Foto

Maiju zeme mūsdienās

Gunta Kursiša, 21.12.2012

Maiju sieviete smēķē svinību laikā, kas notika Gvatemalā šā gada 12. decembrī un kurās tika atzīmēts maiju kalendāra gals.

Foto: REUTERS/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Mūsdienās aptuveni seši miljoni seno maiju pēcteču dzīvo Gvatemalā, Meksikā un Belizā, kur viņi piedalās protestos, lai aizsargātu savas tiesības, kā arī piekopj reliģiskus rituālus un ģērbjas tradicionālās drēbēs.

Pašlaik lielākā daļa maiju nodarbojas ar lauksaimniecību, un šajā kultūrā vēl joprojām pastāv kulti, kuros par godu dieviem tiek veikti rituāli un pasniegti ziedojumi, piemēram, vistas, sveces un vīraks, raksta criscenzo.com.

Lai arī seno maiju veidotā kalendāra pēdējā diena ir 2012. gada 21. decembris, viens no ietekmīgākajiem mūsdienu maiju garīgajiem līderiem Čans Kins (Chan Kin), kurš mira vairāk nekā simts gadu vecumā deviņdesmito gadu vidū, pareģoja, ka pasaules gals pienāks tad, kad nomirs pēdējais maijs.

Uzziniet vairāk par seno maiju zemi mūsdienās, aplūkojot Reuters izveidoto galeriju augstāk!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atpūtas vieta "Glamping Tervete" Tērvetes pagastā, pie Indrānu ūdenskrituma paplašinās un pašreizējā namiņa rezervāciju kalendārs ir aizpildīts līdz pat rudenim.

"Šo tūrisma sezonu plānojam darbīgu, jo interese par namiņu ir pastāvīga. Rezervācijas uz šo sezonu sākām pieņemt jau decembra sākumā, un pašlaik mūsu mājaslapā ir redzams, ka kalendārs līdz pat rudenim ir pilns. Ja kāds datums atbrīvojas, piedāvājam interesentiem," stāsta "Glamping Tervete" radītāja Paula Cēsniece.

Db.lv jau rakstīja, ka Tērvetē kopš 2019.gada jūlija vidus darbību uzsācis "Glamping Tervete", kas saviem viesiem piedāvā nakšņošanu pie dabas.

Aprīļa mēnesis ir pirmais "Glamping Tervete" šīs sezonas mēnesis. Ņemot vērā esošo situāciju, vairāki viesi piesardzības nolūkos rezervācijas ir atteikuši. Šāds lēmums pilnībā ir saprotams, un atpūtas vietas saimnieki respektē šādu rīcību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

11 nenotikušie pasaules gali

Gunta Kursiša, 21.12.2012

1000. gads mūsu ērā. Kristiešu līderi uzskatīja, ka jaunas tūkstošgades sākums iezīmēsies ar Jēzus Kristus atnākšanu, kas savukārt, saskaņā ar Bībelē teikto, sakrīt ar pasaules beigšanos. Gaidot pastardienu, daudzi cilvēki atbrīvojās no saviem krājumiem, pameta darbus un savas mājas. Kad jaunās tūkstošgades sākums tika sagaidīts bez pasaules gala iestāšanos, cilvēki atskārta, ka nav ņēmuši vērā Jēzus Kristus vecumu un «pārcēla» pasaules galu uz 1033. gadu.

Foto: SXC

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Fakts, ka maiju kalendārs ticis izveidots līdz šā gada 21. decembrim, izraisījis «pastardienas industrijas» uzplaukumu, vietumis arī reālu gatavošanos apokalipsei un bunkuru iegādi, tomēr šī nav pirmā reize, kad pasaule pārdzīvojusi bailes no pēdējas stundiņas.

Medijs Business Insider apkopojis desmit pareģotus, bet tā arī nenotikušus pasaules galus. Vairāk uzziniet, aplūkojot galerjiu augstāk!

Komentāri

Pievienot komentāru