Ražošana

Līduma sargāšana tuvojas beigām

Sandra Dieziņa, 30.03.2012

Jaunākais izdevums

SIA PS Līdums tiesiskās aizsardzības process tuvojas nobeigumam.

Vienam no lielākajiem lauksaimnieciskās produkcijas ražotājiem SIA PS Līdums ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process (ATAP) beigsies pēc nepilna mēneša. Jāatgādina, ka traģiski bojāgājušā Gata Karlova pēkšņā aiziešana un 2008.gadā daudzus lauksaimniekus skārusī krīze radīja haosu SIA PS Līdums, kā rezultātā pat bija šaubas par uzņēmuma maksātspēju un turpmāko pastāvēšanu. Šādos grūtos apstākļos 2009.gada sākumā uzņēmuma vadību pārņēma Inese Karlova.

«Sākums bija ļoti grūts,» saka tagadējā SIA PS Līdums īpašniece un valdes locekle Inese Karlova. «Norēķinu konti bija bloķēti, iepriekšējie sadarbības partneri atteicās pārdot sēklu un minerālmēslus, bet bija jānodrošina sēšanas darbi, jo lauksaimniecībā darbu atlikšana nav pieļaujama – viss jāveic tam paredzētajā laikā. Ar zvērinātas advokātes Anetes Bergmanes palīdzību tika sakārtoti juridiskie jautājumi, savukārt es biju spiesta veikt gan valdes locekļa, gan agronoma, gan finansista pienākumus, kā arī vienlaicīgi vienoties ar kreditoriem par maksājumu termiņu atlikšanu.» Vislielāko lomu šajā procesā spēlējusi a/s Swedbank, kas bija PS Līdums lielākais kreditors. Par labu a/s Swedbank bija reģistrētas komercķīlas un hipotēkas uz visu PS Līdums īpašumu. Tā kā ar banku tika panākta vienošanās, tad PS Līdums turpināja darbu. Swedbank uzskatījusi, ka neatņemama PS Līdums restrukturizācijas sastāvdaļa ir ATAP uzsākšana. Ņemot vērā, ka 2010.gadā ar lielāko daļu kreditoru jau bija panākta vienošanās par parādu atmaksas kārtību, I. Karlovas attieksme pret šādu procesu esot bijusi ļoti skeptiska. Tomēr nācies piekāpties un a/s Swedbank vadībā tika izstrādāts ATAP plāns, kas atspoguļoja nākamajos divos gados plānotos ienākumus un izdevumus, kā arī paredzēja kārtību, kādā PS Līdums jānorēķinās ar kreditoriem. Zvērināta advokāte Anete Bergmane skaidro, ka PS Līdums ATAP mērķis bija saglabāt sabiedrības maksātspēju un iespējami lielākā apmērā norēķināties ar kreditoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

AS VEF mainīta padome

Žanete Hāka, 20.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS VEF kārtējā akcionāru sapulcē tika ievēlēta padome jaunā sastāvā, liecina uzņēmuma paziņojums Nasdaq Riga.

Divi no padomes locekļiem jau iepriekš ieņēma padomes locekļu amatus.

Pirmo reizi par AS VEF padomes locekļiem ievēlēts Egīls Arājs, Ervīns Kampāns un Laila Līduma.

Egīls Arājs ir absolvējis Latvijas Universitātes. Kopš 2011.gada strādā AS Latvijas

elektriskie tīkli. Egīls Arājs ir AS VEF 21 907 akciju īpašnieks.

Laila Līduma ir absolvējusi Latvijas Universitāti. Kopš 2010.gada strādā ERGO

Life Insurance SE Latvijas filiālē. Laila Līduma ir AS VEF 122 727 akciju īpašniece.

Ervīns Kampāns ir absolvējis Latvijas Tehnisko Universitāti, Kopš 2012.gada strādā TELE2 Eesti AS.

Ervīnam Kampānam nepieder neviena AS VEF akcija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Preču zīmju apstrīdēšana kļūst aizvien biežāka, līdz tiesai visi strīdi gan nenonāk

Kā liecina Patentu valdes Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes (Apelācijas padomes) sniegtā informācija, 2016. gadā 4,7 % no reģistrētajām preču zīmēm tika apstrīdētas iebildumu procedūrā, salīdzinājumam – 2012. gadā tie bija 3,1 %. Līdz šā gada 15. novembrim iebildumu procedūrā tika apstrīdēti 4,2% preču reģistrēšanas gadījumu.

Patentu valdes Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes priekšsēdētāja Dace Liberte atklāj, ka pēdējā laikā aizvien vairāk starptautiski pazīstamu kompāniju apstrīd reģistrētās preču zīmes. «Tie, kas ir reģistrējuši savas preču zīmes, pārējos grib turēt zināmā attālumā no tās. Jo lielāka ir kompānija, jo vēlme citus turēt zināmā attālumā ir lielāka,» stāsta Dace Liberte. Viņa nosauc vairākus piemērus, kad lielo zīmolu īpašnieki satraucas par līdzīgu preču zīmju izmatošanu. «Kompānija Apple kā ierauga ābolīti, tā viņiem liekas, ka tas viņus traucē. Red Bull, kā ierauga buļļa attēlu vai bulli, satraucas. Arī Orange, kad redz oranžo krāsu vai kaut ko, kas saistīts ar oranžo, liekas, ka viņiem tas traucē. Viņi kļūst uzmanīgi un skatās, kādas ir preces un pakalpojumi. Nav tā, ka preču zīmju aizsardzība darbojas uz jebkurām precēm – tā attiecas tikai uz tām, kurām preču zīme reģistrēta, turklāt ir gadījumi, kad reģistrācija notikusi jau sen, tad apstrīdētās zīmes īpašnieks var pieprasīt reģistrētās preču zīmes izmantošanas pierādījumus,» stāsta D.Liberte. Viens no vērtīgākajiem pasaules uzņēmumiem Apple ir līderis savas preču zīmes sargāšanā. Kā stāsta Dace Liberte, Apple cēlis iebildumus par ābolīša (kopā ar apzīmējumu Plush Apple) izmantošanu uz vingrošanas un sporta precēm, par vārda Apple izmantošanu uz somām un siksnām. Pašlaik Apple visā pasaulē ir strīds ar pulksteņu ražotāju Swatch, kurš reģistrējis divas preču zīmes – saukli, ko savulaik lietojis Stīvs Džobss, prezentējot katru jaunu Apple produktu – One more thing. Faktiski abām pusēm ir strīds par tā saucamajiem gudrajiem pulksteņiem, kur saduras abu kompāniju intereses. Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome šajā strīdā ir lēmusi par labu Swatch, taču pretējā puse šo lēmumu pārsūdzējusi tiesā, kas gaidāma nākamā gada pavasarī. Kompānija Red Bull iebilda pret Stargorod preču zīmes reģistrāciju, kuras vizuālais tēls ir līdzīgs - tajā attēloti divi buļļi. Strīda rezultātā Stargorod preču zīmes reģistrācija tika dzēsta un pie restorāna vairs nav redzama izkārtne ar šo preču zīmi. Liberte arī stāsta, ka aktīvi savu preču zīmju sargāšanā ir alkoholisko dzērienu ražotāji. Kāds Latvijas uzņēmums bija reģistrējis uzņēmumu kampari18.lv, pret ko iebilda dzērienu ražotājs Campari, uzskatot, ka tas ir viņu tiesību pārkāpums. Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome apmierinājusi Campari iebildumus. Lai aizliegtu savas preču zīmes izmantošanu, tad jāvēršas tiesā. Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome var dzēst preču zīmes reģistrāciju, kas nozīmē, ka tiek anulētas uzņēmumam piešķirtās tiesības apkarot viņu preču zīmes atdarinātājus. Vēl viens gadījums – strīds starp Viagra un alkoholiskajiem dzērieniem reģistrētu preču zīmi Viaguara, kur iebildums tika apmierināts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Popularizējot valsts tēlu, plānots piesaistīt 128 miljonus eiro

LETA, 21.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ieguldot 1,3 miljonus eiro Latvijas tēla popularizēšanā, plānots piesaistīt ārvalstu investīcijas 128 miljonu eiro apmērā.

Tā, komentējot valsts tēla popularizēšanas ietekmi uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rezultātiem 2021. līdz 2023.gadam, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē norādīja LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

LIAA direktors pavēstīja, ka 450 000 eiro plānots ieguldīt starptautiska mēroga kampaņās, 350 000 eiro iezīmēti mārketinga izdevumiem, 100 000 eiro paredzēti vietējā mārketinga kampaņām, savukārt valsts tēla koordinēšanas izdevumi varētu veidot 467 761 eiro.

Runājot par Latvijas Institūta (LI) pievienošanu LIAA, Rožkalns pavēstīja, ka LI tiks iekļauts atsevišķā departamentā, kura tiešais pienākums būs vienota valsts tēla ieviešana. Paredzēts, ka par padarīto un vēl darāmo tiks informēta Latvijas ārējā tēla politikas koordinācijas padome.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īstenojot Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projektu «Iepazīsti Zemgali ar velosipēdu», Tērvetes dabas parkā tiks izbūvēta velosipēdu piedzīvojumu taka, informēja biedrības «Tērvetes meža izglītības centrs» valdes priekšsēdētāja Ilona Līduma.

Projekta mērķis ir zaļā tūrisma potenciāla uzlabošana Zemgalē, un tā īstenošanas gaitā tiks izveidots pārrobežu velosipēdu maršruts Tērvete-Žagare, pagarināta Mūšu tīreļa dabas taka Žagares reģionālajā parkā un izbūvēta velosipēdu piedzīvojumu taka Tērvetes dabas parkā. Tāpat paredzēti novatoriski ekoloģiski pakalpojumi tūristiem, izglītojoši un reklāmas pasākumi, lai veicinātu ilgāku apmeklētāju uzturēšanos reģionā.

Pārrobežu projektā apvienojušies vairāki partneri - Žagares reģionālais parks, Tērvetes novada pašvaldība, Biedrība «Tērvetes meža izglītības centrs» un Lietuvas Dabas mantojuma fonds.

«Projekta partneri atrodas tuvu viens otram, kas rosina veidot kopīgu pārrobežu tūrisma produktu. Lai dažādotu saimniecisko darbību pakalpojumu tūrisma nozarē, tiks sākti dažādi pasākumi tūrisma potenciāla attīstībai, izmantojot reģiona kultūras un dabas resursus. Projekta realizācija veicinās cilvēku interesi par reģionu, risinot tūristu apmeklējuma prasības un intereses, palielinot jauniešu zināšanas par saglabātajām dabas un kultūras vērtībām, sekmējot vietējo iedzīvotāju motivāciju un spēju piedalīties tūrisma pakalpojumu sniegšanā,» skaidroja Līduma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Lietu pret Līdumu pabeidz

Sandra Dieziņa, 24.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārpus tiesas tiesiskās aizsardzības (ATAP) process pret SIA PS Līdums ir pabeigts.

Par to nolēmusi Bauskas rajona tiesa. Pilns tiesas lēmums būs zināms 7. novembrī. Kā informē PS Līdums advokāte Anete Bergmane, Bauskas rajona tiesa vajadzēja skatīt saimniecības administratora Raivja Stumberga iesniegumu par PS Līdums maksātnespēju un PS Līdums iesniegumu par ATAP izbeigšanu. Tā kā administrators atteicās no savas prasības uzturēšanas, tad tiesai nācās izskatīt Līduma iesniegumu, ko tiesa apmierināja. Tādējādi noslēdzies trīs ar pusi gadus ilgušais ATAP, kura dēļ Līduma darbība bija ierobežota. Gandarījumu par pozitīvo lēmumu pauda gan PS Līdums juriste, gan saimniecības īpašniece Inese Karlova.

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

Reālie valsts tēriņi aizsardzībai būs lielāki par budžeta projektos iezīmētajiem

LETA, 06.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reālie valsts tēriņi aizsardzībai nākamajos gados būs lielāki par budžeta projektos iezīmētajiem skaitļiem, šorīt LTV "Rīta panorāmā" atzīmēja aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Ministrs atgādināja, ka nākamajos gados Latvija ir plānojusi palielināt ieguldījumus aizsardzībā, lai nākamgad tie sasniegtu 2,4%, bet 2027.gadā - 3% no iekšzemes kopprodukta, bet reālie tēriņi būšot lielāki, jo sākotnējiem plāniem vēl jāpieskata ap miljarda eiro investīcijas pretgaisa aizsardzībā.

Politiķis klāstīja, ka aizsardzības jomā valstij joprojām ir daudz vajadzību - jāattīsta Sēlijas poligons, jāturpina ieviest valsts aizsardzības dienestu u.tjp., bet pretgaisa aizsardzība ir viena no valsts drošībai kritiskajām spējām.

Sprūds atzīmēja, ka Latvijai tiek veidota slāņveida pretgaisa aizsardzības sistēma - mums jau ir tuvās darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas, bet nākamie ir plāni kopā ar Igauniju iepirkt vidējas darbības sistēmas. Šajā jomā līgums vēl jāparaksta, bet aizsardzības resors cer uz pirmajām šo sistēmu piegādēm 2025.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aicinot cilvēkus aizdomāties par mediķu lomu sabiedrībā, otrdien pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Rīgā atklāta tēlnieka Aigara Bikšes izgatavota vērienīga skulptūra "Mediķi pasaulei".

Sešus metrus augstajā skulptūrā attēlota mediķe, kura izgājusi no procedūru telpas un aizvērtām acīm mazliet izstaipās, sagatavojoties nākamajam darba cēlienam. Objekts novietots tā, lai interesenti varētu pienākt pie skulptūras un, pastiepjoties uz augšu, pieskarties mediķes rokai. Tādējādi pieaugušie varēs uz mirkli sajusties kā mazi bērni, kad tie skatās uz saviem vecākiem - aprūpētājiem un dzīvības sargātājiem.

"Pandēmijas varoņi ir veselības aprūpes speciālisti, kuri riskēja ar savu dzīvību, rūpējoties par cilvēces veselību. Lai sabiedrība būtu vesela, nepieciešama kopīga, atbildīga rīcība. Tas nozīmē, ka cilvēki ievēro ārstu norādījumus - ietur distanci un mazgā rokas, un mediķi ārstē saslimušos. Man ir prieks, ka Latvijas sabiedrība apzinās šo atbildību un esmu patiesi gandarīta, ka cilvēki novērtējuši mūsu darbu," par skulptūras izveidošanu priecājas Latvijas Māsu asociācijas prezidente Dita Raiska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Skolas darbiniece, TV šova dalībniece apzagusi skolēnus

Dienas Bizness, 27.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valkas rajona tiesa par divām zādzībām piespriedusi nosacītu sodu bijušajai Valkas pamatskolas direktores vietniecei saimnieciskajos jautājumos Daigai Spuldzeniecei, informē laikraksts Latvijas Avīze.

Patlaban D. Spuldzeniece esot bezdarbniece, jo skola viņu no amata pienākumu pildīšanas atbrīvojusi, taču Latvijā daudziem joprojām pazīstama kā LTV1 šova Lauku sēta 2 dalībniece no Valkas pagasta.

Kā raksta laikraksts, 2011./2012. mācību gada nogalē Valkas pamatskola saņēmusi ziņu, ja grāmatas tiks pasūtītas līdz maija beigām, tad tās varēs iegādāties lētāk. Vecāki priekšlikumu atbalstījuši, bērni latiņus atnesuši audzinātājai, un nepieciešamā summa savākta jau savlaicīgi. Taču vasaras nogalē, kad skolā atvērts seifs, kur glabāti vairāk nekā tūkstoš lati, grāmatu pirkšanai nav bijis ne santīma. Ārkārtas situācijā ar līdzekļiem izlīdzējusi Valkas novada dome, savukārt likumsargi sākuši meklēt zagli. Tā izrādījusies šīs pašas skolas direktores vietniece saimnieciskajos jautājumos Daiga Spuldzeniece.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nekustamā īpašuma projektu aģentūra pārdod daļu VEF akciju

Žanete Hāka, 16.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Nekustamā īpašuma projektu aģentūra augustā pārdevusi 122,7 tūkstošus AS VEF akciju, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Par akcijām uzņēmums saņēmis 108 tūkstošus latu. Akcijas iegādājusies Laila Līduma.

Kā liecina informācija biržā, SIA Nekustamā īpašuma projektu aģentūra ir otrs lielākais AS VEF akcionārs – tai pieder 23,74% uzņēmuma akciju.

Lielākais AS VEF akciju īpašnieks ir SIA VEF Komunkāciju serviss ar 45,52% akciju. 9,5% akciju pieder Tamārai Kampānei, bet 7,01% - Gintam Feņukam.

AS VEF nodarbojas ar elektronisko iekārtu ražošanu. Šajā gadā uzņēmuma akcijas cena ir samazinājusies par vairāk nekā 21% un patlaban viena akcija maksā 0,31 latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākus mēnešus ilgušajos būvdarbos piecstāvu dzīvojamā namā Līduma ielā 8a, Mežciemā, Rīgā Ektornet ieguldījis vairāk nekā 350 000 EUR.

Būvdarbu laikā veikti ēkas fasādes un iekštelpu uzlabošanas darbi. Dzīvokļos pabeigta pilna iekšējā apdare un iebūvēta santehnika. Labiekārtota nama teritorija, atjaunojot bērnu rotaļu laukumu un apzaļumojumus nama iekšpagalmā.

Pārdošanā tiek piedāvāti 24 vienas līdz četru istabu dzīvokļi platībās no 56 m2 līdz 139 m2. Dzīvokļu cenas sākas no LVL 664 m2, liecina Ektornet sniegtā informācija.

Īpašumu uzņēmums arī norāda, ka šis piecstāvu nams uz apkārtējo ēku fona izceļas ar krāsainu stikla logu, koka elementu un dekoratīvā apmetuma fasādi. Nams celts 2008. gadā.

Ektornet ir nekustamo īpašumu uzņēmums, kuru 2009. gadā izveidoja Swedbank grupa. Uzņēmuma pamatdarbība ir iegādāties, pārvaldīt un pārdot nekustamos īpašumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Merko Ehitus grupas uzņēmums SIA Merks sācis Gaiļezera nami dzīvokļa projekta būvniecību Rīgā, Mežciemā, liecina Merko Ehitus paziņojums Nasdaq Tallinn.

Projekts ietver sešu dzīvokļa ēku būvniecību, kurās būs 192 dzīvokļi. Ēkas atradīsies starp Līduma, Gaiļezera un Hipokrāta ielām.

Pirmajā būvniecības etapā uzņēmums sāks trīs deviņstāvu ēku būvniecību un paredzams, ka darbi noslēgsies šā gada nogalē. Tajās būs 96 dzīvokļi, kuros būs 2-4 istabas un platība svārstīsies no 60 līdz 104 kvadrātmetriem. Viena kvadrātmetra cena būs no 1400-1600 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Ektornet: Gada laikā augušas pārdošanas cenas privātmājām un komercīpašumiem

Žanete Hāka, 12.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada pirmajā ceturksnī vidējā nekustamo īpašumu darījumu summa, salīdzinot ar atbilstošo periodu pirms gada, palielinājusies par nepilniem 4%, liecina Swedbank Grupa uzņēmuma Ektornet pārdošanas dati.

Pēc nekustamo īpašumu uzņēmuma Ektornet pārdošanas datiem, šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pirmajiem trīs mēnešiem 2013.gadā, par 3% palielinājies privātmāju darījumu skaits, bet zemes gabaliem - par 4%.

Ektornet privātmāju vidējā pārdošanas summa bijusi 85 tūkstoši eiro, kas ir par 12% augstāka nekā 2013.gadā. Savukārt uzņēmuma komercīpašumu, industriālo platību un dzīvojamo namu vidējā pārdošanas summa sasniegusi 342 tūkstošus eiro – proti, par 22% lielāka nekā pirms gada. Tajā pašā laikā dzīvokļu jaunajos projektos un sērijveida namos vidējā pārdošanas summa saglabājusies aptuveni 2013.gada pēdējā ceturkšņa līmenī – 76 tūkstoši eiro un 48 tūkstoši eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ceļu tīklā visos Latvijas reģionos turpinās intensīva būvdarbu sezona, kopumā darbi turpinās 106 posmos, informē VSIA Latvijas valsts ceļi.

Būvdarbi vienlaikus divos posmos notiek uz reģionālā autoceļa Kocēni-Limbaži-Tūja (P11) no Zeltiņiem līdz krustojumam ar vietējo autoceļu Mačkēni-Dauguļi (V218) un posmā no Limbažiem līdz Tūjasmuižai, kā arī no Sērenes līdz Zalvei uz autoceļa Sērene-Kalnieši (P86).

Sākta seguma atjaunošana autoceļa Ventspils-Piltene (P122) posmā no Tārgales līdz Piltenei.

Lielākie satiksmes ierobežojumi uz valsts galvenajiem autoceļiem:

• uz Tallinas šosejas (A1) posmā no Zvejniekciema līdz Duntei ātrums ierobežots līdz 50 un 70 km/h, vienā posmā satiksmi organizē ar luksoforu un posma šķērsošana var prasīt 20 minūtes;

• uz Vidzemes šosejas (A2) posmā no Smiltenes pagrieziena līdz Grundzālei notiek seguma atjaunošana, divos posmos satiksmi organizē ar luksoforu, ātruma ierobežojums 50 un 70 km/h, remontposma šķērsošanas laiks ir 25 minūtes;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Swedbank grupas nekustamo īpašumu uzņēmums Ektornet pabeidzis dzīvojamā nama modernizāciju Zolitūdē, Liedes ielā 28, kur kopumā investēti vairāk nekā 500 tūkstoši eiro.

Kā informēja uzņēmuma pārstāvji, projekts - četrstāvu dzīvojamā nama modernizācija - ilga desmit mēnešus. Tā laikā veikti ne tikai ēkas fasādes un terašu uzlabošanas darbi, bet arī īstenota pilnīga iekštelpu apdare. Tāpat labiekārtota arī ēkas teritorija un tās apkārtne.

Četrstāvīgais daudzdzīvokļu nams celts 2008. gadā, taču šā gada pavasarī tam veikti modernizācijas darbi. Visos dzīvokļos veikta pilna iekšējā apdare.

Pēdējā pusgada laikā Ektornet īpašumu sakārtošanā un modernizācijā investējis vairāk nekā 1,5 miljonus eiro. Īstenoti tādi projekti kā Zaļenieku iela 18 un Līduma iela 8a. Šobīd uzņēmums turpina darbus pie jauna projekta modernizācijas Krustkalnos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Līduma lieta būs jāskata no jauna

Sandra Dieziņa, 11.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

PS Līdums lieta tiks nodota tiesā jaunai izskatīšanai.

Augstākās tiesas (AT) Senāts atcēla Bauskas rajona tiesas lēmumu daļā, ar kuru noraidīts lauksaimnieciskās produkcijas ražotāja SIA PS Līdums pieteikums par tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna grozījumu apstiprināšanu, un nodeva jautājumu jaunai izskatīšanai. AT preses sekretāre Baiba Kataja informēja, ka šis lēmums nav pārsūdzams.

PS Līdums saimniece Inese Karlova pauž cerību, ka skatot lietu no jauna, tiesnesis pieņems objektīvu lēmumu un tiks apstiprināti grozījumi tiesiskās aizsardzības procesa plānā un izbeigts ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process (ĀTAP) un uzņēmums darbu varēs turpināt. Šobrīd šī procesa dēļ uzņēmuma darbība ir ierobežota, piemēram, tam liegta iespēja saņemt subsīdijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) noslēgusi līgumu par Latvijas nacionālā paviljona koncepcijas izstrādi un realizāciju izstādei EXPO 2020 Dubaijā, informē LIAA. Līguma kopējā summa ir 925 887,79 eiro bez PVN.

Izstādi plānots atklāt šā gada 1. oktobrī, un tā norisināsies līdz 2022. gada 31. martam. Par labāko piedāvājumu tika atzīts trīs uzņēmumu apvienības projekts ar nosaukumu SOIL. Koncepcija paredz četrās dimensijās realizētu risinājumu, kura centrālais elements būs kūdra kā unikāls materiāls, kurš spēj savienot Latvijas vēsturi ar mūsdienām un nākotnes sasniegumiem.

"Latvijas paviljonu EXPO 2020 vēlamies veidot kā stāstu par Latviju, no vēstures uz tagadni un nākotni. SOIL komandas piedāvājums mūs uzrunāja ar sava koncepta plašo pielietojumu. Kūdra ir ļoti simbolisks un Latviju raksturojošs materiāls. Tas radīs paviljonā īpašu auru un Tuvo Austrumu reģionam neierastu vidi. Ar šī piedāvājuma starpniecību mēs varēsim akcentēt valsts tēla vērtības un sekmīgi prezentēt mūsu uzņēmumu piedāvājumu. EXPO 2020 šogad Dubaijā pulcēs vairāk nekā 190 valstis. Kā prioritārās jomas EXPO kontekstā esam definējuši informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, farmāciju un medicīnas aprīkojumu, inovatīvos būvniecības materiālus un tehnoloģijas, transportu un loģistiku, kā arī pārtikas segmentu, bet iespēja sevi apliecināt būs arī citu nozaru uzņēmējiem," uzsver LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ceļu būvdarbi pašlaik notiek 115 ceļu posmos, līdz ar to autovadītājiem jārēķinās ar virkni satiksmes organizācijas izmaiņu un ierobežojumu, informē VAS "Latvijas Valsts ceļi".'

Visā valsts teritorijā turpinās aktīva ceļu būvniecības sezona, un patlaban sākas remontdarbi uz reģionālajiem autoceļiem Kuldīga-Skrunda-Embūte (P116) starp Kuldīgu un Skrundu un Ērgļi-Jaunpiebalga-Saliņkrogs (P33) no Ērgļiem līdz Cirstiem.

Jauns luksofora posms ieviests uz reģionālā autoceļa Alūksne-Liepna (P41), kā arī Valmiera-Smiltene (P18) posmā no Jaunvāles līdz Smiltenei. Uz Rīgas apvedceļa (A5), posmā no Ķekavas apļa līdz Jelgavas šosejai (A8), vakara un nakts stundās darbosies divi luksofora posmi, sākot no šīs nedēļas, viens luksofora posms darbosies arī pa dienu.

Uz Tallinas šosejas (A1), posmā no Zvejniekciema līdz Duntei, ātrums ierobežots 50 un 70 kilometriem stundā (km/h) un vienā posmā satiksme organizēta ar luksoforu. Tāpēc posma šķērsošana var prasīt 20 minūtes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai noskaidrotu sabiedrības viedokli par pārtikas, kurai beidzies derīguma termiņš, tirgošanu, Zemkopības ministrijas tīmekļvietnē izsludināta aptauja, kas ilgs līdz 2017.gada 28.februārim. Marta sākumā tiks apkopoti aptaujas rezultāti un notiks diskusijas ar iesaistītajām pusēm. Pēc diskusijām tiks pieņemts lēmums par turpmākajiem plāniem Latvijā attiecībā uz pārtiku, kurai beidzies derīguma termiņš «Ieteicams līdz».

Šo ideju biznesa portālam db.lv komentē veikalu tīkli:

Mego / Vesko veikalu tīkla pārstāve Indra Granateka:

«Mego un Vesko veikalu tīklos mēs cenšamies nodrošināt tādu produktu klāstu un cenu politiku, lai iedzīvotāju grupas ar dažādiem ienākumu līmeņiem varētu iegādāties pilnvērtīgu uzturu un ikdienā nepieciešamās preces. Savukārt, pārtikas produktiem, kuriem tuvojas derīguma termiņš, mēs jau tagad piedāvājam samazinātas cenas un izvietojam atsevišķā stendā. Tā ir iespēja gan klientiem iegādāties preci par izdevīgāku cenu, gan samazināt utilizējamo pārtikas apjomu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Banku analītiķi: Uzņēmējiem jārēķinās ar aizvien izteiktāku darbinieku deficītu

LETA, 15.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārskatāma nākotnē uzņēmējiem jārēķinās ar aizvien izteiktāku darbinieku deficītu, brīdina banku analītiķi.

«Swedbank» galvenā ekonomista Latvijā vietas izpildītāja Agnese Buceniece sacīja, ka Latvijā bezdarba līmenis turpināja samazināties, neskatoties uz lēnāku ekonomikas izaugsmi otrajā ceturksnī. Tas saruka līdz 6,4%, kas ir par 1,3 procentpunktiem mazāk nekā pērn otrajā ceturksnī. Šajā periodā bezdarbnieku skaits samazinājās par 18%, kas ir gandrīz piektā daļa.

«Ņemot vērā ekonomikas izaugsmes bremzēšanos varēja gaidīt, ka bezdarbnieku skaits vairs nesamazināsies tik strauji kā iepriekšējos ceturkšņos, tomēr tā vietā ieraudzījām straujāko kritumu pēdējo piecu gadu laikā. Bezdarba līmenis šobrīd jau ir zemāks nekā 2008.gadā. Norises darba tirgū diktē demogrāfija. Bezdarbā redzam kritumu, galvenokārt tāpēc ka samazinās iedzīvotāju skaits, nevis tādēļ, ka liela daļa bezdarbnieku būtu iekārtojusies darbā – tas nav noticis,» atzina Buceniece.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visbiežāk pie vainas esot viņi paši, pie šāda secinājuma nonākusi kāda portāla ogrenet.lv lasītāja.

Ogrēniete Linda L. portālam uzticējusi savas pārdomas par to, kāpēc, viņasprāt, tik ļoti neveicas mazajiem uzņēmējiem un individuālajiem komersantiem. Staigājot pa Ogri, viņa ik pa laikam pamanot, ka atkal kāda bodīte vai salons aizvēries ciet. Tukšajās telpās ievācas nākamais, arī tas pēc kāda laika seko iepriekšējā pēdās.

Lai kā arī varētu vainot valdību, kuras īstenotā politika neveicina mazās un vidējās uzņēmējdarbības attīstību, tomēr lielā mērā pie savām neveiksmēm vainīgs esot arī pats uzņēmējs. Pie tāda secinājuma viņa nonākot ik reizi, kad rodas nepieciešamība vērsties pie kāda mazā tirgotāja vai pakalpojumu sniedzēja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Fondu mērķi izpaliek

Zane Meļķe, speciāli DB, 16.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ES fondu ietekme ir bijusi nozīmīga, tomēr stratēģiskie mērķi nav sasniegti, ceturtdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Lai arī Latvijas ES fondu jaunā 2014. līdz 2020. gada plānošanas perioda darbības programma Eiropas Komisijā (EK) apstiprināta jau pagājušā gadā, vismaz līdz šā gada beigām vēl joprojām tiek tērēti ES fondu 2007. līdz 2013. gada perioda līdzekļi un veikta rezultātu analīze. Gan Finanšu, gan Ekonomikas ministrija (FM, EM) investīciju progresu vērtē pozitīvi, atzīstot, ka šogad un nākamajos divos gados Latvijai vēl daudz jāpaveic 2007. līdz 2013. gada plānošanas perioda noslēgšanai. Līdz 2014. gada beigām ir noslēgti līgumi par projektu īstenošanu 5,3 mljrd. EUR apmērā, t.i. par 106,7% no pieejamā publiskā finansējuma, un ir pamats domāt, ka līdz pārskata perioda beigām pieejamo ES finansējumu izdosies izmantot pilnā apmērā. Tomēr programmas stratēģiskie mērķi un prioritātes – vēlme sasniegt ES dalībvalstu vidējo iekšzemes kopprodukta (IKP) līmeni uz vienu iedzīvotāju, noturēt makroekonomisko stabilitāti, saglabājot IKP pieaugumu ne mazāku par 3% gadā, sasniegt 70% nodarbinātības un zem 6% bezdarba rādītājus – sasniegti netiks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

ABLV Bank likvidators: Norēķinus ar bankas kreditoriem paredzēts pabeigt līdz 2022.gada beigām

LETA, 03.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Likvidējamās "ABLV Bank" kreditoru pārbaudes plānots noslēgt līdz nākamā gada beigām, bet norēķinus ar kreditoriem paredzēts pabeigt līdz 2022.gada beigām, informē bankas likvidators Andris Kovaļčuks.

Viņš pastāstīja, ka līdz jūnija beigām vairāk nekā 14 000 bankas bijušo klientu bija pilnībā atguvuši noguldījumus bankā, taču priekšā vēl ir darba pabeigšana ar vairāk nekā 3000 lielāko bankas kontu atlikumu īpašnieku.

"Mēs tiešām ļoti strādājam, lai 2021.gada beigās pabeigtu visas pārbaudes un līdz 2022.gada beigām pabeigtu visus norēķinus ar kreditoriem. Protams, ar atrunu, ka tie ir no mūsu darba atkarīgie termiņi. Jautājumi, kuri nonāks tiesās, jau ir ārpus mūsu kontroles. Taču visi kreditori, kuri spēs iziet pārbaudes vai jau pirmajā līdzekļu iesaldēšanas stadijā, ja tāda būs, atbildēt uz jautājumiem, uz kuriem trūkst atbilžu, līdzekļus saņems līdz 2022.gada beigām," sacīja Kovaļčuks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Ekspluatācijā nodots pirmais infrastruktūras objekts uz Latvijas – Baltkrievijas robežas

Db.lv, 04.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augustā ekspluatācijā ir nodots pirmais apjomīgais infrastruktūras objekts uz Latvijas – Baltkrievijas robežas: 30 metru garais tunelis, kas būtiski atvieglo robežapsardzību pie Daugavpils - Polockas dzelzceļa līnijas. informē VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ).

“Ar katru dienu mēs aizvien uzskatāmāk redzam, kā uz Latvijas un Eiropas Savienības austrumu robežas veidojas moderna robežapsardzības infrastruktūra, kas ļauj robežsargiem labāk un operatīvāk pildīt savus pienākumus. Valdībā ir atbalstīts mobilizācijas plāns, kā arī rasts risinājums nepieciešamā finansējuma piesaistei, tādēļ esam apņēmušies līdz šā gada beigām pabeigt žoga izbūvi Latvijas – Baltkrievijas robežas sausajās zonās, bet gar upēm un ezeriem – līdz nākamā gada vidum. Rastie risinājumi ļauj mobilizēt spēkus arī modernas robežapsardzības infrastruktūras izbūvei 16,7 km garā posmā gar Daugavu,” uzsver VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lidaparātu ražotājs Airbus paziņojis, ka lidojošā taksometra izveidi pabeigs līdz šā gada beigām, raksta CNBC.

Kompānijas pārstāvji apstiprinājuši, ka lidojošais taksometrs CityAirbus veiksmīgi izturējis testus un ir gatavs pirmajam lidojumam.

Mēs patlaban daudz labāk saprotam CityAirbus inovatīvās elektriskās dzinēja sistēmas darbību, un turpināsim to attīstīt, veicot testus līdz pilnās komplektācijas CityAirbus demonstrācijas brīdim.

CityAirbus tiek raksturots kā uz akumulatoru darbojošs lidaparāts, kas spēj vertikāli nolaisties un pacelties. Paredzēts, ka tas spēs pārvietot līdz četriem pasažieriem tādos maršrutos, kur parasti ir satiksmes sastrēgumi, piemēram, uz lidostu vai staciju.

CityAirbus maršruts būs fiksēts un tā ātrums varēs sasniegt līdz pat 120 km/h.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Papildu infrastruktūras izbūve Krievu salas termināļos norit, kā plānots, stividoru teritorijās ir veikta vairāk nekā puse kopējā būvdarbu apjoma, tādējādi kravu kraušana varēs tikt uzsākta jau šā gada nogalē, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Tādu ainu rāda Rīgas Brīvostas valdes locekļu un pārvaldnieka Anša Zeltiņa vizīte un tikšanās ar Krievu salas termināļa projekta otrā posma būvniecības darbu ģenerāluzņēmēja ACB pārstāvjiem. Rīgas Brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks uzsvēra, ka redzētais nostiprina pārliecību, ka Krievu salas projekta pamatmērķis tiks sasniegts veiksmīgi un pilnvērtīga beramkravu operāciju pārcelšanu no Daugavas labā krasta – Andrejsalas un Eksporta ostas teritorijas – uz Krievu salu noritēs, kā paredzēts, un kravu pārkraušana vienā no modernākajiem multifunkcionālajiem termināļiem Baltijas jūras reģionā uzsāksies, kā plānots, – 2019. gadā. Vizītē tika secināts, ka šobrīd lielākā teju 152 milj. eiro vērtā – Rīgas ostas infrastruktūras objekta Krievu salā ar maksimālo pārkraušanas jaudu 20 milj. t gadā izveide tuvojas finišam. Jāatgādina, ka projekta pirmais posms, kas tika līdzfinansēts no Eiropas Savienības Kohēzijas fonda, tika nodots ekspluatācijā jau 2015. gadā. Savukārt Rīgas Brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš uzsvēra, ka turpinās rūpīgi sekot līdzi darbu progresam, lai izpildītu apņemšanos pabeigt visu noteiktajos termiņos un terminālis ar nākamo gadu būtu pilnībā gatavs ogļu un citu beramkravu pārkraušanai.

Komentāri

Pievienot komentāru