Mazais bizness

Mana pieredze: Ar ambīciju mainīt tirgu

Elīza Grīnberga, speciāli DB, 21.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No jūrniecības pie nekustamajiem īpašumiem

Latvijas nekustamā īpašuma jomai ir jāmainās, uzskata starptautiskās nekustamo īpašumu kompānijas RE/MAX reģionālais īpašnieks Rinalds Tērs. Viņaprāt, Latvijā ir vieta vēl vismaz 30 kompānijas birojiem.

Mainīja jomas

Pirmo RE/MAX biroju Latvijā R. Tērs atvēra pagājušā gada 1. janvārī, un šobrīd RE/MAX Latvijā darbojas jau vairāki biroji.

R. Tērs ar nekustamā īpašuma nozari iepriekš nav bijis cieši saistīts, un liela pieredze viņam darījumu veikšanā ar nekustamajiem īpašumiem nav bijusi, ja neņem vērā dažus darījumus ar sev piederošiem īpašumiem, turklāt lielāko daļu karjeras viņš aizvadījis jūrniecības nozarē. Tomēr kādā brīdī dzīve mainījusies: «Kādu dienu braucu uz darbu ar vilcienu no Siguldas uz Rīgu un lasīju Džeka Kenfīlda grāmatu Panākumu principi, kurā aprakstīti dažādi pasaules veiksmes stāsti, sākot ar mūziku, sportu, politiku līdz pat uzņēmējdarbībai. Grāmatā tās lasītājam bija jāizpilda uzdevums, definējot, kāds ir dzīves mērķis, ko viņš vēlas sasniegt. Toreiz piefiksēju mērķi: radīt veiksmīgus, pelnošus uzņēmumus, kuros ikviens, kas iesaistās, attīsta sevi kā profesionāli un iedvesmo citus. Uz kādu laiku par šo mērķi aizmirsu, taču lasīju grāmatu tālāk un manā prātā palika vieta, kur bija nedaudz aprakstīts par RE/MAX dibinātāju Deivu Linegeru un to, kā viņš nonāca līdz savam veiksmes stāstam,» atminas R. Tērs. Tajā brīdī viņš nolēmis sazināties ar RE/MAX, ko arī izdarījis. Sekojušas vairākas sarunas, tikšanās, kuru rezultātā iegūts līgums un viņš kļuvis par kompānijas reģionālo īpašnieku.

Darbojas citādāk

Jāatzīmē, ka uzņēmums RE/MAX uz franšīzes līguma pamata pirms vairākiem gadiem Latvijā jau darbojās, taču ar toreizējo franšīzes partneri kompānijai sadarbība beigusies neveiksmīgi.

RE/MAX šobrīd ir franšīze arī pārējās Baltijas valstīs.

«RE/MAX ir uzņēmējdarbības modelis, kas 1973. gadā mainīja ASV nekustamā īpašuma tirgu, līdzīgā situācijā esam Latvijas tirgū šobrīd,» spriež R. Tērs, kurš uzskata, ka Latvijā pienācis laiks izmaiņām šajā jomā. «Kad uzņēmums tika dibināts ASV, tas ievērojami mainīja tirgu gan ASV, gan Eiropā, un, manuprāt, tas notiks arī Latvijā, jo darbības princips ir tāds, ka no šī modeļa iegūst liela daļa nekustamā īpašuma aģentu un klientu. Var teikt, ka mums ir iekšējais kooperatīvās uzņēmējdarbības standarts, – mēs visi sadarbojamies savā starpā, drīkstam tirgot viens otra īpašumus un dalāmies savos ienākumos ar citiem. Ņemot vērā, ka kompānija ir starptautiska, aģenti var arī strādāt ar ārvalstu īpašumiem visā pasaulē,» par kompānijas darbību stāsta R. Tērs.

Visu rakstu Ar ambīciju mainīt tirgu lasiet 21. maija laikrakstā Dienas Bizness.

TEV VARĒTU INTERESĒT ARĪ:

Mana pieredze: Piedzimst ar viesmīlības gēnu

Mana pieredze: Divatā vezumu vilkt vieglāk

Mana pieredze: Pārdot var arī patīkami

Mana pieredze: Nejauši iemīl beigeļus

Mana pieredze: Lēpēs pieradina netradicionālo

Mana pieredze: Dizains ar pievienoto vērtību

Komentāri

Pievienot komentāru