Jaunākais izdevums

Arī maija mēnesī būs četras brīvdienas, tiesa, viena no tām - pirmdiena, 3. maijs - būs jāatstrādā mēneša pēdējā sestdienā. Par darba dienas pārcelšanu uz sestdienu 29. maiju valdība vienojās pagājušā gada nogalē. Četru brīvdienu laikā arī atzīmēs Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 20 gadadienu ar kultūras pasākumiem visā Latvijā, ziņo Diena.lv.

Ja valdība nebūtu atbalstījusi pārcelt darba dienu, tad 3. maijā būtu bijis jāstrādā, bet 4. maijs atkal būtu brīvdiena. 1. maijs, kura arī ir oficiālā brīvdiena šogad ir sestdiena, tā netiek kompensēta ar darba dienas pārcelšanu. Tiesa, laikraksti, visticamāk, 1. maijā neiznāks. Brīvdienu laikā saistībā ar 20 gadadienas svinībām notiks dažādi kultūras pasākumi galvaspilsētā, tāpat būs kultūras programma novados. 3. maijā Latvijas Universitātē arī norisināsies konference 1990. gada 4. maija Latvijas Neatkarības deklarācija: starptautiskie un iekšpolitiskie aspekti. Arīdzan Rīgas pašvaldība 3. un 4. maijā iecerējusi rīkot svētkus, kurus sākotnēji nosauca par Svētkiem ģimenēm, taču pēc neatkarības deklarācijas Rīcības komitejas iebildumiem daļēji mainīja to koncepciju. Svētkiem maija sākumā pašvaldība paredzējusi tērēt 49 000 latu, būšot slēgta krastmala, notiks visāda veida svinīgi pasākumi, atrakcijas un «cilvēki varēs visi kopā svinēt savas valsts dzimšanas dienu», toreiz teica Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Šogad pārceltas ir vēl divas darba dienas. Tā rezultātā Jāņos būs veselas piecas brīvdienas pēc kārtas, jo piektdiena, 25.jūnijs, būs brīvdiena un šo dienu būs jāatstrādā sestdienā, 19.jūnijā. Savukārt rudenī brīvdiena būs ne tikai 18. novembris, bet arī nākamā diena, kas būs jāatstrādā sestdienā, 13.novembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2022. gada maija beigās pieprasījums pēc skujkoku koksnes normalizējās un skujkoka zāģbaļķa cenas piedzīvoja nelielu kritumu, liecina meža izsoļu sistēmas Latvijā “E-silva” apkopotā informācija.

Tikmēr enerģētiskās koksnes cenas sasniedz maijam netipiskus augstumus, tāpat arī aug pieprasījums pēc visu veidu cirsmām Latvijā. Gaidāmās sankcionēto reģionu – Krievijas un Baltkrievijas – pilnīgas iziešanas no Eiropas tirgus dēļ, kā arī loģistikas problēmu un kopumā neskaidrās situācijas dēļ, zāģbaļķu tirgus būs grūti prognozējams.

Karš Ukrainā ir izraisījis transporta traucējumus gan kuģiem, gan kravas automašīnām, līdz ar to novērojams loģistikas izmaksu pieaugums kopumā. Pieprasījums pēc skujkoku koksnes maijā ir samazinājies, un koksne ir pieejama. Pārstrādātāju noliktavās ir izveidojušies lieli uzkrājumi, jo gala pircējs neiepērk liekus koksnes apjomus, bet gan tikai tik, cik nepieciešams konkrētajam būvniecības projektam šobrīd. Problēmas būvniecības apjomu palielināšanā rada metāla, izolācijas un citu saistīto materiālu pieejamība, loģistikas problēmu dēļ, tas apgrūtina būvniecības projektu savlaicīgu realizāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finansējums

Covid-19 skartie uzņēmēji no šodienas var pieteikties ALTUM atbalsta programmām

Lelde Petrāne, 25.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krīzes skartie uzņēmumi no šodienas, 25. marta, var pieteikties pagājušajā nedēļā valdībā apstiprinātajiem Attīstības finanšu institūcijas ALTUM jaunajiem atbalsta instrumentiem – garantijām banku kredītu brīvdienām un apgrozāmo līdzekļu aizdevumiem.

Abi atbalsta instrumenti izstrādāti sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un to īstenošanu saskaņojusi Eiropas Komisija. Garantijas banku kredītu brīvdienām ļaus bankām atlikt pamatmaksājumu summas uz laiku līdz diviem gadiem, apgrozāmo līdzekļu aizdevumi ar atvieglotiem nosacījumiem paredzēti uzņēmējiem, kuriem būtiski samazinājies darbības apjoms.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pareizticīgo Ziemassvētku padarīšana par oficiālu svētku dienu neietekmētu iekšzemes kopprodukta (IKP) apjomu, taču šī papildu brīviena var izvērsties pat par četrām brīvdienām, norāda Ekonomikas ministrija (EK). Aprēķini liecina, ka šādā gadījumā to izmaksas var sasniegt 28 miljonus latu.

Kā laikrakstam Diena skaidroja EM - viena brīvdiena faktiski neietekmētu IKP apjomu, taču, ņemot vērā, ka pareizticīgo Ziemassvētki tiek svinēti 7. janvārī, kas ir divas nedēļas pēc luterāņu un katoļu Ziemassvētkiem, kā arī nedēļu pēc divām Jaungada sagaidīšanas brīvdienām, ir varbūtība, ka daudzi privātie uzņēmumi gada pirmajā nedēļā nesāks strādāt ar pilnu atdevi.

Līdz ar to šī viena papildu brīvdiena var pārvērsties vismaz par trim vai pat četrām papildu brīvdienām, tas nozīmētu, ka budžeta ieņēmumi jau samazināsies nevis par 0,08%, bet gan 0,7% no IKP. Pēc Dienas aprēķiniem, ņemot vērā, ka nodokļu ieņēmumi Latvijā ir ap četriem miljardiem latu gadā, viena brīvdiena šos ieņēmumus samazinātu par 3,2 miljoniem latu, savukārt pesimistiskākajā scenārijā - pat par 28 miljoniem latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Mana ceļošanas pieredze: CV-Online Latvia vadītājs Aivis Brodiņš

Lelde Petrāne, 07.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulei atgūstoties no Covid-19 šoka, reālāki atkal kļūst sapņi par ceļojumiem uz dažādām pasaules vietām.

Par savu līdzšinējo ceļošanas pieredzi - līdz Covid-19 uzliesmojumam - biznesa portālam db.lv stāsta "CV-Online Latvia" vadītājs Aivis Brodiņš.

Jaunajā dzīves realitātē pirms jebkuru ceļošanas plānu īstenošanas gan nepieciešams ņemt vērā noteiktos ierobežojumus un Covid-19 statistiku.

Spilgtākais gadījums ceļošanas pieredzē, kas vienmēr paliks atmiņā?

Neaizmirstamākie iespaidi saistās ar ceļojumu uz Taizemi. Tas bija ne tikai medusmēnesis, bet arī līdz šim tālākais un eksotiskākais no ceļojumiem.

Taizemē patika gan noslēpumainie un greznie budistu tempļi, gardā un daudzveidīgā virtuve, Tai masāžas un draudzīgie cilvēki, gan arī eksotiskā daba, tirkīzzilais ūdens, baltās smilšu pludmales un neatkārtojami skaistās salas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vietējā investīciju banka “Signet Bank” 2023. gadā uzsāka ilgtermiņa sabiedrisko projektu – pirmo “Kapitāla tirgus akadēmiju” Latvijā, lai paaugstinātu kapitāla tirgus pratības līmeni vietējo uzņēmēju vidū.

Akadēmiju plānots rīkot regulāri un ilgtermiņā. Tā būs pieejama bez maksas tiem uzņēmējiem un uzņēmumu vadītājiem, kas, izmantojot kapitāla tirgus piedāvātās iespējas, vēlas vairot zināšanas par finansējuma piesaistes iespējām kapitāla tirgū un paaugstināt sava uzņēmuma vērtību investoru acīs gan vietējā, gan starptautiskā mērogā.

Kā rāda jaunākā “Signet Bank” Latvijas uzņēmēju finansiālā noskaņojuma un uzņēmējdarbības vides viedokļa aptauja* – lielākā daļa, 83% no Latvijas uzņēmējiem, ir dzirdējuši par kapitāla tirgus finansējuma piesaistīšanas iespējām (kapitāla piesaistīšana no investoriem, uzņēmumu kotācija biržā un obligāciju emisijas), un 13% no tiem tuvāko 12 mēnešu laikā apsver iespēju izmantot kapitāla tirgus piedāvātos finanšu instrumentus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vietējā investīciju banka, Signet Bank šajā gadā turpinās īstenot 2023. gadā veiksmīgi uzsākto ilgtermiņa sabiedrisko projektu – pirmo “Kapitāla tirgus akadēmiju” Latvijā –, un paplašinās tās mērogu, dodoties arī uz Latvijas lielākajām reģionālajām pilsētām.

Šī gada pirmā akadēmija notika Rīgā, 1. februārī, savukārt pirmā reģionālā akadēmija projekta ietvaros notiks Liepājā, 9. februārī. Signet Bank “Kapitāla tirgus akadēmija” ir bezmaksas izglītojošs projekts, kas piemērots Latvijas uzņēmumu īpašniekiem un uzņēmumu vadītājiem, kuri interesējas par finansējuma piesaisti ar kapitāla tirgus instrumentiem.

Latvijas uzņēmumi, salīdzinājumā ar citām attīstītajām valstīm, šobrīd ļoti maz izmanto alternatīvos finansējuma avotus, tostarp kapitāla tirgus instrumentus, un ir lielā mērā atkarīgi no banku finansējuma pieejamības. Kā rāda Signet Bank veiktās Latvijas uzņēmēju finansiālā noskaņojuma un uzņēmējdarbības vides viedokļa aptaujas dati*, šādu uzņēmēju rīcību lielā mērā ietekmē zināšanu trūkums par kapitāla tirgus piedāvātajām iespējām – to atzīst vairāk nekā 57% aptaujāto Latvijas uzņēmēju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada maijā vidējā gaisa temperatūra bijusi plus 14,4 grādi, kas ir 3,6 grādus virs ilggadīgās vidējās normas, līdz ar to šis maijs ir kļuvis par vissiltāko Latvijas gaisa temperatūras novērojumu vēsturē.

Līdz šim kopumā Latvijā vissiltākais bija 1993.gada maijs, kura vidējā gaisa temperatūra šogad ir pārspēta par 0,06 grādiem. Savukārt visaukstākais laiks maijā pēc tajā laikā darbojošos novērojumu staciju datiem ir bijis 1927.gadā - tā vidējā gaisa temperatūra bija plus 6,3 grādi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Ar vidējo gaisa temperatūru plus 10,1 grādu 21.gadsimtā visaukstākais maijs ir bijis 2004.gadā.

Šā gada maijā siltāks par ilggadīgiem vidējiem rādītājiem bija gandrīz visu mēnesi, izņemot pirmās trīs mēneša dienas, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra bija 0,2 līdz 0,5 grādus zem normas. Naktī uz 3.maiju Ainažos tika sasniegta maijā viszemākā gaisa temperatūra - mīnus 4,6 grādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Video

Reālas iespējas eksportētājiem

Jānis Goldbergs, 01.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Četros bezmaksas tiešsaistes semināros uzņēmējiem būs iespēja uzzināt par patiesajām tirgus izmaiņām dažādos pasaules reģionos un reālām eksporta iespējām jau šobrīd.

Tirgus salīdzinājumi dod iespēju prognozēt situāciju pēc mēneša, pastāstīja Latvijas investīciju un attīstības aģentūras direktors Kaspars Rožkalns.

Tiešsaistes semināru cikla Covid-19: Eksports ’20 programma:

6. maijs no plkst. 11:00 – 12:00 – Rietumeiropa (Lielbritānija, Francija, Itālija, Nīderlande, Vācija).

7. maijs pulksten 10:00-11:00 – Ziemeļvalstis (Zviedrija, Somija, Dānija, Norvēģija).

12. maijs pulksten 10:00-11:00 – Krievija, Baltkrievija, Kazahstāna, Ukraina.14. maijs pulksten 10:00-11:00 – ASV, Japāna, Ķīna, Apvienotie Arābu Emirāti, Singapūra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī pēdējos divos gados klimatisko apstākļu dēļ kūdras ieguves apjomi Latvijā ir vidēji par 30% zemāki, nekā tie varētu būt, tomēr par ietekmi uz šī produkta realizācijas cenām pagaidām pāragri spriest

Tādu viedokli pauž kūdras ieguvēji. Jāņem vērā, ka, piemēram, 2015. gadā Latvijā ieguva 1,2 milj. t kūdras, kas ir 31% no profesionālajā dārzkopībā izmantotās kūdras visā ES.

«Slapjais laiks ir samazinājis kūdras ieguves apjomus Latvijā, un tādējādi faktiski visas iepriekš uzkrātās kūdras rezerves ir teju iztērētas substrātu ražošanai,» situāciju skaidro Latvijas Kūdras ražotāju asociācijas valdes priekšsēdētāja Ingrīda Krīgere. Viņa norāda, ka pašlaik oficiālā statistika vēl tiek apkopota, taču provizoriskie rezultāti liecina, ka 2017. gadā Latvijā tika iegūts aptuveni tikpat daudz kūdras, cik ieguva 2016. gadā, taču šie rādītāji būtiski atpaliek no 2015. gada apmēriem. I. Krīgere gan ir piesardzīga prognozēs, jo daudz ko noteiks šā gada kūdras ieguves sezonas sākums – maijs. «Ja atkal klimatiskie apstākļi kūdras ieguvei būs nelabvēlīgi, tad var veidoties kūdras deficīts un ar to izraisītā ažiotāža, kuras rezultātā arī šī produkta cenas var pieaugt,» pieļauj I. Krīgere. Viņa gan steidz piemetināt, ka Latvija nav vienīgā valsts Eiropā un pasaulē, kur iegūst kūdru un ražo substrātus, tāpēc daudz kas būs atkarīgs arī no tā, kāda situācija būs citu valstu kūdras ražotājiem, kam vēl jāpieskaita patērētāju uzvedība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā Ministru prezidents sektora virzību apspriež tikai ar četrām «izredzētajām» bankām, piektdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Latvijas finanšu sektors šobrīd piedzīvo pārmaiņas un ir skaidrs, ka nākotnes veiksmīgai attīstībai ir nepieciešama skaidra vīzija, kuras izveidē un īstenošanā piedalītos pēc iespējas lielāks skaits nozares dalībnieku – banku, finanšu tehnoloģiju kompāniju, nefinanšu nozares pārstāvji un citi. Tieši tādēļ izbrīnu rada fakts, ka Ministru prezidents pēdējā laikā sektora virzību apspriež tikai ar četrām «izredzētajām» bankām, turklāt, ārvalstu īpašniekiem piederošām, neskatoties, ka finanšu sektoru veido daudz vairāk dalībnieku, kuriem arī ir vērā ņemami priekšlikumi, kā attīstīt mūsu valsts finanšu sektoru. Tādējādi, veidojot plānu par valsts finanšu sektora attīstību, tiek ņemtas vērā ārvalstu banku akcionāru intereses.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja runā par akciju tirgiem pašiem neveiksmīgākiem mēnešiem, tad tradicionāli tiek piesaukti septembris un maijs, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Septembris akciju tirgiem vēsturiskā kontekstā ir pats sliktākais mēnesis, lai gan leģendāra loma šajā ziņā ir arī maijam. Proti, maija laikā daudzi akciju tirgus dalībnieki mēdz pārdot savas akcijas pirms vasaras atvaļinājumu sezonas, kas savukārt mēdz rezultēties ar to cenu samazināšanos. Jāpiebilst, ka vasara vēsturiski vērtspapīru tirgū tiek uzskatīta par cenu ziņā svārstīgāku un neparedzamāku periodu, un, runājot par maiju, finanšu tirgus dalībnieku vidū izveidojies pat teiciens «Sell In May And Go Away». Dažādi kalendāri efekti vērā tiek ņemti arī atsevišķās ieguldījumu stratēģijās. Izplatīta stratēģija ir, piemēram, ka akcijas tiek pārdotas maijā un investori portfeļos tur paaugstinātu skaidras naudas īpatsvaru, lai vērtspapīru tirgū atgrieztos pirms Helovīniem (parasti oktobrī vai oktobra otrajā pusē).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Papildināts ar foto - Ne tikai piesaistīt, bet noturēt

Linda Zalāne, 20.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Restorāna darbības aisberga neredzamā daļa – smags un rūpīgs darbs, lai būtu viesiem interesanti arī pēc pirmajiem straujākas attīstības gadiem, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pirms trīs gadiem Latvijā restorānu biznesā valdījusi piesardzība – daudzi ēdināšanas uzņēmumi durvis vēruši ciet, bet jauni klāt nenāca. «Mums, pavāriem, kuri vienmēr bijām sapņojuši par savu restorānu, šī bija lieliska izdevība. Telpu noma un celtniecības darbu izmaksas bija zemas, darbinieku algas – adekvātas. Beidzot tas mums bija aizsniedzami,» stāsta SIA 32. maijs, 3 pavāru restorāna Tam labam būs augt! līdzīpašnieks Ēriks Dreibants. Restorāns atvērts 2011. gada rudenī un pirmajā darbības gadā sasniedzis 160 tūkst. eiro apgrozījumu, bet 2013. gadā – 948 tūkst. eiro. Straujā izaugsme SIA 32. maijs ir ļāvusi ierindoties 78. vietā DB un Lursoft veidotajā Gazeļu sarakstā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maijs akciju tirgū mēdz ievadīt svārstīgāku un peļņas ziņā liesāku periodu.

Maijam finanšu tirgū iedalīta īpaša loma. Tas ir pēdējais pavasara mēnesis pirms perioda, kad tirgū mēdz būt vērojama mazāka aktivitāte un potenciāli lielāks cenu svārstīgums. Maijs Volstrītā tiek saistīts ar teicienu «Sell in May and go away!», kas paredz, ka akcijas tiek pārdotas un investori portfeļos tur paaugstinātu skaidras naudas īpatsvaru, lai vērtspapīru tirgū atgrieztos vien oktobra otrajā pusē. Jau ziņots, ka akciju tirgū vasara (kas ir arī atvaļinājumu sezona) dažkārt investoriem tiek saistīta ar pārziemošanas periodu.

Vasara un septembris

Vasaras mēneši vidēji akcijām nav bijuši tie paši veiksmīgākie. Jūnijā ASV Standard & Poor’s 500 indeksa vērtība kopš 1950. gada vidēji nedaudz ir sarukusi. Kopš 2000. gada šajā mēnesī zemāk tā planējusi pat visai strauji – vidēji par 1,06%. Jūlijā akcijām vidēji klājies nedaudz labāk, lai gan augustā atkal ir vērojams šo vērtspapīru cenu kritums. Neko diži labi neizskatās vēl tas, ka uzreiz pēc vasaras nāk septembris, kas akcijām vēsturiski ir bijis pats sliktākais gada mēnesis – kopš 1950. gada vidēji tā laikā ASV akciju cena sarukusi par 0,62% (bet kopš 2000. gada tā vidēji samazinājusies par 1,13%). Tādējādi, ja aplūko šos datus, tad zināms pamatojums loģikai – vasarā tomēr labāk sauļoties, nevis mīt akcijas – patiešām ir. Attiecīgi – ar šo fenomenu ir arī saistītas atsevišķas vērtspapīru tirdzniecības stratēģijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada maijā Latvijā piereģistrēti 344 jauni auto, kas ir līdz šim labākais rādītājs 2010. gadā.

Aprīlī saskaņā ar CSDD datiem tika reģistrēti 327 jauni vieglie automobiļi. Kopumā pirmajos piecos mēnešos reģistrētio 1492 jauni vieglie auto, par 500 automašīnām jeb 25,1% mazāk nekā attiecīgajā laika periodā 2009. gadā.

Veiksmīgākās markas Latvijā joprojām ir Volkswagen, Toyota un Renault, kas transporta līdzekļu reģistrācijā ieņem pirmās vietas.

Tomēr pēc LPAA rīcībā esošās informācijas Renault un VW pieder pie lielākajiem eksportētājiem, un ap simts abu marku jaunas automašīnas šomēnes arī pametušas valsti. Iepirkumus maijā veikuši divi lieli pārtikas uzņēmumi, un ievērojams skaits jaunu VW nonācis auto īres kompāniju autoparkā, jo maijs tradicionāli ir autonomu parka atjaunošanas mēnesis sākoties aktīvai atpūtas sezonai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koučings ir dzīves uztvere. Tās pamatā ir dzīvot saskaņā ar savām vērtībām, iemācīties tās nepārkāpt un palīdzēt arī citiem ieraudzīt šīs uztveres priekšrocības. Ja kādam ir nepieciešams atbalsts, tad koučš ir tas, kas dod iespēju sevī rast spēku un enerģiju, lai tiektos uz sava mērķi.

Katram ir savs ceļš un vīzija kā sasniegt savus mērķus. Koučš varbūt jebkurš, bet ir vērtīgi pie profesionāļa apgūt pareizo taktiku – kā saprast sevi un palīdzēt otram. Mūsdienās, visiem ir tik daudz iespēju, ka grūti izvēlēties, tās visas apzināt un izvēlēties sev īsto. Lai cilvēks nākotnē būtu gandarīts un laimīgs, svarīgi ir pašam pieņemt savā dzīvē lēmumus, kas is saskaņā ar savām vērtībām. Šie lēmumi bieži ir pretrunā ar to, kas sabiedrībā pieņemts. Ļoti bieži vecāki, priekšnieks, skolotājs, citi cilvēki atrod to, kas mums it kā vajadzīgs, jo sabiedrībā tā ir pieņemts. Patiesībā, katrs pats zina, kas viņam ir labākais, bet gadās, ka mēs nemākam to saskatīt. Mēs neapzināmies savu spilgtāko talantu, bet koučš uz to norādīs, lai cilvēks apzinātos pats savu potenciālu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Darba inspekcija atgādina par darba dienu pārcelšanu

Vēsma Lēvalde, 26.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maijā tiek pārcelta viena darba diena – no pirmdienas, 2010.gada 3.maija, uz sestdienu, 2010.gada 29.maiju, atgādina Valsts darba inspekcija (VDI).

Uzskatāms, ka darbdienas tiek pārceltas ar visām tās dienas tiesībām un pienākumiem. Līdz ar to 3.maija darba diena, kas saskaņā ar Darba likuma 135.pantu ir saīsināma par vienu stundu, pārceļot to uz 29.maiju, saglabā saīsinātās darba dienas statusu.

VDI atgādina, ja nodarbinātajam 3. maijs ir ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma diena un šis atvaļinājums beidzas pirms 29.maija, tad šim nodarbinātajam 29.maijs ir brīvdiena (pārceltā atvaļinājuma diena). Ja darbiniekam 3.maijā ir pārejoša darbnespēja un tā beidzas pirms 29.maija, tad viņam 29.maijs ir darba diena, jo Darba likums neparedz darbnespējas dienas pārcelšanu. Darbiniekam šajā gadījumā ir jāierodas darbā, jo viņa pienākums ir pakļauties darba devēja rīkojumiem un noteiktai darba kārtībai. Saskaņā ar Ministru kabineta rīkojumu no valsts budžeta finansējamās valsts pārvaldes iestādēs šogad tiek pārceltas 3 darbadienas. Bez augstāk minētās darbadienas pārcelšanas maijā, jūnijā tiek pārcelta viena darba diena – no piektdienas, 2010.gada 25.jūnija, uz sestdienu, 2010.gada 19.jūniju. Arī novembrī tiek pārcelta viena darba diena – no piektdienas, 2010.gada 19.novembra, uz sestdienu, 2010.gada 13.novembri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Šī sestdiena ir oficiāla darba diena

Lelde Spriņģe, speciāli Db, 26.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiek pārcelta viena darba diena maijā, no pirmdienas, 2010.gada 3.maija, uz sestdienu 2010.gada 29.maiju, atgādina Valsts darba inspekcija (VID).

Darba diena tiek pārcelta ar visām tās dienas tiesībām un pienākumiem, līdz ar to pirmssvētku dienas pārcelšanas gadījumā, šī darba diena tik un tā ir saīsināta. VID informē, ka, ja strādājošajai personai 3.maijs ir bijusi ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma diena un šis atvaļinājums ir beidzies pirms 29.maija, tad konkrētajai personai 29.maijs tik un tā ir brīvdiena, jo tā ir pārceltā atvaļinājuma diena. Diemžēl šis likums neparedz darbnespējas dienas pārcelšanu. Līdz ar to, ja darbiniekam 3.maijā ir bijusi pārejoša darbnespēja un tā beidzas pirms 29.maija, tad viņam 29.maijs ir uzskatāma par darba dienu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Portugāle taupības pasākumus pacēlusi jaunā līmenī - pieņēmusi lēmumu atteikties no četrām valsts svētku dienām - brīvdienām, ziņo BBC. Līdz šim valstī bija 14 svētku dienas.

Sākot no 2013. gada, valsts uz pieciem gadiem «iesaldēs» divus reliģiskos svētkus un divus citus valsts svētkus.

Lēmums par to, kurus katoļu svētkus «apcirpt», apspriests ar Vatikānu.

Portugāle jau samazinājusi algas valsts sektorā strādājošajiem un paaugstinājusi nodokļus, lai samazinātu tās budžeta deficītu un tiktu galā ar ekonomisko krīzi.

Valsts pagājušajā gadā saņēma 78 miljardu eiro glābšanas naudu no Eiropas Savienības, Eiropas Centrālās bankas un Starptautiskā Valūtas fonda.

Tiek cerēts, ka atteikšanās no brīvdienām uzlabos konkurētspēju un veicinās ekonomisko aktivitāti.

Četras brīvdienas, no kurām valsts atteiksies, ir Visu svēto diena 1.novembrī, Corpus Christi, kas ir 60 dienas pēc Lieldienām, 5. oktobris, kurā tiek pieminēta Portugāles Republikas izveide 1910. gadā, un 1. decembris, kurā atzīmē Portugāles neatkarību no Spānijas 1640. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Top jaunas viesnīcas; Rīgas tirgus tuvu piesātinājumam

Lāsma Vaivare, 07.05.2014

Vaļņu ielā 49 iepretim Rīgas autoostai top jau sestā viesnīca, kas strādās arWelton zīmolu.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc iepriekšējo gadu aktīvajiem nekustamā īpašuma darījumiem Rīgā tiek rekonstruētas, būvētas un atvērtas jaunas viesnīcas; eksperti lēš – tirgus ir tuvu piesātinājumam.

Bez pašreizējiem viesnīcu projektiem Rīgā, kas jau ir vai tūlīt tiks pabeigti, vēl tiek plānoti vairāki jauni; kad tie būs pabeigti, tirgus būs piesātināts, norāda nekustamo īpašumu kompānijas Newsec Latvija direktors Valdis Mitenbergs. Ja investors šobrīd sāktu apsvērt viesnīcas projekta īstenošanu Rīgā – iegādātos īpašumu, sāktu projektēt –, iespējams, būtu jau nokavēts.

Ja nepalielināsies tūristu skaits, konkurence viesnīcu biznesā būtiski saasināsies, pauž Latvijas viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste. Viņasprāt, pie esošās viesnīcu noslodzes, kas pēc asociācijas datiem pērn bija ap 48%, nav īstas vajadzības pēc jaunu viesnīcu būvniecības. Vienlaikus šobrīd tirgū vērojamā aktivitāte, rekonstruējot un no jauna būvējot viesnīcas, ir sakritība, nevis apzināts plāns. «Viesnīcas izveide nav īstermiņa projekts,» viņa norāda, stāstot, ka, piemēram, vēsturiskas ēkas pārveide par viesnīcu var būt ļoti laikietilpīga, kas liek pagarināt būvniecības termiņus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Labklājības ministrija apbēdina: papildu brīvdienu nebūs

Lelde Petrāne, 18.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Papildu brīvdienas saistībā ar Līgo svētkiem 2012.gadā nav paredzētas, informē Labklājības ministrija (LM).

Likums Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām paredz, ka vienīgās dienas, kurām iekrītot brīvdienās, svētki «pagarinās» ir 4.maijs un 18.novembris. Tas nozīmē, ja svētku dienas — 4.maijs un 18.novembris — ir sestdienā vai svētdienā, nākamo darbdienu nosaka par brīvdienu.

Vienlaikus LM darba devējiem atgādina, ka atvaļinājums jāpagarina par noteiktu kalendāro dienu skaitu gadījumos, ja svētku dienas iekrīt ikgadējā atvaļinājuma laikā. Tas nozīmē, ja ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma laikā iekrīt 23. un 24. jūnijs, ikgadējo atvaļinājumu jāpagarina par divām dienām.

Darba likuma 73. pants nosaka darba devējam pienākumu izmaksāt darbiniekam vidējo izpeļņu par laiku, kad darbinieks atrodas ikgadējā apmaksātā atvaļinājumā. Atbilstoši Darba likuma 75. panta devītajai daļai par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu skaitu atvaļinājuma laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Redzēt uz Latvijas ceļiem elektroauto vairs nav brīnums. Tie, kuri atklājuši šo automobiļu priekšrocības, jau šobrīd dzīvo nākotnē, tomēr daudzus joprojām uztrauc vairāki jautājumi: vai elektroauto ir izdevīgi, kādas būs uzlādes iespējas, iegādājoties auto, un kā tas izmainīs ierasto ikdienas ritmu. Kādi tad, galu galā, ir elektroauto ieguvumi un kādēļ vērts apsvērt to iegādi? Turpiniet lasīt rakstu un ieskatieties nākotnē, ko mums atnes šīs automašīnas.

Ne tikai videi, bet arī ģimenei draudzīgs

Piekritīsiet, ka lasīts un dzirdēts daudz un dikti par automobiļu ietekmi uz vidi. Tieši klimata pārmaiņas daudzus arī ir ieinteresējušas lūkoties daudz zaļākā un ilgtspējīgākā risinājumā – elektroauto. Ne velti jau no 2035. gada Eiropas Savienības tirgū varēs izlaist tikai bezemisiju automašīnas.

Taču mūsdienu cilvēkam svarīgi ir arī tas, kā viņš pats jūtas šajā auto. Te nu var droši apgalvot, ka elektroauto izvēles klāsts ir plašs. Sākot no dizaina līdz ietilpībai – tie ir auto, kur padomāts par modernākajām tehnoloģijām un ērtībām. Piemēram, ģimene, kura vēlas ilgtspējīgu un videi draudzīgu auto, ar kuru ik dienas pārvietoties, gan braucot uz darbu, gan transportējot bērnus uz skolu, šodienas tirgū atrastu vairākus sev apmierinošus variantus. Auto ražotāji arvien vairāk domā par to, kā sniegt labāko braukšanas pieredzi, vienlaikus nekaitējot arī videi, un Hyundai ir viens no tiem, kas pierādījis, ka to var veiksmīgi sasniegt. 2023. gada elektroauto modelis IONIQ 5 ir pilnīgs inovāciju skaistums – lielāka ietilpība, ātrāka uzlāde un nākotnes prasībām pielāgots dizains.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar jaunā "SĀGA" tirdzniecības centra atvēršanu rudenī tiks izveidotas ap 500 jaunas darba vietas, kas kopā ar blakus esošo "IKEA" tirdzniecību centru veidos jaunu darījumu centru Rīgā.

Jaunā centra attīstībā plānots ieguldīt aptuveni 68 miljonu eiro lielas investīcijas.

"Neskatoties uz pandēmijas radītajiem riskiem, mēs kā investori un attīstītāji pieņēmām lēmumu turpināt projektu iepriekš noteiktajā laika grafikā un apjomā. Šis, līdzīgi kā citi lieli investīciju projekti Latvijā, šobrīd silda ekonomiku un jau būvniecības stadijā nodrošina darbavietas un saimniecisko apriti daudziem lieliem un maziem uzņēmumiem. Tomēr pēc atvēršanas rudenī tam būs vēl lielāka pozitīva ietekme uz vietējo ekonomiku, pateicoties atvērto veikalu, biroju, sporta un veselības klasteru, restorānu halles, pirmsskolas iestādes radītajām darbavietām un papildu nomaksātajiem nodokļiem valsts budžetā," lēš SIA "VPH Latvia" direktors Juris Barkāns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šādi Eiropas vadošo inovāciju un digitalizācijas jomas gada notikumu CEBIT 2018 piesaka pasākuma rīkotāji Deutsche Messe AG, solot, ka šogad festivāla norise būs radikāli savādāka, nekā ierasts līdz šim, vienlaikus sniedzot arī daudz lielāku profesionālo ieguvumu tā dalībniekiem.

„Mūsdienu digitalizācijas procesi maina gan ekonomiskos, gan politiskos procesus, arī sabiedrību un kultūru. Digitalizācija maina veidu, kā mēs dzīvojam un strādājam. Šīm pārmaiņām nepieciešams jauns formāts. Un tas ir jaunais CEBIT, kas norisināsies Vācijas pilsētā Hannoverē no 11. līdz 15. jūnijam,” stāsta Deutsche Messe AG pārstāve Latvijā Solveiga Āboliņa.

Deutsche Messe AG valdes loceklis Olivers Frēze (Oliver Frese) uzsver, ka apmeklētājiem tiks piedāvātas jaunas tēmas, jauni notikumi un pilnīgi jauna pasākuma koncepcija kopumā. „Pasākums saglabās savu bezkompromisu augsti profesionālo saistību ar biznesu un vadību, bet saturs būtiski palielinās emocionālo jaudu un svaigumu, kas radīs vēl lielāku CEBIT nozīmi nozares dalībnieku acīs,” viņš uzsvēra, piebilstot, ka šogad pasākuma galvenais akcents tiks vērsts uz vairākām tēmām: mākslīgais intelekts, lietu internets, paplašinātā un virtuālā realitāte, drošība, droni un bezapkalpes sistēmas, nākotnes mobilitāte, kā arī inteliģentie roboti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Francija un Vācija bīda eirozonas līgumu izmaiņas

Jānis Šķupelis, 23.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī piekritis Vācijas priekšlikumiem mainīt eirozonas līgumus. Proti, Eiropas vadošajām iestādēm būtu tiesības iejaukties eirozonas valstu nacionālajos budžetos, ziņo Reuters.

«Ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli mēs drīz pasniegsim līgumu grozījumu priekšlikumus, kas novērstu valstu atšķirību veidošanos budžeta, ekonomikas un fiskālajās jomās. Mēs darīsim visu, lai ne tikai aizsargātu Eiropu, bet arī to konsolidētu,» norāda N. Sarkozī.

A. Merkele jau nākusi klajā ar domu, ka vajadzētu ieviest daudz stingrākus noteikumus pret tām valstīm, kas pašas saviem spēkiem nespēj tikt galā ar budžeta problēmām. Šādas valstis uz laiku var zaudēt savu spēju lemt par savu budžetu, šīs pilnvaras nododot augtākām Eiropas institūcijām.

«Parādu krīzes radītā viļņošanās ir devusi vielu pārdomām par ES un eirozonas nākotni un apliecinājusi, ka steidzami nepieciešamas reformas. Nav šaubu, ka Vācijas un Francijas nodomos nav atmest iesākto integrācijas procesu, tomēr tās kļūs arvien stingrākas savu pozīciju realizācijā, lai neļautu idejai sagrūt. Un viena no iezīmēm, ko varam sagaidīt, būs asāka pretreakcija uz dalībvalstu iebildumiem politiskajām reformām, kā arī pret eiroskeptisko noskaņojumu kopumā. Līdz ar to var prognozēt, ka jau tuvākajā laikā iesāksies darbs ar mērķi izstrādāt mehānismus, kas paredzēs kritērijus, kuru neievērošanas gadījumā valstis nonāks uzraudzības režīmā, ar iespēju tikt izslēgtām no eirozonas. Tā teikt, ja valsts nespēj izpildīt kritērijus, tā tiek pakļauta izslēgšanas procesa iespējamībai vai uz laiku nodot fiskālo jautājumu uzraudzību ES institūcijām. Iespējams tiks paredzēta iespēja valstīm pašām iniciēt izstāšanos,» esošo situāciju komentē SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijai un Lietuvai nākamā gada budžets būs ar plus zīmi, tātad pārpalikumu, bet Latvijai tas iesāksies ar mīnusa zīmi - deficītu.

Lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru