Transports un loģistika

Lepno džipu zādzības turpinās

, 29.02.2008

Jaunākais izdevums

Divu mēnešu laikā Rīgā un Rīgas rajonā nozagti jau desmit BMW X5 markas automobiļi – piecus no tiem policijai izdevies atrast un atdot īpašniekiem, taču par to, vai ir aizturēti arī zagļi, likumsargi klusē, šodien, 29.februārī, ziņo laikraksts Neatkarīgā Rīta Avīze.

Pēdējā BMW X5 zādzība notikusi trešdien no pulksten 22 līdz ceturtdienas pulksten 5.15, kad pagaidām neidentificētas personas no kāda nama pagalma Rīgas ielā nozaga 2005. gada izlaiduma automašīnu, kas bija aprīkota ar signalizāciju un apdrošināta.

Divas automašīnas nozagtas 13. februāra naktī – Rīgas rajona Spuņciemā no kādas privātmājas pagalma aizbraukts 2002. gada izlaiduma auto, savukārt no kādas mājas pagalma Mārupē nozagts 2006. gada izlaiduma BMW.

"Zagtās mašīnas joprojām tiek vestas uz Krieviju, Baltkrieviju, Ukrainu, Kazahstānu. Pāri robežai tās tiek pārvestas, izmantojot dokumentus no citām mašīnām, arī tādām, kuras patiesībā ir sasistas avārijās," Neatkarīgajai sacījis Rīgas Galvenās policijas pārvaldes Automašīnu zādzību apkarošanas nodaļas priekšnieks Andris Stūrainis.

Db.lv jau vēstīja, ka 2007.gada laikā Latvijā tika nozagtas 56 apvidus automašīnas. Visvairāk tika zagti BMW X5 markas auto (22). Otrajā vietā ierindojās Porsche Cayenne – nozagti 8 auto. Trešā zagtākā apvidus automašīna ir Audi Q7 (4).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Automašīnu zādzību skaits samazinās, bet palielinās jaunu spēkratu aizdzīšana.

Pagājušajā gadā kopumā Latvijā nozagti 932 transportlīdzekļi, kas ir par 108 transportlīdzekļiem mazāk nekā 2012. gadā, kad valstī tika nozagti 1,04 tūkst. braucamo, liecina Iekšlietu ministrijas Informācijas centra apkopotie dati. Arī Valsts policija atzīmē, ka, skatoties pa gadiem, joprojām ir vērojams automašīnu zādzību skaita samazinājums un tam ir vairāki iemesli. Uz jautājumu, vai tam par iemeslu ir apstāklis, ka policija ir palielinājusi savu darba intensitāti, vai arī zagļiem mazinājusies interese par Latviju, Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Jānis Lazdiņš DB skaidroja, ka var piekrist abiem šiem apgalvojumiem. Tomēr viņš piebilst, ka kopumā valstī arī citu noziegumu skaitam ir tendence samazināties. Apdrošinātāji cītīgi seko līdzi automašīnu zagļu ieražām un tendencēm, jo tas var ietekmēt arī apdrošināšanas cenas un drošības prasības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropā 12 mēnešu laikā līdz šī gada jūnijam mazumtirdzniecības vietās reģistrēta 2 848 081 zādzība, kas ir par 25% vairāk nekā Ziemeļamerikā, kur minētajā laika periodā reģistrēts otrs lielākais zādzību skaits - 2 136 592, liecina ikgadējais Globālais mazumtirdzniecības zādzību barometrs (The Global Retail Theft Barometer).

Pētījums liecina, ka zagļi ir ne tikai mazumtirdzniecības vietas apmeklētāji, bet gan arī paši darbinieki, turklāt darbinieku izdarītās zādzības ir krietni lielākas nekā klientu izdarītās zādzības. Piemēram, Eiropā zagļa-apmeklētāja vidējais zādzības apjoms ir 74 eiro, kamēr vidējais zagļa-darbinieka zādzības apjoms ir 2 142 eiro.

Kopumā 12 mēnešos līdz 2008. gada jūnijam pasaulē reģistrētas 5 296 976 zādzības mazumtirdzniecības vietās.

Lielākā viena veikala zādzība, kuras veicēji pēc tam notverti, bijusi 2.042 miljonu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Katru dienu Latvijā tiek reģistrēti vidēji desmit mājokļu aplaupīšanas gadījumi, un zādzības no mājokļiem ir otrs biežākais atlīdzību pieteikšanas cēlonis īpašuma apdrošināšanā, liecina Valsts policijas un apdrošināšanas sabiedrības Balta (PZU grupa) dati.

Nereti zādzības no īpašumiem tiek izdarītas tieši naktīs, turklāt pašiem saimniekiem klātesot.

Pēdējo trīs gadu laikā Balta atlīdzībās par zādzībām privātīpašumos izmaksājusi teju 0,9 miljonus eiro. Lai gan saņemtie atlīdzību pieteikumi liecina, ka visbiežāk zādzības tiek izdarītas mājokļa saimnieka prombūtnes laikā, ir gadījumi, kad īpašums tiek apzagts, saimniekiem esot mājās. Saskaņā ar BALTA informāciju šādos gadījumos zādzības visbiežāk tiek izdarītas naktīs, un zagļi par laupījumu izvēlas viegli sasniedzamas un ātri realizējamas lietas – juvelierizstrādājumus, mobilos tālruņus, planšetdatorus – vai citas nelielas elektropreces – darbarīkus, fotoaparātus. Retāk šādās situācijās tiek zagtas lielas mantas, jo to iznešana no mājokļa ir sarežģītāka – BALTA pieredzē ir gadījums, kad mēģinājums iznest televizoru beidzies ar tā pamešanu pie sētas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijā visbiežāk zog automašīnu spoguļus, Igaunijā autovandālisms ārkārtīgi rets

Gunta Kursiša, 29.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas valstīs vērojamas būtiskas atšķirības autovandālisma gadījumos - Lietuvā samērā bieži tiek reģistrētas ne tikai automašīnu spoguļu, bet arī citu auto daļu zādzības, Latvijā galvenokārt tiek zagti tikai auto spoguļi, savukārt Igaunijā jebkādi autovandālisma gadījumi tiek reģistrēti ārkārtīgi reti, liecina If P&C Insurance (If) apkopotā statistika par reģistrētajiem autovandālisma gadījumiem Baltijas valstīs.

Apkopotā autovandālisma statistika liecina, ka Latvijā vairāk nekā 96% gadījumu šogad ir saistīti ar spoguļu zādzībām un tikai atsevišķos gadījumos ir konstatētas arī sensoru vai navigācijas sistēmu zādzības. Šā gada pirmajos mēnešos visbiežāk zagti BMW, Volvo (S60, S80, XC90 modeļi) un Mercedes-Benz automašīnu spoguļi, liecina If dati.

Lietuvā, īpaši Viļņā, visbiežāk tiek zagti BMW markas 3. un 5. sērijas, kā arī Audi A4 un A6 automašīnu modeļu spoguļi. Lietuvā reģistrēto autovandālisma gadījumu vidū visai bieži tiek konstatētas arī auto lukturu, priekšējo spārnu, buferu, kā arī luksus klases automašīnu navigācijas sistēmu zādzības, liecina If apkopotā informācija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Policija, iegrāmatojot vienu zādzību, iztērē 53 latus, tāpēc šādu summu rosinājusi noteikt kā administratīvi sodāmas zādzības slieksni. "Šī ir aptuvenā summa, kas tiek izdota, policijai noformējot zādzību – izbraukšana uz notikuma vietu, visa procesa noformēšana," Db atklāja Valsts policijas (VP) Preses un sabiedrisko attiecību biroja Preses nodaļas priekšniece Sintija Virse. Tik liels sīkās zādzības slieksnis noteikts arī Igaunijā.

Vairāk lasiet rītdienas laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Puse no Latvijas iedzīvotājiem uztraucas par iespējamu zādzību vai ielaušanos viņu mājokļos.

Par to liecina nedzīvības apdrošināšanas a/s Nordicia Apdrošināšana veiktais pētījums, apkopjot šā gada aprīlī 1000 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem sniegtās atbildes.

Pētījuma dati rāda, ka tikai 31.1% Latvijas iedzīvotāju savās mājās jūtas pilnīgi droši. Visvairāk nobažījušies par zādzību no mājokļa ir Rīgā dzīvojošie – 57.9% no rīdziniekiem jautāti par zādzībām, atbildēja, ka nejūtas droši. Tāpat pētījumā redzams, ka tieši jaunāka gadagājuma cilvēki (vecumā zem 35 gadiem) vairāk domā par zādzību risku nekā vecāki cilvēki.

«Mēs vēlamies, lai cilvēki vairāk domātu par savu īpašumu, īpaši šīs recesijas laikā. Esam pārliecināti, ka apdrošināšanas pakalpojumi cilvēkiem ikdienā sniedz lielāku drošības sajūtu,» tā Nordicia Apdrošināšana filiāles vadītājs Aivars Vilnītis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par vērienīgām zādzībām no lielveikaliem aiztur organizētu grupu

Lelde Petrāne, 18.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas policisti aizturējuši organizētu noziedznieku grupu, kas aptuveni pusgada garumā varētu būt veikuši vairākas zādzības no lielveikaliem, kopumā tirgotājiem radot aptuveni 10 000 latu zaudējumus. Starp nozagtajām precēm bijušas arī ziedojumu kastītes.

Pagājušās trešdienas naktī Rīgas Kriminālpolicijas darbinieki saņēma informāciju par to, ka vienā no Nīcgales ielas lielveikaliem ir uzlauztas durvis un notiek zādzība. Notikuma vietā policisti aizturēja trīs vīriešus, kuri vēl nebija paspējuši pamest veikala telpas, bet bija jau sakrāmējuši dažādas mantas promnešanai – dārgus alkoholisko dzērienus, cigarešu blokus un ziedojumu kastītes.

Vēlāk izmeklētāji noskaidroja, ka divi no aizturētajiem – 1982. un 1976. gados dzimušie – jau agrāk ir tiesāti par zādzībām, taču trešais, kurš dzimis 1984. gadā, nav agrāk tiesāts. Izmeklēšanas gaitā kriminālpolicijas darbinieki noskaidroja, ka aizturētie varētu būt vainojami vēl vismaz sešās līdzīgā veidā pastrādātās zādzībās, kurās laika posmā no janvāra līdz jūlijam pa nakti, uzlaužot durvis, apzagti lielveikali dažādās Rīgas vietās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ar zagtām numurzīmēm padsmit reizes uzpilda degvielu un aizbrauc nesamaksājot

Lelde Petrāne, 04.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Rīgas policijas darbinieki aizturēja kādu jaunieti aizdomās par degvielas zādzībām no uzpildes stacijām. Aizdomās turamais, izmantojot zagtas automašīnu numurzīmes, uzpildīja degvielu vairāk nekā desmit reizes un aizbrauca nesamaksājot.

Rīgas reģiona policijas darbinieki sadarbībā ar kādas degvielas uzpildes stacijas (DUS) apsardzes darbiniekiem veica izmeklēšanas darbības un augusta beigās aizturēja 1990.gadā dzimušu vīrieti aizdomās par degvielas zādzībām no DUS.

Aizdomās turamais jaunietis iespējams veicis vairāk nekā desmit degvielas zādzības no uzpildes stacijām. Visas zādzības pastrādātas ar dažādām automašīnām un zagtām numurzīmēm. Degvielas uzpildes stacijai radīts vairāk nekā tūkstoš latu zaudējums.

Aizturētais jaunietis savu vainu degvielas zādzībās atzīst. Viņš agrāk nav sodīts. Tiesa aizdomās turamajam piemērojusi ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomiskās krīzes apstākļos, kad sarukusi auto tirdzniecība, arī auto zagļi mainījuši darbības specifiku – papildu auto zādzībām, pievērsušies auto detaļu zādzībām. Proti, pēdējo divu mēnešu laikā strauji pieaugušas BMW 5. sērijas un Mecedes Benz S klases auto sānu skata spoguļu zādzības, tā liecina SIA Autonams dati.

Pērn strauji pieauga jaunu apvidus auto zādzību skaits, savukārt šobrīd, kad ekonomiskās situācijas ietekmē šādus auto ir kļuvis daudz grūtāk realizēt, auto zagļi ir atraduši jaunu veidu, kā gūt papildus ienākumus – dārgu auto daļu zādzības un to realizācija. Eksperti uzskata, ka situācija var tikai pasliktināties, pieaugot šo detaļu pieprasījumam melnajā tirgū. Viens no efektīvākajiem risinājumiem, kā sevi pasargāt no šīm zādzībām, ir auto detaļu marķēšana.

Edvīns Panders, Autonams Pārdošanas un attīstības direktors, valdes loceklis: "Jauno auto tirdzniecība samazinās, cilvēki vairs nevar atļauties iegādāties jaunu auto, bet remontē jau esošo, tādēļ arī zagļi papildu auto zādzībām sākuši pastiprināti pievērsties jaunai nišai, zogot un realizējot auto detaļas. Protams, arī līdz šim auto detaļu zādzības nebija retums, tomēr šobrīd aktualizējas tieši specifisku un dārgu detaļu zādzības – sānskata spoguļu un distances sensoru. Faktiski zagļi sākuši mākslīgi radīt pieprasījumu savai precei – bez sānskata spoguļiem saprotams braukt nav iespējams, tādēļ nāksies iegādāties jaunus nozagto vietā. Sarunās ar apdrošinātājiem esam secinājuši, ka pašlaik veidojas absurda situācija, kad auto īpašnieki un auto servisi faktiski palīdz zagļiem biznesu vērst plašumā un, paši nezinot, iepērk nozagtos spoguļus. Ja spogulis nav marķēts, tad nav iespējams noteikt tā izcelsmi - vai spogulis ir zagts vai tiešām jauns un pieder pārdevējam."

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zagļi IZZi nodarījuši 50 tūkstošu latu vērtus zaudējumus

Jānis Lasmanis, 15.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada laikā vienam no lielākajiem telekomunikāciju operatoriem IZZI zagļi nodarījuši vairāk nekā 50 tūkstošus latu lielus zaudējumus. Garnadži aptuveni 40 reizes nozaguši uzņēmumam piederošos kabeļus.

Šī iemesla dēļ uzņēmums atbalsta telekomunikāciju nozares iniciatīvu ierobežot privātpersonu iespējas nodot krāsaino metālu. «Kabeļu zādzības nav tikai mūsu, bet visas nozares problēma, turklāt šādi gadījumi rada ne tikai materiālos zaudējumus, bet arī sagādā neērtības mūsu klientiem. Vēl tikai pirms divām nedēļām mums tika pārgriezts maģistrālais kabelis un vairāki tūkstoši klientu palika bez mūsu pakalpojumiem. Tā kā tie nav tikai atsevišķi gadījumi, bet zādzības notiek regulāri, tad, protams, ka pakalpojumu traucējumi noved arī pie klientu zuduma, radot papildu zaudējumus. Telekomunikācijas nozare vēlas, lai līdzīgi kā Igaunijā krāsaino metālu var nodot tikai juridiskas personas, kas būtiski samazināja kabeļu zādzības kaimiņvalsts telekomunikācijas operatoriem,» situāciju skaidro Andris Zeļonka, IZZI valdes loceklis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinājumā ar pagājušo gadu būtiski samazinājies auto zādzību skaits, īpaši jauno auto segmentā, liecina Gjensidige Latvija pieejamā informācija.

Laika posmā no 1. janvāra līdz 30. jūnijam par aptuveni pusi samazinājies zagto auto skaits, nekā šajā pašā laika periodā pērn. Starp zagļu iecienītākajām automašīnām šogad joprojām saglabājas BMW markas 5. sērijas automašīnas, taču pieaudzis nedaudz lētāku automašīnu zādzību skaits, piemēram, Toyota RAV4.

Šī gada pirmajā pusgadā Valsts policijā ir reģistrētas 416 automašīnu zādzības, savukārt pagājušajā gadā tādā pašā laikā periodā – 428 zādzības. «Nevar viennozīmīgi atbildēt, kāpēc zādzību skaits šogad pirmajā pusgadā ir mazāks nekā pērn,» skaidro Elīna Sprudzāne, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste.

«Auto zādzību samazināšanās saistāma ar šī brīža pastiprinātām apdrošinātāju drošības prasībām dažādiem auto modeļiem, kā arī ar aktīvu policijas darbību, kuras rezultātā aizvien mazāk garnadžu uzdrošinās ķerties tieši pie auto zādzībām. Pēc zādzībām parasti tiek atrastas tās automašīnas, kas ir aprīkotas ar radiolokācijas pretaizdzīšanas sistēmām, tāpēc tās uzstādīšana vēlama ikvienam auto,» norāda Dāvids Lēvalds, Gjensidige Latvija Transportlīdzekļu atlīdzību grupas vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada pirmajos divos mēnešos automašīnu detaļu zādzību pieteikumu skaits ir pieaudzis par 25% salīdzinājumā ar pagājušo gadu, liecina If Apdrošināšanas dati.

Pēdējā pusgada laikā novērota arī jauna tendence: straujš BMW automašīnu marku stūru zādzību skaita pieaugums.

Visbiežāk zagļi izvēlējušies nozagt 320, 530 un X5 modeļu stūres, izmantojot vienkāršu veidu: tiek izsists automašīnas stikls un pēc tam atskrūvēta stūre. Pēc autoservisu ekspertu sniegtās informācijas stūres zādzība aizņem vidēji divas minūtes.

“BMW automašīnas marka ir viena no populārākajām auto markām Latvijā. Un stūre ir pietiekami vērtīga detaļa, ko varētu būt viegli realizēt otrreizējā tirgū,” komentē If Apdrošināšanas KASKO produkta vadītājs Roberts Skrupskis.

Vidēji atlīdzības par jaunu stūres nomaiņu svārstās no 2000 līdz 6000 eiro atkarībā no automašīnai nodarīto bojājumu apmēra. Zādzības galvenokārt notiek Rīgā un Pierīgas novados klusākās un nomaļākās vietās diennakts tumšajā laikā, bet tai pašā laikā arī mēdz būt gadījumi privātmāju teritorijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Carnikavā notverts 20 velosipēdu zaglis

Lelde Petrāne, 02.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas Rīgas reģiona Saulkrastu iecirkņa darbinieki vakar Carnikavā aizturēja kādu jaunieti, kurš jūlijā varētu būt izdarījis aptuveni 20 velosipēdu zādzības Ādažos un Carnikavā. Likuma sargi lūdz atsaukties cietušos, jo policijā ar iesniegumu vērsušās tikai piecas personas.

Pēdējā mēneša laikā Saulkrastu iecirkņa darbinieki konstatēja vairākas velosipēdu zādzības Ādažos un Carnikavā pie vietējiem lielveikaliem. Salīdzinot šos gadījumus, izmeklētāji noskaidroja, ka visas zādzības varētu būt veicis viens jaunietis un palūdza veikalu apsardzes darbiniekus, lai pievērš pastiprinātu uzmanību.

Izmeklēšanas gaitā likuma sargi bija noskaidrojuši zagļa iespējamo izskatu, un vakar Carnikavā lielveikala apsardzes darbinieki pamanīja jaunieti, kurš snakstījās gar veikalu un atbilda noskaidrotā zagļa pazīmēm. Apsargi jaunieti aizturēja un nodeva policijas rīcībā.

Šobrīd ir noskaidrots, jaunietis varētu būt zadzis visa jūlija garumā Ādažos un Carnikavā. Aizturētais atzina, ka pārsvarā izvēlējies divus laikus zādzību veikšanai – pusdienlaiku un darba dienas beigas, kad lielveikalos ir lielāks cilvēku pieplūdums. Lielākoties jaunietis izvēlējās jaunus velosipēdus, kuri vai nu nebija pieslēgti vai bija pieslēgti ar nekvalitatīviem veloslēgiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Visvairāk zog Rīgas veikalos un Latgalē; pārsvarā kafiju, alkoholu, ēdienu

Dienas Bizness, 07.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no nopietnām, diemžēl neizbēgamām teju visu mazumtirgotāju problēmām ir zādzības. To atzīst visi Dienas aptaujātie mazumtirgotāji, lai gan savos izteikumos ir diezgan piesardzīgi un nevēlas nosaukt konkrētas zādzību radīto zaudējumu summas. Kā rāda Valsts policijas (VP) statistika, pērn saņemti 11 056 tirgotāju iesniegumi par zādzībām veikalos, bet šā gada pirmajā pusgadā – 5490 iesniegumu, trešdien raksta laikraksts Diena.

VP pārstāvis Toms Sadovskis stāsta, ka visvairāk zādzību notiek tieši Rīgā, īpaši Ziemassvētku un dažādu izpārdošanu laikā, kad ir vislielākā pircēju plūsma. Galvenā zagļu grupa ir narkomāni.

Kā atzīst mazumtirgotāji, samērā reti ir tie gadījumi, kad cilvēki zog savam patēriņam, pārsvarā zagts tiek ar nolūku nelikumīgi iegūto pārdot tālāk. Izņēmums ir preses un ātro uzkodu mazumtirdzniecības tīkls Narvesen, kur pārsvarā tiek zagti ēdieni, piemēram, saldumi un dzērieni, kas domāti tieši personiskajam patēriņam.

Gan Valsts policija, gan mazumtirgotāji atzīst, ka galvenā zagļu grupa ir narkomāni, kas zog ar mērķi sazagto pārdot tālāk, lai iegūtu naudu. Satraucoši ir tas, ka starp zagļiem kā samērā nozīmīga grupa iezīmējas arī bērni un jaunieši, kuri pārsvarā zog sīkumus, piemēram, šokolādes vai kancelejas preces grāmatveikalos. Parasti tas tiek darīts lielā barā, un, kā liecina pieredze, jauno zaglēnu galvenā motivācija ir nevis izsalkums vai trūkums, bet gan bravūra un vēlme ar savu «drosmi» pazīmēties vienaudžu priekšā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Īpašumus apzog profesionālāk; lielākais guvums - 300 tūkstošu eiro apmērā

Laura Mazbērziņa, 15.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īpašuma zādzības Rīgā un Rīgas reģionā zagļi veic aizvien profesionālāk, līdz ar to viņu guvums ir krietni lielāks

Kaut arī par īpašumu apzagšanas gadījumiem dzirdams vai ik dienas, Valsts policijas statistika liecina, ka kopumā šādu zādzību skaits Rīgā un Rīgas reģionā sarucis par teju 30%. «Domāju, ka zagļi kļūst arvien profesionālāki, jo gadu laikā ir pieaudzis zaudējuma apmērs. Zagļi vairāk koncentrē savu uzmanību uz finansiāli vērtīgākajām un vieglāk realizējamajām lietām, tāpēc veiksmīgas zādzības gadījumā mantas īpašniekam tiek nodarīti ievērojami zaudējumi. Lielākie zaudējumi kādam privātmājas īpašniekam bijuši 300 tūkstošu eiro apmērā,» pastāstīja Valsts policijas Rīgas reģiona Kriminālpolicijas pārvaldes 2.biroja 2.nodaļas priekšnieks Jevgeņijs Semjonovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Zagļu iekārotāko transportlīdzekļu sarakstam pievienojas Volkswagen Tiguan, Subaru XV un Mitsubishi Outlander

Lelde Petrāne, 24.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Balstoties uz šā brīža Valsts policijas datiem un zādzību tendencēm, atjaunots virtuālais auto zādzību riska kalkulators. Zagļu iekārotāko transportlīdzekļu sarakstam pievienojas Volkswagen Tiguan, Subaru XV un Mitsubishi Outlander.

«Vasaras mēnešos nozagti pieci Volkswagen Tiguan spēkrati, un tas nozīmē, ka šis auto vairs neatbilst zādzību riska kalkulatora zaļajam jeb drošajam segmentam. Zagļi iekārojuši arī Mitsubishi Outlander un Subaru transportlīdzekļus, kas vēl pirms teju dažiem gadiem nebija atrodami nozagto automašīnu sarakstos,» norāda Edvīns Panders, SIA Autonams (viens no kalkulatora autoriem) valdes loceklis.

Auto zādzību riska kalkulators dod iespēju ikvienam transportlīdzekļa īpašniekam virtuāli dažu sekunžu laikā noskaidrot sava vai jebkura cita spēkrata zādzības un apzagšanas risku. Kopš jūlija līdz oktobra vidum informācija pieprasīta 30 tūkstošus reižu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Kauguros atklāta dzīvokļu apzagšanas sērija

Lelde Petrāne, 25.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš aprīļa vidus gaišā dienas laikā Jūrmalā notikušas vairākas zādzības no dzīvokļiem. Policisti starp šiem noziegumiem saskatīja likumsakarības un atklāja, ka gandrīz visus no tiem īstenojuši trīs vīrieši. Valsts policijas Rīgas reģiona Jūrmalas iecirkņa kriminālpolicisti divus no iespējamiem garnadžiem ir aizturējuši. Arī trešā iespējamā līdzdalībnieka identitāte ir noskaidrota un pašreiz notiek viņa meklēšana.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvalde saņēma informāciju par vairākiem apzagtiem dzīvokļiem Jūrmalas mikrorajonā Kauguros. Vienā no gadījumiem zagļi bija iekļuvuši pa pirmā stāva logu, to atspiežot, savukārt citos gadījumus – sabojājot durvju slēdzenes. Zādzības izdarītas pa dienu un pievakarē. Zagļi bija ņēmuši visu, kas vērtīgs, tostarp dārglietas, tehniku un dažādus sadzīves priekšmetus.

Valsts policijas Rīgas reģiona Jūrmalas iecirkņa kriminālpolicisti, pārbaudot vairākas versijas, konstatēja, ka noziegumus vieno kopīgas nianses. Aizdomas krita uz diviem vīriešiem, kuri dzimuši 1986. un 1987. gadā. Abi jau iepriekš vairākas reizes sodīti par mantiskiem noziegumiem, tostarp zādzībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

BTA vairs neatzīs TrackGuard meklēšanas sistēmu par pietiekami efektīvu

Dienas Bizness, 02.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas akciju sabiedrība BTA Baltic Insurance Company (BTA), izvērtējot līdzšinējo sadarbības pieredzi ar transportlīdzekļu meklēšanas sistēmas TrackGuard izplatītājiem un apkalpotājiem Latvijā, pieņēmusi lēmumu – no 1.novembra neatzīt TrackGuard sistēmu par pietiekami drošu un efektīvu transportlīdzekļu meklēšanas un atgūšanas sistēmu riska klases transportlīdzekļiem, kas tiek apdrošināti BTA, informē BTA pārstāve Agnese Grīnberga.

Jaunākā gada izlaiduma un dārgu transportlīdzekļu īpašniekus, BTA klientus, kuri savos transportlīdzekļos uzstādījuši TrackGuard sistēmas, BTA aicina izvērtēt šīs sistēmas izmantošanas lietderību.

Pieaugot jaunu un dārgu transportlīdzekļu zādzību skaitam, daudz lielāka uzmanība tiek pievērsta preventīviem pasākumiem, kas ļautu mazināt iespējamo zādzības risku un veicinātu transportlīdzekļa atrašanu tā aizdzīšanas gadījumā. Apdrošināšanas sabiedrības regulāri izvērtē transportlīdzekļu zādzību skaitu un, ņemot vērā nozagto transportlīdzekļu markas, modeļus un izlaiduma gadus, definē riska klasē iekļaujamos transportlīdzekļus. Šo transportlīdzekļu īpašniekiem tiek noteiktas papildu drošības prasības attiecībā uz transportlīdzekļa aprīkojumu, lai, iegādājoties sauszemes transportlīdzekļu brīvprātīgās apdrošināšanas (KASKO) polisi, būtu spēkā zādzības risks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Jūrmalā aktivizējušies auto zagļi

Lelde Petrāne, 05.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmala ir viena no populārākajām vietām Latvijā, kur tūristi un atpūtnieki bieži pārvietojas ar jauniem un moderniem spēkratiem. Taču, sākoties atpūtas sezonai, to steidzas izmantot arī auto zagļi.

Apdrošināšanas sabiedrības Balta (RSA Grupa) jaunākie dati liecina - ja līdz Jāņiem Jūrmalā šogad tika apzagti tikai pieci auto, tad līdz jūlija sākumam tieši Jūrmalā apzagto spēkratu skaits palielinājies līdz 18, bet trīs ir nozagti. Salīdzinot šā un pērnā gada attiecīgo laika periodu, palielinājusies arī vidējā atlīdzība, kas izmaksāta Baltas klientiem transportlīdzekļa apzagšanas vai zādzības gadījumā.

Acīmredzams, ka zagļi tīko pēc arvien jaunākām automašīnām un dārgākām lietām, kas atstātas auto salonos. Pērn vidējā atlīdzību summa par vienu auto apzagšanas vai zādzības gadījumu bija 496 lati, taču šogad šis rādītājs ir pieaudzis līdz 571 latam par vienu gadījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Abāšins: Grozījumi likumā mazinās transportlīdzekļu zādzību skaitu Latvijā

Monta Glumane, 29.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai mazinātu automašīnu zādzību skaitu Latvijā, ir sagatavoti un otrajā lasījumā Saeimā pieņemti grozījumi Krimināllikumā, kas paredz pastiprināt kriminālatbildību par transportlīdzekļa zādzību, kas izdarīta, iekļūstot transportlīdzeklī.

Grozījumi 2. lasījumā Saeimā tika pieņemti 14. februārī, un priekšlikumu iesniegšanas termiņš uz 3. lasījumu ir beidzies. Tādēļ var prognozēt, ka drīzumā tie tiks izskatīti atbildīgajā – Saeimas Juridiskajā komisijā, un pēc tam nodoti Saeimai uz 3. lasījumu. Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins prognozē, ka likuma izmaiņas var gaidīt jau aprīļa beigās vai maijā.

Kā norāda Latvijas Apdrošinātāju asociācija, grozījumi nepieciešami, lai novērstu pašlaik pastāvošo disproporciju: šobrīd zādzība no transportlīdzekļa tiek klasificēta saskaņā ar Krimināllikuma 175. panta trešo daļu – kā smags noziegums, un par to paredzētā sankcija ir brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem. Savukārt, paša transportlīdzekļa zādzība tiek klasificēta saskaņā ar Krimināllikuma 175. panta pirmo daļu – kā mazāk smags noziegums ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oficiālā Mazda un Jaguar dīlera Inchcape Motors Latvia direktora Jura Bogdanoviča komentārs par Latvijas autotirgu 2008.g. pirmajā pusgadā.

Visos auto tirgus segmentos pārdoto auto skaits jūtami samazinājies, bet proporcijas mainās. Mazās klases auto kļūst populārāki, sasniedzot 14,1% vai par 0,4% vairāk nekā 2007.gadā. Nozīmīga tendence ir kompaktklases auto pieaugums – tas ir kļuvis par vispopulārāko segmentu ar 25,8% vai 2,7% pieaugumu, apsteidzot SUVus. Šī tendence ir loģiska, ja ņem vērā, ka kompaktklases auto ir sasniedzis izmērus, kas pirms pieciem gadiem būtu vidējās klases auto, piedevām šiem auto ir labs aprīkojums teicamas gaitas īpašības, un, kas īpaši svarīgi mūsdienu ekonomiskās krīzes apstākļos, saprātīgi ekspluatācijas izdevumi un degvielas patēriņš. Mazās un kompaktlases auto popularitāte noteikti pieaugs arī turpmāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Iecavas dome grūtajos laikos iegādājas BMW X3

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 12.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iecavas novada dome kursu uz taupību iezīmējusi, līzingā iegādājoties dārgu parketa džipu - BMW modeli X3.

Kā rāda Iepirkumu uzraudzības biroja informācija, šā gada aprīļa sākumā Iecavas novada dome izsludinājusi konkursu par vienas automašīnas operatīvo līzingu uz pieciem gadiem, bet maijā par uzvarētāju pasludināta SIA Baltijas autolīzings, kuras piedāvātā kopējā līgumcena bijusi 24.8 tūkstoši latu.

«Mēs šā gada maijā uz līzinga nopirkām apvidus automašīnu. Mēs gribējām džipu, jo izpilddirektoram ir jābūt lietas kursā par to, kas notiek novadā, bet ir vietas, uz kurām nemaz bez džipa nevar aizbraukt. Šī mašīna bija lētākais no diviem piedāvājumiem, - otra bija Honda. Mašīnu iegādājāmies konkursā, kuru sludinājām oficiāli caur Iepirkumu uzraudzības biroju (IUB),» Db skaidroja domes priekšsēdētājs Jānis Pelsis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas deputāts Juris Silovs no Saskaņas centra apsūdzēts par krāpšanu lielā apmērā vēsta TV3 raidījums Nekā Personīga. Blēdība pastrādāta vēl laikā, kad Silovs pildīja Garkalnes novada domes priekšsēdētāja pienākumus.

Amatpersona slēpusi pēdas avārijai, ko izraisīja ar dienesta automašīnu. Silovs notikušajā iesaistīja arī sievu, izmānīja apdrošināšanas atlīdzību, bet tagad abi ar dzīvesbiedri nonākuši uz apsūdzēto sola. Pirmajai tiesas sēdei jānotiek jau pēc divām nedēļām, un parlaments ir nebijuša precedenta priekšā - kā tiesāt deputātu, kurš līdz ar nonākšanu Saeimā ieguvis imunitāti.

Garkalnes novada domes priekšsēdētāja krēslā viņš nosēdēja ilgi, taču 3 gadus pēc ievēlēšanas 2005.gadā sāka parādīties runas par Silova it kā reibumā izraisītu autoavāriju, kura pēdas viņš rūpīgi slēpis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdības dienaskārtībā un laikrakstu lappusēs ik pa laikam uznirstošais Norvik bankas un vēja parku attīstītāja SIA Winergy miljonos mērāmais konflikts, kurā aiz abu pušu savstarpējiem pārmetumiem stāv aizdomas par miljonu izkrāpšanu no bankas, iestājies pavērsiens. Jauns, šoreiz Finanšu policijas (FP), kriminālprocess sola sniegt atbildes, kur varētu būt palikusi vismaz daļa no naudas, kas bija paredzēta jaunu vēja turbīnu iegādei, bet, kā uzskata Ekonomikas policijas (EP) izmeklētāji, daļēji «izmantota noziedzīgās grupas dalībnieku vajadzībām», tajā skaitā pērkot dārgus luksusklases auto un nekustamos īpašumus Jūrmalā un citviet, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Valsts ieņēmumu dienesta FP pārvalde ierosinājusi jaunu kriminālprocesu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un ar nodokli apliekamo ienākumu un objektu slēpšanu. Šajā kriminālprocesā pagaidām nefigurē nevienas personas vārds, tomēr FP lēmumā, kas ir Dienas rīcībā, norādīts, ka tas ierosināts, pamatojoties uz konkrētu Norvik bankas iesniegumu, bet tajā savukārt figurē bijušās šīs bankas Korporatīvo klientu pārvaldes vadītājas, kādreizējās iekšlietu ministra Māra Gulbja sievas Tīnas Petersones vārds. Viņas vēlākais dzīvesbiedrs igauņu uzņēmējs Andruss Petersons ir EP izmeklētāju šķetinātās shēmas centrā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācija par dārgu džipu izmantošanu Rīgas ātrās palīdzības vajadzībām izskan bieži, radījusi sabiedrības interesi un met ēnu uz citām organizācijām. Arī raidījums Bez tabu ir runājis par šī jautājuma aktualitāti.

Masu medijos un Db.lv komentāros atkārtojas informācija par džipu AUDI Q7 un VW TUAREG ar neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnu marķējumu.

Katastrofu medicīnas centrs (KMC) atkārtoti dara zināmu, ka valsts iestādes un KMC nav saistītas ar šo auto iegādi un izmantošanu.

Ņemot vērā to, ka neatliekamās palīdzības sniegšana ir Rīgas domes Labklājības departamenta pārziņā, par šī transporta lietderīgu un racionālu izmantošanu, savus komentārus varētu sniegt Rīgas domes atbildīgās institūcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru