumus šai ''paraugprāvai'' sedz Leikēmijas slimnieku atbalsta biedrība (LSAB), kas piesaistījusi finansējumu no Sorosa fonda – Latvija. Fonds tanī iesaistījies ar mērķi ieviest tiesisku skaidrību valsts kompensējamo medikamentu piešķiršanas kārtībā. Sorosa fonda – Latvija pārstāve Egita Prāma: ''Galvenais, lai turpmāk šādi lēmumi tiktu pieņemti nevis šauri interpretējot normatīvos aktus, bet gan piemērojot vispārējos tiesību principus un cilvēktiesību normas. Ar tiesu praksi vēlamies mainīt tiesību normu piemērošanu, lai šādas tiesvedības rezultātā rastie tiesību normu piemērošanas modeļi tiktu attiecināti ne vien uz leikēmijas slimniekiem, bet arī uz citām pacientu grupām, ikvienam nodrošinot pieeju kvalitatīviem medicīnas pakalpojumiem.'' I.Salovas tiesības aizstāvēt uzņēmies zvērinātu advokātu birojs Liepa, Skopiņa & BORENIUS un zvērināts advokāts Lauris Liepa.

Pati Irina ir nogurusi no nemitīgās cīņas par savu dzīvību: ''Ar vienu roku valsts dod līdzekļus, ar otru ņem nost – kāda tad nozīme bija apmaksāt man transplantāciju, ķīmijterapijas utt., ja tagad valsts atsakās kompensēt šīs zāles? Šobrīd vairs nepastāv citu alternatīvu ārstēšanās iespēju, un man nepieciešamais medikaments Sprycel ir pierādījis savu efektivitāti. Es nevaru atļauties šīs zāles iegādāties par saviem līdzekļiem, jo tās izmaksā vairākus tūkstošus latu mēnesī. Izsmeltas arī iespējas palīdzību saņemt no fondiem, kas iepriekš palīdzēja. Šobrīd man ir jācīnās ne tikai ar slimību, kas bez zālēm progresē neiedomājami ātri, bet arī ar valsts iestādēm. Tas ir necilvēcīgi un absurdi.''

Ar akūtu limfoleikozi 31 gadu vecā Irina Salova slimo no 2006. gada janvāra. Pēc diagnozes konstatēšanas viņa saņēma vairākus ķīmijterapijas kursus, taču, stāvoklim pasliktinoties, tā paša gada oktobrī pacientei Viļņā veica alogēno (cilmes šūnas ņemtas nevis no paša slimnieka, bet no cita vesela cilvēka) asins cilmes šūnu transplantāciju no ārpus ģimenes donora. Pēc operācijas I.Salovas veselības stāvoklis uzlabojās. Tomēr šī gada februārī bija nepieciešams atsākt zāļu lietošanu. Ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas hematologu konsīlija maija slēdzienu secināts, ka ārstēšanās gaitā I.Salovai izveidojusies rezistence pret iepriekšējām, kompensējamo medikamentu sarakstā iekļautajām, zālēm. Irinas dzīvības saglabāšana pašreiz ir iespējama, vienīgi lietojot kompensējamo zāļu sarakstā neiekļauto medikamentu Sprycel (dasatinib). VOAVA ar šī gada 10.jūlija lēmumu nolēmusi piešķirt kompensāciju par minētā medikamenta iegādi vienīgi 22% apmērā, norādot, ka pārējie izdevumi jāsedz pašai pacientei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Leikēmijas slimniece no valsts pieprasa 5 000

, 05.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maija beigās Administratīvā rajona tiesa pieņēma izskatīšanai pieteikumu un ierosinājusi tiesvedību Zitas Uzkliņģes lietā. Ar leikēmiju slimā Zita lūdz atcelt Veselības ministrijas lēmumu un uzlikt par pienākumu Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) atlīdzināt radīto morālo kaitējumu 5 000 LVL apmērā, Db.lv informēja Leikēmijas slimnieku atbalsta biedrības koordinatore Lāsma Trofimova.

VOAVA, pieņemot lēmumu nekompensēt dzīvībai nepieciešamo medikamentu apmaksu, ir pārkāpusi vienlīdzības principu, tiesiskās paļāvības principu, likuma un tiesiskuma principu. Tāpat VOAVA nav pienācīgi izvērtējusi lietas faktiskos apstākļus, sakarā ar grūtniecības iestāšanos Zitai Uzkliņģei bija jāpārtrauc efektīvā terapija. Savukārt pēc bērna piedzimšanas vieta zāļu saņēmēju rindā vairs nebija paredzēta.

''Nekas nav paredzamāks kā grūtniecības ilgums – tie ir 9 mēneši. Līdz ar to bija iespējams aprēķināt, ka jau 2007.gadā man būs nepieciešams atsākt uzsākto terapiju. Būtībā tās ir problēmas mūsu valsts sistēmā. Nevar normālā valstī pastāvēt šādi ierobežojumi, kad man ir jāgaida uz kāda cita nelaimi, lai varētu saņemt medikamentus, kas ļautu pašai dzīvot,'' stāsta Zita, kuras dēlam šinī rudenī apritēs divi gadi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vijolniece pēc avārijas sola vērsties ar prasību pret a/s Latvijas Valsts ceļi

Vēsma Lēvalde, 28.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķe, pazīstama vijolniece Elgita Polloka smagi cietusi avārijā uz Liepājas - Ventspils ceļa un izlēmusi ceļu uzturētājam rakstīt kompensācijas pieprasījumu.

Ja būs nepieciešamas, tad arī tiesāsies, raksta laikraksts Kurzemes Vārds. Vijoliniece Lieldienu brīvdienās ar diviem dēliem un māti devusies uz Jūrkalni. Elgita manījusi, ka ceļš nav labs, tādēļ braukusi ar mazāku ātrumu, nekā atļauts. Tomēr kādā bedrē pārsista kreisās puses priekšējā riepa un mašīna kļuvusi nevadāma, laikrakstam stāstījusi cietusī. Tagad vijolniece un viņas dēls guļ Liepājas Reģionālās slimnīcas Traumatoloģijas nodaļā. Dēlam ir smadzeņu satricinājums, bet vijolnieces roka ir salauzta un izmežģīta vairākās vietās, tāpēc bija vajadzīga operācija, bet roka tagad pilna ar metāla skrūvēm.

Automašīna, visticamāk, esot norakstāma. Par slimnīcu būs jāmaksā, tāpat būs vajadzīga ilgstoša ārstēšanās. Cietusī izlēmusi ceļu uzturētājam rakstīt kompensācijas pieprasījumu. Ja būs nepieciešamas, tad arī tiesāsies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gaismas pils būvnieki piedāvās savus aprēķinus

Katrīna Iļjinska, Db, 20.10.2009

Gaismas pils celtnieki Nacionālā Būvkompāniju apvienība plāno piedāvāt Saeimai savus aprēķinus, lai parādītu, cik valsts zaudēs, ievelkot Gaismas pils celtniecī.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Celtnieki vēl nezina, vai tiesāsies par savām interesēm, vai arī nāks pretī pasūtītājam. Nacionālā Būvkompāniju apvienība (NBA) pirms nākamā gada budžeta pieņemšanas Saeimā izstrādās vairākus aprēķinu variantus, kuros plāno parādīt, cik lieli zaudējumi būs valstij, samazinot finansējumu Gaismas pils celtniecībai.

To Dienas biznesam pavēstījis būvnieku apvienības sabiedrisko attiecību speciālists Gints Feders. Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvnieki vēl nezina, vai tiesāsies par savām interesēm, vai arī nāks pretī pasūtītājam.

Neesi abonents? Piesakies uz 2 nedēļu testa abonementu šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Lubānas tirgu nojauc, bet kāds veikals tur taps, varam tikai minēt. Cik var noprast, tas būs kāds ārzemju lielveikals, kam vietējie salāti, puķes un omīšu āboli diez vai šķitīs prioritāte,» ar šādu paziņojumu medijos vērsusies Pļavnieku iedzīvotāja Gunita Upīte, kura nobažījusies par Lubānas tirgus nākotni Rīgā.

Biznesa portāls db.lv noskaidroja, ka Lubānas tirgus ēka tiks daļēji demontēta, bet par tirgus tālāko pastāvēšanu būs jālemj tā īpašniekiem.

Šī gada 3.maijā SIA «Placēns» izdota būvatļauja Nr.BV/18-393-ABV, kas paredz, ka Lubānas iela 133a un 113d var turpināties projektēšanas darbi, portālam db.lv apstiprina Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāvis Edgars Butāns. Viņš paskaidro, ka demontēta tiks tikai daļa no ēkas, bet otra daļa tiks saglabāta. «Vai tur arī turpmāk būs tirgus, tas jājautā īpašniekiem,» saka Rīgas būvvaldes darbinieks. Ar SIA «Placēns» biznesa portālam db.lv sazināties neizdevās.

Projektēšanas darbu veic SIA «Diānas Zalānes projektu birojs». Sazinoties ar projektētāju, db.lv noskaidroja, ka minētajā adresē plānots būvēt tirdzniecības centru un projektu birojs min, ka, iespējams, tas būs veikals «Lidl». Ēka paredzēta 2000 kvadrātmetru platībā, tās projektēšana varētu aizņemt aptuveni gadu un tikpat arī pati būvniecība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijā ar Covid-19 saslimuši vēl divi no Itālijas atgriezušies ceļotāji

LETA, 10.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā jaunā koronavīrusa izraisītā slimība "Covid-19" atklāta vēl diviem cilvēkiem, kuri nesen atgriezušies no ceļojuma Itālijā, tādējādi kopējais saslimšanas gadījumu skats sasniedzis astoņus, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Arī minētie divi cilvēki atgriezās Latvijā 7.martā un inficējušies Itālijas kalnu kūrortā Červinjā - tāpat kā vēl pieci Latvijas tūristi.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) informē, ka visi pēdējie septiņi saslimušie ir vienas grupas tūristi. "Ja kādam vēl ir doma "pa kluso no vīrusa" aizšmaukt paslēpot vai vienkārši paceļot - septiņi cilvēki inficēti. Visi no vienas grupas. Kopā bija 19 atpūtnieki," sociālajā vietnē "Twitter" raksta ministre.

Līdz šim Latvijā kopā veikti 274 izmeklējumi uz "Covid-19", no tiem 30 pēdējās diennakts laikā.

No SPKC sniegtās informācijas izriet, ka minētie septiņi cilvēki no Itālijas atgriezās ar "airBaltic" reisu "BT-630" no Milānas. Kopumā infekcijas skartajā reisā bijuši 39 pasažieri, tostarp 25 no Latvijas. SPKC ir apzinājis visus pasažierus un apkalpes locekļus. Mediķi uzsver, ka visiem šajā reisā lidojušajiem būtu nosakāma stingra mājas karantīna divu nedēļu garumā ģimenes ārsta uzraudzībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) uzskata, ka būtu lietderīgi pārcelt skolēnu pavasara brīvlaiku par nedēļu vai divām, lai izjauktu potenciālo ceļotāju ritmu.

Ministre TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja, ka viņas priekšlikums pagaidām nav guvis atbalstu, tomēr, ja būs nepieciešams, viņa vēlreiz rosinās šo jautājumu izskatīt.

Vienlaikus skolas pētot variantus, ka pēc brīvlaika, ja tā laiki netiek pārcelti, iespējams, jāizsludina karantīna un mācības notiktu attālināti.

Patlaban Latvijā visas izglītības iestādes strādā ierastajā režīmā. Plānots, ka no 16.marta līdz 20.martam pavasara brīvlaikā dosies 1. līdz 11.klašu skolēni, bet no 23.marta līdz 27.martam - 12.klašu skolēni.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) sociālajā vietnē "Twitter" informējis, ka kādam skolēnam nācies atstāt skolu, jo viņa ģimenes locekļiem apstiprināta Covid-19 infekcija. Bērns ir vesels un viņa veselības stāvoklis tiek novērots, norāda centrā, uzverot, ka bērns skolu pametis tiklīdz viņa ģimenes locekļiem apstiprināta infekcija. Tāpat SPKC skaidro, ka Covid-19 inkubācijas laiks ir divas līdz 14 dienas, tas nozīmē, ka pirmās divas dienas pēc kontakta, cilvēks nav infekciozs pat gadījumā, ja ir inficējies. Skolas nosaukumu centrā neatklāj.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl diviem Latvijas iedzīvotājiem, kuri atgriezušies no slēpošanas kūrorta Itālijā, apstiprināta koronavīrusa izraisītā slimībā Covid-19, tādējādi saslimšanas gadījumu skaits sasniedzis desmit, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Līdz šim Latvijā kopā veikts 291 izmeklējums uz Covid-19, no tiem 17 pēdējās diennakts laikā.

SPKC pārstāve Ilze Arāja apstiprināja, ka pēdējie divi saslimušie ir no tās pašas tūristu grupas, kurā līdz šim bija septiņi saslimušie. Visi pacienti ārstējas ambulatori, proti, mājās un atrodas ģimenes ārstu uzraudzībā, norādīja Arāja. Viņa arī informēja, ka visi saslimušie ir piaugušie.

LASI VĒL: Vīrusa riski var pavērt arī iespējas

Kā vēstīts, Latvijā pirmais Covid-19 gadījums tika reģistrēts 2.martā - tā bija kāda rīdziniece, kura 29.februārī ielidoja no Minhenes, pirms tam ceļojot pa vīrusa skarto Itālijas reģionu. Saslimšana sievietei bija vieglā formā un jau 3.martā, ņemot vērā, ka atkārtotas analīzes bija negatīvas, slimniece tika izrakstīta no slimnīcas un turpināja ārstēšanos mājās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā apstiprināti vēl trīs saslimšanas gadījumi ar jauno koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19", tādējādi kopējais saslimušo skaits sasniedzis sešus cilvēkus, liecina Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) "Twitter" kontā ievietotais paziņojums.

Pēdējās diennakts laikā veikti 22 izmeklējumi, kopā veikti 244 izmeklējumi uz aizdomām par "Covid-19" saslimšanu, Latvijā apstiprināti seši saslimšanas gadījumi, teikts paziņojumā.

SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra, ka pēdējie pieci saslimušie ir vienas grupas tūristi, kuri inficējušies Itālijā. Visi pieci gadījumi saistīti ar ceļojumu uz kūrortu Červinjā, kas atrodas Itālijas ziemeļos netālu no Šveices robežas.

Visi pieci saslimušie 7.martā atgriezušies no Itālijas ar "airBaltic" reisu "BT-630" no Milānas.

Perevoščikovs uzsvēra, ka šīs personas inficējās nevis lidmašīnā, bet gan Itālijas ziemeļos. Tāpat viņš atgādināja, ka jau svētdien SPKC sazinājās ar visiem lidmašīnas pasažieriem un brīdināja par mājas karantīnas nepieciešamību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar jaunā koronavīrusa "Covid-19" izplatību Valsts ieņēmumu dienests (VID) seko līdzi nodokļu nomaksai transporta un viesmīlības sektorā, pirmdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

"Transporta sektors un viesmīlības sektors tiek ietekmēti no koronavīrusa. Mēs turam roku uz pulsa - tiklīdz būs kādas problēmas, ziņosim Finanšu ministrijai un tā tālāk valdībai," teica VID vadītāja.

Vienlaikus Jaunzeme atzīmēja, ka atbilstoši jaunākajiem datiem nodokļu ieņēmumi pildās labi. "Tādā ziņā nav bažu, bet nebija jau arī tāda situācija līdz pat martam, kad redzam, ka koronavīruss ir atnācis līdz mums," viņa sacīja.

Pēc VID ģenerāldirektores minētā, tostarp īpaši labi pildās iedzīvotāju ienākuma nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī pievienotās vērtības nodoklis iekasēts atbilstoši plānam.

Jau vēstīts, ka Latvijā līdz šim sešiem cilvēkiem apstiprināta saslimšana ar "Covid-19", no tiem pēdējie pieci sestdien, 7.martā, atgriezušies no Itālijas ar vienu reisu - "airBaltic" reisu "BT-630" no Milānas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Veselības ministrija aizmirsusi vitāli svarīgas analīzes C hepatīta slimniekiem

Dienas Bizness, 14.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzi C hepatīta slimnieki no šā gada bijuši pārsteigti, ka Rīgas Austrumu slimnīcā par svarīgām analīzēm, kurās nosaka vīrushepatīta slodzi, prasa samaksu, lai gan pērn šīs analīzes bija valsts apmaksātas, vēsta laikraksts Neatkarīgā.

Bez šo analīžu veikšanas ārstēt C hepatītu ir veltīgi, laikrakstam norādījis apvienības HIV.LV vadītājs Aleksandrs Molokovskis. Taču slimniekam pašam, kuram jāmaksā arī ievērojams līdzmaksājums par C hepatīta ārstēšanā nepieciešamajiem medikamentiem, šos laboratoriskos izmeklējumus apmaksāt praktiski neesot iespējams, jo tie var izmaksāt ap simt latu.

Veselības ministre Ingrīda Circene atvainojusies slimniekiem un norādījusi, ka naudu viņi varēs saņemt atpakaļ.

Šā gada sākumā vairāki slimnieki, kuriem ir hronisks C hepatīts, saņēmuši ziņu no ārstiem, ka Nacionālais veselības dienests (NVD) vairs neapmaksā vairākus izmeklējumus, tostarp arī HCV-RNS (vīrushepatīta C) analīzi. «Mana ārstējošā ārste pateica, ka par to man būs jāmaksā pašai. Un tas maksās gandrīz simt latu,» Neatkarīgajai stāstījusi kāda C hepatīta slimniece.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Parex savāc 26 000 LVL ar leikēmiju slimiem bērniem

, 26.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vakar Parex bankas organizētajās labdarības vakariņās kopā ar pasaulslaveno tenoru Hosē Karrerasu (Jose Carreras) tika savākts ziedojums par kopējo summu 25 975 LVL, kas nonāks ar leikēmiju slimu bērnu ārstēšanai Latvijā. Labdarības vakariņās piedalījās un ziedoja Parex bankas klienti un sadarbības partneri, informē Parex bankas korporatīvo komunikāciju speciālists Viktors Zaķis.

Labdarības akcija – ziedojumu vākšana ar leikēmiju slimiem bērniem – notiks arī Hosē Karrerasa koncerta laikā šovakar Dzintaru koncertzālē. Uz šo koncertu kā viesi ir uzaicināti arī vairāki ar leikēmiju slimi Latvijas bērni.

Hosē Karreras arī pats ir pārslimojis leikēmiju, no kuras atbrīvoties viņam palīdzēja ASV sekmīgi veikta kaulu smadzeņu pārstādīšanas operācija. Pēcāk pasaulslavenais tenors Hosē Karreras izveidoja labdarības fondu, kas sniedz palīdzību ar leikēmiju slimu cilvēku ārstēšanai un rehabilitācijai. Labdarības fonda centrālais birojs atrodas Spānijas pilsētās Barselonā, bet tā filiāles ir izvietotas gan ASV, gan Vācijā. Latvijā ar leikēmiju slimiem bērniem palīdz Mārtiņa fonds, kura direktore Elita Keiša Hosē Karrerasam preses konferences laikā uzdāvināja mazo leikēmijas slimnieku veidotas aplikācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Astoņas sievietes, kuras saņēmušas nekvalitatīvus krūšu implantus, cieš no vēža, paziņojusi Francijas Veselības ministrija. Pastāv bažas, ka šādus krūšu implantus, kas ražoti Francijas dienvidos, nēsā 44 tūkstoši sieviešu, ziņo thelocal.fr.

Francijas Veselības ministrija informējusi, ka piecām sievietēm, kuras saņēmušas PIP krūšu implantus, ir krūts vēzis. Vēl trīs sievietes cieš no limfomas un leikēmijas.

Visas astoņas sievietes implantus saņēmušas no ražotāja PIP.

Veselības aizsardzības iestādes PIP slēgušas pagājušajā gadā, jo atklājies, ka kompānija izmanto nemedicīnisku silikona gelu. Kompānijas vadītājs apsūdzēts krāpšanā.

Veselības «sargsunim» AFFSAPS pagaidām neesot izdevies izveidot saikni starp PIP implantiem un vēzi. Tomēr valdība izveidojusi komiteju, kas uzraudzīs sievietes, kuras saņēmušas šī ražotāja implantus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Satversmes tiesa: Valstij nav jāapmaksā visi medikamenti

Jānis Lasmanis, Db, 29.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kādas leikēmijas slimnieces mēģinājums panākt, lai valsts pilnā mērā apmaksā tai nepieciešamos medikamentus cietis sakāvi. Satversmes tiesa atzinusi, ka šādi pastāvošie ierobežojumi atbilst Satversmei.

Lietu Satversmes tiesa ierosināja pēc Administratīvās rajona tiesas pieteikuma. Tā izskatīja lietu, kurā paciente lūdza noteikt viņai nepieciešamo zāļu iegādes izdevumu kompensāciju 100% apmērā. Starpība starp zāļu izmaksu un kompensācijas apmēru esot lielāka par diviem tūkstošiem latu, turklāt zāles nepieciešamas pacientes dzīvības uzturēšanai. Pacientei esot izveidojusies rezistence pret lētākām zālēm, kuru iegādes izdevumi tiek kompensēti pilnā apmērā, tādēļ dārgāko zāļu lietošana esot vienīgā alternatīva.

Paciente uzskatīja, ka šobrīd spēkā esošās normas, kas nosaka, ka pacientam noteiktos gadījumos tiek kompensēti zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumi, bet ne vairāk kā 10 000 latu apmērā vienam pacientam 12 mēnešu periodā, ir pretrunā ar valsts pamatlikumā noteiktajām vienlīdzības tiesībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Leukeran

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā pusgada laikā leikēmijas pacienti bez valsts kompensētajām zālēm Leukeran palikuši divreiz, pērn vasaras vidū un tagad kopš decembra sākuma. Vasarā ražotājs pēkšņi nolēma gandrīz desmitkāršot zāļu cenu, taču beigās vienojās līdz gada beigām atstāt iepriekšējo, vēsta laikraksts Diena.

Tagad par kompensējamo zāļu sarakstu atbildīgajam Nacionālajam veselības dienestam (NVD) Leukeran izplatītājs PharmaSwiss zāļu trūkumu skaidrojis ar to, ka esot «problēmas ar ražošanu», tāpēc nevar šobrīd piegādāt. Kad varēs, visdrīzāk zāļu cena būs krietni augsta, noskaidrojis laikraksts.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas sabiedrisko attiecību pārstāve Dace Kārkliņa stāstījusi, ka zāles Leukeran pērn lietoja ap 850 pacientiem un zālēm šobrīd Latvijā nav alternatīvu preparātu. «Tagad zāles pacientam jāpērk par saviem līdzekļiem. Ja tās nelietos, slimība attīstīsies,» sacījusi D. Kārkliņa. Arī NVD pārstāve Laura Lapiņa atzinusi: nav citu zāļu tieši ar šādu aktīvo vielu. Kā NVD var nodrošināties pret šādu pēkšņu vienīgo zāļu trūkumu, L. Lapiņa atzinusi, ka risinājuma īsti nav. Līdz ar to nav izslēgtas turpmākas iespējamas problēmas ar šo vai citu zāļu pieejamību. Sodīt ražotāju vai izplatītāju šādos gadījumos nevarot un neesot arī jēgas, ja ražotājs ir tikai viens uzņēmums. «Galvenais nodrošināt, lai pacientiem ir zāles,» Dienai paskaidrojusi L. Lapiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Man nav nekādu bažu par Latvijas gāzes vietu Latvijas tirgū - kā ir atzinuši arī Eiropas līmeņa eksperti, Latvijas gāze ir viens no labākajiem enerģētikas uzņēmumiem. Mani uztrauc, ka Latvijas gāze tiks sadalīta tādā veidā, ka būs lielas problēmas ar apgādi, intervijā laikrakstam Diena atzīst Latvijas gāzes padomes priekšsēdētāja vietnieks un akcionārs Juris Savickis.

Vai ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas izteikumi par draudiem un šantāžu neliecina, ka ir apstājies dialogs starp valsti un LG akcionāriem un situācija virzās uz tiesāšanos?

Vispār negribu tiesāties pats ar savu valsti. Bet jāsaka, ka dialoga faktiski nav bijis. Notiek viedokļu apmaiņa ar LG vadību, diemžēl ministre negrib ieklausīties profesionālos cilvēkos. Caur medijiem tiek taisīta propaganda, lai, maldinot par īstajiem situācijas apstākļiem un patieso līgumu saturu, savā pusē dabūtu politisko vilkmi. Tomēr cerams, ka vistuvākajā laikā dialogs notiks.

Sakiet, vai jūs esat par vai pret gāzes tirgus liberalizāciju?

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kalvītis: Ja LG tiks sadalīta pret akcionāru gribu, tas var izmaksāt valstij milzīgu naudu

Sandris Točs, speciāli Dienai, 01.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Priekšroka izlemt, kā tiks sadalīta AS Latvijas gāze, ir 40 miljonu akciju turētājam, nevis 117 akciju turētājam, ceturtdien intervijā laikrakstā Diena uzsver LG vadītājs Aigars Kalvītis, piebilstot - ja tas notiks pret akcionāru gribu, tas var izmaksāt Latvijas valstij milzīgu naudu.

Tuvojas apkures sezona - ar kādām gāzes cenām to sagaidīs iedzīvotāji?

Jau šobrīd dabasgāzes tarifi samazinājušies līdz pat 25% siltumapgādes uzņēmumiem, ja salīdzina ar gadu iepriekš. Tā ir iepriecinoša ziņa Latvijas iedzīvotājiem - šī apkures sezona būs daudz lētāka. Tas lielā mērā saistīts ar to, ka dabasgāzes cena pasaules tirgū ir kritusies.

Atšķiras valdības un Latvijas gāzes viedoklis par termiņiem, kuros iespējama gāzes tirgus liberalizācija un ar to saistītie pasākumi. Kur ir problēmas sāls?

Vispirms gribu uzsvērt to, ka biznesā un uzņēmējdarbībā visām lietām ir jānotiek loģiskā secībā. Latvijas gāzei 97%-98% akcionāru ir privātuzņēmumi, savukārt valstij pieder tikai 117 no 40 miljoniem akciju. Būtu tikai loģiski, ja šī sadalīšana atbilstoši Eiropas Savienības direktīvām notiktu pēc principa, kas būtu pieņemams vairākumam akcionāru šajā privātajā uzņēmumā. Bet šodien dažas lietas, kas ir iestrādātas Enerģētikas likuma grozījumos, patiesībā ir nepārdomātas. Ir skaidrs, ka 2017. gada 3. aprīlī patērētāji varēs brīvi izvēlēties piegādātāju un ka ir jānodala gāzes glabāšanas un transportēšanas resursi atsevišķi no tirdzniecības. Tas ir pats par sevi saprotams. Bet tas, ka likumā ir prasīta šīs jaunās pārvades un uzglabāšanas kompānijas pārdošana līdz 2018. gadam, tas, manuprāt, nav loģiski. Jo darījums, kurš ir mērāms simtos miljonu eiro, nevar notikt deviņos mēnešos. Tie termiņi, kas nolikti šobrīd, ir neloģiski. Turklāt, ja valsts neizmantos paredzētās pirmpirkuma tiesības, atliks tikai pusgads. Kā mēs no visas jaunāko laiku vēstures zinām, šādi darījumi nenotiek pusgadā. Piemēram, E.ON Ruhrgas akciju pārdošana norit jau ilgāk par gadu. Mums kā uzņēmumam šādi sasteigti termiņi absolūti nav pieņemami. Vēlreiz gribu uzsvērt, ka 40 miljonu akciju turētājam, nevis 117 akciju turētājam ir priekšroka izlemt, kādā veidā mūsu kompānija tiks sadalīta. Jo, ja tas notiks pret akcionāru gribu, tas var izmaksāt Latvijas valstij milzīgu naudu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Būvnieku karteļa lieta var izgāzties drīz vai arī Eiropas Tiesā

Romāns Meļņiks, Jānis Goldbergs, 28.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvnieku karteļa lieta iekustinājusi vairākus aspektus gan konkurences, gan iepirkumu, gan publiskās komunikācijas jomā.

Bijuši visnotaļ skaļi paziņojumi par to, ka vajadzētu piedzīt valsts pasūtītājiem radītos zaudējumus no būvniekiem, otrajā plānā paturot faktu, ka vairumā gadījumu Konkurences padomes lēmums pārsūdzēts. Ar 56 balsīm “par” otrajā lasījumā Saeimā pieņemti grozījumi Publisko iepirkumu likumā, kas pēc būtības paredz, ka uz karteļa dalībniekiem pasūtītāji var skatīties ar aizdomām, nesagaidot tiesas nolēmumu.

Zvērināts advokāts Artūrs Spīgulis ir pārstāvējis dažus būvniekus šajā lietā, to iepazinis un piekrita atbildēt uz Dienas Biznesa jautājumiem gan par likuma grozījumu trūkumiem, gan pierādījumu trūkumiem pašā karteļa lietā, gan iespējamām sekām, pāragri uzsākot piedziņas procesus pret pašmāju uzņēmumiem, a priori paredzot tirgu nodot ārvalstnieku ziņā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/images/article/2008/06/19/552ad7e2-8585-4ba5-9592-9cf0684a9ccc.jpg

M. Petersone nolēmusi tiesāties, jo savainojusies uzlaikojot apakšbiksītes. Viņa pieprasa atlīdzināt zaudējumus, jo viņas jaunās stringa biksītes Sexy Little Thing ar pazeminātu jostas vietu esot brāķis. M. Petersone sūdzas, ka velkot stringus neliels metāla rotājums noplīsis un ielidojis sievietei tieši acī. Saskaņā ar sūdzību, viņai nodarīts nopietns acs ābola radzenes bojājums.

Tiesa, tiesas darbu ierosinātāja, dokumentos, kas iesniegti tiesā, nav norādījusi, cik lielu summu viņa vēlas saņemt kompensācijā. Pirms sniegt atbildi uz minēto sūdzību Victoria's Secret izteikusi vēlēšanos apskatīt izbrāķētos stringus, taču M. Petersones advokāti šo lūgumu noraidījuši.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Gaismas pils būvniecībai pēkšņi trīsreiz samazina finansējumu

Katrīna Iļjinska, Db, 19.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

38.5 miljonu latu vietā nākamgad Gaismas pils celtniecībai atvēlēti tikai 13 miljoni latu, šodien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Nākamā gada budžetā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) celtniecībai finansējums samazināts par 66 % no līgumā paredzētās summas un atvēlēts tikai 13 miljons latu – divreiz nekā iepriekš tika prognozēts pārrunās, bet līgumā ar būvniekiem paredzēti 38.5 miljoni latu, Db skaidrojis finanšu ministra preses sekretārs Aleksis Jarockis.

LNB ēkas būvnieku Nacionālās Būvkompāniju apvienības vadītājs Māris Saukāns Db norādījis, ka šāds lēmums būvniekiem bijis pārsteigums vai drīzāk šoks un pagaidām esot grūti komentēt, ko darīs būvnieki. Viņš atzīmēja, ka bibliotēka «nav Pifa suņu būda Nātrinieku pagastā». M. Saukāns arī nevarēja pateikt, vai būvnieki nāks pretī valstij un piekritīs līguma izmaiņām, vai arī tiesāsies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FKTK negribot maksāt procentus Karginam un Krasovickim

, 07.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) vēlas mainīt procentu likmju izmaksu gan Valērija Kargina, gan Viktora Krasovicka noguldījumiem valstij piederošajā Parex bankā, kas esot dažāda veida, liecina Db rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Pašlaik likmju izmaksas abiem bijušajiem Parex bankas lielākajiem akcionāriem uz īsu brīdi esot apturēta un FKTK jālemj par to, vai atstāt spēkā vai mainīt iepriekš pieņemto lēmumu attiecībā uz likmēm – par likmju samazinājumu vai neizmaksāšanu vispār.

Ja FKTK atstās lēmumu nemainītu, kad V. Kargins, visticamāk tiesāsies. Tas tāpēc, ka V. Kargins un V. Krasovickis šobrīd ir uzskatāmi par parastiem noguldītājiem, kuru intereses tiek aizskartas no FKTK vienpusējā kārtā.

Db.lv jau ziņoja, ka pērn Parex banka nonāca nopietnās finanšu grūtībās, kā rezultātā banku pārņēma valsts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Policija apliecina gatavību cīnīties pret riteņu bloķētājiem

Lelde Petrāne, 11.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas (VP) darbinieki, saņemot informāciju par to, ka SIA Parking Control (PC) pilnvarota persona automašīnai ir uzlikusi riteņu bloķēšanas iekārtu, izbrauks uz notikuma vietu un pieprasīs pārstāvim nekavējoties noņemt uzstādītās riteņu bloķēšanas iekārtas.

To policija apliecina šodien medijiem izplatītā paziņojumā.

Kā vēstīts, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) pieņēmis lēmumu, ar kuru aizliegts nelāgu slavu guvušās PC pārstāvjiem turpmāk izmantot automašīnu bloķēšanas iekārtas. Ja tas tā notiks – klienti varēs vērsties Valsts policijā.

«Esam uzņēmējsabiedrībai uzlikuši sodu par negodīgu un agresīvu komercpraksi 7000 latu apmērā, bet par vairākkārtēju informācijas nesniegšanu – 3900 latus. Neviena soda nauda nav samaksāta, firma ar mums tiesāsies,» laikrakstam Latvijas Avīze iepriekš sacīja PTAC juriste Sarmīte Kapeika. PTAC lēmumu pārsūdzēšana gan neapturot pieņemto lēmumu izpildi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lielākais parādnieks tiesāsies ar VID

Irēna Zandere, Db, 19.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais nodokļu parādnieks, uzņēmējs Andrejs Danengiršs tiesāsies ar Valsts ieņēmumu dienestu.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lielāko parādnieku saraksta līderis, nekustamo īpašumu kompānijas Parkhaus līdzīpašnieks un valdes loceklis A. Danengiršs palicis valstij parādā 2.3 milj. Ls. Uzņēmējs to apstrīd, norādot, ka VID uzrēķinājis nodokli un soda naudu par viņa īpašumā esošas zemes pārdošanu.

Kā Db uzzināja no A. Danengirša, viņš pagājušajā nedēļā iesniedzis pieteikumu Administratīvajā rajona tiesā, apstrīdot VID lēmumu par nodokļa uzrēķinu. Tiesas sēdes datums vēl nav zināms. "Valsts ieņēmumu dienests (VID) uzskatīja, ka zemes gabalu pārdošana uzskatāma par saimniecisko darbību, tāpēc apliekama ar nodokli," stāstīja A. Danengiršs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kredītlīgumi joprojām ir ļoti netaisnīgi un bargi

Ieva Mārtiņa, Db, 21.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizņēmējam neapdomīgi parakstot līgumu, 150 Ls kredīts nedaudz vairāk kā gada laikā pārtapis par vairāku tūkstošu latu saistībām.

Tiesāsies

Vairums kompāniju mainījušas lielu daļu līgumu nosacījumu, t.sk., krietni samazinot soda procentus, tomēr par daļu no jautājumiem finansētāji nolēmuši tiesāties. "Mūsu lēmumi attiecībā uz bankām visi tiek pārsūdzēti. Nepārsūdz dažas nebanku iestādes. Ir 1.instances tiesas spriedums par 1 lietu, bet tas nav stājies spēkā, jo pārsūdzēts," atzina PTAC direktore Baiba Vītoliņa, norādot, ka PTAC lēmumi ir jāizpilda pat tad, ja ir pārsūdzēti, līdz ar to, ja ir situācija, ka aizdevējs mūsu lēmumu nepilda, par to vajag informēt PTAC.

Šobrīd PTAC nodarbojas ar izpildes kontroli vairākām bankām. "Bankas pēc mūsu aicinājuma līguma noteikumus īsti mainīt negrib. Vienīgais, ko piekrita izņemt - bija noteikums par kompensāciju kredīta ātrākas atmaksas gadījumā, bet tas nav īpašs sasniegums, jo tā vietā bankas piemēro komisijas maksu, ko Patērētāju tiesību aizsardzības likums (PTAL) neaizliedz," tā B. Vītoliņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Bēdīgi slavenajai Parking Control liedz riteņu bloķēšanu

Lelde Petrāne, 10.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) pieņēmis lēmumu, ar kuru aizliegts nelāgu slavu guvušās SIA Parking Control pārstāvjiem turpmāk izmantot automašīnu bloķēšanas iekārtas. Ja tas tā notiks – klienti varēs vērsties Valsts policijā, vēsta Latvijas Avīze.

Saskaņā ar PTAC lēmumu mašīnu vadītāji, kuri savu automašīnu būs atstājuši SIA Parking Control apsaimniekotajā teritorijā, turpmāk varēs vērsties policijā, lai noņemtu riteņu bloķēšanas iekārtas. Policijai būs tiesības aizturēt autostāvvietas pārstāvjus par nepakļaušanos policijas prasībām un patstāvīgi noņemt riteņu bloķētājus vai izsaukt speciālos dienestus bloķēšanas iekārtu noņemšanai.

«Esam uzņēmējsabiedrībai uzlikuši sodu par negodīgu un agresīvu komercpraksi 7000 latu apmērā, bet par vairākkārtēju informācijas nesniegšanu – 3900 latus. Neviena soda nauda nav samaksāta, firma ar mums tiesāsies,» laikrakstam sacījusi PTAC juriste Sarmīte Kapeika. PTAC lēmumu pārsūdzēšana gan neapturot pieņemto lēmumu izpildi.

Komentāri

Pievienot komentāru