Pasaulē

Lielākā daļa Medofa apkrāpto investoru atguvuši ieguldītos līdzekļus

Valdis Vikmanis, 26.05.2010

Jaunākais izdevums

Vairāk nekā 700 tūkstoši investoru, kuri zaudēja savus līdzekļus Volstrītas afērista Bernarda Medofa izstrādātās shēmas rezultātā, atguvuši savu naudu, ziņo New York Times.

80% no visiem apkrāptajiem investoriem kopā saņēmuši 15,5 miljardus ASV dolārus. Advokāts Havjērs Kremades (Javier Cremades), kas aizstāv vairumu no apkrāptajiem investoriem preses konferencē norādīja, ka sākumā viņš bija pārliecināts, ka naudu atpakaļ saņems tikai 30% no investoriem. «Process ir pārsteidzoši viegls un nu jau 80% investoru ir atgriezta izkrāptā nauda. Šī krāpniecība skārusi vairāk nekā trīs miljonus investoru visā pasaulē un, viennozīmīgi, šī ir visu laiku lielākā krāpšana,» norādīja H. Kremades.

Preses konferences nobeigumā viņš paziņoja, ka darīs visu, lai arī atlikušie 20% investoru saņemtu izkrāptos līdzekļus.

Jāatgādina, ka finanšu piramīda tika atklāta 2008. gada decembrī. B. Medofs nodarbojās ar krāpšanu gadu desmitiem, pārliecinot investorus ieguldīt miljardiem dolāru, kas tika izmantoti, lai izmaksātu fiktīvas dividendes iepriekšējiem ieguldītājiem.

2009. gada jūnijā B. Medofam ASV tiesa piesprieda 150 gadus ilgu cietumsodu, atzīstot viņu par vainīgu milzīgas krāpnieciskas shēmas izveidošanā.

Bernarda Medofa «gadsimta afēras» izmeklēšanas rezultāti ir šādi: 162 lappušu garš cietušo saraksts, gandrīz 13 tūkstoši vārdu un vismaz 50 miljardu ASV dolāru investoriem nodarītie zaudējumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Medofa radinieki: pret mums vēršas tikai uzvārda dēļ

Lelde Petrāne, 17.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bēdīgi slavenā Bernarda Medofa (Bernard Madoff) radinieki vēlas, lai tiktu atcelta pret viņiem vērstā 199 miljonus ASV dolāru vērtā prasība, vēsta CNN.

Šādi priekšlikumi saņemti no četriem Medofiem: no B. Medofa brāļa Pētera Medofa (Peter Madoff), viņa dēliem Endrjū un Marka Medofa (Andrew Madoff, Mark Madoff) un brāļameitas Šanas Medofas (Shana Madoff). Visi četri ieņēma augstākā līmeņa amatus kompānijā Bernard L. Madoff Investment Securities.

Tiesas dokumentos Medofu advokāti norāda, ka viņu klienti tiek nepamatoti vainoti tikai tāpēc, ka viņiem ir tāds pats uzvārds kā lielākās krāpniecības Volstrītas vēsturē izdarītājam. Piemēram, P. Medofa advokāti cenšas distancēt viņu no bēdīgi slavenā radinieka akcentējot: «Pēteris Medofs nav Bernards Medofs.» Savukārt dēlu advokāti noliedz, ka abi vīrieši zinājuši par tēva īstenoto krāpšanas shēmu vairāk nekā apkrāptie klienti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Otra lielākā ASV banka ignorējusi aizdomas par Bernardu Medofu

Lelde Petrāne, 04.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV bankas JPMorgan Chase & Co vadošie darbinieki cietuši klusu, klientam Bernardam Medofam īstenojot savu episko Ponzi shēmu, tādējādi cerot aizsargāt bankas investīcijas un turpināt sadarboties ar viņu, atsaucoties uz tiesā iesniegtu prasību, vēsta Reuters.

Irvings Pikards, tiesas iecelts pilnvarotais, kurš cenšas atgūt bijušo Medofa klientu naudu, šādas apsūdzības izteicis prasībā pret otru lielāko ASV banku. Ceturtdien publiskota rediģēta prasības versija.

«Lai arī daudzas finanšu institūcijas pieļāva Medofa īstenoto krāpšanu, JPMorgan Chase bija pašā šīs krāpniecības centrā, un līdzdalībniece tajā,» teikts prasībā, kas iesniegta ASV bankrota tiesā Manhetenā.

Tā pirmo reizi pierādot - Pikards uzskata, ka JPMorgan bijusi ieinteresēta uzturēt desmitiem gadu garumā ilgušās attiecības ar Medofu, kura krāpnieciskā shēma gaismā nāca 2008.gada 11.decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiešsaistes izsolē, kurā tiks pārdots apcietinātā krāpnieka Bernarda Medofa pagraba saturs, cietušo labā cer iegūt līdz pat 21 tūkstotim ASV dolāru, vēsta guardian.co.uk.

Trešdien «zem āmura» nonākšot Medofa vīnu un citu alkoholisko dzērienu kolekcija, kurā ietilpst gan dārgi vīni, gan Smirnoff degvīns.

Ar tās palīdzību tiek cerēts iegūt no 15 tūkstošiem līdz 21 tūkstotim ASV dolāru. Ieņēmumi nonāks pie krāpšanas shēmas upuriem. Šī shēma, kā norāda izmeklētāji, palīdzējusi finansēt Medofa izšķērdīgo dzīvesveidu, kurā ietilpa dārgas automašīnas, laivas un nekustamie īpašumi.

Medofa vīnus konfiscējušas ASV amatpersonas, kas izsola atsavināto īpašumu par labu cietušajiem. Izsolē pagājušā gada novembrī, kur tika pārdotas Medofa mēbeles, apģērbs un citas personīgās lietas, tika iegūti aptuveni divi miljoni ASV dolāru. ASV amatpersonas arī paziņojušas, ka izsolē 4. jūnijā tiks pārdots Medofa bijušās savrupmājas Palmbīčā saturs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Saistībā ar Medofa shēmu no HSBC grib piedzīt 9 miljardus dolāru

Ritvars Bīders, 06.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bernarda Medofa investīciju kompānijas likvidācijas procesā pilnvarotais Medofa shēmas upuru pārstāvis Irvings Pikards (Iriving Picard) iesniedzis tiesā prasību pret banku HSBC un tās partneriem, pieprasot 9 miljardus ASV dolāru kompensāciju par krāpšanu un pārkāpumiem 24 epizodēs, ziņo BBC.

I. Pikards norāda, ka HSBC balstījusi Medofa shēmu, izveidojot starptautisku fondu tīklu, tajā pat laikā apzinoties krāpšanas pazīmes šajos darījumos.

Ja HSBC atbilstoši reaģētu uz brīdinājumiem un skaidrām krāpšanas pazīmēm, Medofa shēma būtu sabrukusi jau vairākus gadus iepriekš, kā rezultātā tiktu paglābti vairāki miljardi dolāru un aiztaupītas ciešanas neskaitāmiem tagadējiem shēmas upuriem.

Db.lv jau vēstīja, ka I. Pikards vērsies tiesā arī pret Šveices banku UBS, cerot no tās piedzīt vairāk nekā divus miljardus ASV dolāru. Tiek apgalvots, ka arī UBS centās piesegt krāpnieka Bernarda Medofa(Bernard Madof) Ponzi shēmu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kārtējā apcietinātā krāpnieka Bernarda Medofa mantu izsolē, kas norisinājās Ņujorkā, iegūti vairāk nekā divi miljoni ASV dolāru, kurus saņems viņa upuri, ziņo Bloomberg. Suvenīru mednieki sacentušies gan par Medofa gultu, gan apaviem un pat apakšveļu.

13. novembrī pārdotas gandrīz 500 lietas, tostarp vairāk uzvalku, svīteru un apavu nekā viens cilvēks sava mūža laikā ir spējīgs novalkāt.

Piemēram, 35 gadus vecā Tallija Vienere, advokātu biroja Brown Rudnick LLP bijusī partnere, iztērējusi aptuveni 300 tūkstošus, ieskaitot 2250 ASV dolārus par Medofa gultu. Viņa stāstījusi, ka vēlējusies palīdzēt shēmotāja upuriem. «Gulta ir lielāka nekā mana dzīvojamā istaba,» viņa atzinusi. Sieviete arī izteikusi iespēju, ka viņa varētu uzmeklēt Medofa sievu Rutu un piedāvāt viņai šo gultu.

Dārgākā lieta, kas pārdota izsolē, bijis 10,5 karātu dimanta gredzens, kas pārdots par 550 tūkstošiem ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slavenā krāpnieka Bernarda Medofa (Bernard Madoff) māju Floridā, Palmbīčā izdevies pārdot par 5,65 miljoniem ASV dolāru, kas ir krietni mazāk nekā plānots, ziņo Bloomberg.

Īpašums pārdošanā tika izlikts 2009.gada septembrī, prasot 8,49 miljonus ASV dolāru. Sākot ar šā gada augustu, cena tika samazināta līdz 6,5 miljoniem ASV dolāru.

Šī māja ir pēdējā no trim Medofa mājām, ko ASV valdība pārdeva, lai atmaksātu naudu Medofa Ponzi shēmas upuriem. 813 kvadrātmetrus lielo māju Medofu ģimene iegādājās 1994.gadā par 3,8 miljoniem ASV dolāru. 2008.gadā tās aptuvenā vērtība bija 9,4 miljoni ASV dolāru.

13.novembrī Ņujorkā plānota vēl viena Medofa lietu izsole, kurā tiks pārdotas rotaslietas, māksla un senlietas.

Kā vēstīts, B. Medofs šobrīd federālajā cietumā Ziemeļkarolīnā izcieš 150 gadu cietumsodu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ASV: Bernardam Medofam ir jānomirst cietumā

Lelde Petrāne, 06.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bernardu Medofu no viņam piespriestā 150 gadu cietumsoda nav jāatbrīvo pirms termiņa, pat ja viņam ir nieru mazspēja, tā lēmuši federālie prokurori, ziņo "CNN".

81 gadu vecais B. Medofs, kurš vadīja lielāko Ponzi shēmu vēsturē, pagājušajā mēnesī lūdza atbrīvošanu no cietuma, sakot, ka viņam ir atlicis dzīvot mazāk kā 18 mēnešus.

Taču atbrīvošana viņam atteikta norādot, ka B. Medofa noziegums ir "bijis vēl nepieredzēts pēc apjoma un tā radītajām sekām" un "tas ir pietiekams iemesls", lai noraidītu viņa lūgumu.

Norādīts arī, ka kopš soda piespriešanas B. Medofs ir pierādījis pilnīgu izpratnes trūkumu par savu noziegumu nopietnību un līdzjūtības trūkumu upuriem, kas apliecina, ka viņam nepienākas priekšlaicīga atbrīvošana no cietumsoda.

B. Medofs tika arestēts 2008. gada decembrī, pamatojoties uz apgalvojumiem, ka prestižā aktīvu pārvaldīšanas firma, kuru viņš vadīja Manhetenā, faktiski bija piramīdas veida shēma, kas tūkstošiem cilvēku atņēma miljardiem dolāru. Viņš atzina savu vainu 11 kriminālnoziegumos, kas saistīti ar naudas atmazgāšanu, nepatiesu ziņu sniegšanu un finanšu dokumentu viltošanu. Cietumsoda izciešanu viņš sāka 2009. gada jūlijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pret Šveices banku UBS celta prasība tiesā, cerot no tās piedzīt vairāk nekā divus miljardus ASV dolāru. Tiek apgalvots, ka tā piesegusi krāpnieka Bernarda Medofa(Bernard Madof) Ponzi shēmu, kuras rezultātā klienti zaudēja miljardus, ziņo BBC.

Irvings Pikards (Irving Picard), kas strādā kā Medofa upuru pilnvarotais, vērsies pret UBS un dažādiem partneriem ASV bankrota tiesā.

Banka, kas nav sniegusi nekādus komentārus par apsūdzībām, esot guvusi peļņu no Medofa darbībām.

Kā vēstīts, Medofs šobrīd izcieš 150 gadu cietumsodu. Krāpnieks solīja augstu un stabilu peļņu, piesaistot lielus ieguldījumus no turīgām privātpersonām. Lai kompensētu zaudējumus cietušajiem, nesen izsolē tika pārdota pat Medofa apakšveļa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Efektīvi izmantojot nepieciešamo jaudu, lietotāji var ietaupīt; 64% no pieprasītās jaudas tiek izmantota neefektīvi

A/s Sadales tīkls (ST) apkopotā statistika rāda, ka 75% (63 360 objektos) no juridisko klientu objektiem pieprasītā jauda tiek izmantota neefektīvi. Šajos objektos klienti neefektīvi izmanto 64% no pieprasītās jaudas. Tas nozīmē, ka lietotāji jaudu neizmanto, bet ST šī jauda ir jānodrošina jebkurā laikā, liedzot iespēju to izmantot citiem klientiem, kuri vēlas ierīkot jaunu pieslēgumu vai palielināt slodzi savā elektrotīklā. ST elektrotīkls ir jāuztur un jebkurā laikā jānodrošina lietotājam nepieciešamā slodze, tādēļ lietotājiem par šo elektrotīkla jaudu, kas faktiski netiek izmantota, ir jāmaksā atbilstoši sadales sistēmas pakalpojumu tarifiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņujorkas dzīvoklī pašnāvību izdarījis viens no notiesātā ASV krāpnieka Bernarda Medofa (Bernard Madoff) dēliem, atsaucoties uz ģimenes advokāta sniegto informāciju, ziņo BBC.

46 gadus vecais Marks Medofs atrasts pakāries Manhetenā sava tēva arestēšanas otrajā gadadienā. «Tā ir biesmīga un nevajadzīga traģēdija. Marks bija nevainīgs tēva milzīgā nozieguma upuris, kurš padevās divus gadus ilgam nemitīgam spiedienam, kuru radīja nepatiesas apsūdzības un netieši mājieni,» sacījis advokāts.

Gan Marks Medofs, gan viņa brālis Endrjū abi ir bijuši iesaistīti šīs lietas izmeklēšanā.

Jāatgādina - B. Medofs pagājušajā gadā atzinās, ka ar savu 65 miljardu ASV dolāru Ponzi shēmu apkrāpis tūkstošiem investoru. 72 gadus vecais krāpnieks šobrīd izcieš 150 gadu cietumsodu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krāpnieka Bernarda Medofa apakšveļa pārdota par 200 ASV dolāriem

Lelde Petrāne, 06.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apakšveļa, kas reiz piederēja apcietinātajam krāpniekam Bernardam Medofam, pārdota par 200 ASV dolāriem. Tā bijusi daļa no mantām no viņa savrupmājas, kas tika izsolītas, ziņo BBC.

Izsolē pārdotas arī mēbeles un mājsaimniecības preces, kurpes, golfa nūjas un mākslas darbi.

Izsolē kopumā iegūtie 400 tūkstoši ASV dolāru tiks novirzīti Medofa 65 miljardu ASV dolāru krāpšanas shēmas upuriem.

Kā vēstīts, Medofs šobrīd izcieš 150 gadu cietumsodu. Viņš tika notiesāts 2009.gadā.

Viņa Ponzi shēma, kas darbojās kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem, ietaupījumus atņēma tūkstošiem ieguldītāju.

Saskaņā ar Miami Herald vēstīto 14 Medofa bokseršortu pāri, kas konfiscēti Palmbīčas savrupmājā, kopumā pārdoti par 200 ASV dolāriem.

«Viss notika aptuveni tā, kā gaidīts,» laikraksts citējis izsolītāja Boba Šīhana teikto.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Medofa darbinieks Lipkins atzinies dokumentu viltošanā un neesošu darbinieku nolīgšanā

Lelde Petrāne, 07.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slavenā krāpnieka Bernarda Medofa (Bernard Madoff) par atalgojumu atbildīgais vadītājs Ēriks Lipkins (Eric Lipkin) Ņujorkas tiesai atzinis, ka «strādājis, lai maldinātu revidentus», vēsta BBC.

Lipkins atzinis savu vainu dokumentu viltošanā, viltus darbinieku pievienošanā atalgojuma sarakstam un melos, lai saņemtu aizdevumu.

Atzīšanās bija daļa no vienošanās, saskaņā ar kuru Lipkins sadarbosies ar ASV iestādēm, kas izmeklē Medofa vairāku miljardu dolāru Ponzi shēmu.

Ponzi shēmā sākotnējiem investoriem krāpnieciski tiek izmaksāta pelņa, izmantojot naudu, ko iemaksā citi investori.

Lipkins stāstījis, ka nosūtījis nepatiesus ziņojumus Depository Trust Co., kas saistīta ar vērtspapīru pirkšanu un pārdošanu.

«Es zināju, ka šie dokumenti ir nepatiesi, jo es pats tos radīju,» atzinis Lipkins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankas Citadele pārdošanā panāktie nosacījumi ļaus valstij atgūt vairāk līdzekļu, nekā 2010. gadā ieguldīts bankā sniedzot valsts atbalstu, informē VAS Privatziācijas aģentūra (PA).

Pašlaik PA ieguldījums bankas Citadele subordinētajā kapitālā ir 64,33 miljoni eiro. Darījuma ietvaros banka Citadele atmaksās 18,4 miljonus eiro no šī aizdevuma, savukārt ERAB pārfinansēs daļu no subordinētā aizdevuma 11,21 miljonu eiro apmērā. Atlikušo aizdevuma daļu 34,72 miljonu eiro apmērā saskaņā ar esošo līgumu banka Citadele atmaksās līdz 2017.gada beigām un par šo aizdevumu valsts saņems procentu maksājumus pilnā apmērā.

«Līdz ar to panāktie darījuma nosacījumi ļaus valstij atgūt vairāk līdzekļu, nekā 2010.gadā bankai Citadele tika sniegts valsts atbalsts. Kopumā banka Citadele saņēma valsts atbalstu 377,91 miljonu eiro apmērā. Saņemot maksu par akcijām, atmaksājot subordinēto aizdevumu, kā arī pieskaitot līdz šim atmaksāto valsts atbalstu un samaksātos procentu maksājumus par valsts atbalsta izmantošanu, valsts būs atguvusi visus bankas izveidē ieguldītos līdzekļus,» norāda PA.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā liecina Finanšu nozares asociācijas apkopotie dati, krāpnieku darbības apmērs šī gada janvārī bijis īpaši augsts – no Latvijas iedzīvotājiem mēģināts izkrāpt teju 3 miljonus eiro.

No tiem izdevies novērst krāpšanu 1,4 miljonu eiro apmērā, savukārt 1,5 miljonus eiro atgūt nav bijis iespējams un cilvēki pašiem apstiprinot krāpnieciskos maksājumus, krāpnieki piekļuvuši līdzekļiem. Asociācija, Latvijas Banka, Valsts ieņēmumu dienests (VID) un CERT.LV brīdina – martā un aprīlī iedzīvotājiem jābūt īpaši vērīgiem un uzmanīgiem, jo prognozējama vēl lielāka krāpnieku aktivitāte kibertelpā.

Finanšu nozares asociācijas padomniece Laima Letiņa stāsta: “Redzam, ka janvārī atkal ļoti aktīvi ir uzdarbojušies telefonkrāpnieki, kuri zvana un sūta īsziņas, uzdodoties par kādas valsts iestādes darbiniekiem un cenšoties iebiedēt iedzīvotājus, tādējādi izkrāpjot ievērojamus naudas apmērus. Tieši telefonkrāpšanas gadījumus bankām novērst ir visgrūtāk, jo bieži vien iedzīvotāji labprātīgi nosauc savus bankas piekļuves datus, steigā apstiprina maksājumus. Šādos brīžos banku iespējas atgriezt naudu kļūst minimālas, tāpēc redzam, - lai krāpniecības apmēri mazinātos, ir nepieciešama lielāka iedzīvotāju modrība un kritiskā domāšana situācijās, kam un kāpēc tiek nodota piekļuve savai naudai, kā arī, protams, mobilo operatoru iesaiste noziedznieku identificēšanai.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kā pandēmiju pārvarēja savstarpējo aizdevumu platformu tirgus?

Roberts Lasovskis, TWINO Investīciju platformas vadītājs, 21.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes ir cietuši ne tikai akciju tirgi un finanšu pakalpojumi, bet arī savstarpējo aizdevumu (P2P) pakalpojumu sektors.

Kopš pandēmijas sākuma ir pagājis jau pietiekoši ilgs laiks, lai atskatītos uz nozares darbības rezultātiem un izvērtētu, kā kopumā nozarei ir izdevies pārdzīvot pasaules krīzi.

Pandēmijas ietekmi TWINO, tāpat kā vairums savstarpējo aizdevumu platformu visā pasaulē, sāka izjust martā un aprīlī, tomēr kopumā platforma šo laiku pārdzīvoja bez lieliem zaudējumiem un pat ar mērenu izaugsmi. Uzskatu, ka salīdzinoši labos darbības rezultātus ietekmēja vairāki faktori:

  • Atklāta un aktīva komunikācija. Kopš pandēmijas sākuma mēs pastiprinātu uzsvaru likām uz atklātu un skaidru komunikāciju ar investoriem, medijiem un sabiedrību. Manuprāt, ka šis faktors bija viens no noteicošajiem pandēmijas laikā, saglabājot uzticību no investoru puses.
  • Ātra uzņēmuma darbības pielāgošana. Zibenīgā reakcija un spēja diennakts laikā pārorientēt uzņēmuma darbu, strādājot no mājām ne tikai centrālajā birojā Rīgā, bet arī mūsu birojos Varšavā, Maskavā un citur, ļāva mums netraucēti turpināt darbu. Nepārtrauktā saziņa ar mūsu valstu komandām, akcionāru un darbiniekiem – bija noteicošais, lai pielāgotu uzņēmuma darbu jaunajiem apstākļiem un pieņemtu atbilstošus biznesa lēmumus.
  • Kreditēšanas produktu ekonomiskā analīze. Nepārtraukta datu un ekonomisko tendenču analīze valstīs, kurās strādājām, palīdzēja mums pieņemt pārdomātus un savlaicīgus, ar datiem pamatotus, lēmumus, ļoti īsā laikā pielāgojot kreditēšanas produktu specifikāciju tirgus izmaiņām un attiecīgi ievērojami mazinot potenciālos riskus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas produktu cenu dinamikai turpmāk vajadzētu būt vājākai nekā eiro kursa dinamikai, kas ļaujot cerēt, ka arī uzpildes stacijās redzēsim mērenu cenu pazemināšanos.

Ja viss notiek kā prognozēts, 95. benzīna cena pāris mēnešu perspektīvā varētu pazemināties līdz 72-74 santīmiem.

Būvēs mūrus budžeta veidotāju dāsnumam

Grasās ieviest sistēmu pārāk straujas attīstības bremzēšanai un ekonomikas kritiena mīkstināšanai. Finanšu ministrija (FM) vēlas, lai turīgākos gados budžets tiktu veidots knapāks nekā līdz šim, bet iekrājumus būtu iespējams tērēt ekonomikas lejupslīdes laikā.

Žogi traucē biznesam

Žogu sistēma akcizēto preču noliktavās loģistikas biznesam rada papildu izdevumus un sadārdzina pakalpojumus.

Eiro cena krīt, ASV dolāra - aug

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Francijā Medofa sekotāja apkrāpusi ģimeni, draugus un kaimiņus

Lelde Petrāne, 28.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

54 gadus veca, precējusies sieviete gleznainā Francijas ciematā slavenā, tagad cietumā esošā ASV krāpnieka Bernarda Medofa stilā apkrāpusi ģimeni, draugus, kaimiņus un pat sava vīra darba kolēģus, ziņo thelocal.fr.

Silviane Hamona (Sylviane Hamon), bijusī bankas darbiniece, dzīvo mazā ciematā ar nosaukumu Benais.

Francijas mediji sievietei jau devuši iesauku - vietējā Medofa, jo šajā sakarā tiek vilktas paralēles ar Bernardu Medofu, kurš tika apcietināts ASV saistībā ar ponzi shēmas īstenošanu. Tā galu galā kļuva par vienu no lielākajām krāpšanām finanšu jomā valsts vēsturē.

Francijas laikraksts La Nouvelle République vēstījis, ka sieviete vadījusi shēmu, kuras ietvaros solījusi investoriem peļņu 10% apmērā gada laikā.

Peļņu viņa izmaksājusi, izmantojot jaunu investoru naudu, un kopējais investētās naudas apjoms sasniedzis 3 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notiesātais krāpnieks Bernards Medofs (Bernard Madoff) vaino citus par līdzdarbošanos viņa shēmā, kuras dēļ ieguldītāji zaudēja miljardiem dolāru, ziņo BBC.

Medofs (attēlā, avots: REUTERS/SCANPIX) šobrīd ASV izcieš 150 gadu cietumsodu par 65 miljardus ASV dolāru vērto krāpšanu, kuras rezultātā tūkstošiem ieguldītāju tika atņemti viņu ietaupījumi.

Šādas shēmas atlīdzina, izmantojot jauno investoru naudu, nevis peļņu.

Medofs apgalvo, ka bankas un hedžfondi, kas sadarbojās ar viņa ieguldījumu konsultāciju uzņēmumu izrādīja «tīšu aklumu» attiecībā uz viņa aktivitātēm.

Viņš arī norāda, ka netika pārbaudītas pretrunas pieejamajā informācijā.

Saskaņā ar Medofa teikto attieksme raksturojama šādi: «Ja tu dari kaut ko nepareizi, mēs nevēlamies zināt.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Uzņēmumi, kas nerisina ilgtspējas jautājumus, riskē zaudēt investoru interesi

Db.lv, 10.01.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides, sociālie un pārvaldības (ESG) faktori arvien vairāk tiek iekļauti investīciju stratēģijās. PwC pētījumā secināts, ka aptaujātajiem investoriem ESG šobrīd ir kļuvis par izšķirošu faktoru.

Gandrīz puse aptaujāto investoru (49%) pauž gatavību aiziet no uzņēmumiem, kas neveic pietiekamus pasākumus ESG jomās, savukārt lielākais vairums aptaujāto investoru (79%) uzskata uzņēmuma attieksmi pret ESG riskiem un iespējām kā būtisku faktoru investīciju lēmumu pieņemšanai šajos uzņēmumos.

Aptaujā PwC 2021 Global Investor ESG Survey ir apkopoti viedokļi, ko izteikuši 325 investori no visas pasaules, tajā skaitā ieguldījumu pārvaldnieki un analītiķi no investīciju un brokeru kompānijām, kā arī investīciju bankām. Pētījuma ietvaros, globālā mērogā tika veiktas arī 40 padziļinātās intervijas ar investoriem un analītiķiem, kuru pārvaldībā esošie aktīvi kopā pārsniedz 11,6 triljonus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rūtas Medofas kontā Bank of New York Mellon Corp. saņemti krāpnieciski pārskaitījumi vismaz 14 miljonu ASV dolāru vērtībā, apgalvo pilnvarotais, kurš likvidē viņas vīra - krāpnieka Bernarda Medofa - firmu, ziņo Bloomberg.

Pilnvarnieks Irvings Pikards pagājušajā nedēļā atklājis, ka prasījis bankai sniegt informāciju par laika posmu no 2002.gada janvāra līdz 2008.gada decembrim, un bankai neesot bijuši iebildumi to sniegt.

Bank of New York kontā daži pārvedumi maskēti kā procentu maksājumi par aizņēmumiem, kuriem nevajadzēja nonākt pie īpašnieka sievas, norādījis Pikards.

Iepriekš Pikards norādījis, ka viņš vēlas atgūt R. Medofas (attēlā) 44,8 miljonu ASV dolāru peļņu no krāpniecības, lai atdotu šo naudu B. Medofa klientiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nasdaq (NASDAQ: NDAQ) šodien paziņoja balvas «Nasdaq Baltic Awards 2019» uzvarētājus, godinot labākos Nasdaq Baltijas biržu uzņēmumus atklātības, labas pārvaldības un investoru attiecību izcilības jomā, izceļot aktīvāko un nozīmīgāko biržas biedru sniegumu.

Pirmo reizi tika atzīmēti arī spilgtākie notikumi kapitāla tirgū Baltijā un citu tirgus dalībnieku devums Baltijas kapitāla tirgus ilgtspējīgā attīstībā.

Balvas sešās nominācijās un viena speciālbalva tika piešķirtas Baltijas biržu un Nasdaq CSD organizētajā tiešraides ceremonijā vienlaikus Tallinā, Rīgā un Viļņā. Atzīmējot īpašo notikumu, Nasdaq prezidente Adena Friedmana uzaicināja Nasdaq Baltijas biržās kotētos uzņēmumus LHV Group, MADARA Cosmetics un Lietuvos Energija vienlaikus svinīgi iezvanīt tirdzniecības sesijas zvanu Nasdaq MarketSite, Ņujorkas Taimskvērā, ASV.

«Patiess prieks sveikt divgades Nasdaq Baltic Awards pirmos laureātus. Uzvarētāji ar savu spožo sniegumu labas pārvaldības, atklātības un investoru attiecību jomās kombinācijā ar akciju cenas pieaugumu biržā, ir uzstādījuši augstu latiņu visiem regulētā un alternatīvā First North tirgus emitentiem, kas savukārt iedvesmo un vairo investoru uzticību ilgtspējīgiem ieguldījumiem un ekonomiskajai izaugsmei kopumā,» gandarījumu pauda Indars Aščuks, Nasdaq Baltijas tirgu vadītājs. «Mēs vēlamies pateikties visiem kapitāla tirgus ekosistēmas dalībniekiem, sabiedrotajiem un partneriem par lielo ieguldījumu investīciju kultūras veicināšanā Baltijā, padarot reģionu pievilcīgāku investīciju piesaistei.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Citadele bankas investorus vērtēs pēc cenas, reputācijas un nākotnes plāniem

Žanete Hāka, 26.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība pirmdien iepazinās ar VAS Privatizācijas aģentūra (PA) sagatavotajiem AS Citadele banka investoru piedāvājumu izvērtēšanas kritērijiem, kas izstrādāti sadarbībā ar investoru piesaistes procesa konsultantu Société Générale.

Kā informē PA pārstāvis Guntis Kārkliņš, potenciālo investoru piedāvājumu izvērtēšanas kritēriji ir apkopoti četrās kritēriju grupās, to mērķis – izraudzīties piemērotāko piedāvājumu, kas nodrošina labāko cenu, investora uzticamību un reputāciju, kā arī bankas Citadele turpmāko attīstību.

«Valsts mērķis ir atrast bankai Citadele profesionālus, uzticamus investorus ar izcilu reputāciju, kuri nodrošinās bankas turpmāku attīstību un piedāvās vislabāko iespējamo akciju cenu. Tāpēc esam izvirzījuši virkni kritēriju, pēc kuriem starptautiskais konsultants Société Générale caurskatāmā procedūrā, konkursa kārtībā izvēlēsies labāko no visiem potenciālajiem investoru piedāvājumiem,» norāda PA valdes priekšsēdētājs Ansis Spridzāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta ar foto - Apbalvo labākos NASDAQ OMX Baltijas biržu uzņēmumus

Žanete Hāka, 30.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Baltic Market Awards ceremonijā tika paziņoti NASDAQ OMX Baltijas biržās kotētie uzņēmumi kategorijās par labākajām investoru attiecībām un apbalvots Baltijas biržu Gada biedrs.

Tallinna Vesi pirmo reizi Baltijas uzņēmumu konkurencē saņēma galveno balvu nominācijā Labākās investoru attiecības Baltijas valstīs.

Lietuvas telekomunikāciju kompānija Teo LT ierindojās 2.vietā nominācijā par labākajām investoru attiecībām Baltijas valstīs, savukārt uzņēmums Baltika ieguva 3.vietu. Šajā nominācijā labāko uzņēmumu pieciniekā ierindojās arī Grindeks un Nordecon.

«Baltijas biržās kotētos uzņēmumus ar labākajām investoru attiecībām mēs vērtējam atbilstoši starptautiskajiem standartiem. Labas korporatīvās pārvaldības principu ievērošana un stiprināšana, nodrošinot caurskatāmību un atklātību, ir svarīgākie instrumenti investoru attiecībās gan emitentu vidū gan kapitāla tirgum kopumā,» saka Arminta Saladžiene, NASDAQ OMX Baltijas tirgus vadītāja. «Gūstot uzticību investoru un tirgus dalībnieku vidū, uzņēmumam ir vieglāk papildus piesaistīt kapitālu attīstībai, apliecinot savu atpazīstamību un konkurētspēju. Visbeidzot, caurskatāma un godīga biznesa vide pozitīvi rezonēs arī Baltijas valstu ekonomikas attīstības un iedzīvotāju labklājības kontekstā.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Latvijā pērn uzsākts par trešdaļu mazāk jaunu ārvalstu investīciju projektu

Db.lv, 13.05.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konsultāciju kompānijas EY ikgadējais investīciju vides pētījums European Attractiveness Survey, kas apkopo ārvalstu investīciju statistiku visā Eiropā un analizē investoru viedokli par Eiropas valstu pievilcību investīcijām, atklāj, ka Latvijā pagājušajā gadā uzsākti 22 jauni investīciju projekti pretēji 32 projektiem 2022.gadā.

Samazinājies arī jaunu ārvalstu investīciju projektu radīto darba vietu skaits - no 2245 darba vietām 2022.gadā līdz 1265 vietām pērn.

EY pētījums parāda, ka nozīmīgs jaunu investīciju projektu samazinājums novērojams arī Lietuvā - no 47 projektiem 2022.gadā līdz 28 pērn. Igaunijā samazinājums bijis neliels no 9 projektiem uz 8. Visā Baltijā samazinājies arī investīciju jaunu radītu darba vietu skaits -no 5868 darba vietām 2022.gadā līdz 4186 pagājušajā gadā.

"Jāatzīmē, ka relatīvi Latvijas un Baltijas investīciju piesaistes rādītāji joprojām nav slikti - lai arī redzams jaunu investīciju plūsmu samazinājums Baltijā un Latvijā, mūsu valsts, rēķinot pēc jauniem investīciju projektiem uz miljons iedzīvotājiem Eiropā ierindotos astotajā vietā, bet Lietuva būtu desmitā. Savukārt, pēc radītām jaunām darba vietām Latvija būtu devītā, Igaunija - sestā un Lietuva - vienpadsmitā Eiropā," saka Guntars Krols, EY Partneris, Stratēģijas un Darījumu konsultāciju nodaļas vadītājs Baltijas valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien balvu «Gada investīcija» privāto investoru sektorā saņēmusi 39 investoru apvienība par ieguldījumu 2,265 miljonu eiro apmērā pensiju pārvaldes sabiedrībā «Indexo», bet juridisko un institucionālo investoru vidū par gada investīciju atzīts starptautiskās privātā kapitāla investīciju kompānijas «Providence Equity Partners» darījums - Zviedrijas mediju koncerna «Modern Times Group» (MTG) raidorganizāciju biznesa Baltijas valstīs iegāde.

Šodien iniciatīvas «Gada investors» ietvaros svinīgā ceremonijā apbalvoti investori par 2017.gada sekmīgākajiem un nozīmīgākajiem ieguldījumiem Latvijā, aģentūru LETA informēja pasākuma organizatori.

«Gada investors» ir biedrību «Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācija» (LVCA) un «Latvijas Biznesa eņģeļu tīkls» (LatBAN) kopīgi īstenota iniciatīva ar mērķi reizi gadā uzteikt investorus un darījumu konsultantus, kuri snieguši nozīmīgu ieguldījumu Latvijas investīciju vides un uzņēmējdarbības attīstībā. Balvai pieteikties aicināti paši investori un finanšu vai juridiskie konsultanti, kā arī pretendentus izvirzīt var ikviens Latvijas iedzīvotājs. Balvu ieguvēji tiek noteikti LVCA un LatBAN biedru balsojumos.

Komentāri

Pievienot komentāru