Būvniecība un īpašums

Līdz aprīļa beigām būvkomersantiem jāiesniedz informācija par sniegtajiem būvniecības pakalpojumiem

Žanete Hāka, 18.04.2016

Jaunākais izdevums

Līdz šā gada 30. aprīlim visiem būvkomersantiem jāiesniedz būvkomersantu reģistrā ikgadējā informācija par iepriekšējā gadā sniegtajiem būvniecības pakalpojumiem, informē Ekonomikas ministrija.

Līdz ar Būvniecības informācijas sistēmas pilnveidi šobrīd ir izveidots rīks būvkomersantiem - ikgadējo informāciju ir iespējams iesniegt un valsts nodevu apmaksāt elektroniski, aizpildot speciālu tiešsaistes formu būvniecības informācijas sistēmas tīmekļa vietnē.

E-pakalpojumu var izmantot Būvniecības informācijas sistēmā, autorizējoties ar Latvijā populārākajām internetbankām (Swedbank, Citadele, Nordea, SEB, Norvik banka, DNB, Meridian Trade Bank, PrivatBank), e-paraksta viedkarti (e-me) vai elektronisko identifikācijas karti (eID).

Ikgadējo informāciju, atšķirībā no citiem reģistram iesniedzamajiem iesniegumiem, iespējams iesniegt, neizmantojot drošu elektronisku parakstu. Pamācība par ikgadējās informācijas iesniegšanu elektroniski pieejama šeit.

Ministru kabineta 2014. gada 25. februāra noteikumi Nr.116 Būvkomersantu reģistrācijas noteikumi nosaka, ka būvkomersantiem, iesniedzot ikgadējo informāciju būvkomersantu reģistrā, jāmaksā valsts nodeva. Valsts nodevas apmērs atkarīgs no būvkomersanta pašu spēkiem (bez apakšuzņēmējiem) sniegtā būvniecības pakalpojumu apjoma iepriekšējā kalendāra gadā. Plašāku informāciju par valsts nodevas apmēru var atrast šeit. Valsts nodeva nav jāmaksā būvkomersantiem, kas darbojas tikai arhitektūrā un būvniecības jomā inženierizpētes un projektēšanas specialitātē, tas ir, attiecīgajā kalendāra gadā, par ko tiek iesniegta informācija, nenodarbināja būvspeciālistus būvdarbu vadīšanā, būvuzraudzībā vai būvekspertīzē.

Būvniecības informācijas sistēmā ir pieejami arī citi būvkomersantu reģistra e-pakalpojumi. Elektroniski iespējams iesniegt informāciju par būvspeciālistu pieņemšanu darbā vai atbrīvošanu, kā arī apturēt vai atjaunot reģistrāciju būvkomersantu reģistrā, izmantojot ziņu izmaiņu iesniegumu. Vienlaikus e-pakalpojumā iespējams reģistrēties būvkomersantu reģistrā un samaksāt valsts nodevu par reģistrāciju, kā arī iesniegt iesniegumu par būvkomersanta izslēgšanu no būvkomersantu reģistra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Uz ēku jāraugās kā kopumu, un svarīgs ir viss "organisma" stāvoklis

Svetlana Mjakuškina, Būvniecības valsts kontroles biroja direktore, konkursa “Energoefektīvākā ēkā Latvijā 2022” žūrijas locekle, 07.10.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jebkurš īpašums ir atbildība, kas prasa rūpes un uzmanību. Pieaugot energoresursu cenām, aizvien vairāk mūsu uzmanība tiek vērsa tieši uz energoefektivitātes pasākumu īstenošanu, domājot par ēku siltināšanu, efektīvāku siltumapgādes sistēmu izbūvi, autonomu elektroenerģijas ieguves sistēmu ieviešanu un citiem pasākumiem.

Proti, aktīvi tiek meklēti veidi, kā saimniekot gudrāk, ietaupīt un efektīvāk izmantot resursus. Tomēr Būvniecības valsts kontroles birojs aicina uz ēku raudzīties kompleksi un pirms plānotu pārbūvju uzsākšanas energoefektivitātes pasākumu īstenošanai pārliecināties par ēku tehnisko stāvokli.

Ēku īpašnieka pienākumi ēkas ekspluatācijas laikā ir uzskaitīti Būvniecības likumā, kas noteic, ka īpašniekam ir pienākums nodrošināt ēkas un tās elementu uzturēšanu, lai tā atbilstu būvei izvirzītajām būtiskajām prasībām. Lai kļūtu par ēkas īpašnieku, nav nepieciešamas specifiskas tehniskās zināšanas, un to trūkumam nevajadzētu radīt situācijas, kad ēka nonāk bīstamā stāvoklī.

Komentāri

Pievienot komentāru