Bankas

Mančinskis: kredītņēmēju atbalsta programma ir novēlota un vairs nav nepieciešama

BNS, 24.02.2010

Jaunākais izdevums

Kredītņēmēju atbalsta programma tādā formā, kādā tā ir plānota pašlaik, ir novēlota un vairs nav nepieciešama, atzinis Latvijas Swedbank valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Mančinskis: Hipotekārā kreditēšana pieaug jau tagad, un tā ievērojami palielināsies arī nākotnē

LETA, 27.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā kļūst arvien vairāk cilvēku, kuri gribētu iegādāties savu īpašumu, tādēļ hipotekārā kreditēšana pieaug jau tagad un tā ievērojami palielināsies arī nākotnē, sacīja Swedbank valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis.

«Cilvēki ir spējīgi ņemt kredītu. Jautājums ir par iedzīvotāju vēlēšanos to darīt. Patlaban vēlēšanās ņemt kredītu pakāpeniski pieaug. Kas tad ir noticis pēdējos gados? Pirmkārt, ievērojami stabilizējusies ekonomiskā situācija, cilvēki ir pārliecināti par savu spēju pelnīt naudu, atrast labu darbu - tas ir faktors, kas cilvēkus padara spējīgus aizņemties naudu un arī gribošus aizņemties. Otrkārt, ir stabilizējies īres tirgus. Īre maksā tik, cik tā maksā, atšķirībā no laikiem, kad īres maksa bija relatīvi zema attiecībā pret īpašuma cenām, šobrīd īres maksas atspoguļo reālās īpašumu cenas,» skaidroja Mančinskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Mančinskis: Banka nav gatava kreditēt, ja uzņēmums dzīvo pelēkajā ekonomikā

LETA, 11.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Katram uzņēmējam jāizdara izvēle - būt baltajā ekonomikā, maksāt nodokļus un nepieciešamības gadījumā no bankas kredīta veidā saņemt relatīvi lētu naudu, vai arī strādāt pelēkajā ekonomikā, optimizēt nodokļus un saņemt, visdrīzāk, ļoti dārgu naudu no nebanku kreditētājiem, sacīja Swedbank valdes priekšsēdētājs Latvijā Māris Mančinskis.

Swedbank šogad trīs ceturkšņos uzņēmumiem piešķīrusi jaunu finansējumu - vairāk nekā 300 miljonus eiro, no tiem vairāk nekā 100 miljoni eiro piešķirti vidējiem un maziem uzņēmumiem. Tomēr aizejošajā gadā izsniegtais finansējuma apjoms ir mazāks, nekā bija plānots.

Mančinskis skaidroja, ka uzņēmumu kreditēšanas jomā ir divas tendences - uzņēmumi, par kuriem bankas cīnās, un uzņēmumi, kuri nevar saņemt kredītu, jo to bizness nav caurskatāms.

Bankas piedalās konkursos par finansējuma piešķiršanu Latvijas vadošajiem uzņēmumiem un infrastruktūras uzņēmumiem, un tiem finansējums ir pieejams ar uzņēmumiem vēlamiem termiņiem un nosacījumiem, ar ļoti zemām likmēm. «Pašlaik lielākie Latvijas uzņēmumi aizņemas ar kopējo likmi zem 1%. Savā profesionālajā dzīvē neatceramies laiku, kad būtu bijušas tik zemas likmes,» sacīja Mančinskis. Otra grupa ir vidējie uzņēmumi, par kuriem bankas aktīvi cīnās, taču šie uzņēmumi pašlaik neinvestē un ir piesardzīgi apkārtējās situācijas dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kredītņēmēju atbalstam bankas iemaksājušas vairāk nekā 24 miljonus eiro

LETA, 14.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts noteikta banku atbalsta hipotekārajiem kredītņēmējiem kopsumma pirmajā ceturksnī būs vairāk nekā 24 miljoni eiro, šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē pavēstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.

Jaunā VID vadītāja deputātus informēja, ka kredītiestādes ir iemaksājušas minēto summu valsts budžetā, un no 10.aprīļa līdz 30.aprīlim kredītņēmējiem tiks aprēķinātas un izmaksātas kompensācijas.

Mājokļu kredītņēmēji šogad saņems valsts atbalstu, lai mazinātu straujā EURIBOR likmju kāpuma potenciāli negatīvo ietekmi uz mājsaimniecību ienākumiem un spēju segt kredītsaistības. Asociācijas aprēķini rāda, ka izmaksājamais atbalsta apmērs var variēt no aptuveni 200 līdz 270 eiro aizdevumiem 50 000 eiro apmērā, aizdevumiem 150 000 eiro apmērā atbalsts sagaidāms no 630 līdz 740 eiro, bet kredītiem 250 000 eiro vērtībā izmaksājamā atbalsta summa par pirmo ceturksni būs no 1000 līdz 1240 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Atbalsts mājokļu kredītņēmējiem sagaidāms no 200 līdz pat 1200 eiro apmērā

Db.lv, 22.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājokļu kredītņēmēji šogad saņems valsts atbalstu, lai mazinātu straujā Euribor likmju kāpuma potenciāli negatīvo ietekmi uz mājsaimniecību ienākumiem un spēju segt kredītsaistības.

Aprēķini rāda, ka izmaksājamais atbalsta apmērs var variēt no aptuveni 200 līdz 270 eiro aizdevumiem 50 tūkstošu eiro apmērā, aizdevumiem 150 tūkstošu eiro apmērā atbalsts sagaidāms no 630 līdz 740 eiro, bet kredītiem 250 tūkstošu eiro vērtībā izmaksājamā atbalsta summa par pirmo ceturksni būs no 1000 līdz 1240 eiro. Svarīgi, ka kredītņēmējiem atbalsta saņemšanai pašiem nekas nav jādara – atbalsta apjoms tiks aprēķināts un izmaksāts automātiski. Pirmās kompensācijas kredītņēmēji saņems līdz 30. aprīlim, tās izmaksās Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Atbalsts aizņēmējiem tiks maksāts tikai par veiktajiem procentu maksājumiem (nevis par kredīta pamatsummu). Atbalsts apmērs ir 30% no veiktajiem procentu maksājumiem, bet ne vairāk kā 2 procentpunkti no periodam noteiktās kopējās aizņēmuma likmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Swedbank labprāt kredītos izsniegtu miljardu eiro, ja uzņēmumi būtu gatavi šo naudu paņemt

LETA, 26.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada pirmajā ceturksnī no jauna izsniegto kredītu apjoms liecina, ka Latvijas uzņēmumi ir atsākuši veikt investīcijas. Swedbank labprāt izsniegtu jaunajos kredītos vienu miljardu eiro, ja uzņēmumi būtu gatavi šo naudu paņemt, intervijā aģentūrai LETA sacīja Swedbank valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis.

No jauna izsniegto kredītu apjoms gan uzņēmumiem, gan privātpersonām audzis gandrīz par 90% salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo ceturksni. Tā ir gan pozitīva ziņa Swedbank, gan pozitīva ziņa Latvijas ekonomikai kopumā, uzsvēra bankas vadītājs.

«Lielākais no jauna izsniegto kredītu apjoms ir uzņēmumiem. Kopumā tas liecina par to, ka uzņēmumi atsāk investēt. Tas ir pozitīvi, jo investīciju trūkums vai investīciju zemais apjoms patlaban ir galvenais izaicinājums Latvijas ekonomikai,» skaidroja Mančinskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Mančinskis: Latvijai ir paveicies, ka banku sektoru kontrolē skandināvu bankas

Jānis Rancāns, 30.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai ir paveicies, ka banku sektoru valstī un arī visā Baltijā kontrolē skandināvu bankas, uzskata Swedbank valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis.

Eiropiešu bankas, kas ieguldīja savus resursus Grieķijā un Itālijā, saskaras ar grūtībām. Savukārt skandināvu bankas uz šī fona izskatās daudz labāk, intervijā ar laikrakstu Čas sacīja M. Mančinskis.

Pašlaik Eiropas banku regulators pieprasa, lai bankas celtu kapitalizācijas līmeni līdz deviņiem procentiem, taču skandināvu bankām jau šodien kapitalizācijas līmenis ir nedaudz augstāk nekā tiek pieprasīts.

«Es esmu pārliecināts, ka Zviedrijas banku sistēma ir daudz drošāka nekā jebkura cita eiropiešu sistēma. Ja nu tikai Šveices bankas atrodas tādā pašā līmenī,» sacīja Swedbank valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Aizdevumu ar nolikto atslēgu principu izvēlējušies vien nedaudz vairāk kā 50 kredītņēmēji

Dienas Bizness, 22.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pusgada laikā, kopš Latvijā ir spēkā kārtība, ka hipotekārā kredīta ņēmējs var izvēlēties slēgt aizdevuma līgumu ar t.s. «nolikto atslēgu» principu, to piecās bankās izvēlējušies vien nedaudz vairāk kā 50 kredītņēmēji, kas uz kopējā hipotekāro kredītņēmēju skaita nieks vien ir, secinājusi Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācija (LANĪDA).

Banku pārstāvji uzsver: tieši nepietiekama pirmā iemaksa, kā arī valstī pastāvošā ēnu ekonomika, kas neļauj pierādīt savus ieņēmumus, ir šķēršļi, kas ierobežo mājsaimniecību iespējas saņemt hipotekāro kredītu. Tāpēc eksperti aicina domāt par risinājumiem, kā mazināt šīs barjeras. Par to liecina banku pārstāvju teiktais LANĪDA.

Jāatgādina, ka Saeima pērn, septembra nogalē, neilgi pirms vēlēšanām, nobalsoja par nolikto atslēgu principu, kas nozīmēja, ka parādniekam pēc nodrošinājuma mantas pārdošanas nebūtu nekādu saistību pret kreditoru. Vēl toreiz eksperti norādīja, ka nolikto atslēgu princips nebūs pa kabatai lielākajai Latvijas iedzīvotāju daļai, jo pirmā iemaksa tādiem kredītiem ir uz pusi lielāka, nekā kredītiem, par kuriem kredītņēmējs nes pilnu atbildību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizņemšanās no viena kredītdevēja, lai segtu citus aizņēmumus, ir biežāk izplatītā kļūda, kā rezultātā kredītņēmēji nonāk grūtībās, atklājot izglītojošo kampaņu Aizņemies prātīgi! uzsver Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas un Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāvji.

Tādēļ ar televīzijas klipu un drukātās reklāmas starpniecību divu nedēļu garumā tiks veikta kredītņemēju izglītošana par atbildīgas aizņemšanās pamatprincipiem.

Kampaņas autori aicina kredītņēmējus padomāt divreiz, ja kredīts tiek ņemts, lai segtu citas saistības, piemēram, izmantotu īstermiņa kredītu, lai veiktu hipotekārā kredīta maksājumu. Tāpat īstermiņa kredīti nav piemēroti ilgtermiņa finanšu problēmu risināšanai. Kampaņas ietvaros tiek uzsvērts, ka nebanku kredītus nav ieteicams izmantot neapdomīgu tēriņu veikšanai.

Pirms lēmuma pieņemšanas par aizņemšanos, kredītņēmēji tiek aicināti vēlreiz apdomāt, vai nauda tiešām ir nepieciešama, izvērtēt, vai noteiktajā laikā aizdevumu varēs atdot, kā arī pārliecināties, lai kredīta maksājumi nepārsniegtu 40% no ikmēneša ienākumiem. Tāpat tiek aicināts aizņemties tieši tik daudz, cik nepieciešams.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ministrs: kredītņēmēju aizsardzības lietas ir jāsakārto nākotnei

Madara Fridrihsone, Db, 27.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Likumprojektu pakete, kas sabalansētu banku un kredītņēmēju tiesības, ir jāizstrādā nekavējoties, taču jaunais regulējums jāattiecina tikai uz tiem kredītu līgumiem, kas tiks noslēgti nākotnē.

To šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā uzsvēra ekonomikas ministrs Artis Kampars, norādot, ka kredītņēmēju tiesiskā aizsardzība ir jāsakārto, lai, atsākoties kreditēšanai, būtu skaidri noteikumi.

Savukārt pie tā, ka patlaban, pat atdodot bankai savus kredītā pirktos īpašumus, kredītņēmēji paliek parādā bankai, ir vainojamas trīs puses – paši kredītņēmēji, kas parakstījuši sev neizdevīgus kredītu līgumus, bankas, kas nav pietiekami informējušas kredītņēmējus par līgumu nosacījumiem, kā arī valsts, kas nav savlaicīgi izstrādājusi pietiekami stingru kreditēšanas līgumu regulējumu, klāstīja A. Kampars.

Vienlaikus viņš norādīja, ka ir arī gadījumi, kad kredītņēmēji apzināti rīkojas ļaunprātīgi, maksātspējas grūtībās nonākušo uzņēmumu aktīvus «pārmetot» uz citu juridisko personu vārda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mančinskis: bankām par savām kļūdām jāmaksā, strādājot ar zaudējumiem

Dace Skreija, 07.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pie šodienas banku problēmām ir vainīgas tās pašas. Banka — tas ir bizness un par savām kļūdām tās atbild, šodien strādājot ar zaudējumiem, intervijā laikrakstam Bizness & Baltija teic Swedbank valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis.

«Kredītiestādes iepriekšējos gados ir pieļāvušas vairākas kļūdas, piemēram, pārāk pozitīvi vērtēja Latvijas makroekonomikas attīstības tendences. Tomēr ikviena banka varēja «piebremzēt» un uzņemties mazāku risku. Bankas arī kļūdījās, uzskatot, ka kredītņēmēji līdz galam izprot savas finanšu iespējas. Bet ja runā par Latvijas ekonomikas problēmām, tad par tām atbildīga ir Latvijas valdība — tieši tāpat kā par uzņēmumu ir atbildīgi to īpašnieki un vadītāji,» skaidro M. Mančinskis.

Tāpat bankas vadītājs norāda, ka nauda ir jāmeklē ne tikai bankās. «Bankas ir tikai viens no daudziem finansēšanas avotiem. Agrāk tas bija galvenais un visdrīzāk arī turpmāk būs viens svarīgākajiem avotiem, tomēr proporcionāli ar mazāku nozīmi,» tā M. Mančinskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Jāatvadās no ilūzijas, ka Latvija kaut kādā veidā atgriezīsies 2007. gadā

Jānis Rancāns, 30.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pienācis laiks atvadīties no ilūzijas, ka Latvija kaut kādā veidā spēs atgriezties 2007. gadā, uzskata Swedbank valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis.

Sarunā ar laikrakstu Čas M. Mačinskis uzsvēra, ka ir pieaugusi krīzes otrā viļņa atgriešanās iespēja. «Visticamāk, mums nedraud tādu apmēru krīze, kāda tika piedzīvota 2008. – 2009. gados. Tomēr ir jādomā par ilgtermiņa izaugsmi. Situācija valstī pašlaik vairs nav tāda, kāda tā bija iepriekš,» sacīja Swedbank valdes priekšsēdētājs.

Galvenais esot saprast, ka Latvija ir ļoti maza valsts. «No vienas puses tas sniedz lielas iespējas, jo mazu valsti ir daudz vienkāršāk savest kārtībā. Tomēr no otras puses – mazas valsts ekonomika vienmēr būs ļoti atkarīga no pasaules ekonomikas, un visvairāk no tiem reģionālajiem spēlētājiem, ar kuriem mums ir attīstītas tirdzniecības attiecības – Skandināvija, Vācija, Krievija un Baltijas valstis,» uzsvēra Swedbank valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mančinskis: Lai iegūtu latu, jāinvestē 50 santīmi

Indra Lazdiņa, Db, 08.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai eksports gadā pieaugtu par vienu latu, nepieciešams investēt 50 līdz 60 santīmus, uzskata Swedbank valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis.

Kopējais eksports šobrīd veido 45 % no iekšzemes kopprodukta (IKP). Ja eksports pieaug par 1 Ls, tad IKP pieaug par 0.25 Ls, jo izmaksās ir daudz importētās produkcijas. Pat strauji kāpinot eksportu, kopējā tautsaimniecības izaugsme nebūs tik liela, konferencē Rītausmas stratēģija Latvijai – kādā valstī vēlamies dzīvot rīt? norādīja M. Mančinskis.

Lai veiksmīgāk pārvarētu krīzi, Latvijai nepieciešams piesaistīt investīcijas. Kā liecina aprēķini, lielas investīcijas. «No malas skatoties, Latvija nav investīcijām pievilcīgā valsts,» secina M. Mančinskis. Turklāt, tas, kas notiek pašreiz, neradot pārliecību arī par stabilu investīciju vidi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Swedbank prezidents: «muļļāšanās scenārijs» vairumam iedzīvotāju labāku dzīvi nesola

Nozare.lv, 07.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī Latvijas ekonomikas attīstības pamata jeb muļļāšanās scenārijs ar dažu procentu iekšzemes kopprodukta (IKP) kāpumu nozīmēs, ka lielai daļai iedzīvotāju tuvākajos gados dzīve nekļūs labāka, un iepriekšējā krīze turpināsies, norāda Swedbank valdes priekšsēdētājs Latvijā Māris Mančinskis.

Muļļāšanās scenārija gadījumā jaunas darbavietas neradīsies, un iedzīvotāju ienākumi neaugs pietiekami strauji, lai būtiski uzlabotu labklājības līmeni, uzsvēra baņķieris.

Viņa vērtējumā lauzt tendenci, ka Latvijas ekonomikā notiek divu ātrumu attīstība, īstermiņā nav iespējams. Viņš pat esot pārliecināts, ka īstermiņā diemžēl to izdarīt nevarēs, jo risinājums tam varētu būt tikai ilgtermiņa reformas valstī.

«Pašlaik ir diskusija, kad pārvarēsim krīzi un atgriezīsimies situācijā, kāda bija pirms tam - 2006.gadā. Tomēr jāsaprot, ka tas nekad nenotiks. Pasaule un Latvija šajā laika periodā ir ievērojami mainījusies. Šodien runājam par Latviju, kurā, iespējams, ir tikai divi miljoni iedzīvotāju, un demogrāfiskās situācijas dēļ uz katru strādājošo sociālais slogs kļūst arvien lielāks. Infrastruktūra, kas valstij jāuztur, ir pārāk liela esošajiem ienākumiem,» uzskata Mančinskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Mančinskis: bez skaidras naudas kabatā nekur nestaigāju

Lelde Petrāne, 20.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ir prātīgi, ka vienmēr ir līdzi skaidrās naudas rezerve. Man pašam ir bijis gadījums, kad veikalā ir pilns groziņš ar precēm, bet tīklā ir problēmas un karte nestrādā. Kopš tā laika bez skaidras naudas kabatā nekur nestaigāju, it īpaši ārzemēs,» intervijā laikrakstam Neatkarīgā stāstījis Swedbank valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis.

«Jo ārzemēs tā gadās, ka nestrādā šis un nestrādā tas. Var arī kaut kādu iemeslu dēļ pazust visas kartes vai kaut kas ar tām notikt. Skaidrai naudai kaut kādā daudzumā vienmēr ir jābūt kabatā. Tas ekonomiskā terminoloģijā būtu jādēvē par ikdienas dzīves riska menedžmentu,» skaidrojis Mančinskis.

Runājot par Swedbank, Mančinskis sacījis: «Ja esi tirgus līderis, tad reizēm tas nozīmē arī atbildību pirmajiem sākt jauninājumus, kad citi varbūt paļaujas, ka mēs to darīsim. Teiksim, darbs ar restrukturizāciju, ar sliktajiem kredītiem, ar jauniem risinājumiem utt. Lietas, kas varbūt nav īpaši populāras, mums bieži vien ir jādara pirmajiem, attiecīgi saņemot gan pozitīvu, gan negatīvu atdevi. Tā ir liela atbildība, mēs to apzināmies.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc septiņiem intensīva darba gadiem Swedbank Latvija vadītāja amatā Māris Mančinskis pieņēmis lēmumu savas darba gaitas turpināt starptautiskā uzņēmumā ārpus Latvijas un Swedbank Grupas.

No 12. septembra valdes priekšsēdētāja pienākumus pildīs pašreizējais valdes loceklis un Uzņēmumu pārvaldes vadītājs Reinis Rubenis, kura apstiprināšana amatā tiks saskaņota ar Eiropas Centrālo banku.

« Māris Mančinskis ir veiksmīgi vadījis Swedbank Latvijā un devis nozīmīgu ieguldījumu Swedbank darbībai arī Baltijas mērogā. Mēs ļoti augstu vērtējam viņa taisnīgo un racionālo vadības manieri, kas nodrošinājusi bankai spēcīgu finanšu sniegumu, augstu klientu apmierinātību un zīmola novērtējumu. Es vēlos pateikties Mārim Mančinskim par viņa ieguldījumu un sadarbību visu šo gadu garumā. Mums ir patiesi žēl par viņa lēmumu, tomēr novēlam veiksmi un izaugsmi turpmākajās gaitās,» saka Prīts Perenss, Swedbank Baltijā vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pieņemot lēmumu par 50% atlaidi hipotekāro kredītu procentu likmēm, tiks ietekmēta kreditēšana nākotnē

LETA, 09.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Politiķiem pieņemot lēmumu par 50% atlaidi hipotekāro kredītu procentu likmēm, tiks ietekmēta kreditēšana nākotnē, pirmdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Finanšu nozares asociācijas vecākais juridiskais padomnieks Edgars Pastars.

Viņš atzīmēja, ka, veicot grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā un paredzot 50% atlaides piemērošanu hipotekāro kredītu konsolidētajām procentu likmēm uz vienu gadu, ir saskatāmi būtiski tiesvedību riski.

"Nevar mazināt cenas iepriekš noslēgtiem līgumiem jebkurā nozarē. Ja mēs gribētu uz priekšu regulēt to, kā veidojas procentu likmes, cik tās ir mainīgas, tas ir cits jautājums, kuram mēs esam atvērti diskusijai," sacīja Pastars.

Vienlaikus viņš gan uzsvēra, ka arī šādu tiesvedību gadījumā bankas nevērsīsies pret kredītņēmējiem. "Kredītņēmēji var būt mierīgi - viņu mājoklis ir drošībā. Bankām nav mērķis izlikt viņus no mājokļiem, vēl jo vairāk piedzīt zaudējumus par nepamatotiem, populistiskiem politiķu lēmumiem. Par tiem atbild politiķi," sacīja Pastars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

20% kredītņēmēji jūtas pārliecināti par savu ienākumu stabilitāti nākotnē

Žanete Hāka, 27.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

20% kredītņēmēju norāda, ka viņu ienākumi ir stabili un pietiekami lieli, lai šobrīd vai nākotnē nerastos problēmas ar mājokļa kredītu atmaksu, liecina SEB bankas un pētījumu aģentūras Mindscan veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja.

Pēdējo trīs gadu laikā par 12 procentpunktiem pieaudzis to kredītņēmēju skaits, kuri jūtas pārliecināti par savu ienākumu stabilitāti un pietiekamību nākotnē.

Salīdzinājumā pa reģioniem visstabilāk jūtas Rīgas reģionā un Vidzemē dzīvojošie kredītņēmēji, kur attiecīgi 24% un 17% respondentu snieguši pozitīvu atbildi par savu ienākumu stabilitāti un pietiekamību nākotnē.

Vislielākās grūtības izjūt Zemgales kredītņēmēji, no kuriem tikai 11% respondentu norāda uz ienākumu stabilitāti, bet turpat katrs ceturtais atzīst, ka nepietiek līdzekļu ikmēneša kredīta maksājumiem.

Lai gan Latgalē un Kurzemē, līdzīgi kā Zemgalē, ir salīdzinoši mazs kredītņēmēju skaits, pēc kuru domām viņu ienākumi ir stabili un pietiekami lieli (Latgalē - 11% un Kurzemē - 10%), tomēr šajos reģionos ir salīdzinoši mazāk to kredītņēmēju, kuri izjūt līdzekļu nepietiekamību savu kredītsaistību segšanai – Latgalē 17% un Kurzemē 20%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaut arī banku pievienotās procentu likmes pēdējā laikā nav būtiski mainījušās, latu un eiro starpbanku likmju kritums ir veicinājis vidējās aizdevuma likmes kritumu gan uzņēmumiem izsniegto, gan privātpersonu patēriņa un mājokļu kredītiem.

Tomēr ilgi likmju kritumu nevarēšot vērot, paredz banku pārstāvji.

Kaut arī ar sarūkošajām starpbanku likmēm nav apmierināti tie, kuri vēlas naudu noguldīt, jo par latu un eiro depozītu lielākajā daļā banku nevar saņemt vairāk par pāris procentiem gadā, par kritumu priecājas kredītņēmēji, jo par aizdevumu jāmaksā mazāk.

Zemākas likmes gan nenozīmē, ka aizdevumu vieglāk saņemt, jo bankas pēdējā laikā kreditēšanas nosacījumus nav mainījušas, un potenciālie kredītņēmēji joprojām tiek stingri izvērtēti, nereti aizdevumu atsakot, tomēr tiem, kas finansējumu ir saņēmuši, par to jāmaksā mazāk nekā pirms gada vai diviem, liecina Latvijas Bankas apkopotie dati.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skaitliski hipotekāro kredītu daudzums 2022. gadā samazinājies par 7%, bet vidējā kredīta summa pieaugusi par nepilniem 6%, liecina AS Kredītinformācijas birojs (KIB) apkopotie dati.

67% pieaugums septiņos gados2021. gadā izsniegto mājokļu kredītu skaits atgriezās pirmspandēmijas līmenī, taču pērn tas atkal nedaudz saruka.

“Strauji augošā inflācija un mājokļu cenu pieaugums ir atstājis iespaidu uz kreditēšanas tirgu, un dati liecina, ka izsniegto hipotekāro kredītu skaits 2022. gadā ir mazāks nekā gadu iepriekš. Tomēr pastāvīgs vidējās izsniegtās summas pieaugums vismaz pēdējo 7 gadu laikā liecina, ka mājokļu cenas turpina augt un pamazām tuvojas ES vidējam līmenim. Ja 2016. gadā vidējā izsniegtā summa bija aptuveni 48 tūkstoši eiro, 2021. gadā - 76 tūkstoši eiro, tad pērn jau 80 tūkstoši eiro. Tas ir pieaugums par aptuveni 67% septiņu gadu laikā,” secina AS Kredītinformācijas birojs valdes loceklis Intars Miķelsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai ir īstais laiks fiksēt procentu likmes?

Mārtiņš Āboliņš, bankas "Citadele" ekonomists, Fiskālās disciplīnas padomes loceklis, 29.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Straujais procentu likmju pieaugums pēdējā pusotra gada laikā ir izrādījies nepatīkams pārsteigums daudziem kredītu ņēmējiem Latvijā, kam ir būtiski palielinājušies kredītu maksājumi.

Laikā, kad iedzīvotāju maciņi jau ir kļuvuši plānāki augstās inflācijas dēļ un banku peļņa aug, procentu likmju kāpums sabiedrībā ir radījis neizpratni un jautājumus gan par likmju kāpumu pamatotību, gan par to kāpēc tas ietekmē jau esošos kredītus. Publiski ir izteikti priekšlikumi ar likumu fiksēt vai pat samazināt procentu likmes. Galvenais iemesls procentu likmju kāpumam ir augstā inflācija un Eiropas Centrālās bankas cīņa ar to. Ceļot procentu likmes, aizņemšanās kļūst dārgāka, savukārt uzkrāšana izdevīgāka, un ECB bāzes procentu likmes mazāk kā pusotra gada laikā no 0% ir pārsniegušas pat 2008. gada augstāko līmeni.

Kāpēc pieaug kredītu maksājumi arī esošajiem kredītņēmējiem?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Segliņš prognozē banku protestus

Madara Fridrihsone, Db, 06.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tieslietu ministrs Mareks Segliņš (Tautas partija) atbalsta premjera Valda Dombrovska (Jaunais laiks) ierosinājumu likumos noteikt, ka bankas kredītu piedziņu var vērst tikai pret ieķīlāto īpašumu, taču paredz, ka pret to asi iebildīs bankas.

Tieslietu ministrs šodien uzsvēra, ka, viņaprāt, slēdzot kreditēšanas līgumus, risku uzņemas gan bankas, gan kredītņēmēji, tādēļ, viņaprāt, būtu tikai loģiski, ja arī zaudējumus par neveiksmīgi izsniegtiem kredītiem uzņemtos ne tikai kredītņēmēji, bet arī komercbankas.

«Nav loģiski, ka cilvēkam atņem īpašumu un viņš vēl paliek parādnieks līdz mūža galam,» tā M. Segliņš.

Db jau vēstījis, ka šodien premjers V. Dombrovskis uzdevis Valsts kancelejas Juridiskajam departamentam steidzami izstrādāt Civilprocesa un citu normatīvo aktu grozījumus, kas noteiktu, ka pēc ķīlas realizācijas aizdevēji nevar vērst piedziņu pret pārējo kredītņēmējam piederošo mantu un prasīt galvotājiem segt atlikušo aizdevuma summu, kuru nav seguši ieķīlātā īpašuma realizācijas ieņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Princis baltajā zirgā beidzot ir atkūlies līdz Latvijai! Tā, iespējams, uzgavilē grūtībās nonākušie kredītņēmēji līdz ar premjera Valda Dombrovska (JL) lēmumu uzdot steidzami sagatavot grozījumus Civilprocesa likumā un citos normatīvajos aktos, lai ieviestu sistēmu, kurā garants vienīgā mājokļa hipotekārajiem kredītiem ir tikai ķīla.

Lai cik apsveicama šāda ideja būtu no kredītņēmēju — un arī valsts, kas tādā veidā šīs problēmas lielo smagumu būtu novēlusi uz banku pleciem — puses, ir nopietni jāpadomā par vairākiem bet.

Pirmām kārtām jautājums, uz ko jau norādījuši arī banku pārstāvji un juristi, protams, ir par to, cik tiesiski ir pēkšņi mainīt spēles noteikumus bankām ar atpakaļejošu datumu. Varam bezgalīgi spriest, cik labi būtu bijis, ja attiecīgā likumdošana būtu pieņemta jau kreditēšanas buma sākumā, taču ir rūpīgi jāizvērtē, cik lielu triecienu tas dos bankām šobrīd. Skaidrs, ka valstij ir būtiski mēģināt (beidzot) pasargāt savus iedzīvotājus, taču tikpat būtiski ir rūpēties arī par to, lai nesabruktu banku sistēma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Mančinskis: vakar cilvēki no bankomātiem izņēmuši vairāk nekā 10 miljonus latu

Ritvars Bīders, 12.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vakar panikai saistībā ar izplatītajām baumām par Swedbank stabilitāti ļāvušies aptuveni 10 tūkstoši bankas klientu, kas kopumā no bankomātiem izņēmuši aptuveni 10 miljonus latu.

LNT raidījumam 900 sekundes norādīja Swedbank vadītājs Latvijā Māris Mančinskis.

«Vakar caur bankomātiem ir izņemti vairāk nekā 10 miljoni latu,» sacīja Mančinskis, piebilstot, ka bankomātus izmantojuši līdz 10 tūkstošiem klientu. Pēc Swedbank vadītāja teiktā, 11. decembra svētdienā klientu aktivitāte, salīdzinot ar ierastu svētdienu, bijusi aptuveni 10 reizes lielāka.

Viņš arī norādīja, ka notikušais Swedbank ikdienas darbu neietekmēs, jo izņemtā nauda esot vien aptuveni procents no bankā esošo depozītu apjoma, turklāt, ja rastos kāda nepieciešamība pēc papildu līdzekļiem, palīgā nāktu arī Zviedrijas Swedbank.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bijušais Swedbank vadītājs Mančinskis sācis strādāt Krievijas bankā

LETA--INTERFAX, 15.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Swedbank bijušais valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis kopš ceturtdienas ir Krievijas bankas Sankt-Peterburg galvenais izpilddirektors, paziņojusi banka Sankt-Peterburg.

Līdzšinējais bankas galvenais izpilddirektors Aleksandrs Saveļjevs valdes priekšsēdētāja amatā turpinās atbildēt par bankas Sankt-Peterburg stratēģisko attīstību.

Bankas paziņojumā teikts, ka tuvākajā laikā tās padome izskatīs jautājumu par Mančinska iecelšanu uzņēmuma valdē.

Saveļjevs norādīja, ka «kopā ar mani un augstākā ranga vadītāju komandu viņam [Mančinskim] būs jāpilnveido bankas vadības mehānisms, lai veiksmīgi izpildītu tās atjaunotās attīstības stratēģijas uzdevumus. Pamata uzdevumi, kas tuvākajā laikā jāveic izpilddirektoram, ietver publiskās bankas sistēmiskā biznesa modeļa efektivitātes uzlabošanu, norēķinu un transakciju biznesa attīstīšanu, uzņēmuma kultūras izmaiņas, lai veidotu nākotnes digitālo banku».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ceturtdien otrajā, galīgajā, lasījumā pieņēma grozījumus Maksātnespējas likumā, kas nosaka līdz nākamā gada 1.martam pārcelt tā dēvētā nolikto atslēgu principa ieviešanu.

Parlaments 25.septembrī pieņēma grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz ieviest «nolikto atslēgu» principu, kas būtu attiecināms uz tiem gadījumiem, kad parādnieka maksātnespējas procesā tiek pārdots parādnieka mājoklis.

Šos grozījumus asi kritizēja bankas, paziņojot, ka tie sadārdzinās kredītus un to dēļ komercbankas vairs nevēloties iesaistīties valsts iecerētajā atbalsta programmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem. Valsts prezidents šo likumu izsludināja, tomēr neraksturīgi asi kritizēja pieņemtās izmaiņas un aicināja meklēt risinājumus, kas jāizdara līdz nākamā gada sākumam.

Arī valdošās koalīcijas politiķi pauduši, ka nepieciešams strādāt pie likuma grozījumiem, lai šo banku un Valsts prezidenta Andra Bērziņa asi kritizēto principu padarītu no obligāta par izvēles iespēju. Tomēr koalīcija pie šī jautājuma risināšanas plāno ķerties janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru