Ražošana

Līgatnes papīrfabrika kāpina apgrozījumu

Elīna Pankovska, 01.08.2011

Jaunākais izdevums

Papīrfabrika Līgatne, kuras apgrozījums pagājušā gada pirmajā pusgadā bija 1,6 milj. Ls, šogad attiecīgajā laika periodā sasniegusi jau 2,1 milj. Ls.

Tas nozīmē, ka apgrozījums šogad pieaudzis par vairāk nekā 30%, DB informēja papīrfabrikas pārstāve Oļesja Dreimane.

DB jau rakstīja, ka uzņēmums šogad plāno palielināt apgrozījumu līdz četriem miljoniem latu. Iepriekšējos gados tas bijis samērā līdzīgs. Proti, 2010.gadā – 3,47 milj. Ls, bet 2009. gadā – 3,12 milj. Ls latu; zaudējumi pērn pārsniedza 200 tūkst. Ls.

Līdz vasaras beigām Līgatnes papīrfabrikā tiks uzstādītas iekārtas, kas ļaus ražot kvalitatīvāku papīru. Uzņēmums plāno arī palielināt saražotās produkcijas apjomu. Paralēli tas pilnveido papīra ražošanas izejmateriāla – makulatūras, kā arī tetrapaku – savākšanas sistēmu Latvijā.

Fabrikā notiek arī rekonstrukcija, ko plānots pabeigt šīs vasaras beigās. Kopējais investīciju apjoms ir 1,5 milj. LS (projektu līdzfinansē Norvik banka, daļu sedz investori un pats uzņēmums). Līdz ar plāniem ražot kvalitatīvāku papīru nākamajā, aiznākamajā gadā varot mainīties arī papīrfabrikas klientu struktūra.

Plānots arī palielināt saražotās produkcijas apjomu – par 15 – 20%. Uzņēmums ir pietiekami stabili strādājis gan pirms krīzes, gan krīzes laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Līgatnes papīrfabrikai atslēgs elektrību

Žanete Hāka, 10.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Līgatnes novada deputāti tiks informēti par elektrības atslēgšanu SIA Papīrfabrika Līgatne un tiks meklēti risinājumi turpmākajai kanalizācijas ūdeņu attīrīšanai Līgatnē, aģentūru LETA informē Līgatnes novada pašvaldības izpilddirektors Egils Kurpnieks.

Kurpnieks atklāj, ka Līgatnes papīrfabrikas lielo parādu un maksātnespējas dēļ darbība tiek apturēta un atslēgta elektrība. Līgatnes pilsētas kanalizācijas priekšattīrīšanas iekārtas ir apvienotas ar papīrfabrikas ūdens attīrīšanas sistēmu. Pilnībā apturot elektrības padevi Līgatnes papīrfabrikai, var rasties milzīgas problēmas videi, 1300 kubikmetri kanalizācijas ūdeņu draud ieplūst Līgatnes upē,stāsta Kurpnieks.

Šobrīd ar AS Latvenergo un AS Sadales tīkli ir panākta vienošanās, ka tiks nodrošinātas atsevišķs elektrības pieslējums attīrīšanas iekārtām, lai pilsēta varētu nodrošināt savu notekūdeņu attīrīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā kā Līgatnē papīru no otrreizējām izejvielām vairs neražo, pašlaik lielākā daļa Latvijā savāktā papīra un kartona nonāk pie pārstrādātājiem ārzemēs , pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Latvijā 2013. gadā pārstrādāti 10,63 tūkst. tonnu papīra un kartona, bet savākts un izvests uz pārstrādi ārpus Latvijas – 62,71 tūkst. tonnu papīra un kartona (tostarp makulatūras), liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas dati. Šogad lielākā daļa savāktā kartona un papīra iepakojuma un arī cita veida makulatūras tiek nodota pārstrādei ārvalstīs, piemēram, uz Lietuvu, jo Līgatnes papīrfabrika faktiski nestrādā, skaidro Kaspars Zakulis, Latvijas Zaļā punkta direktors. Arī Zaļā josta valdes priekšsēdētājs Jānis Lapsa apstiprina, ka lielākā daļa savāktā papīra tiek eksportēta uz Eiropu un Ķīnu. Cenas atkarībā no papīra veida svārstoties no 50 līdz 150 eiro par tonnu. «Lai arī šobrīd makulatūras pārstrāde notiek mazos apmēros, tomēr, šķirojot makulatūru, rūpējamies arī par Latvijas kopējo labumu un zaļumu – poligonos nonāk mazāk atkritumu. Kokus var izmantot citu produktu ar augstu pievienoto vērtību – mēbeļu, celtniecības materiālu, finiera u.tml. – ražošanā,» uzsver K. Zakulis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papīrfabrika Līgatne samazinājusi nerentablo papīru izstrādājumu ražošanu

Žanete Hāka, 08.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā SIA Papīrfabrika Līgatne apgrozījums sasniedzis 3,15 miljonus latu, kas, salīdzinot ar 2011.gada rādītāju, ir par 12,55% mazāk, liecina Lursoft dati.

SIA Papīrfabrika Līgatne vadība norāda, ka apgrozījuma samazinājums izskaidrojams ar nerentablo papīru izstrādājumu ražošanas samazināšanu, liekot par prioritāti nevis apgrozījumu, bet gan tīro iznākumu, ko var panākt, ražojot papīru ar augstu pievienoto vērtību, piemēram, akvareļu papīru, biroja papīru. Pārskata gadu papīrfabrika noslēgusi ar 7,55 tūkstošu latu peļņu pēc nodokļu nomaksas.

Pērn SIA Papīrfabrika Līgatne saražojusi un realizējusi 9,15 tūkstošus tonnu papīra, kas ir par 16,18% mazāk nekā 2011.gadā, kad saražots 10,92 tūkstotis tonnu papīra.

Pērn uzņēmums SIA Papīrfabrika Līgatne vairāk nekā 80% no savas saražotās produkcijas eksportējis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Latvijas eksportspēja

Līgatnes papīrfabrika: tuvojamies līmenim, kad zaļā domāšana ir ārkārtīgi svarīga

Anda Asere, 07.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar papīru no pārstrādātas makulatūras SIA Papīrfabrika Līgatne ienāk arī vietējos veikalos un atgādina par sevi

«Mēs tuvojamies to zemju apziņas līmenim, kam ir ārkārtīgi svarīga zaļā domāšana. Cilvēki, kam tā ir svarīga, labi saprot, ka nevar prasīt no reciklētā papīra tieši tādu pašu kvalitāti, kāda ir celulozes papīram. Mēs ražojam papīru no pārstrādātas makulatūras, un es domāju, ka Latvijā atradīsim arvien vairāk klientu, kas gribēs šo papīru tikai tāpēc, ka tā darīt ir pareizi attiecībā pret ilgtspējīgu saimniecību un dzīvošanu. Mēs mēģinām audzināt sabiedrību, ka tas ir normāli, tā būtu jādara,» teic Normunds Dzērve, SIA Papīrfabrika Līgatne valdes loceklis. Viņš neslēpj, ka pārstrādāts papīrs atšķiras no «jauna» papīra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Top nodegušās Līgatnes dabas taku saimniecības ēkas tehniskais projekts

Dienas Bizness, 11.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) uzsākusi martā nodegušās Līgatnes dabas taku saimniecības ēkas tehniskā projekta izstrādi, lai augusta otrajā pusē izsludinātu iepirkuma procedūru par tās būvniecību, informē DAP.

Plānots, ka jaunā saimniecības ēka atradīsies blakus iepriekšējai būvei. Veikti nepieciešamie topogrāfiskie un ģeoloģiskie uzmērījumi, izstrādāts nama skiču projekts. Līdztekus notiek darbs pie tehniskā projekta elektrības strāvas palielināšanai un pieslēguma vietas izveidei.

«Attīstot jaunās ēkas ieceri, lielu uzmanību pievērsām, lai tā nodrošinātu ne tikai Līgatnes dabas taku saimnieciskās funkcijas, bet būtu ar papildus pievienoto vērtību – kalpotu arī sabiedrībai un taku apmeklētājiem. Rezultātā izdevies panākt, ka dzīvnieku barības sagatavošanas ēka vienlaikus būs skatu platforma, no kurienes Līgatnes dabas taku apmeklētāji varēs vērot stirnu voljeru. Iecerēts, ka ēkas darbības nodrošināšanai tiks izmantota arī saules enerģija. Tuvākajās nedēļās Dabas aizsardzības pārvalde plāno izsludināt būvniecības konkursu, jo jaunā ēka jāuzbūvē līdz gada beigām,» stāsta DAP Vidzemes reģionālās administrācijas direktora vietnieks Mārtiņš Zīverts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valstij trūkst stratēģijas, kā izmantot dabas vērtības tūrismā un ienākumu gūšanā

Dienas Bizness, 20.04.2015

«Pasaulē ir daudz labu piemēru, kā, pārdomāti attīstot tūrisma industriju, nevis tikai ierakstot bukletā informāciju par vienas simtgadīgas kļavas apskates iespējām, piesaistīt naudu,» uzskata Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins

Foto: Aivars Liepiņš, Dienas mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būtiska Līgatnes novada teritorija atrodas Gaujas Nacionālajā parkā, kas ir svarīgs zīmols Latvijas tūrisma un dabas aizsardzības jomā, bet vienlaikus sniedz lielas iespējas teritorijas un tās objektu apsaimniekošanā, kā arī uzliek pienākumus iedzīvotājiem un pašvaldībai. Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins (Vienotība) uzskata, ka valstī trūkst vienotas ilgtermiņa stratēģijas, kā izmantot dabas vērtības tūrisma attīstībā un ienākumu gūšanā, pirmdien raksta laikraksts Diena.

A. Šteins uzskata, ka dabas retumu un ainaviskas vides resursus var izmantot sabiedrības labā, turklāt ne tikai tādiem īstermiņa mērķiem kā, piemēram, māju būvniecība, bet arī ilgtermiņā un kontekstā ar dabas aizsardzības aktualitātēm pasaules mērogā. «Faktiski uzņēmējdarbībai Līgatnē nav nekādu ierobežojumu, vienkārši katrai lietai ir sava vieta. Līgatnes novadā kopumā ir gan īpaši saudzējamās un kultūrvēsturiskās teritorijas, gan arī industriālā Augšlīgatne, kur ir pievedceļi un dzelzceļš. Ir arī lauksaimnieciskās teritorijas. Rūpniecību neattīstīsim tur, kur tai nav jābūt, – Līgatnes pilsētā –, bet Augšlīgatnē gan – laipni lūdzu. Vienmēr var atrast veidu, kā gan saglabāt dabas un vēsturiskās vērtības, gan arī pelnīt naudu,» apgalvo Līgatnes novada domes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Līgatne cer uz tūristu pieplūdumu un nozares attīstību

Vēsma Lēvalde, 28.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar 20 citu Eiropas valstu savdabīgu tūrisma vietu attīstītājiem Līgatnes domes pārstāvji Briselē Eiropas Tūrisma forumā saņēmuši Eiropas izcilāko tūrisma galamērķa (European Destinations of Excellence – EDEN) balvu.

Līgatnes novada domes projekts «Līgatnes papīrfabrikas ciemats – strādnieku vēsturiskā dzīvesveida liecinieks» par EDEN konkursa uzvarētāju Latvijā tika nominēts jau pavasarī, bet svinīgā visu šā gada konkursa uzvarētāju apbalvošana, kā arī tūrisma galamērķu prezentācijas izstādē Briselē notika šonedēļ. Latvijas stendā Līgatnes pašvaldības tūrisma speciālistes interesentus iepazīstināja gan ar specifisko papīrfabrikas strādnieku ciematu un papīrfabriku, gan ar citiem tūrisma objektiem: dabas takām, smilšakmens alām, Vienkoču parku, karošu darbnīcu, rehabilitācijas centru, padomju slepeno bunkuru. Savukārt apbalvošanas laikā par Līgatnes papīrfabrikas ciematu un Līgatnes dabu tika demonstrēts projekta ietvaros uzņemtais videoklips, kas būs pieejams arī Līgatnes mājaslapā visitligatne.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Slēdzot Līgatnes pārceltuvi, Pārgaujas iedzīvotāji ziemā tiks «nogriezti» no ārpasaules

Gunta Kursiša, 29.10.2012

Līgatnes pārceltuve 2010. gada ziemā, kad tā augstā ūdens līmeņa dēļ tika slēgta autotransportam

Avots: Ligatne.lv

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) lēmusi, ka no 1. novembra līdz pavasarim tiks slēgta Līgatnes pārceltuve, kas vairākiem desmitiem Pārgaujas iedzīvotāju ir vienīgā iespēja nokļūt otrā Gaujas pusē – uz veikalu vai pie ārsta, norāda Līgatnes novada pašvaldības priekšsēdētājs Ainārs Šteins.

Līgatnes pārceltuve, kas celta pēc Otrā pasaules kara, lai fabrikas strādnieki no Pārgaujas varētu nokļūt uz darbu, pašlaik vairs netiek skatīta kā infrastruktūras objekts, bet gan kā tūrisma pakalpojums, pauž A. Šteins. «DAP redz, ka ziemas sezonā no tūristiem naudu iekasēt nevarēs, bet, acīmredzot, tie pārdesmit iedzīvotāji, kas līdz ar pārceltuves slēgšanu nespēs tikt pāri upei, nav svarīgi,» norāda A. Šteins, uzsverot, ka Līgatnes novada un Pārgaujas novada pašvaldības par šādu DAP lēmumu ir sašutušas un paudušas savu viedokli arī DAP un Vides Aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM), tomēr rezultāts nav panākts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai uzlabotu apmeklētāju apkalpošanu, paplašinātu sniegto pakalpojumu klāstu un veicinātu sabiedrības izglītošanu, Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) Gaujas Nacionālā parka Informācijas centra Līgatnes dabas takas apsaimniekošanu no 2016.gada uzticējusi Līgatnes novada pašvaldības aģentūrai Līgatnes novada Kultūras un tūrisma centrs.

Informācijas centrā arī turpmāk tiks nodrošināta informācijas sniegšana tūristiem, biļešu tirdzniecība, taču plašāk plānots darboties Līgatnes dabas taku (LDT) popularizēšanā, kā arī izglītojošu pasākumu un aktivitāšu organizēšanā.

«Pēdējos gados Dabas aizsardzības pārvalde ievērojami uzlabojusi Līgatnes dabas taku infrastruktūru, lai nodrošinātu apmeklētājiem ne tikai izzinošu, bet arī drošu atpūtu dabā. Nākamais solis LDT attīstībā ir uzlabot Informācijas centra darbību. Meklējot labāko risinājumu, esam noslēguši līgumu ar Līgatnes novada pašvaldības aģentūru, kuras darbiniekiem ir pieredze tūrisma, informācijas un mārketinga aktivitāšu plānošanā un kopīgu aktivitāšu īstenošanā ar Dabas aizsardzības pārvaldi un Līgatnes dabas taku kolektīvu. Šīs sadarbības rezultātā mēs ceram uzlabot LDT atpazīstamību un sabiedrības izpratni par dabas aizsardzības nozīmīgumu,» pauž DAP Vidzemes reģionālās administrācijas direktors Rolands Auziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Papīrfabrika Līgatne eksportē 82% saražotā, bet nākotnē plāno palielināt apgrozījumu Latvijā.

SIA Papīrfabrika Līgatne ražo papīru, par izejvielu izmantojot tikai makulatūru. Uzņēmumam ir klienti, kam svarīgi, kā tiek ražots papīrs. Papīrfabrikā nevar saražot krītotus augstas kvalitātes celulozes papīrus, piemēram, žurnālu vākiem. Tā nav uzņēmuma specifika, skaidro Oļesja Dreimane, SIA Papīrfabrika Līgatne mārketinga vadītāja.

Lai ražotāja darbību neietekmētu izejvielu sadārdzināšanās vai šķirotās makulatūras pieejamība, tas pilnveido savu makulatūras savākšanas sistēmu, attīsta arī dzērienu kartona iepakojuma šķirošanu, piemēram, Tetra Pak.

SIA Papīrfabrika Līgatne startē konkursa Eksporta un inovācijas balva 2012 kategorijā Eksportspējīgākais komersants lielo un vidējo komercsabiedrību vidū. Eksports veido 82% no uzņēmuma apgrozījuma, pērn ārzemēs realizētās produkcijas vērtība bija 2,8 miljoni latu. «Visvairāk eksportējam tapešu pamatnes papīru un krafta imitāciju,» saka O. Dreimane. Pērn papīrfabrika eksportēja savu produkciju uz 20 valstīm un eksporta apjoms, salīdzinot ar 2010. gadu, palielinājās par 30%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgušies vēsturiskās ēkas - Līgatnes papīrfabrikas direktoru viesu nama - atjaunošanas un restaurācijas darbi. Ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, kurā šodien atrodas Līgatnes pirmsskolas izglītības iestāde.

Fasādes atjaunošanas darbus Līgatnes pašvaldības uzdevumā veica RERE Grupas uzņēmuma meistari, atklājot vēsturiskās liecības un dodot jaunu dzīvi būvgaldniecības meistaru mantojumam.

Ēku viegli pamanīt, jo tā cēli stāv uz viena no Līgatnes pakalniem. Telpu plānojums, fasāžu dekorējums un interjera elementi norāda, ka ēka ir izcils jūgendstila paraugs ar tā sauktā vasarnīcu vai Šveices arhitektūras stila iezīmēm. Ēka celta 1914. gadā, un kopš 1940. gada ēkā atradies bērnudārzs. Tik vērienīgus atjaunošanas darbus ēka līdz šim nav piedzīvojusi.

“Līgatne ir atguvusi kvalitatīvi atjaunotu un restaurētu valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa “Līgatnes papīrfabrikas direktoru viesu nama” fasādi, logus un jumta segumu, kā arī veikti ēkas siltināšanas darbi. Nākamais solis būs rūpīga iekštelpu un komunikāciju atjaunošana. Jau septembrī durvis vērs bērnudārzs un nākamā paaudze varēs novērtēt vēsturiskās ēkas skaistumu,” atzīmē Ilze Goba, Cēsu novada Līgatnes apvienības pārvaldes vadītāja pienākumu izpildītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Augšlīgatnē durvis ver Līgatnes bode

Sandra Dieziņa, 21.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augšlīgatnē šodien atklāts jauns tirdzniecības centrs, kur klientus apkalpos tikai vietējā kapitāla tirgotāji.

Bankas Citadele Uzņēmumu apkalpošanas direkcijas vadītāja Agnese Paegle uzsver nodarbinātības veicināšanu reģionā, jo jjaunajā tirdzniecības centrā Augšlīgatnē tiks nodarbināti aptuveni 30 darbinieki. Centra kopējā platība ir aptuveni 630 m2. SIA Līgatnes bode ir uzņēmums ar vietējo kapitālu, kurš nodarbojas ar veikala Augšlīgatnē apsaimniekošanu, iznomāšanu un uzturēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Piešķir 172,5 tūkst. latu Līgatnes lāču pastaigas laukuma izveidei un ceļa remontam

LETA, 02.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība šodien atbalstīja 172 506 latu piešķiršanu Līgatnes dabas takās mītošo lāču Puikas un Mikus pastaigu laukuma būvniecībai un pavasarī izskalotā ceļa remontam.

Finansējums pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pieprasījuma piešķirts no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Ar valdības piešķirto finansējumu Līgatnes dabas taku lāči beidzot tiks pie pastaigu laukuma. Patlaban lāču puikas mitinās par ziedojumiem izbūvētā mītnē, taču tajā lāči apmeklētājiem nav apskatāmi un zvēriem nav pieejamas pastaigas, uzsvēra vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra preses sekretāre Maija Pētermane.

Būvējot voljeru, Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) sevišķi ņems vērā drošības aspektu - pēc jau izstrādātā projekta paredzēts izbūvēt dubultu žogu sistēmu ar betonētu pamatni, lai novērstu lāču izrakšanās risku. Būvnieki tiks meklēti iepirkumu konkursa kārtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atbalsta lūgumu Lāču voljera būvniecībai Līgatnē piešķirt 146 tūkstošus latu

Žanete Hāka, 25.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets otrdien konceptuāli pauda atbalstu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) lūgumam atvēlēt 146 tūkstošus latu lāču Puikas un Mikus voljera būvniecībai Līgatnes dabas takās.

Kā informēja VARAM, valdība konceptuāli atbalstīja arī 25,6 tūkstošu latu atvēlēšanu pavasarī izskalotā un sabrukušā autoceļa savešanai kārtībā Līgatnes dabas takās. Par līdzekļu piešķiršanu objekta ikgadējai uzturēšanai vēl būs jāpanāk vienošanās ar Finanšu ministriju.

Mikus un Puika patlaban mitinās viņiem speciāli būvētajā sprostā, bet lāčiem nav iespēju doties pastaigās svaigā gaisā un šāda situācija neatbilst labturības prasībām. Pēc MK paustā atbalsta Dabas aizsardzības pārvaldei, kas patlaban apsaimnieko dabas takas, būs pieejami līdzekļi jauna pastaigu laukuma būvēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

FOTO: No kokapstrādes līdz vīna darīšanai Līgatnē

Kristīne Stepiņa, 28.12.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līgatnes vīna darītava uz pārējo fona izceļas ar prasmi iemānīt pudelē visdažādākās garšas un smaržas. Produktu portfelī ir 80 dzērienu nosaukumi, piemēram, lāceņu un rabarberu vīns, biešu un burkānu degvīns. Joko, ka tas varot pārcelt no piektdienas uz pirmdienu.

Vīna darītavas īpašnieks Ainārs Vanags ir gandarīts, ka ābolu ledus vīnu savas vizītes laikā Latvijā ir atzinīgi novērtējis Francijas prezidents Emanuels Makrons. Uzņēmuma darbā ir iesaistījušies visi ģimenes locekļi, kā arī nodarbināti vairāk nekā 100 tūkstoši čaklu darbinieču – bišu. Šogad pēc vairāku gadu eksperimentiem ir izdevies arī medus vīns, kam pievienota bišu maize un propoliss. Uzņēmuma trumpis ir vietējās izejvielas – vīni tiek gatavoti no Gaujas Nacionālā parka teritorijā augušām ogām, augļiem, augiem un ziediem.

Desmit gadu laikā, kopš valdība ir devusi zaļo gaismu mazajām alkohola darītavām, Latvijā tās ir savairojušās kā sēnes pēc lietus. Līgatnes vīna darītava bija viena no pirmajām. Kādu tirgus nišu desmit gadu laikā Līgatnes vīni ir ieņēmuši? Kā tie atšķiras no pārējiem?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējīgās "PNB bankas" maksātnespējas procesa administrators Vigo Krastiņš cenu aptaujā ar 1,101 miljona eiro sākumcenu piedāvā iegādāties bankas meitasuzņēmumam SIA "Solum Estate" piederošo nekustamo īpašumi Pilsoņu iela 1a, Līgatnē, kur atrodas bijusī Līgatnes papīrfabrika, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Nekustamais īpašums sastāv no diviem zemes gabaliem kopumā 114 621 kvadrātmetra platībā un 31 ēkas, kā arī ēkās esošās kustamās mantas.

Nekustamā īpašuma novērtējums un cenu aptaujas sākumcena ir 1,101 miljons eiro. Cenu aptaujas cena netiek aplikta ar pievienotās vērtības nodokli.

Pieteikties cenu aptaujai var līdz 2021.gada 5.jūlija plkst.17.

Līgatnes papīrfabrikā papīru ražoja no 1815.gada.

2000.gadā tika izveidota SIA "Papīrfabrika "Līgatne", taču finansiālo grūtību dēļ 2013.gada novembrī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa ierosināja kompānijas tiesiskās aizsardzības procesu, kas 2014.gada 16.jūnijā tika izbeigts, vienlaikus pasludinot papīrfabrikas maksātnespēju. "Papīrfabrikas "Līgatne"" maksātnespējas process tika pabeigts 2015.gada beigās un 2016.gada martā uzņēmums tika likvidēts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudziem, lai veicinātu tūrismu, ir jāiegulda milzu nauda mārketingā, novadam šādas problēmas nav - Līgatni pazīstot.

Lielākais pašvaldības projekts ir Līgatnes papīrfabrikas ciemata kultūrvēsturiskās tūrisma takas izveide. «Noteikti ir jāskatās uz mūsu stiprajām pusēm. Kompleksa lielākā vērtība - tas joprojām ir «dzīvs». Tā varētu būt būtiskākā atšķirība no līdzīgiem objektiem Eiropā, kas lielākoties ir pārtapuši muzejos. Līgatnes papīrfabrika joprojām strādā, ražo papīru, koka ēkās joprojām dzīvo cilvēki,» stāsta Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins.

Sadarbībā ar Arhitektūras biroju Forma izstrādāta Līgatnes papīrfabrikas ciemata vēsturiskā centra attīstības koncepcija. To zinātniski pamatoja Karklins Design Studio LLC (ASV), pielietojot patentētu pētniecības modeli un ņemot par piemēru realizētus projektus Amerikā, Anglijā un Somijā. Visas koncepcijas realizācija paredzēta vairākās kārtās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Līgatnes papīrfabrikas ciemats – izcilākais tūrisma galamērķis

Andra Briekmane, 30.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Eiropas izcilāko tūrisma galamērķi (EDEN) Latvijā 2011. gadā atzīts Līgatnes papīrfabrikas ciemats, informē EDEN Latvija projektu vadītājs Armands Muižnieks. Projektu «Līgatnes papīrfabrikas ciemats – strādnieku vēsturiskā dzīvesveida liecinieks» iesniedza Līgatnes novada dome.

Eiropas Komisijas EDEN (European Destinations of Excellence) projekta konkursu Latvijā organizē Tūrisma attīstības valsts aģentūra (TAVA) sadarbībā ar Ekonomikas Ministriju (EM). EDEN projekta tēma šogad bija «Arhitektūras pieminekļu atjaunošana par tūrisma objektiem».Kopumā konkursam tika iesniegti 12 pieteikumi.

«Vairums pieteikto tūrisma produktu bija tādi, kas jau ilgāku laiku darbojas, lielākoties atbilst konkursa kritērijiem, bet Līgatnes papīrfabrikas vēstures un tagadnes veidošana par tūrisma produktu ir kaut kas jauns, unikāls, kas jau ir baudāms un reizē arī kurā vēl daudz kas attīstāms,» izvēli argumentē vērtēšanas komisijas priekšsēdētāja, EM Tūrisma nodaļas vadītāja Marina Paņkova.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lācene Made atkal brīvībā; cer notvert ap pusdienlaiku

LETA, 23.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vakar vakarā no Līgatnes dabas taku voljera izbēgušo lāceni Madi nav paredzēts dzīt ar medniekiem vai iemidzināt ar miega zālēm, lai nogādātu atpakaļ voljerā. Lāci paredzēts līdz voljeram aizvest mierīgi un klusām, līdzīgi kā tas darīts pērn.

Tā norāda Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins (V), kurš informēja, ka arī šajā gadā dzīvnieka notveršanas darbus vada zvērkope Velga Vītola.

Šteins stāstīja, ka pa nakti lācis nav mielojies ar izliktajām ēsmām un pašlaik viņš varētu būt kaut kur iemidzis. Tā kā vakar, pirms izbēgšanas, Made labi paēdusi, zvērkopji prognozē, ka viņa pie ēsmas varētu parādīties ap plkst.10 vai plkst.11.

Pašlaik situācija mežā nav tāda kā pērn rudenī, kad Made izbēga pirmo reizi. Mežā nav ne sēņu, ne ogu, apkārtnes dārzos nav ābolu. Zvērkopji cer, ka lācis meklēs pārtiku, tādēļ pats izlems atgriezties voljerā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Līgatnes dabas takās atjaunots skatu tornis un ierīkots rotaļlaukums

Dienas Bizness, 01.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

40.jubilejas gadā Līgatnes dabas takās apmeklētājus gaida vairāki uzlabojumi - pēc remonta atvērts skatu tornis, no kura var vērot Gaujas nacionālā parka ainavu. Savukārt ar uzņēmēju atbalstu teritorijā izveidots bērnu rotaļu laukums un ierīkoti soliņi, informē Dabas aizsardzības pārvaldē.

Skatu tornis Līgatnes dabas takās uzbūvēts 1976. gadā Cepurīšu kalnā - Līgatnes dabas taku teritorijas un tuvākās apkārtnes augstākajā vietā. Tas tika slēgts 2014. gada vasarā slikta tehniskā stāvokļa dēļ. Tornis ir 22m augsts, un tas ir ļoti iecienīts apmeklētāju objekts Līgatnes dabas takās, jo no tā paveras lielisks skats uz iespaidīgo un mežiem klāto Gaujas senleju ļoti plašā, vismaz 20 km rādiusā. No torņa saskatāmas arī Gūdu klintis.

Savukārt ar zīmola Ādažu čipsi atbalstu Līgatnes dabas takās tapis bērnu laukums un 30 jauni soliņi, kas līdz šim ļoti pietrūcis, lai objekts būtu saistošāks pašiem mazākajiem, kā arī pārvietošanās kļūtu ērtāka un būtu iespējams atpūsties pastaigas laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Vairākās pašvaldībās ir «melnās kases»; Līgatnē par nodokļu maksātāju naudu pasūta šovu Samantas Sex Songs

LETA, 02.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veicot revīzijas sešās pašvaldībās, Valsts kontrole piecās no tām ir atklājusi «melnās kases», kur netiek dokumentēta naudas plūsma.

Valsts kontroles padomes loceklis Aivars Ērglis ceturtdien žurnālistiem paziņoja, ka «melnās kases» konstatētas Baldones, Līgatnes, Mālpils, Ogres un Rundāles pašvaldībās. Turklāt Līgatnes pašvaldībā bijušas pat deviņas «melnās kases».

Līgatnes pašvaldību patlaban vada Vienotības pārstāvis Ainārs Šteins.

Aptuvens naudas apjoms, kāds apgrozīts šajās kasēs, Valsts kontrolei nav zināms, jo darījumi nav dokumentēti, vai arī ir izsniegti valsts ieņēmumu dienestā nereģistrēti darījumu apliecinoši dokumenti. Grūtības noskaidrot «melnās kases» apmērus ir arī tāpēc, ka pašvaldībās grāmatvedība veidota tā, lai trešajām personām nav iespējas iepazīties ar līdzekļu plūsmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nepilnas divas dienas brīvībā pavadījušais lācis nogādāts atpakaļ iežogojumā

BNS, 19.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš trešdienas vakara izbēgusī lācene Made piektdienas pēcpusdienā nogādāta atpakaļ Līgatnes dabas taku iežogojumā, pavēstīja Gaujas Nacionālā parka administrācijas direktors Mārtiņš Zīverts.

«Mades atgriešanos nodrošināja parka darbinieki, kas ar kārumiem aizvilināja Madi līdz lāču iežogojumam. Iemidzinošās zāles netika lietotas,» pastāstīja Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins.

Tā kā iepriekšējās dienas taktika ar iemidzinošu līdzekļu lietošanu nedeva rezultātus, tika nolemts izmantot netradicionālu, bet lācim tīkamu metodi – mīlestību un kārumus. Lāci ar gardumiem uz iežogojumu atvilināja dzīvnieku kopēja Velga Vītola.

Pēc lācenes Mades atgriešanās lāču iežogojumā ir atcelts aizliegums Līgatnes dabas taku apmeklējumam, un jau sestdien apmeklēji varēs atkal aplūkot slaveno lāceni un pārējos dabas takās mītošos dzīvniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Līgatnes alus izveidē investē 250 000 eiro; plāno ražošanu pārcelt uz papīrfabrikas telpām

NOZARE.LV, 19.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunā alus zīmola Līgatnes alus izveidotāji četrās jaunās alus šķirnēs ieguldījuši 250 000 eiro, plānojot ar laiku ražošanu pārcelt no Rīgas uz kādreizējo Līgatnes papīrfabriku, to daļēji iegādājoties vai nomājot, informēja uzņēmuma Banderi S.IDE pārstāvis Kaspars Spunde.

«Patlaban neliels alus brūzis atrodas Rīgā, bet nākotnē plānojam ražošanu sākt kādreizējās Līgatnes papīrfabrikas telpās, tās daļēji nomājot vai arī nopērkot. Līdz šim projektā ieguldīti 250 000 eiro, kas investēti iekārtu un izejvielu iegādē, telpu īrē, kā arī alus šķirņu izstrādē. Līgatnes alus tiks darīts nelielos apjomos un tirgū tiks pozicionēts ar četrām šķirnēm,» sacīja Spunde.

Jaunā alus darītava nepretendējot uz ievērojamu tirgus daļu, radot tikai nišas produkciju - tā dēvētā angļu vai beļģu eila veida alu. Jautāts par konkurenci, uzņēmuma pārstāvis atzina, ka tā strauji pieaug, tomēr katrai no nelielajām darītavām esot savs klientu loks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Piešķir 203,65 tūkstošus eiro nodegušās Līgatnes dabas taku saimniecības ēkas atjaunošanai

Dienas Bizness, 12.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība 2015. gada 12. maijā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) piešķīra 203,65 tūkstošus, lai segtu 2015.gada 14. martā nodegušās Līgatnes dabas taku saimniecības ēkas atjaunošanas izdevumus, informē VARAM.

Finansējums piešķirts no valsts budžeta programmas Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem.

Kopējā summā iekļautas arī steidzami nepieciešamā aprīkojuma, jaunās ēkas projektēšanas, būvuzraudzības un autoruzraudzības, tās iekārtojuma un inventāra, kā arī strāvas stiprinājuma palielināšanas un pieslēguma izveidošanas izmaksas.

Pašlaik Dabas aizsardzības pārvalde veic Līgatnes dabas takās esošo savvaļas sugu dzīvnieku aprūpi – barošanu, veterinārmedicīnisko aprūpi, uzraudzību un apsaimnieko Līgatnes dabas takas kopumā.

Līdz ugunsnelaimei Līgatnes dabas takās dzīvnieku barošanas nodrošināšanai bija atsevišķa ēka, kurā notika barības sagatavošana un uzglabāšana, kā arī daļēji tika glabāti instrumenti un darbarīki. Ugunsgrēkā ēka pilnībā nodega, iznīcinot dzīvnieku barības rezerves, tās uzglabāšanai izmantojamos profesionālos ledusskapjus un saldētavas, nerūsējošā tērauda galdus un elektroniskos svarus. Tāpat uguns iznīcināja dažādus instrumentus un darbarīkus, dzīvnieku ķeršanas un pārvietošanas inventāru, kā arī rezerves akumulatorus elektrisko ganu darbības nodrošināšanai enerģijas pārrāvuma gadījumā. Tika bojāts pie ēkas esošais elektrības sadales skapis, tādējādi bez elektroapgādes atstājot Līgatnes dabas taku otru saimniecības ēku ar darbnīcām un dabas izglītības centru Pauguri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līgatnes papīrfabrika un Eiropas mērogā unikālais strādnieku ciemata pilsētbūvniecības ansamblis ir pirmais Baltijas valstu galamērķis, kas iekļauts Eiropas industriālā mantojuma ceļā. Projektā Industriālais mantojums Līgatnes novads izveidojis jaunu tūrisma objektu - papīrfabrikas strādnieku dzīvokli -, kas piedāvā viesiem uzzināt Līgatnes industriālās vēstures stāstu un papildina tūrisma piedāvājumu novadā.

Komentāri

Pievienot komentāru