Foto

Lietuvā darbu sāk Austrumeiropā par efektīvāko atzītais datu centrs Data Inn

Gunta Kursiša, 07.05.2014

Jaunākais izdevums

Lietuvas galvaspilsētā Viļņā darbu uzsāk Austrumeiropā par efektīvāko atzītais datu centrs Data Inn.

Jaunais datu centrs ir pirmais posms kompānijas Duomenu Logistikos Centras īstenotajā projektā Data Inn. Pašlaik datu centra platībā ir aptuveni 500 kvadrātmetri, jauda - tūkstoš kilovati. Tam ir simts serveru statņi. Kopējie ieguldījumi pirmajā posmā ir 2,89 miljoni eiro.

Nākamie Data Inn posmi tiks projektēti un celti «tuvākajā nākotnē». Pēc šo projektu īstenošanas Data Inn būs 3200 kv. m. plašs ar 6000 kilovatu jaudu un spēs izvietot aptuveni 600 serverus. Kopējā projekta vērtība ir aptuveni 12,1 miljons eiro.

Datu centram Data Inn piešķirts Uptime Institute Tier III trešās pakāpes sertifikāts. Uptime Institute noteicis centra energoefektivitātes indeksu, kas apzīmē elektrības lietošanas efektivitāti, - tas ir 1,3 (vidējais rādītājs pasaulē - 1,65).

Data Inn energoefektivitāti nodrošina Munters Oasis Indirect Evaporative Cooling dzesēšanas sistēma. Tā izmanto gaisu no ārpuses kopā ar adiabātisko dzesēšanas sistēmu. Saskaņā ar uzņēmuma pārstāvju pausto, sistēma ļauj ietaupīt līdz 80% no darbības izmaksām un samazināt līdz 83% no kopējā enerģijas patēriņa datu centrā. Izmaksas par mehānisko dzesēšanu samazinātas kopumā par 25%.

Pašreiz Data Inn izmanto aptuveni 50% no savas kopējās kapacitātes.

Uptime Institute ir neatkarīga institūcija, kas nodrošina nozares un datu centru ekspertu sertificēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Datu centra sertifikācija — jūsu kritiskās informācijas «apdrošināšana»

Miks Stūrītis, Citrus Solutions valdes priekšsēdētājs, www.citrus.lv, 24.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācija ir viens no vērtīgākajiem resursiem līdzās tādiem cilvēkam vitāli nepieciešamiem resursiem kā, piemēram, ūdens. Rūpīgi vākta, gadiem krāta, slepena, aizsargājama — informācija daudzām nozarēm ir lielākā vērtība. Dati nereti ir tie, kas nodrošina uzņēmējdarbības esamību, piemēram, sociālo tīklu nodrošinātājiem, ražošanas uzņēmumiem un citiem. Tāpēc loģiska ir vajadzība šo pamatlīdzekli attiecīgi sargāt. Ja naudu glabā bankā, par kuru ir pārliecība, ka tā ir droša, tad informāciju glabā datu centrā, kurš ir drošs. Kā, neesot inženierim, zināt, kurš ir drošs un kurš ne? Turpinot vienkāršotu līdzību, — bankām ir neatkarīgi kredītreitingi, datu centriem ir neatkarīgi izdoti sertifikāti.

Pasaulē ir ne mazums organizāciju, kas sertificē datu centrus. Piemēram, Amerikas Sertificēto auditoru institūts (American Institute of Certified Public Accountants — (AICPA)), kas izsniedz SAS70 sertifikātus. Vēl pastāv DCA Datu centru sertifikācija. Ja agrāk akreditāciju varēja atļauties tikai lielbudžeta datu centri, tad tagad programmas DCA Datu centru sertifikācija mērķis ir nodrošināt pieejamu un neatkarīgi auditētu sertifikācijas programmu, kurā ir apkopotas daudzas esošās pamatnostādnes un standarti. Telekomunikāciju nozares apvienības standarts TIA942 ir atzīts par nozīmīgu instrumentu datu centru projektēšanā un investīciju vērtības palielināšanā, un pēc būtības tā ir neatkarīgi auditēta sertifikācijas programma.

Komentāri

Pievienot komentāru