Mana pieredze: Akmeņlauzis pārcēlies 

Kopš vasaras SIA Peldu brūzis, kur top degvīns Akmeņlauzis, ražošanas telpas no Vecrīgas Folkkluba Ala pagrabiem Peldu ielā pārceltas uz Maskavas forštati

Jānis Goldbergs, 2018. gada 06. novembris plkst. 6:55

Līdz ar pārcelšanos nelielais destilēšanas cehs pērn strādājis ar zaudējumiem, tomēr īpašnieki paredz ražošanas un pārdošanas apjomu pieaugumu un cer uz ārvalstu tirgiem.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

«Doma radīt pašmāju stipro dzērienu mums ar Folkkluba Ala īpašnieku Krišjāni Putniņu bija jau sen, līdzko parādījās pirmā iespēja to darīt mājražošanas apstākļos. Tad drīkstēja destilēt tikai 100 litrus gadā. Kad eksperimentēšana mājas kārtībā bija beigusies, nolēmām dibināt riktīgu uzņēmumu un tapa Peldu brūzis. Peldu, jo ražošanas telpas bija turpat, zem Alas, senos Rīgas vīna pagrabos,» atklāj SIA Peldu brūzis līdzīpašnieks un vadītājs Ernests Otomers.

Pēc uzņēmuma nodibināšanas 2013. gadā pagājis teju gads, līdz nokārtotas visas formalitātes un pagrabu telpas aprīkotas atbilstoši Pārtikas un veterinārā dienesta prasībām. Destilāta ražošana nopietni sākusies tikai 2014. gadā, kad tapuši pirmie tūkstoši litru. Priekšrocība iesākumam bija tā, ka uzreiz bija aptuveni skaidrs noiets produktam – Folkklubs Ala.

Jautāts, kā tapis destilāta nosaukums Akmeņlauzis, E. Otomers smejas, sakot, ka tāpat vienkārši – Alā pie galda. «Sēdējām ar biznesa partneri Krišjāni pie galda un spriedām – uz ielas bruģis, visapkārt mūri un akmeņi, bet mums tāds jaudīgs dzēriens. Nolēmām, ka sauksim par Akmeņlauzi,» atklāj E. Otomers.

Līdz pārvākšanās brīdim Peldu brūža Akmeņlauzis jau bija iekarojis Rīgas krogus un restorānus. «Šobrīd Akmeņlauzi jau var iegādāties Spirits & Wine, kā arī Vynoteka veikalos, mēriņu var nopirkt Rīgas labākajos krogos, un Peldu iela Vecrīgā kļuva par šauru. Tur bija apgrūtinoši iebraukt smagajām automašīnām, tagad tas ir atrisināts. Pašreizējā atrašanās vietā – Daugavpils ielā – ir brīva pieeja transportam, arī telpas ir lielākas. Atliek tikai ražot un pārdot vairāk,» teic E. Otomers, piebilstot, ka arī šī vieta noteikti nav galapietura un, ražošanas apjomiem augot, var iznākt pārvākties vēl.

Destilāts Akmeņlauzis pēc ražošanas procesa īpatnībām atbilst visām īsta skotu viskija ražošanas prasībām. Tas ir gluži kā starpstāvoklis starp kandžas dzīšanu šķūnītī un spirta rūpnīcu medicīnas vai lielražošanas vajadzībām. SIA Peldu brūzis ir destilāta rektifikācijas stabs ar šķīvjiem, dzesēšanas sistēma, filtrēšana un dubulta destilācija. Šāds dzēriens pēc kvalitātes atšķiras no parastas kandžas dzīšanas, kā to saprot tautas meistari. Kandžas gadījumā ir brāgas sildīšanas trauks, dzesēšanas spirāle un, ievērojot temperatūras režīmu, iegūst dzērienu.

«Šādam produktam var būt vairāki trūkumi, kurus nevēlamies, ja reiz ražojam premium klases stipro alkoholu,» skaidro E. Otomers.

Visu rakstu Akmeņlauzis top Maskavas forštatē lasiet 6. novembra laikrakstā Dienas Bizness. Lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Dalies ar šo rakstu!
Raksta komentāri
Spied šeit, lai lasītu vai pievienotu savu komentāru
Tevi varētu interesēt
2018. gada 23. oktobris plkst. 8:39

Keramiķe Linda Romanovska atradusi līdzsvaru un īsto dzīves telpu, kurā bez stresa,...

2018. gada 18. oktobris plkst. 9:03

Veselības jaunuzņēmums CheeksUp vienkāršo tehnoloģisko risinājumu, lai to varētu lietot plašāks...

2018. gada 12. oktobris plkst. 14:38

Rīgas domes grantu programmā «Atspēriens» ir izvērtētas iesniegtās idejas un noteikti 10...

2018. gada 10. oktobris plkst. 10:58

Trīs veidu šokolādes krēmi Magmum, kurus šogad tirgū laidis Saldus novada uzņēmums...

2018. gada 02. oktobris plkst. 13:20

Talsu novada zemnieku saimniecībā Veckoras jau četrus gadus tiek ražoti veselīgi ābolu...

Nepalaid garām

Alus pasaule ir daudz plašāka, nekā varētu iedomāties, stāsta šī dzēriena someljē...

SIA Rešetilovs aizvirzās no krīzes, ko uzņēmums savā 28 gadu pastāvēšanas laikā...

Nepilniem 40 000 mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem var nākties domāt par savu nākotni,...

Šefpavārs Maksims Cekots, atverot restorānu Max Cekot Kitchen Rīgā, Torņkalnā, kurā piedāvā...

Lai gan konkurence elektronikas mūzikas instrumentu ražošanas segmentā ik gadu saasinās, SIA...

No šīs sadaļas
2018. gada 11. decembris plkst. 12:40

Ivars Saide 20 savas dzīves gadus ir strādājis šovbiznesa industrijā - bijis...

2018. gada 12. novembris plkst. 7:25

Bundzinieka, amatnieka Krišjāņa Kupcāna pirmās radītās bungas, kas paredzētas pašam, vēl arvien...

2018. gada 06. novembris plkst. 9:21

Zīmols Oak’a BBQ iepazīstina Latviju ar ASV barbekjū (BBQ) tradīcijām, kuras aizgūtas...

2018. gada 05. novembris plkst. 8:54

Cilvēka labsajūta ir ne vien katra personīgā darīšana, bet arī nopietns darba...

2018. gada 05. novembris plkst. 6:44

Burgernīcas Street Burgers vadītājs Aleksandrs Vēvers Āgenskalnā atvēris picēriju Street Pizza,...

2018. gada 02. novembris plkst. 11:08

Bauskas novada Gailīšu pagasta Uzvaras ciemā jaunais uzņēmējs Kristaps Fišers ražo ābolu...

2018. gada 01. novembris plkst. 10:32

Lampu zīmola Jolamps veidotāja Jolanta Salmiņa sākotnēji studējusi finanses un strādājusi bankā,...

2018. gada 31. oktobris plkst. 8:26

Klāvs Šlakorcins un Ingmārs Lādens piesātinātajā Kuldīgas restorānu un kafejnīcu segmentā...

2018. gada 30. oktobris plkst. 13:45

Ar sliktu garastāvokli nav jēgas taisīt kūku, uzsver Gulbenes uzņēmēja Inese Veismane....

2018. gada 30. oktobris plkst. 9:57

Divu lietuviešu, brāļu Daniela un Matas (Danielius and Matas Jakutis) radītais pulksteņu...