Citas ziņas

Liepājā budžeta lauvas tiesu atvēl būvniecībai

Vēsma Lēvalde, 16.01.2012

Šogad iecerēts pabeigt Liepājas tranzīta maģistrāli, atjaunojot apgaismojumu un infrastruktūru pilsētas dienvidu galā – Ganību ielas pieslēgumā Klaipēdas šosejai.

Foto: Vēsma Lēvalde, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Ielu un ēku renovācijā šogad Liepājas dome plāno ieguldīt vairāk nekā 33 miljonus latu.

Finansiāli ietilpīgākais projekts ir ielu apgaismojuma rekonstrukcija, kas pārklājas ar vairākiem citiem lieliem projektiem. Vairāk nekā trīs miljonus latu vērts projekts paredz turpināt tranzīta maģistrāļu izbūvi. Šogad jāsāk arī jaunas tramvaju līnijas izbūve. Noslēgsies pilsētas kultūras iestāžu energoefektivitātes projekts, kura ietvaros jau pabeigta teātra ēka, bet vēl turpinās Latviešu biedrības nama un Liepājas muzeja renovācija. Pēc gandrīz 10 gadu vilcināšanās plānots sākt daudzfunkcionālā centra Lielais dzintars būvi. Par pievilcīgu projektu solās izvērsties pilsētas parku, skvēru un zaļo zonu rekonstrukcija.

Projekts Tranzītielu posmu (Brīvības, Klaipēdas, Ganību) rekonstrukcija Liepājā paredz renovēt vairākus pilsētas maģistrāļu posmus, kas iepriekš netika ietverti divos lielos projektos – Liepājas pieslēguma izbūve Rīgas šosejai un Liepājas ostas dienvidu pieslēguma izbūve. Viens jaunbūvējamais posms ir iebraucot no Rīgas puses Liepājā, bet otrs – pilsētas dienvidu galā, izbraucot uz Klaipēdas šoseju. Līdz ar to būs pilnībā renovētas ielas, kas izved cauri no vienas pilsētas robežas līdz otrai. Projektu plānots līdz 16.janvārim iesniegt Satiksmes ministrijā finansējuma saņemšanai no ES struktūrfondiem. Projekts paredz ielu seguma vienkāršoto renovāciju, apgaismojuma izbūvi, kanalizācijas izbūvi, uzstādīt satiksmes organizācijas zīmes un videokameras ar automašīnu numuru noteikšanu. Ietverta arī veloceliņu un autostāvvietu izbūve, ūdensvada izbūve.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Karostas kanāla attīrīšanai izlietos 27% no Liepājas SEZ pārvaldes budžeta

LETA, 12.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Karostas kanāla attīrīšanas projektam šogad plānots izlietot 9,44 miljonus eiro jeb 27% no visa Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvaldes 2015.gada budžeta, aģentūru LETA informēja Liepājas SEZ sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Ratniece-Kadeģe.

Liepājas SEZ valde apstiprinājusi Liepājas SEZ pārvaldes 2015.gada budžetu, kas ieņēmumu un izdevumu sadaļā veido 35,18 miljonus eiro. Pagājušajā gadā budžeta izpilde bija 31 miljons eiro. Kā norādīja Liepājas SEZ pārvaldnieks Guntars Krieviņš, budžets šogad ir veidots ar nelielu pieaugumu, lai turpinātu īstenot Liepājas SEZ prioritātes, no kurām nozīmīgākās ir atbalsts uzņēmējiem, infrastruktūras attīstība, kā arī vides kvalitāte un drošība.

Sagatavojot budžeta projektu, tika ņemtas vērā noteiktās prioritātes SEZ un Liepājas ostas attīstībā, Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda finansētie projekti, Liepājas ostas padziļināšanas projekts, kā arī stividoru kompāniju kravu apgrozījumu plāni un SEZ pārvaldes noslēgtie nomas un pakalpojumu sniegšanas līgumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

KVV Group draud Latvijai ar iespējamu 150-300 miljonu eiro sodu

LETA, 23.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas KVV Group gatavojas sūdzēties par Latviju Eiropas Komisijas antimonopola un korupcijas apkarošanas komitejās, kas varot novest pie tā, ka Latvijai tiks uzlikts 150 līdz 300 miljonus eiro liels sods, informē KVV Group preses sekretāre Nataļja Napadovskaja.

Ukrainas KVV Group ir sagatavojusi virkni dokumentu iesniegšanai Eiropas Komisijas komitejās un uzsver, ka sods negatīvi ietekmēšot ne vien valsts tēlu, bet arī ekonomisko situāciju kopumā, iespējams, pat izraisot ilglaicīgu krīzi. Tādēļ KVV Group vēlreiz deklarējot savu gatavību iesaistīties pārrunās, kurām vajadzētu atrisināt ieilgušo krīzi uzņēmumā KVV Liepājas metalurgs.

«KVV Group" aicina Latvijas sabiedrību un reāli domājošos valsts politiķus apturēt šaubīgās manipulācijas ap uzņēmumu KVV Liepājas metalurgs un vēlreiz deklarē savus centienus piedalīties konstruktīvās sarunās, kā arī gatavību, izmantojot Latvijas valsts atbalstu, dot jaunu impulsu Liepājas pilsētas nozīmīgākā uzņēmuma darbā,» uzsvēra Napadovskaja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts, no budžeta līdzekļiem samaksājot AS Liepājas metalurgs vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai UniCredit S.p.A., šo naudu nav zaudējusi, bet gan ieguldījusi un no šī ieguldījuma var gūt peļņu, uzskata bijušais finanšu ministrs un biedrības Latvijas attīstībai vadītājs Einars Repše.

«Valsts patlaban būtībā ir pārkreditējusi Liepājas metalurgu, un uzņēmums tagad ir parādā nevis ārzemju bankai, bet valstij. Šī nauda nav zaudēta - valstij tagad ir jāpārņem uzņēmums, jāsaved tas kārtībā un jāpārdod kādam investoram. Tādā veidā modernizācijā ieguldītie līdzekļi nav uzskatāmi par zaudētiem, ar to valsts vēl var nopelnīt,» sacīja Repše.

Viņš norādīja, ka patlaban valstij ir laba izdevība iegūt savā īpašumā uzņēmumu par galvotā kredīta cenu, jo bankrota gadījumā uzņēmumi ir lēti iegūstami.

«Tas arī būtu jādara. Metalurģijas nozare Eiropā un pasaulē, neapšaubāmi, atkopsies, un Liepājas metalurga produkcija atkal būs nepieciešama,» piebilda Repše.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Liepājas enerģijas peļņa pērn sarukusi; nopelnīti 2,6 miljoni eiro

Dienas Bizness, 08.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Liepājas enerģija dalībnieki 8. aprīlī, apstiprināja uzņēmuma 2014.gada pārskatu. Uzņēmums 2014.gadā turpinājis īstenot modernizācijas procesus, palielinājis atjaunojamā energoresursa izmantošanu līdz 65%, sasniedzot 19 miljonu eiro apgrozījumu un 2,6 miljonu eiro peļņu, informē uzņēmuma pārstāve Agija Tērauda.

2014.gadā Liepājas enerģija turpināja īstenot investīciju un attīstības programmu, rekonstruējot 7 km Liepājas pilsētas siltumtrašu, bet, piesaistot Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzekļus, izbūvējot arī jaunu siltumtrasi 1,6 km garumā. Savienojot jauno trasi ar centralizētajiem siltumtīkliem, tika likvidētas divas nelielas gāzes katlu mājas, bet rekonstruētā posma klienti nodrošināti ar siltumenerģiju, kas iegūta no atjaunojamā energoresursa. Veiktie rekonstrukciju darbi ļāva ievērojami samazināt siltuma zudumus siltumtīklos - salīdzinot ar 2013.gadu par 5%. Tāpat Liepājas enerģija pērn par 61,5% palielinājusi atjaunojamā kurināmā - koksnes šķeldas - īpatsvaru siltumenerģijas ražošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Laikraksts: Liepājas metalurga īpašnieki attiecības kārtojuši uz savstarpējas uzticēšanās un mutisku vienošanos pamata

Dienas Bizness, 02.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mutiskas vienošanās, akciju pārskaitījumi, kas slēgti uz savstarpējās uzticēšanās pamata bez dokumentāliem pierādījumiem, un grūti izprotama, vieglprātīga attieksme pret vairākus miljonus vērtiem dokumentiem – šādas aizkulises par ieilgušo strīdu starp Liepājas metalurga lielākajiem akcionāriem atklāj laikraksta Diena rīcībā nonākušie dokumenti.

Tiesas prāvā, kurā K. Lipmanam izdevās attiesāt 11,5% savulaik uz mutiskas vienošanās pamata aizdoto, bet savlaicīgi neatdoto akciju no Sergeja Zaharjina, pievienoto materiālu klāstā ietilpst, piemēram, dokuments, kurā par labu darbu pats sevi apdāvinājis K. Lipmans, kā arī vēstuļu sarakste starp Iļju Segalu un S. Zaharjinu, kurā tie viens otram draudzīgi apliecinājuši savu sniegto liecību patiesīgumu.

Piemēram, K. Lipmana iesniegts dokuments apliecina, ka S. Zaharjins un trešais lielais Liepājas metalurga akcionārs I. Segals ir uzticējušies K. Lipmanam, jo uzņēmējiem kopīgi piederošajā kompānijā Gesil Limited (uzņēmums, kurš iepriekš arī bija Liepājas metalurga lielāko akcionāru vidū) K. Lipmanam abi pārējie īpašnieki bija devuši pietiekami lielas pilnvaras, lai K. Lipmans vienpersoniski sev varētu pārskaitīt trešdaļu Gesil piederošos Liepājas metalurga akciju, vēsta Diena.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Liepājnieki protestē pret mākslas skolas piebūves projektu

Monta Glumane, 12.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd tiek vākti paraksti, lai nepieļautu Liepājas Mākslas, mūzikas un dizaina vidusskolas piebūves būvniecību Alejas ielā 18/20, Liepājā.

Projekta pretinieki norāda uz negodīgu konkursa kārtību, nepietiekamiem finanšu resursiem un neētisku ēkas vizuālo izskatu.

Projektā paredzēts, ka jaunā ēka ietvers mācību klases un darbnīcas, pedagogu darba telpas, daudzfunkcionālu izstāžu zāli, sadzīves telpas un tehniskās telpas.

Sākotnēji būvniecības izmaksas plānotas 1 500 000 eiro, tomēr precīzas izmaksas varēs noteikt pēc būvniecības iepirkuma pretendentu piedāvājumu iesniegšanas šā gada 14.martā. Projekta aprakstos kā projektētājs norādīta SIA «Baltex Group», pasūtītāja - VAS «Valsts nekustamie īpašumi», bet pasūtītāja pilnvarotā persona - Liepājas Mākslas, mūzikas un dizaina vidusskola.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājas brīvzonas budžets sarūk

Vēsma Lēvalde, 26.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas metalurga problēmas samazinājušas arī Speciālās ekonomiskās zonas pārvaldes ieņēmumus.

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) valde akceptējusi izmaiņas šā gada budžetā, samazinot kopējo budžeta summu par 7,2 miljoniem latu. Sākotnēji plānotais vairāk nekā 24 miljonu latu budžets pēc izmaiņām ir 17,1 miljons latu. Pašu budžets samazināts par 3,83 milj. Ls, savukārt projektu daļa – par 3,37 milj. Ls. LSEZ pārvaldnieks Guntars Krieviņš gan prognozē, ka šā gada nogalē, palielinoties pārkrauto graudaugu kravu apjomam, kravu statistika varētu uzlaboties, jo ostas darbība kopumā šogad ir auglīgāka nekā 2011.gadā.

Ostas ieņēmumu prognozi nācies koriģēt krītošā kravu apgrozījuma dēļ, atzīst G.Krieviņš. «Ostas ieņēmumus būtiski iespaido Liepājas ostas lielākā stividora Liepājas osta LM darbības samazināšanās, kas saistīta ar situāciju Liepājas metalurgā,» skaidroja pārvaldnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gadā, salīdzinot ar 2016. gadu, būvniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 19,5 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati.

Būvniecības produkcijas apjoms faktiskajās cenās bija 1 736 milj. eiro. Būvniecības produkcijas pieaugumu ietekmēja apjoma kāpums inženierbūvju būvniecībā par 30,6 %. Būvdarbu apjoma pieaugums bija gandrīz visās inženierbūvniecības jomās: autoceļu, ielu, ceļu, lidlauku skrejceļu un dzelzceļu būvniecībā – par 28,2 %, ostu, ūdensceļu, dambju un citu hidrobūvju būvniecībā - par 51,4 %.

Ievērojams kāpums bija arī maģistrālo cauruļvadu, maģistrālo sakaru un elektropārvades līniju būvniecībā – par 49,5 %, vietējās nozīmes cauruļvadu un kabeļu būvniecībā – par 41,0 % un citu inženierbūvju būvniecībā – par 81,7 %. Ēku būvniecībā produkcijas apjoms pieauga par 11,8 %, ko ietekmēja apjoma kāpums nedzīvojamo ēku būvniecības sektorā par 20,2 %. Savukārt dzīvojamo ēku būvniecībā bija kritums par 11,0 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas budžetu palielina par pieciem miljoniem latu

Vēsma Lēvalde, 20.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas budžeta ieņēmumi palielinājušies par aptuveni 5,4 miljoniem latu. Liepājas metalurgs samaksājis nodokļos 68 tūkstošus latu.

Liepājas domes deputāti akceptējuši grozījumus pilsētas budžetā saistībā ar palielinātiem pašvaldības ieņēmumiem no valsts mērķdotācijām, no nodokļu ieņēmumiem un maksas pakalpojumiem. Valsts mērķdotācijas palielinās par 2,34 miljoniem latu, pamatbudžeta daļa palielinās par trim miljoniem latu, maksas pakalpojumi pieaug par 18,2 tūkstošiem latu, speciālais budžets palielinās par 9449 latiem. Tostarp 68 tūkstošus latu nodokļu samaksājusi a/s Liepājas metalurgs, kas netika gaidīts, atzina Liepājas domes priekšsēdētāja palīgs sabiedrisko attiecību jautājumos Andrejs Rjabcevs.

Valsts dotācijas palielinājušās lielākoties uz dažādu Eiropas Savienības projektu līdzfinansējuma rēķina, tajā skaitā 600 tūkst. latu avanss koncertzāles jeb Lielā dzintara projektam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas Valsts tehnikumā atklāj modernizētu šūšanas darbnīcu

Vēsma Lēvalde, 13.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas Valsts tehnikumā Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros atklāta modernizēta šūšanas darbnīca.

Līdz ar to tehnikumā tagad būs divas moderni aprīkotas šūšanas darbnīcas un audzēknēm vairs nebūs savā starpā jākonkurē par labākiem mācību apstākļiem, norāda programmas vadītāja Ligita Reimane. Liepājas Valsts tehnikumam ir laba sadarbība ar Latvijas Veļas ražotāju asociāciju, kas iniciēja darbnīcas izveidošanu.

Atklājot modernizēto šūšanas darbnīcu, Liepājas Valsts tehnikuma direktors Agris Ruperts uzsvēra, ka ir sperts liels solis uz priekšu, lai Liepājas uzņēmējus nodrošinātu ar kvalificētu darbaspēku vēl vairāk attīstot pilsētas tekstila nozari un kļūstot par Latvijas mežģīņu galvaspilsētu. Savukārt Liepājas domes priekšsēdētāja vietniece Silva Golde norādīja, ka šis projekts labi papildina grandiozo tehnikuma modernizācijas projektu, kas vēl ir priekšā.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Kurš ir atbildīgs par Liepājas metālmurgu?

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece, 22.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārmērīgais politiskais spiediens uz maksimāli ātru Liepājas metalurga darbības atsākšanu kā smags svārsts atgriezies atpakaļ

Pirms pēdējām Saeimas vēlēšanām forsētais Liepājas metalurga pārdošanas veiksmes stāsts ukraiņu investoram KVV Group var arī neizrādīties gluži tāds, kā sabiedrībai stāstīts. Par to liecina fakts, ka uzņēmums jau pārtraucis tēraudkausēšanas ceha darbību un darbu atkal var zaudēt vismaz 100 Liepājas metalurga strādnieku – kāda ironija, ka vismaz daļa no viņiem, noticot uzņēmuma atdzimšanai, nesen pameta pēc pirmā Liepājas metalurga kraha atrasto darbu. Tagad viņi iznāk divreiz apvesti ap stūri, taču tas, šķiet, nevienu īpaši neuztrauc.

KVV Liepājas metalurga (KVV LM) pašreizējā vadība kā tēraudkausēšanas ceha darbības apturēšanas iemeslu līdzīgi kā iepriekšējie īpašnieki, min pārāk augsto elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponenti (OIK). Ekonomikas ministrija sola OIK atlaides lielajiem ražotājiem no 1. jūlija, tomēr nevar zināt, vai bez nepieciešamajiem ieguldījumiem tēraudkausēšanas procesa modernizēšanā KVV LM atbildīs OIK atlaides saņemšanas nosacījumiem. Iespējams, pašreizējie uzņēmuma īpašnieki nebija rēķinājušies ar šādiem ieguldījumiem un tagad trūkst apgrozāmo līdzekļu, ražotās produkcijas tirgus nav vienkāršs, bet politiskais spiediens uz rūpnīcas darbu atjaunošanu bija milzīgs. Līdz ar to var izrādīties, ka, forsējot optimistisko scenāriju, ir pacelts kaut kas tāds, ko realitātē nevar nest. Tas, protams, ja izslē dzam galīgi melno variantu, ka tika iegādāts konkurents, kuru vienkārši bija iecerēts nobīdīt no skatuves.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papildināta - Liepājas metalurgs līdz 15. aprīlim apturējis pamatražošanu

Vēsma Lēvalde, 11.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Liepājas metalurgs (LM) darbinieku vidējais bruto atalgojums (neskaitot vadības darba samaksu), ir 585 lati mēnesī, Liepājas domes attīstības komitejā informēja uzņēmuma pārstāvji.

Papildināts viss teksts.

Tomēr patlaban aptuveni 1000 darbinieku atrodas dīkstāvē, kas ir daļēji apmaksāta, pēc atīstības komitejas atzina LM valdes priekšsēdētājs ValērijsTerentjevs. No šodienas, 11.aprīļa, līdz 15. aprīlim, uzņēmumā apturēta pamatražošana, informēja V. Terentjevs. Viens no iemesliem tam ir apgrozāmo līdzekļu trūkums.

Uzņēmuma galvenā ekonomiste Benita Imbovica un V. Terentjevs komitejā uzsvēra, ka nākamnedēļ valdes sēdē plānots apstiprināt darbinieku atlaišanu 10% apmērā, un pēc tam likuma kārtībā tiks brīdināta Nodarbinātības valsts aģentūra un paši uzņēmuma darbinieki. Šobrīd gan vēl nevarot apgalvot, ka darbinieku atbrīvošana būs tieši tādā apmērā, jo priekšlikumus gatavo struktūrvienību vadītāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas Universitāte pievēršas uzņēmējdarbības attīstībai

Vēsma Lēvalde, 21.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Meklējot augstskolu un uzņēmumu saskares punktus, Liepājas Universitāte iesaistījusies starptautiskā projektā «Konkurētspējīga uzņēmējdarbība caur sadarbību».

Projekta mērķis ir veicināt konkurētspējīgu uzņēmējdarbību Latvijas un Lietuvas perifērajos reģionos, nodrošinot ilgtspējīgus risinājumus mūžizglītības iestāžu un uzņēmumu sadarbībai.

Plānots, ka Liepājas Universitāte attīstīs infrastruktūru un aprīkojumu inovatīvu mācību metožu ieviešanai uzņēmējdarbības izglītībā. Studentiem, potenciālajiem un jaunajiem uzņēmējiem būs iespējas apmeklēt kursus, kuru mērķis būs palīdzēt sekmīgi uzsākt uzņēmējdarbību.

«Iepriekšējā prakse, ko Liepājas Universitāte šādā veidā ir īstenojusi, apmācot jaunos uzņēmējus, ir nesusi augļus reālu un inovatīvu uzņēmumu formā,» uzsver Liepājas Universitātes zinātnes prorektore Ieva Ozola.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas budžetā akcentē jaunās ģimenes, algas un infrastruktūru

Vēsma Lēvalde, 21.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas dome apstiprinājusi 2013.gada budžetu, par prioritāti nosakot pabalstu ieviešanu jauno ģimeņu atbalstam, atalgojuma paaugstināšanu publiskajā sektorā, kā arī infrastruktūras uzlabošanu.

Nākamā gada budžets ir plānots aptuveni tikpat liels kā 2012.gadā, taču iepriekšējos gados veiktie ieguldījumi skolu, bērnudārzu, kultūras iestāžu un citu pašvaldības ēku siltināšanā ļauj prognozēt zemākas ēku uzturēšanas izmaksas. Tas savukārt ļauj vairāk līdzekļu novirzīt deklarētajām prioritātēm, skaidro Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks.

Kopējie nākamā gada budžeta ieņēmumi tiek plānoti 37,6 miljoni latu apmērā, no kuriem lielākā daļa jeb 22 miljoni latu paredzēti no iedzīvotāju ienākumu nodokļa, vēl divi miljoni plānoti no nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem, savukārt pārējo ieņēmumu summu veido valsts mērķdotācija un maksas pakalpojumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016. gadā, salīdzinot ar 2015. gadu, būvniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem samazinājās par 17,8 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati. Būvniecības produkcijas apjoms faktiskajās cenās bija 1,4 miljardi eiro.

Būvniecības produkcijas samazinājumu būtiski ietekmēja apjoma kritums inženierbūvju būvniecībā (40,7 % no kopējā būvniecības apjoma) par 33,3 %. Kritums bija gandrīz visās inženierbūvniecības jomās: ostu, ūdensceļu, dambju un citu hidrobūvju būvniecībā samazinājums par 31,3 %, tiltu, estakāžu un tuneļu būvniecībā - par 29,9 %, autoceļu, ielu, ceļu, lidlauku skrejceļu un dzelzceļu būvniecībā – par 29,5 %. Ievērojams samazinājums bija arī vietējās nozīmes cauruļvadu un kabeļu būvniecībā – par 11,5 %. Savukārt pieaugums bija maģistrālo cauruļvadu, maģistrālo sakaru un elektropārvades līniju būvniecībā – par 6,2 %.

Ēku būvniecība pagājušajā gadā samazinājās par 2,2 % un to ietekmēja kritums nedzīvojamo ēku būvniecības sektorā par 4,0 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vilks: budžets veidots ar domu, ka situācija Metalurgā varētu pasliktināties

Andrejs Vaivars, 08.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja jau ir tādas ambīcijas, kas iet pāri budžeta rāmjiem, tās jākompensē, bet šim procesam jābūt saprātīgam. Tā intervijā DB saka finanšu ministrs Andris Vilks, atzīstot, ka 2014. gada valsts budžeta veidošanas procesā ministrijām un koalīcijas partneriem ieteikts pašiem meklēt naudas avotus savu tēriņu palielināšanai, kas arī devis pamatu jaunām idejām par nodokļu sloga celšanu. Viņš arī norāda, ka nākamā gada budžets veidots ar domu, ka situācija a/s Liepājas metalurgs var pasliktināties.

Kādu iespaidu uz budžetu var radīt notiekošais ar a/s Liepājas metalurgs, protams, ņemot vērā, ka valsts jau ir samaksājusi vairāku desmito miljonu latu LM parādu?

Skaidrs, ka gadījumā, ja uzņēmums nestrādās, tas tuvākajos gados var ietekmēt nodokļu iekasēšanu. Jau šogad tas viss atspoguļojas mūsu ekonomikas izaugsmē – mēs jau saņemam nodokļu veidā mazāk, nekā vajadzētu. Protams, situācija ar LM negatīvi varētu ietekmēt valsts ārējā parāda segšanas izmaksas. Faktiski jau LM mēs esam ielikuši budžetā, paredzot tam status qou situāciju. Ja LM ies uz maksātnespēju, situācija var nedaudz pasliktināties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurence būvniecībā ir, vienlaikus vairākos segmentos novērojams strādājošo uzņēmumu skaita sarukums, kura iemesli meklējami neprognozējamā nākotnē vairāku gadu periodā. Piegādātāju apvienības var būt viens no veidiem, kā palielināt konkurenci, bet jādomā arī par produktivitātes celšanu nozarē.

Tādi secinājumi skanēja Dienas Biznesa rīkotajā tiešsaistes diskusijā Konkurence būvniecības jomā: panākumi un izaicinājumi.

Lejupejoša tendence

“Konkurence pastāv, bet ir duāla sajūta. Publisko iepirkumu dati rāda, ka 2019., 2020. un 2021. gadā uz vienu iepirkumu būvniecībā bija pieci piedāvājumi, 2022. gadā tie bija četri un šogad jau vien trīs. Tātad konkurence 2023. gadā salīdzinājumā ar situāciju, kāda bija pirms Covid-19 pandēmijas, ir sarukusi,” situāciju analizē Latvijas Būvuzņēmēju apvienības vadītājs Gints Miķelsons. Viņš norāda uz pašu būvuzņēmēju secināto, ka lielajos un komerciāli interesantajos būvprojektos konkurence ir, jo pretendentu skaits ir seši – septiņi, savukārt vidēja lieluma projektos (līdz 5 milj. eiro) konkurence ir būtiski mazāka, jo tie dažādu iemeslu dēļ nav tik pievilcīgi. “Iespējams, ka vāja konkurence ir privātmāju būvniecības segmentā, taču tajā mūsu biedri nestrādā, tāpēc ir grūti izdarīt secinājumus,” tā G. Miķelsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

2015. gada 4. ceturksnī būvniecībā kritums par 6,2 %

Dienas Bizness, 12.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2015. gada 4. ceturksnī, salīdzinot ar 2014. gada atbilstošo ceturksni, būvniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 6,2 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati. Būvniecības produkcijas apjoms faktiskajās cenās bija 500,5 milj. eiro.

Ēku būvniecībā bija kritums par 8,5 %, tai skaitā dzīvojamo māju būvniecībā par 23,4 %, nedzīvojamo ēku – par 3,6 %. Inženierbūvju produkcija samazinājās par 3,9 % un to ietekmēja autoceļu, ielu, ceļu, lidlauku skrejceļu un dzelzceļu būvniecības apjoma samazinājums par 12,2 %, kā arī maģistrālo cauruļvadu, maģistrālo sakaru un elektropārvades līniju būvniecībā – par 9 %.

Savukārt pieaugums bija ostu, ūdensceļu, dambju un citu hidrobūvju būvniecībā par 59 %, vietējās nozīmes cauruļvadu un kabeļu būvniecībā par 30,5 %, kā arī tiltu un tuneļu būvniecībā par 6,5 %.

2015. gada 4. ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, būvniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 5,9 %, tai skaitā ēku būvniecības apjoms - par 3,2 %, un inženierbūvju būvniecības apjoms - par 8,0 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Būvniecības produkcijas apjoms audzis par 8,1%

Žanete Hāka, 13.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2014. gadā, salīdzinot ar 2013. gadu, būvniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 8,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

2014. gadā būvniecības produkcijas apjoms faktiskajās cenās bija 1,8 miljardi eiro, no tiem 4. ceturksnī – 547,3 miljoni eiro.

Ēku būvniecības apjoms palielinājās par 33,7%, tai skaitā viesnīcu un tām līdzīgu lietojuma ēku būvniecība – par 98,5%, izglītības iestāžu būvniecība un remonts – par 87,8% un dzīvojamo ēku būvniecība – par 31,1%. Tajā pašā laikā inženierbūvju būvniecība samazinājās par 9,3%. To ietekmēja būvniecības apjoma kritums šoseju, ielu, ceļu, lidlauku, skrejceļu, dzelzceļa līniju būvniecībā par 2,4% un maģistrālo cauruļvadu, spēka un komunikācijas līniju būvniecībā – par 22,0%. Savukārt vietējo cauruļvadu un kabeļu būvniecības apjoms pagājušajā gadā pieauga par 25,3%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Liepājas ostā nākamgad plāno kravu rekordapgrozījumu

Vēsma Lēvalde, 13.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) pārvaldes apstiprinātais budžets 2012. gadam ir 22 milj. latu. Lielāko pašu ieņēmumu daļu veido ostas maksa, kura tiek plānota saskaņā ar prognozējamo kravu apgrozījumu – pieci miljoni tonnu.

Līdz šim ostas vēsturē lielākais kravu apgrozījums bija 2003.gadā - 4,86 miljoni tonnu.

LSEZ pamatbudžets nākamgad plānots 12,8 milj. latu, un tas ir par 4,7 % lielāks nekā šogad. Ieņēmumu sadaļā pieaugumu veido ieņēmumi no kuģošanas, kā arī citiem pakalpojumiem. Pārējo Liepājas SEZ pārvaldes budžetu 2012. gadam veido ES Kohēzijas fonda finansējums ostas padziļināšanas projekta pabeigšanai un Karostas kanāla attīrīšanas projekta uzsākšanai.

Liepājas SEZ pārvaldes 2012.gada pamatbudžets, salīdzinot ar šā gada budžetu, plānots par 0,6 milj. latu lielāks. Lielāko pašu ieņēmumu daļu veido ostas maksa, kura tiek plānota saskaņā ar prognozējamo kravu apgrozījumu, kā arī ostu maksas tarifiem. Kopā ostas nodevu summa latos prognozēta par 1,46 milj. latu lielāka nekā šogad plānotā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ir nepieciešama visu reģionu attīstība, kas var prasīt nepopulāru lēmumu pieņemšanu gan ES naudas izlietošanā, gan budžeta veidošanā, savukārt Liepājas metalurga pārdošanā radušies šķēršļi.

DB klubā, kas apvieno ietekmīgākos Latvijas uzņēmējus, uz to norādīja Liepājas mērs Uldis Sesks. Pašvaldību budžeta veidošanas jomā ir vajadzīgas pārmaiņas, jo likums Par pašvaldību finanšu izlīdzināšanu tika pieņemts pirms vairākiem gadiem. Šai laikā daudz kas ir mainījies, un nevar būt tā, ka pilsētās vai pašvaldībās, kurās ir attīstīta ražošana, noteicošais kritērijs ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN). Tādējādi pašvaldībās, kas ir netālu no Rīgas, nav daudz darbavietu, bet cilvēki tajās dzīvo, ir deklarējušies, rezultātā to budžets ir lielāks nekā Latvijas lielākajās pilsētās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Liepājā saglabās īpašuma nodokļa pieauguma robežu

Vēsma lēvalde, 04.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas pašvaldība nākamā gada budžetā plāno saglabāt maksimālo nekustamā īpašuma nodokļa pieaguma robežu - 25%.

Lai gan šā gada budžets vēl tikai top un to apstiprināt plānots 20.janvārī, jau tagad ir skaidrs, ka 2012.gada budžets Liepājā būs lielāks nekā pērn, preses konferencē Liepājas domē atzina Finanšu pārvaldes vadītājs Ronalds Fricbergs. Aptuveni divi miljoni latu ir atlikums budžetā no 2011.gada, lielāki šogad plānoti nodokļu ieņēmumi, tostarp - nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi. Db.lv rakstīja, ka no šā gada 1. janvāra stājušies spēkā grozījumi likumā par nekustamā īpašuma nodokli (NĪN), kas dod lielākas tiesības pašvaldībām nodokļa objekta noteikšanā (piemēram, dzīvojamo māju palīgēku aplikšanā ar nodokli). Grozījumi paredz arī tiesības pašvaldībām lemt par nodokļa apmēra pieauguma ierobežojuma zemei piemērošanu 2012. gadā, nosakot arī ierobežojuma procentuālo apmēru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

BAU 2023 – modulārā būvniecība un zaļais kurss būvniecībā

Pēc četru gadu piespiedu pauzes, no 17. līdz 22. aprīlim Minhenes izstāžu centrā klātienē atkal pulcēsies pasaules būvniecības nozares pārstāvji uz savas nozares lielāko pasākumu – pasaulē vadošo arhitektūras, būvmateriālu un būvsistēmu izstādi BAU.

19 hallēs un starptautiskajā kongresu centrā jeb divos simtos tūkstošu kvadrātmetru, 2200 dalībnieku no 45 pasaules valstīm satiksies ar 260 tūkstošiem apmeklētāju - nozares vadošajiem ekspertiem un speciālistiem: arhitektiem, inženieriem, būvprojektu attīstītājiem, būvniekiem, būvmateriālu ražotājiem, celtniecības materiālu un tehnoloģiju tirgotājiem un citiem būvniecības nozares profesionāļiem, lai apmainītos ar jaunāko informāciju, prezentētu inovatīvus produktus un tehnoloģiskos risinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Būvniecības produkcijas apjomi palielinājušies

Žanete Hāka, 13.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 3. ceturksnī, salīdzinot ar 2014. gada attiecīgo periodu, būvniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās palielinājās par 4,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati.

Būvniecības produkcijas apjoms faktiskajās cenās bija 585,7 miljoni eiro.

Šā gada 3. ceturksnī, salīdzinot ar 2014. gada atbilstošo ceturksni, dzīvojamo māju būvniecības apjoms palielinājās par 2,3%. Nedzīvojamo ēku grupā pieaugums bija viesnīcu un tām līdzīga lietojuma ēku būvniecībā – par 76,4%, rūpnieciskās ražošanas ēku un noliktavu būvniecībā – par 27,8%, kā arī biroju ēku būvniecībā – par 10,7%. Savukārt kritums bija skolu, universitāšu un zinātniskās pētniecības iestāžu ēku būvniecībā – par 46,5% un vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības ēku būvniecībā – par 20,3%.

Inženierbūvju produkcija pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās palielinājās par 15,3%. Tai skaitā ostu, ūdensceļu, dambju un citu hidrobūvju būvniecībā pieaugums par 27,0%, autoceļu, ielu, ceļu, lidlauku skrejceļu un dzelzceļu būvniecībā – par 14,9%. Savukārt būvniecības apjoms samazinājās tiltu un tuneļu būvniecībā par 46,8%, kā arī maģistrālo cauruļvadu, maģistrālo sakaru un elektropārvades līniju būvniecībā – par 6,7%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koka būves un infrastruktūras objekti, kas Eiropā ir norma, Latvijā joprojām ir fantastika, šo situāciju varētu mainīt kopīga valsts un industrijas vīzija ar tai pakārtotu politiku.

Tādu ainu rāda DB aptaujātie eksperti. Tiek norādīts, ka ir daudz dažādu instrumentu, ko valsts varētu izmantot. Vienlaikus secināts, ka bez attiecīgas valsts politikas par būtiskām pārmaiņām koka būvju segmentā Latvijā arī perspektīvā varēsim ne cerēt – ražosim un eksportēsim, bet pašu mājās tādas būvēsim maz.

Valsts politika

“Valstiska redzējuma trūkums par to, ka koka (īpaši masīvkoka) būvniecība var būt viens no Latvijas tautsaimniecības dzinējspēkiem,” uz jautājumu, kas ir galvenais iemesls, kāpēc Latvijā koka izmantošana būvniecībā nav tāda, kāda tā ir ci tās valstīs, atbild Viedās pilsētas klastera vadītājs, biedrības Passive House Latvija valdes loceklis Krišjānis Kalnciems. Viņš savu sacīto pamato ar to, ka, piemēram, Austrijā masīvkoka ēku būvniecība vairāku gadu laikā no amatniecības pārtapa par būtisku tautsaimniecības nozari ar miljardiem eiro vērtu apgrozījumu. “Tieši tāpat varētu notikt arī Latvijā – pie mums jau pašlaik sekmīgi strādā mazstāvu koka māju ražošanas kompānijas, kuras savu produkciju lielākoties eksportē uz Norvēģiju, Zviedriju, Dāniju, Šveici, Austriju, Vāciju, Franciju un citām valstīm,” skaidro K. Kalnciems.

Komentāri

Pievienot komentāru