Citas ziņas

Mančinskis: Lai iegūtu latu, jāinvestē 50 santīmi

Indra Lazdiņa, Db, 08.10.2009

Jaunākais izdevums

Lai eksports gadā pieaugtu par vienu latu, nepieciešams investēt 50 līdz 60 santīmus, uzskata Swedbank valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis.

Kopējais eksports šobrīd veido 45 % no iekšzemes kopprodukta (IKP). Ja eksports pieaug par 1 Ls, tad IKP pieaug par 0.25 Ls, jo izmaksās ir daudz importētās produkcijas. Pat strauji kāpinot eksportu, kopējā tautsaimniecības izaugsme nebūs tik liela, konferencē Rītausmas stratēģija Latvijai – kādā valstī vēlamies dzīvot rīt? norādīja M. Mančinskis.

Lai veiksmīgāk pārvarētu krīzi, Latvijai nepieciešams piesaistīt investīcijas. Kā liecina aprēķini, lielas investīcijas. «No malas skatoties, Latvija nav investīcijām pievilcīgā valsts,» secina M. Mančinskis. Turklāt, tas, kas notiek pašreiz, neradot pārliecību arī par stabilu investīciju vidi.

Daudzi lēmumi pēdējā laikā tiek pieņemti ar atpakaļejošu likuma spēku, kas palielina investīciju vides nestabilitāti, bet pievilcīgas investīcijas vides veidošanā svarīga ir stabilitāte, prognozējamība un reformu kvalitāte, skaidro bankas vadītājs. Lai gan pašreiz tirgū esot vērojama investoru aktivizēšanās, kas liek domāt, ka nav nemaz te tik slikti, tomēr svarīgi, lai tie nebūtu tikai īstermiņa spekulanti, kuri pašreizējā sliktajā ekonomiskajā situācijā vēlas lēti nopirkt, lai pēc tam dārgi pārdotu.

Kā negatīvu momentu viņš min faktu, ka līdz šim bankas nofinansējušas virkni projektu, ko bija jāfinansē no pašu kapitāla. M. Mančinskis uzsver, ka turpmāk bankas investēs daudz konservatīvāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Finnkino iegūst 37% Stockmann centrs akciju

Lelde Petrāne, 25.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju sabiedrība Forum Cinemas, kas pieder Somijas uzņēmumam Finnkino Oy, ir ieguvusi 37% no Stockmann centrs daļām. Tās nopirktas no cita Somijas uzņēmuma - Rautakirja OYj, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas Lursoft dati, vēsta baltic-course.com.

Atlikušie 63% Stockmann centrs akciju pieder Somijas uzņēmumam Stockmann Oyj Abp.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Mančinskis: Hipotekārā kreditēšana pieaug jau tagad, un tā ievērojami palielināsies arī nākotnē

LETA, 27.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā kļūst arvien vairāk cilvēku, kuri gribētu iegādāties savu īpašumu, tādēļ hipotekārā kreditēšana pieaug jau tagad un tā ievērojami palielināsies arī nākotnē, sacīja Swedbank valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis.

«Cilvēki ir spējīgi ņemt kredītu. Jautājums ir par iedzīvotāju vēlēšanos to darīt. Patlaban vēlēšanās ņemt kredītu pakāpeniski pieaug. Kas tad ir noticis pēdējos gados? Pirmkārt, ievērojami stabilizējusies ekonomiskā situācija, cilvēki ir pārliecināti par savu spēju pelnīt naudu, atrast labu darbu - tas ir faktors, kas cilvēkus padara spējīgus aizņemties naudu un arī gribošus aizņemties. Otrkārt, ir stabilizējies īres tirgus. Īre maksā tik, cik tā maksā, atšķirībā no laikiem, kad īres maksa bija relatīvi zema attiecībā pret īpašuma cenām, šobrīd īres maksas atspoguļo reālās īpašumu cenas,» skaidroja Mančinskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Swedbank joprojām turpina izsniegt kredītus, taču pieprasījums pēc kredītiem Patlaban ir ļoti, ļoti zems, intervijā Latvijas Radio norāda bankas valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis.

Zemo pieprasījumu pēc hipotekārajiem kredītiem M. Mančinskis skaidro ar pašreizējo ekonomisko situāciju, kurā cilvēkiem nav pārliecības par savu nākotni. «Cilvēki nepērk jaunus īpašumus. Viņi baidās ņemt (..) kredītus, jo viņiem nav pārliecības par nākotni,» sacīja M. Mančinskis, norādot, ka cilvēki patlaban, iespējams, ir pārāk pesimistiski.

«Biznesa pusē mēs joprojām kreditējam, bet mēs kreditējam tādus uzņēmumus, kas ir spējīgi izdzīvot šajā laikā, kas spējīgi attīstīties un kas ir spējīgi atdot kredītus,» tā Swedbank vadītājs, piebilstot, ka «normāls bizness šodien joprojām spēj aizņemties naudu bankā».

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Mančinskis: Banka nav gatava kreditēt, ja uzņēmums dzīvo pelēkajā ekonomikā

LETA, 11.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Katram uzņēmējam jāizdara izvēle - būt baltajā ekonomikā, maksāt nodokļus un nepieciešamības gadījumā no bankas kredīta veidā saņemt relatīvi lētu naudu, vai arī strādāt pelēkajā ekonomikā, optimizēt nodokļus un saņemt, visdrīzāk, ļoti dārgu naudu no nebanku kreditētājiem, sacīja Swedbank valdes priekšsēdētājs Latvijā Māris Mančinskis.

Swedbank šogad trīs ceturkšņos uzņēmumiem piešķīrusi jaunu finansējumu - vairāk nekā 300 miljonus eiro, no tiem vairāk nekā 100 miljoni eiro piešķirti vidējiem un maziem uzņēmumiem. Tomēr aizejošajā gadā izsniegtais finansējuma apjoms ir mazāks, nekā bija plānots.

Mančinskis skaidroja, ka uzņēmumu kreditēšanas jomā ir divas tendences - uzņēmumi, par kuriem bankas cīnās, un uzņēmumi, kuri nevar saņemt kredītu, jo to bizness nav caurskatāms.

Bankas piedalās konkursos par finansējuma piešķiršanu Latvijas vadošajiem uzņēmumiem un infrastruktūras uzņēmumiem, un tiem finansējums ir pieejams ar uzņēmumiem vēlamiem termiņiem un nosacījumiem, ar ļoti zemām likmēm. «Pašlaik lielākie Latvijas uzņēmumi aizņemas ar kopējo likmi zem 1%. Savā profesionālajā dzīvē neatceramies laiku, kad būtu bijušas tik zemas likmes,» sacīja Mančinskis. Otra grupa ir vidējie uzņēmumi, par kuriem bankas aktīvi cīnās, taču šie uzņēmumi pašlaik neinvestē un ir piesardzīgi apkārtējās situācijas dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

To sešu politisko partiju lokomotīvju materiālais stāvoklis, kuras pēc pēdējām aptaujām varētu iekļūt 10. Saeimā, ir ļoti atšķirīgs, bet lielākoties - labs.

Lielākajai daļai ir gan uzkrājumi skaidrā naudā, gan noguldījumi bankās, ir arī lielākas un mazākas parādsaistības, tie līdztekus darbībai politikā ieņem amatu arī privātos uzņēmumos, kuros mēdz būt arī līdzīpašnieki, daudziem pieder vairāki nekustamie īpašumi. Gandrīz visiem, izņemot diviem, ir augstākā izglītība, kas iegūta gan Latvijā, gan ārvalstīs. Tiesa, ir arī izņēmumi - dažiem tomēr nav nedz uzkrājumu, nedz arī kas pieder.

LD/DB apkopotā informācija par partiju lokomotīvēm Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē liecina, ka Saskaņas centra lokomotīvju kopējais skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumu apjoms ir ap 45,2 tūkst. latu, bet uzņemtas parādsaistības aptuveni par 164,9 tūkst. latu. Vienotības lokomotīvju naudas uzkrājumu apjoms veido aptuveni 288,8 tūkst. latu, bet parādsaistības - ap 84,6 tūkst. latu. Jāpiebilst, ka tās savukārt ir citiem aizdevušas kopumā 147,2 tūkst. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Mančinskis: Latvijai ir paveicies, ka banku sektoru kontrolē skandināvu bankas

Jānis Rancāns, 30.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai ir paveicies, ka banku sektoru valstī un arī visā Baltijā kontrolē skandināvu bankas, uzskata Swedbank valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis.

Eiropiešu bankas, kas ieguldīja savus resursus Grieķijā un Itālijā, saskaras ar grūtībām. Savukārt skandināvu bankas uz šī fona izskatās daudz labāk, intervijā ar laikrakstu Čas sacīja M. Mančinskis.

Pašlaik Eiropas banku regulators pieprasa, lai bankas celtu kapitalizācijas līmeni līdz deviņiem procentiem, taču skandināvu bankām jau šodien kapitalizācijas līmenis ir nedaudz augstāk nekā tiek pieprasīts.

«Es esmu pārliecināts, ka Zviedrijas banku sistēma ir daudz drošāka nekā jebkura cita eiropiešu sistēma. Ja nu tikai Šveices bankas atrodas tādā pašā līmenī,» sacīja Swedbank valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievija pieņēmusi, ka alus ir alkohols

Lelde Petrāne, 21.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs parakstījis likumprojektu, kas oficiāli klasificē alu kā alkoholu, vēsta BBC.

Līdz šim jebkas, kas saturēja mazāk nekā 10% alkohola, Krievijā tika uzskatīts par pārtikas produktu.

Šis solis, kas likumā ierakstīts trešdien, ļaus ministriem kontrolēt alus pārdošanu tādā pašā veidā, kā tiek kontrolēta alkoholisko dzērienu pārdošana.

Alkohola patēriņš Krievijā jau divreiz pārsniedz kritisko līmeni, ko noteikusi Pasaules Veselības organizācija.

Pēdējo desmit gadu laikā alus pārdošanas apjomi Krievijā pieauguši par vairāk nekā 40%, bet degvīna pārdošana ir sarukusi par gandrīz 30%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Swedbank labprāt kredītos izsniegtu miljardu eiro, ja uzņēmumi būtu gatavi šo naudu paņemt

LETA, 26.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada pirmajā ceturksnī no jauna izsniegto kredītu apjoms liecina, ka Latvijas uzņēmumi ir atsākuši veikt investīcijas. Swedbank labprāt izsniegtu jaunajos kredītos vienu miljardu eiro, ja uzņēmumi būtu gatavi šo naudu paņemt, intervijā aģentūrai LETA sacīja Swedbank valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis.

No jauna izsniegto kredītu apjoms gan uzņēmumiem, gan privātpersonām audzis gandrīz par 90% salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo ceturksni. Tā ir gan pozitīva ziņa Swedbank, gan pozitīva ziņa Latvijas ekonomikai kopumā, uzsvēra bankas vadītājs.

«Lielākais no jauna izsniegto kredītu apjoms ir uzņēmumiem. Kopumā tas liecina par to, ka uzņēmumi atsāk investēt. Tas ir pozitīvi, jo investīciju trūkums vai investīciju zemais apjoms patlaban ir galvenais izaicinājums Latvijas ekonomikai,» skaidroja Mančinskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienas no Vācijas vadošajām kosmosa kompānijām vadītājs Wikileaks sāgas dēļ zaudējis darbu, vēsta BBC.

Berijs Smutnijs (Berry Smutny) no OHB-System, kā liecina publiskotie dokumenti, ASV diplomātiem sacījis, ka Eiropas Galileo satelītu navigācijas projekts ir stulba ideja: «Es domāju, ka Galileo ir stulba ideja, kas galvenokārt kalpo francūžu interesēm, jo īpaši, Francijas militārajām interesēm.» Viņš arī izteicies, ka Galileo ir nolemts neveiksmei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Apple boss algā par darbu 2010.gadā atkal saņēmis vien vienu dolāru

Lelde Petrāne, 10.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz to, ka viņš vada pasaulē vērtīgāko tehnoloģiju kompāniju, Apple ikoniskais vadītājs Stīvs Džobs pēdējos trīs gadus kā algu saņēmis tikai vienu ASV dolāru, vēsta The Economic Times.

Džobs, kurš Apple atkal pievienojās 1997.gadā, ir «smadzenes» daudziem vislabāk pārdotajiem gadžetiem, piemēram, iPhone, iPad un iPod.

Interesanti, ka viņa atalgojums krasi kontrastē ar daudzu citu kompāniju vadītāju atalgojumu visā pasaulē. Viņa alga ir vien 1 ASV dolārs gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Sainsbury's pārdos kafiju no kara plosītās Kongo

Lelde Petrāne, 24.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas lielveikalu gigants Sainsbury's pirmo reizi vairākās desmitgadēs pārdos Fairtrade kafiju no kara plosītā Āfrikas reģiona, ziņo thisislondon.co.uk.

Kafija no Kongo Demokrātiskās Republikas būšot pieejama pirmo reizi kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem.

Kafiju, pupiņu maisījumu no kooperatīviem Kongo Demokrātiskajā Republikā un Malāvi, sāks piedāvāt speciālas Fairtrade akcijas laikā, kas sāksies nākamās nedēļas pirmdienā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Swedbank prezidents: «muļļāšanās scenārijs» vairumam iedzīvotāju labāku dzīvi nesola

Nozare.lv, 07.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī Latvijas ekonomikas attīstības pamata jeb muļļāšanās scenārijs ar dažu procentu iekšzemes kopprodukta (IKP) kāpumu nozīmēs, ka lielai daļai iedzīvotāju tuvākajos gados dzīve nekļūs labāka, un iepriekšējā krīze turpināsies, norāda Swedbank valdes priekšsēdētājs Latvijā Māris Mančinskis.

Muļļāšanās scenārija gadījumā jaunas darbavietas neradīsies, un iedzīvotāju ienākumi neaugs pietiekami strauji, lai būtiski uzlabotu labklājības līmeni, uzsvēra baņķieris.

Viņa vērtējumā lauzt tendenci, ka Latvijas ekonomikā notiek divu ātrumu attīstība, īstermiņā nav iespējams. Viņš pat esot pārliecināts, ka īstermiņā diemžēl to izdarīt nevarēs, jo risinājums tam varētu būt tikai ilgtermiņa reformas valstī.

«Pašlaik ir diskusija, kad pārvarēsim krīzi un atgriezīsimies situācijā, kāda bija pirms tam - 2006.gadā. Tomēr jāsaprot, ka tas nekad nenotiks. Pasaule un Latvija šajā laika periodā ir ievērojami mainījusies. Šodien runājam par Latviju, kurā, iespējams, ir tikai divi miljoni iedzīvotāju, un demogrāfiskās situācijas dēļ uz katru strādājošo sociālais slogs kļūst arvien lielāks. Infrastruktūra, kas valstij jāuztur, ir pārāk liela esošajiem ienākumiem,» uzskata Mančinskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas bankas Barclays boss Bobs Daimonds uzskata, ka nodokļu maksātājiem nevajadzētu glābt bankas, un tām bankām, kuras iekļūst nepatikšanās, jāļauj «aiziet pa burbuli», vēsta BBC.

«Tas nav OK nodokļu maksātājiem glābt bankas,» Daimonds sacījis Finanšu komitejas sēdē.

Saistībā ar prēmijām viņš teicis, ka Barclays «maksāja par sniegumu, nevis neveiksmēm».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc septiņiem intensīva darba gadiem Swedbank Latvija vadītāja amatā Māris Mančinskis pieņēmis lēmumu savas darba gaitas turpināt starptautiskā uzņēmumā ārpus Latvijas un Swedbank Grupas.

No 12. septembra valdes priekšsēdētāja pienākumus pildīs pašreizējais valdes loceklis un Uzņēmumu pārvaldes vadītājs Reinis Rubenis, kura apstiprināšana amatā tiks saskaņota ar Eiropas Centrālo banku.

« Māris Mančinskis ir veiksmīgi vadījis Swedbank Latvijā un devis nozīmīgu ieguldījumu Swedbank darbībai arī Baltijas mērogā. Mēs ļoti augstu vērtējam viņa taisnīgo un racionālo vadības manieri, kas nodrošinājusi bankai spēcīgu finanšu sniegumu, augstu klientu apmierinātību un zīmola novērtējumu. Es vēlos pateikties Mārim Mančinskim par viņa ieguldījumu un sadarbību visu šo gadu garumā. Mums ir patiesi žēl par viņa lēmumu, tomēr novēlam veiksmi un izaugsmi turpmākajās gaitās,» saka Prīts Perenss, Swedbank Baltijā vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Jāatvadās no ilūzijas, ka Latvija kaut kādā veidā atgriezīsies 2007. gadā

Jānis Rancāns, 30.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pienācis laiks atvadīties no ilūzijas, ka Latvija kaut kādā veidā spēs atgriezties 2007. gadā, uzskata Swedbank valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis.

Sarunā ar laikrakstu Čas M. Mačinskis uzsvēra, ka ir pieaugusi krīzes otrā viļņa atgriešanās iespēja. «Visticamāk, mums nedraud tādu apmēru krīze, kāda tika piedzīvota 2008. – 2009. gados. Tomēr ir jādomā par ilgtermiņa izaugsmi. Situācija valstī pašlaik vairs nav tāda, kāda tā bija iepriekš,» sacīja Swedbank valdes priekšsēdētājs.

Galvenais esot saprast, ka Latvija ir ļoti maza valsts. «No vienas puses tas sniedz lielas iespējas, jo mazu valsti ir daudz vienkāršāk savest kārtībā. Tomēr no otras puses – mazas valsts ekonomika vienmēr būs ļoti atkarīga no pasaules ekonomikas, un visvairāk no tiem reģionālajiem spēlētājiem, ar kuriem mums ir attīstītas tirdzniecības attiecības – Skandināvija, Vācija, Krievija un Baltijas valstis,» uzsvēra Swedbank valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Mančinskis: bez skaidras naudas kabatā nekur nestaigāju

Lelde Petrāne, 20.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ir prātīgi, ka vienmēr ir līdzi skaidrās naudas rezerve. Man pašam ir bijis gadījums, kad veikalā ir pilns groziņš ar precēm, bet tīklā ir problēmas un karte nestrādā. Kopš tā laika bez skaidras naudas kabatā nekur nestaigāju, it īpaši ārzemēs,» intervijā laikrakstam Neatkarīgā stāstījis Swedbank valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis.

«Jo ārzemēs tā gadās, ka nestrādā šis un nestrādā tas. Var arī kaut kādu iemeslu dēļ pazust visas kartes vai kaut kas ar tām notikt. Skaidrai naudai kaut kādā daudzumā vienmēr ir jābūt kabatā. Tas ekonomiskā terminoloģijā būtu jādēvē par ikdienas dzīves riska menedžmentu,» skaidrojis Mančinskis.

Runājot par Swedbank, Mančinskis sacījis: «Ja esi tirgus līderis, tad reizēm tas nozīmē arī atbildību pirmajiem sākt jauninājumus, kad citi varbūt paļaujas, ka mēs to darīsim. Teiksim, darbs ar restrukturizāciju, ar sliktajiem kredītiem, ar jauniem risinājumiem utt. Lietas, kas varbūt nav īpaši populāras, mums bieži vien ir jādara pirmajiem, attiecīgi saņemot gan pozitīvu, gan negatīvu atdevi. Tā ir liela atbildība, mēs to apzināmies.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

British Airways un Iberia grupas gada degvielas rēķins pārsniegs piecus miljardus

Lelde Petrāne, 29.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

International Airlines Group (IAG), kas izveidota, apvienojoties aviokompānijām British Airways un Iberia, pirmajā pusgadā izdevies strādāt ar peļņu 39 miljonu eiro apmērā, ziņo BBC.

Tas liecina par būtisku šī rādītāja uzlabošanos, jo tajā pašā periodā iepriekšējā gadā grupa cieta 419 miljonu eiro zaudējumus.

Kā norāda IAG, degvielas izmaksas sešu mēnešu periodā pieaugušas par 34,8% līdz 2,4 miljardiem eiro. Grupa atzīmē, ka augstākas degvielas cenas varētu negatīvi ietekmēt tās gada peļņu.

Kompānija paredz, ka gada degvielas rēķins veidos 5,2 miljardus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidējā dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības cena bez nodokļiem Latvijā oktobra beigās sasniedza 756,65 eiro par 1000 litriem (53,18 santīmus par litru), kas ir sestais augstākais rādītājs starp visām Eiropas Savienības (ES) valstīm, liecina 24.oktobrī apkopotie Eiropas Komisijas (EK) dati.

Vēl dārgāka kā Latvijā dīzeļdegviela bez nodokļiem bija Grieķijā, Portugālē, Dānijā, Itālijā un Beļģijā. Lietuvā dīzeļdegvielas cenas, atskaitot nodokļus, bija 11.augstākās un Igaunijā - 26.augstākās starp 27 ES valstīm.

Kopā ar akcīzes un pievienotās vērtības nodokli dīzeļdegviela mazumtirdzniecībā Latvijā maksāja 1328,22 eiro par 1000 litriem (93,34 santīmus par litru), kas ir 17.augstākais rādītājs starp ES valstīm. Visaugstākā dīzeļdegvielas cena ir Lielbritānijā - 1613,09 eiro par 1000 litriem (1,13 lati par litru), bet zemākā - Bulgārijā - 1199,51 eiro par 1000 litriem (84,30 santīmi par litru).

Igaunijā un Lietuvā dīzeļdegvielas cena mazumtirdzniecībā bija attiecīgi 1289,00 eiro par 1000 litriem (90,59 santīmi par litru) un 1258,14 eiro par 1000 litriem (88,42 santīmi par litru) - 20. un 23.augstākā starp 27 ES valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Nākamgad valsts pamatbudžetā prioritārajiem pasākumiem piešķirs papildu 146,84 miljonus latu

LETA, 25.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2013.gadā valsts pamatbudžetā prioritārajiem pasākumiem un jaunajām politikas iniciatīvām plānots piešķirt papildu finansējumu 146,84 miljonu latu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Mančinskis: Liela daļa izņemtās naudas jau atgriezusies Swedbank

LETA, 19.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liela daļa ažiotāžas laikā izņemtās naudas jau atgriezusies Swedbank, norāda Swedbank valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis.

Viņš norāda, ka bankas «mīnusi», ņemot vērā naudas izņemšanu un vēlāku atkal iemaksāšanu, ir 100 miljoni latu, tomēr katru dienu šī summa samazinās. «Nauda pamazām atgriežas,» akcentē baņķieris.

Mančinskis ir pārliecināts, ka ilgtermiņa perspektīvā - gada laikā - bankai izdosies atgūt visus ažiotāžas laikā zaudētos noguldījumus.

«Jebkurā gadījumā, 100 miljonu latu īstermiņa zaudējums - tā nav nopietna summa. Swedbank kopējie aktīvi ir 3,8 miljardi latu. Saprotams, ka 100 miljoni latu uz kopējo aktīvu fona ir sīkums,» intervijā laikraksta Vesti Segodna pielikumam Delovije Vesti akcentē Swedbank valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Mančinskis: vakar cilvēki no bankomātiem izņēmuši vairāk nekā 10 miljonus latu

Ritvars Bīders, 12.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vakar panikai saistībā ar izplatītajām baumām par Swedbank stabilitāti ļāvušies aptuveni 10 tūkstoši bankas klientu, kas kopumā no bankomātiem izņēmuši aptuveni 10 miljonus latu.

LNT raidījumam 900 sekundes norādīja Swedbank vadītājs Latvijā Māris Mančinskis.

«Vakar caur bankomātiem ir izņemti vairāk nekā 10 miljoni latu,» sacīja Mančinskis, piebilstot, ka bankomātus izmantojuši līdz 10 tūkstošiem klientu. Pēc Swedbank vadītāja teiktā, 11. decembra svētdienā klientu aktivitāte, salīdzinot ar ierastu svētdienu, bijusi aptuveni 10 reizes lielāka.

Viņš arī norādīja, ka notikušais Swedbank ikdienas darbu neietekmēs, jo izņemtā nauda esot vien aptuveni procents no bankā esošo depozītu apjoma, turklāt, ja rastos kāda nepieciešamība pēc papildu līdzekļiem, palīgā nāktu arī Zviedrijas Swedbank.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Swedbank prezidents: nākamo desmit gadu laikā redzēsim ne vienu vien krīzi

, 04.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir pilnīgi skaidrs, ka nākamo desmit gadu laikā redzēsim ne vienu vien krīzi, kas izpaudīsies dažādos veidos un formās, savu uzskatu pauž Swedbank prezidents Latvijā Māris Mančinskis.

«Krīzes nāk un iet. Šī noteikti nebija pēdējā krīze, un būs jaunas krīzes Latvijā, visā pasaulē. Tāpēc jautājums ir - kādus secinājumus veicam un kā mainām darbību, lai nākotnē pret jebkādām krīzēm būtu noturīgāki? Viens no veidiem ir katru reizi krīzei meklēt kādu vainīgo, bet otra pieeja ir paskatīties katram pašam uz savu darbību, lai saprastu, ko varēja darīt citādāk un ko iemācīties rītdienai,» sprieda baņķieris.

Mančinskis, pēc kura domām, katrs atbild tikai par savām kļūdām, nepiekrīt, ka pirms iepriekšējās krīzes bankas būtu rīkojušās bezatbildīgi. Tās esot pieļāvušas makroekonomisko novērtējumu kļūdas un par to, viņaprāt, ir pietiekami samaksājušas ar ievērojamajiem zaudējumiem, kas bija 2009. un 2010.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Par 39 miljardiem izveidos lielāko mobilo tālruņu kompāniju ASV

Lelde Petrāne, 21.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija AT&T no Deutsche Telekom AG iegādāsies konkurenti T-Mobile USA, maksājot 39 miljardus ASV dolāru un radot lielāko mobilo telefonu kompāniju ASV, ziņo BBC.

Darījuma rezultātā AT&T iegūs aptuveni 43% lielu tirgus daļu, krietni apsteidzot nozares līderi Verizon Wireless.

Medijs norāda, ka darījuma rezultātā mazināsies konkurence ASV mobilo tālruņu nozarē, tāpēc tam vēl nepieciešams regulatoru apstiprinājums.

AT&T meklējot iespējas palielināt tās tīkla jaudu, lai tiktu galā ar klientu strauji augošo pieprasījumu pēc video un datiem. Tomēr analītiķi uzskata, ka darījums ir samērā pretrunīgs.

Patērētāju tiesību grupa Public Knowledge jau norādījusi, ka darījums varētu novest pie «augstākām cenām, mazākas izvēles un inovāciju sarukuma».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ceturtdien otrajā, galīgajā, lasījumā pieņēma grozījumus Maksātnespējas likumā, kas nosaka līdz nākamā gada 1.martam pārcelt tā dēvētā nolikto atslēgu principa ieviešanu.

Parlaments 25.septembrī pieņēma grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz ieviest «nolikto atslēgu» principu, kas būtu attiecināms uz tiem gadījumiem, kad parādnieka maksātnespējas procesā tiek pārdots parādnieka mājoklis.

Šos grozījumus asi kritizēja bankas, paziņojot, ka tie sadārdzinās kredītus un to dēļ komercbankas vairs nevēloties iesaistīties valsts iecerētajā atbalsta programmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem. Valsts prezidents šo likumu izsludināja, tomēr neraksturīgi asi kritizēja pieņemtās izmaiņas un aicināja meklēt risinājumus, kas jāizdara līdz nākamā gada sākumam.

Arī valdošās koalīcijas politiķi pauduši, ka nepieciešams strādāt pie likuma grozījumiem, lai šo banku un Valsts prezidenta Andra Bērziņa asi kritizēto principu padarītu no obligāta par izvēles iespēju. Tomēr koalīcija pie šī jautājuma risināšanas plāno ķerties janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru