Apdrošināšana

LKB Life piesaistījis trešdaļu jauno prēmiju

Gunta Kursiša, 29.08.2011

Jaunākais izdevums

A/s Latvijas Krājbanka meitas uzņēmums AAS LKB Life šī gada jūlijā dzīvības apdrošināšanas tirgū piesaistījis 33,95% no jaunajām prēmijām kategorijā «Dzīvības apdrošināšana ar uzkrājumu veidošanu», kas ir populārākais dzīvības apdrošināšanas veids, teikts AAS LKB Life paziņojumā.

«Šī gada septiņos mēnešos piesaistīto prēmiju apjoms pārsniedzis miljonu latu, kas ir divreiz vairāk nekā visā 2010. gadā kopā,» stāsta LKB Life valdes priekšsēdētājs Artūrs Piliksers. LKB Life tirgus daļa kategorijā «Dzīvības apdrošināšana ar uzkrājumu veidošanu» ir pieaugusi līdz gandrīz 9%. 2010. gada jūlija beigās uzņēmuma tirgus daļa attiecīgajā kategorijā bija 1%, viņš norāda.

2009. gadā lielākās dzīvības apdrošināšanas sabiedrības pēc parakstīto bruto prēmiju apjoma bija SEB Dzīvības apdrošināšana, Ergo Latvijas dzīvība un a/s Swedbank Elukindlustus Latvijas filiāle, liecina informācija žurnālā TOP 500.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Citadele apkalpos likvidējamās LKB Life klientus

Jānis Rancāns, 23.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banka Citadele un Citadele Life noslēgusi līgumu ar Latvijas Krājbankas meitas sabiedrību LKB Life, kas šobrīd atrodas likvidācijas procesā, par pakalpojumu sniegšanu līdzšinējiem LKB Life klientiem, informē banka.

Daļu likvidējamās LKB Life ar klientiem noslēgto dzīvības apdrošināšanas līgumu ir pārņēmusi Citadele Life, savukārt tiem klientiem, ar kuriem LKB Life dzīvības apdrošināšanas līgumus izbeigs, atbilstoši sniegtajām LKB Life norādēm banka Citadele no šī gada 3. septembra veiks uzkrājumu summu izmaksu.

Kā skaidroja Citadele Life valdes priekšsēdētāja Jolanta Jērāne, Citadele Life ir pārņēmusi visus LKB Life noslēgtos līgumus Dzīvības apdrošināšana ar uzkrājumu veidošanu 100+. Līdz ar to līdzšinējie LKB klienti, ar kuriem ir noslēgti šādi līgumi, kļuvuši par Citadele Life klientiem. J. Jērāne uzsvēra, ka Citadele Life pārņemtos līgumus turpina pildīt ar tādiem pašiem nosacījumiem, kādus paredzēja LKB Life, tajā skaitā saglabājas garantētā procentu likme un uz Citadele Life šiem klientiem ir pārgājusi tāda uzkrājuma summa, kādu aprēķinājis LKB Life.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

LKB Life apdrošināšanas licences tomēr anulēs

Žanete Hāka, 19.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome pieņēmusi lēmumu no 20. aprīļa anulēt visas AAS LKB Life izsniegtās licences apdrošināšanas veikšanai.

FKTK padome marta sākumā nolēma visas LKB Life izsniegtās licences apdrošināšanas veikšanai nevis anulēt, bet to darbību uz laiku apturēt, jo tādējādi tiek saglabāta iespēja Latvijas Krājbankas, kas ir LKB Life lielākais akcionārs, administratoram atbilstoši kreditoru interesēm lemt par LKB Life akciju pārdošanu.

Licenču darbība tika apturēta līdz 19.aprīlim, tomēr šodien nolemts licences anulēt.

Šāds lēmums pieņemts, jo kopš AAS LKB Life licenču apturēšanas 1. martā nav izdevies atrisināt radušās problēmas, kas saistītas ar AAS LKB Life daļas sava pamatkapitāla zaudēšanu AS Latvijas Krājbanka, līdz ar to apdrošināšanas licenču darbība nevar tikt atjaunota.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome pieņēmusi lēmumu uz laiku līdz 2012. gada 19. aprīlim apturēt visu Latvijas Krājbankas meitas uzņēmuma ASS LKB Life izsniegto ličenču apdrošināšanas veikšanai darbību.

Komisija norāda, ka līdz noteiktajam termiņam LKB Life nebūs atļauts slēgt jaunus apdrošināšanas līgumus un piesaistīt jaunus klientus. FKTK uzsver, ka līdz šim noslēgtie apdrošināšanas līgumi turpina savu darbību un LKB Life nodrošinās saistību izpildi pret apdrošinātājiem, jo apdrošinātāja rīcībā šobrīd ir pietiekoši daudz līdzekļu, lai segtu gan fizisku, gan juridisku personu prasījumus.

FKTK norāda, ka lēmums apturēt licences apdrošināšanas veikšanai pieņemts, jo LKB Life šobrīd neizpilda Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likuma prasības, t.i., nenodrošina maksātspējas prasības izpildi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RD Vienotība un Ušakovs apmainās ar «laipnībām» saistībā ar Krājbankas lietu

Elīna Pankovska, 27.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Rīgas domes iesniegtā pieteikuma Rīgas apgabaltiesai par maksātnespējīgās a/s Latvijas Krājbanka (LKB) maksātnespējas procesa administratora atcelšanu un domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) paustās nostājas, sarosījušies Rīgas domes (RD) bloka Vienotība deputāti.

Viņi aicina N. Ušakovu informēt sabiedrību un deputātus par saviem nodomiem saistībā ar LKB, piebilstot, ka mēra nodomi aizdomīgi sakrītot ar bijušā bankas īpašnieka Vladimira Antonova domām. Savukārt N. Ušakovs, atbildot uz šiem pārmetumiem, aicina opozīciju nemelot un rūpēties par rīdziniekiem, nevis LKB administratoriem, kuri saņemot milzīgus honorārus.

Opozīcijas deputāti atzīmē, tā kā N.Ušakovs Rīgas domes vārdā publiski pauž informāciju par LKB, bet jautājumi par domes rīcību saistībā ar LKB neesot apspriesti ar pārējiem Rīgas domē ievēlētajiem deputātiem, Vienotība aicina N.Ušakovu 28.martā notiekošajā RD Finanšu un administrācijas lietu komitejā iekļaut jautājumu par pašvaldības turpmāko rīcību saistībā ar LKB.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Tava tuvākā banka Krievijas miljardiera problēmu ēnā

Dienas Bizness, 22.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/Clipboard02(340).jpg

Latvijas ekonomikai pēdējo gadu laikā ir nemainīga kāda būtiska iezīme - ar zināmu regularitāti sākas noteikti procesi, par kuru patieso būtību, kā arī gaidāmo nākotni nav ne mazākās skaidrības. Šobrīd, kā mēdz teikt, dienas kārtībā, ir Latvijas Krājbanka (LKB), attiecībā uz kuras darbību Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir noteikusi naudas izņemšanas ierobežojumu.

Iemesls tam ir vienkāršs - Lietuvas valdība faktiski ir nacionalizējusi LKB māteskompāniju Snoras bankas, kuras lielākais īpašnieks ir nu jau bēdīgi slavenais Krievijas miljardieris Vladimirs Antonovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FKTK līdz šim nav konstatējis pārkāpumus Krājbankas administratora darbā; atlīdzībā saņemti 3,55 miljoni latu

Ieva Mārtiņa, 02.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) līdz 2012.gada beigām, uzraugot likvidējamās Latvijas Krājbankas administratora KPMG Baltics darbu, tajā likuma pārkāpumus nav atklājusi.

KPMG, kas ik pa laikam izpelnās asu kritiku, bankas administrators ir kopš 2011.gada nogales un līdz šā gada maija beigām atlīdzībā kopumā saņēmis 3,55 miljonus latu, liecina Db.lv aplēses, izmantojot laikrakstā Latvijas Vēstnesis sniegtās administratora atskaites. Tajā skaitā šogad piecos mēnešos administrators saņēmis 804 tūkstošus latu, kas ir par 35,6% mazāk nekā pērn šajā laikā.

«FKTK uzmanīgi seko līdzi Latvijas Krājbankas (LKB) maksātnespējas administratora KPMG Baltics darbībai, un, pamatojoties uz īstenotajiem uzraudzības pasākumiem - klātienes pārbaudi, saņemtajām atskaitēm, pārskatiem un atsevišķi lūgtajiem paskaidrojumiem - varam apliecināt, ka administratora līdzšinējā darbība atbilst likumam. Jāatzīmē, ka aizvadītā gada laikā saņemtas vairākas sūdzības par administratora darbu, kas izskatītas Rīgas apgabaltiesā, taču arī tiesa nav konstatējusi administratora rīcībā kādus pārkāpumus,» Db.lv atklāja FKTK pārstāve Laima Auza.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Krājbanka - sanācija vai bankrots

Aigars Lūsis, Sertificēts maksātnespējas adminsitratots, zvērināts advokāts, 24.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2012 .gada 23. janvāris ir ļoti svarīgs datums daudzu Latvijas valsts iedzīvotāju un uzņēmumu ikdienā, kas var būtiski ietekmēt to tālāko likteni.

Kļuva skaidrs, kas sagaida Latvijas krājbanku (LKB), tātad arī visu tās kreditoru nākotni un neizbēgami arī lielu daļu sabiedrības. Ja mēs atskatāmies uz pēdējo mēnesi un izvērtējam tos notikumus, kas risinājušies ap LKB, ir skaidri saskatāmas vairākas lietas, kuras ir būtiski ietekmējušas to rezultātu, kuru mēs redzam šodien.

Pirmkārt, LKB sanācijas plāna esamība vai, pareizāk sakot, tā neesamība. Šajā sakarā ir jāmin, ka likums nosaka tikai vispārēju regulējumu par sanācijas plāna izstrādi. Rodas loģisks jautājums - kādas darbības reāli ir veiktas un kādas tad būtu bijušas jāveic LKB maksātnespējas administratoram? Pirmais un arī svarīgākais administratora pienākums būtu apzināt visus kreditorus un iepējamo kapitalizāciju no kreditoru saistību kopējā apjoma. Otrais, būtu stratēģiskā investora apzināšana saistību apjomam, kurš netiktu kapitalizēts. Šobrīd man kā vairāku LKB kreditoru pārstāvim nav informācijas, ka šādas svarīgas darbības būtu veiktas. Jāizdara secinājumi, ka LKB administrators savu rīcību acīmredzot balsta tikai uz LKB grāmatvedības datiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde sāk pārbaudi par darbībām, kas veiktas ar SIA Baltijas Aviācijas Sistēmas (BAS) kapitāla daļām un īpašumu.

Par to liecina DB rīcībā nonākušais LR Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes paziņojums. Tajā teikts, ka 8. novembrī uzsākta arī resoriskā pārbaude ar mērķi noskaidrot, vai netika pārkāptas tiesību normas, kuru izpildes kontroli un uzraudzību veic policijas darbinieki. Šis policijas paziņojums vismaz līdz galīgai pārbaudes pabeigšanai varētu būt signāls, ka darbības ar bijušā airBaltic privātā akcionāra BAS kapitāldaļām un īpašumu, iespējams, tiešām varētu būt nelikumīgas, uz ko jau iepriekš norādījis BAS līdzīpašnieks un bijušais airBaltic prezidents Bertolts Fliks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Riga Food medaļas saņem labākie pārtikas produkti

Sandra Dieziņa, 04.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Riga Food 2013 izcilas kvalitātes pārtikas produktu konkursos šogad noskaidroti labākie kvasa un iesala dzērieni, medus un piena produkti, un trešdien izstādes atklāšanā konkursu uzvarētāji tika apbalvoti Riga Food medaļām.

Biedrība Alus brālība un Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 ar Zemkopības ministrijas atbalstu pirmoreiz rīkoja Baltijas valstīs ražotā kvasa un iesala dzērienu konkursu. Kvasu kategorijā Riga Food zelta medaļu un 1. vietu ieguva SIA Ilgezeem ražotais Porter kvass, sudraba medaļu un 2. vietu – SIA Piebalgas alus ražotais Piebalgas oriģinālais kvass, savukārt bronzas medaļu un 3. vietu – UAB Vilniaus alus ražotais dabīgi raudzētais kvass Retro. Savukārt kvasa (iesala) dzērienu kategorijā Riga Food zelta medaļu un 1. vietu ieguva SIA Bauskas alus ražotais iesala dzēriens Veselība, sudraba medaļu un 2. vietu – SIA Ilgezeem ražotais Iļģuciema oriģinālais iesala dzēriens, bronzas medaļu un 3. vietu – SIA Bauskas alus ražotais iesala dzēriens Porteris. Konkursa specbalvu un vienu tonnu iesala kvasa ražošanai saņēma a/s Cēsu alus ražotais Ulmaņlaiku kvass.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Compensa Life parakstīto prēmiju apmēru audzē par 22%

Žanete Hāka, 29.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvības apdrošināšanas kompānijas Compensa Life parakstīto prēmiju apjoms šā gada pirmajā pusē sasniedzis 3,7 miljonus eiro, kas ir par 22% vairāk, salīdzinot ar 2014.gada attiecīgo laika periodu, informē kompānijas pārstāvji.

Kopējā Latvijas dzīvības apdrošināšanas tirgū vērojams pieeaugums par 10%.

Uzņēmuma statistikas dati liecina, ka jauno prēmiju apjoms dzīvības apdrošināšanā pirmajos sešos mēnešos palielinājies par 86%. Tāpat jaunajās prēmijās no janvāra līdz jūnijam parakstīto prēmiju apjoms dzīvības apdrošināšanas polisēm pieaudzis par 108%.

Kopējie Latvijas dzīvības apdrošināšanas tirgus dati parāda, ka jau parakstītas prēmijas 51 miljonu eiro apmērā. Statistika rāda, ka kopumā parakstīto prēmiju apjoms tirgum piesaistītām polisēm dzīvības apdrošināšanā pieaudzis par 67%. Vislielākais kāpums vērojams mūža pensijas apdrošināšanā valsts fondēto pensiju shēmas dalībniekiem, kur parakstīto prēmiju apjoms pirmajā pusgadā pieaudzis par 230%, sasniedzot 1,3 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Compensa Life audzējusi parakstīto prēmiju apjomu

Žanete Hāka, 22.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvības apdrošināšanas kompānijas Compensa Life parakstīto prēmiju apjoms 2014.gadā sasniedzis 12,6 miljonus eiro, kas ir par 1,4 miljoniem eiro vairāk, salīdzinot ar 2013.gadu, informē kompānijas pārstāvji.

Jauno parakstīto prēmiju apjoms veidojis vairāk nekā pusi jeb 57% no kopējā parakstīto prēmiju apjoma.

Uzņēmuma apkopotie dati par 2014.gadu atklāj, ka parakstīto prēmiju apjoma kāpumu veicinājusi veselības apdrošināšanas un dzīvības apdrošināšanas ar uzkrājumu izaugsme par 12%. Veselības apdrošināšanā pērn parakstītas prēmijas par 5,9 miljoniem eiro, bet dzīvības apdrošināšanā ar uzkrājumu – 6,5 miljoni eiro.

«Aizvadītajā gadā pēc parakstīto prēmiju apjoma populārākie produkti bijuši ilgtermiņa uzkrājumi (tajā skaitā privātajām pensijām), kuri bija 52% no visām parakstītajām prēmijām, un veselības apdrošināšana – 47%. Jāatzīmē, ka pērn cilvēki turpinājuši aktīvi izvēlēties tirgum piesaistītās polises, jo ieguldījumi ar fiksētu peļņas procentu pašlaik sniedz zemu ienesīgumu. Šīs tendences rezultātā 2014.gadā prēmiju apjoms aktīvajā uzkrājumā audzis par 151%,» atklāj Compensa Life Latvijas filiāles vadītājs Viktors Gustsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Arī Rīgas dome lūdz atcelt Krājbankas administratoru

Elīna Pankovska, 23.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome iesniegusi pieteikumu Rīgas apgabaltiesai par maksātnespējīgās a/s Latvijas Krājbanka (LKB) maksātnespējas procesa administratora atcelšanu.

Iesniegumā norādīts, ka LKB administratora SIA KPMG Baltics rīcība esot prettiesiska, un atzīstama kā līdzekļu izšķērdēšana, kas liek secināt, ka administrators ļaunprātīgi izmantojot savas pilnvaras bez likumīga pamatojuma.

Tāpēc Rīgas dome lūdz lūdz iecelt jaunu administratoru, kuram ir pieredze kredītiestāžu likvidācijā jau no 2000.gada. Kā pierādījumus tam, ka administrators ar savu darbību nodara būtiskus zaudējumus LKB kreditoriem un veic nelikumīgas darbības, Rīgas dome min, ka Kredītiestāžu likums, definējot kredītiestādes sanāciju, neparedz nekādus konkrētus noteikumus, ievērojot kurus administrators būtu tiesīgs noraidīt sanācijas iespēju gadījumā, ja ir ticis iesniegts likuma prasībām atbilstošs sanācijas plāns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvības apdrošinātāji pērn novērojuši vairākas pozitīvas tendences, tostarp – darba devēji atgriezušies dzīvības apdrošināšanas pircēju rindās, iemaksas kļuvušas regulārākas, kā arī to, ka pieaug vidējā ikmēneša iemaksu summa, kas kompānijām ir 25 – 35 latu apjomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

airBaltic izglāba uz noguldītāju kauliem

Sandris Točs, speciāli DB, 07.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādoties stratēģiskajam investoram, var no jauna rasties vecās prasības pret nacionālo aviokompāniju airBaltic To intervijā DB atzīst bijušais AS Latvijas Krājbanka (LKB) valdes priekšsēdētājs Ivars Priedītis un zvērināts advokāts Jānis Davidovičs.

Fragments no intervijas, kas publicēta 7. septembra laikrakstā Dienas Bizness:

Vai, raugoties no šodienas skatupunkta, bija pamats aizvērt Latvijas Krājbanku?

I. Priedītis: Nebija. Daļēji tas tika izdarīts uz nepārbaudītu dokumentu pamata - mans paraksts ir uz papīriem, kas ir parakstīti pusgadu pirms tam, kad es kļuvu par Latvijas Krājbankas valdes priekšsēdētāju, un turklāt ar nepareizu bankas adresi. Redziet, kad aiztaisīja ciet Krājbanku, FKTK izdeva rīkojumu visu naudu pārskaitīt uz norādīto kontu Deutsche Bank, kur lika akumulēt visu naudu. Varat iedomāties, ko tas nozīmēja Krievijas Investbankai, kurā stāvēja gandrīz 100 miljoni dolāru? Izpildīt šo FKTK rīkojumu Krievijas bankai faktiski nozīmēja tūlītēju maksātnespēju un bankrotu. Tāpēc šī banka atrada veidu, kā nemaksāt šo naudu, viltojot dokumentus, ko arī konstatēja Maskavas pilsētas arbitrāžas tiesa. Taču būtiskākais, kas apliecina, ka Krājbankas aizvēršana bija nepamatota, ir tas, ka bankā bija reāla nauda. Slēgšanas brīdī bankā bija vismaz vairāki simti miljonu latu. Tikai pirmajās nedēļās pēc bankas slēgšanas tika izmaksāti ap sešdesmit miljonu cilvēkiem, kurus akceptēja FKTK pilnvarotā persona. Es tolaik jau sēdēju Olaines cietumā, bet, kā man stāstīja bijušie kolēģi, darba diena Krājbankā sākās ar rindu no rīta pie FKTK pilnvarotās personas, lai vīzētu pārskaitījumus. Šos dokumentus iesniedzu izmeklētājam Ekonomikas policijā, bet tas netika ņemts vērā, un šīs epizodes lietā neeksistē. Taču ir vēl viena svarīga lieta, kas izskaidro Krājbankas aizvēršanu. Kad LKB mātes banka Snoras tika nacionalizēta, Latvijas Krājbanka faktiski kļuva par Lietuvas valsts banku. Ar visu lielo problēmu, ņemot vērā esošās 72 miljonu dolāru lielās saistības, par Latvijas nacionālās aviokompānijas airBaltic kreditoru faktiski kļūst Lietuvas valsts – caur banku Snoras un Latvijas Krājbanku. Šie 72 miljoni bija airBaltic kredītsaistības – vai nu pa taisno, vai caur Baltijas Aviācijas Sistēmām un Taurus (bijušie airBaltic līdzīpašnieki – red.).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vai Jums ir kādreiz ienācis prātā, ka brīvos naudas līdzekļus norēķinu kontā glabāt ir ērti, taču ne īpaši prātīgi, jo Jūs neko nenopelnāt? Jau daudzus gadus banku izmaksātie noguldījuma procenti ir tik niecīgi, ka kontā esošā summa paliek nemainīga. Pat vēl ļaunāk – Jūsu iekrājumu apjoms mazinās, jo inflācija daļu no naudas vērtības vienkārši “apēd”.

Kā gudrāk rīkoties ar brīvajiem naudas līdzekļiem, lai pelnītu, neuzņemoties nepamatotu risku? Atbilde ir vienkārša: vaicājiet padomu profesionāļiem un ieguldiet!

Cik ir iespējams nopelnīt?

Šeit ir vienkāršs piemērs: ja pirms trīs gadiem kredītiestādes norēķinu kontā Jūs ieskaitījāt 5000 eiro, tad, visticamāk, šī summa nav mainījusies līdz pat šim brīdim. Savukārt, ja pirms trīs gadiem Jūs būtu izmantojuši Mandatum Life Portfeļa pārvaldes pakalpojumu un šos pašus 5000 eiro būtu uzticējuši minētajam uzņēmumam, šodien Jums būtu papildus uzkrāti līdz pat 500 eiro, atkarībā no izvēlētās stratēģijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvības apdrošināšanas kompānijas "Compensa Life Vienna Insurance Group SE" ("Compensa Life") Latvijas filiāles vadītājs Viktors Gustsons pēc 22 šajā amatā nostrādātiem gadiem dodas pelnītā atpūtā. No 2023. gada 1. jūlija par filiāles vadītāju kļūs līdzšinējais uzņēmuma biznesa attīstības vadītājs Ervins Vēveris.

"Darbs uzņēmuma vadībā visus šos gadus ir bijis ļoti interesants, aizraujošs laiks. Saku vislielāko paldies “Compensa Life” komandai, ar kuru kopā izdevies sasniegt tiešām būtiskus biznesa mērķus. Esam kļuvuši par vienu no vadošajām dzīvības apdrošināšana sabiedrībām Latvijas tirgū ar stabilu, izaugsmē vērstu attīstību, plašu filiāļu tīklu, zinošiem darbiniekiem un mūsdienīgiem, dinamiskiem dzīvības apdrošināšanas pakalpojumiem. Jaudīga izaugsme panākta uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā, aug Mūža pensijas apdrošināšanas popularitāte, veiksmīgi ieviests jaunums Latvijas tirgū - onkoloģisko slimību apdrošināšana Oncodrop u.c. Esmu pārliecināts, ka Ervins Vēveris kopā ar “Compensa Life” vadības komandu turpinās efektīvi attīstīt un vadīt uzņēmumu, sasniedzot jaunus apvāršņus," stāsta Viktors Gustsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Compensa Life jauno prēmiju apjomu audzējusi par 29%

Žanete Hāka, 10.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvības apdrošināšanas kompānijas Compensa Life jauno parakstīto prēmiju apjoms 2013.gadā sasniedzis 6,3 miljonus eiro, kas ir par 29% vairāk, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, informē uzņēmuma pārstāvji.

Īpaši pieprasīta aizvadītajā gadā bijusi veselības apdrošināšana, jo jaunās prēmijas parakstītas par 49% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Uzņēmuma darbība aizvadītajā gadā bijusi veiksmīga, jo jauno parakstīto prēmiju apjoms veidoja vairāk nekā pusi jeb 56% no kopējā parakstīto prēmiju apjoma.

Aizvadītajā gadā visstraujāk jeb par 54% pieaudzis jauno parakstīto prēmiju apjoms nelaimes gadījumu apdrošināšanā. Ja iepriekšējos gados populārākie produkti bija uzkrājumi privātajai pensijai un dzīvības apdrošināšana, tad 2013.gada tendence apdrošināšanas produktu vidū bijusi nelaimes gadījumu apdrošināšana, skaidro Compensa Life Latvijas filiāles vadītājs Viktors Gustsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Apdrošināšanas tirgus Latvijā pērn audzis par 9,5%

Db.lv, 31.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas tirgus Latvijā 2023.gada laikā ir audzis par 9,5%, kas ir stabila izaugsme, salīdzinot ar iepriekšējā gada augstās inflācijas forsēto tirgus pieaugumu.

Parakstīto prēmiju kopējais apmērs pērn sasniedzis 738,8 miljonus eiro, bet izmaksātās atlīdzības augušas par 9,3%, sasniedzot 469,5 miljonus eiro.

Straujākais prēmiju pieaugums bijis veselības apdrošināšanā – par 20%, savukārt atlīdzības īpaši strauji pieaugušas īpašuma apdrošināšanā – par 42%, ko ietekmēja pērnā gada vētras un citu dabas negadījumu seku novēršana.

“2023. gads nozarei noteikti paliks prātā ar ekstrēmiem dabas apstākļiem – plūdiem, salnām, sausumu un vētrām. Tā rezultātā summas, ko pērn klientiem apdrošinātāji izmaksāja īpašuma atlīdzībās, tai skaitā par sējumiem, palielinājās par 42%, salīdzinot ar 2022. gadu. Gada pirmajā pusē turpinājām izjust sekas, kas saistītas ar inflācijas radīto cenu pieaugumu vairākās nozarēs, kas tieši ietekmē apdrošināšanu, kā veselība, īpašums, KASKO un OCTA. 2023. gada sākumā notika arī līderu maiņa apdrošināšanas tirgū Latvijā – dzīvības apdrošināšanu, kas jau gadiem bija ieņēmusi lielākā veida vietu, nomainīja veselības apdrošināšana,” komentē Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) prezidents Jānis Abāšins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

FOTO: Opel Zafira pārtop par mikroautobusu

Aldis Zelmenis, 16.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk Opel Zafira jeb, precīzāk, Opel Zafira Life nosaukums tiks izmantots ērta mikroautobusa vajadzībām, savukārt kravas versija izmantos Opel Vivaro vārdu

Kompakto minivenu ēras noriets liek ražotājiem pārgrupēties un piedāvāt tirgū pieprasītus produktus, tādējādi Opel Zafira vārds, kas iepriekš tika izmantots populārā minivena vajadzībām, tagad piešķirts minibusam, kas tiks piedāvāts trīs dažādos izmēros un būs paredzēts līdz pat deviņu pasažieru vizināšanai. Jaunā Opel Zafira Life pamatā ir pārbaudīta tehnika jeb tas, ko jau pazīstam citos franču PSA uzņēmuma veiksmīgajos modeļos – Peugeot Traveller, Citroen Space Tourer un ārlaulības bērnam Toyota Proace Verso.

Kopumā Opel Zafira Life būs vairāki jaunākās paaudzes 1,5 un divu litru dīzeļdzinēji, kuru jauda ir no 102 līdz 177 zirgspēkiem. Būtiski piebilst, ka visi dīzeļi atbildīs jaunākajiem un bargākajiem Euro 6d-TEMP standartiem. Pārsvarā gadījumu dīzeļi tiks saprecināti ar sešpakāpju manuālo pārnesumkārbu. Tikai prestižākais un dārgākais 177 ZS jaudīgais divu litru dīzelis sešpakāpju rokas kārbas vietā būs tiesīgs saņemt modernu astoņpakāpju automātu. Pēdējā versija būs ikvienas ģimenes sapņu auto. Tam ir viss, ko dakters izrakstījis: jauda, dinamika un komfortabla braukšana, kas nenogurdinās arī pilotu. 1,5 litru dīzeļiem ar 102 un 120 ZS lielu jaudu būs tikai sešpakāpju rokas kārba, tāpat arī divu litru 150 ZS versijai. Opel Zafira Life salonu varēs iekārtot, sākot no 5 līdz 9 vietām, tam ir trīs dažādi virsbūves garuma modeļi, proti, 4,60 metru jeb S modelis, tālāk seko 4,95 metru garais M modelis un maksimālajā izpildījumā jeb L modelis būs 5.30 metrus garš. Neatkarīgi no garuma visi Zafira Life modeļi būs 1,90 metru augsti. Šī informācija lieti noderēs un iepriecinās tos, kas bieži brauc uz lielveikaliem un atstāj savus auto daudzstāvu autostāvvietās, kam pašiem pie mājas auto glabājas daudzstāvu stāvvietā vai kuri arī bieži dodas ceļojumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pieejami 3,4 miljardi eiro vides un klimata kvalitātes uzlabošanai

Dienas Bizness, 29.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interesentus aicina pieteikties Eiropas komisijas līdzfinansējumam vides un klimata pārmaiņu realizēšanai. Kopējais pieejamais finansējums programmas LIFE ietvaros ir 3,4 miljardi eiro. Papildus Eiropas finansējumam pieejams arī nacionālais līdzfinansējums 13,9 mijonu eiro apmērā.

Uz šo finansējumu, iesniedzot projektu pieteikumus, var pretendēt jebkura juridiskā persona – uzņēmēji, sabiedriskās organizācijas, pašvaldības, nevalstiskās organizācijas – kas plāno veikt inovatīvus un ilgtspējīgus uzlabojumus.

«LIFE programmas atbalsts ir ļoti plašs. Un lai gan vēsturiski Latvijā to vairāk izmanto nevalstiskās organizācijas dabas projektu realizācijai, šī gada uzsaukuma jauninājums – «tirgum gatavie» produkti vides un klimata tehnoloģijās - ir ērts un pieejams veids kā arī privātie uzņēmēji var veikt jaunu produktu vai tehnoloģiju ieviešanu LIFE programmas ietvaros,» skaidro Latvijas vides aizsardzības fonda administrācijas (LVAFA) LIFE atbalsta vienības vadītājs Jānis Vēbers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ja kāds apzogas, nodokļu maksātājiem nebūtu jāmaksā

Andrejs Vaivars, 25.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir pagājis simboliskais simts dienu termiņš, kopš Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja amatā strādā Kristaps Zakulis. Jau tiekot pie šā posteņa, viņš «mantojumā» saņēma Krājbankas epopeju, bet nu viņam jārēķinās ar mēģinājumiem reinkarnēt finanšu piramīdas.

«Tagad tās sauc par globālām izmaiņām pasaulē,» intervijā žurnālam Lietišķā Diena stāsta K. Zakulis, atbildot uz jautājumu, vai valsts ir gatava maksāt par biznesa neveiksmēm, ar to domājot Parex bankas krahu. Pēc viņa domām, Parex cieta no pasaules finanšu krīzes, savukārt LKB gadījumā runa ir par bankas īpašnieku un vadības krāpnieciskām darbībām, ko šobrīd cītīgi izmeklē Ekonomikas policija. «Ja kāds vienkārši apzogas, nodokļu maksātājiem par to nebūtu jāmaksā,» skaidro FKTK vadītājs.

Šobrīd FKTK rūpīgi seko līdzi LKB administratora darbam, un institūcijai ļoti cenšoties «palīdzēt» cilvēki, kuri mēģina saskatīt visdažādākos pārkāpumus administratora darbībās un sūdzēties par to gan FKTK, gan tiesā. Tādējādi administratoram šajā lietā nākas strādāt ar lielāko atbildību, saprotot, ka runa ir par Latvijas vēsturē lielāko maksātnespējas procesu, kas ir skāris lielu sabiedrības daļu. «Skaidrs, ka šis process aizņems tuvākos pāris gadus,» uzsver K. Zakulis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Andris Šķēle par valsts cīņu ar BAS: atliek tikai cerības

Ieva Mārtiņa, 22.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisijas izmeklēšana ir nopietns pārbaudījums politiķu un ierēdņu lēmumiem un rīcībai, kas pieņemti airBaltic sakarā. Tā var nest valstij nopietnus zaudējumus arī finansiāli.

«Varu izteikt tikai cerību, ka valsts pārstāvjiem izdosies rast skaidrojumu savai rīcībai un tā tiks novērtēta kā atbilsotoša ES regulējumam šajā industrijā. Ceru, ka Rīgu negaida Viļņas vai Tallinas liktenis, kuras ir mazu un periferiālu lidostu pilsētas,» tā DB atzina bijušais politiķis, šobrīd uzņēmējs Andris Šķēle, kuram tiek piedēvēta zināma saistība ar airBaltic bijušo privāto akcionāru Baltijas aviācijas sistēmas (BAS) un tā bijušo līdzīpašnieku Bertoltu Fliku.

DB jau vēstīja par izveidojusos situāciju starp valsti un BAS, kas iesniegusi sūdzību Eiropas Komisijai par to, ka valsts, ieguldot naudu airBaltic – kopā vairāk nekā 80 milj. Ls –, iespējams, ir sniegusi ES neatļautu valsts atbalstu brīvā konkurencē strādājošam uzņēmumam. Eiropas Komisija sāka šo apstākļu izmeklēšanu, un pašlaik nav vēl zināms, kādas sekas tā var atstāt uz airBaltic, jo vairākas Eiropas aviokompānijas šī iemesla dēļ ir bijušas spiestas pieteikt savu maksātnespēju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bičevskis: situācija Krājbankā ir nopietna; finanšu sistēmai draudu neesot

Dienas Bizness, 22.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Acīmredzot situācija Latvijas Krājbankā (LKB) ir pietiekami nozīmīga, ja jau banka aizvērta pilnībā, savu viedokli par LKB slēgšanu pauž Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis, piebilstot, ka pagaidām asociācijas rīcībā ir tikai tā publiskā informācija, ko sniegusi Finanšu kapitāla tirgus komisija (FKTK).

Bičevskis Latvijas Televīzijas raidījumā Labrīt, Latvija! norādīja, ka LKB problēmas tiešā veidā Latvijas tautsaimniecību un finanšu sistēmu neietekmēs. Latvijas Komercbanku asociācija šādus draudus nesaskata, teica Bičevskis.

Runājot par to, kā aizsākās problēmas ar LKB mātes banku Snoras Lietuvā, Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents norādīja, ka tas bijis bezprecedenta gadījums attiecībā uz ļaunprātīgu krimināla rakstura pārkāpumu. Likumā paredzēts, ka tiklīdz šāds gadījums tiek pamanīts banku var pārņemt, kā to Lietuva arī izdarījusi. Taču ne vienmēr tas tiek pamanīts.

Patlaban saistībā ar notikumiem LKB ar premjeru Valdi Dombrovski tiekas finanšu ministrs Andris Vilks un FKTK pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Compensa Life parakstīto prēmiju apmērs audzis par 35%

Žanete Hāka, 16.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvības apdrošināšanas kompānijas Compensa Life Latvijā parakstīto prēmiju apjoms 2015. gadā sasniedzis 9 miljonus eiro, kas ir pieaugums par 35%, salīdzinot ar 2014. gadu, informē kompānijas pārstāvji.

Kopumā pagājušais gads vērtējams pozitīvi, jo tieši dzīvības apdrošināšanā parakstīto prēmiju apjoma pieaugums ir 140%.

«Straujo pieaugumu dzīvības apdrošināšanā veicināja parakstīto prēmiju apjoms tieši tirgum piesaistītajām polisēm, kur apjoms pieaudzis par 213%. Šis pieaugums saistāms ar to, ka aizvien vairāk cilvēku turpina izvēlēties uzkrājošo apdrošināšanu piesaistīt ieguldījumu fondiem. Prognozējams, ka arī šogad šī tendence saglabāsies un šis produkts būs viens no pieprasītākajiem,» norāda Compensa Life Latvijas filiāles vadītājs Viktors Gustsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Latvijas apdrošinātāju kopējais parakstīto prēmiju apjoms pārsniedz pusmiljardu eiro

Dienas Bizness, 03.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā darbojošos apdrošinātāju kopējais parakstīto prēmiju apjoms 2014. gadā pieaudzis par 10%, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas rīcībā esošie dati par apdrošinātāju darbības rezultātiem.

Ārzemēs Latvijas apdrošinātāji pērn parakstījuši prēmijas 168,3 miljonu eiro apmērā, kas ir par 7% vairāk nekā 2013. gadā. Latvijas iekšējā tirgū pieaugums bijis 11%, un kopā Latvijā darbojošos apdrošinātāju parakstīto prēmiju apjoms sasniedzis 517,2 miljonus eiro, kas ir 10% pieaugums pret 2013. gadu.

Ārzemēs izmaksātas apdrošināšanas atlīdzības 86,6 miljonu eiro apmērā, Latvijā - 197,6 miljonu eiro, un kopā izmaksātas atlīdzības 284,2 miljonu eiro (+7%) apmērā.

Vislielākais kāpums tieši ārzemēs no lielajiem veidiem bijis īpašuma apdrošināšanā - par 62% (pieaugums šajā veidā kopumā - 28%). Tā rezultātā lielāko apdrošināšanas veidu topā pērn notikusi līderu maiņa, un īpašuma apdrošināšana ar 16,6% tirgus daļu ieņem pirmo vietu, vērtējot pēc kopējā parakstīto prēmiju apjoma, kas sasniedzis 86,1 miljonu eiro. Ārzemēs izmaksātās atlīdzības īpašuma apdrošināšanā pieaugušas vēl straujāk - par 74%, sasniedzot 9,6 miljonus eiro. Kopumā atlīdzībās izmaksāti 29,5 miljoni eiro, kas ir par 20% vairāk nekā pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru