Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

74% mazo un vidējo uzņēmumu pārstāvji jūtas gatavi pārejai uz eiro.

Vairāk nekā 15% uzņēmēju nevarēja atbildēt, vai jūtas pietiekami sagatavojušies eiro ieviešanai, tātad daļai uzņēmēju nav pilnīgas pārliecības, kā eiro ieviešana ietekmēs viņu uzņēmuma ikdienas darbu. Un tikai 5% atzinuši, ka viņu pārstāvētais uzņēmums nav gatavs eiro ieviešanai, liecina SEB bankas veiktā uzņēmumu vadītāju un īpašnieku aptauja.

Aptauja parāda arī diezgan izteiktas reģionālās atšķirības: piemēram, visvairāk sagatavojušies jūtas uzņēmēji Rīgā (41% atbildēja, ka uzņēmums ir pilnīgi gatavs eiro ieviešanai) un Pierīgā (54%), savukārt Latgalē vien 10 % aptaujāto atbildēja apstiprinoši. Pārējos reģionos pilnīgi gatavi pārejai uz jauno nacionālo valūtu jūtas apmēram trešdaļa aptaujāto (Kurzemē – 38% respondentu, Zemgalē – 37% un Vidzemē – 30%).

Savukārt 33% aptaujāto atzina, ka viņiem būtu nepieciešama speciālista konsultācija par eiro ieviešanu.

Lai informētu uzņēmējus par eiro ieviešanu, SEB bankas pārstāvji dosies pie uzņēmējiem Latvijā, lai palīdzētu labāk sagatavoties eiro ieviešanai, sniedzot atbildes uz uzņēmumam būtiskiem jautājumiem arī finanšu pakalpojumu jomā, uzklausītu viņu viedokli par norisēm ekonomikā un to ietekmi uz uzņēmējdarbību.

Bankas mērķis šogad, septembra un oktobra laikā, ir apmeklēt vismaz 1400 uzņēmumus Latvijā un 3500 – Baltijā.

Viena no sarežģītākajām situācijām tirgotājiem Igaunijā bija jāpiedzīvo laikā, kad paralēli bija jāpieņem norēķini divās valūtās; vislabākais risinājums esot izrādījies papildu darbinieku piesaistīšana, stāsta Igaunijas Tirgotāju asociācijas vadītāja Marika Merilai. Viņa gan uzsver, kaa posms, kurā tika pieņemtas divas valūtas, varēja būt īsāks: kopš pārejas uz eiro piektās dienas beigās 54% patērētāju, maksājot skaidrā naudā, norēķinājušies ar eiro un gandrīz visi (96%) atlikumu saņēmuši jaunajā valūtā.

Db.lv jau rakstījis, ka banku novērojumi liecina, ka daļa uzņēmumu vadītāji tomēr vēl nav gatavi eiro ieviešanai un nozīmīgas darbības atstāj uz pēdējo brīdi, piemēram, IT sistēmu ieviešanu, grāmatvedības sistēmu pielāgošanas, pieteikšanos eiro priekšpiegādēm utt.

Komentāri

Pievienot komentāru