Jaunākais izdevums

Kenijas muitas ierēdņi aizturējuši rekordlielu divas tonnas kravu ar nelegālu ziloņkaulu, kuras vērtība aplēsta 1,2 miljonu ASV dolāru apmērā. Āfrikas valsts varasiestādes norāda, ka krava liecina par joprojām pieaugošu Austrumāfrikas ziloņu apdraudējumu.

Ziloņkauls atrasts kravā, kas bija paredzēta sūtīšanai uz Indonēziju. Kenijas varasiestādes uzskata, ka ziloņu ilkņi, kas atrasti kravā, iegūti Tanzānijā. Tikmēr kravas pavadzīmēs bijis minēts, ka tajā ir dekoratīvie akmeņi.

Ievērojamās nelegālās ziloņkaula kravas aizturēšana notikusi tikai nedēļu pēc tam, kad Kenijas varasiestādes uzgāja rezervātā nogalinātus 12 ziloņus ar nocirstiem ilkņiem.

Pēdējos gados Āfrikā strauji palielinājies ziloņu malumedniecības apmērs. To veicinājis augstais pieprasījums pēc ziloņkaula greznumlietām Āzijā, galvenokārt Ķīnā. Savukārt Āfrikas nabadzīgākie iedzīvotāji, nodarbojoties ar ziloņu malumedniecību, nereti var nopelnīt ievērojamas summas.

Kenijas varasiestādes aplēsušas, ka aizvadītajā gadā valstī malumednieki nogalinājuši 384 ziloņus un 19 degunradžus, kas ir ievērojams pieaugums salīdzinot ar 289 nogalinātiem ziloņiem gadu iepriekš. Aizdomās par ziloņu malumedniecību Kenijas varasiestādes pērn aizturējušas gandrīz divus tūkstošus cilvēku.

Janvāra sākumā lielu nelegāla ziloņkaula kravu aizturēja Honkongas varasiestādes. Tās vērtība tika aplēsta 1,4 miljonu ASV dolāru apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Atjaunots - Viens no Latvijas uzņēmuma skaistākajiem projektiem īstenots Kenijā

Lelde Petrāne, 26.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas uzņēmums X INFOTECH, kas pašlaik strādā vairāk nekā 25 valstīs visā pasaulē, nesen piedalījies starptautiskā izstādē Cartes 2012. Uzņēmumam ir ofiss arī Kenijā, kur tas esot īstenojis vienu no saviem skaistākajiem projektiem, bet Latvijā tas plāno arvien attīstīt sadarbību ar bankām.

(Papildināts viss teksts.)

X INFOTECH ir programmnodrošinājuma MultiPerso izstrādātājs un aktīvi strādā ārvalstu projektos. MultiPerso programmnodrošinājums nodrošina visus procesus, kas ir saistīti ar karšu, identifikācijas dokumentu un pasu ražošanu un personalizāciju (mikroshēmas kodēšana), kā arī nodrošina mobilos maksājumus. Ar MultiPerso programmas produktu uzņēmums nesen piedalījās arī starptautiskā izstādē Cartes 2012 Francijā. Pašlaik šis produkts ir ieviests Latvijas elektroniskās identifikācijas kartes (eID) projektā un arī dažās bankās Latvijā. Citās valstīs šis produkts ieviests bankās (viedkartes), valdībās institūcijās (sociālās un veselības kartes, identifikācijas dokumenti) un personalizācijas centros (viedkartes). Šajā izstādē uzņēmums piedalījās sadarbībā ar LIAA un ERAF fondiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Iespējams, šī krīze nav tāda, kā visi iedomājas

Jānis Goldbergs, 14.12.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no pēdējos gados straujāk augošajām kompānijām Austrumeiropā ir finanšu tehnoloģiju uzņēmums Eleving Group, kas darbojas 14 valstu tirgos trīs kontinentos un kuras galvenais birojs atrodas Rīgā.

Kā izdodas audzēt peļņas rādītājus par spīti pandēmijai un šā gada krīzei, Dienas Bizness jautāja Eleving Group valdes priekšsēdētājam Modestam Sudņum (Modestas Sudnius).

Jau pieejama informācija, ka esat viens no straujāk augošiem uzņēmumiem reģionā, esat gan Eiropas, gan citu kontinentu tirgos. Pastāstiet par Eleving Group, kas ir jūsu specializācija?

Eleving Group pirmsākumi meklējami Latvijā pirms nedaudz vairāk kā desmit gadiem, kad uzsākām lietotu automašīnu iegādes finansēšanu. Pamatideja bija palīdzēt cilvēkiem, kuriem nav iespējas saņemt kredītu bankā, kā arī veicināt tādu automašīnu iegādi, ko tradicionālās bankas nefinansē. Kā zinām, bankas labprātāk finansē jaunu automašīnu iegādi, tomēr ne visi tās var atļauties. Šo gadu laikā esam apguvuši daudzus pasaules tirgus un šobrīd pakalpojumus sniedzam ne vien Eiropā, bet arī tādās relatīvi eksotiskās valstīs kā Kenija, Uganda, Uzbekistāna u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Āfrikas bagātākais cilvēks plāno ekspansiju Kenijas cementa nozarē

Jānis Rancāns, 09.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Āfrikas bagātākais cilvēks, nigērietis Aliko Dangote iecerējis investēt 400 miljonus ASV dolāru cementa rūpnīcas izveidē Kenijā.

A. Dagontes kompānija Dangote Cement celtniecību Kenijā varētu sākt dažu nākamo mēnešu laikā. «Mēs esam sapratuši, ka, ja mēs Austrumāfrikā vēlamies izdarīt kaut ko patiešām lielu, tas jādara Kenijā. Mēs esam pārliecināti, ka nākamo divu ar pusi gadu laikā, mēs kļūsim par cementa nozares dominējošo spēlētāju Kenijā,» A. Dangotes sacīto citē Forbes.

Miljardieri gan Kenijā sagaida asa konkurence ar vietējām cementa kompānijām – Athi River Mining un Bamburi Cement, kas šobrīd ir lielākie savas nozares pārstāvji Austrumāfrikā. Izskanējis arī, ka A. Dagonte attīstīt savus uzņēmumus varētu arī citās Āfrikas valstīs – Kamerūnā, Etiopijā, Zambijā, Tanzānijā, Senegālā un Dienvidāfrikas republikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eleving Group piesaista 7 miljonus dolāru biznesa attīstībai Kenijā

Db.lv, 29.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dibinātā finanšu tehnoloģiju grupa “Eleving Group” ir piesaistījusi 7 miljonus dolāru no Verdant Capital Hybrid Fund, lai veicinātu transportlīdzekļu finansēšanas biznesu un ilgtspējīgas mobilitātes produktu ieviešanu Kenijā.

Abas puses ir parakstījušas divu līmeņu ieguldījuma līgumu, kas sastāv no subordinētā un augstākā ranga nodrošinātā aizdevuma līgumiem. Kā norāda kompānijā, piesaistītās investīcijas saņems Grupas meitasuzņēmums Mogo Auto Limited (Mogo Kenija) un ar tām ir plānots paplašināt uzņēmuma transportlīdzekļu finansēšanas portfeli.

“Mogo Kenija vietējiem uzņēmējiem piedāvā ilgtspējīgu alternatīvu mobilitātes jomā – elektriskos motociklus jeb e-bodas, kas lielākajai daļai iedzīvotāju līdz šim bija teju nepieejami ierobežoto finansējuma iespēju dēļ. Šobrīd mazie uzņēmēji, izmantojot Mogo produktu, bauda lētākas ekspluatācijas un zemākas uzturēšanas izmaksas, kas palielina viņu ienākumu līmeni no uzņēmējdarbības veikšanas. Turklāt elektrisko motociklu finansēšana veicina CO2 emisiju un trokšņa līmeņa samazināšanos pilsētās, kur joprojām dominē ar iekšdedzes dzinēju darbināmi transportlīdzekļi. E-bodu tirgus pagaidām ir neliels, taču mēs sagaidām, ka šogad notiks būtiskas pārmaiņas, un līdz gada beigām uz ceļiem varētu parādīties aptuveni 1000-3000 e-bodu. Mēs zinām, ka nākotnē mobilitāte būs elektriska, un kopā ar Verdant Capital mēs speram pirmos soļus, lai veicinātu šo pāreju Kenijā,” par piesaistītajām investīcijām teic Modests Sudņus, Eleving Group izpilddirektors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīna vērsusies pret nelegālo ziloņkaula tirdzniecību, ziņo CNN.

Pirmdien ceremonijā Guandžou pilsētā iznīcinātas vairākas tonnas konfiscēto ziloņu ilkņu un ziloņkaula izstrādājumu.

Dabas aizstāvji jau pauduši sajūsmu par šādu rīcību, norādot uz zīmīgām pārmaiņām valsts valdības pieejā ziloņkaula tirdzniecībai. Ķīna ir pasaulē lielākais ziloņkaula tirgus.

Pirmdienas laikā iznīcinātas aptuveni 6,15 tonnas ziloņkaula, kas līdzinās vienai sestdaļai no nelegālā ziloņkaula, kas visā pasaulē konfiscēts 2012. gadā.

Šī ir pirmā reize, kad Ķīna, kas veido aptuveni 70% no globālā pieprasījuma pēc ziloņkaula, iznīcinājusi tās krājumus.

Ķīnā ziloņkauls tiek dēvēts par balto zeltu. Ilkņi ar sarežģītiem griezumiem melnajā tirgū cenā var sasniegt gandrīz 3000 ASV dolāru par kilogramu. Viens no lielākajiem izaicinājumiem joprojām ir pieprasījuma mazināšana, kas Āzijā, īpaši Ķīnā, pēdējos gados ir arvien audzis, tādējādi stimulējot šo biznesu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārlietu ministrijā norisinājusies apaļā galda diskusija par biznesa iespējām Āfrikā. Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs kopīgi ar uzņēmējiem un Saeimas, LIAA, LTRK un augstskolu pārstāvjiem izvērtēja rezultātus un pieredzi, kas gūta šā gada aprīļa vizītēs Etiopijā, Kenijā un Ganā, kā arī iezīmēja perspektīvos tālākās darbības virzienus.

Diskusijas dalībnieki bija vienisprātis, ka Āfrikas kontinenta valstīs ir nozīmīgs ekonomiskās sadarbības potenciāls, un Latvijas uzņēmēji ir ieinteresēti apgūt šo valstu tirgu vai paplašināt savu darbību tajā.

Redzamākās sadarbības iestrādes ar Āfrikas reģionu Latvijai šobrīd ir lauksaimniecības un pārtikas apstrādes jomā. Vienlaikus, viesojoties Etiopijā, Kenijā un Ganā, tika arī gūta pārliecība par Latvijas eksporta potenciālu tādās jomās kā mežkopība, IKT, ķīmiskā rūpniecība (farmācija), transports un loģistika, kā arī izglītība, īpaši inženierzinātnēs. Latvijas piedāvājums atbilst šo valstu ekonomiskās attīstības prioritātēm. To sarunā apliecināja arī uzņēmēji, kuriem ir ilglaicīga darbības pieredze Āfrikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2012. gadā dibinātā autolīzinga kompānijas Mogo, kas īsā laikā pārtapa multinacionālā un globālā uzņēmumā Eleving Group, veiksmes stāsts ir gan biznesa idejā, gan finanšu piesaistē, kur dominējošā loma ir obligāciju finansējumam.

Par uzņēmuma attīstību un izmantotajiem finanšu instrumentiem desmitgades garumā līdz 150 miljonus vērtai obligāciju emisijai un tās refinansēšanai Dienas Biznesam stāsta uzņēmuma finanšu direktors Māris Kreics. Materiāls tapis sadarbībā ar vietējā kapitāla banku - Signet Bank, aktīvāko kapitāla tirgus konsultantu Latvijā.

Eleving Group pirmsākumos bija Mogo Finance. Pastāstiet, lūdzu, īsi par uzņēmuma vēsturi un attīstību kopš tā dibināšanas! Kā izveidojās grupa, un kas tam pamatā?

Eleving Group aizsākumi ir meklējami 2012. gadā, kad tolaik ar Mogo Finance zīmolu uzsākām lietotu automašīnu finansēšanu Latvijā. Jaunā biznesa pamata ideja bija pavisam vienkārša – sniegt iespēju cilvēkiem iegādāties 9-10 gadus vecas automašīnas, proti, tādas, kuras vidējais patērētājs reāli var atļauties. Pirms vairāk nekā desmit gadiem tradicionālās bankas īsti nerāvās šādas kategorijas automašīnas finansēt, tādēļ mēs redzējām brīvu nišu, kuru ar savu produktu varētu nosegt. Pats biznesa modelis nav nekāda inovācija, jo līzings un atgriezeniskais līzings ir labi pazīstami kreditēšanas produkti jau izsenis. Inovācijas drīzāk bija šī produkta piedāvājumā, kas nozīmēja, ka spējām izteikt piedāvājumu jebkuram klientam, kurš pie mums ierodas atbilstoši viņa maksātspējai un vajadzībām. Tāpat inovatīva pieeja bija riska novērtēšanas metodē, kur jau tobrīd izmantojām mašīnmācīšanos un ar to saistītos algoritmus datu apstrādei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot attīstību Eiropā un citviet pasaulē, taksometru izsaukšanas aplikācija Taxify kopš 2016. gada vidus pārliecinoši iekaro arī Āfrikas tirgu, ieviešot šajā reģionā arī iespēju pārvietoties ar motocikliem un auto rikšām, informē uzņēmumā.

Šobrīd pasažieru pārvadāšanas pakalpojumi igauņu radītajā Taxify platformā pieejami jau sešās Āfrikas valstīs – Ganā, Kenijā, Nigērijā, Dienvidāfrikas Republikā, Tanzānijā un Ugandā, un tā ir straujāk augošā kopbraušanas platforma šajā reģionā.

Ņemot vērā vietējo iedzīvotāju pārvietošanās paradumus un biežāk izmantotos transporta līdzekļus, uzņēmums aplikācijā ieviesis jaunu kategoriju, kurā līdzās vieglajām automašīnām šobrīd pieejami arī motocikli un auto rikšas, kas ir reģionā tradicionāli pārvietošanās līdzekļi. Jaunās transporta kategorijas būs pieejamas vairākās Austrumāfrikas pilsētās – ar motociklu taksometriem (vietējā valodā “boda boda”) turpmāk pārvietoties varēs Kampalas (Uganda) un Nairobi (Kenija) iedzīvotāji, savukārt Dar es Salaam (Tanzānija) pasažieriem tiks piedāvāta iespēja izsaukt auto rikšas (vietējā valodā “bajaji”).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dibinātais finanšu pakalpojumu sniedzējs Eleving Group aizvadītajā gadā ir sasniedzis 60% pieaugumu koriģētās neto peļņas rādītājā, tikmēr ieņēmumu apmērs, ieskaitot komisijas maksu un ar to saistītos ieņēmumus, ir palielinājies līdz 191,1 milj. eiro, bet koriģētā EBITDA ir sasniegusi 77,2 milj. eiro.

Elastīgās nomas un transportlīdzekļu abonēšanas produkti 12 mēnešu ieņēmumos veidoja 50,4 milj. eiro, kas ir par 2% mazāk nekā attiecīgajā pārskata periodā pirms gada. Tikmēr nomas un atgriezeniskā līzinga produktu ieņēmumi sasniedza 68,0 milj. eiro, uzrādot 7% pieaugumu attiecībā pret pagājušo gadu, bet patēriņa finansēšanas produkti ieņēmumu kopējā apjomā pievienoja 72,7 milj. eiro jeb par 20% vairāk nekā gadu iepriekš.

Eleving Group koriģētā EBITDA attiecīgajā periodā sasniedza 77,2 milj. eiro, salīdzinot ar 63,9 milj. eiro pirms gada, savukārt koriģētā neto peļņa pirms valūtas svārstību ietekmes bija 29,8 milj. eiro, kas ir par 7,8 milj. eiro vairāk nekā attiecīgajā periodā 2022. gadā. Turklāt kompānija ir spējusi palielināt arī savu neto portfeli līdz 320,2 milj. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pasaulē korupmētākās valstis – Kenija un Kamerūna

Gunta Kursiša, 09.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar pasaules valstu iedzīvotāju aptaujām pasaulē korupmētāko valstu saraksta augšgalā ierindojas Kenija, Kamerūna, Kambodža un Ruanda.

Transparency International pētījumā uz jautājumu, vai pēdējo 12 mēnešu laikā respondents ir devis kukuli kādai institūcijai, Kenijā apstiprinoši atbildējuši 70% aptaujāto, Kamerūnā – 62%, bet Kambodžā un Ruandā – katrā pa 57% iedzīvotāju.

Jau ziņots, ka kopumā Globālās korupcijas barometrā (Global Corruption Barometer 2013) piedalījās 114 tūkstoši cilvēku 107 pasaules valstīs.

Latvijā pēdējā gada laikā 19% Latvijas iedzīvotāju ir devuši kukuļus, lietuvā – 26%, bet Igaunijā – 6%, liecina minētā pētījuma rezultāti.

Pētījums rāda, ka 51 pasaules valstī politiskās partijas tiek skatītas kā viskorumpētākā sfēra. 55% respondentu uzskata, ka valdība darbojas kādu noteiktu interešu vadīta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Tieto Latvia izstrādā nacionāla līmeņa ātro maksājumu platformu Kenijā

Lelde Petrāne, 16.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kenijas Banku Asociācija (Kenya Bankers Association, KBA) sadarbībā ar Tieto Latvia ievieš pirmo ātro maksājumu platformu Kenijā. Tā izveidota, lai uzlabotu banku darbības efektivitāti visās digitālajās platformās. Izmantojot Tieto Latvia izstrādāto platformu, asociācija varēs piedāvāt ātro maksājumu pakalpojumus vairāk nekā 45 bankām, kas ietilpst KBA. Attiecīgi asociācija kopā ar KBA meitas uzņēmumu Integrated Payments Service Limited (IPSL) kļuvusi par pirmo reāllaika starpbanku darījumu platformu Austrumāfrikas reģionā.

Pirmais produkts, ko piedāvās KBA platforma, būs inovatīvs pakalpojums privātpersonu (peer-to-peer jeb P2P) pārskaitījumiem. Šis produkts ļaus veikt tūlītējus naudas pārskaitījumus un klīringu jebkurā diennakts laikā starp jebkurām tīklā ietilpstošām bankām. Reālā laika privātpersonu pārskaitījumu pakalpojumus KBA plāno uzsākt 2017. gada pirmajā ceturksnī.

Maksājumus būs iespējams uzsākt un pabeigt jebkurā no banku piedāvātajiem digitālajiem vai analogajiem kanāliem - mobilajās bankās, internetbankās, bankomātos, veikalu maksājumu terminālos, bankas filiālēs vai pie banku aģentiem reģionos.

«Mēs nodrošinājām visus izstrādes posmus – projekta izvērtēšanu un izstrādi, visas izstrādes procesa fāzes un sekmīgu risinājuma ieviešanu. Ikviens Kenijā drīz varēs sūtīt naudu citu banku klientiem dažu sekunžu laikā, izmantojot dažādus kanālus, un valsts tādējādi kļūs par efektīvas finanšu integrācijas piemēru reģionā,» stāsta Tieto Latvia valdes loceklis Māris Ozoliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijā reģistrētais klimata tehnoloģiju jaunuzņēmums "1MT Nation" piesaista vienu miljonu eiro investīcijas, informē uzņēmuma pārstāvji.

Jaunuzņēmuma "1MT Nation" mērķis ir realizēt projektus, kas ir saistīti ar oglekļa dioksīda samazināšanu atmosfērā, stādot bambusu degradētās teritorijās Āfrikā. "1MT Nation" dibinājusi juriste Anete Garoza un igauņu uzņēmējs Kristjans Raude. Interese no investoriem bijusi lielāka par cerēto, tāpēc izvēlēti ar meža nozari saistīti sadarbības partneri.

Jaunuzņēmums "1MT Nation" Āfrikā atjauno degradētas teritorijas un uzņēmumiem visā pasaulē dod iespēju investēt oglekļa dioksīda samazināšanas projektos. Jaunuzņēmuma mērķis ir līdz 2030.gadam atjaunot vismaz vienu miljonu hektāru zemes Āfrikā, stādot bambusu un piesaistot tam finansējumu. "1MT Nation" šī mērķa sasniegšanā sadarbojas ar vietējo zemju īpašniekiem, lai attīstītu dabīgo ekosistēmu un pārliecinātos, ka ikkatrs realizētais projekts nodrošina ilgtspējīgu ietekmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Igaunijas Taxify sāk darbu Kenijā

LETA--BNS, 04.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas taksometru izsaukšanas lietotne Taxify pagājušajā nedēļā sākusi darbību Kenijas galvaspilsētā Nairobi, kur platformu izmanto 400 licencētu taksometru vadītāju, kas ir Kenijas Taksometru asociācijas biedri.

«No Kenijas tirgus bija liela interese. Tur ir daudz vietējo taksometru vadītāju, kas vēlas ar tehnoloģiju starpniecību paplašināt savu pakalpojumu piedāvājumu,» intervijā portālam Allafrica.com sacīja Taxify līdzdibinātājs Martins Villigs.

Kenija ir Taxify otrais tirgus Āfrikā pēc tam, kad kompānija sāka darbu Dienvidāfrikas Republikas pilsētās Johannesburgā un Keiptaunā.

Kompānija uzsver, ka sadarbojas tikai ar taksometru kompānijām, kurām ir savs automašīnu parks, nevis ar neatkarīgiem taksometru vadītājiem. Tādu pozīciju Taxify pamato ar to, ka taksometru kompānijās strādājoši taksometru vadītāji var sniegt augstākas kvalitātes pakalpojumu klientam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eleving Group 2022. gadu iesāk ar 27,8% augstu EBITDA pieaugumu

Db.lv, 02.06.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā liecina Eleving Group (iepriekš Mogo Finance) konsolidētais finanšu pārskats par ceturksni, kas noslēdzās šā gada 31. martā, kompānija ir uzrādījusi rekordaugstu sniegumu nozīmīgākajos biznesa rādītājos.

Pārskata periodā Eleving Group koriģētā EBITDA ir sasniegusi 17,1 milj. eiro salīdzinājumā ar 13,4 milj. eiro 2021. gada pirmajā ceturksnī, savukārt koriģētā peļņa pirms valūtas kursa svārstību ietekmes trijos mēnešos ir sasniegusi 5,9 milj. eiro pretstatā 3,7 milj. eiro attiecīgajā pārskata periodā pirms gada.

Pirmajos trīs mēnešos kompānijas koriģētie ieņēmumi ir pārsnieguši 45,5 milj. eiro apmēru, un tas ir par 13,8 milj. eiro vairāk nekā aizvadītā gada pirmajā ceturksnī. Elastīgās nomas un transportlīdzekļu abonēšanas pakalpojumi pirmā ceturkšņa ieņēmumos veidoja 10,5 milj. eiro, savukārt ieņēmumi no nomas un atgriezeniskā līzinga pakalpojumiem veidoja 15,2 milj. eiro, bet patēriņa finansēšanas pakalpojumi – 17,8 milj. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Eleving Group deviņu mēnešu periodu noslēdz ar 11% neto portfeļa pieaugumu un koriģēto EBITDA 58,5 miljonu eiro apmērā

Sadarbības materiāls, 15.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dibinātais finanšu tehnoloģiju uzņēmums Eleving Group ir paziņojis neauditētos rezultātus par deviņiem mēnešiem, kas noslēdzās šā gada 30. septembrī. Deviņos mēnešos Grupas ieņēmumi sasniedza 142,5 miljonus eiro, savukārt neto portfelis 327,3 miljonus eiro, kas ir par 11% vairāk nekā iepriekšējā ceturksnī.

Pārskata periodu Grupa noslēdza uzrādot stabilus finanšu rezultātus, pateicoties diversificētai uzņēmējdarbībai un sabalansētai ieņēmumu plūsmai no visām pamatdarbības jomām. Elastīgās nomas un transportlīdzekļu abonēšanas produkti deviņu mēnešu ieņēmumos veidoja EUR 37,7 milj, kamēr nomas un atgriezeniskā līzinga produktu ieņēmumi sasniedza EUR 51,0 milj. Tikmēr patēriņa finansēšanas produkti ieņēmumu kopējā apjomā veidoja EUR 47,3 milj. jeb par 8% vairāk nekā aizvadītā gada deviņos mēnešos. Augstvērtīgos rezultātus šajā segmentā galvenokārt veicināja ExpressCredit biznesa integrācija un veiksmīga operacionālā darbība Balkānos.

Grupas koriģētā EBITDA attiecīgajā periodā sasniedza 58,5 miljonus eiro, salīdzinot ar 51,5 miljoniem eiro pirms gada, savukārt koriģētā neto peļņa pirms valūtas maiņas darījumiem pieauga līdz 23,5 miljoniem eiro, kas ir par 5,3 miljoniem eiro vairāk nekā 2022. gada deviņos mēnešos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Problēmu nomocītās Boeing jaunākās paaudzes lidmašīnas 787 Dreamliner, pēc vairāk nekā trīs mēnešu ilga pārtraukuma no jauna atgriezušās debesīs. Pirmos izmēģinājuma lidojumus ar Dreamliner veikusi Etiopijas aviokompānija Ethiopian Airlines un Japānas All Nippon Airways.

Ethiopian Airlines lidojums ar 787 Dreamliner tika veikts sestdien maršrutā no Etiopijas galvaspilsētas Adisabebas uz Nairobi Kenijā. Tādējādi Etiopijas Ethiopian Airlines kļuvusi par pirmo no astoņām Dreamliner īpašniecēm, kas gatavojas atsākt lidojumus ar lidaparātu.

Dreamliner problēmas sākās janvārī, kad tās lidmašīnām aviācijas regulatori visā pasaulē aizliedza veikt lidojumus, pēc tam, kad diviem lidaparātiem lidojuma laikā aizdegās akumulatori. Lidmašīnas veica ārkārtas nosēšanās, bet negadījumos cilvēki necieta.

Martā ASV Federālās civilās aviācijas pārvalde (FAA) apstiprināja Boeing plānu par 787 Dreamliner lidmašīnu akumulatora salabošanu un pārveidošanu, tādējādi ļaujot kompānijai pietuvoties lidojumu atsākšanai ar šīm lidmašīnām. Boeing plānoja pārveidot akumulatorus, lai samazinātu īssavienojuma rašanās iespēju, kas var novest pie to pārkaršanas un uzliesmošanas. Tāpat akumulatoriem uzlabota izolācija un dzesēšanas sistēma. Boeing pavēstījusi, ka lidaparātu akumulatori tiks laboti tādā pašā kārtībā, kādā tika piegādātas lidmašīnas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Taxify uzsāk darbību trīs jaunās pilsētās

Lelde Petrāne, 29.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropā bāzētā taksometru un dalītas braucienu maksas jeb ridesharing aplikācija Taxify uzsākusi darbību trīs jaunās pilsētās: Budapeštā, Ungārijā, Bukarestē, Rumānijā un Nairobi, Kenijā.

Taxify šobrīd visā pasaulē darbojas 20 pilsētās, bet septembrī tām pievienosies vēl četras citas.

Taxify ir 2013. gadā dibināts tehnoloģiju jaunuzņēmums, kas izstrādājis un nodrošina taksometru un dalītas braucienu maksas pakalpojumu aplikāciju. Taxify darbojas 18 pilsētās, 13 valstīs, un uzņēmumā strādā vairāk nekā 50 darbinieku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sekojot tirgus tendencēm, Tieto Latvia plāno aktivizēt biznesu privāto klientu segmentā, norāda uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Valērija Vārna.

Esat šajā amatā nu jau pusgadu. Kas mainās uzņēmumā līdz ar vadības maiņu? Kādi akcenti biznesa modelī mainīsies?

Protams, visi vienmēr sagaida, ka līdz ar jauna vadītāja ienākšanu uzņēmumā, teju pilnībā viss tiks mainīts. Tieto kā liela korporācija arī tāpat nepārtraukti attīstās. Taču tieši Latvijā šobrīd savu darbību varam definēt šādi – mēs turpinām attīstīties un vienlaikus nedaudz transformējam savu biznesu. Akcenti noteikti mainīsies. Latvijā privātais sektors ļoti strauji aug un attīstās, šī ir niša, kurai plānojam pievērst uzmanību. Tieto “portfelī” ir ļoti daudz dažādu IT risinājumu, ko šiem klientiem piedāvāt. Tieto Latvia ir savā ziņā unikāls IT uzņēmums Latvijas mērogā, kurā strādā aptuveni 700 augsti profesionālu darbinieku. Baltijas valstu mērogā Latvijas Tieto filiāle ir lielākā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

96 gadu vecumā mirusi Lielbritānijas karaliene Elizabete II, ceturtdien paziņojusi Bekingemas pils.

Pēc viņas nāves troni mantojis Elizabetes II vecākais dēls Čārlzs, kurš automātiski kļuvis par Lielbritānijas jauno karali. Viņš turpmāk oficiāli tiks dēvēts par Čārlzu III, apstiprinājušas karaļnama amatpersonas.

Elizabete II mirusi 8.septembra pēcpusdienā Balmoralas muižā Skotijā, kur viņa pavadīja vasaru.

Jau vēstīts, ka pēc karalienes ārstu paustajām bažām par viņas veselību karalienes tuvākie ģimenes locekļi šodien devās uz Balmoralas muižu.

Bekingemas pils pavēstīja, ka karalis un viņa sieva šonakt paliks Balmoralas muižā un rīt atgriezīsies Londonā.

Balmoralas muižā pašreiz atrodas arī pārējie Elizabetes II bērni un princis Viljams. Princis Harijs ir ceļā uz Skotiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Rokfelleru fonds ar vairāk nekā 90 miljoniem piedalīsies Āfrikas digitālajā revolūcijā

Jānis Rancāns, 14.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV finansistu Rokfelleru ģimenes izveidotais labdarības fonds ieguldīs 97 miljonus ASV dolāru, lai Āfrikā izviedotu jaunas darbavietas digitālajā jomā. Investīcijas ir daļa no fonda pūliņiem radīt darbavietas Āfrikas jauniešiem informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) nozarē.

Paredzēts, ka finansējums tiks piešķirts, lai apmācītu jauniešus Āfrikas valstīs, tādējādi nodrošinot viņiem darbu IKT jomā, kā, piemēram, servisu centros, tiešsaistes pētījumos un interneta vietņu izstrādē, vēsta Forbes.

Rokfelleru fonds iecerējis, ka tādējādi nākamo septiņu gadu laikā varētu tikt apmācīts aptuveni viens miljons jauniešu sešās Āfrikas valstīs – Nigērijā, Ganā, Dienvidāfrikas Republikā, Kenijā, Ēģiptē un Marokā. Kā norāda fonds, šajās valstīs ir augošs pakalpojumu sektors, un pastāv ievērojams potenciāls IKT attīstībai.

Lai panāktu savus mērķus, Rokfelleru fonds plāno sadarboties ar privātā sektora kompānijām un valdības aģentūrām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ocean Sole ir Kenijas kompānija, kas videi kaitīgos atkritumus, piemēram, nolietotās pludmales čības, pārvērš dīvainos mākslas un modes darbos. Kaudzēm atkritumu tiek iegūts Kenijas smilšainajās pludmalēs, vēsta CNN.

Nairobi esošajā darbnīcā vecās čības pārtop ar rokām darinātās rotaļlietās, aizkaros, sarežģītās kaklarotās un pat dabiska izmēra skulptūrās. Darbi tiek pārdoti gan vietējā tirgū, gan arī desmitiem zooloģisko dārzu, akvāriju un veikalu 20 citās valstīs.

«Tas ir uz tirdzniecību balstīts risinājums globālajai ūdeņu piesārņojuma problēmai,» sacījusi Jūlija Čērča, Ocean Sole līdzdibinātāja.

Tāpat kā daudzās citās valstīs, pludmales čības kā apavus Kenijā izvēlas miljoniem cilvēku. Pieejamības un nelielās cenas dēļ tās valkā gan pieaugušie, gan bērni, gan tūristi, kas viesojas balto smilšu pludmalēs. Taču nereti čību dzīve tā arī noslēdzas piekrastē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Somija kļūst par pirmo valsti pasaulē, kur bezdarbnieki ik mēnesi saņems 560 eiro bez jebkādām saistībām

Lelde Petrāne, 29.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2000 bezdarbnieku grupa Somijā katru mēnesi no valsts saņems pamata ienākumus, kas būs atbrīvoti no nodokļiem un būs bez nosacījumiem, vēsta Deutsche Welle. Tādējādi valsts mēģinās gūt apstiprinājumu pieņēmumam, ka šādas shēmas palielina cilvēku motivāciju atrast darbu.

Sākot ar janvāri, 2000 bezdarbnieku Somijā sāks saņemt 560 eiro katru mēnesi.

Jaunā shēma padarīs Somiju par pirmo valsti pasaulē, kas nacionālā līmenī testēs universālos pamata ienākumus. To pārraudzīs Somijas Sociālās apdrošināšanas iestāde, kas pazīstama kā Kela.

Saņēmējiem par pamata ienākumu saņemšanu nebūs jāmaksā nodokļi pat gadījumā, ja viņi atradīs darbu un papildu tam nopelnīs arī algu.

Daudzi bezdarbnieki Somijā, kuri saņem sociālos pabalstus, patlaban nevēlas uzņemties pat mazus darbus, jo baidās, ka pēc nodokļu nomaksas viņu situācija tikai pasliktināsies. Somijā uzskata, ka jaunieviestais pasākums sniegs cilvēkiem finansiālu drošību - lai kas arī notiktu, viņi varēs rēķināties ar šo naudu. Tas, kā šie cilvēki valsts sniegto naudu izlietos, esot viņu pašu ziņā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB banka piešķīrusi Latvijas lielākajam savvaļas ogu un sēņu pārstrādes un tirdzniecības uzņēmumam Pharmeko Lettland finansējumu ilgtermiņa investīcijām, apgrozāmajiem līdzekļiem, kā arī faktoringam kopumā 2 miljonu eiro apmērā.

Ilgtermiņa aizdevums tiks ieguldīts jaunas ražošanas ēkas būvniecībā Madonā ar mērķi paplašināt uzņēmuma ražošanas apjomus. Jaunā ražošanas ēka paredzēta sēņu iepirkšanas un pārstrādes apjomu audzēšanai, un tajā tiks ierīkotas arī papildus saldētavas telpas. Šis projekts uzņēmumam ļaus arī uzlabot efektivitāti, samazinot produkcijas uzglabāšanas, saldēšanas un transportēšanas izmaksas. Projekta īstenošanai piesaistīts arī Eiropas Savienības fondu atbalsts 40% apmērā no tā kopējām izmaksām.

Pharmeko Lettland valdes loceklis Alesandro Monesi (Alessandro Monesi): «Mēs esam pateicīgi SEB bankai par atbalstu mūsu uzņēmuma mērķu īstenošanā, jo tas ļaus uzņēmumam attīstīt jaunas tirgus nišas, radīt jaunas darba vietas un straujāk kāpināt apgrozījumu.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eleving Group 3. ceturksnī palielina koriģēto EBITDA par 24%

Db.lv, 07.11.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupa Eleving Group turpinājusi stabilu izaugsmi nozīmīgākajos biznesa rādītājos un šobrīd atrodas spēcīgās finanšu pozīcijās, teikts šā gada trešā ceturkšņa konsolidētajā finanšu pārskatā.

Kompānija ir palielinājusi savu deviņu mēnešu koriģēto EBITDA rādītāju līdz 53,5 miljoniem eiro un sasniegusi rekordlielu neto portfeli.

Pārskata periodā Eleving Group ir palielinājis koriģēto EBITDA līdz 53,5 milj. eiro, kas ir par 24% vairāk nekā pirms gada, savukārt koriģētā peļņa pirms valūtas svārstību ietekmes ir palielināta līdz 17,7 milj. eiro pretstatā 12,1 milj. eiro deviņu mēnešu periodā 2021. gadā.

Trešā ceturkšņa koriģētie ieņēmumi ir sasnieguši 136 milj. eiro, kas ir par 26,8% vairāk, salīdzinot ar 107,3 milj. eiro iepriekšējā gada deviņos mēnešos. Elastīgās nomas un transportlīdzekļu abonēšanas produkti ieņēmumos veidoja 38,2 milj. eiro un tas ir par 105,5% vairāk nekā pirms gada un par 4,3% vairāk nekā šā gada pirmajos sešos mēnešos. Tikmēr nomas un atgriezeniskā līzinga produktu ieņēmumi sastādīja 51,4 milj. eiro, veidojot 25,2% pieaugumu pret pagājušā gada attiecīgo periodu un 13,7% pieaugumu pret šā gada sešu mēnešu periodu. Savukārt ieņēmumi no patēriņa produktiem sasniedza 46,4 milj. eiro, kas ir par 2,6% mazāk nekā 2021. gada trešajā ceturksnī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Paplašina darbību par spīti globālajām krīzēm

Jānis Goldbergs, 07.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dibinātā fintech kompānija Eleving Group pērno gadu noslēgusi ar lieliskiem peļņas rādītājiem, un aiziešana no Ukrainas un Baltkrievijas tirgiem nav samazinājusi uzņēmuma izaugsmes tempus un pārstāvēto valstu sarakstu, tieši otrādi - grupa klātbūtni ārvalstu tirgos palielinājusi par četrām valstīm.

Kā krīzes un ekonomiskās vētras pārvar Eleving Group, intervijā Dienas Biznesam atklāj grupas izpilddirektors Modests Sudņus (Modestas Sudnius).

Pirms nedaudz vairāk kā gada intervijā ar jums Dienas Bizness rakstīja par Eleving Group kā vienu no straujāk augošajām Austrumeiropas kompānijām, kas darbojas 14 valstu tirgos un trīs kontinentos un kam galvenais birojs ir Rīgā. Kas šajā laikā ir mainījies, noticis? Turpināt augt tikpat strauji?

Neraugoties uz visiem pretvējiem, ko aizvadītajā gadā piedzīvoja globālā ekonomika, Eleving Group ir turpinājusi organisku izaugsmi ne tikai svarīgākajos biznesa rādītājos, bet arī produktu piedāvājumā un kvalitātē. Salīdzinot ar 2022. gadu, ir piedzīvots lēciens kā portfeļa izaugsmē, tā arī peļņas un rentabilitātes rādītājos. Sasniegtie rezultāti apliecina, ka ir ielikts labs pamats turpmākai attīstībai un Eleving Group šobrīd atrodas ļoti stabilā finanšu pozīcijā. Aizvadītajā gadā izjutām augstu inflāciju un samērā nelabvēlīgu procentu likmju vidi, kas ietekmēja patērētājus un uzņēmumus. Tādēļ vairāk nekā citos gados šajā laikā pievērsām pastiprinātu uzmanību portfeļa kvalitātes celšanai, procesu efektivizācijai, kā arī saistību struktūras un risku diversifikācijai. Tie bija galvenie pīlāri, uz kuriem balstījām savu stratēģiju, un skaitļi rāda, ka šāds lēmums ir bijis pareizs. Pērn sekmīgi emitējām obligācijas 50 milj. eiro apmērā, un esošajiem Latvijas obligāciju turētājiem tā bija iespēja apmainīt viņu rīcībā esošās nenodrošinātās obligācijas pret jaunajām nodrošinātajām, kas turklāt bija ar augstāku fiksēto kupona likmi un dzēšanas termiņu pēc pieciem gadiem. Šīs apmaiņas rezultātā mums izdevās refinansēt aptuveni pusi no Latvijas obligācijām, kurām dzēšanas termiņš būs jau šā gada 31. martā, tādējādi ievērojami uzlabojot Grupas parādu dzēšanas struktūru. Šobrīd mums nav neviena nozīmīga parāda, kas būtu jāatmaksā tuvākajā laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru