Finanses

Mārciņai vājš gada sākums

Žanete Hāka, 08.01.2016

Jaunākais izdevums

Mārciņai vājš gada sākums, kas eiro cenai ļāva pakāpties virs 0.74 mārciņu atzīmes, jaunākajā valūtu apskatā norāda SEB bankas valūtu eksperts Andris Lāriņš.

Vairākas nedēļas novērotais mārciņas vērtības samazinājums ir garākā zaudējumu sērija pēdējo piecu gadu laikā. Tirgus dalībnieki bažījas, ka vājo ekonomikas datu un zemo izejvielu cenu dēļ Anglijas Centrālā banka šogad varētu arī neķerties pie likmju paaugstināšanas.

Mārciņas cena dolāros šonedēļ sasniedza pēdējo piecu gadu zemākos līmeņus (zem 1,457 dolāriem).

Lielbritānijas tirdzniecības deficīts novembrī samazinājies līdz 10,6 miljardiem mārciņu. Vairāk nekā gaidīts, novembrī pieaudzis gan izsniegto hipotekāro kredītu, gan patēriņa kredītu apjoms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ekonomika pēc īsas atelpas dodas cīņā ar otro vilni

Dainis Gašpuitis, Ekonomists AS "SEB banka", 29.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešais ceturksnis ekonomikā pagāja optimisma zīmē, sparīgi deldējot pirmajā pusgadā iegūtos zaudējumus.

Kāpums trešā ceturkšņa laikā par 6,6% apstiprina ekonomikas elastīgumu. Gada izteiksmē kritumu izdevies samazināt līdz 3,1%. IKP ietekmēja apjoma pieaugums ražojošajās nozarēs par 0,4%. Samazinājums saglabājās pakalpojumos par 4,8%, bet pārliecinošākā atgūšanās ritēja mazumtirdzniecībā (+4,3%).

Visai veiksmīgā atgūšanās ir devusi ar labākas izejas pozīcijas sagaidot otro vilni. Trešā ceturkšņa laikā pasaules ekonomika ir atguvusi aptuveni 60% no pirmajā pusgadā zaudētā, bet atveseļošanās lielākajā daļā jau ir palēninājusies. Valstu un reģionu perspektīvas izriet no panākumiem vīrusa kontrolē un politiskās reakcijas. Tieši tādēļ Eiropas perspektīvas ir kļuvušas sarežģītākas, jo otrie viļņi ir izraisījuši jaunus ierobežojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespējams, pēc gada jau tiks apspriesta situācija, kad par vienu ASV dolāru var nopirkt vairāk nekā vienu britu sterliņu mārciņu.

Eiro un ASV dolāra paritāti šogad jau sagaidījuši esam. Tiesa gan, no lielajām valūtām kādu šādu paritāšu stāsts ar to var arī nebeigties. Tirgus dalībnieki nu sākuši zīmēt tādu situāciju, ka arī britu sterliņu mārciņas cena kādā brīdī noslīd līdz vienam ASV dolāram.

Straujš mārciņas cenas gāziens tās attiecībās ar ASV dolāru turpinās jau kopš 2021. gada vēlīnā pavasara. Tad par vienu mārciņu varēja dabūt aptuveni 1,42 ASV dolārus. Attiecīgi šī septembra pirmajā pusē tie bija vairs tikai 1,15 ASV dolāri. Šāda valūtu vērtību izmaiņa daļēji rāda to, ko cilvēku masa domā par viena vai otra reģiona ekonomikas izredzēm. Mārciņas ziņā visai interesants varētu būt tas cenas līmenis, pie kura daudzi ir noenkurojuši savus pieņēmumus par daudzmaz normālu tās cenu. Iespējams, ir tā, ka jau ļoti ierasts ir tas, ka mārciņa ir spēcīga valūta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Mārciņas vērtība pieaug līdz deviņu mēnešu augstākajam līmenim

Žanete Hāka, 14.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mārciņas vērtība, reaģējot uz Lielbritānijas parlamenta balsojumu, ceturtdien pieauga, sasniedzot augstāko līmeni kopš pērnā gada jūnija, liecina tirgus dati.

Mārciņas vērtība ceturtdien palielinājās līdz 1,338 dolāriem, salīdzinot ar 1,3064 dolāriem trešdien.

«Šis ir liels ieguvums mārciņai – balsojums, izvēloties racionālus ekonomiskus apsvērumus, nevis politiku, un tādējādi samazinot riska prēmiju,» norāda Arkera analītiķis Virajs Patels.

Pēdējā laikā, sekojot parlamenta balsojumiem un pārstāvju izteikumiem, mārciņa svārstījās starp zaudējumiem un ieguvumiem. «Šis ir nozīmīgs brīdis mārciņai. Ne vienmēr būs vērojams mārciņas pieaugums, taču šim lēmumam būtu jāsniedz spēcīgs atbalsts tālākam vērtības pieaugumam,» saka eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mārciņa aizvadījusi vienu no veiksmīgākajiem mēnešiem kopš 2009. gada

Žanete Hāka, 02.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiro cena nedēļas pirmo pusi turējās 0,85 mārciņu rajonā, ļaujot mārciņai piedzīvot vienu no veiksmīgākajiem mēnešiem kopš 2009. gada, ja runa ir par vērtības pieaugumu procentu izteiksmē viena mēneša laikā, jaunākajā valūtu apskatā norāda SEB bankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš.

Atbalstu mārciņai deva izteikumi, ka valdība var izskatīt iespējamos maksājumus ES budžetā, lai piekļūtu ES tirgum.

Negatīvas ziņas šonedēļ no ražotājiem. Rūpnīcu saražotie apjomi novembrī negaidīti samazinājušies. Negatīvu ietekmi atstājusi mārciņas vērtības krišana, kas paaugstinājusi izmaksas, bet nav veicinājusi eksporta pasūtījumu pieaugumu kā pirmajos mēnešos pēc Brexit referenduma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mārciņai - viena no mēneša spēcīgākajām nedēļām

Žanete Hāka, 27.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas IKP dati otrajā lasījumā ceturksnim koriģēti uz augšu, uz 0,7%, bet gada rādītāji koriģēti uz leju, uz 2%, jaunākajā apskatā norāda SEB bankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš.

Pēc janvāra datiem valsts sektora aizņēmu apjoms janvārī samazinājies par 9,4 miljardiem mārciņu.

Mārciņai aizvadīta viena no mēneša spēcīgākajām nedēļām. Eiro cena no 0,855 mārciņu līmeņa atkāpās līdz 0,845 mārciņu līmenim. Mārciņai palīdzēja notikumi ap Francijas prezidenta amata kandidātiem un neskaidrība par ASV ekonomikas politiku.

Joprojām turpinās debates par turpmākajiem Brexit soļiem. Ieilgušās diskusijas arī pagaidām mazina spiedienu uz mārciņu.

Šonedēļ sākas marts un strauji tuvojas premjeres izsludinātais termiņš Lisabonas līguma 50. panta iedarbināšanai, atgādina eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mārciņas vērtība sarukusi

Žanete Hāka, 01.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mārciņai pagājušajā nedēļā vērtības kritums pret dolāru un neizteiksmīgas attiecības ar eiro 0,76 mārciņu rajonā, jaunākajā valūtu tirgus apskatā norāda SEB bankas valūtu eksperts Andris Lāriņš.

Lielbritānijas ekonomika ceturkšņa laikā pieaugusi par 0,5%, bet gada laikā reģistrēts 1,9% pieaugums. Tomēr, neskatoties uz samērā labajiem datiem, tirgus vairāk koncentrējās uz Japānas Centrālās bankas lēmumu un pēkšņi uzplaiksnījušām spekulācijām par iespējamo likmju pazeminājumu arī Lielbritānijā.

Papildus spiedienu mārciņai šīs nedēļas sākumā sagādāja Brexit aptauju rezultāti, kuri norāda uz pieaugošu sabiedrības atbalstu aiziešanai no ES. Katrā ziņā referenduma jautājums var bremzēt ārvalstu kapitāla ieplūšanu Lielbritānijā, kaut vai piesardzības dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zīmīgi, ka atjaunotās Latvijas uzņēmējdarbības tiesiskais sākums meklējams trauksmainajās 1991. gada janvāra dienās: normatīvais akts, kas tolaik vēl neatkarību tikai deklarējušās Latvijas pilsoņiem deva iespēju sākt savu biznesu, lietu (angļu val. deal), tādējādi lielā mērā nostiprinot atmodas ideālus, — likums Par sabiedrībām ar ierobežotu atbildību — stājās spēkā 1991. gada 23. janvārī.

2006. gada 19. maijā pilnīgi stājās spēkā Komerclikums, izbeidzot likuma Par sabiedrībām ar ierobežotu atbildību darbību. Tajā pašā dienā spēku zaudēja arī hronoloģiski agrāk pieņemtais un kopš 1991. gada 1. janvāra spēkā bijušais likums Par akciju sabiedrībām. Taču tieši sabiedrība ar ierobežotu atbildību (SIA) kā visdemokrātiskākā, finansiāli mazāk ietilpīgā uzņēmējdarbības forma ļāva sākt biznesu praktiski jebkuram, kas to vēlējās. Turklāt, lai radītu privātās komercijas bāzi, sākotnēji jaundibinātās SIA ieguva pamatīgas nodokļu atlaides.

Situācijai mainoties un privātajam biznesam nostabilizējoties, jaunie uzņēmumi pakāpeniski zaudēja lielu daļu nodokļu privilēģiju, tomēr arī pašlaik valsts ir izveidojusi mehānismu, kas stimulē pilsoņus iesaistīties uzņēmējdarbībā, izmēģināt savas spējas komercdarbībā un sava uzņēmuma vadīšanā. Jaunuzņēmums (start-up) arī šobrīd bauda virkni priekšrocību, kuras cilvēkam palīdz ienākt biznesā un pamazām uzkrāt līdzekļus uzņēmuma attīstībai. Lai iesācējs šīs priekšrocības spētu racionāli izmantot, ir vērts sameklēt kādu, kas to visu jau ir piedzīvojis un pārzina zemūdens akmeņu karti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Viedoklis: Manam draugam eiroskeptiķim – 4 gadi ar eiro

Egils Kaužēns un Ginters Bušs, Latvijas Bankas ekonomisti, 11.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājuši nu jau 4 gadi, kopš Latvija ir eirozonā un mūsu nauda ir eiro. Iespējams, daudziem jau būs aizmirsies, cik «karstas» diskusijas sabiedrībā bija pirms eiro ieviešanas.

Tajā laikā Latvijas Bankas pārstāvji plašākai sabiedrībai skaidroja eiro ieviešanas ietekmi uz tautsaimniecību, iespējamos riskus un gaidāmos ieguvumus, kuri tika izteikti precīzi izmērāmos skaitļos. Diskusija notika arī par emocionālām lietām, tostarp kolēģis Gundars Dāvidsons uzrakstīja vēstuli eiroskeptiķim, kurā skaidroja savu atbalstošo pozīciju.

Tagad ir pienācis laiks atskatīties uz to, kā tad Latvija ir izmantojusi eiro radītās priekšrocības, kā arī – vai ir piepildījies kas no tā, par ko pirms Eiropas vienotās valūtas ieviešanas brīdināja eiroskeptiķi.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka cilvēki ir novērtējuši ieguvumus no eiro ieviešanas. Vienlaikus joprojām šad un tad izskan eiroskeptiķu kritika. Tāpēc šajā rakstā:

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Labklājība Latvijā: stiprās un vājās puses

Silvija Kristapsone - LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes asociētā profesore, 17.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tradicionāli tautas labklājība tiek balstīta tikai uz makroekonomiskajiem rādītājiem, piemēram, valsts ienākumiem – IKP vai IKP uz vienu iedzīvotāju. Tomēr pēdējo piecdesmit gadu laikā labklājības jēdziens un to raksturojošie radītāji ir evolucionējuši. Labklājība ir daudz vairāk nekā tikai materiālo bagātību radīšana un uzkrāšana.

Tā ir dzīvesprieks un iespējas veidot vēl labāku dzīvi nākotnē. Labklājības priekšnosacījumi ir katras fiziskās personas rosība, labs darbs un čaklums, uzņēmuma, valsts saimnieciskā attīstība, sociāli ekonomiskā stabilitāte u.c.

Neatkarīgās pētījumu organizācijas Legatum Institute pētījumos labklājība šobrīd nozīmē sekojošu pīlāru kopumu: ekonomika, uzņēmējdarbība un iespējas, pārvaldība, izglītība, veselība, drošība un drošums, sociālais kapitāls, personiskā brīvība un dabas vide, tādējādi radot iespējas izsmeļošāk raksturot pasaules valstu labklājības veidošanos, pievēršot uzmanību ne tikai skaitliskajiem ekonomikas rādītājiem, bet arī iedzīvotāju subjektīvajai labsajūtai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēloties attīstīt ražošanu Rīgā, uzņēmējiem nākas krietni pasvīst, meklējot savam biznesam atbilstošu nekustamo īpašumu, ko iegādāties, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Šī dziesma ir par nesatikšanos,» nāk prātā rindas no latviešu estrādes klasikas, aptaujājot nekustamā īpašuma tirgus speciālistus un ražotājus. Proti, piedāvājums industriālo platību tirgus segmentā bieži nesakrīt ar tām vajadzībām un prasībām, kas ir uzņēmējiem. Rīgā nenoliedzami ir saglabājies apjomīgs un iespaidīgs industriālais mantojums, taču nereti tas ir novecojis gan morāli, gan tehniski. Turklāt pa vidu tam visam vēl ir īpašumtiesību «putra», kas ievārīta deviņdesmitajos. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc uzņēmumi pārceļas uz Pierīgu.

Nepienācīgi apsaimniekoti

Industriālo telpu segmentā ietilpst gan ražošanas, gan noliktavu telpas, taču tās būtiski atšķiras. Ražošanas telpām ir nepieciešamas lielas elektrojaudas, gāzes pieslēgums, lielāka grīdu kravnesība, pārsvarā zemāks griestu augstums, salīdzinot ar noliktavu telpām. Savukārt noliktavu telpām ir nepieciešams, piemēram, lielāks griestu augstums, apkure var būt mazāk efektīva. Turklāt noliktavās tā pati telpu platība tiek izmantota vairākkārtīgi, jo preces tiek novietotas vairākos līmeņos. Tas arī ir iemesls, kādēļ noliktavu telpu nomnieki ir maksātspējīgāki salīdzinājumā ar ražotājiem, atgādina industriālo parku attīstītāja un pārvaldnieka SIA NP Properties valdes priekšsēdētāja Elita Moiseja. Rīgā šobrīd attīstība faktiski notiek noliktavu telpu jomā, taču, salīdzinot ar pārējām Baltijas galvaspilsētām, – ļoti mazos apjomos. Modernu industriālo telpu segmentā brīvo platību īpatsvars faktiski ir nulle. Pēc viņas teiktā, jaunienācēji tirgū, kuri lūkojas pēc telpām, primāri vēlas nomāt tās Rīgas robežās. Tam par iemeslu pārsvarā ir demogrāfiskā situācija un uzņēmēju bažas par to, ka jaunais bizness nespēs piesaistīt kvalificētus darbiniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudziem mēģinot sadzīvot ar jaunajiem riskiem ekonomikai, ko nesusi Ķīnas vīrusa izplatīšanās, drošība tiek meklēta pie ASV dolāriem.

Būtībā daudzi tirgus dalībnieki raugās drošā patvēruma virzienā, kur šajā ziņā pirmais rindā ir neviens cits kā "karalis dolārs" (kurš izgriež pogas pat zeltam).

Arī iepriekšējās finanšu krīzes laikā ASV dolāra cenas izmaiņas lielā mērā bija uzskatāmas par tirgus dalībnieku optimisma vai pesimisma indikatoru. Ja ziņu fons bija drūms, neskatoties uz dažādām runām par pašas ASV ekonomikas un visas finanšu sistēmas (ne)stabilitāti, palielinājās pieprasījums pēc nosacīti drošajiem ASV dolāriem un tā vērtība auga, un otrādāk.

Katrā ziņā tieši šī valūta joprojām ir un paliek viens no pasaules finanšu sistēmas stūrakmeņiem.

Var spekulēt, ka kāda apokaliptiska scenārija gadījumā ticība tam pazudīs gluži vai pēdējā (jeb kam tad vispār atliek ticēt, ja ne ASV dolāram - nav jau dižas alternatīvas).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Svārstības var turpināties; tirgiem vajadzētu atalgot pacietīgos

Jānis Šķupelis, 01.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2022. gada sākums pasaules lielākajos finanšu tirgos pagājis pamatīgā cenu krituma zīmē. ASV akciju tirgiem šis ir bijis vājākais gada sākums kopš 2008. gada.

Piemēram, ar tehnoloģiju uzņēmumiem bagātīgākā Nasdaq Composite akciju indeksa vērtība kopš savām pagājušā gada beigu virsotnēm jau ir atkāpusies vairāk nekā par 10%.

“Saskaņā ar Bloomberg norādīto, teju 40% Nasdaq iekļauto uzņēmumu ir piedzīvojuši kritumu par vismaz 50% no to 52 nedēļu augstākajiem līmeņiem [runa ir par akciju cenu kritumu]. Investori nav saskārušies ar tik milzīgu tehnoloģiju uzņēmumu akciju pārdošanas vilni kopš “dot.com” burbuļa plīšanas 2000. gadā. Indekss Russel 2000 ir pietuvojies tā saucamajam lāču tirgum, kas tiek definēta kā 20% korekcija no iepriekšējā augstākā līmeņa. Gan S&P 500, gan Dow Jones Industrial Average indeksu vērtība ir nokritusi zem to 200 dienu mainīgā vidējā rādītāja. CBOE svārstību indekss uzlēca līdz pat 37,95 atzīmei, sasniedzot savu augstāko līmeni kopš 2020. gada novembra. 2021. gadam raksturīgo mešanos iegādāties teju jebkuru akciju to cenas krituma brīdī ir aizstājusi tendence pārdot akcijas, kad to cenas kāpj,” notiekošo apraksta Swedbank Ieguldījumu daļas eksperts Rolands Zauls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Salīdzinājumi ar dziļiem finanšu krahiem pagaidām šķiet nevietā.

Salīdzinājumi ar dziļiem finanšu krahiem pagaidām šķiet nevietā

Pasaules lielākajos akciju tirgos janvāra beigas un februāra sākums atnesis pamatīgu cenu kritumu. Tas noticis pēc visai ilga piezemētu cenu svārstību perioda, kas daudziem šo izpārdošanu licis salīdzināt pat ar 1987. gada oktobra vienas dienas akciju vērtību sabrukumu. Piemēram, ziņu virsrakstos tika teikts, ka ASV akciju tirgus Dow Jones Industrial Average vērtība punktu ziņā sarukusi visvairāk vēsturē, kas tā arī bija. Tiesa gan, jāņem vērā, ka Dow indeksam kāds kritums vai kāpums par 1000 punktiem vairs nekādā ziņā nav tas pats kas agrāk, un tādējādi kādi salīdzinājumi ar slaveno 1987. gada finanšu tirgu «melno pirmdienu» izskatās nevietā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada sākums iezīmējis galvenās tēmas finanšu tirgos, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šā gada sākums pasaules finanšu tirgos visai skaidri iezīmējis galvenās lietas, par kurām arī atlikušajos mēnešos investoriem, visticamāk, nāksies lauzīt galvu. Bieži vien akciju cenu ziņā mēdz teikt – kāds janvāris, tāds viss atlikušais gads. Ja ņemam vērā šo teicienu, tad akciju mijējiem šis gads varētu nebūt pats veiksmīgākais. Jāpiebilst, ka ASV akciju tirgus Standard & Poor’s 500 indeksa vērtība kopš šā gada sākuma ir samazinājusies jau par 8%, kas ir sliktākais šī tirgus gada sākums kopš iepriekšējās finanšu krīzes. Šāds kritums akcijām nāk pēc sešiem izaugsmes gadiem un, iespējams, cenu korekcija varētu izrādīties arī dziļāka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums 2024.gadā sasniegs 1,8%, liecina globālās risku pārvaldības kompānijas "Coface" ekonomistu prognoze.

Lai gan Latvijas un Lietuvas IKP pieauguma prognoze šim gadam pazeminājusies, prognozētais IKP pieaugums Latvijā ir lielāks nekā kaimiņvalstīs: Lietuvā IKP pieauguma prognoze sasniedz 1,6%, savukārt Igaunijai jau otro gadu pēc kārtas tiek prognozēta recesija -0,4% apmērā. Vienlaikus, Baltijas valstu ekonomikas atveseļošanās prognozes neiepriecina: Lietuvai tā tiek prognozēta šī gada otrajā pusē, savukārt Latvijā un Igaunijā - vēl vēlāk. Visas Baltijas mērogā augstam riskam tuvākā gada laikā varētu būt pakļauti eksportējošie uzņēmumi un ar tiem saistītās nozares, tostarp transports, brīdina "Coface".

"Coface" ekonomisti publiskotajā pasaules ekonomikas ceturkšņa barometrā savās prognozēs par globālo ekonomiku ir piesardzīgi: ņemot vērā globālās ekonomikas palēnināšanos, kā papildu nestabilitātes faktors pasaules mērogā tiek minētas arī politiskās pārbīdes - 2024.gadā pasaulē notiks 60 nacionāla līmeņa, prezidenta vai parlamenta, vēlēšanas. "Coface" galvenais ekonomists Centrālajā un Austrumeiropas (CAE) reģionā Gžegožs Sīlevičs (Grzegorz Sielewicz) stāsta, ka, ņemot vērā vispārējo ekonomisko situāciju CAE un ģeopolitiskos riskus, Latvijas IKP pieauguma prognoze šogad samazināta līdz 1,8 procentiem. To galvenokārt noteica aizkavētā ekonomikas atveseļošanās, kam, kā jau tika gaidīts, Baltijas valstīs vajadzēja notikt agrāk. Arī pārējām Baltijas valstīm prognozes pasliktinājušās - pēc "Coface" datiem, 2024.g IKP pieaugums Lietuvā sasniegs 1,6 procentus, savukārt Igaunija piedzīvos -0,4 procentu recesija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Salesforce Latvijā: kā veidot ciešas attiecības ar klientiem

Andrius Guzaitis, Bluelark Biznesa attīstības vadītājs, 27.10.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārdošanas jomā mēs piesardzīgi svinam uzvaras, kad ierodas jauni klienti.

Tomēr katrā uzņēmējdarbības mācību grāmatā teikts, ka pārdošana jaunam klientam izmaksā trīsdesmit reizes dārgāk nekā pašreizējam. Un mēs joprojām pieliekam vairāk pūļu, lai atrastu jaunus klientus, nevis veidotu ilgtermiņa attiecības ar viņiem.

Varbūt, piesaistot jaunus klientus, mēs jūtam lielāku lepnumu? Vai šampanietis ir garšīgāks, svinot jaunu pārdošanas darījumu? Veiksmīga klientu aiziešanas novēršanas kampaņa reti beidzas ar biroja ballīti.

Kāpēc uzvara ir tikai sākums?

Mūsdienu uzņēmējdarbība ir balstīts uz ilgtermiņa attiecībām ar klientiem. Lielākā daļa veiksmīgu uzņēmumu pielāgojas mainīgajām klientu vajadzībām, nodrošina izcilu klientu apkalpošanu un maksimāli palielina klientu vērtību ilgtermiņā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Izsludināta trešā atvērto durvju diena koncertzālē Lielais dzintars

Lelde Petrāne, 11.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atsaucoties uz liepājnieku un pilsētas viesu interesi iepazīties ar jaunatklāto koncertzāli Lielais dzintars, š.g. 5.jūnijā notiks jau trešā atvērto durvju diena. Tās laikā interesentiem bez maksas būs iespēja iepazīties ar visām Lielā dzintara koncertzālēm gida pavadībā un uzzināt interesantus faktus par jaunceltnes piedāvātajām iespējām.

Liepājnieku un pilsētas viesu interese apmeklēt koncertzāli Lielais dzintars ir bijusi ļoti liela. Interesentiem, kuri vēl nav paguvuši apmeklēt koncertzāli vai to iepazinuši tikai daļēji, unikāla iespēja ielūkoties koncertzāles «aizskatuvē» būs svētdien, 5.jūnijā.

Ekskursijas pa Lielā dzintara koncertzālēm un citām publiskajām telpām šajā dienā notiks līdz 30 cilvēku lielās grupās. Katras ekskursijas sākums – apaļā stundā. Pirmās ekskursijas sākums pulksten 10, pēdējās ekskursijas sākums pulksten 19. Ekskursijas laikā tās dalībnieki tiks iepazīstināti ar interesantiem faktiem par jaunceltni, tās tapšanas gaitu un plašajām tehniskajām iespējām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Papildināta - Baiba Rubesa: Neizslēdzu, ka Rail Baltica projekts var apstāties

Db.lv, 27.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neizslēdzu, ka Rail Baltica projekts varētu apstāties uz līdzenas vietas, taču tikpat labi tas var arī neapstāties, tādēļ aicinu valdības, iedzīvotājus, uzņēmējus, kas šo objektu vēlas, sarosīties un nodrošināt, ka tas var notikt, preses konferencē sacīja līdzšinējā RB Rail vadītāja Baiba Rubesa.

«Ir bijuši neskaitāmi termiņi, pārcelšanas, taču vēl aizvien nav vienošanās par to, kā mēs strādāsim, kāds ir katras valsts budžets gan kopuzņēmumam, gan katram projektam. Es to nevaru pārvaldīt, tāpēc aizeju tagad,» sacīja B. Rubesa.

«Retoriski vaicāšu, kāpēc vajag 3-4 iestādes Latvijā, kas nodarbojas ar vienu un to pašu projektu. Par Satiksmes ministriju vēl ir saprotams, taču tai nav pietiekamas kompetences, ir daudz neatbildētu jautājumu pusotra gada garumā un nemitīgi kustamies uz riņķi. Ir arī uzņēmumi Eiropas Dzelzceļa līnijas, Latvijas Dzelzceļš, kas arī agri vai vēlu tiks projektam piesaistīts. Ir neekonomiski izdomāts veids, kā pārstāvēt zināmu interešu priekšroku kopīgai līnijai, un ministrs Uldis Augulis nav nodrošinājis kvalitatīvus un profesionālus darbiniekus, lai pieņemtu kompetentus lēmumus, tādēļ nemitīgi griežamies uz riņķi,» viņa sacīja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušais gads noslēdzās ar rekord-augstu mājokļu pieejamību, spītējot cenu kāpumam. Apstākļi bija labvēlīgi turpmākam pieprasījuma un piedāvājuma pieaugumam. Tomēr kara sākums Ukrainā februāra beigās, visticamāk, būs ieviesis izmaiņas. Kaut arī nenoteiktība šobrīd ir augsta, sagaidāms, ka kara radītie satricinājumi mājokļu pieejamību un nekustamā īpašuma tirgu drīzāk ietekmēs īstermiņā.

Swedbank Baltijas Mājokļu pieejamības indekss (MPI) atspoguļo vidējas mājsaimniecības iespējas atļauties iegādāties 55 kvadrātmetru lielu dzīvokli ar hipotekārā kredīta palīdzību kādā no Baltijas valstu galvaspilsētām. Ņemot vērā vidējo procentu likmi un mājokļa cenu, tiek aprēķināti parādsaistībām novirzāmie ikmēneša maksājumi, un tie tiek pretstatīti pusotras vidējās neto algas attīstībai attiecīgajā pilsētā. Ceturtajā ceturksnī jau tā augstā mājokļu pieejamība Rīgā vēl vairāk uzlabojās. To sekmēja straujš vidējās algas pieaugums (+13.6%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu), kas būtiski pārsniedza vidējo mājokļa cenas kāpumu (+6.3%). Vidējās algas kāpumu nodrošināja minimālās algas un publiskā sektora algu celšana, strukturālas pārmaiņas darba tirgū un citi vienreizēji faktori, kā arī augošais darbaspēka trūkums.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Vīrusi ir jaunā realitāte. Izdzīvos, kas pielāgosies

Romāns Meļņiks, Dienas Biznesa galvenais redaktors, 23.03.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbalstot domu, ka Covid-19 ir uz ilgu laiku un ir jāpielāgojas šai situācijai, jāiemācās sadzīvot ar pandēmiju, finanšu ministrs Jānis Reirs intervijā Dienas Biznesam pauž, ka Eiropā esam vienādās starta pozīcijās ar visiem citiem un ka šis ir ļoti labs brīdis mūsu izrāvienam.

Doma laba, atbalstāma. Problēmas, kā parasti, paredzamas ar izpildījumu. Protams, šajā gadījumā ne jau Reirs vien visu nosaka, var pat teikt, ka vismaz par pandēmijas ierobežojumiem viņam teikšana mazāka nekā citiem, tomēr cerams, ka šī viņa nostāja būs pausta ne tikai intervijā, kas domāta uzņēmējiem, bet arī valdības apspriedēs. Un ne tikai pausta, bet arī saklausīta. Jo, lai gan pandēmija daudzmaz vienādi smagi skārusi visu pasauli un tiešām varam teikt, ka izejas līnija no krīzes potenciāli visiem ir vienāda, skaidrs, ka vinnētāji būs tie, kuri sparīgāk atspersies, ātrāk sāks drošu skrējienu un izvairīsies no paklupšanas jau pēc pirmajiem soļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eksperts: Pirmais ceturksnis valūtu tirgū būs riskants karuselis

Žanete Hāka, 18.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No spraigiem pieņēmumiem par ASV politikas veidošanos prezidenta Trampa vadībā līdz Eiropas Savienības eksistenciālajiem jautājumiem saspringtajā Eiropas vēlēšanu kalendārā – valūtas darījumu veicējiem ir daudz steidzamu jautājumu, ko apsvērt attiecībā uz gaidāmo gadu, informē Saxo Bank valūtu stratēģijas vadītājs Džons Hārdijs.

USD vērtības prognozētājiem ir pienākuši grūti laiki, jo 2017. gada ieskaņā ASV dolārs kļūst salīdzinoši dārgs, dolāra indeksam pat sasniedzot jaunu augstāko līmeni pēdējo 13 gadu laikā. Īsumā, jauna stimula gaidās paaugstinājušās procentu likmes un Federālo rezervju sistēmas likmju kāpumi ātri pielāgosies jebkurai tautsaimniecības izaugsmei un galu galā arī apgrūtinās kredītus un palēninās visas iesāktās darbības. Neskaidrais faktors šajā situācijā ir laiks – vai jau pirmajā ceturksnī būs manāma traucēkļu veidošanās, vai arī mēs nepietiekami novērtējam šā cikla spēju paplašināties uzticības atjaunošanās rezultātā? Tirgotājiem kā vienmēr būs jāsaglabā modrība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Šogad dominējis dolārs; paredz nelielu tā cenas atslābumu

Jānis Šķupelis, 06.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad valūtu frontē dominējis ASV dolārs. Tā vērtība pakāpusies pret lielu daļu no citām pasaulē visvairāk tirgotajām valūtām. Tas noticis, neskatoties uz pagājušā gada beigu un šā gada sākuma prognožu birumu, ka ASV dolāram tomēr vajadzētu sagurt (vairums tirgus dalībnieku eiro/ASV dolāra virzienu kļūdaini min jau gandrīz divus gadus, liecina "Reuters" dati).

Pēdējos gados pierādījies – ja finanšu tirgos aug stress, tirgus dalībnieki patvērumu meklē tieši ASV dolāros. Tādējādi šogad, nostiprinoties pieņēmumiem par pasaules ietekmīgāko tautsaimniecību bremzēšanos un esot aktuāliem vairākiem ASV un Ķīnas tirdzniecības kariņa saasināšanās viļņiem, pieprasījums pēc ASV dolāriem saglabājās liels. Tāpat, ja vērtē lielāko tautsaimniecību izaugsmi, ASV tā saglabājās salīdzinoši veselīgāka. Līdz ar šādu situāciju ASV dolāri – pat, ja ne īpaši glīti – tāpat uz pārējā fona izskatās laba alternatīva.

Valdot šādam fonam, eiro cena ASV dolāros kopš šā gada sākuma sarukusi par 3,3%, un šīs nedēļas otrajā pusē tā atradās pie 1,109 ASV dolāru atzīmes. Dažās pēdējās nedēļās gan tomēr ir vērojams zināms ASV dolāra cenas atslābums, kas eiro cenai ļāvis pakāpties gandrīz par 2%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mārciņai neliels vērtības pazeminājums

Žanete Hāka, 20.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mārciņai pagājušajā nedēļā neliels vērtības pazeminājums, jaunākajā apskatā norāda SEB bankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš.

Eiro cenas paviesošanās zem 0.85 mārciņu atzīmes bija īsa un nedēļas otrajā pusē eiro turējās pa vidu starp 0.85 un 0.86 mārciņām. Pēc janvāra datiem cenas mēneša laikā Lielbritānijā pazeminājušās par 0,5%, bet gada laikā fiksēts 1,8% pieaugums. Bezdarbs decembrī noturējies 4,8% līmenī. Neapmierinoši dati janvārī ir mazumtirdzniecībā.

Mēneša laikā apjomi samazinājušies par 0,3%, bet gada laikā pieaugums tikai 1,5% vidēji gaidīto 3,4% vietā (galvenais mārciņas vājuma iemesls nedēļas izskaņā). Šonedēļ publicēs ražošanas pasūtījumu datus, valsts aizņēmumu situāciju un pagājušā gada pēdējā ceturkšņa IKP otrā lasījuma datus, atgādina eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divi no trim ASV biržu indeksiem, kā arī Eiropas biržu indeksi trešdien pieauga, investoriem pieklusinot bažas par globālo tirdzniecību un saspīlējumu Sīrijas jautājumā.

Visstraujāk pieauga Londonas biržas indekss, ko veicināja britu mārciņas vērtības samazināšanās pret ASV dolāru pēc tam, kad inflācija Lielbritānijā saruka līdz zemākajam līmenim viena gada laikā, savukārt naftas cenas pieauga līdz jaunam trīs gadu maksimumam. Citur Eiropā un ASV biržu indeksi maz mainījās.

«Lielbritānijas akcijas uzlēca augšā, pateicoties vājākai britu mārciņai, bet Eiropas investoru iztēli reāli nekas nepiesaistīja,» sacīja LCG pētījumu vadītājs Džaspers Laulers.

Gada inflācija Lielbritānijā negaidīti palēninājās no 2,7% februārī līdz 2,5% martā, tādējādi reģistrēts zemākais līmenis kopš pērnā gada marta. Tas pamudināja tirgu izteikt pieņēmumus, ka var nebūt iemesla Anglijas Bankai drīz paaugstināt procentlikmes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiro cena otro nedēļu pēc kārtas pamazām atkāpjas no 29. augustā sasniegtās 0,93 mārciņu atzīmes. Šī nedēļa uzsākta 0,91 mārciņas tuvumā, jaunākajā valūtu apskatā norāda SEB bankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš.

Uz brexit sarunu fona vērojami daži pozitīvi un daži negatīvi ekonomikas dati. Pēc Halifax datiem māju cenas augustā pakāpušās par 1,1%, bet gada laikā reģistrēts 2,6% kāpums (pēdējo 3 mēnešu vidējās cenas pret vidējām cenām pirms gada), kas ir augstāk par vidēji gaidīto.

Mazāks par gaidīto bija tirdzniecības deficīts, jūlijā deficīts 11,58 miljardi mārciņu (jūnijā -12,72). Labi klājies arī ražotājiem. Pēc jūlija datiem mēnesī apjomi pieauguši par 0,5%, bet gadā par 1,9%. Ekonomikas dati pagājušās nedēļas otrajā pusē deva mārciņai atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru