Tehnoloģijas

LNT un TV5 rādītās filmas un seriālus varēs skatīties oriģinālvalodā

LETA, 28.07.2011

Jaunākais izdevums

Tuvākajā laikā telekompāniju LNT un TV5 skatītāji varēs izvēlēties filmas un seriālus skatīties oriģinālvalodā vai ar latviešu tulkojumu, informēja LNT Pašreklāmas daļas vadītāja Ingūna Sermole.

Pēc viņas sniegtās informācijas, tehniski iespēja izvēlēties valodu nodrošināta visos kabeļtīklos, taču vēl tiek pieslīpētas nianses, lai abi kanāli to varētu piedāvāt arī praktiski. Patlaban testa režīmā norit konkursa Jaunais vilnis translācija TV5 ar iespēju skatīties to latviešu valodā vai oriģinālvalodā.

Par iespēju izvēlēties valodu minētajos kanālos šodien pavēstīja lielākie televīzijas operatori. Nozares pārstāvji uzsver, ka to var izmantot tikai digitālās televīzijas klienti, bet tā nav pieejama analogās kabeļtelevīzijas skatītājiem.

SIA Izzi informēja, ka no 26.jūlija valodu var izvēlēties atsevišķām TV5 pārraidēm, prognozējot, ka to skaits pieaugs. Šī funkcija pieejama arī TV3 un TV6. Uzņēmuma attīstības direktore Sandra Kraujiņa norāda, ka pasaulē tā ir ierasta prakse, ka populāru televīzijas kanālu raidījumi skatāmi dažādās valodās.

SIA Baltkom savukārt savā paziņojumā min, ka uzņēmuma digitālās televīzijas abonentiem ir iespēja izvēlēties valodu gan TV5, gan LNT, bet no pagājušās nedēļas šāda iespēja ir arī TV3 un TV6, un tādējādi valodu izvēles funkcija ir nodrošināta populārākajiem Latvijas televīzijas kanāliem. Uzņēmuma preses sekretārs Lauris Kļaviņš piebilst, ka valodu izvēles funkcija darbojas arī plašam ārzemju programmu klāstam.

Arī SIA Lattelecom norāda, ka uzņēmuma televīzijas - gan Virszemes, gan Interaktīvās televīzijas - skatītājiem valodu izvēles funkcija pieejama lielākajai daļai ārzemju kanālu un tagad tā ir arī LNT un TV5.

Operatora Televīzijas biznesa daļas direktore Inga Alika atgādina, ka pirmo reizi Latvijas raidorganizāciju vidū šo iespēju izmantoja LTV7 pirms gada, nodrošinot iespēju skatītājiem pašiem izvēlēties Pasaules kausa futbolā tiešraides valodu.

Jau ziņots, ka no 1.jūnija arī satelīttelevīzijas un programmu satura izplatītāja Viasat klienti ārvalstu filmas un raidījumus televīzijas kanālos TV3 un TV6 var skatīties oriģinālvalodā. Tiesa, dažos gadījumos, ja tiek demonstrēti vecāki ieraksti, oriģinālvaloda var arī nebūt pieejama.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedru mediju koncerns Modern Times Group (MTG) ir noslēdzis LNT iegādes darījumu; liecina MTG paziņojums medijiem. «Jā, no 1.jūnija LNT īpašnieks ir MTG,» DB apliecināja MTG Baltijas direktors Kaspars Ozoliņš.

Tādējādi MTG Broadcasting AB Latvijā, atbilstoši Konkurences padomes (KP) datiem, realizēs izšķirošu ietekmi pār SIA TV3 Latvia, VIASAT AS, SIA Star FM, kā arī pār AS Latvijas Neatkarīgā Televīzija, kas realizē izšķirošu ietekmi SIA TV5, SIA Latvijas Ziņu Kanāls un SIA Mūzikas Kanāls.

LNT valdē un padomē darbosies tikai MTG darbinieki, atklāja K. Ozoliņš, paskaidrojot, ka viņš no 1.jūnija ir arī LNT ģenerāldirektors. LNT finanšu direktors ir Mārcis Balodis (MTG), bet izpilddirektors ir Guntars Traubergs (LNT).

Lai LNT grupa varētu turpināt veiksmīgi darboties, tiks veidota stratēģiskā padome, kurā būs LNT darbinieki, tostarp līdzšinējais LNT šefs Andrejs Ēķis. Tādējādi MTG grupa pārņem no 1.jūnija LNT biznesa vadību un konsolidē tā finanšu rādītājus. Detalizēta informācija par darījuma detaļām netiek sniegta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS «Latvijas neatkarīgā televīzija» (LNT) ieķīlājusi vairākas sev piederošās preču zīmes, nodrošinot prasījumu 500 miljonu eiro apmērā, liecina informācija «Firmas.lv».

Kopumā LNT ieķīlājusi 20 preču zīmes - «5», «TV5», «Kriminal+», «Kriminal+», «Večer@22', »Večer Novostjei«, »Večer Novostjei. Novostj«, »Patriotu nedēļa«, »Bez Cenzuri«, »Labvakar, Latvija!«, »2 Izklaides kanāls«, »Mājokļa jautājums«, »Dziedošās ģimenes«, »Latvijas Princese«, »Latvijas Zelta talanti«, »Eņģeļi pār Latviju«, »Labestības diena«, »Zvaigžņu lietus«, »LNT Ziņas« un »LNT Telekompānija«.

Šā gada 14.gada novembrī reģistrētais komercķīlas akts liecina, ka LNT ieķīlājis arī preču zīmi »Degpunktā«, kurai uz Komercķīlas līguma noslēgšanas datumu - šā gada 20.oktobri - beidzies reģistrācijas termiņš Latvijas Patentu valdē. Tāpat ieķīlāta arī preču zīme »Naš kanal«, kurai uz Komercķīlas līguma noslēgšanas datumu atteikta reģistrācija Patentu valdē, bet par to ir iesniegta apelācija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālo komunikāciju portāla Draugiem.lv izveidotajā interneta televīzijas platformā Draugiem TV prettiesiski izmantots nacionālo komerctelevīziju kanālu saturs, norāda LNT pārdošanas direktors Guntars Traubergs.

Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums nosaka, ka programmu retranslācijai publiskajos elektronisko sakaru tīklos nepieciešams saņemt retranslējamās programmas īpašnieka piekrišanu. Telekompānija LNT šādu atļauju Draugiem TV nebija devusi, skaidroja Traubergs.

«Kopš pagājušā gada beigām, kad Draugiem.lv, pārkāpjot Autortiesību likumu, testa režīmā iedarbināja jauno platformu, LNT vairākkārt ir vērsusies pie Draugiem.lv ar piedāvājumu noslēgt sadarbības līgumu, lai izbeigtu autortiesību pārkāpumu, taču tas tika ignorēts un LNT bija spiesta vērsties tiesā,» norādīja Traubergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

MTG vadītājs: radikālu atšķirību LNT darbībā nebūs

Jānis Rancāns, 11.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamo gadu laikā Latvijas Neatkarīgajā televīzijā (LNT) tiks pastiprināts informatīvais bloks, bet radikālu atšķirību telekanāla darbībā nebūs, sacīja Modern Times group (MTG) vadītājs Baltijas valstīs Kaspars Ozoliņš.

Raidījumā Dienas rīts viņš norādīja, ka LNT un TV3 tiks saglabātas atsevišķas redakcijas, lai tādējādi nodrošinātu viedokļu daudzveidību. Tāpat saturiskajā LNT attīstībā MTG vēlas redzēt līdžinējo telekanāla vadītāju Andreju Ēķi. «Andreju mēs redzam kā TV profesionāli, gribam redzēt saturiskajā attīstībā. Mēs Andreju satura jomā gribam redzēt mūsu komandā,» sacīja K. Ozoliņš.

MTG vadītājs arī norādīja, ka tiks sapludinātas TV3 un LNT administrācijas, lai tiktu samazinātas to izmaksas.

Db.lv jau vēstīja, ka no 1. jūlija LNT pāriet MTG sastāvā. Tādējādi MTG Broadcasting AB Latvijā, atbilstoši Konkurences padomes (KP) datiem, realizēs izšķirošu ietekmi pār SIA TV3 Latvia, VIASAT AS, SIA Star FM, kā arī pār AS Latvijas Neatkarīgā Televīzija, kas realizē izšķirošu ietekmi SIA TV5, SIA Latvijas Ziņu Kanāls un SIA Mūzikas Kanāls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finansiālu apsvērumu dēļ ir pieņemts «sāpīgs lēmums» – 31. martā tiks pārtraukta kanāla TV5 darbība.

TV5 līdz šim bija viens no nedaudzajiem televīzijas kanāliem Latvijā, kas veidoja informatīvo saturu krievu valodā. «Taču krievu valodā raidošo kanālu tirgus ir ļoti piesātināts un Latvijā ražota satura izmaksas ir augstas, tāpēc, konkurējot ar retranslēto televīzijas saturu un nesaņemot nekādu atbalstu nacionālā satura veidošanai krievu valodā, TV5 jau ilgāku laiku strādā ar ievērojamiem zaudējumiem,» skaidrots paziņojumā.

«Slēgt kanālu ir sāpīgs lēmums, ir jāpārtrauc ilggadīga sadarbība ar augsti profesionāliem kolēģiem, tāpat jāzaudē kanāla veidošanā un uzturēšanā ieguldītais. Tomēr, lai mazinātu AS LNT zaudējumus, šis lēmums bija jāpieņem,» norāda Baiba Zūzena, MTG TV Latvia vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

TV5 nokļūst nepatikšanās par pārraidītiem fašistiskiem izteikumiem

LETA, 09.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome šodien ierosinājusi divas administratīvā pārkāpuma lietas pret televīzijas kanālu TV5.

Kā pastāstīja padomes locekle Dzintra Geka, viena administratīvā pārkāpuma lieta ierosināta par Monitoringa centra konstatēto 13.oktobrī, kad TV5 ziņās pārraidīts sižets saistībā ar parakstu vākšanu par krievu valodu kā otru valsts valodu, kurā viens no nejauši intervētajiem iedzīvotājiem izteicies par Latviju kā fašistisku valsti.

Saskaņā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu mediju programmās un raidījumos nedrīkst ietvert sižetus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus.

Geka stāsta, ka starp padomes locekļiem izvērsušās diskusijas par viedokļu daudzveidības atspoguļošanu, tomēr tika nolemts, ka konkrētais intervētais cilvēks ar saviem izteikumiem ir diskreditējis Latvijas valsti. Turklāt padome uzskata, ka šajā gadījumā tika pārraidīts sižeta ieraksts, tādēļ šī viedokļa nonākšana ēterā nav bijusi nejauša.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Ēķis: Ja nenotiks apvienošanās, LNT būs jāmeklē cits investors

Jānis Rancāns, 14.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja nenotiks Latvijas neatkarīgās televīzijas (LNT) un TV3 apvienošanās, tad LNT būs jāmeklē kāds cits investors, sacīja Andrejs Ēķis.

«Brīdī, kad ekonomika ir tāda, kāda ir, plus daudz televīzijas kanālu, vajadzīgs pamatīgs, ilglaicīgs investors,» raidījumā Dienas rīts norādīja LNT vadītājs Andrejs Ēķis.

Tāpat viņš arī uzsvēra, ka LNT nevajadzētu pārdot, ja ārvalstu kanāliem neļautu ievietot reklāmu. A. Ēķis skaidroja, ka, piemēram, Krievijas kanālus finansē Krievija un viņi piedalās reklāmas tirgū, kā arī saņem no kabeļtelevīzijas skatītājiem naudu, bet ar nacionālajiem kanāliem tā nav.

Runājot par apvienošanos ar TV3, A. Ēķis norādīja, ka MTG ir svarīgi iegūt noteiktu auditoriju, kas šajās dienās ir segmentēta. «Nevienam nav vajadzīgs viens medijs, bet gan kanāli, kas apkalpo vairākas auditorijas,» sacīja A. Ēķis. Tāpat viņš uzsvēra, ka MTG vienmēr interesējusi komanda, kas strādā pie satura veidošanas, un cilvēkiem, kas LNT strādā pie satura radīšanas neesot par ko baidīties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

TV3 un LNT: atļaut nedrīkst aizliegt

Dace Silava-Tomsone, ZvAB Raidla, Lejiņš & Norcus vadošā partnere, 20.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) šobrīd izskata Modern Times Group (MTG) iesniegto ziņojumu par telekanālu LNT, TV5 un Latvijas Mūzikas Kanāla iegādi.KP lēmums jāpieņem līdz maija vidum.

Konkurences likums nosaka, ka KP aizliedz apvienošanos, kuras rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū. Taču likums arī paredz, ka KP ir tiesīga atļaut šādu apvienošanos, nosakot tirgus dalībniekam saistošus noteikumus, kuri novērš apvienošanās negatīvās sekas attiecībā uz konkurenci. Tātad darījums var tikt atļauts, ja KP spēj formulēt tādus saistošos noteikumus, kuri novērš apvienošanās negatīvās sekas.

Kas būtu jādara KP, lai pienācīgi izvērtētu šo darījumu un izlemtu, vai to atļaut? Latvijā nav formālu vadlīniju apvienošanās darījumu izvērtēšanai, taču, līdzīgi kā citās konkurences lietās, KP būtu jāņem vērā ES regulējums un Eiropas Komisijas prakse.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notikušas izmaiņas a/s Latvijas Neatkarīgā televīzija (LNT) vadībā, to pametot līdzšinējam valdes loceklim Mārcim Balodim, liecina jaunākā informācija Lursoft.

Mārča Baloža vietā kopš 30. oktobra LNT valdes locekles amatu ieņem Solveiga Grīsle. Tāpat kā uzņēmuma valdes priekšsēdētājam Kasparam Ozoliņam, arī S. Grīslei ir tiesības pārstāvēt uzņēmumu kopā ar visiem valdes locekļiem.

M. Balodis uzņēmuma valdē darbojās neilgu laiku - kopš šā gada 12. jūnija.

Uzņēmuma padomes sastāvs ir palicis nemainīgs – padomes priekšsēdētāja amatu ieņem Karls Bo Anderss Nilsons (Karl Bo Anders Nilsson), viņa vietnieka amatā ir Marks Andre Zagars (Marc Andre Zagar), bet padomes locekļa amata pienākumus pilda Matiass Jongs-Nams Hermansons (Mathias Yong-Nam Hermansson), liecina Lursoft dati.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) šodien pieņēmusi lēmumu saistībā ar darījumu, kurā MTG Broadcasting (MTG) plāno no AS Neatkarīgie nacionālie mediji iegādāties AS Latvijas Neatkarīgā televīzija (LNT) akcijas, biznesa portālu Nozare.lv informēja KP pārstāve Inita Kabanova.

«Lēmumu MTG un LNT apvienošanās lietā KP ir pieņēmusi. Publiski lēmums būs pieejams tuvāko divu nedēļu laikā pēc tā juridiskās pēcapstrādes iestādes ietvaros un iesaistīto uzņēmumu informēšanas,» norādīja Kabanova.

Jautāts, vai pieņemtais lēmums ir pozitīvs, KP priekšsēdētājs Dzintars Striks biznesa portālam Nozare.lv sacīja: Šo informāciju nevaru ne apstiprināt, ne noliegt, taču rezultāts būs ļoti interesants.

Kā ziņots, pēc iespējamās apvienošanās zem MTG jumta būtu kanāli LNT, TV3, TV5, TV6, K2, 3+.

Iepriekš vairāki eksperti norādīja, ka apvienošanos nevajadzētu pieļaut, jo izveidosies monopols.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) ir atļāvusi darījumu, kurā mediju koncerns MTG Broadcasting (MTG) plāno pārņemt Latvijas Neatkarīgo televīziju (LNT) un TV5.

Tiesa, atļauja dota, izvirzot stingrus nosacījumus, kas pagaidām netiek publiskoti. Līdz ar to nav zināms, vai MTG tiem piekritīs. Mediju koncerns, kura paspārnē jau darbojas kanāli TV3, TV6 un citi, par lēmuma saturu vēl oficiāli nav informēts.

KP amatpersonas atklāj vien to, ka lēmums šajā lietā ir pieņemts un tiks publiskots divu nedēļu laikā. Jautāts, vai lēmums ir pozitīvs, KP priekšsēdētājs Dzintars Striks biznesa portālam Nozare.lv sacīja: «Šo informāciju nevaru ne apstiprināt, ne noliegt, taču rezultāts būs ļoti interesants.»

Neoficiāli zināms, ka apvienošanās atļauja varētu būt dota uz pieciem gadiem, pēc kuriem lēmums tiktu vēlreiz pārskatīts. Apvienošanās atļauja varētu tikt atcelta arī šo piecu gadu laikā, ja netiktu īstenots kāds no KP izvirzītajiem nosacījumiem, piemēram, attiecībā uz reklāmas tirgu u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksas TV operatori neapstiprina klientu migrāciju saistībā ar lielākā TV operatora – Lattelecom – konfliktu ar MTG par TV3 retranslāciju interaktīvajā televīzijā; arī Baltcom nemierā ar MTG cenas piedāvājumu.

Aptaujāju Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas (LEKA) biedrus un secināju, ka Rīgā astoņu dienu laikā kopš Lattelecom interaktīvajā televīzijā pārtraukta Modern Times Group (MTG) ietilpstošā kanāla TV3 retranslācija, klāt nākuši četri abonenti, DB pastāstīja LEKA valdes priekšsēdētājs Ilmārs Muuls, apliecinot, ka klienti nāk no Lattelecom, taču vienlaikus tas nenozīmē, ka visi pārgājuši TV3 kanāla dēļ. Lietas būtība ir tāda, ka ir liels troksnis par neko.

Iemesls – interaktīvā televīzija ir komplektā ar internetu, un, ja ir internets, tad viss oriģinālais TV3 saturs ir pieejams internetā. Protams, neliela neērtība – saturs nav pults attālumā, bet pieejams datorā, pamatoja I. Muuls. LEKA biedri bija gatavojušies, ka būs TV klientu pieplūdums pēc 1. aprīļa, neslēpa I. Muuls, tomēr aktivitāte izpalika. Attiecībā uz TV3 reitingiem, viņaprāt, situācija ir nelāga, jo redzams, ka kanāla retranslācijas pārtraukšana Lattelecom interaktīvajā televīzijā neatstāja ietekmi uz klientu migrāciju. Arī līgums ar Baltcom, kurš ir arī IZZI īpašnieks, pagarināts vien par diviem mēnešiem, atgādina I. Muuls, tāpēc aktuāls ir jautājums, kā MTG rīkosies turpmāk. Pieejamā informācija liecina, ka Baltcom nav apmierināts ar cenas piedāvājumu no MTG puses, tādējādi, ja līdzīgas prasības tiks izvirzītas arī citiem TV maksas operatoriem, pastāv atteikšanās iespējas no TV3 kanāla, brīdināja I. Muuls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

LNT: Kabeļoperatori draud celt cenas, cerot iedzīvoties uz skatītāju rēķina

Gunta Kursiša, 30.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar to brīdi, kad vietējām komerctelevīzijam parādījusies iespēja saņemt taisnīgu samaksu par savu saturu no kabeļoperatoriem, kabeļoperatori izmanto maldinošas kampaņas un, spekulējot ar informāciju, gatavo klientus nepamatotai inflācijai, lai atkal iedzīvotos uz savu klientu – TV skatītāju rēķina, pilnībā ignorējot valsts nacionālās intereses, pauduši televīzijas LNT pārstāvji.

«LEKA izpilddirektors Ilmārs Mulls, kurš neilgu laiku atpakaļ iestājās pret «must carry» likuma izmaiņām, šobrīd jau aģitē par vienkāršu «must carry» noteikumu atcelšanu, jo acīmredzot bija plāns arī turpmāk iedzīvoties uz komerctelevīziju rēķina, piedāvājot skatītājiem iespēju redzēt LNT un TV3 ne vairs pamatpaketēs, bet dārgās maksas pakās,» teikts LNT paziņojumā.

Tajā norādīts, ka «kabeļoperatori, acīmredzot, gatavo augsni nepamatotas inflācijas piemērošanai, jo par LNT un TV3 nāktos maksāt tikai 20 santīmus, ne divus Ls, kā norāda to pārstāvis, pie kam apgalvo, ka viņu pakalpojums tas sadārdzinās par 100%. LNT un TV3 vēlas saņemt tikai 10 santīmus par abonentu mēnesī, tieši tik cik saņem un ilglaicīgi saņēmuši citi kanāli – daudzskaitlīgie Krievijas un ārzemju kanāli –, kas arī piedalās Latvijas reklāmas tirgū (piemēram, PBK, MTV)».

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

MTG un LNT apvienošanās cels televīzijas reklāmu cenu

Nozare.lv, 09.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā raidorganizāciju koncerna Modern Times Group (MTG) un Latvijas Neatkarīgās televīzijas (LNT) grupas apvienošanās, visticamāk, palielinās televīzijas reklāmas cenu, taču skatītāji lielas izmaiņas nejutīs, norāda aptaujātie mediju aģentūru pārstāvji.

Kā pastāstīja reklāmas aģentūras Alpha Baltic mediju direktors Ivars Sudmalis, apvienošanās rezultātā zaudētāji būs reklāmdevēji, jo reklāmas cenas neizbēgami pieaugšot.

«Šāds koncerns savās rokās turētu 67% no Latvijas televīziju reklāmas tirgus daļas - principā tiks kontrolēts nozares reklāmas tirgus,» sacīja Sudmalis, kurš nav pārliecināts, ka Konkurences padome (KP) sankcionēs šādu darījumu.

Viņš arī norāda, ka lielāka naudas plūsma kanālos nozīmētu arī kvalitatīvāku saturu, turklāt, ņemot vērā, ka kanālu grupām ir dažādas mērķauditorijas un raidījumu formāti, visticamāk, skatītājus LNT pārdošana konkurējošam uzņēmumam neietekmēšot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējamā LNT un MTG apvienošanās ilgtermiņā negatīvi ietekmēs Latvijas mediju tirgu - tā radīs cenas spiedienu izplatītājiem, vietējā satura ražotājiem, ārzemju satura tirgotājiem un reklāmdevējiem, galu galā samazinot konkurenci un televīzijas skatītāju iespējas, un palielinot cenas sabiedrībai, pauda Fox International Channels ģenerāldirektore Skandināvijas un Baltijas valstīs Ase Jitreilanda (Ase Ytreland).

Šis nav gadījums, kurā viens liels vietējais spēlētājs iegādājas citu mazāku spēlētāju, kas parasti Eiropas Savienībā tiktu atļauts ar mazākiem riskiem, portālam Diena.lv norādīja A. Jitreilanda. «Šeit mēs runājam par diviem atslēgas spēlētajiem, kuri apvieno savus spēkus un atstāj galvenokārt mazus neatkarīgus kanālus kā balansu,» viņa pauda.

Fox ģenerāldirektore Skandināvijā un Baltijā norādīja, ka ļoti retos gadījumos ir gudri atļaut vienai kompānijai nelielā tirgū kļūt par vēl lielāku spēlētāju, jo dominējošais stāvoklis reti dod kādu labumu vēl kādam bez paša dominējošā spēlētāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienošanās gadījumā TV3 un LNT jābūt pieejamām bezmaksas apraidē vismaz līdz 2013.gada 31.decembrim, turklāt abām programmām jāsaglabā neatkarīgas un patstāvīgas ziņu raidījumu redakcijas, kā arī jāsaglabā ziņu raidījumu daudzums šobrīd esošajā apjomā. Savukārt programmu redaktoriem amata aprakstā jābūt atsevišķi nostiprinātai redakcionālajai neatkarība no mediju īpašnieka.

Tā ir viena no Konkurences padomes (KP) noteiktajām prasībām, pie kā ir dota zaļā gaisma MTG Broadcasting AB un AS Latvijas Neatkarīgās Televīzijas (LNT) iegādes darījumam.

KP arī noteikusi, ka LNT un TV3 vismaz 21% no raidlaika jāaizpilda ar oriģinālu, Latvijā veidotu saturu.

Attiecībā uz reklāmas tirgu, apvienošanās dalībniekiem liegts paaugstināt reklāmas raidlaika cenas kanālos TV3, TV6, 3+ vismaz līdz 2012.gada beigām, bet, ja līgums ar kādu reklāmdevēju ir spēkā ilgāk, tad līdz šī līguma termiņa beigām. Savukārt pēc 2012.gada reklāmas cenu drīkst palielināt ne vairāk kā par gada inflācijas koeficientu. Būtiski arī, ka apvienošanās dalībnieki attiecībā pret reklāmdevējiem nedrīkst savas programmu pakas sasaistīt – tā, piemēram, ja reklāma tiek ievietota LNT programmu grupā, reklāmdevējam nedrīkst uzspiest šīs reklāmas ievietošanu arī citos MTG kanālos, tai skaitā Igaunijā un Lietuvā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai drīkst apvienoties LNT un TV3?

Pāvels Šnejersons, uzņēmumu attīstības vadības kompānijas Core Management vadošais partneris, 26.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tie, kas ir noguruši no dažādām politiskajām svārstībām Latvijā un ikgadējām vēlēšanām, var būt mierīgi – acīmredzot tādas nav gaidāmas tuvākā nākotnē, jo Andrejam Ēķim atkal nevajag LNT. Bet ko nozīmē šis darījums plašākai sabiedrībai?

Saskaņā ar tirgus un sociālo pētījumu aģentūras TNS Latvia datiem, aizvadītā gada decembrī abi uzņēmumi – LNT un MTG - bija tirgus līderi, raugoties pēc to īpašumā esošo TV kanālu skatīšanās laika. LNT (11,4%), TV5 (4,7%) un TV3 (14,1%), TV6 (2,8%), 3+ (4,7%) kopā aizņēma vairāk nekā trešdaļu jeb 37.7% kopējā TV skatīšanas laika. Vai tā ir pietiekami liela koncentrācija, lai MTG koncernam tirgū veidotos dominējošas stāvoklis, kuru Konkurences padome nedrīkst pieļaut?

Pirms atbildēt uz šo jautājumu, ir svarīgi precizēt, kas ir tirgus, par kuru runājam. Uz bezmaksas «nacionālajā apraidē» esošiem kanāliem pilnā mērā attiecas teiciens «ja tu nemaksā par pakalpojumu, tu neesi klients, tu esi prece». Skatītāji nav TV klienti. Viņi ir prece, ko TV kanāli pārdod saviem klientiem - reklāmdevējiem. Tāpēc tirgus, kas ir jāapskata darījuma kontekstā, viennozīmīgi ir TV reklāmas tirgus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Modern Times Group (MTG) paziņojums, ka TV3 un LNT grupas apvienošanās neietekmēs televīzijas tirgu Latvijā un neļaus uzņēmumam ļaunprātīgi izmantot savu dominējošo stāvokli, ir aizbildinājumi atbildīgajām institūcijām uzmanības novēršanai, uzskata telekomunikāciju kompānija Lattelecom.

Lattelecom norāda, ka MTG grupas uzņēmumi iepriekš bijuši sodīti par ļaunprātīgu dominējošā stāvokļa izmantošanu un pieļauj, ka tāpēc pastāv augsts risks, ka tie šādu rīcību varētu atkārtot.

«Ja uzņēmums reiz šādi jau ir rīkojies un Konkurences padome par to šo uzņēmumu ir sodījusi, kas liek domāt, ka vēl vairāk nostiprinoties šī komersanta dominējošajam stāvoklim, šāda prakse netiks atkārtota?» jautā Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Lattelecom atgādina, ka 2009. gadā Konkurences padome sodīja MTG grupas uzņēmumus TV3 un Viasat par ļaunprātīgas dominējošā stāvokļa izmantošanas aizlieguma pārkāpumu. Toreiz situācijas pamatā bijis fakts, ka Lattelecom tikusi liegta iespēja atsevišķi saņemt kanālu TV3. Lattelecom norāda, ka SIA TV3 Latvia un Viasat uzspieda savus noteikumus, piedāvājot TV3 tikai komplektā ar citiem sava koncerna kanāliem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

TV3 un LNT īpašnieks MTG pusgadā nopelna 75 miljonus latu

Sanita Igaune, 19.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas mediju koncerna Modern Times Group (MTG) peļņa šā gada otrajā ceturksnī bija 454 miljonu zviedru kronu (37,3 milj. Ls), kas ir par 5,2% mazāka nekā pirms gada attiecīgajā laika posmā, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai.

Savukārt kompānijas apgrozījums otrajā ceturksnī bija 3,517 miljardi kronu (289 milj. Ls), kas ir teju līdzvērtīgs rādītājs kā pirms gada attiecīgajā laika posmā – 3,531 miljardu kronu apmērā.

Kopumā pirmo pusgadu MTG noslēdza ar 6,776 miljardi kronu (557 milj. Ls) apgrozījumu, kas ir par 2% vairāk nekā pērn šajā laika posmā, bet peļņa veidoja 908 miljardus kronu (74,6 milj. Ls), kas ir par 6,3% mazāka nekā pirms gada.

MTG darbību Latvijā uzsāka 1998.gadā. MTG galvenā darbības joma ir televīzija. No 1.jūlija arī AS Latvijas Neatkarīgā Televīzija (LNT) ir MTG sastāvā. Tādējādi MTG Broadcasting AB Latvijā, atbilstoši Konkurences padomes datiem, realizē izšķirošu ietekmi pār SIA TV3 Latvia, VIASAT AS, SIA Star FM, kā arī pār AS LNT, kas savukārt realizē izšķirošu ietekmi SIA TV5, SIA Latvijas Ziņu Kanāls un SIA Mūzikas Kanāls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc apvienošanās TV3 un LNT izaugsmi veicinās krievvalodīgās auditorijas uzrunāšana. Savukārt sabiedriskā medija veidošana ir konsolidācija, uzskata MTG Broadcasting (MTG) vadītājs Baltijas valstīs Kaspars Ozoliņš.

Raidījumā Dienas Rīts MTG vadītājs Baltijas valstīs uzsvēra, ka TV3 un LNT pēc apvienošanās tiks saglabāts katra kanāla rokraksts. «Pēc krīzes reklāmas tirgus nevar finansēt televīzijas kanālus. Mēģinam cīnīties, lai atceltu must carry regulējumu. Tas ir ceļš, kā mēs bijām šo virzienu uzsākuši,» skaidroja K. Ozoliņš.

Kā iespēju augt viņš minēja krievvalodīgo auditoriju. Par šīs auditorijas uzrunāšanai paredzēto bāzi jākļust kanālam TV5 un TV3+. Krievvalodīgo piesaistīšanai jāveic investīcijas ziņu dienestā – informātīvajā un informatīvi izklaidējošajā blokā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Gada pirmajā ceturksnī samazinājusies MTG peļņa

Jānis Rancāns, 18.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas mediju koncerna Modern Times Group (MTG) peļņa pirms nodokļu nomaksas šā gada pirmajā ceturksnī bija 472 miljoni zviedru kronu (55,5 miljoni eiro), kas bijis samazinājums attiecībā pret iepriekšējā gada tādu pašu periodu, kad kompānija strādājusi ar 591 miljona kronu (69 miljoni eiro) lielu peļņu.

Grupas pamatdarbības ienākumi gada pirmajā ceturksnī sasnieguši 219 miljonus Zviedrijas kronu (aptuveni 25 miljoni eiro), kas bijis samazinājums, salīdzinot ar gadu iepriekš, kad koncerns strādāja ar 341 miljonu kronu lieliem pamatdarbības ienākumiem.

Tikmēr MTG neto ienākumi gada pirmajā ceturksnī bijuši 334 miljonu Zviedrijas kronu (aptuveni 39 miljoni eiro) apmērā (pirms gada – 454 miljoni kronu (aptuveni 53 miljoni kronu)).

Mediju koncerns prognozē, ka 2013. gadā Ziemeļvalstu maksas televīzijas bizness sekmīgas darbības dēļ palielināsies ienākumui, bet peļņa gada laikā pieaugs par 10 – 12%.

Grupas izpilddirektors Jorgens Madsens Lindemans norāda, ka pirmajā ceturksnī tradicionāli ir salīdzinoši vāji rezultāti, tomēr tie arī uzrāda, ka visās kompānijas darbības jomās ir gaidāms izrāviens.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Janvārī visstraujāk pieaug LTV1 skatītāju auditorija

Ieva Mārtiņa, 02.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad janvārī skatītākie kanāli bijuši LNT un TV3, kuriem veltīti attiecīgi 12,9 % un 11,7% no visa TV skatīšanās laika. Salīdzinot ar decembri, šī skatīšanās laika daļa samazinājusies abiem kanāliem, toties tā visstraujāk pieaugusi LTV1.

Tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūra TNS Latvia apkopotie dati par TV kanālu auditorijām 2011. gada janvārī liecina, ka LNT skatītāju auditorija janvārī, salīdzinot ar decembri samazinājusies par 0,7 procentu punktiem, bet TV3 – par 2,2 procentu punktiem. Savukārt LTV1 auditorija pieaugusi par 1,4 procentu punktiem, sasniedzot 9,7% no kopējā TV skatīšanās laika, kas līdz ar to bijis ceturtais skatītākais kanāls televīzijā.

Trešais skatītākais janvārī bijis kanāls PBK ar 11,3 % lielu skatīšanās laika daļu, kas ir par 0,6% procentu punktiem vairāk nekā pērn decembrī.

Dati liecina, ka šogad janvārī kanālam RTR Planeta veltīti 6,7 %, kanālam LTV7 veltīti 5 %, Kanālam 3+ veltīti 4,2 %, bet NTV Mir Latvija - 3,7 % no kopējā TV skatīšanās laika. Savukārt kanālam TV5 Rīga veltīti 3,2 %, REN Baltija 3 %, kanālam TV6 veltīti 2,6 %, PBMK – 0,6 % un LZK(+regional) 0,4 %, bet kanālam OE – 0,3 %. Visu pārējo kanālu skatīšanai, Latvijas iedzīvotāji, kas vecāki par 4 gadiem, veltījuši 22,7 %, bet video un DVD skatīšanai – 1,9 % no kopējā TV skatīšanās laika.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

MTG TV Latvijā izmaiņas vadībā

Lelde Petrāne, 07.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

MTG TV Latvijā informē par izmaiņām uzņēmuma vadībā, kas stāsies spēkā no šā gada 31.augusta. Līdzšinējais MTG vadītājs Baltijas valstīs Kaspars Ozoliņš pieņēmis jaunus izaicinājumus.

Kaspars Ozoliņš MTG Latvijā strādājis kopš 1998.gada, karjeru sākot kā kanāla TV3 direktors. Līdz šim viņš pildījis MTG vadītāja pienākumus Baltijas valstīs. Šī gada 31.augustā K.Ozoliņš atstās līdzšinējo amatu, lai rudenī pievienotos Paprika Latino komandai kā Baltijas vadītājs. Paprika Latino - producentu grupa - paplašina darbību Baltijā, pievienojot pašreizējam biznesa portfelim, tā septiņām valstīm, Igauniju, Latviju un Lietuvu. MTG Studios, kas ir daļa no MTG un specializējas satura izveidē un ražošanā, 2012.gada jūnijā ieguva 53% no Paprika Latino.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Skatītākais TVkanāls jūlijā bijis LNT

Elīna Pankovska, 03.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada jūlijā skatītākais TV kanāls bijis LNT, kura vērošanai veltīti 13,3% no kopējā TV skatīšanās laika, liecina pētījumu aģentūra TNS Latvia apkopotie dati.

Otrs skatītākais bijis kanāls TV3 ar 12,2%, bet trešais kanāls – PBK ar 11,9% lielu skatīšanās laika daļu. Kanālam LTV1 veltīti 9,2%, RTR Planeta Baltija - 5,4% un NTV Mir Latvija – 5,3% no visa kopējā TV skatīšanās laika.

Savukārt kanālam TV5 Rīga veltīti 4,5 %, kanālam 3+ - 4 %, kanālam REN Baltija – 3,1 % un kanālam LTV7 – 3%. Kanālam TV6 veltīti 2,4% un 1BM – 0,9 % no kopējā TV skatīšanās laika jūlijā. Visu pārējo kanālu skatīšanai veltīti 22,5%, bet video un DVD – 2,4% no kopējā TV skatīšanās laika.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Iedzīvotāji decembrī visvairāk skatījušies TV3

Žanete Hāka, 06.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērnā gada decembrī skatītākais bija kanāls TV3, kura vērošanai veltīti 14,6% no kopējā TV skatīšanās laika, liecina TNS Latvia dati.

Otrajā vietā ierindojies kanāls LNT, kura skatīšanās laika daļa bija 10%, savukārt trešajā vietā ierindojies kanāls PBK ar 9,6% lielu skatīšanās laika daļu.

Kanāla LTV1 skatīšanās laika daļa bija 9,4%, kanāla NTV Mir Latvija – 6,3%, kanāla RTR Planeta Baltija – 5,9% un kanāla TV5 – 4,6%. Kanālam REN Baltija veltīti 4,4%, kanālam 3+ - 4,2%, kanālam TV6 – 3%, kanālam LTV7 – 2,8% un Kanālam 2 – 0,9% no kopējā TV skatīšanās laika. Kanāliem 1BM, CTC Baltija, Fox un National Geographic Channel katram veltīti pa 0,5% no kopējā TV skatīšanās laika. Kanālam Fox Life veltīti 0,2%, TVOE – 0,05%, bet visu pārējo kanālu skatīšanai – 17,3%. Savukārt video satura vērošanai veltīti 4,8% no visa kopējā TV skatīšanai veltītā laika decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru