Nodokļi

Lems par juridisko palīdzību

Madara Fridrihsone, 09.09.2004

Jaunākais izdevums

Izskatīšanai Saeimas komisijās ceturtdien nodots Jaunā laika sagatavotais Valsts apmaksātas juridiskās palīdzības likuma projekts. Likumprojekta mērķis ir nodrošināt juridiskās palīdzības sniegšanu trūcīgām personām, kā arī personām, kas pašas nevar nodrošināt nepieciešamo juridisko palīdzību un nodrošināt tiesas pieejamību pārrobežu strīdos. Saskaņā ar likumprojektu, tiesības sniegt valsts apmaksātu juridisko palīdzību likumā noteiktajos gadījumos būs advokātiem, kam ir tiesības praktizēt Latvijā un kas ar Tieslietu ministriju noslēguši līgumu par valsts apmaksātas juridiskās palīdzības sniegšanu. Tiesības slēgt šādus līgumus būs katram advokātam, paredz likumprojekts. Valsts apmaksātas juridiskās palīdzības likums stāsies spēkā pēc tā pieņemšanas Saeimā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumu juridisko adrešu migrācijai nav viena iemesla, bet gan to kokteilis.

Katrā atsevišķā gadījumā sava loma ir specifiskiem aspektiem, taču aptaujātie to nesaista ar vietējās varas aktivitātēm.

Tādu ainu rāda dažādās jomās strādājošie aptaujātie. Pēc SIA Lursoft pētījuma datiem, ik gadu juridisko adresi maina 8–10 tūkst. uzņēmumu, kas ir diezgan mazs skaits pret kopējo pašlaik nelikvidēto uzņēmumu skaitu, kas pašlaik ir nepilni 198 tūkstoši. DB aptaujātie uzskata, ka juridisko adrešu maiņas saknes meklējams tādās jomās kā tiesību aizsardzība, datu atbilstība realitātei un arī izmaksas. Vienlaikus tiek norādīts, ka tikai atsevišķos gadījumos juridiskās adreses maiņa varētu būt saistīta ar vietējās varas aktivitātēm, piesaistot konkrētu uzņēmumu – investoru savai teritorijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Cik saņem valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniedzējs?

Mg.iur. Inga Bite, sadarbībā ar ZAB "O.Cers un J.Jurkāns", 18.02.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā jau kopš 2005.gada 1.jūnija ir spēkā Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likums, kas paredz iespēju personām saņemt valsts nodrošinātu juridisko palīdzību - advokāta vai jurista pakalpojumus - noteiktos dzīves gadījumos un izvērtējot personas finansiālo situāciju.

No Juridiskās palīdzības administrācijas gada publiskajiem pārskatiem redzams, ka piešķirtais finansējums valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības nodrošināšanai 2016.gadā bija 2 035 198 eiro, no kuriem lielākā daļa - 1 874 801 eiro - izmantota personu aizstāvībai krimināllietās pēc procesa virzītāja uzaicinājuma.

Piešķirtais finansējums valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības nodrošināšanai 2017.gadā bija 1 930 688 eiro, no kuriem juridiskās palīdzības sniedzējiem izmaksāti 1 786 933 eiro, bet no tiem savukārt 1 660 579 eiro - personu aizstāvībai krimināllietās. Piešķirtais finansējums valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības nodrošināšanai 2018.gadā bija 726 526 eiro, no kuriem 1 598 541 eiro izmantots personu aizstāvībai krimināllietās pēc procesa virzītāja uzaicinājuma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liela daļa mājsaimniecību, kuras elektroenerģijas līgumus slēgušas laikā, kad cenas bija augstas, ir nofiksējušas šo cenu līmeni ilgākam periodam un cenu samazinājuma ietekmi biržā uz maksājumiem nekādā veidā neizjūt, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Saskaņā ar SPRK otrā ceturkšņa datiem juridisko lietotāju vidū cenu fiksēt izvēlējušies 49% lietotāju, bet mājsaimniecību vidū tie ir 86% - fiksētas cenas līgumi un universālais pakalpojums.

Saskaņā ar SPRK datiem šī gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pirmo ceturksni, fiksētas cenas līgumu īpatsvars mājsaimniecību segmentā nedaudz pieaudzis par diviem procentpunktiem, sasniedzot 69%, bet juridisko lietotāju segmentā - samazinājies par trīs procentpunktiem, sasniedzot 49%.

Tikmēr mainīgas jeb biržas cenas līgumu īpatsvars pieaudzis par diviem procentpunktiem līdz 14% mājsaimniecību segmentā un par trīs procentpunktiem līdz 51% juridisko lietotāju segmentā. Savukārt universālā pakalpojuma īpatsvars mājsaimniecību vidū samazinājās par četriem procentpunktiem līdz 17%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Vairāk nekā 1000 uzņēmumi pandēmijas laikā mainījuši savu adresi

Māris Ķirsons, 27.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo pandēmijas ierobežojumu laika divos mēnešos juridiskās adreses mainījuši 1033 uzņēmumi, visbiežāk adreses maiņa saistīta ar Rīgu.

To liecina SIA "Lursoft" pētījuma dati.

Katrā atsevišķā gadījumā sava loma ir specifiskiem aspektiem, taču ir arī vietējās varas aktivitāšu faktors. Vairāki aptaujātie uzskata, ka juridisko adrešu maiņas saknes meklējamas tādās jomās kā tiesību aizsardzība, datu atbilstība realitātei un arī izmaksas. Vienlaikus tiek norādīts, ka tikai atsevišķos gadījumos juridiskās adreses maiņa varētu būt saistīta ar vietējās varas aktivitātēm.

Var būt daudz iemeslu

«Uzņēmumu juridisko adrešu migrācijai bez biznesa interesēm noteikti ir arī citi ietekmējošie faktori, piemēram, juridiskie, it īpaši, ja nepieciešams kārtot kādus jautājumus saistībā ar tiesvedību, tāpat par neatrašanos (nesasniedzamību) juridiskajā adresē var saņemt bargu sodu, administratīvie – atļauju saņemšana no vietējās varas, kā arī nodokļi, — nekustamā īpašuma nodokļa apmērs un, protams, darbaspēka pieejamība un izmaksas,» veselu iespējamo iemeslu buķeti min bijušais Mazo un vidējo uzņēmumu un amatniecības sadarbības padomes priekšsēdētājs Andris Lasmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas juridiskās personas to īpašnieku vai vadītāju vajadzībām šogad iegādājušās fantastiski daudz jaunu ekskluzīvu un luksus auto.

Šim nolūkam iztērēti vismaz 20 miljoni eiro. Turklāt vienlīdz naski uz dārgo rotaļlietu iegādi ir bijuši kā Latvijas miljonāru sarakstā atrodami ļaudis, tā cilvēki, kuri šim nolūkam tērējuši vēl nemaz nenopelnītus līdzekļus, - rāda Baltic Screen apkopotie dati un veiktie aprēķini par 2006. gadā Latvijā juridisko personu iegādātajiem un pirmoreiz reģistrētajiem luksusauto.

Pieprasījums pieaug

2005. gadā līdz rudenim Latvijā uz juridisko personu vārda tika reģistrēti trīs desmiti pilnīgi jaunu Porsche Cayenne auto, savukārt 2006. gadā līdz 1. decembrim bija jau 67 reģistrēti šādi 2006. gada izlaiduma luksusauto, kuru cena var sniegties līdz 80 000 un vairāk eiro. 2005. gadā šajā periodā netika reģistrēts neviens jauns Ferrari, 2006. gadā - 2; 2005. gadā uz juridisko personu vārda tika reģistrēti 5 jauni Bentley markas auto, 2006. gadā - jau 16.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biznesa kalendārs 27. augustam

Dienas Bizness, 27.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

9:00 Kārtējā Saeimas plenārsēde.

9:00 Valsts sekretāru sanāksme.

9:00 Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas sēde, kurā lems par šķirnes lopu uzraudzības darbu organizēšanas un dabas parka Piejūra labiekārtojuma nodošanu SIA Rīgas Zooloģiskais dārzs.

9:00 Zemkopības ministrijas un Tadžikistānas speciālistu sanāksme.

9:30 Viesnīcā Reval Hotel Latvija notiks laikraksta Dienas bizness sadarbībā ar zvērinātu advokātu biroju Sorainen rīkota starptautiska konference par uzņēmumu veiksmīgas apvienošanas un iegādes darījumiem.

9:50 Kurzemes apgabaltiesa skatīs SIA ANGLERS prasību pret zivju pārstrādes SIA ROŅU 6 par parāda piedziņu un SIA Roņu 6 pretprasību par zaudējumu piedziņu.

10:00 Liepājas tiesa skatīs a/s LIEPĀJAS METALURGS prasību pret Igaunijas firmu OU Janere par parāda piedziņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biznesa kalendārs 14. maijam

Dienas Bizness, 14.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

9:00 Saeimas kārtējā plenārsēde, kurā tiks lemts par gorzījumu likumā Par budžetu un finanšu vadību nodošanu komisijām un galīgajā lasījumā skatīs grozījumus Aizsargjoslu likumā.

Rīgas domes Komunālo un dzīvokļu jautājumu komitejas sēde, kurā lems par grozījumiem Rīgas pilsētas pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas noteikumos.

10:00 Jūrmalas domē Jomas ielā 1/5 notiks kārtējā Jūrmalas domes sēde. Domnieki lems par nokavēto nekustamā īpašuma nodokļa un nokavējuma naudas maksājumu piedziņu bezstrīda kārtībā Jūrmalas pilsētas pašvaldības budžetā. Deputāti izskatīs vairākus detālplānus, kā arī lems par saimnieciskajiem jautājumiem.

11:00 LTRK Liepājas nodaļas telpās informācijas diena Tu iegūsi, ja zināsi ... Uzņēmējdarbība. Informācijas diena tapusi sadarbojoties EK Europe Direct Informācijas centram Liepājā ar LTRK Liepājas nodaļu, LIAA, Latvijas Tehnoloģisko centru un EM SOLVIT koordinācijas centru

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Par 2022.gada investīciju atzīst ieguldījumu Aerones

LETA, 31.03.2023

Aerones ir pasaulē vadošais robotizētu vēja turbīnu apkopes un pārbaužu pakalpojumu sniedzējs. Izmantojot patentētu robotikas tehnoloģiju, Aerones apkopes komandas sniedz ātrākus, drošākus un efektīvākus pakalpojumus vēja turbīnu operatoriem visā pasaulē.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Biznesa eņģeļu tīkla (LatBAN) un Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācijas (LVCA) apbalvojumā "Gada investors 2022" par 2022.gada nozīmīgāko gada investīciju juridisko un institucionālo investoru grupā atzīts ieguldījums robotizēto vēja turbīnu apkopes pakalpojumu sniedzējā "Aerones", informē LatBAN pārstāvji.

Ieguldījumu veica "Change Ventures", "Future Positive Capital", "Lightrock", "Haniel", "Blume Equity", Mants Mikucks, "Metaplanet" un "Pace Ventures".

"Aerones" piesaistījis 30 miljonus ASV dolāru izaugsmes kapitālu, lai paplašinātu savu darbību pasaulē. Kapitāls izmantots, lai palīdzētu uzņēmumam apmierināt strauji augošo pieprasījumu vēja turbīnu apkopes tirgū. Finansējums ļaus "Aerones" paplašināt tehniskās un pārdošanas funkcijas, palielināt uz vietas izvietoto robotu apkalpes komandu skaitu, paplašināt klātbūtni strauji augošajos tirgos Āfrikā un Austrālijā, kā arī tirgū ieviest jaunus pakalpojumus.

Juridisko un institucionālo investoru grupā nominācijā "Gada pārdošana" par uzvarētāju atzīts "BaltCap" un "Draugiem Group" par Centrāleiropas vadošā savienojamības un lietu interneta risinājumu uzņēmuma digitālo maksājumu, kā arī telemetrijas jomā "Vendon" pārdošanu Spānijas stratēģiskam investoram "Azkoyen Group".

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biznesa kalendārs 12. martam

Dienas Bizness, 12.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

9:00 sāksies Saeimas kārtējā plenārsēde, kurā tiks lemts par Normunda Vilnīša iecelšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatā. Tāpat lems par likuma Par pievienotās vērtības nodokli nodošanu izskatīšanai komisijās. Saeimas plenārsēdē, kuras darba kārtībā plānots iekļaut jautājumu par Valda Dombrovska valdības apstiprināšanu

9.00 Liepājas domes attīstības komiteja lems par SIA Marilat SK ieceri būvēt ģenerālo un beramkravu kompleksu Liepājas ostā un SIA Rapsoil ieceri būvēt vēja elektrostaciju

9:00 Rīgas domes Komunālo un dzīvokļu jautājumu komitejas sēde, kurā

uzklausīs ziņojumu par patvarīgi aizņemtiem dzīvokļiem Rīgas pašvaldības namu pārvalžu apsaimniekotajās mājās

9.00 Jūrmalā Koku ciršanas izbraukuma sēde

10.00 Jūrmalas domē Jomas ielā 1/5 notiks kārtējā Jūrmalas domes sēde, kurā deputāti izskatīs vairākus detālplānojumus, lems par nomas līgumu noslēgšanu un par Dubultu satiksmes mezgla būvniecības ieceri

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biznesa kalendārs 13. augustam

Dienas Bizness, 13.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālā Statistikas pārvalde informēs par izsniegtajām būvatļaujām 2009. gada pirmajā pusgadā.

Eurostat paziņos datus par eirozonas IKP otrajā ceturksnī.

9:00 Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde. Par priekšlikumiem ekonomikas atveseļošanai vidēja termiņa periodā stāstīs ekonomikas ministrs Artis Kampars.

9:00 Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas sēde, kurā lems par optimālā temperatūras režīma ieviešanu Rīgas pašvaldības īpašumā vai pārvaldīšanā esošajās publiskās ēkās, kā arī pašvaldības īpašumā vai pārvaldīšanā esošajās daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās.

9:00 notiks Rīgas pilsētas būvvaldes padomes sēde. Padomes sēdes darba kārtībā iekļauts viens attīstības priekšlikums, divi būvprojekti, divi pieteikumi nekustamo īpašumu veidošanai, publiskās apspriešanas rezultātu apstiprināšana un citi jautājumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biznesa kalendārs 28. aprīlim

Dienas Bizness, 28.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

9:00

Liepājas metalurga akcionāru sapulce, kurā lems par pērnā gada peļņas sadali, apstiprinās šā gada budžetu un vēlēs padomi

10:00

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē 2. lasījumā skatīs grozījumus likumā Par privātajiem pensiju fondiem un Valsts fondēto pensiju likumā

Saeimas Tautsaimniecības, agrārā, vides un reģionālās politikas komisija turpinās skatīt grozījumus likumā Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām. Šajos grozījumos paredzēts, ka varētu tikt celts atalgojums valsts uzņēmumu valdes locekļiem.

11:00

Kurzemes atslēga 1 akcionāru sapulce, kurā lems par pērnā gada peļņas sadali

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ļoti neparasta Volstrīta uzrodas pie Zilupes

Aleksandrs Eiduks kopā ar Māri Ķirsonu un Miku Lūsi, 25.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzus gadus tukšā un neviena īsti nevajadzīgā Ludzas rajona Briģu pagasta Noliktava kļuvusi par 41 SIA juridisko adresi.

Daudzu SIA īpašnieks un vadītājs Aivars Libeks tādējādi, šķiet, cer iekurbulēt biznesu netālu no Zilupes, uz kurieni daudzu kompāniju juridisko adresi ir pārcēlis no Rīgas uz Rīgas rajona Garkalnes novadu. Diemžēl ar A. Libeku Db šoreiz sazināties neizdevās. Iepriekš (Db, 13.02.) A. Libeks kategoriski noliedza, ka uzņēmumi dibināti nolūkā izmantot tos kādās nodokļu nemaksāšanas shēmās. Pēc viņa vārdiem, kompānijas dibinātas ar mērķi uzņēmējdarbības veikšanai. Sākotnējā biznesa stadijā sīkākus komentārus A. Libeks nevarēja sniegt.

Pašvaldība priecīga

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

PwC ievēlēta jauna Centrālās un Austrumeiropas reģiona vadītāju un līderu komanda

Žanete Hāka, 12.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

PwC ir iecēlis jaunu reģiona vadītāju un līderu komandu, kas vadīs PwC uzņēmumu tīklu Centrālās un Austrumeiropas (CAE) reģionā ar šā gada 1. jūliju.

Šobrīd PwC CAE reģiona uzņēmumu tīklā strādā 8000 darbinieku 52 birojos 29 valstīs.

Olga Grigiere-Sidonsa kļūs par PwC CAE reģiona izpilddirektori un turpinās veikt savus darba pienākumus Varšavā. Viņa šo amatu pārņem no Maika Kubenas, kurš par galveno izpilddirektoru jau nostrādājis divus četru gadu termiņus, kas saskaņā ar PwC CAE reģiona pārvaldības reglamentu ir maksimālais atļautais termiņu skaits. Olgu Grigieri-Sidonsu par galveno izpilddirektori ievēlēja viņas kolēģi partneri, un viņa būs pirmā sieviete un pirmā vietējā valsts piederīgā, kas ieņems šo amatu.

Izpildot savu pirmo darba pienākumu jaunajā amatā, Olga Grigiere-Sidonsa ir iecēlusi reģiona vadības komandu, kas viņu atbalstīs PwC vadīšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Sākam biznesu: Sniedz juridiskos pakalpojumus attālināti

Žanete Hāka, 02.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Telitex izveidojusi platformu Legally, kurā organizācijām piedāvā saņemt juridiskos pakalpojumus attālināti. Tās dibinātāja Elvīra Krēķe centīsies rādīt piemēru nozares digitalizācijā.

Uzņēmums SIA Telitex sākotnēji citam mērķim dibināts pērnā gada martā, jo E. Krēķe bija beigusi Personas datu aizsardzības speciālista kvalifikācijas kursus un attiecīgi tobrīd bijusi ideja veidot pašai savu uzņēmumu - vēlējusies klientus konsultēt personīgi. Klienti nākuši uz konsultācijām, taču rudenī viņa sapratusi, ka attīstība nenotiek tik strauji, kā viņa vēlējusies, un kaut kas būtu jāmaina. «Mēs ar partneri un uzņēmuma līdzdibinātāju strādājām divatā – es biju atbildīga par personas datu aizsardzības jomu, bet viņa – par citām juridisko pakalpojumu jomām. Sapratām, ka neiet tik raiti, klientu nav daudz, un bija stagnācija, līdz ar to uzdevums bija savienot tehnoloģijas ar uzņēmējdarbību un jurisprudenci, un tapa šāds inovatīvs risinājums,» stāsta E. Krēķe.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Pētījums: Rail Baltic kopuzņēmumu jāveido pēc iespējas ātrāk

Dienas Bizness, 15.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rail Baltic kopuzņēmumu ir ieteicams nodibināt pēc iespējas ātrāk, jo ir svarīgi iesniegt pieteikumu Eiropas Savienības (ES) finansējumam visu dalībnieku vārdā līdz nākamā budžeta perioda sākumam.

To apliecina Baltijas valstīs praktizējošās juridisko biroju apvienības TRINITI veikts pētījums, kuru pasūtījusi Igaunijas Tehniskās uzraudzības iestāde (TSA) ar mērķi izanalizēt Rail Baltic kopuzņēmuma izveides juridiskos aspektus.

Pētījumā tika analizēti vairāki ar kopuzņēmuma izveidi saistīti aspekti jaunā dzelzceļa tīkla pārvaldības kontekstā, sākot ar optimālu juridisko formu, finansējumu un nodokļiem un beidzot ar valsts iepirkumu kārtību visās Baltijas valstīs. Pētījuma autori norāda, ka nepastāv nekādi būtiski ierobežojumi vai ar uzņēmumu darbību saistīti šķēršļi nodokļu vai juridisko aspektu kontekstā attiecībā uz uzņēmuma galvenās mītnes izvietošanu jebkurā no trim pētījumā aplūkotajām valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Juridisko adrešu absolūta rekordiste pēc tajā reģistrēto komersantu skaita ir Vīlandes iela 12-3, Rīgā, kur patlaban reģistrēti 528 uzņēmumi, liecina Lursoft apkopotā informācija.

Vairākumam no šiem uzņēmumiem norādīts, ka to pamatdarbība saistīta ar citur nekvalificētu individuālu pakalpojumu sniegšanu, tāpat arī populāri šajā adresē ir uzņēmumi, kuri nodarbojas ar tirgus un sabiedriskās domas izpēti.

Šo adresi Rīgas klusajā centrā iecienījuši itāļu uzņēmēji, kuri ir arī daudzo Vīlandes ielā 12-3 reģistrēto uzņēmumu dalībnieki, informē Lursoft.

Ārpus galvaspilsētas izceļas kāda adrese Cēsīs. Lursoft izpētījis, ka Leona Paegles ielā 19A-41, Cēsīs vienlaikus reģistrēti 106 uzņēmumi. Izpētot šajā adresē reģistrētos uzņēmumus, atklājas, ka tie visi ir ar taksometru pakalpojumiem un pasažieru pārvadājumiem saistīti uzņēmumi. To vidū ir liela daļa ir uzņēmumu, kuru nosaukums iepriekš vai arī patlaban nes vārdu «Borts» un kuri ikdienā strādā ar zīmolu «Baltic Taxi». Lursoft norāda, ka daļai uzņēmumu patlaban ir uzsākts likvidācijas process.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zvērinātu advokātu birojs “Rasa, Ešenvalds un Radziņš” 2021. gada februārī pievienojas Lextal Legal advokātu biroju grupai, kļūstot par vienu no desmit lielākajiem juridisko pakalpojumu sniedzējiem Baltijas reģionā ar apvienotu Baltijas komandu.

Zvērināts advokāts Egīls Radziņš kopš 1993. gada ir plaši pazīstams tiesvedību eksperts ar ievērojamu pieredzi tiesvedībās gan Latvijas tiesās, gan Satversmes tiesā un Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Savukārt zvērinātu advokātu birojs “Rasa un Ešenvalds” tika izveidots 2010. gadā, un tas ir nodrošinājis juridisko palīdzību saviem klientiem plašā ar uzņēmējdarbību saistītu jautājumu lokā, sākot ar uzņēmumu dibināšanu līdz to veiksmīgai interešu pārstāvībai Eiropas Savienības Tiesā.

Zvērinātu advokātu birojs “Rasa, Ešenvalds un Radziņš” piedāvā saviem klientiem juridisko palīdzību svarīgākajās komercdarbības un privātās dzīves jomās. Apvienotā biroja komandā ir seši advokāti, kā arī zinošs un atsaucīgs juridiskais un administratīvā atbalsta personāls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Advokāti sniegs bezmaksas sākotnējo juridisko palīdzību Zolitūdes traģēdijā cietušajiem

Lelde Petrāne, 22.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zvērinātu advokātu biroji un individuāli praktizējoši zvērināti advokāti sniegs bezmaksas juridiskās konsultācijas traģēdijas Zolitūdē, kad iebruka veikala Maxima jumts, cietušajiem un bojā gājušo tuviniekiem, informēja Latvijas Zvērinātu advokātu padomes ģenerālsekretāre Elīna Kaminska.

Bezmaksas juridiskās konsultācijas un palīdzību būs iespēja saņemt, iepriekš sazinoties ar izvēlēto juridiskās palīdzības sniedzēju. Advokātu saraksts, kuri piedāvā bezmaksas juridisko palīdzību, pieejams Zvērinātu advokātu padomes mājas lapā advokatura.lv sadaļā Juridiskā palīdzība Zolitūdes traģēdijā cietušajiem.

Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs Jānis Grīnbergs visu kolēģu vārdā izsaka visdziļāko līdzjūtību cietušo tuviniekiem un norāda, ka advokāti varēs sniegt visa veida juridisko palīdzību cietušajiem, tajā skaitā pārstāvēs intereses kriminālprocesā, palīdzēs sagatavot kompensāciju pieteikumus gan par veselībai nodarīto kaitējumu, gan par zaudējumu atlīdzības piedziņu. Juridisko palīdzību būs iespējams saņemt arī ģimenes tiesību un mantošanas tiesību nozarēs, kā arī par citiem ar šo traģēdiju saistītiem jautājumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrijas (FM) ieskatā nepieciešams nodrošināt pakāpenisku krājaizdevu sabiedrību sektora attīstību, sākot to ar juridisku personu kreditēšanu, otrdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē sacīja FM Kredītiestāžu un maksājumu pakalpojumu politikas nodaļas departamenta direktora vietniece Dina Buse.

Komisijas sēdē deputāti vērtēja grozījumus Krājaizdevu sabiedrību likumā, pirms balsojuma par otrajam lasījumam iesniegtajiem priekšlikumiem. Komisijas diskusija noritēja par partijas "Progresīvie" priekšlikumu atļaut krājaizdevu sabiedrības paju iegādes kreditēšanu, kā arī sākt juridisko personu kreditēšanu.

Buse norādīja, ka, ņemot vērā citu valstu darbības modeļus par krājaizdevu sabiedrību otrā līmeņa veidošanu, ir nepieciešams mērķtiecīgi nodrošināt pakāpenisku krājaizdevu sabiedrību sektora attīstību, uzsākot to ar juridisku personu kreditēšanu, jo pie esošās situācijas nav iespēju veidot otrā līmeņa krājaizdevu sabiedrību.

Buse informēja, ka no patlaban Latvijā esošajām 29 krājaizdevu sabiedrībām juridisko personu kreditēšanu varētu sākt septiņas sabiedrības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rēzeknes Augstskolā jauna struktūrvienība

, 19.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

26.martā notiks jaunas Rēzeknes Augstskolas (RA) struktūrvienības – Juridisko konsultāciju centra – atklāšana, liecina sniegtā informācija medijiem.

Tā notiks plkst. 15.00 RA Ideju viesnīcā Maskavas ielā 22.

Juridisko konsultāciju centra misija – aktivizēt un pilnveidot juridiskās teorētiskās un praktiskās domas veidošanos, sniegt juridiskās konsultācijas maznodrošinātām un trūcīgām personām gan Rēzeknē, gan visā Latgalē, nodrošināt RA studējošajiem praktisko iemaņu un prasmju attīstību.

Juridisko konsultāciju centrs paredz arī to iedzīvotāju konsultēšanu dažādos juridiskos jautājumos, kas nav maznodrošinātas vai trūcīgas personas. Šādas konsultācijas būs par maksu, bet šī maksa būs ievērojami zemāka nekā zvērināto advokātu vai citu praktizējošu juristu noteiktā maksa par juridisko palīdzību vai konsultēšanu. Līdz ar to juridiskā palīdzība Rēzeknes iedzīvotājiem būs pieejamāka un lētāka, skaidroja augstskolā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Meroni neatklāj, par ko liecinājis tiesā; Lembergs uzskata, ka procesam jābūt atklātam

LETA, 07.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices advokāts Rūdolfs Meroni šodien pēc pirmās slēgtās tiesas sēdes, kurā viņš tika pratināts tā dēvētajā Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietā, aģentūrai LETA atteicās izpaust, par kādiem notikumiem viņš sniedzis liecības, turpretim Lembergs norādīja, ka tiesas procesam vajadzētu būt atklātam, lai žurnālisti varētu objektīvi atspoguļot sēžu zālē runāto un notikušo.

Šodien Rīgas apgabaltiesā liecinieka statusā uzklausītais Šveices advokāts pēc tiesas sēdes aģentūrai LETA sacīja, ka, ņemot vērā slēgto procesu, viņš nav tiesīgs izpaust informāciju par sēdes laikā runāto. Aizbildinoties ar to pašu argumentu, Meroni neatbildēja arī uz jautājumu, vai savulaik viņš kā advokāts ir sniedzis juridisko palīdzību Lembergam.

Pēc tiesas sēdes uz jautājumiem par Meroni liecībām pēc būtības neatbildēja arī Ventspils mērs, tomēr viņš ar pārliecību pauda, ka Latvijā visiem tiesas procesiem, ieskaitot šo, vajadzētu būt atklātiem, lai plašsaziņas līdzekļu pārstāvji tiesas prāvas varētu translēt tiešraidē visai sabiedrībai, tādējādi objektīvi atspoguļojot sēžu zālē notikušo.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Advokāti saņems vairāk

Jānis Lasmanis, Db, 22.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Advokātiem, kas sniedz valsts nodrošināto juridisko palīdzību, turpmāk būs lielāks atalgojums.

Šodien Ministru kabinets pieņēma noteikumus par valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības samaksas apmēru, atlīdzināmiem izdevumiem un to izmaksas kārtību. Tos izstrādājusi ar tieslietu ministra rīkojumu izveidota darba grupa, kuras sastāvā bija pārstāvji no Juridiskās palīdzības administrācijas, tiesas, Ģenerālprokuratūras, Finanšu ministrijas un Latvijas Zvērinātu advokātu padomes.

Noteikumu galvenie mērķi ir efektivizēt Eiropas Savienības un nacionālajos normatīvajos aktos paredzētās fiziskas personas tiesības uz taisnīgu tiesas aizsardzību, kā arī izvērtēt pašreizējo valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības veidu pietiekamību un pārskatīt valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniedzējiem noteiktos juridiskās palīdzības samaksas apmērus. Līdz ar to juridiskās palīdzības sniedzēji tiks motivēti sniegt valsts apmaksāto juridisko palīdzību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai konkurences sargi var piekļūt visam?

Rūdolfs Eņģelis, SORAINEN partneris, zvērināts advokāts, Latvijas biroja banku darbības un finanšu prakses grupas, apdrošināšanas prakses grupas un konkurences tiesību prakses grupas vadītājs, 17.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā gada laikā savā konkurences tiesību praksē esmu saskāries ar klientu bažām, vai viņu uzdotie jautājumi man kā advokātam būs drošībā. Ir plaši zināmas konkurenci aizsargājošo iestāžu tiesības ierasties pēkšņās pārsteiguma vizītēs, kas juristu slengā tiek dēvētas par «rītausmas reidiem» (no angļu valodas – dawn raids).

Šādās vizītēs dodas gan Konkurences padome, gan Eiropas Komisija, kas, piemēram, pagājušajā rudenī negaidīti ar savu ierašanos pārsteidza mūsu lielāko gāzes piegādes uzņēmumu. «Rītausmas reidu» laikā iestādēm ir tiesības nokopēt datoru cietos diskus, iegūt serveru kopijas un tā faktiski iepazīties ar visu uzņēmuma un tā darbinieku elektroniskā pasta saraksti. Bieži tieši šī sarakste kalpo kā būtiskākais pierādījums, ja uzņēmums tiešām ir iesaistījies kartelī (tā tas notika bēdīgi slavenajā Samsung lietā).

Taču jautājums, vai konkurences iestādes tik tiešām var izskatīt un izmantot pret uzņēmumu visu atrasto saraksti un dokumentus? Vai arī tomēr ir kāds vairogs, kas daļu no izņemtajiem dokumentiem aizsargā? Šāds vairogs ir Advokatūras likumā paredzētā advokāta un klienta saziņas konfidencialitātes garantija. Tas ir atzīts arī Eiropas Komisijas un Tiesas līmenī kā vispārīgs Eiropas tiesībām raksturīgs princips – advokāta sniegtā juridiskā palīdzība klientam ir konfidenciāla un aizsargāta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bezmaksas juridisko palīdzību saņēmusi 261 persona

, 15.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tieslietu ministrijas Juridiskās palīdzības administrācija (turpmāk – JPA) šogad saņēmusi 311 personu pieteikumus valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības saņemšanai un 62 pieteikumus valsts kompensācijas cietušajiem saņemšanai, Db.lv informēja Juridiskās palīdzības administrācijas direktora padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ruta Siliņa.

Valsts nodrošinātajai juridiskajai palīdzībai aprīlī pieteikušās 63 personas, bet kopš gada sākuma 311 persona. Vidēji mēnesī JPA griežas 78 personas ar pieteikumiem valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības saņemšanai, visaktīvāk šo iespēju izmantoja janvāri un martā – attiecīgi 84 un 87 pieteikumi. Valsts nodrošinātā juridiskā palīdzība šogad piešķirta 261 personai, un šajā laika posmā izmaksāti 164 004,40 lati, no kuriem lielākā daļa, 159 342,63 lati, izmaksāta juridiskās palīdzības nodrošināšanai krimināllietās, pamatā gadījumos, kad par aizstāvības nodrošināšanu izlemj procesa virzītājs.

Valsts nodrošina juridisko palīdzību personām, kuras ieguvušas maznodrošinātas vai trūcīgas personas statusu, dzīvokļa tiesību, darba tiesību, bērna tiesību un citos jautājumos civillietās, krimināllietās un administratīvajās lietās, konsultējot un palīdzot juridisku dokumentu sastādīšanā vai veicot pārstāvību tiesā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Paplašinās valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības apjomu

Dienas Bizness, 09.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts nodrošināta juridiskā palīdzība būs pieejama arī administratīvajās lietās, personai pārsūdzot bāriņtiesas lēmumu par bērnu tiesību un tiesisko interešu aizsardzību. To paredz izmaiņas Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likumā, kas trešdien, 9.septembrī, pirmajā lasījumā atbalstītas Saeimas Juridiskajā komisijā.

Valsts apmaksātas juridiskās palīdzības pieejamību paredzēts paplašināt, paredzot to arī gadījumos, ja lieta saistīta ar tāda aizdevuma līguma saistību izpildi, kurā juridiskās palīdzības prasītājs ir aizdevējs.

Tāpat likuma izmaiņas paredz atkāpi no vispārējās normas, ka juridisko palīdzību atsaka, ja tā saistīta ar morālā kaitējuma atlīdzināšanu. Saskaņā ar likumprojektu personai būs tiesības saņemt juridisko palīdzību, ja tai būs nodarīts morālais kaitējums noziedzīga nodarījuma rezultātā.

Valsts nodrošinātu juridisko palīdzību var saņemt personas, kas ieguvušas maznodrošinātas vai trūcīgas personas statusu.

Komentāri

Pievienot komentāru