Likumi

Likumi.lv turmāk būs pieejami arī mobilajā versijā

Elīna Pankovska, 24.05.2013

Jaunākais izdevums

Tiesību aktu vietne Likumi.lv no šodienas darbojas jaunā versijā, kas dos tās lietotājiem plašākas iespējas. Jāmin, ka iepriekšējā Likumi.lv versija darbojās piecus gadus.

Turpmāk lietotājiem, autorizējoties caur kādu no sociālajiem tīkliem vai reģistrējoties vietnē, bus iespēja personalizēt saturu. Piemēram, veidot savus tiesību aktu sarakstus, pievienot tiesību aktiem un arī pantiem personīgās piezīmes u.c. Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis norādīja, ka šis pakalpojums būs bez maksas.

Vietnei izstrādāta arī mobilā versija. Latvijas Vēstnesis valdes priekšsēdētāja Daina Ābele atzīmēja, ka vietne faktiski ir radīta no jauna. Projekts uzsākts pirms gada, un tā izmaksas bijušas 4,5 tūkst. Ls, kas ietver sevī dizaina izstrādi, ko veikusi aģentūra Cube. Parējais paveikts no pašu resursiem, piebilda D. Ābele.

Kā liecina Tieslietu ministrijas sniegtā informācija, vidēji mēnesī Likumi.lv apmeklē 12% līdz 14% Latvijas reālo interneta lietotāju. Vidēji darbdienā pakalpojums tiek apmeklēts ap 40 tūkst. līdz 50 tūkst. reižu, mēnesī tam vairāk nekā viens miljons vizītes un ap 380 tūkst. unikālo lietotāju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No visiem tiesību aktiem, kas pieejami vietnē Likumi.lv, gadiem visvairāk skatītais ir bijis Darba likums, arī 2018. gadā.

2018. gadā iedzīvotāji visvairāk skatījuši Darba likumu (610 487 apmeklējumi; Google Analytics dati). Tā tas bijis arī vairākus iepriekšējos gadus, izvirzot Darba likumu par visu laiku skatītāko tiesību aktu, liecina Latvijas Republikas tiesību aktu vietnes Likumi.lv apkopotā informācija.

2018. gadā visvairāk skatītie likumi:

Darba likums

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss

Krimināllikums

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016. gada 1. janvārī stāsies spēkā 120 tiesību aktu un zaudēs spēku 67 (atbilstoši situācijai līdz 21.12.2015.). Vienkopus ar šo sarakstu var iepazīties valsts vietnē Likumi.lv, savukārt LV portālā Par likumu un valsti apkopoti noderīgi skaidrojumi par jaunievedumiem.

Līdz gada nogalei klajā nāks vēl vairāki oficiālā izdevuma Latvijas Vēstnesis (pieejams vietnē vestnesis.lv) numuri, kuros tiks izsludināti jaunie tiesību akti.

Līdz ar to tikai gada nogalē būs noslēgts to tiesību aktu saraksts, kas stāsies spēkā 2016. gada 1. janvārī.

Kur vienkopus aplūkot visus 1. janvāra jaunumus?

1. janvārī stāsies spēkā vairāki desmiti tiesību aktu (t.sk. grozījumu) - likumi, Ministru kabineta noteikumi, pašvaldību saistošie noteikumi u.c., liecina šobrīd izsludinātās oficiālās publikācijas.

Aktuālais saraksts pieejams Latvijas Republikas tiesību aktu vietnē Likumi.lv (likumi.lv), izvēloties sadaļu > Jaunākie > 01.01.2016 > Stājas spēkā

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrija (EM), izanalizējot starptautisko pieredzi un Latvijas specifisko situāciju, izstrādājusi un apspriedusi priekšlikumus patērētāju kreditēšanas normatīvā regulējuma pilnveidei, kas nodrošinātu stingrāku ātro kredītu regulējumu.

Kā informēja EM, priekšlikumi paredz aizliegt bezatbildīgu aizņemšanos veicinošu reklāmu, ierobežo gada procentu likmi (GPL) līdz 100% un nosaka nokavējuma procentu apmēra robežu, kā arī stigrākas prasības pārbaudīt kredītņēmēja maksātspēju.

«Lai arī nozare ir nākusi klajā ar vairākām pašregulācijas iniciatīvām, jābūt daudz stingrākam regulējumam no valsts puses, kas attiektos uz visiem tirgus spēlētājiem un efektīvi aizsargātu kredītņēmējus. Ne visus EM izstrādātos priekšlikumus atbalsta ātro kredītu izsniedzēji, bet, mūsuprāt, ir radīts samērīgs risinājums, kas saglabās šo pakalpojumu pieejamību tirgū, bet vienlaikus nodrošinās stingrāku regulējumu un uzraudzību, kontrolētas pakalpojumu izmaksas un pats galvenais arī patērētāju interešu aizstāvību,» uzsver ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2021.gadā stāsies spēkā 64 jauni likumi vai izmaiņas tajos un 53 Ministru kabineta noteikumi, aģentūru LETA informēja valsts oficiālais izdevums "Latvijas Vēstnesis". Savukārt 43 tiesību akti, sākoties 2021.gadam, spēku zaudēs.

Šogad oficiālajā izdevumā publicēti 3830 tiesību akti un oficiālā informācija, tostarp 283 likumi vai to izmaiņas, 833 valdības noteikumi vai to izmaiņas, 87 166 oficiālie paziņojumi.

Vairums no 161 oficiālā izdevuma papildu laidiena šogad iznāca, lai operatīvi publicētu ar Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldību un seku pārvarēšanu saistītos tiesību aktus.

2019. gada janvārī Latvijā kopumā bija spēkā 5733 likumi, 9945 Ministru kabineta noteikumi, liecina "Dienas Biznesa" apkopotā informācija pēc lvportals.lv datiem.

2018. gadā visvairāk skatītie likumi:

1. Darba likums;

2. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss;

3. Krimināllikums;

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valdība atbalsta vairākus ministriju priekšlikumus valsts budžeta izskatīšanai Saeimā

Žanete Hāka, 16.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien Ministru kabineta ārkārtas sēdē tika atbalstīti vairāki ministriju priekšlikumi 2016. gada valsts budžeta izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā, informē Finanšu ministrija.

Valdība vienojās, ka nākamajā gadā papildus tiks piešķirti 10 miljoni eiro veselības nozarē strādājošajiem, lai izlīdzinātu personāla atalgojumu pēc minimālās algas palielināšanas. Tāpat tika atbalstīts priekšlikums par finansējuma pārdali labklājības, izglītības un vides aizsardzības nozarē strādājošajiem.

Valdība izskatīja arī Saeimas deputātu iesniegtos priekšlikumus valsts budžetam uz otro lasījumu un nolēma tos neatbalstīt, atstājot Saeimas kompetencē. Kopā Saeimas deputāti bija iesnieguši vairāk nekā 900 priekšlikumus valsts budžetam. 620 priekšlikumi bija saistīti ar 2016. gada budžeta un 2016.-2018. gada vidējā termiņa budžeta ietvara likumprojektiem, savukārt pārējie bija valsts budžeta pavadošajiem likumprojektiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Tieslietu ministra atvadu sveiciens maksātnespējas administratoriem

Olavs Cers, zvērināts advokāts, biedrības „Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija” padomes loceklis, 20.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns pašreizējās valdības pēdējās dienās – 2014.gada 10.janvārī – iesniedzis Saeimā priekšlikumus maksātnespējas administratoru sistēmas pilnveidei, tas ir, grozījumus Maksātnespējas likumā, kas vērsti uz fundamentālām izmaiņām maksātnespējas procesa regulējumā. Šie grozījumi, kas vispār nav tikuši diskutēti pirmajos divos lasījumos, ir iesniegti neilgi pirms Maksātnespējas likuma grozījumu skatīšanas Saeimas trešajā lasījumā, kas ir pretrunā kvalitatīvu tiesību aktu izstrādes un pieņemšanas kārtībai.

Kā divi būtiskākie priekšlikumi jāuzsver administratoru pielīdzināšana valsts amatpersonai un administratoru sertifikācijas nomaiņa uz eksamināciju, tādējādi atņemot valsts deleģētās funkcijas biedrībai Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija (turpmāk – Administratoru asociācija).

Ņemot vērā, ka apmēram puse no maksātnespējas procesa administratoriem ir zvērināti advokāti, tieslietu ministrs savos priekšlikumos gan norāda, ka «administratora amats ir savienojams ar zvērināta advokāta, kā arī zvērināta tiesu izpildītāja amatu». Taču tieslietu ministram Bordānam, kurš vienlaikus ir arī zvērināts advokāts, šķiet, jāatgādina advokatūras pamatprincipi, saskaņā ar kuriem advokāta darbs nav savienojams ar valsts amatpersonas pienākumu pildīšanu. Piemēram, saskaņā ar valsts amatpersonas pienākumu deklarēt savus ienākumus, publiski būs iegūstama informācija, kuras personas ir maksājušas honorāru zvērinātam advokātam. Acīmredzot ministram nav ienācis prātā, ka šāda situācija apdraud visbūtiskāko advokāta un klienta attiecību principu – konfidencialitāti. Līdz ar to, neskatoties uz šo tieslietu ministra «reveransu» kolēģiem, zvērināti advokāti tomēr būs spiesti izstāties no administratoru rindām, zaudējot, iespējams, kvalitatīvāko administratoru korpusa daļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Uzmanības centrā: Vainīgajiem ir jāsēž cietumā

Māris Ķirsons, 21.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēnu ekonomikas apkarošanai ir jākļūst par valsts prioritāti Nr. 1, valsts iestādēm no procesu nodrošināšanas politikas jāpāriet uz mērķa sasniegšanu, nodokļu krāpniekiem jāsaņem adekvāts sods par nodarīto

To intervijā DB stāsta biedrības BASE (Business Against Shadow Economy) valdes loceklis Jānis Butkevičs. Viņaprāt, brīžiem valsts iestāžu rīcība ir traģikomiska, jo blēžu izolēšanai tiek piedāvāti risinājumi, kas apgrūtina visus, turklāt labas idejas tiek sabojātas ar piemērotajiem instrumentiem.

Fragments no intervijas:

Varbūt problēma nav normatīvu regulējumā, bet gan tiesībaizsardzības iestāžu spējā blēžus iesēdināt, jo, ja neviens par nodokļu nemaksāšanu cietumā nesēž, kāpēc lai pārējie maksātu?

Tas ir vēl viens no svarīgiem ēnu ekonomikas apkarošanas stūrakmeņiem. Protams, lai kādu sēdinātu, ir jāvērtē nodarītā pārkāpuma smagums. Tajos gadījumos, kad tiek pierādīts smags nodarījums, vainīgajiem ir jāsēž cietumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

Budžetam iesniegti vairāk nekā 820 priekšlikumi

Zanda Zablovska, 21.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija 2014. gada valsts budžeta projekta un to pavadošo likumprojektu otrajam lasījumam kopumā saņēmusi vairāk nekā 820 priekšlikumus.

Nākamā gada valsts budžeta likumprojektam un vidēja termiņa budžeta ietvara 2014.-2016.gadam likumprojektam kopumā iesniegti vairāk nekā 400 priekšlikumi. Vairāk nekā 420 priekšlikumi saņemti arī 38 likumprojektiem, kas saistīti ar nākamā gada valsts budžetu, DB informēja Saeimas Preses dienestā.

Iepriekš līdzīgs priekšlikumu skaits tika saņemts 2004. vai 2005.gadā, kad budžeta projektam tika saņemti ap 870 priekšlikumi, DB minēja Budžeta komisijas vadītājs Jānis Reirs (Vienotība).

DB jau rakstīja, ka, neskatoties uz aktīvi iesniegtajiem priekšlikumiem nākamā gada budžeta projekta otrajam lasījumam, lielas līdzekļus pārdales nav gaidāmas.Opozīcija vienmēr piedāvā alternatīvu politiku, iepriekšējos gados iesniegti priekšlikumi par 200-300 miljoniem latu , un šis gads, visticamāk, neatšķirsies, stāstīja J. Reirs. «Tomēr fiskālā telpa būtiski nav mainījusies nevienā budžetā,» viņš saka. «Skaidrs, ka tas nebūs desmitos miljonos latu,» norāda J. Reirs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdošā koalīcija vienojusies par priekšlikumiem nākamā gada budžetam un saistītajiem likumprojektiem pirms otrā lasījuma. Koalīcija ir vienojusies, ka papildu priekšlikumu atbalstīšanai varētu atvēlēt vairāk nekā 10 miljonus eiro (7,02 miljonus latu).

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) žurnālistiem pēc koalīcijas padomes sēdes stāstīja, ka šodien visiem jautājumiem, kas saistīti ar budžeta projektu un saistītajiem likumprojektiem, «izgājuši cauri» un gandrīz par visiem jautājumiem panākuši vienošanos.

Vienīgais jautājums, kas palika izskatīšanai uz nākamo nedēļu, ir nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK pieprasījumu pēc papildu piecām štata vietām Kultūras ministrijā masu mediju uzraudzībai.

Premjers nenosauca precīzu summu, kādu plānots paredzēt priekšlikumu atbalstīšanai, tomēr norādīja, ka papildus atvēlamo līdzekļu apmērs pārsniegšot 10 miljonus eiro (7,02 miljonus latu). Summa gan varētu būt vēl lielāka, bet precīzi to varēs nosaukt pēc valdības sēdes, skaidroja valdības vadītājs. Dombrovskis atzīmēja, ka daļa no priekšlikumiem ietekmē arī budžeta ieņēmumus, bet daļa ierosinājumu nav atbalstīta sākotnējā redakcijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saeima atbalsta apjomīgus Imigrācijas likuma grozījumus; vairākus rosinājumus noraida

LETA, 17.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas deputāti šodien otrajā lasījumā atbalstīja apjomīgus grozījumus Imigrācijas likumā, tajā pašā laikā vairāki priekšlikumi neguva parlamenta vairākuma atbalstu.

Atbalstīts priekšlikums piešķirt Ministru kabinetam (MK) tiesības izvērtēt termiņuzturēšanās atļauju ietekmi uz nacionālo drošību vai ekonomisko attīstību un vairākos gadījumos noteikt ierobežojumus šo atļauju izsniegšanai uz noteiktu laiku, bet ne ilgāku kā uz pieciem gadiem.

Ierobežojumi attiektos uz visu vai kādas konkrētas trešās valsts pilsoņiem, teikts Iekšlietu ministrijas (IeM) rosinātajos priekšlikumos.

Deputātu atbalstītie grozījumi paredz, ka MK, izvērtējot termiņuzturēšanās atļauju ietekmi uz nacionālo drošību vai valsts ekonomisko attīstību saistībā ar trešo valstu pilsoņu daudzumu valstī vai koncentrāciju noteiktā tās teritorijā, izdod noteikumus, kuros nosaka ierobežojumus atļauju izsniegšanai konkrētos gadījumos. Saskaņā ar pašlaik spēkā esošo likuma redakciju grozījumi ļaus noteikt ierobežojumus attiecībā uz atļauju izsniegšanu par ieguldījumu veikšanu kapitālsabiedrības pamatkapitālā, par nekustamā īpašuma iegādāšanos, par pakārtotām saistībām ar Latvijas kredītiestādi vai par valsts vērtspapīru iegādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Broka: maksātnespējas likumu jāuzlabo, bet ne jāparalizē

Māris Ķirsons, 20.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Revolucionāri priekšlikumi grozījumiem Maksātnespējas likumā saistībā ar administratoriem var novest pie tā, ka šajā amatā nevarēs praktizēt zvērināti advokāti .

Tā sarunā ar DB atzīst tieslietu ministre Baiba Broka, bijušais tieslietu ministrs un pašreizējais Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Gaidis Bērziņš un zvērināts advokāts Lauris Liepa. Risinājums šai situācijai būs jāmeklē visiem kopīgi, jo sabiedrība vēlas zināt vairāk par administratoru rīcību vienā vai otrā gadījumā.

Atšķirīgi priekšlikumi

Tieslietu ministre Baiba Broka atzīst, ka maksātnespējas procesā nepieciešami uzlabojumi, tāpēc ir vajadzīgas izmaiņas. Pašlaik Maksātnespējas likuma grozījumi tiek skatīti Saeimā, kur viena daļa ir redakcionāli precizējoši un par kuriem, visticamāk, nekādas īpašas diskusijas, pēc ministres domām, vairs nevarētu būt. Savukārt ir otra daļa šī likuma grozījumu, kas ir konceptuāli – lielas reformas paredzoši un iesniegti tikai uz trešā, galīgā lasījuma izskatīšanu. «Tie ir jāvērtē no juridiskās metodikas skatupunkta, vai veikt tik būtiskus grozījumus, kas skar lielu personu loku – zvērinātus advokātus, kuri vienlaikus darbojas arī kā administratori, un tādējādi tiktu pakļauti būtiskiem ierobežojumiem, ja maksātnespējas administratoriem būtu valsts amatpersonas statuss,» tā B. Broka. Viņa piebilst, ka diskusijas par valsts amatpersonas statusu maksātnespējas administratoriem ir bijušas jau divus trīs gadus, tomēr ir vairāki jautājumi, kuri nav atbildēti un nav atrisināti. Aptuveni puse no administratoriem vienlaikus ir arī zvērināti advokāti. «Valsts amatpersonas statuss liek ievērot interešu konflikta normatīvus. Te jābūt ļoti skaidram, kurā brīdī advokāts pārstāv klientus, kad viņš ir administrators, kā nodalīs naudas plūsmu, kā to uzskaitīs, kā visu šo nodalīšanu vērtēs KNAB,» skaidro B. Broka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dombrovskis no amata atstādina VIAA direktori un viņas vietnieci

Žanete Hāka, LETA, 28.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis izdevis rīkojumu par disciplinārlietu ierosināšanu pret Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) direktori Ditu Traidās, VIAA direktora vietnieci, Struktūrfondu vadības un kontroles departamenta direktori Elitu Zondaku, kā arī pret Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieci Laumu Sīku.

Kā aģentūrai LETA pavēstīja VIAA Struktūrfondu vadības un kontroles departamenta projektu vadītāja Ruta Mihalovska, Dita Traidās un Elita Zondaka ir atstādināta no amata pienākumu pildīšanas. Šodien no ministrijas ir saņemts ministra rīkojums, kurā tas minēts. Abas amatpersonas atstādinātas no pienākumu pildīšanas ar šodienas datumu.

Kā informēja Izglītības ministrija, disciplinārlietas pret visām amatpersonām ierosinātas sakarā ar amata pienākumu nepamatotu nepildīšanu vai nekvalitatīvu pildīšanu attiecībā uz konkrētā Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta «Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšanas un priekšlikumi kvalitātes uzlabošanai» uzraudzību un kontroli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Nākamgad prioritārajiem pasākumiem plānots novirzīt 102,6 miljonus eiro

Žanete Hāka, 16.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 16.augustā, Ministru kabineta (MK) sēdē tika izskatīts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais informatīvais ziņojums. Finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas vadītā darba grupa sagatavoja priekšlikumus nākamā gada budžetam, nodrošinot nepieciešamo finansējumu prioritārajām nozarēm un ievērojot fiskālās disciplīnas likuma nosacījumus, informē FM.

Pēc finanšu ministres vadītās darba grupas budžeta sagatavošanai diskusijām par atbalstāmajām jaunajām politikas iniciatīvām (JPI) un citiem prioritārajiem pasākumiem tika sagatavoti priekšlikumi ministrijām un citām centrālajām valsts pārvaldes iestādēm kopumā atbalstīt finansējumu JPI un citiem prioritārajiem pasākumiem 102,6 miljonu eiro apmērā 2017. gadam, 115,5 miljonu eiro apmērā 2018. gadam un 111,9 miljonu eiro apmērā 2019. gadam.

Tai skaitā neatkarīgajām institūcijām paredzēts atbalstīt finansējumu JPI un citiem prioritārajiem pasākumiem 8,2 miljonu eiro apmērā 2017. gadam, 13,5 miljonu eiro apmērā 2018. gadam un 13,7 miljonu eiro apmērā 2019. gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FM saņemti vairāk nekā simts priekšlikumi ēnu ekonomikas mazināšanai

Dienas Bizness, 28.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Ēnu ekonomikas apkarošanas padomē noteiktā uzdevuma ministrijām un valdības sociālajiem un sadarbības partneriem iesniegt priekšlikumus ēnu ekonomikas mazināšanai savās nozarēs, Finanšu ministrija (FM) kopumā saņēmusi vairāk kā simts dažādus ierosinājumus.

«Finanšu ministrija novērtē ministriju un mūsu partneru gatavību iesaistīties un risināt ēnu ekonomikas problēmu. Iesniegtie priekšlikumi ir solis tuvāk izpratnei, ka tas izdarāms tikai mums visiem koordinēti sadarbojoties. Šie priekšlikumi būs pamats turpmākajām diskusijām un darbam, lai arvien vairāk mazinātu ēnu ekonomikas apmērus, tiecoties uz valsts un tās iedzīvotāju labklājību,» norāda finanšu ministrs Jānis Reirs.

Šobrīd FM turpina darbu pie «Valsts iestāžu darba plāna ēnu ekonomikas mazināšanai 2016. – 2020. gadam» projekta sagatavošanas, kurā iesniegtie priekšlikumi pēc to izvērtēšanas tiks iekļauti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Papildināts - Traģiskā avārija Zviedrijā rosinājusi diskusiju par izmaiņām OCTA likumā

Dienas Bizness, 31.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Traģiskais stāsts par Zviedrijā notikušo avāriju, kas vienai latviešu ģimenei atņēmusi apgādnieku, otrai – padarījusi viņu darbnespējīgu un abas atstājis faktiski bez jebkādas palīdzības, rosinājis diskusiju par OCTA likumā nepieciešamajām izmaiņām, raksta laikraksts Neatkarīgā.

(Papildināts ar LTAB komentāru.)

Latvijas Auto moto biedrība (LAMB) apņēmusies sagatavot un konsultatīvajā padomē piedāvāt grozījumus, kas apdrošināšanas polises garantijas attiecinās vismaz uz sadursmēs ar meža dzīvniekiem cietušajiem pasažieriem. Pat, ja polišu cena pieaugtu par diviem trim santīmiem, tas būtu tā vērts. Jo nav taisnīgi, ka negadījumā cietusī zviedriete un viņas ģimene saņem dāsnu savas valsts un Latvijas apdrošināšanas kompānijas ERGO atbalstu vairāk nekā ceturtdaļmiljona latu vērtībā, kamēr tajā pašā avārijā cietušiem un apdrošināšanas polisi nopirkušajiem latviešiem atliek paļauties vien uz līdzcilvēku atbalstu, norāda laikraksts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

12.Saeima pavasara sesijā pieņēmusi 66 likumus

Dienas Bizness, 22.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šī gada pavasara sesijā kopš 14.aprīļa sanāca uz 10 kārtējām, vienu ārkārtas un vienu svinīgo sēdi. Šajā laikā pieņemti 66 likumi – 16 jauni likumi un grozījumi 50 likumos, informē Saeimas Preses dienests.

Pavasara sesijā izskatīšanai komisijās nodoti 73 likumprojekti, no kuriem 52 iesniedzis Ministru kabinets, 15 – Saeimas komisijas, bet 6 – deputāti.

Strādājot ar iesniegtajiem likumprojektiem – skatot tos otrajā un trešajā lasījumā – Saeimā vērtēti kopumā 2689 priekšlikumi.

Kopš aprīļa Saeimas sēdēs visvairāk debatējuši deputāti Andrejs Elksniņš (Saskaņa) – 27 reizes, Kārlis Šadurskis (Vienotība) – 23 reizes un Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) – 13 reizes, bet deputāti Juris Viļums (LRA) un Ivars Zariņš (Saskaņa) – katrs pa 12 reizēm.

Saeima šī gada pavasara sesiju slēdz 20.jūnijā, bet rudens sesiju sāks 2.septembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

LTRK: Uzņēmējus uztrauc samērā vieglprātīgā attieksme, plānojot budžetu

Žanete Hāka, 12.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) padome trešdien, 12.novembrī, pieņēma lēmumu aicināt uz tikšanos Ministru prezidentu Māri Kučinski un koalīcijas pārstāvjus, lai pārrunātu nākamā gada budžeta veidošanu, kā arī 9.augustā noslēgtās vienošanās izpildes gaitu, informē LTRK.

Pašreiz izveidojusies situācija, ka neatrisināts ir saglabājies jautājums par mazā biznesa regulējumu un solidaritātes nodokli. Tāpat uzņēmējus satrauc virkne nākamā gada budžeta pakā ietvertie priekšlikumi, kas mazina biznesa konkurētspēju, jo, lai arī pamata nodokļi netiek skarti, vairāki priekšlikumi liecina par papildu izmaksām dažādās jomās.

LTRK padomes locekļi arī pauda neizpratni par to, kāpēc netiek pārskatīti valsts kopējie izdevumi, bet liktas cerības uz papilu ieņēmumiem, lai gan Latvijas ekonomikas izaugsme paredzama neliela un uzskatāma par stagnējošu. «Mūs uztrauc samērā vieglprātīgā attieksme plānojot budžetu, jo ir skaidrs, ka uzņēmēji jau tagad ar grūtībām spēj nomaksāt nodokļus, eksports samazinās un investīcijas neieplūst. LTRK uzskata, ka daudz atbildīgāk jāpārskata izdevumu sadaļa, atsakoties no visa liekā,» saka LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, «iedzīvotāju skaits samazinās, bet valsts apetīte tikai pieaug. Loģisks ir jautājums – kas to spēs apmierināt? Zinot, ka bizness ir tas, kas, maksājot nodokļus, piepilda budžetu, vēlamies no ministriem dzirdēt skaidru viedokli par to, kā pildās 9.augusta vienošanās.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrija (FM) ir izstrādājusi trīs risinājumus darbaspēka nodokļu mazināšanai, kurus piedāvās apspriešanai ministriem, nozaru ministriju ekspertiem, valdības sociālajiem un sadarbības partneriem, kā arī pašvaldību speciālistiem.

«FM ir izstrādājusi vairākus iespējamos scenārijus darbaspēka nodokļu mazināšanai, lai visefektīvāk mazinātu nodokļu slogu iedzīvotājiem ar zemākajiem ieņēmumiem un ģimenēm ar bērniem. Piedāvātie risinājumi pozitīvi ietekmē pašvaldību budžetus, lai tās varētu nodrošināt iespējami plašākus pakalpojumus saviem iedzīvotājiem,» skaidro finanšu ministrs Andris Vilks.

Pirmais izstrādātais modelis paredz priekšlikumus samazināt darba ņēmēja valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmi no 11% līdz 10%, sākot ar 2014.gada 1.janvāri, bet iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi saglabāt 24%, savukārt ar katru nākamo gadu to samazināt par 1%, attiecīgi 2015.gadā tā būtu 23%, bet 2016.gadā 22%. Šī priekšlikuma fiskālā ietekme uz kopbudžetu salīdzinājumā ar šobrīd prognozēto būtu 40,1 miljons latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc sabiedriskās apspriešanas rezultātu izvērtēšanas Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja trešdien nolēma pilnveidot izstrādāto Skanstes apkaimes lokālplānojumu. Lokālplānojums attiecas uz 228 hektāru plašu teritoriju starp Pulkveža Brieža ielu, Ganību dambi, dzelzceļa trasi, Duntes ielu, Skanstes ielu, Vesetas ielu un tās turpinājumu, Emiļa Melngaiļa ielu un Hanzas ielu, informē Rīgas dome.

Lokālplānojuma sabiedriskā apspriešana notika pagājušā gada nogalē. Tās laikā tika saņemti 37 privātpersonu priekšlikumi un iebildumi. Vairāki no tiem iesniegti saistībā ar lokālplānojumā paredzēto ielu sarkano līniju paplašināšanu kvalitatīvas publiskās ārtelpas attīstībai, kas savukārt saistīts ar apbūves rādītāju izmaiņām zemes gabalos, kā arī par Laktas ielas sarkano līniju trases novietojuma izmaiņām. Atsevišķi priekšlikumi izteikti arī par iekškvartālu gājēju ceļu izvietojuma pārkārtošanu vai likvidēšanu, kā arī to noteikto minimālo platumu samazināšanu.

Iebildumi izteikti par lokālplānojumā paredzēto Skanstes ielas būvlaidi 50 metru attālumā no sarkanās līnijas, kas samazina vai pilnībā izslēdz atklātu autonovietņu izvietošanas iespējas zemes gabalā. Priekšlikumi izteikti par nepieciešamību precizēt lokālplānojuma apbūves un izmantošanas noteikumus, veidojot pilsētbūvnieciskos akcentus. Tāpat izteikti arī vairāki iebildumi par lokālplānojuma apbūves un izmantošanas noteikumos noteikto minimālo apbūves intensitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Atēnas: Kreditoru priekšlikumi ir nepieņemami

LETA--AFP, 26.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atēnas piektdien noraidīja kreditoru pēdējos priekšlikumus par piecu mēnešu pagarinājumu12 miljardu eiro tautsaimniecības glābšanas programmai, skaidrojot, ka kopā ar to pieprasītās reformas veicinātu recesiju, turklāt finansējums ir nepietiekams.

«Kreditoru priekšlikumi Grieķijas valdībai prasītu lielā mērā recesiju veicinošu reformu ieviešanu kā nosacījumu finansējuma saņemšanai, kas piecu mēnešu periodam ir pilnīgi neadekvāts,» teikts paziņojumā, reaģējot uz naudas «dzīvības artērijas» piedāvājumu.

Valdība «nevar pieņemt» institūciju piedāvājumu, teikts paziņojumā.

«Ir skaidrs, ka institūciju priekšlikums, pat ja neņem vērā recesiju veicinošos un sociāli postošos soļus, atstāj būtisku finansējuma plaisu piecu mēnešu periodam.»

«Vēl satraucošāk, tas novestu pie vēl vienām sarežģītām sarunām,» norādīja valdība, piebilstot, ka tas visticamāk «gada beigās» izraisītu jaunu taupības pasākumu vilni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz Dienas biznesa žurnālista jautājumiem atbild Swedbank First Securities galvenais ekonomists Oslo Haralls Magnuss Andreasens.

Kas tagad notiek pasaulē – sākas jauna globāla lejupslīde vai vienkārši ir neliela pavasara depresija?

Kad es runāju ar klientiem par ieguldījumiem, man galvenais jautājums ir, vai jūs apzinieties, ka ikvienā tirgū ir kāpumi un kritumi. Vienalga, vai mēs runājam par akcijām, nekustamo īpašumu vai jebkuru citu ieguldījuma veidu. Galvenais jautājums ir, vai cenas ir vai nav par augstu, ja mēs tās salīdzinām ar vēsturi, vai ilgtermiņa ienākumiem, vai kredīta iespējām. Vienīgais, kas ir jāsaprot – kāda būtu normāla cena? Piemēram, kāda ir normāla zemes cena Rīgā, ja mēs domājam par pilsētas izvietojumu, citiem raksturlielumiem. Protams, vienmēr būs rajoni, kuros dzīvos bagāti cilvēki un tāda būs arī zemes cena tajos, taču jāskatās ir uz kopējo situāciju. Vai arī, padomājiet kāda būtu normāla maksa par būvdarbiem konkrētā ekonomiskā cikla laikā. Kad jūs veicat šo ļoti vienkāršo analīzi, tad ļoti bieži atklājas, ka cilvēki vienkārši gremdējas sapņos, nevis skatās uz lietām reāli. Tas ir tāpat kā paziņot, ka mūs gaida fantastiska vasara pēc vienas saulainas nedēļas, vai arī steigties pirkt biļetes uz tālu kūrortu pēc vienas lietainas nedēļas. Mēs, cilvēki, ļoti bieži nespējam nošķirt īstermiņa parādības no ilgtermiņa prognozēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bankas iesniegušas FM priekšlikumus kreditēšanas vides uzlabošanai

Žanete Hāka, 05.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankas Finanšu ministrijai iesniegušas priekšlikumus kreditēšanas vides uzlabošanai, preses konferencē informēja Latvijas Komercbanku asociācijas kreditēšanas komitejas eksperte Ieva Vīgante.

Viņa uzsvēra, ka Finanšu ministrija sagaida kredītportfeļa pieaugumu 10% apmērā nākamo trīs gadu laikā, kas ir vērā ņemams pieaugums. Lai uzlabotu kreditēšanas vidi, bankas iesniegušas priekšlikumus ministrijā.

Biznesa kreditēšanas segmentā priekšlikumi ietver reinvestētās peļņas neaplikšanu ar UIN, finanšu instrumentu un garantiju efektīvu piemērošanu, tāpat bankas vēlas redzēt garantijas arī biznesa projektiem, kas neizmanto ES fondus un privātās un publiskās partnerības projektu attīstības veicināšanu. Šādā veidā var tikt attīstīti projekti, kas joprojām atrodas projektu stadijā, jo nauda nāktu no diviem avotiem, uzsver banku eksperte, piebilstot, ka privātais sektors ir uzkrājis diezgan lielus līdzekļus, kas pašreiz stāv banku depozītos. Tāpat starp priekšlikumiem vēl tiek minēta hipotēkas nozīme un sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likuma uzlabošana, savukārt mūsdienīga īres likuma izstrāde risinātu vairākas tirgū esošās problēmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

DB Uzņēmēju klubs: Sākas jauna ēra banku sektorā

Māris Ķirsons, 13.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku sektors Latvijā atrodas uz jaunas ēras sliekšņa, kur iepriekšējie biznesa modeļi attiecībā uz ārvalstu klientu apkalpošanu vairs nestrādā un to vietā ir jārada citi.

Tādu ainu DB Uzņēmēju kluba biedriem iezīmēja AS BlueOrange Bank valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Latiševs, kurš banku sektorā dažādos amatos strādā kopš 1993. gada. Viņš uzsvēra, ka 25 gadu laikā banku sektorā ir notikušas daudzas dažādas pārmaiņas. Pašlaik novērojamās pārmaiņas ir saistītas ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas pieaugošajām prasībām un ārzonu biznesa ierobežošanu.

Par Latvijas banku sistēmas pirmsākumu uzskatāms 1991. – 1992. gads, taču vienlaicīgi bankas pakāpeniski sāka sadalīties divās grupās. Viena grupa koncentrējās uz vietējā tirgus klientu (uzņēmēju un iedzīvotāju) apkalpošanu, bet otra pamatā fokusējās uz kaimiņvalstu – ārvalstu – klientu apkalpošanu. Aptuveni 10 gadu laikā pirmā grupa pakāpeniski nonāca ārvalstu – pamatā skandināvu – investoru rokās. «Pie šīs grupas pašlaik ir arī jāpieskaita Citadeles banka, kura tagad pieder rietumvalstu kapitālam,» piemetina D. Latiševs. Viņš norāda, ka otrās grupas banku īpašnieki bija vietējie uzņēmēji un vēlāk viņiem pievienojās arī uzņēmēji no austrumvalstīm. «Vietējais tirgus bija salīdzinoši mazs, konkurence par katru Latvijas klientu bija ļoti asa, bet vietējā kapitāla bankām nebija pieejami atbilstoša apmēra un par tam laikam atbilstošu cenu finanšu resursi, lai varētu piedāvāt konkurētspējīgus pakalpojumus, taču to spēja veiksmīgi darīt Skandināvijas bankas,» uz jautājumu, kāpēc Latvijā izveidojās savā ziņā duāla banku sistēma, atbild D. Latiševs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darbaspēka nodokļu slogs saruks, autogāzes lietotājiem grib uzspiest lielākus tēriņus. Vienlaikus atbalstīti vairāki ministriju priekšlikumi 2014. gada budžeta ieņēmumu palielināšanai, paredzot noteikt jaunas un lielākas nodevas un nodokļus.

Jānorāda, ka pagaidām pieņemti konceptuāli lēmumi un konkrēti likumu grozījumi vēl tiek izstrādāti, tomēr vairāki no izskanējušajiem priekšlikumiem jau vērtēti pretrunīgi. Tā, piemēram, iecere nākotnē vienādot akcīzes nodokļa likmi autogāzei ar akcīzes nodokļa apmēru dīzeļdegvielai vai benzīnam raisa neizpratni par to, kāpēc augstāks nodoklis būtu jāmaksā par videi draudzīgāko degvielu.

«Akcīzes nodokļa pieauguma maksimālais slieksnis nedrīkst pārsniegt robežu, kad autogāzes cena ir lielāka nekā 50% no benzīna (dīzeļdegvielas) cenas, jo sašķidrinātā naftas gāze ir blakusprodukts,» DB uzsver SIA EKO Gāze projektu menedžeris Andrejs Laškovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Eiropas attīstītajās valstīs atslēgu nolikšana nenotiek; Latvija var kļūt par izņēmumu

Māris Ķirsons, 02.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nolikto atslēgu princips mājokļa kreditēšanā pastāv atsevišķos ASV štatos, bet Eiropā Latvija var kļūt par izņēmumu

Par to liecina jurista Rolanda Neilanda pētījums. DB jau rakstījis, ka Saeimas atbildīgās komisijas deputāti ir sagatavojuši parlamentam izskatīšanai galīgajā lasījumā grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz: pārdodot ķīlu – mājokli, parādnieks tiek atbrīvots no atlikušo saistību kārtošanas pret hipotekārā kredīta izsniedzēju. Diskutējot par fizisku personu maksātnespēju, bieži ticis minēts, ka Latvijā nolikto atslēgu princips tiek pārņemts no ASV. «Tas neatbilst patiesībai, jo tikai daļā no ASV štatiem pastāv šis princips – Aiovā, Aļaskā, Arizonā, Kalifornijā, Minesotā, Montānā, Oregonā, Vašingtonā, Viskonsinā, Ziemeļkarolīnā, Ziemeļdakotā,» pētījuma rezultātus skaidro jurists R. Neilands. Turklāt ASV štatos, kur šis princips pastāv, parādniekam nav jākļūst maksātnespējīgam, lai viņu atbrīvotu no saistībām. «Pietiek ar īpašuma piespiedu pārdošanu vai ar tā atdošanu kreditoram. Turklāt lielākajā daļā štatu (28) īpašuma pārdošana piedziņas ietvaros notiek bez tiesas starpniecības,» tā uz jautājumu, ar ko atšķiras Latvijas parlamentāriešu gatavotie grozījumi no ASV eksistējošās kārtības, atbild R. Neilands. «Parādniekiem, kas vēlēsies izmantot šo jaunievedumu Latvijā, būs jāpasludina maksātnespēja, un pēc mantas pārdošanas viņi tiks atbrīvoti no saistībām pret banku, taču ne pret citiem kreditoriem,» brīdina R. Neilands.

Komentāri

Pievienot komentāru