Citas ziņas

Liepājas dome pieprasīs akreditāciju

Vēsma Lēvalde, 14.05.2012

Jaunākais izdevums

Liepājas domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļa ir sagatavojusi mediju akreditācijas noteikumus darbam Liepājas pilsētas pašvaldībā.

Turpmāk informāciju no Liepājas domes varēs saņemt tikai akreditēti žurnālisti. Pārējie informāciju varēs saņemt tikai tādā kārtībā, kā likums nosaka attiecībā uz vienkāršajiem iedzīvotājiem.

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvji darbam Liepājas pilsētas pašvaldībā var saņemt pastāvīgo akreditāciju, speciālo akreditāciju vai vienas dienas akreditāciju.

Pastāvīgo akreditāciju piešķir uz kalendāro gadu, ja ikdienas pienākumu pildīšana ir saistīta ar Liepājas pilsētas pašvaldības darba atspoguļošanu. Lai saņemtu pastāvīgo akreditāciju, nepieciešams iesniegt plašsaziņas līdzekļa vadītāja rakstisku iesniegumu, kurā pamatota akreditācijas nepieciešamība; aizpildītu un parakstītu akreditācijas anketu par katru žurnālistu un divas fotogrāfijas. Minētie dokumenti iesniedzami personīgi Liepājas domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļā vai nosūtāmi pa pastu.

Piedaloties Liepājas domes rīkotajos pasākumos, tai skaitā domes sēdēs, preses konferencēs un citos pasākumos, plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem jānēsā pie apģērba piestiprināta akreditācijas karte.

Speciālā akreditācija tiek piešķirta Liepājas domes svinīgo sēžu, vizīšu vai citu oficiālo pasākumu atspoguļošanai. Informācija par speciālās akreditācijas piešķiršanas iespēju un kārtību tiek izplatīta pirms konkrētā notikuma.

Lai pieteiktu vienas dienas akreditāciju, jāzvana vai savlaicīgi jāsūta akreditācijas pieteikums uz norādīto e-pastu. Pieteikumā jānorāda vārds, uzvārds, personas kods, plašsaziņas līdzeklis un datums, kad nepieciešama akreditācija.

Akreditācijas karti varēs saņemt Liepājas domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļā, uzrādot preses karti un personu apliecinošu dokumentu.

Pieteikumus par pastāvīgo akreditāciju ir jāiesniedz līdz š.g. 28.maijam.

Komentārus par iemesliem, kas likuši izstrādāt noteikumus, kuri pārkāpj personas datu aizsardzības likumu, Liepājas pašvaldība izsūtītajam paziņojumam nav pievienojusi.

Līdz šim žurnālistu akreditācija formāli pastāvējusi Rīgas pašvaldībā, taču praksē akreditācija žurnālistiem netiek prasīta. Citu lielo pilsētu pašvaldībās šāda prakse nepastāv.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Energoaudits var palīdzēt ietaupīt lielas naudas summas

Sandris Točs, speciāli DB, 15.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģijas izmaksas lielajos uzņēmumos ir ievērojamas, pat mazākais procentuālais ietaupījums veido vērā ņemamas summas, kuras citreiz tiek palaistas vējā

SIA CMB ir viens no diviem akreditētajiem uzņēmumiem Latvijā rūpnieciskā energoaudita veikšanai. Akreditācija ir veikta, lai izpildītu Eiropas Savienības (ES) direktīvas prasības, kas nozīmē, ka šie uzņēmumi ir atzīti par spējīgiem veikt auditus lielos uzņēmumos ar lielu enerģijas patēriņu – gan ēkām, gan inženiersistēmām, gan transportam.

Saruna ar energoauditoriem Andri Vulānu un Andu Kursišu.

Ekonomikas ministrija ir publicējusi lielo uzņēmumu sarakstu, kam saskaņā ar Eiropas Savienības direktīvu būs saistošs energoaudits. Daļai uzņēmumu būs jāveic tikai ēku energoaudits, savukārt vairākiem lielajiem uzņēmumiem – rūpnieciskais energoaudits. Ar ko rūpnieciskais energoaudits atšķiras no ēku energoaudita?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas lidostā samazinās lidostu siltumnīcas efekta gāzu emisijas

Dienas Bizness, 09.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā lidosta Rīga ir saņēmusi vides programmas Lidostas oglekļa akreditācija sertifikātu par pirmā līmeņa prasību izpildi siltumnīcas efekta gāzu emisiju samazināšanai. Līdz ar sertifikāta iegūšanu lidosta Rīga pievienojas tām pasaules lidostām, kuras veic aktīvas darbības minēto emisiju samazināšanai, informē lidostā.

«Dalība programmā un sertifikāta iegūšana bija viens no lidostas Rīga gada sākumā izvirzītajiem vides mērķiem. Šobrīd esam ieguvuši informāciju par lidostas darbības rezultātā radītajām siltumnīcas efekta gāzu emisijām, tālākie soļi būs konkrētas darbības, lai kļūtu videi draudzīgāki,» uzsver starptautiskās lidostas Rīga valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš.

Lai uzlabotu vides apstākļus, jau šogad īstenoti vairāki projekti, piemēram, lidosta nodrošinājusi pāreju uz šķeldas izmantošanu kā galveno kurināmo un ierīkoti gaisa kuģu pieslēgumi elektrotīklam.

Lidostas oglekļa akreditācijas programma (Airport Carbon Accreditation) ir starptautiskās lidostu organizācijas Airport Council International izveidota un WSP Parsons Brinckerhoff administrēta programma ar mērķi samazināt lidostu siltumnīcas efekta gāzu emisijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Labi sākta reforma, bet bez kvalitātes pārbaudes sistēmas

Dienas Bizness, 27.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ledus sakustējies! Citiem vārdiem sakot, beidzot sāk realizēties kāds no daudzajiem izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa paziņojumiem, solot teju vai revolūciju izglītošanas sistēmā.

Runa ir par valdības atbalstu jauniem augstskolu akreditācijas nosacījumiem, kas dos iespēju perspektīvā ar lielāku atbildību izlemt, kurām studijām ļaut pastāvēt, bet kuru apgūšana nekādā gadījumā nav saucama par augstākās izglītības iegūšanu. Jāatzīst, ka līdz šim dažādu programmu akreditācija ir notikusi pārāk vienkāršoti, un nereti ir bijuši tādi precedenti, ka par augstākās izglītības kvalitāti kopumā Latvijā var rasties nopietnas bažas.

Piemēram, vienā no augstskolām, kur studentiem tiek piedāvāta iespēja iegūt jurista diplomu, mācību priekšmetos ieskaiti par 40% veido lekciju apmeklējums attiecīgajā jomā. Vismaz dīvaini ir ne tikai tas, ka pietiek ar tik zema līmeņa procentu, bet arī fakts, ka studenta praktiskajām zināšanām attiecīgajā jomā ir salīdzinoši maza nozīme. Ne mazāk kurioza ir situācija, kad vienas augstskolas pasniedzējs iesaka studentam pāriet uz identiska nosaukuma studiju programmu citā augstākajā mācību iestādē, jo tur viņam dabūt ieskaiti būšot ievērojami vieglāk. Turklāt paradoksālākais ir tas, ka abos minētajos piemēros runa ir par valsts budžeta finansētām augstskolām un studiju programmām. Tādējādi jāpiekrīt Ķīlim, ka šī augstskolu akreditācijas sistēma ir jāmaina, turklāt uzticot to veikt neitrāliem, neatkarīgiem ekspertiem, atzīstot Latvijā vienmēr pastāvējušo problēmu - mums ir ļoti izteikta draugu būšana starp dažādās organizācijās strādājošajiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Eiropas Tālmācības augstskola izplata maldinošu informāciju par studiju programmām

Lelde Petrāne, 06.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izglītības un zinātnes ministrija vērš uzmanību, ka Eiropas Tālmācības augstskola publiskajā telpā izplata maldinošu informāciju, aicinot studēt nelicencētās profesionālajās bakalaura studiju programmās Datorzinātne un Jurisprudence.

Ministrija jau iepriekš informēja, ka Studiju programmu licencēšanas komisija 2014.gada 20.jūnijā pieņēma lēmumu anulēt licenci Eiropas Tālmācības augstskolas profesionālajām bakalaura studiju programmām Datorzinātne un Jurisprudence. Licences minētajām studiju programmām nav atjaunotas.

Augstskola komisijas lēmumu ir apstrīdējusi, tomēr šobrīd, kamēr licences ir anulētas un nav zināms, vai tās tiks atjaunotas, Eiropas Tālmācības augstskolas aicinājums studēt šajās programmās esot maldinošs.

Licences anulēšana nozīmē to, ka augstskolai ir jāpārtrauc studentu sagatavošana abās iepriekš minētajās studiju programmās. Esošie Eiropas Tālmācības augstskolas jurisprudences un datorzinātnes programmu studenti mācības varēs turpināt citā augstskolā, līdzvērtīgā bakalaura studiju programmā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Balcia sākusi piedāvāt apdrošināšanu tūrisma nozares uzņēmumiem

Db.lv, 04.04.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas kompānija AS "Balcia Insurance SE" ("Balcia") ieguvusi Starptautiskās gaisa transporta asociācijas (IATA) akreditāciju un sākusi piedāvāt apdrošināšanu tūrisma nozares uzņēmumiem - IATA biedriem, informē uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jānis Lucaus.

"Balcia" akreditācija ilga aptuveni 10 mēnešus, kuru laikā tika vērtēta apdrošināšanas sabiedrības finanšu pietiekamība, darbības drošums un korporatīvā pārvaldība kopumā.

J.Lucaus skaidro, ka tūrisma biznesā IATA akreditācija būtiski atvieglo darījumus starp tūrisma aģentūrām, operatoriem un lidsabiedrībām. Taču, lai ceļojumu aģentūras spētu piedāvāt labu servisu un raiti iegādāties aviobiļetes, bieži vien nepietiek tikai ar asociācijas biedra statusu, ir nepieciešamas papildu garantijas no IATA akceptētām finanšu iestādēm, tostarp apdrošināšanas sabiedrībām.

Tūrisma biznesa apdrošināšanu IATA biedriem "Balcia" sākusi piedāvāt no aprīļa.

"Balcia" ir Latvijā dibināta risku apdrošināšanas kompānija ar centrālo biroju Rīgā un filiālēm Lietuvā, Polijā un Vācijā. No 2022.gada "Balcia" piedāvā apdrošināšanas pakalpojumus arī Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Lidosta Rīga iegādājusies četrus elektriskos bagāžas vilcējus

Dienas Bizness, 11.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā lidosta Rīga iegādājusies četrus jaunus elektriskos bagāžas vilcējus. Tie turpmāk aizvietos bagāžas vilcējus ar dīzeļmotoru, informē lidostas pārstāve Sarmīte Rinmane.

Elektriskie bagāžas vilcēji ikdienā pārvieto lidostas Rīga pasažieru bagāžu no termināļa uz gaisa kuģi un otrādi. Šogad plānots iegādāties vēl trīs jaunus elektriskos vilcējus, nomainot jau nokalpojušās tehnikas vienības.

Viens bagāžas vilcējs dienā pārvadā vidēji vairāk kā 500 bagāžas vienības; kopā lidostas autoparkā ir 12 bagāžas vilcēji ar elektromotoru.

Plānots, ka elektrisko bagāžas vilcēju iegāde palīdzēs lidostai Rīga samazināt CO2 emisijas, kas ir būtisks priekšnoteikums, lai lidosta virzītos uz nākamo līmeni vides programmā Lidostas oglekļa akreditācija.

Pērn decembrī starptautiskā lidosta Rīga saņēma vides programmas Lidostas oglekļa akreditācija sertifikātu par 1.līmeņa prasību izpildi siltumnīcas efekta gāzu emisiju samazināšanai. Līdz ar sertifikāta iegūšanu lidosta Rīga pievienojusies tām pasaules lidostām, kuras veic aktīvas darbības minēto emisiju samazināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc juridiskas analīzes veikšanas par SIA Deloitte Latvia audita ziņojumā konstatētajiem faktiem izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis nosūtījis Prokuratūrai lūgumu savas kompetences ietvaros veikt pārbaudi par Augstākās izglītības padomes (AIP) priekšsēdētāja Jāņa Vētras rīcību saistībā ar augstskolu studiju programmu vērtēšanu AIP īstenotā Eiropas Sociālā fonda projekta «Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai ietvaros», informē ministra padomnieks Reinis Tukišs.

Vienlaikus ministrs informējis prokuratūru, ka projekta tiesiskai īstenošanai, kas atbilst normatīvajiem aktiem, ir izšķiroša nozīme arī turpmākajā studiju virzienu akreditācijas procesā. Proti, tieši balstoties uz projekta rezultātiem tiek veikta turpmāka akreditācija, tādējādi ministrijai nav tiesiska pamata pieņemt lēmumus, pamatojoties uz projekta rezultātiem, kas, iespējams, radušies prettiesiskas rīcības rezultātā, skaidro ministra padomnieks.

Gadījumā, ja AIP darbības vai bezdarbības dēļ, AIP pārkāpj Latvijas Republikas vai Eiropas Savienības tiesību aktu prasības, rodas neatbilstoši veikti izdevumi, kurus nav pamatoti attiecināt no Eiropas Savienības vispārējā budžeta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 2019. gadam Latvijā radīto izglītības kvalitātes vadības rīku Edurio mērķē ieviest 30 tūkst. skolu, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Izglītības kvalitātes vadības rīks Edurio paredzēts skolām, lai tās gūtu atgriezenisko saiti no skolēniem par mācību procesu un kvalitāti, skaidro tā idejas autors un SIA Edurio valdes priekšsēdētājs Ernests Jenavs. Drīzumā iecerēts, ka Edurio papildinās iespēja arī vecākiem, skolotājiem un absolventiem izteikt viedokli un dalīties novērojumos, bet tālākā nākotnē tiks pievienota pašnovērtējuma funkcija un dažādi rīki, kas palīdz skolai uzlabot kvalitāti, piemēram, izvirzīt mērķus, plānot skolotāju apmācības, dot iespēju dalīties ar labās prakses piemēriem u.tml. «Mērķis ir labāka izglītība, tās kvalitātes vadību pārvēršot par maksimāli ērtu un vienkāršu procesu, nevis kaut ko, kas notiek reizi sešos gados, kad tuvojas akreditācija,» saka Ernests.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Siguldas Valsts ģimnāzijā padziļināti apgūs svešvalodas un informācijas tehnoloģijas

Lelde Petrāne, 29.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā mācību gadā Siguldas Valsts ģimnāzija piedzīvojusi vairākas ievērojamas pārmaiņas. Skolai ir jauns direktors, nodibināta iestādes padome, tiek plānota izglītības iestādes akreditācija, kā arī norit skolas attīstības stratēģijas izstrāde līdz 2020.gadam.

Būtiskākās izmaiņas plānotas 7.klašu mācību plānā. Sākot ar 2016./2017.mācību gadu, vienā no 7.klasēm skolēniem būs iespēja padziļināti apgūt angļu valodu, integrējot to dabaszinātņu mācību priekšmetos. Sākotnēji angļu valoda tiks integrēta bioloģijas stundās, bet turpmākajos mācību gados arī fizikā un ķīmijā būs stundas, kurās skolēni apgūs mācību priekšmetu bilingvāli. Jaunās iniciatīvas pamatā ir CLIL (Content and Language Integrated Learning) mācību metodika, un tās būtība ir pilnveidot angļu valodas apguvi, lai skolēniem palielinātos svešvalodas izmantošanas īpatsvars un daudzveidība. Bioloģiju latviski un angliski skolēniem mācīs skolotāja Līga Sausiņa, kura savulaik guvusi pieredzi, mācot bioloģiju starptautiskā bakalaurāta programmā Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā. Izmaiņas plānotas arī svešvalodu mācību procesa organizācijā, svešvalodu stundās dalot klases grupās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vidusskolām ar sliktiem kvalitātes rādītājiem valsts naudu pedagogu algām varētu nepiešķirt

LETA, 31.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja vidusskola vairākus gadus pēc kārtas nesasniegs noteiktus izglītības kvalitātes kritērijus, tā varētu nesaņemt valsts budžeta finansējumu pedagogu algām, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotais noteikumu projekts par kritērijiem un kārtību pedagogu darba samaksas finansēšanā vidusskolas posmā.

Noteikumu projektā ietverta norma, kas nosaka, ka, aprēķinot un sadalot valsts budžeta mērķdotāciju pedagogu darba samaksas finansēšanai, tiek paredzēts ņemt vērā vairākus kritērijus - viens no tiem paredz minimālo skolēnu skaitu, bet otrs - izglītības kvalitātes rādītājus. IZM noteikusi, ka izglītības kvalitātes rādītāji būs primāri finansējuma piešķiršanai.

Attiecībā uz izglītības kvalitāti, tiks vērtēta vidusskolas vispārējās vidējās izglītības programmu īstenošanas kvalitāte. Tai spēkā esošajā akreditācijā vairākos kvalitātes kritērijos (mācību saturs, mācīšanas kvalitāte, atbalsts mācību darba diferenciācijai, iekārtas un materiāltehniskie resursi, fiziskā vide) ir jābūt novērtētai ar vismaz III kvalitātes vērtējuma līmeni (labi).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“IT biznesa izglītības programmā “StartSchool” šogad 100 topošie tehnoloģiju līderi varēs bez maksas apgūt tehniskās zināšanas un uzņēmējdarbībai svarīgas prasmes”, saka Jānis Berdigans, skolas ģenerālatbalstītājs.

Programma tiek veidota sadarbībā ar ASV atzītu IT izglītības programmu un tās dibinātāji apņēmušies nodrošināt finansējumu 780 tūkstošu eiro apmērā pirmajiem trīs gadiem.

Studējošajiem būs iespēja apgūt 12 mēnešu pilna laika tehnisko mācību programmu, kuru absolvējuši vairāk nekā 10 tūkstoši studējošo četros kontinentos, kuri strādā Apple, Google, Tesla, Microsoft, Linkedin, Zoom vai izveidojuši savus jaunuzņēmumus. Skolas dibinātājus iedvesmojusi “Stockholm School of Economics in Riga” pieredze, sagatavojot augsti konkurētspējīgus absolventus, kuri guvuši panākumus dažādās nozarēs.

Pirmo mācību gadu finansē Latvijas tehnoloģiju uzņēmēju, investoru un ekspertu ziedojumi nodobinājumam “Tech Education Foundation”, kuru veido – tehnoloģiju apmācību kuratore Anna Andersone (“Riga TechGirls”), tehnoloģiju uzņēmēji Jānis Berdigans (“Berdiganu fonds, ar mīlestību Latvijai”, “Printify”), Kristofs Blaus (“Nutrameg”), Elīna Branta (“Swisscom DevOps Center Latvia”), Andris K. Bērziņš (“Change Ventures”), tehnoloģiju vadītājs Edgars Peičs (“Printify”) un kiberdrošības un digitālās politikas eksperte Ieva Ilvesa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vēl netiek skaidrībā ar augstākās izglītības akreditācijas jautājumiem

Madara Fridrihsone, 23.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas augstskolām ir būtiski iebildumi pret plānotajām augstākās izglītības iestādes akreditācijas, studiju virziena akreditācijas, studiju virziena akreditācijas ietvaros iesniegtās papildu informācijas pārbaužu un izvērtēšanas, kā arī studiju programmu licencēšanas izmaksām.

Ņemot vērā augstskolu iebildumus un to, ka kavēšanās ar līguma noslēgšanu ar Vācijas aģentūru ASINN e.V. var apdraudēt studiju virzienu akreditāciju , par akreditācijas procesa iedarbināšanai nepieciešamo noteikumu pieņemšanu šoceturtdien tiks lemts valdības ārkārtas sēdē. Pirms tam pie valdības vadītāja Valda Dombrovska (Vienotība) tiks organizēta sanāksme, lai mēģinātu rast kompromisu starp nozares ministriju un augstskolām.

Saskaņā ar Augstākās izglītības padomes vadītāja Jāņa Vētras teikto, augstskolām Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izvēlētās aģentūras ASIIN e.V. sniegtie pakalpojumi izmaksāšot vismaz divas reizes vairāk nekā līdzšinējā akreditācijas veicēja - Augstākās izglītības kvalitātes novērtējuma – pakalpojumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Prezidentūras blogs privātmājas cenā

Dienas Bizness, 15.04.2015

Latvijas prezidentūras mājaslapa līdz šim atvērta 200 tūkstošus reižu. Salīdzinoši vienkāršā, pēc iepriekš noteiktiem standartiem izstrādātā vietne, ko kāds mājaslapu izstrādātājs sarunā ar Dienu salīdzina ar blogu, izmaksāja 118 tūkstošus eiro. Summa ir līdzvērtīga dzīvojamās mājas cenai.

Avots: www.eu2015.lv

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Luksuss ir pieejams ikvienam tikai pāris klikšķu attālumā – Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē (LPESP) mājaslapā www.eu2015.lv. Šis vidējas sarežģītības blogs – kā to sarunā ar Dienu dēvē kāds mājaslapu izstrādātājs – valsts budžetam izmaksāja 118 tūkstošus eiro – summu, par kādu iespējams nopirkt labu māju Pierīgā, trešdien raksta laikraksts Diena.

Prezidentūras mājaslapas cena ir vismaz desmit reižu lielāka nekā vidējā tirgus cena sarežģītām interneta vietnēm, ieskaitot dizainu, koncepciju un izstrādi, Diena noskaidroja programmētāju aptaujā.

«Tā mājaslapa ir ļoti vienkārša, vienīgais tur ir uztaisīts diezgan nopietns notikumu kalendārs, arī autorizācijas sadaļa un mediju akreditācija no kodēšanas viedokļa prasa lielāku darbu. Bet uz 118 tūkstošiem eiro, protams, «nevelk». Tādas cenas neeksistē,» pēc Dienas lūguma izpētot prezidentūras mājaslapu, norāda programmētājs Imants, kurš nozarē strādā vairākus gadus un veidojis vietnes gan valsts, gan privātajam sektoram. Jāatzīmē, ka mājaslapas projekts, tāpat kā pati prezidentūra, ir īslaicīgs – vien uz pusgadu, jo, kā rāda Itālijas, Lietuvas un citu prezidentūras neseno priekšteču pieredze, pēc minētā perioda vietne vairs nav aktuāla un aktivitāte tajā apsīkst.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Apstiprina uzņēmumu energoauditu veikšanas kārtību

Lelde Petrāne, 26.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 26.jūlija sēdē Ministru kabinets apstiprināja uzņēmumu energoaudita noteikumus, kuru mērķis ir «nodrošināt kvalitatīvu un rentablu uzņēmumu energoauditu veikšanu neatkarīgi no to lieluma un darbības veida», informē Ekonomikas ministrija.

Apstiprinātie noteikumi paredz kārtību, kādā veicams uzņēmumu energoaudits, uzņēmumu energoauditoram (juridiskajai personai) izvirzāmās kompetences prasības un kompetences apliecināšanas kārtību, kā arī to uzraudzības kārtību un tā atbildību.

Noteikumos atrunāta energoaudita pārskata satura un izmantošanas kārtība, kā arī kārtība kādā Ekonomikas ministrijas pārziņā esošajā Būvniecības informācijas sistēmā reģistrējams energoaudita pārskats.

Bez tam noteikumi definē vides pārvaldības sistēmas sertifikācijai piemērojamo standartu un kārtību, kādā papildina vides pārvaldības sistēmu un apliecina tādu vides pārvaldības sistēmas papildināšanu, kas nodrošina nepārtrauktu enerģijas patēriņa izvērtēšanas procesu, kā arī minēto papildināšanu apliecināt tiesīgās institūcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

KP: Igaunijas tehniskās kontroles sistēma ir draudzīgāka nekā Latvijā

Laura Mazbērziņa, 03.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijā tehniskās kontroles sistēma ir izveidota patērētājiem daudz draudzīgāka nekā Latvijā. Igaunijā ir apmēram tikpat vieglo automašīnu kā Latvijā - ap 700 000, taču tur netiek lauzti šķēpi par tehniskās kontroles tirgus atvēršanu konkurencei, jo tā tur jau sen sekmīgi pastāv, informēja Konkurences padome (KP).

Atšķirībā no Latvijā valstiski aizsargātā VAS Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) un tās 4 akreditēto tehniskās apskates pakalpojumu sniedzēju monopolstāvokļa, kaimiņvalsts decentralizētajā sistēmā Igaunijas ceļu administrācija veic tikai akreditāciju un uzraudzību, bet tehniskās kontroles pakalpojumus sniedz 82 uzņēmumi 117 vietās, secināja KP.

Igaunijā jebkura sabiedrība, kas vēlas sniegt tehniskā stāvokļa kontroles pakalpojumu, var ienākt tirgū, ja tā izpilda tiesību aktos noteiktās prasības, tajā skaitā uzņēmumam ir jābūt uzticamam, piemēram, tam nav nodokļu parādu un likumu pārkāpumu, tam ir atbilstošs tehniskais nodrošinājums un personāls. Akreditācijas process nav ilgs, no pusgada līdz gadam, ko ietekmē uzņēmuma spēja aprīkot staciju. Par minimālo prasību noteikšanu ir atbildīga ministrija, kuras pārraudzībā atrodas Igaunijas ceļu administrācija. Savukārt uzņēmuma atkārtota akreditācija tiek veikta ik pēc 36 mēnešiem, kas ietver inspektora izietas apmācības un eksāmenu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Burāšanas apmācības turas uz entuziasma

Uldis Andersons, 11.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bērnu un jauniešu burāšanas apmācība turas uz sabiedriskiem resursiem un vecāku pleciem.

Latvijā darbojas vairākas bērnu un jauniešu burāšanas mācību vietas, vēsturiski tās veidojušās kā sekcijas dažādu jahtklubu paspārnē. Burāšanas skolas kā akreditētas mācību iestādes vēl tikai sāk veidoties, iespējams, viena no pirmajām skolām tiks akreditēta tikai šogad.

Saskaņā ar Latvijas Zēģelētāju savienības (LZS) mājaslapas datiem šobrīd Latvijā lielāko jahtklubu burāšanas sekcijās kopā mācās aptuveni 200 bērnu un jauniešu. LZS valdes loceklis un Engures jahtkluba komodors Ģirts Fišers-Blumbergs kā nopietnākās burāšanas apmācības vietas Latvijā nosauc Priedaines jahtklubu, Jahtklubu Auda, Usmas jahtklubu, Rīgas jahtklubu, pēdējos gados aktīvi sevi pieteikuši arī Rojas un Engures jahtklubi, kā arī Kuivižu jahtklubs. Bērnu un jauniešu burāšanas apmācības Latvijā notiek lielākoties Optimist un Laser jahtu klasēs, retāk Cadet klasē, kāda ir pieejama, piemēram, Priedaines jahtklubā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas startup uzņēmums Edurio, kas izstrādā tīmekļa rīkus skolām, ieguvis 230 000 eiro lielas investīcijas, liecina informācija vietnē arcticstartup.com.

Noslēgts līgums par investīciju piesaisti no Imprimatur fonda un Austrālijas biznesa «eņģeļa» Aleksa Vaijata (Alex Wyatt). Kopējās investīcijas uzņēmumā veido 300 000 eiro.

Izglītības kvalitātes vadības rīks Edurio paredzēts skolām, lai tās gūtu atgriezenisko saiti no skolēniem par mācību procesu un kvalitāti, martā laikrakstam Dienas Bizness skaidroja tā idejas autors un SIA Edurio valdes priekšsēdētājs Ernests Jenavs.

«Mērķis ir labāka izglītība, tās kvalitātes vadību pārvēršot par maksimāli ērtu un vienkāršu procesu, nevis kaut ko, kas notiek reizi sešos gados, kad tuvojas akreditācija,» saka Ernests.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atbalsta studējošo un absolventu reģistra ieviešanu

Žanete Hāka, 31.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima pirmdien, 31.oktobrī, ārkārtas sēdē pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Augstākās izglītības likumā, kas paredz ieviest studējošo un absolventu reģistru. Tajā apkopos ziņas par studiju programmās studējošajiem un doktora zinātniskā grāda pretendentiem, kā arī nepersonificētus statistikas datus par absolventu nodarbinātību un ienākumiem.

Grozījumi nodrošinās studējošo un absolventu monitoringa sistēmas ieviešanu. Reģistrs būs nozīmīgs instruments, spriežot par nepieciešamajām reformām augstākajā izglītībā. Tas ļaus izvērtēt, vai ieguldījumi augstākajā izglītībā atbilst darba tirgus, sabiedrības un tautsaimniecības attīstības prasībām, uzlabojot augstākās izglītības politikas plānošanu. Tas palīdzēs, spriežot par tādiem jautājumiem kā, piemēram, akreditācija un budžetu vietu sadale.

Reģistrs kalpos arī kā palīgs topošajiem studentiem, jo ļaus iepazīties ar iespējamām nākotnes perspektīvām, izvēloties atbilstošo studiju programmu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 1. martā, 80 gadu vecumā mūžībā devies Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) ilggadējais rektors akadēmiķis Ivars Knēts, informē RTU.

Latvijas zinātnes vēsturē viņš paliks kā Rīgas biomehānikas skolas pamatlicējs, savukārt RTU viņš lika pamatus mūsdienīgas izglītības un zinātnes attīstībai. Atvadīšanās no I. Knēta notiks otrdien, 12. martā, plkst. 14 Rīgas Krematorijā.

I. Knēts (17.09.1938.-01.03.2019.) Rīgas Politehnisko institūtu (RPI, tagad – RTU) absolvēja 1961. gadā, iegūstot būvinženiera diplomu. Viņš sāka strādāt toreizējā RPI rektora Aleksandra Mālmeistera vadītajā Plasticitātes problēmu laboratorijā, 1977. gadā aizstāvot disertāciju par kaulaudu biomehāniku. Tas bija jauns un perspektīvs zinātniskais virziens, kas pētīja dabas veidoto bioloģisko audu mehāniskās īpašības un biomehānisko uzvedību dažādu slodžu un vides faktoru ietekmē. Attīstot savu zinātnisko darbību, I. Knēts izveidoja Biomehānikas zinātniskās pētniecības laboratoriju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izglītības kvalitātes valsts dienestam jauna vadītāja

Lelde Petrāne, 11.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2012.gada 12.septembra Izglītības kvalitātes valsts dienestu vadīs līdzšinējā Izglītības un zinātnes ministrijas Izglītības departamenta direktora vietniece vispārējās izglītības jomā Inita Juhņēviča. To paredz šodien valdībā apstiprinātais Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotais Ministru kabineta rīkojuma projekts Par I.Juhņēvičas pārcelšanu.

I.Juhņēviča ieguvusi izglītības zinātņu maģistra grādu pedagoģijā un regulāri paaugstinājusi savu kvalifikāciju Latvijā un ārvalstīs, informē Izglītības un zinātnes ministrija. Visa līdzšinējā I.Juhņēvičas profesionālā darba pieredze bijusi saistīta tikai ar izglītības jomu. Darba gaitas sākusi kā latviešu valodas skolotāja Jelgavas 7.vidusskolā, bijusi angļu valodas skolotāja Šķibes pamatskolā, Šķibes pamatskolas direktore un izglītības metodiķe Jelgavas rajona Izglītības pārvaldē. No 2002. – 2004.gadam - skolu konsultante IZM Izglītības sistēmas attīstības projektā, izstrādājot skolu darba kvalitātes vērtēšanas modeli, pēc kura šobrīd notiek skolu akreditācija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ietaupīt pusi no viena gada studiju maksas jeb 700 latu, iegādājoties kuponu, kādā kolektīvās iepirkšanās portālā vilina Informācijas sistēmu menedžmenta augstskola (ISMA). Tikmēr mācībspēku pārstāvji šādu mārketinga pasākumu vērtē dažādi, vēsta laikraksts Diena.

«Ja esat topošais ģēnijs, nevis sliņķis vai rūpējaties par savu bērnu pareizu izglītību, šis piedāvājums ir domāts jums! Pie mums par vienu cenu saņemsiet gan teorētisko, gan praktisko izglītību, pēc diploma iegūšanas – garantētu darbavietu un algu,» teikts piedāvājuma aprakstā, kurā uzsvērta arī augstskolas beztermiņa akreditācija, kas gan nenozīmē, ka akreditētas ir arī studiju programmas.

«Ja augstskola reklamējas, garantējot darbavietu un algu, studentam ir tiesības prasīt šī solījuma nostiprināšanu līgumā,» norāda Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāve Inta Stīpniece.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par to, cik kvalitatīva ir juridiskā izglītība Latvijā, Dienas Biznesam stāsta nule kā ievēlētais Latvijas Zvērinātu advokātu padomes (LZAP) priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs.

Fragments no intervijas:

Cik kvalitatīva ir juridiskā izglītība Latvijā?

Vienotā valsts juristu kvalifikācijas eksāmena kontekstā mana pārliecība ir tā, ka tas ir nepieciešams. To ir parādījusi juridiskās izglītības attīstība kopš 90. gadiem. Kaut kādu laiku dzīvojām ilūzijā, ka izglītības programmu akreditācija ir process, kas nodrošina vienādu kvalitāti visās augstskolās. Tomēr prakse un dzīve ir parādījusi, ka tā nav. Akreditācijas procesā matemātiski var saskaitīt, ka bibliotēkā pietiek grāmatas, pasniedzēji atbilst un telpu ir pietiekoši, bet izglītības kvalitātes rezultāts visām augstskolām nav vienāds. Latvijas Universitātes Juridiskā fakultāte ir palikusi vienīgā, kur, iegūstot maģistra grādu un jurista kvalifikāciju, ir gala pārbaudījums – valsts eksāmens. Praksē darbam Latvijā viskvalitatīvāk sagatavo mana mīļā Latvijas Universitāte. Visu cieņu Rīgas Juridiskajai augstskolai, bet esmu apskatījis tās programmu un tur Latvijas tiesību pamatnozarēm uzmanība tiek veltīta tikai garām ejot. Ticu, ka starptautiskās un Eiropas tiesības tai ir daudz labākā līmenī, bet darbam klasiskajās juridiskajās profesijās – advokāts, notārs, prokurors, tiesnesis –, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes programma un mācībspēku pieredze ir krietni vairāk vērā ņemama. Runājot par privātajām augstskolām, tām ir biznesa piegājiens. Tas nozīmē, mazāk «čakarēt» studentus, un diploms tāpat visiem beigās būs vienāds. Šobrīd ir tapis noteikumu projekts par valsts vienoto juristu kvalifikācijas eksāmenu, domāju, ka kopumā izglītība iegūs un konkurence juridiskās izglītības tirgū kļūs godīgāka, zinot, ka vērtēšanas līmenis visiem būs vienāds. Arī no advokātu padomes esam nosūtījuši Tieslietu ministrijai atbalsta vēstuli šāda vienotā jurista kvalifikācijas eksāmena ieviešanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Kas ir izdevīgāk? Apmācīt esošo darbinieku vai pieņemt darbā pieredzējušu IT speciālistu?

Riga Coding School, 26.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IT speciālists jau vairākus gadus ir viena no pieprasītākajām vakancēm Latvijas un pasaules darba tirgū. Lai arī pieprasījums ir liels, tomēr kvalificētu speciālistu trūkums vēl joprojām ir jūtams. Lai situāciju risinātu, iesaistītas ir gan akadēmiskā formāta izglītības iestādes, gan arī neformālās izglītības iestādes. Uz sarunu aicinājām Riga Coding School vadītāju Edgaru Spuravu, lai noskaidrotu, ko uzņēmumam ņemt vērā, izvēloties jaunu speciālistu, vai apsverot iespēju apmācīt jau esošos darbiniekus.

Kā Jūs raksturotu šī brīža situāciju IT darba tirgū?

IT vakanču pastāvīgais pieaugums rāda, ka speciālistu trūkums ir aktuāla problēma. Te ir jāiesaistās gan akadēmiska formāta, gan arī neformālām izglītības iestādēm. Šis ir brīdis, kad speciālistu deficīts var labvēlīgi ietekmēt jaunos censoņus, kuri tikai sāk apgūt kādu tehnoloģiju.

Kā uzņēmumam atrast labu IT speciālistu?

Labi un motivēti IT speciālisti nemaz nenonāk līdz aktīvai darba meklēšanai, tos parasti uzrunā jau studiju un kursu laikā, LinkedIn profilā, u.tml. Personāldaļas strādā ļoti ātri, lai aizpildītu nepieciešamās pozīcijas.

Ja cilvēks nesen ir uzsācis karjeru IT jomā, tad ir jāiet tradicionālais ceļš, sūtot CV un gaidot darba pārrunas. Šajā gadījumā potenciālie darba devēji izvērtē tehniskās zināšanas, soft-skills (komunikāciju, iederību komandā) un attieksmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Valdība atbalsta Ķīļa virzītos Akreditācijas noteikumus

Madara Fridrihsone, 25.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc aptuveni stundu ilgušām diskusijām starp augstākās izglītības nozares pārstāvjiem un Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvjiem, valdība šodien akceptēja strīdīgos izraisījušos Augstskolu, koledžu un studiju virzienu akreditāciju.

Augstākās izglītības padomes vadītājs Jānis Vētra, izklāstot padomes iebildumus pret iecerētajām izmaiņām, pauda, ka galvenās domstarpības ir par ieceri studiju virzienu akreditāciju pieņem īpaša studiju akreditācijas komisija.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem, augstskolu un koledžu akreditāciju tāpat kā līdz šim pieņems Augstākās izglītības padome, savukārt studiju virzienu akreditāciju nodrošinās īpaša komisija.

No augstskolu pārstāvju teiktā izriet, ka bažas rada arī iespējamais akreditācijas izmaksu pieaugums, kas varētu rasties tādēļ, ka akreditācijā būs jāiesaista ārvalstu eksperti. J. Vētra zināja teikt, ka Vācijā šī procesa izmaksas esot vismaz 12 tūkst. eiro, kamēr Latvijā – tikai 3000 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Soču olimpiādes brīvprātīgā atklāj pirmos iespaidus

Dienas Bizness, 29.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemas olimpiādē Sočos kā brīvprātīgā piedalās iecavniece Katrina Mertsa. Reģionālais medijs «Bauskas Dzīve» piedāvā jaunietes pirmos iespaidus.

Apritējusi nedēļa, kopš Katrina ieradusies Sočos, lai piedalītos Olimpisko spēļu organizēšanā kā brīvprātīgā. Mītnes vietā internets vēl nav pieslēgts, tomēr darbojas mobilais internets, un Katrina atsūtījusi arī portālam pirmo vēstījumu.

«Pirmajā dienā saņēmu savu akreditāciju un uniformu – tā tiešām ir brīnišķīga, lai gan var šķist raiba. Sākās pienākumu apguve – lai gan līdz spēlēm vēl ir laiciņš palicis, mums ir jāsagatavo objekti sportistu atbraukšanai. Strādāju kalnu ciematā «Derevnya», kurā dzīvos visi kalnu sporta veidu dalībnieki un nacionālās olimpiskās komitejas (NOK). Mana funkcija – «event services» (EVS) jeb pasākumu apkalpošana. Vērojam, lai cilvēki nokļūtu tur, kur viņiem jātiek, lai «pareizie» cilvēki ietu pareizā vietā un «nepareizie» neiekļūtu noteiktās teritorijās, kur ir slēgtā zona, lai sportisti varētu mierīgi dzīvot.»

Komentāri

Pievienot komentāru