Jaunākais izdevums

Kompānija Logitech izstrādājusi jaunu tehnoloģiju Darkfield Laser Tracking, kas ļauj peli, izmantot uz caurspīdīga stikla, kā arī uz pulētām virsmām

Pagaidām šī tehnoloģija ir ieviesta divās pelēs Logitech Performance Mouse MX un Logitech Anywhere Mouse MX.

Parastā lāzera sekošanas tehnoloģija paļaujas uz peles sensora spēju uztvert virsmas struktūras detaļas. Jo virsma ir nevienmērīgāka, jo sensoram ir vieglāk noteikt orientierus, ko var izmantot precīzai kustību mērīšanai. Tā kā pulētas virsmas, piemēram, stikls, gandrīz vienmēr ir plakanas, tām nav pietiekami daudz detaļu, kas nepieciešamas parastās lāzera peles uztveršanas sensoram.

Lai sekotu uz stikla (vismaz 4 mm bieza), tehnoloģija Logitech Darkfield izmanto tumšo lauku mikroskopiju, lai uz šādām virsmām uztvertu mikroskopiskas daļiņas un mikroskrāpējumus, nevis sekotu virsmai. Līdzīgi kā mūsu acis redz skaidras nakts debesis, arī peles sensors redz tīros stikla apgabalus kā melnu pamatni ar spilgtiem punktiņiem — putekļiem. Sensors interpretē šo punktiņu kustību, lai sekotu tam, kur tieši ir novietota pele.

Logitech Performance Mouse MX peles cena ir 99.99 eiro, bet Logitech Anywhere Mouse MX peles cena - 79.99 eiro.

Logitech veiktajā pētījumā atklājās, ka 40 procentiem cilvēku mājās ir stikla virsmas. Izmantojot klēpjdatorus cilvēkiem patīk pārvietoties, taču, piemēram, uz granīta un lakota koka virsmām parastās peles darbojas ar grūtībām.

«Pēdējo gadu laikā klēpjdatori ir kļuvuši arvien populārāki, pateicoties to piedāvātajai pārvietošanās brīvībai. Mūsdienās cilvēki jebkurā laikā un vietā vēlas piekļūt internetam. Tomēr līdz pat šim brīdim neviena pele neatbilda šādām elastības prasībām,» sacīja Logitech vecākais viceprezidents un Vadības ierīču nodaļas vadītājs Rorijs Dūlijs (Rory Dooley).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl tikai līdz rītdienas pulksten 12.00 vari piedalīties balsošanā, lai noteiktu sabiedrības vērtējumā veiksmīgākos Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) balvas Platīna pele 2012 laureātus. Dienas Biznesa portāla sadaļā www.db.lv/platina-pele ikviens var noskatīties finālistu video, iepazīties ar izstrādātajiem projektiem un nobalsot par, viņaprāt, veiksmīgāko e-risinājumu katrā nominācijā.

Platīna pele 2012 tiks pasniegta četrās nominācijās: Labākais E-skolotājs, E-pārvalde, E-pakalpojumi un E-biznesa risinājumi un pakalpojumi uzņēmumiem.

Katrā nominācijā žurija izvirzījusi 3 finālistus, savukārt par labākā e-skolotāja titulu sacentīsies 5 skolotāji. Balvas laureātus noteiks žūrija, bet arī ikviens iedzīvotājs var balstot par, viņaprāt, veiksmīgāko IT risinājumu katrā kategorijā, kā arī par labāko e-skolotāju. Visvairāk balsu savākušie finālisti saņems skatītāju simpātijas titulu un balvu no laikraksta “Dienas Bizness”.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī šogad portālā db.lv katram lasītājam gandrīz divas nedēļas bija iespēja izteikt savu vērtējumu nominētajiem projektiem un izvēlēties savas Platīna peles 2012. Jāatzīst, ka cīņa starp atsevišķiem projektiem bija visai saspringta, savukārt jaunajā nominācijā Labākais e-skolotājs ir izteikts balsojuma līderis.

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas gadskārtējā konferencē Elektroniskā identitāte – iespēju brīvība nule kā pasniegtas balvas Platīna peles laureātiem.

Labākais E-pārvaldes projekts: Universāla darbavieta, kas vairākas pašvaldības sistēmas apvienojis vienotā darba virsmā (pasūtītājs Rīgas pašvaldība, izstrādātājs: ZZ Dats). Šajā nominācijā starp pirmo un otro vietu bija tikai trīs balsu atšķirība, otrajā vietā atstājot projektu Elektronisko iepirkumu sistēma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Biznesa tehnoloģijas

Logitech par 117 miljoniem dolāru iegādājas latvieša radīto Blue Microphones

Lelde Petrāne, 03.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices datoru un mobilo ierīču piederumu ražotājs Logitech veic lielu pirkumu. Kompānija paziņojusi, ka iegādājas Blue Microphones par 117 miljoniem ASV dolāru.

Līdz ar to Blue Microphones pievienosies Logitech zīmolu sarakstam.

Jāatgādina, ka Blue Microphones dibinājuši amerikāņu mūziķis Skipper Wise un latviešu ierakstu inženieris Mārtiņš Saulespurēns. Uzņēmuma nosaukums ir akronīms no Baltic Latvian Universal Electronics. Uzņēmuma galvenā mītne atrodas ASV.

1995. gadā dibinātais Blue Microphones pārdod mikrofonus, kuru cena ir no 60 līdz vairāk nekā 4000 ASV dolāru (par studijas tipa aparatūru). Blue Microphones produkciju izmanto pasaulslaveni mūziķi, piemēram, Bobs Dilans un Imagine Dragons.

Logitech savā blogā norāda: «Mēs iemīlējām Blue Microphones un tā produktus tajā momentā, kad par to uzzinājām. Un mēs esam pārliecināti, ka kopā varam darīt lielas lietas.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzviet pasaulē jau ilgāku laiku pazīstamais un iecienītais palīgs – logu un flīžu tīrīšanas robots Hobot aizvien pārliecinošāk ienāk arī Latvijā. Tiem, kuri ir ļāvušies ierosinājumam izmēģināt šo moderno tehnoloģiju produktu, vairs nespēj iedomāties, ka varētu atgriezties pie gadsimtiem ierastā logu un flīžu mazgāšanas veida.

Jau diezgan ilgu laiku nevienam vairs izbrīnu nerada tas, ka vasarā pa privātmājas pagalma zālienu, ievērojot noteiktu trajektoriju, bez cilvēka vadības braukā savdabīga iekārta, kas patiesībā ir nekas cits kā datorizēts zāles pļāvējs. Tieši tāpat neviens nebrīnās, ka dzīvoklī grīdas uzkopšanas darbus veic robotizēts putekļusūcējs. Savukārt to saimnieki tajā laikā bauda nesteidzīgu atpūtu ģimenes lokā, lasa grāmatu vai skatās televīziju. Un vienlaikus – viņi sakopj māju, tikai ne vairs ar savām rokām un fizisku piepūli. To dara roboti, kas vēl pirms pārdesmit gadiem labākajā gadījumā bija atrodami tikai zinātniskās fantastikas grāmatās.

Gan mājās, gan uzņēmuma birojā viens no laikietilpīgākajiem un nogurdinošākajiem telpu uzkopšanas darbiem ir logu mazgāšana. Tas vienmēr prasa gan sava veida alpīnisma iemaņas, gan lielu daudzumu papīra dvieļu. Taču gudrākie un zinošākie arī šajā jomā jau atraduši risinājumu – uzņēmuma Hobot ražotos logu mazgāšanas robotus, kas akurāti, rūpīgi un kvalitatīvi notīra jebkura izmēra logu stiklus, flīzes un pat krāsotas sienas – būtībā jebkuras taisnas virsmas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) Gadskārtējās konferences "Zināšanu Arēna" laikā pasniegta tehnoloģiju nozares gada balva "Platīna pele 2019".

Par "Platīna pele 2019" laureātu kategorijā "Mākslīgā intelekta risinājums - sabiedrībai un biznesam" tika izvirzīta Kultūras informācijas sistēmu centra izveidotā platforma "Latvijas valsts pārvaldes valodas tehnoloģiju platforma Hugo.lv", ko izstrādāja valodu tehnoloģiju uzņēmums "Tilde".

Kategorijā "Uzņēmuma digitālā transformācija" uzvarēja AS "Sadales tīkls" pakalpojums "'Atstāj papīru citām vajadzībām! Tiekamies e-vidē - sadalestikls.lv''.

Savukārt, visaugstāko novērtējumu kategorijā "Valsts digitālā transformācija" ieguva Valsts reģionālās attīstības aģentūras un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas projekts "Oficiālā elektroniskā adrese", kura izstrādātāji ir AS "RIX Technologies", SIA "ABC Software", SIA "ZZ Dats" un Ventspils pašvaldības iestāde "Ventspils Digitālais centrs".

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Logitech laiž klajā mazgājamu klaviatūru

Gunta Kursiša, 22.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien datoru ierīču ražotājs Logitech laidis klajā mazgājamu klaviatūru Washable Keyboard K310.

Saskaņā ar kompānijas pausto klaviatūra izturēs daudzas mazgāšanas reizes, un to droši var attīrīt, piemēram, liekot izlietnē zem ūdens strūklas. Citādi jaunā Logitech klaviatūra līdzinās jau iepriekš pircējiem piedāvātajām klaviatūrām.

Klaviatūra ir saderīga ar Windows XP, Windows Vista un Windows 7 operētājsitēmām.

Paredzams, ka Logitech jaunums būs pieejams ASV tirgū, sākot no šā gada augusta, un tās ieteicamā mazumtrdzniecības cena būs 39,99 ASV dolāri, bet Eiropas tirgū mazgājamā klaviatūra gaidāma oktobrī.

Jāteic gan, ka zem ūdens strūklas vai bļodā mazgājamas klaviatūras nav jaunums, piemēram, vietnē amazon.com var iegādāties Kensington mazgājamo klaviatūru, kuras cena ir 57 ASV dolāri, tāpat šādas klaviatūras ražo, piemēram, Duraflex, SterileFlat u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ar Eiropas naudu tuvākajos gados varētu atbalstīt kūrortu attīstību

Lāsma Vaivare; Vēsma Lēvalde, 16.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar Eiropas naudu turpmākajos gados varētu tikt stutēta kurortoloģija; atbalsts gan lielā mērā atkarīgs no pašvaldību un uzņēmēju aktivitātes.

Tiešs atbalsts kurortoloģijas iestāžu infrastruktūras modernizāšanai nav paredzēts, jo būvniecības izmaksas ir lielas, kas nozīmē, ka finansējums nesasniegs iecerēto mērķi – nonākt pie iespējami plašāka komersantu loka. Tādēļ Eiropas Komisija norādījusi, ka nacionāla līmeņa kultūras un tūrisma objektu būvniecībai finansējums jāplāno no nacionāliem vai privātiem līdzekļiem, DB norāda Ekonomikas ministrijas Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta Ārvalstu investīciju piesaistes, tūrisma un eksporta veicināšanas nodaļas vadītājs Jānis Volberts. Latvijas veselības tūrisma klastera vadītāja Gunta Ušpele gan norāda, ka tieši infrastruktūras sakārtošanai, atjaunošanai un jaunu objektu būvniecībai līdzekļus vajag visvairāk. «Cik ilgi mārketēsim padomju laika iestādes?» retoriski jautā G. Ušpele. Vienlaikus viņa apliecina, ka uzņēmēji un pašvaldības, kas ieinteresētas kurortoloģijas attīstībā, jaunajā plānošanas periodā pēc iespējas efektīvāk centīsies izmantot finansējuma piedāvātās iespējas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Nosaukti Platīna peles 2016 ieguvēji

Zane Atlāce - Bistere, 01.12.2016

Izdevniecības Dienas Bizness speciālbalvu par uzvaru portāla www.db.lv lasītāju balsojumā saņēma Talsu 2. vidusskolas informātikas skolotāja un direktora vietniece izglītības jomā Liene Katlapa.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) 18.gadskārtējās konferences ietvaros nosaukti Latvijā labākie informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) risinājumi un Latvijā labākais e-skolotājs.

Konkursam šogad tika iesniegti 37 pieteikumi četrās pamatkategorijās.

Platīna pele 2016 balvas Risinājumi biznesam balvu Platīna pele 2016 saņēma AS Swedbank mini karšu terminālis (mPos), ko izstrādāja Swedbank IT sadarbībā ar Ellore O”. Izstrādātais risinājums ir mazs un ērts mini karšu terminālis, kas darbojas ar viedtālruņa vai planšetdatora palīdzību un spēj pieņemt gan tradicionālās, gan bezkontakta maksājumu kartes.

Savukārt, LMT speciālbalvu un Platīna Peli saņēma SIA D8 Corporation par produkta Gate2Bank HCE Payments ieviešanu Minskas Tranzītu Bankā. LMT prezidents Juris Binde, pasniedzot balvu, uzsvēra, ka Latvijā izstrādāti digitāli risinājumi bankām ir ar vērā ņemamu eksporta potenciālu. D8Corporation ir starptautiska kompānija ar centrālo biroju Latvijā, kas veiksmīgi izstrādā un integrē IT risinājumus banku un finanšu nozares organizācijās, liekot uzsvaru uz mobilajām tehnoloģijām. Lai arī produkts sākotnēji ieviests Baltkrievijā, tas nemazina fakta nozīmīgumu, ka NFC risinājums maksājuma kartes aizstāšanai ar viedtelefonu izstrādāts Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Sākas pieteikšanās IKT balvai Platīna Pele

, 28.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) aicina pieteikt projektus Latvijas IKT balvai Platīna pele 2009, informē LIKTA.

Balva Platīna pele informācijas un komunikāciju tehnoloģiju nozarē Latvijā tiek izsludināta jau trešo reizi un ir kļuvusi par Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas nozares tradīciju.

Latvijas IKT balvas mērķis ir celt nozares prestižu, veicināt pozitīvu publicitāti, informēt sabiedrību par IKT iespējām, kā arī izcelt nozīmīgākos projektus, kas sniedz labumu plašai sabiedrībai.

Projektus Latvijas IKT balvai var pieteikt attiecīgo pakalpojumu, projekta īpašnieki – valsts iestādes, privātfirmas, akadēmiskās organizācijas, nevalstiskās organizācijas un privātpersonas. Apbalvojumu saņems gan projekta «īpašnieks», gan izstrādātājs vai piegādātājs. Projektu var pieteikt konkursam, kad tas ir izstrādāts un ieviests, iesniegšanas brīdī ir aktīvs un pakalpojumi ir sniegti vismaz sešus mēnešus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Var pieteikties IKT gada balvai Platīna pele 2014

Dienas Bizness, 06.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) izsludina pieteikšanos Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) balvai Platīna pele 2014, inform'we LIKTA pārstāvis Toms Kursītis.

Latvijas IKT 2014. gada balvai kategorijās Risinājumi pārvaldei un Risinājumi biznesam var pieteikt projektus, kas nodrošina valsts pārvaldes institūciju, publiskā sektora vai biznesa pilnīgu vai daļēju pakalpojumu sniegšanu elektroniski. Tā kā cilvēki ikdienā aizvien vairāk izmanto mobilās ierīces un mobilās lietojumprogrammas, tāpēc šogad sadarbībā ar kategorijas partneri SIA Latvijas Mobilais Telefons pirmo reizi Platīna pele tiks pasniegta jaunā kategorijā - Mobilās lietotnes. Ekspertu žūrija, izvērtējot iesniegtos projektus, pievērsīs uzmanību projekta sociālajai ietekmei (uz cik plašu sabiedrību vērsti), uz to, ko iegūst lietotāji un ieviesēji, uz projekta saturu un unikalitāti, kā arī izstrādātā risinājuma drošības līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cēsu novada Rāmniekos, valsts vietējā autoceļa Durkuri-Rāmnieki (V330) posmā no pagrieziena uz Niniera ezeru līdz pagriezienam uz Pušklaipiem (1,88.-3,75. km), šovasar ieklās vienkārtas asfalta izmēģinājuma posmu, lai vērtētu šīs tehnoloģijas turpmāku pielietošanu valsts ceļu tīklā uz grants seguma ceļiem līdztekus ar dubultās virsmas tehnoloģiju, informē VAS Latvijas valsts ceļi.

Vairāk nekā puse valsts ceļu Latvijā ir ar grants segumu un mazu satiksmes intensitāti. Grants ceļu stāvoklis un lietošanas iespējas ir ļoti atkarīgas no laika apstākļiem - pavasarī tie pārmitrinās, zaudē nestspēju un iestājas šķīdonis, vasarā sausā laikā tie put, bet ziemā pie nepastāvīgiem laika apstākļiem tie var būt ļoti slideni. Lai uzlabotu mobilitāti un dzīves kvalitāti, apdzīvotās vietās un pie dzīvojamajām ēkām un ēku grupām atsevišķi grants ceļu posmi tiek atputekļoti ar dubultās virsmas apstrādes metodi. Šim mērķim varētu izmantot arī vienkārtas asfalta metodi, ja eksperimentālā posma novērojumi būs apmierinoši.

Vienkārtas asfalta tehnoloģija ir risinājums zemas intensitātes autoceļiem, kad uz nesošās šķembu kārtas pamata tiek ieklāta tikai viena asfalta kārta, kas pēc savām īpašībām atbilst gan apakškārtas, gan virskārtas asfaltam. Vienkārtas asfalta tehnoloģija ir par apmēram 40% dārgāka nekā dubultās virsmas apstrādes tehnoloģija, taču joprojām ievērojami lētāka nekā asfaltbetona seguma tehnoloģija. Vienkārtas asfalta tehnoloģiju jau pielieto citās Eiropas valstīs, kā arī Latvijā uz pašvaldību ceļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc pārbūves svinīgi atklāts tilts pār Gauju Rāmniekos uz vietējā autoceļa Dukuri-Rāmnieki (V330) (4,2. km), informē VSIA Latvijas Valsts ceļi (LVC).

Šovasar uz vietējā autoceļa Dukuri-Rāmnieki (V330) Kreisā krasta posmā no Niniera ezera līdz pagriezienam uz Pušklaipiem (1,88.-3,75. km) ieklāts vienkārtas asfalta seguma izmēģinājuma posms. Jauno tehnoloģiju LVC Autoceļu kompetences centra speciālistiem būs iespēja vērtēt salīdzinājumā ar divkārtu virsmas apstrādi identiskos apstākļos Gaujas labajā krastā, kur 1,4 km posmā otrpus tiltam šovasar ieklāta divkārtu virsmas apstrāde.

VSIA Latvijas Valsts ceļi valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Lazdovskis: "LVC gan secīgi realizē projektus, kas iezīmēti divās valsts ceļu attīstības stratēģijās, gan rūpējās par tiltu drošību. Valsts tiltu programmā katru gadu tiek atjaunoti vai pārbūvēti līdz pat 20 tiltiem, kas ir būtisks priekšnosacījums ne tikai mobilitātei, bet arī drošībai. Šis ir būtisks objekts valsts ceļu tīklā, ceļš savieno Gaujas abus krastus, Valmieras un Cēsu novadus. Esmu pārliecināts, ka šis būs viens no posmiem, ko cēsinieki izmantos ikdienā, pārvietojoties Vaidavas un Valmieras virzienā."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satiksmes ministrijas (SM) paspārnē esošās valsts kapitālsabiedrības varbūt ieguldītu naudu visu ceļu atjaunošanā Latgalē un citur Latvijā, ja vien katrā novadā atrastos pa SIA Vlakon piederošam karjeram. Atklājies, ka va/s Latvijas autoceļu uzturētājs (LAU) iegulda lielu naudu padomju laikā izbrāķētas ceļu atjaunošanas tehnoloģijas – divkārtu virsmas apstrādes – augšāmcelšanā, turklāt dolomīta šķembas šim nolūkam tiek iepirktas tieši no SIA Vlakon piederošā Pērtnieku karjera Rēzeknes pusē, trešdien raksta laikraksts Diena.

«Gandrīz visi remontētie posmi izvietojas skaistā lokā ap to karjeru, tur ar cirkuli kartē var novilt apli,» saka zinātājs, kurš vēlējās palikt anonīms. Ārpus minētā apļa dubulto virsmas apstrādes metodi vērā ņemamam ceļa posma remontam LAU lietojis vēl tikai Alūksnes pusē, kas norāda uz iespējamu varas gaiteņos radītu shēmu, lai ļautu nopelnīt tieši Pērtnieku karjera īpašniekiem vai patiesā labuma guvējiem. Izskanējis, ka tie varētu nebūt tikai Lursoft datubāzē kā vadītāji minētie Andris un Aļona Kozuļi, bet, iespējams, arī pats LAU valdes priekšsēdētājs Vladimirs Kononovs. TV3 raidījums Nekā personīga pirms pāris gadiem izteica minējumu, ka tieši no šīs amatpersonas vārda un uzvārda veidots firmas nosaukums Vlakon.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nav viegli izveidot ērtu, funkcionālu un vienlaikus skaistu virtuvi. Lai iegūtu vēlamo rezultātu un izveidotu ideālu vidi virtuves iekārtojumam, var paiet zināms laiks. Dažiem daudz svarīgāka var būt lielas ģimenes mājas projektēšana ar aktīvu un plašu dzīvojamo zonu. Turklāt virtuves estētika, skapji, darba virsmas, virtuves tehnika un citi aspekti var tikt būtiski mainīti, ja vēlies mājīgu un ērtu mājokli. Katram no tiem ir īpašas nianses, kas jāņem vērā, tāpēc šajā rakstā apskatīsim dažus ieteikumus ideālās virtuves projektēšanai.

1. Veido to ar nolūku

Ideāla virtuve ir radīta, ņemot vērā mājas iemītnieku vajadzības. Ir svarīgi ņemt vērā, cik ģimenes locekļi to ikdienā izmantos un cik bieži.

Parasti, ja Tu ikdienā daudz gatavo vai uzņem viesus un vēlies virtuvē izveidot viesu zonu, kas ļautu Tev gatavošanas laikā būt ar saviem viesiem vai ģimeni, tad virtuvē noteikti iederēsies salas virsma. Virtuves sala nodrošina viesiem vietu, kur sēdēt, un virsmu, uz kuras gatavot ēdienu un pasniegt uzkodas. Stūra noliktavu, kas padarīs virtuvi sakoptāku un sakārtotāku, var izmantot arī, lai palielinātu radošumu un maksimāli izmantotu virtuvē pieejamo telpu. Tava virtuve var iegūt vairāk letes un uzglabāšanas vietas, uzstādot stūra uzglabāšanas skapīti vai plauktus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Aicina pieteikties IKT gada balvai Platīna pele 2013

Lelde Petrāne, 16.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) izsludina pieteikšanos Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju balvai Platīna pele 2013. Balvas mērķis ir apzināt un cildināt pēdējo gadu laikā Latvijā radītos labākos e-pakalpojumus, e-biznesa risinājumus un inovācijas, kā arī informēt par tiem biznesa vidi un sabiedrību.

Otro gadu tiks sumināts arī uzvarētājs nominācijā Labākais E-skolotājs. Balvas tiks pasniegtas LIKTA gadskārtējā konferencē 5.decembrī.

«Veicinot IKT nozares attīstību un informācijas sabiedrības veidošanos Latvijā, mums ir svarīgi informēt ikvienu par tehnoloģiju radītajām iespējām un ieguvumiem, tādējādi paplašinot elektronisko pakalpojumu izplatību, kā arī vairot IT speciālistu un e-prasmju skolotāju prestižu. Platīna pele jau vairākus gadus cildina nozīmīgākos projektus un cilvēkus, kas devuši paliekošu labumu sabiedrībai un tautsaimniecībai,» stāsta Signe Bāliņa, Dr. oec., Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas prezidente.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Vēl mēnesi var pieteikties Latvijas IKT balvai «Platīna pele 2010»

Sanita Igaune, 09.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 10.oktobrim var pieteikt projektus Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) balvai «Platīna pele 2010», DB norāda Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA).

Balvas mērķis ir apzināt inovatīvos e–pakalpojumus un IKT risinājumus, kas tapuši Latvijā pēdējo gadu laikā un informēt par tiem sabiedrību: uzņēmējus un iedzīvotājus.

Šogad balva «Platīna pele» tiks pasniegta četrās kategorijās: e–pārvalde un e–pakalpojumi, pakalpojumi sabiedrībai (izglītības, kultūras, veselības aprūpes, sporta projekti un jaunie mediji), biznesa attīstība un e-komercija, kā arī inovatīvākais e–paraksta pielietojums.

Pieteikumus balvai var iesniegt elektroniski, pieteikuma forma un nolikums atrodams LIKTA mājas lapā www.likta.lv. Apbalvošana notiks LIKTA 12. gadskārtējā konferencē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Izsludināta pieteikšanās Latvijas IKT balvai «Platīna pele 2010»

Sanita Igaune, 12.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) sadarbībā ar Latvijas Valsts radio un televīzijas centru (LVRTC) izsludina Latvijas informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) balvu «Platīna pele 2010».

Balvas mērķis ir apzināt inovatīvos e-pakalpojumus un IKT risinājumus, kas tapuši Latvijā pēdējo gadu laikā.

«Asociācija aicina gan nozares uzņēmumus - pakalpojumu izstrādātājus, gan pakalpojumu sniedzējus pieteikt savus risinājumus šai balvai, tā informējot par tiem sabiedrību Latvijā un ārpus tās,» paskaidro LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

Šogad balva «Platīna pele» tiks pasniegta četrās kategorijās: e-pārvalde un e-pakalpojumi, pakalpojumi sabiedrībai (izglītības, kultūras, veselības aprūpes, sporta projekti un jaunie mediji), biznesa attīstība un e-komercija, kā arī inovatīvākais e-paraksta pielietojums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Cīņā par tūristu sirdīm Pērnava pārāka par Jūrmalu

Inguna Ukenābele, 05.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaut arī daudziem Jūrmala asociējas ar slavenāko Baltijas valstu kūrortu, realitāte ir nedaudz cita, jo tūristu skaits jau gadiem daudz lielāks ir Igaunijas piejūras pilsētā Pērnavā. Izņēmums nav bijusi arī šīs vasaras tūrisma sezona. Lai arī apkalpoto viesu skaitā Baltijā plusi bijuši visiem, Pērnavas viesnīcās nakšņotāju ir bijis teju uz pusi vairāk nekā Jūrmalā.

Iespējams, kaut ko varētu mainīt nākamais ES fondu periods, kurā atbalsts tiek solīts tieši veselības tūrisma attīstībai. Vai šīs iespējas tiks izmantotas, būs atkarīgs no Jūrmalas pašvaldības un uzņēmējiem.

Tūristu vairāk

Baltijas piejūras slavenākie tūrisma centri šo vasaru var ierakstīt pozitīvajā bilancē, jo tūrisma mītnēs nakšņojošo tūristu skaits ir audzis.

CSP dati liecina, ka šā gada aktīvajā tūrisma sezonā, kas ilgst no maija līdz septembrim, Jūrmalas naktsmītnēs ir apkalpots 86,1 tūkst. viesu, kas ir par 17% vairāk nekā 2012.gadā šajā laikā. Tikpat sekmīgi gan nav veicies ar nakšņojumu skaitu – no maija līdz septembrim Jūrmalas naktsmītnēs tas sasniedzis 264 tūkstošus, kas ir par 3,7% vairāk nekā 2012.gadā. Tas nozīmē, ka nakšņojumu skaita kāpums būtiski atpaliek no viesu skaita pieauguma un ļauj secināt, ka daudzi no jauniegūtajiem tūristiem Jūrmalas naktsmītnēs ir pavadījuši ļoti īsu laiku. Tradicionāli «karstākais» laiks tūrisma sezonā ir bijis jūlijs un augusts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kolēģu atzinībai – platīna svars

Signe Bāliņa, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente, Dr. oec, 22.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rudens ir ražas laiks, un arī mūsu asociācija apkopo IKT nozarē strādājošu uzņēmumu jaunākos sasniegumus, lai decembra sākumā jau septīto reizi suminātu savas profesionālās balvas laureātus.

Panākumi tirgū, augsti apgrozījuma un peļņas rādītāji, protams, ir vieni no galvenajiem uzņēmējdarbības stimuliem, tomēr nedrīkst nenovērtēt to gandarījumu, ko uzņēmējam sniedz sabiedrības izteikts cildinājums un kolēģu atzinība. Īpaši tad, ja tā, apliecināta ar kompetentas žūrijas vērtējumu, un tiek panākta atklātā un sīvā konkurencē.

Platīna pele mūsu nozarē tradicionāli jau kļuvusi par augsti vērtētu trofeju, tāpēc Latvijas IKT biznesā strādājošiem Platīna pele raisa gluži tādu pat sacensības garu, lepnumu un gandarījumu kā Oskara statuetes Holivudas filmu ļaudīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Līdz nedēļas beigām IKT balvai var pieteikt labākos IT vadītājus

Sanita Igaune, 08.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 11. novembrim ir pagarināta pieteikšanās informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozares gada balvas «Platīna pele 2011» nominācijai Labākais IT vadītājs/IT projektu vadītājs.

Latvijas IKT balvas «Platīna pele 2011» pieteikumus nominācijai Labākais IT vadītājs/IT projektu vadītājs var iesniegt četras dienas, aizpildot pieteikumu formu asociācijas mājaslapā www.likta.lv.

Latvijas IKT balvai kategorijā Labākais IT vadītājs var pieteikties valsts organizāciju un privātā sektora IT vadītāji, kā arī liela mēroga IT projektu vadītāji. Pieteikumu šajā nominācija var iesniegt pats IT vadītājs vai IT projektu vadītājs, kā arī pretendentu var izvirzīt citas personas.

IKT balva «Platīna pele» notiek reizi gadā un šogad tā norisinās piekto gadu pēc kārtas. To organizē Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA). Balvas mērķis ir celt nozares prestižu, veicināt pozitīvu publicitāti, informēt sabiedrību par IKT iespējām, kā arī izcelt nozīmīgākos projektus, kas sniedz labumu plašai sabiedrībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Logitech, atsaucoties uz ekonomisko nedrošību, atsakās no mērķiem

Lelde Petrāne, 22.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices datoru ierīču ražotājs Logitech ceturtdien samazinājis savus 2012. gada mērķus, skaidrojot to ar nenoteiktību industrializēto valstu ekonomikās, ziņo thelocal.ch.

IT gigants paziņojis - tagad tas cer, ka ieņēmumi finanšu gadā, kas noslēdzas 2012.gada 31. martā, sasniegs 2,4 miljardus ASV dolāru. Iepriekš tas prognozēja 2,5 miljardu ASV dolāru ieņēmumus.

Savukārt saskaņā ar jaunāko prognozi saimnieciskās darbības ienākumi (operating income) varētu samazināties līdz 90 miljoniem ASV dolāru no vismaz 143 miljoniem ASV dolāru atbilstoši iepriekšējai prognozei.

«Jūtos vīlies, ka mūsu pārskatītās fiskālā 2012. gada prognozes nav augstākas,» sacījis Logitech priekšsēdētājs Guerino De Luca, kurš tomēr piebildis, ka kompānijas stratēģija pagaidām nav mainījusies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Logitech ceturkšņa tīrā peļņa gandrīz dubultojusies

Lelde Petrāne, 28.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Logitech International SA ceturtdien paziņojusi, ka, pateicoties spēcīgajiem mazumtirdzniecības rādītājiem, kompānijas fiskālā otrā ceturkšņa tīrā peļņa gandrīz dubultojusies, ziņo MarketWatch. Kompānija arī paaugstinājusi apgrozījuma un saimnieciskās darbības ieņēmumu prognozes fiskālajam gadam kopumā, kas noslēgsies 2011.gada martā.

Datoru ierīču ražotājs informējis, ka tā tīrā peļņa otrajā ceturksnī sasniegusi 41 miljonu ASV dolāru jeb 23 centus uz akciju.

Attiecīgajā periodā iepriekšējā gadā tas nopelnīja 21 miljonu ASV dolāru jeb 11 centus uz akciju.

Apgrozījums pieaudzis par 17%, sasniedzot 582 miljonus ASV dolāru.

Raugoties nākotnē, Logitech prognozē, ka fiskālajā gadā kopumā tās apgrozījums būs no 2,35 miljardiem līdz 2,4 miljardiem ASV dolāru, bet saimnieciskās darbības ieņēmumi - no 170 miljoniem līdz 180 miljoniem ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Google sadarbībā ar Intel un Sony nolēmuši izmēģināt spēkus televīzijā.

Reuters, atsaucoties uz drošiem avotiem, norāda, ka kompāniju mērķis ir sapludināt televīziju ar interneta biznesu. Jāatzīmē, ka visas trīs kompānijas pagaidām atturas no komentāru sniegšanas publiskajā telpā.

Sadarbībā iesaistītajām pusēm katram ir savs pienesums lielās lietas labā:

Google ir projekta idejas autors un tam dos operētājsistēmu Android. Intel izstrādās elektroniku, bet Sony visus jauninājumus montēs televizoros.

Jāatzīmē, ka šā projekta ietvaros izskan baumas, ka varētu pievienoties arī Logitech, kas ir pasaules līdere tālvadības ierīcēs. Reuters norāda, ka Logitech varētu šādiem Google TV ražot speciālas klaviatūras/vadības pultis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Ceļu būvniecības sabiedrība “Igate”” no ceļu būves un uzturēšanas uzņēmuma Polijā šajā pavasarī ir iegādājusies jaunu augstražīgu ceļu virsmas remonta mašīnu “Strassmayr R 7500 Trailer Vario”.

Šī ir lieljaudas mašīna ar datora vadības sistēmu ceļu virsmu remontu veikšanai, izmantojot emulsijas un grants tehnoloģiju. Operatora panelis ļauj aktivizēt un deaktivizēt visas mašīnas sekcijas pa vienai vai visas kopā. Mašīna spēj veikt līdz pat 4 metru platas ceļa virsmas remontu, turklāt darba virsmas platums ir hidrauliski regulējams.

“Pirms katras jaunās ceļu būves sezonas cenšamies modernizēt savu tehniku. Šogad izdarīts vēl viens nozīmīgs pirkums, un jaunā iekārta ne tikai atvieglos operatora un būvnieku darbu, bet arī būtiski paaugstinās darba ražīgumu un kvalitāti,” prognozē “Igates” izpilddirektors Gusts Kaļiņins.

Virsmas remonta iekartu “Igate” iegādājās kopā ar “Strassmayr T1000” cisternu, kas nodrošina garāku virsmas apstrādes ciklu bez apstāšanās uzpildēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz reģionālā autoceļa Ventspils (Leči)–Grobiņa (P111) posmā no Labraga līdz Mežainei (43,2.-63,0. km) turpinās pērn aprīlī sāktie būvdarbi. Šis ir pašreiz valstī garākais remontposms, kurā ir astoņi ar luksoforiem regulēti posmi, un to izbraukšana prasa vairāk nekā stundu, informē VAS Latvijas Valsts ceļi.

Būvdarbu ietvaros tiek veikta segas pārbūve, sākot no pamatiem un beidzot ar divām asfalta kārtām, ūdens novades sistēmas sakārtošana un autobusu pieturvietu atjaunošana. Atjauno arī tiltus pār Saku un Karpu, tiem klājot jaunu hidroizolāciju un brauktuves segumu. Līdz šim ir paveikti aptuveni 70 % no būvdarbu apjoma. Četru kilometru garā posmā no Labraga Pāvilostas virzienā jau ir ieklātas visas asfalta kārtas un tur atlicis vien horizontālais marķējums. Ātruma ierobežojums 70 km/h tur joprojām saglabājas. Šos būvdarbus veic SIA Binders, un to līgumcena ir 10,6 miljoni eiro (ar PVN) ar ERAF līdzfinansējumu. Pilnībā darbus pabeigt plānots līdz rudenim, informē VAS Latvijas valsts ceļi.

Komentāri

Pievienot komentāru