Citas ziņas

Lielākie īpašuma nodokļa parādnieki Liepājā - pazīstami uzņēmēji

Vēsma Lēvalde, 15.04.2010

Jaunākais izdevums

Lielāko 2009. gada nekustamā īpašuma nodokļa parādnieku saraksta augšgalā Liepājā ir SIA MIG holdings, kas pieder Liepājas domes deputāta (TB/LNNK) Ivara Kesenfelda ģimenei.

SIA MIG holdings pašvaldības budžetam pērn bijis parādā 80,9 tūkstošus latu. Starp parādniekiem ir arī Liepājas Namīpašnieku biedrības vadītāja Jura Jaunzema divi uzņēmumi - SIA Roma Plaza (24,2 tūkst. Ls) un SIA Stārķis un Co (13,6 tūkstoši Ls). Parādnieku sarakstā iekļuvis arī viens no pazīstamākajiem uzņēmējiem Liepājā - Gunvaldis Vēsmiņš ar 22 tūkstošu latu parādu. «Parāds pērn izveidojās objektīvas tirgus situācijas dēļ - nomniekiem nācās dot atlaides, savukārt īpašuma nodoklis joprojām bija augsts. Šogad sarunās ar pašvaldību beidzot esam panākuši kompromisu, maksājam, cik spējam, taču uzkrāto parādu pašreiz nav iespēju nomaksāt,» Db atzina uzņēmējs Juris jaunzems. Viņaprāt, nodokļu parādus vajadzētu izvērtēt selektīvi - sniedzot atbalstu tiem uzņēmējiem, kas aizvadītajos gados atstājuši pilsētai sakārtotus un rekonstruētus vērtīgus īpašumus. Starp lielākajiem parādniekiem ir arī maksātnespējīgā SIA Liepājas kuģu remonta rūpnīca, a/s Serviss RC, maksātnespējīgā SIA I.T.

Savukārt lielākie iedzīvotāju ienākuma nodokļa parādnieki pārsvarā ir fiziskas personas, no kurām vislielāko parādu VID aprēķinājis kandidātam no Osipova partijas aizvadītajās vēlēšanās Aleksandram Šemjakinam, kurš Db skaidroja, ka parādu jau apstrīdējis Administratīvajā tiesā. Parāds aprēķināts par pārdotajiem nekustamajiem īpašumiem, kā arī saistībā ar VID pieņēmumu, ka A. Šemjakina dzīvesveids pārsniedz viņa algas iespējas. Tiesa prasību pret VID skatīs šī gada beigās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas dome noraida namīpašnieku lūgumu atvieglot nekustamā īpašuma nodokli

Vēsma Lēvalde, Db, 27.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas dome koalīcijas sēdē nolēmusi noraidīt Liepājas namīpašnieku biedrības lūgumu samazināt vai atlikt nekustamā īpašuma nodokli namīpašniekiem sakarā ar nomas tirgus stagnāciju.

Pašvaldība norāda, ka neredz likumīgu pamatu šādu atvieglojumu piešķiršanai, jo namīpašnieki neietilpst iedzīvotāju kategorijās, kurām ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem atļauts piešķirt nodokļa atvieglojumus. Koalīcijas deputāti norāda, ka namīpašnieki var vērsties domē ar iesniegumu, norādot motivētu iemeslu, un lūgt pagarināt kārtējo maksājumu. Termiņa pagarināšanas vai atlikšanas gadījumā pašvaldība aprēķinās nokavējuma naudu par katru dienu visā kavējuma periodā.

Pašvaldība nodokļa atvieglojumus piešķīrusi vairākām maznodrošināto iedzīvotāju kategorijām, kā arī viesnīcām.

Savukārt Namīpašnieku biedrība savā iesniegumā norādījusi, ka pieprasījuma kritums nomas telpām sasniedzis kritisko robežu pilsētā un namīpašnieki spiesti nomniekiem piešķirt nomas maksas atlaides 50 - 70 % apmērā, un nomas maksas vairs nenosedz pat īpašuma nodokli. Daudzi nomnieki pasludināti par maksātnespējīgiem, paliekot parādā namīpašniekam. «Nomas maksas Liepājā jau sasniegušas latu par kvadrātmetru. Namīpašnieki ir uz maksātnespējas robežas, tai skaitā tie, kuriem nav nekādu saistību pret bankām. Pašvaldība nesaprot, ka tā neko nedabūs, ja namīpašnieku pasludinās par maksātnespējīgu,» Db norādīja Liepājas Namīpašnieku biedrības vadītājs Juris Jaunzems.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mainīta Saldus mežrūpniecības padome

, 26.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saldus mežrūpniecības akcionāru sapulcē ievēlēta jauna uzņēmuma padome, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Padomē uz trim gadiem no jauna ievēlēts Māris Ellers un Ainis Dābols, kā arī līdzšinējie padomes locekļi Uldis Mierkalns, Jānis Leimanis un Lolita Burkovska. Līdz šim tajā darbojās U.Mierkalns, J.Leimanis, L.Burkovska, Gunvaldis Vēsmiņš un Lauris Leja. Pēc tam, kad decembrī L. Leja atstāja padomi, tika izsludināta sapulce.

Sapulces lēmumprojektos iepriekš bija kā padomes kandidāts izvirzīts Mārtiņš Kvēps, taču acīmredzot viņš netika ievēlēts.

Jaunievēlēto padomes locekļu īpašumā nav Saldus mežrūpniecības akciju.

Komentāri

Pievienot komentāru