Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Problēmas būvniecības materiālu, kā metāla un izolācijas pieejamībā, pieaugošās transporta izmaksas un inflācija ir samazinājušas pieprasījumu un resno skujkoku zāģbaļķu vidējo cenu Latvijā par gandrīz 3 % šī gada jūnijā. Tajā pašā laikā pieprasījums pēc malkas jūnijā paaugstina lapu koku malkas cenas par 8 %, liecina lielākās meža izsoļu sistēmas Latvijā “E-silva” apkopotā informācija.

Jūnijā tika veiktas izmaiņas koku ciršanas noteikumos Latvijā. Jaunā kārtība paredz to, ka tiek samazināti koku caurmēri (diametrs), kuru sasniedzot mežaudze apsaimniekošanas cikla ietvaros tiek novākta meža ražas atjaunošanas cirtē. Turklāt, kas ir svarīgi, tiek samazināta birokrātija – visām bonitātēm tiek noteikts viens caurmērs. Izmaiņas ir paredzētas arī meža atjaunošanas noteikumos. Tas nozīmē, ka meža īpašniekam būs lielāka atbildība atjaunot mežu.

Atjaunot varēs tikai ar sertificētu un vērtīgu stādāmo materiālu, kas nākotnē nesīs būtisku labumu tautsaimniecībā. Augs meža īpašumu vērtība, un mežsaimniekam būs nedaudz ātrāks apsaimniekošanas cikls, jo meža īpašuma vērtība šodien ir nākotnē iegūstamais diskontēts uz šodienu.

Tas ir solis pretī tam, lai meža īpašnieki varētu patstāvīgi uzņemties atbildību par to, ko darīt ar savā īpašumā esošu mežu un palielināt apsaimniekošanas efektivitāti. Sagaidāms, ka kokmateriāli turpinās būt pieprasīts izejmateriāls būvniecībai, jo principā ir vienīgais materiāls ar pozitīvu CO2 piesaisti.

Arvien aug meža izstrādātāju interese un konkurence ne tikai par izstrādei pieejamām cirsmām, bet arī par darbaspēka un tehnikas pieejamību, kas varētu būt viens no izaicinājumiem nākamajiem periodiem visā Eiropā, liecina “E-silva” ekspertu prognozes.Jūlijā pilnībā tiks pārtraukts Krievijas meža produkcijas eksports uz Eiropu, spēkā stāsies Eiropas Savienības sankcijas, kas ierobežo koksnes izstrādājumu piegādi no Krievijas un Baltkrievijas, kas ilgstoši bija nozīmīgas koksnes produktu piegādātājas visā Eiropā.

Pasaules tirgū trūkst aptuveni 10 % kurināmā

Pārmērīgs pieprasījums pēc malkas aptver visu Eiropu, sākot no Baltijas valstīm līdz pat Lielbritānijai. Malka kļūst par "jauno naftu". Pieprasījuma pieauguma rezultātā malkas cenas Latvijā augušas par gandrīz 55 % pēdējo četru mēnešu laikā. Neskatoties uz rekordaugstiem ražošanas apmēriem, pasaules tirgū trūkst aptuveni 10 % kurināmā - granulu. Cenas turpina kāpt, šobrīd nav paredzams, kad šis kāpums sasniegs augstāko punktu.

Krīt resnā skujukoku zāģbaļķa cena

Skujkoku papīrmalkas cena divu mēnešu laikā pakāpusies jau par 20 %, jūnijā vidējai cenai sasniedzot 80 eiro kubikmetrā. Resno zāģbaļķu cenu kritums saistīts ar būvniecības aktivitātes kritumu un uzkrājumu veidošanos.

Bērza cena aug visu pirmo pusgadu, jūnijs nav izņēmums

Viens no lielākajiem bērza finiera un saplākšņa piegādātājiem Eiropā līdz šim bija Krievija. Bērza finierkluču vidējā cena jūnijā palielinājusies 1 eiro par kubikmetrā robežās, savukārt bērza taras vidējā cena piedzīvojusi nopietnu cenas kāpumu, augstākajā punktā pakāpjoties no 92 līdz pat 110 eiro kubikmetrā, kas ir palielinājums par gandrīz piektdaļu.

Bērza papīrmalkai tupinās cenas pieaugums, vidējai cenai pakāpjoties jūnija mēnesī par 24 %.

Komentāri

Pievienot komentāru